Залезът на “американския имидж” изгрява над Белене

Нещо не разбирам и ще поразсъждавам пред компютъра, за да сметна „две и две“.

В задачата пише, че Бойко Борисов бил голям поклоник на Америка. Още като главен секретар на МВР му било най-важно да го похвалят американците. Кабинетът му като кмет на София пазеше знаци на уважение, което са му оказали САЩ ( носеше дори шапка с надпис FBI) и отнася по този повод доста упреци. Като премиер многократно е отбивал атаки с контраатаката: не ме интересува какво казвате вие, важното е, че ни оценяват съюзниците.

ОК! Обаче съюзникът му Джеймс Уорлик вече изостави намеците и премина към дикерктни внушения по най-тлъстия въпрос от икономическо, стратегическо и …съюзническо естество. Казва се АЕЦ „Белене“. Уорлик задава пред БНР въпроса: дали има икономическа логика в проекта и дали той наистина гарантира енергейната сигурност на страната и региона ( казва също, че не бива България да става още по-зависима от Русия, но да оставим тази „дреболия“ в графата „ревност“).

По същото време Борисов, подкрепен от Цецка Цачева, без да отговаря на въпросите на Уорлик, дава знаци, че АЕЦ „Белене“ ще се строи ( ако ще „руско“ да стане).

Как се връзва“ американският имидж“ на Борисов, граден толкова години, с решението на това уравнение, в което на рационалните условия за решаване на задачата “втора атомна“ нашият премиер дори не отвръща? Имиджът ли му беше фалшив или има някакъв шум в системата – в смисъл, нещо шумолят някакви пари, както се изразява ( но по чужд адрес) вицепремиерът Цветанов?

Защо американският посланик пита публично едни неща, в които има (пазарна) логика, а уж вечно втренченият в американската похвала Бойко Борисов се прави на ударен?

Знам лесният (ви) отговор: защото пратеникът на Вашингтон е арогантен американец, който ни се меси в свещените вътешни дела, а пък Бойко е патриот, който не му се дава.

ОК! Съгласен съм. Само че в такъв случай опозицията трябва веднага да обяви Бойко за свой лидер и национален герой, който защитава честта ни като прави всичко възможно да продължи вековната традиция на вечната дружба без да се пазари за някави си пазари и енергийна ефективност + едностранна зависимост. А самият Бойко пък трябва да заяви открито, че къса с тази американска зависимост – нещо като египетският президент Ануар Садат, който развали отношенията си със СССР и премина в лагера на САЩ.

Повече прозрачност трябва, както препоръча (макар и по друг повод) доволният от тази „еволюция“ на Борисов негов (уж) политически опонент Георги Първанов. За да знаем с кого си имаме работа, все пак.

36 мнения за “Залезът на “американския имидж” изгрява над Белене”

 1. Бойко Борисов излъга глупаци като тебе инджак.Не е виновен той,а такива шушумиги като дебе дето му повярваха.
  А я кажи защо американския посланник се е загрижил за икономическата изгода на България?
  Сигурно,защото е носител на американските ценности,нали?Ей тъпи си бяхте,тъпи си останахте.
  Помним американските помощи с развалена царевица.Ама за нея още не си попитал американските си господари.
  Хайде сега да видим дали ще публикуваш този коментар,или само тези коментари,които лижат задника на американските ти господари.Само те имат място в блога ти,нали?

 2. Ей от такива простотии ми писна вече!! Искам да отида някъде, където няма хора, и да започна на чисто!

 3. Не вярвам някой разумен човек да е вярвал на на някаква евроатлантическа ориентация на Борисов. Шумът по трасето има точно определена посока.
  Само се чудя колко още трябва да затъваме от малоумните решения на пожарникаря.
  Много моля, някой да ми помогне и да ми посочи в каква посока вървим с пенсионната система, със здравеопазването, с образованието.
  Почвам да си мисля, че след правителството ни, следващата най-деструктивна институция са синдикатите.
  Дали пък аз нещо не съм се объркала?

