Топят си ли се ледовете между ГЕРБ и ДПС или някой ги “топи”?

ПУБЛИКУВАНО В САЙТА “БЛИЦ”:

Бойко облизва баклавата на Доган?

Тайните подозрения за сближаване на ГЕРБ и ДПС стават все по-явни. Симптомите за това не се крият само в отколешните приказки на Бойко, че Доган е най-опитният политик, нито че бившите министри на ДПС в Тройната коалиция не се пипат от сегашното управление.
Миналата седмица в „Панорама” Генерала даде любовно цвете на Местан, днес на парламентарния контрол наместникът на Доган в парламента отговори с подобаващ жест.

Това вторично затопляне на отношенията едва ли е случайно. То е свързано както с наближаващите местни и президентски избори, така и пак с тях. Ясно е, че президентът прави свой проект. Става ясно обаче, че изведнъж Доган няма място в него. Самата абревиатура АБВ, в която има думата „възраждане” поставя под въпрос широката гражданска инициатива с участието на турското малцинство в нея.

Тогава защо Сокола да подкрепя Ловеца?

Нещо повече – от публикуваните имена на проектосъратниците на президента става ясно, че той ще щипе живо месо от БСП. А партията си седи от изборите насам (15 месеца) на едно и също ниво на подкрепа – около 13-14 на сто. В този смисъл, каквато и структура да създаде Първанов, там ще има преливане на един обем подкрепа в два съда и нищо повече.

При което подкрепата на Доган в тези случаи става безсмислена, защото губи или иначе казано не печели. Нещо повече – всяка открита заигравка с ДПС е минус за новата формация. „Национално движение” успя да създаде в началото само Царя и то хвана дикиш, като привлече и Доган. Царят обаче винаги е бил цар на цялата територия на България и това му отиваше…

В същото време Бойко има интерес да държи в ръцете си образно казано двата полюса на напрежението – „Атака” и ДПС. Ако едните решат някакво своеволие – другите го заместват. Срещу това Движението си гарантира безметежно присъствие в средните ешелони на властта и неконфронтация при местните избори. Това е важно, защото ДПС се научи, че при мажоритарни избори, каквито са кметските, може да изгуби, както това се случи в непоклатимото Кърджали и Вежди Рашидов от ГЕРБ спечели мажоритарния мандат на парламентарните избори.

С едно изречение – Доган има какво да не губи, а Бойко – какво да спечели.

Ето защо, особено след последните изцепки на Волен Сидеров по въпроса за членството на Турция в ЕС, Бойко облиза баклавата на Доган. Както е разбрал читателят, ДПС нито веднъж не се изказа против ареста или поведението на Алексей Петров, докато РЗС го покани в политиката, а президентът взе да задава въпроси около неговата биография в доста удобен за самия Трактор контекст.

Има и още нещо – социологическите данни на коренно различни по интерес агенции показват едно и също – пълна победа на ГЕРБ ( над 51 на сто) ако изборите бяха днес. А Доган, въпреки заклинанията му, че за партията е здравословно да бъде в опозиция, на практика хич не иска това. Изобщо – никоя явна опозиция не е по-добра от тайното участие във властта.

Евгени Петров

17 мнения за “Топят си ли се ледовете между ГЕРБ и ДПС или някой ги “топи”?”

 1. НЯМА КОМЕНТАР-КОМУНИСТИЧЕСКА РАБОТА,ДУПЕ ДА НИЕ ЯКО.СВЕТЛИНАТА В ТУНЕЛА Е ОТ ИДВАЩИЯ НАСРЕЩА ВЛАК.