 4. никога не съм се съмнявала,че само шапката на бб е FBI,жалко за тези,кото пак верват

 5. сега се сещам дядо ми като казваше “ануар садат (той казваше “януар садат”) да не е прост!” а аз сега казвам “бойко е прост”. има шумолене край нещо, защото тези, които предизвикват шумоленето познават умствения потенциал на бойко. а той – бойко не знае какво става, но си мисли, че е спайдърмен. това е идеалният вариан за хитрия комуняга – един прост министър председател, който иска да се фука по селски. ще бъда най-изненаданият човек на света, ако разбера, че бойко знае какво всъщност се случва в света, в държвата, покрай него самия. а съм любопитен да зная кой е комунягата.

 6. Г-н Инджев,имате ли представа на кого е братовчед Ангел?-на Иванета Манджукова,а се сещате предполагам че тази сума са джобни пари за нея.Не че ви обвинявам в нещо,предполагам че не всичко което ви се представя за истина е така.Като знам за неприязъна ви към обкръжението на Първанов,а Петър Манджуков е един от него, просто се зачудих зад коя клауза заставате и дали сте наясно с всичко?

 7. По време на желязната завеса всичко си беше ясно.От нашата страна са добрите, а оттатък са лошите.Сега нищо не е ясно.Сигурно на Стойчев Райчев Колев Буруджиева им адски трудно да ни обясняват, че добрите винаги са добри,а лошите лоши или обратно.Днес вече никой не знае кои са добрите и кои лошите.Защото совите отдавна не са това което са.Политика турлугювеч.

 8. Иво, бившата жена на Бойко се казва Стела Георгиева и беше очен лекар в Банкя. Между другото, много симпатична и дори бих казал, красива жена. Сега живее в Лос Анжелис с дъщеря им и бившия мъж на Цветелина Бориславова. Знам, че предположенията са рисковано занимание, но мисля, че интересът му към Америка е повече екссемеен отколкото политически. Мисля също, че се интересува от политиката на Америка колкото и от книги. Все пак семейната среда и наученото в Симеоново едва ли някога ще избледнеят в съзнанието му. А пък ядрената енергетика му е най “у лево”, разбирай най-близо до Русия. За него с пълна сила важи казаното от мъдреца: “Суета, суетност и всяческая суета.”

 9. Към Niki:

  Чудесно се представи – точно такива примитиви ( които дори “знаят”че съм гласувал за Борисов) , като теб, ме мотивират да полагам някакви усилия изобщо…
  Благодаря ти, че се обади с цялата си простотия!

 10. NIKI – развалената грамофонна плоча на проруската пасмина у нас.
  Не спорете с мутирали мозъци – ще помислят, че сте като тях.

 11. Към cveti geоrgieva:

  Застанал съм каузата на един (обявен за ) труп, който оживява пред очите на невярващите в това чудо хора.
  Останалото оставям на съвестта на всеки един съучастник в каквито и да било спекулации по въпроса.

 12. NIKI, недообразованият мафиот Бойко Ментата няма как да излъже такива като Иво Инджев. А подценявайки И.Инджев и неговата аудитория, не надценяваш ли себе си?

 13. Господин Инджев, Вие цензурирате ли блога си? Питам се защо се броят на пръсти пишещите в него? Моля Ви да дешифрирате по възможност загадъчните намеци и цитираните факти в постингите. По отношение на основния въпрос в статията. Моят отговор е наивен: премиерът се опитва да балансира и да извлича ползи за страната. Толкова ли е абсурдно това? И защо трябва да се следва формалната кауза във всичко? Ние сме в НАТО, ЕС и баста. Изпълняваме ангажиментите си в рамките на възможностите си. Какво ако прагматично успеем да извлечем някои ползи от руската страна? Елементарно и наивно ще кажете. Може би некоректно към евроатлантическите партньори… дали? Не се открояваме негативно в сравнение с други европартньори, определено. Уорлик между другото от ден на ден става все по-неудобен и нагъл. Какво се цели с това е интересно. Не вярвам това да е негова лична интерпретация на американската политика на Балканите. Съвсем сигурно, е че ще бъде прибран скоро.. Той всъщност прави голяма услуга на ББ. Между другото на кого беще нужен този паметник на загиналите американски летци? Според мен – голям гаф! Но ще има още. А някои от прежде пишещите пак са объркали мафиотската си осведоменост с умствен капацитет. Нямат свършване тези плазмодии… май се плодят ударно..

 14. Иво,преди няколко дни се чества победа победата при Горни Дьбник,в Руско турската освободителна война.Само там дадаха живота си над три хиляди руси,финландци,румънци.Защо не попита социалият ни президент,защо не уважи поне паметта на тези които дадоха живота си за свободата на България,а ходи само там където може да прави предизбора агитация,и то на държавна сметка,то е на наш гръб.

 15. Честит празник на всички християни и за много години на именниците!

  Господин Инджев, моля да бъда извинен, но на този хубав празник, ще си позволя да нарека NIKI кръгъл идиот, много по-голям такъв от Бойко Борисов, който също е кръгъл.

 16. Az vinagi sym bil protiv izgrajdaneto na tazi centrala, no gospodin amerikanskia poslanik izraziavaiki mnenie i vzemaiki strana otkrito, spored men e postypil meko kazano ne dostatychno diplomatichno postaviaiki Bulgarskia premier v nelovko polojenie. Ima i drugi nachini US da ni pomognat za vzemaneto na pravilnoto reshenie za Belene.

 17. Към Гражданин на РъБъ:

  И моят въпрос е “наивен”: вие колекционирате ли гнусотии? Ако колекционирате, мога да ви изпратя ухайна китка от бълвоча, който ме залива под формата на обещания за изнасилване ( до смърт) на дъщерите ми ( с предимство на най-малките), жена ми и майка ми с всичките отвратителни подробности на извратените мозъци, които ми пишат.
  Значи така: аз съм длъжен да публикувам всичко, а вие дори и името си не съобщавате под твърдението, че несъгласните с вас са “плазмодии”?!

 18. Прав си ДЕСЕБАРЕ,тюрлюгювеч,а гурото КОСТОВ,и Марто-парлето,седят в кухнята и подкрепят Бойко,значи и те са кулинари на гювеча,или не,К’во ша кайш,а?
  Иначе Индев е прав както винаги,и вече съм сигурна че целият елит ни е като ГМО излязло от една лаборатория,и коя е тя трябва ли ти жокер?

 19. Г-н Инджев, трябва да сте поласкани от интереса на дежурните партийни блог писачи. (“Гражданин на ръба” даже е нощна смяна – 4:24. Едва ли е в друг часови пояс) Значи стрелите попадат точно в целта.

 20. Много забавно – паметникът на загиналите американски летци е “гаф”, обаче безбройните монументи на пияната азиатска сган окупирала България, крала, убивала и насилвала не са проблем. Защото те били “борци против фашизЪма”. АЕЦ “Белене” бил “полза”. Другари – винаги съм се чудил на упоритостта с която наводнявате дискусиите във форуми и блогове, които очевидно нямат нужда от вас и не се интересуват от позицията ви. За вас няма ли в-к “Дума”, “Нова зора”, “Атака” и т.н.? Там нормата е плюене по съюзниците на България и преклонение със сълзи на очи пред най-големите и врагове (за да няма съмнения – Русия, Сърбия и т.н.). Разберете бе хора – на част от населението на тази държава не му пука какво мислят болните русофилистици и нямаме нужда да ни го натяквате непрекъснато без да сме ви молили – ако някой иска да прочете нещо по темата колко лоши са САЩ и колко ни обича Раша, знае къде да намери избрани съчинения.

  Отличен коментар г-н Инджев – вижда се и с невъоръжено око (вече), че Борисов ще ни вкара не само в безумния строеж на втора АЕЦ, но и в “Южен поток”, а нищо чудно и в “Бургас-Александруполис”. Личното ми подозрение е, че цялата дандания беше за да се договори пренасочването на комисионните и поръчките от фирми около БСП и Доган, към фирми около ГЕРБ. Та скоро официално ще можем да честитим на неродените си пра-внуци няколкото милиарда плюс екологичните рискове, които ще им “завещаем”.