 2. Нима не чухте новината! Докато се кахъряхме, че няма гражданско общество у нас, изведнъж се появи “като Радецки с гръм” новината за появяването на очертаващото се “светло бъдеще” на това българско гражданско общество! И не друг, а сам Гоце Перванович, по нещастни стечения на обстоятелствата президент на Ръ Бъ е въпросният “месия”, около който да се обедини и сплоти “цветът на нацията”! “Подтиснатите” от мутропартийците “интелигенти” на страната ще имат най сетне възможност да се чуе и техниат глас! Под мотото “АБВ” (Асоциация за Българско Възраждане)! Най-после процесът на възраждането, вероломно прекъснат от турското робство получава своя шанс да бъде продължен! На практика добре знаем кои точно по-будни нашенци ще се обединят там.
  Но да не се заблуждаваме! Има само една причина поради която столетницата БСП е готова да се раздели с част от електоралната си подкрепа, тоест “да даде плът от плътта си и кръв от кръвта си” и тя е кокълът на властта! Вкусният кокал, окло който сега се облизват, като псета край касапница! Защото истинската цел на Първановият тюрлюгювеч е всъщност да се предотврарти всякаква възможност за поява на истинско гражданско общество, която би могла да се появи породена от некадърността и неуспехите в управлението. Отново ни се подготвя сурогатна алтернатива на управлението, която да предотврати всякаква възможност за истинско сериозно управление и реформи след края или провала на управляващите в момента. Поне едно от двете неминуемо ще настъпи, рано или късно. А може и двете и това никак няма да е чудно.
  И в този смисъл подготвяният “проект” на Гоце е удар не само и не толкова срещу конкретното управление (ГЕРБ), но и удар по всички останали, невключени в проекта. Няма как да не стопи това “ледовете” между ГЕРБ и ДПС! И други още ледове ще се затоплят!
  Наслаждавайте се на политическия цирк господа! След като не можете или не искате вие да го играете, други са готови да ви го представят!

 3. ебаси мамата!!!
  няма ли отърваване от пияндета руснаци, манафи турци и каскетаджии-убийци комунисти, а ?

 4. Смисълът на историческия ни път след 89-та не е само в декомунизацията.
  Разпадането на източния блок показа, че участваме не толкова в спор между идеологии, колкото в спор между цивилизации – може да се каже, че това е вечен геополитически спор.

  За нас балансът между Запада и Изтока не свършва с отношенията на евро-атлантическите партньори с Русия.
  Изключим ли от балканското си уравнение Турция и всичко, което тя символизира, няма да стигнем до удовлетворително решение – струва ми се даже, че е невъзможно да постигнем нещо значимо.

  Затова мястото на ДПС в политическия ни живот е толкова важно.
  Сведем ли го до дребно балансьорство ще берем горчиви плодове. Въпросът за интеграцията на малцинствата не трябва да бъде предизборна пропаганда, а част от стратегията за националната ни сигурност. Политическите сили, които преследват конюнктурни цели в междуетническите отношения работят срещу интересите на обществото.

  Време е да погледнем отвъд Доган и Бойко и да видим себе си и човекът срещу нас.
  От изборът ни да живеем заедно в мир няма да спечелят само няколко “политици”.

 5. Малко извън темата, но не разбирам Първанов и неговия проект. Защо?
  Освен руският пример няма друг който след като е бил президент да продължава по някакъв начин да стои във властта.
  За какво му е на Първанов този проект. Нали има гарантирана доживотна достатъчна пенсия и имунитет. Нали има професия като иска да има деятелност да напише книга/и. Повечето бивши президенти ги канят да четат лекции които са доста добре заплатени. Не знам имотното му състояние, но сигурно има апартамент в София.
  Така или иначе няма да остане в историята на България, каквото и да направи.

 6. Ако искат да останат на власт ще се стопят. Положението се изострило много. Доган се активира. Президента се активира. СДС мрънкат Атака и Яне се клюкарат, само БСП спят.

 7. Ех, Бойко , Бойко забрави ли какви ги редеше “сокол ли си, ястреб ли си….” Голям залък хапни, голяма дума не казвай.То стана ясно, че Доган е отстрелян още с посещението на Ердоган в София. За мен по-смущаващо е лъскането на имиджа на Ал-Петров от създателите на “ЕКИП” в УНСС.Там Ал.Петров бил един от главните автори,застъпник на :”екипността” и споделения “вождизъм”. Особено последните две понятия трябва да бъдат задължителните при управлението ти.

 8. И аз каго г-н Евгени Евстратиев се питам, няма ли кой да посъветва Първанов-Гоце, да замълчи малко-поне до края на мандата си? То явно, излезе съвсем нормално, бидейки президент, да обикаля страната и да печели сподвижници за политика, угодна нему, на част от партията му, а не на целия народ.Просто да се чуди човек, що за хора и държава сме.Сега , след като си свърши работата и показа вече “ново” лице има апетита да векува! Това вече е наглост. И Жельо и Пешо, ако се кандидатират за президенти, няма дабъдат избрани. Но наш Седефчов се има много над тях!