 21. Руската примка все повече се затяга около нашия врат и скоро няма да можем да се измъкнем изобщо.
  Време е за протести до дупка пред президентството и руското посолство за да не допуснем да наложат големия руски “шлем”! Нека да се организираме и ВСЕКИ ден в определено време 8.00 сутринта да протестираме на двете места. По този начин ще покажем постоянство и всеки който е заинтересован ще може да се включи който ден иска..

  Ако сега не направим нещо ни остава един изход – летище София…

 22. До ОК
  Виж сега, турлугювеч се прави по определена рецепта.

  Продукти
  1000 гр месо
  100 гр домати
  100 гр зелени чушки
  200 гр патладжани
  500 гр фасул зелен
  500 гр картофи
  75 гр ориз
  1/2 вр. лук кромид пресен

  Ролята на “гурото КОСТОВ,и Марто-парлето“ е да казват на главния готвач когато има опасност ястието да загори.Тази тяхна роля не съм я определял аз, а всички които очакват да похапнат нещо евтинко и вкусно, ако може и без пари.Лошото е че ролята на главния готвач не се играе от най добрият актьор, но до като турлугьовеча не излезе от фурната човек все се надява ястието да не е пресолено, не дай си боже загоряло.
  Мисля да поспра вече с коментарите тук за да не бъда прекалено досаден.Приятен обяд!

 23. Не мисля,че Бойко Борисов е с кой знае какъв коефициент на интелигентност,но може би е държавник повече,отколкото предполагаме.До десетина години петролът ще свърши,а водородът все още се добива от газ.Биогоривата се добиват за сметка на зърнените култури.Ще имаме силна нужда от енергия и,може би.тогава ще се радваме на охулваната от много АЕЦ.И ще ни трябва газ,много газ.От Набуко,Южен поток,Турция,Гърция,Румъния,откъдето и ако ни го предлагат.

 24. След като Борисов “може би е държавник повече отколкото предполагаме”,не е ли по-добре атомната ни централа/ако е нужно да построим такава/да бъде проектирана и оборудвана например от Канада,както направиха румънците.
  Искаме да сме модерни европейци,имаме претенции да сме образовани и културни,да сме равноправни в евросъюза,да носим джинси и модни дрехи,а гледаме на североизток и се държим за ватенката и каскета.
  Струва ми се,че Борисов все на североизток гледа.

 25. Иво, бързаш да обиждаш, но нямаш доводи.А и не казваш за Хамериканците.Да не говорим, че блогът ти напоследък е скучен, не е актуален и ни занимаваш с теми от периферията и миришешти на нафталин.А точно сега се случват много интересни неща.

 26. Аз не знам давате ли си сметка кой и как ще построи нов АЕЦ в Б-я.
  Ако някой говори за подновяване на проекта той ще се мърля пак до следващите избори и до плащане на консултантски договори. В Б-я няма работници за елементарен строеж (достатъчно) та камо ли за АЕЦ. Ами кой ще го поддържа експлоатира и т.н. Да знам че всички ще ревнат имаме специалисти ама са само във фантазиите ни. Дайте първо да помислим за образованието за пенсионната реформа пък за строежи на АЕЦ наистина да послушаме специалистите от САЩ Уестингхаус-Пицбърг строят в момента АЕЦ в света ами можеби имат опит в тази работа. Къде строят в момента руските специалисти? Да не говорим че електроенергия има достатъчно в Б-я . За кои високо енергоемки технологии ни трябва още един АЕЦ.

 27. do Grajdanin na Ra Ba.

  Ti moeto momche si cherven do mozaka na kostite si.
  Osven tova si i gliam kreten.

  Prodaljavai da podkrepiash bratushkite i tehnite gazoblizachi bulgraskie.

 28. Към Некой си:

  С какво те занимавам? Сам се буташ, да не съм те канил или карал насила?
  И кои сте тези в множествено число, от чието име говориш?

 29. Много пъти писах, включително и тук, че единственно по отношението на Борисов към Руските енергийни проекти ще разберем всъщност кой е той. Мисля, че мъглата вече се разсея и може да се види, че бат’Бойко е просто е една гайка в машината на КГБ упавляваща България след 1944 година с изключение на времето на правителството на Иван Костов. Имаше голяма лъжа на последните избори за да може да се неутрализира десния вот. Единственното спасение за България се казва Иван Костов, но точто поради това са взети всички финаснови и логистични мерки от другарите това да не се случи отново.

 30. Защо всички антибългарски неграмотни комунистически подлоги не застават с истинските си имена зад коментарите си? Страх ли ви е от нещо?
  Г-н Инджев, имате ли някаква възможност да ни информирате каква е позицията на ЕС по отношение на българската външна и вътрешна политика? Имам чуството, че в блога става въпрос (само) за двата оснвони играча – Русия и САЩ, а ролята не ЕС се пренебрегва и не се споменава (или поне бегло).
  Приятен празник на всички християни!

 31. Разграничавам се от Некой си, в случай че под “ние” разбира четящите в този блог! Аз твърдя обратното – всички официални български медии се занимават с маловажното и неинтересното, чрез което манипулират общественото мнение. Най-интересното, което се случва напоследък в бегето, освен циракаджилъка, опосредствен от непрофесионализма, глупостта и вулгарността на правителството, е курвенското поведение на България спрямо Евпропейския съюз. Някой тук каза “член сме и толкоз”. Член сме на хартия (от което лично аз се облагодетелствам, но бих искал да не е така), а хората очакват от нас да сме член на тима. А ние сме като курвата, дето уж е женена за мъжа си, ама спи повече с комшията. Хората очакват да заприличаме на тях, а по всичко личи, че ние искаме да си останем каквито сме. Защо кандидатствахме въобще тогава! Европа не се интересува Костов или Борисов. Европа иска българско общество, което да споделя нейните ценности и да участва честно и спортсменски в отбора.

 32. Велизар, позволявам си да добавя и “почтеност”. Почтеност е дума забравена в българския език.
  Ето и синонимите на думата “почтеност” в Уикиречник.

  Почтеност – честност, благородство, лоялност, пристойност, коректност, добросъвестност

 33. Даа, лоялност…не я проявяваме до момента.

 34. Ако България се откаже от този договор ще има огромни неустойки. Най-добре да се построи само ако има чужд инвеститор готов да вложи пари в този проект. Това е единствената гаранция, че няма да има безобразия и централата ще се изгради на нормална цена. Освен това държавата няма да се нагърби с дългове.

  Това е положението. Пачите яйца са вече насадени.

 35. Впечатлен съм от отправените към вас заплахи и закани.. Честно казано не бих могъл да си представя да съм на ваше място дори и като обект на такива.. искат се голяма смелост, мъжество и може би убеденост каквито аз да си призная се съмнявам да имам.. Относно определението за плазмодиите имах предвид НИКИ естествено, а не инакомислещите.. Дали съм червен? Опазил ме господ.. но не съм и син..още по-малко гербер или идеалист за България.. бих казал и аз като вас макар и по друг повод, че не се присъединявам към никого т.к. не приемам дори 50 % от визията му. По-скоро съм антиглобалист! Това май ми е най-близко.. но нейсе..Все пак това не значи, че не мога да си избера кон от бг фауната на който да заложа! Определено залагам на Иван Костов ама не вярвам да имам тази опция.. Съжалявам, че след като съм си легнал снощи в часовия пояс на ЕТ се е разгоряла истинската полемика, в която бих искал и аз да си начеша крастата. Но до ще време..Ще продължавам засега да бъда анонимен зад този псевдоним т.к. съм световно и въобще национално неизвестен, а така ми е единствения шанс да бъда забелязан.. хе-хе-хе.. доста самоунизително, нали..? Все пак ще повторя че в блога ви наистина се подвизават доста плазмодии като този НИКИ, които трябваше да бъдат на изчезване а то те взеха че плъзнаха навсякъде.. Както и да е, надали някой ще прочете всичко това.. Пък и какво от това..

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.