 9. Както и да се нарекат , каквито и високопарни слова да нанижат за да прикрият истинската си същност не могат да съберат никого освен всичко що е паразитиращо върху тялото на България , неспособно да произвежда, твори или открива каквито и да е блага, да се развива , обновява и модернизира , т.е. всички метастази на българска почва на т.нар. раково образование Руска Империя, където «авантата» е исторически издигната на най-високия възможен пиедестал и е превърната във висш «идеал» и «благо».
  Така че това ще бъдат последователите – всички представители на пилотирания «бизнес» укрепнал на базата на далаверата , рекета и измамата, със всичките му помагачи, гъзолизци и колаборационисти , тарикати и мошеници , готови на най-подли и низки действия, доноси , кражби , лъжи и коварства само и само да си спечелят благоволението и протекцията на североизточния господар и така да мачкат себеподобните си и си получат отпуснатата от него «лапачка» , да се набутат под «стряхата» на «покровителя» на сухо местенце, но където «капе аванта». Барабар с тълпи от «хиперориентирани» лумпени , льохмани и смотаняци изповядващи «акъл не ща , пари ми дай» на които такива биват обещавани до пенсия и след пенсия и най-накрая всякакви изроди готови да си дадат гласа «за две кебапчета аванта».
  Това ще е «електоратът» на «движението», това ще са и «движещите» му сили.
  Затова по никакъв друг начин не мога да го дешифрирам освен АБВ – «АВАНТАДЖИИ БЛЕНУВАЩИ ВЛАСТ».

 10. Г-н Инджев, не е ли интересна липсата на реакция на Станишев и БСП относно “краденето на кадри”? Струва ми се, че АБВ опитва да прокара “чист” път за създаването на нова коалиция АБВ+БСП+ДПС. Включвам ДПС, понеже няма как БСП и ДПС да се разделят при управлението им от сегашните им лидери.

 11. Малко в страни.

  В България се произвежда НАРКОТИК.
  От Nicotiana tabacum.

  Мисля си, че голяма част от турското малцинство отглежда – живее – от Nicotiana tabacum, който се плаща от зависимите от него българи.

  Значи, би било от огромна полза, ако този възел се разсече.

  Бих приветствал, ако Движението помогне, свърши това.

 12. Според мен умишлено се тиражира, че ГЕРБ и ДПС са се “договорили”. Това естествено отблъсква симпатизантите на ГЕРБ и “налива вода в мелницата” на СК и Атака или пък увеличава броя на негласуващите. Борисов не бива да забравя как ДПС “изпържиха” навремето Филип Димитров.
  Проектът на Гоце цели да привлече тези леви избиратели, които са разочаровани от Станишев и не биха гласували отново за БСП. Но тъй като са леви, не биха гласували и за дясна партия. Това е “театър” за пред избирателите. А след изборите БСП и Гоце ще си спретнат следизборна коалиция, ДПС ще се присламчи отново към тях, а избирателите пак ще останат излъгани. Този филм вече сме го гледали. И не ми хареса.
  Може и да не го направят сега, още на местните избори, защото трябва да печелят доверие. Но на следващите парламентарни – със сигурност. Сега целта им е не да “бутнат” Бойко Борисов и ГЕРБ, а да отслабят позициите им. Ще изчакат държавата да се стабилизира и тогава ще атакуват. Не бива да забравяме и факта, че в ГЕРБ са вкарани много “троянски коне”. Колкото по-бързо и по-решително се освободи от тях Бойко Борисов, толкова по-добре за ГЕРБ и за България. Лошото е, че те не се разхождат с табелки на челата, а Борисов няма как да познава всички…

 13. Има ли вероятност Георги Седефчов да си прави партия,за да си има имунитет и да не подлежи на разследване за всичките си престъпления(инциденти по магистралите,бракониерство,апартаменти с неясен-ясен произход и т.н.)?

 14. Вежди Рашидов не е спечелил никакви мажоритарни избори. В Кърджали Доган взе над 60% от гласовете в мажоритарния вот. Иначе съм напълно съгласен с автора на статията, но подобни неточности обезсмислят донякъде сериозността й.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.