Лицата на прихода и шума на п(и)арите

Като автор на книгата “Президент на РъБъ” съм обяснил доста подробно що е то “проектът Първанов”, за който сега мнозина тепърва проглеждат – някои наистина, други театрално.

Той е модернизиран вариант на болшевишкия лозунг за властта – власт на всяка цена, безогледно постигана и държана. В оригиналния ленинско – сталински вариант тази власт с “кръв се взима и с кръв се дава”. В обезкървената от такива, като др. Първанов България, става дума за власт, която с “пари се взима и за нея още пари се дават”, за да бъде задържана. Също на всяка цена. Никога няма да узнаем подробностите и около кръвта, пролята в разстрелите на разните “знакови” фигури от списъка с некролозите на прехода.

Скоро обаче ще узнаем списъка с имената на хората, които (най-малкото) нямат нищо против веселата панихида под патрон(д)ажа на човека, който в най-голяма степен олицетворява въпросният преход. Той се гордее с двата мандата през които близки до него кръгове овладяха и усмириха медиите, а чрез тях приспаха и гражданското общество – тази негов гордост е откровена подигравка с препънатата българска демокрация. А преди това пък още цяла петилетка беше начело на най-голямата партия, властвала най-дълго през същия този период на прихода – а че е приход, а не е “просто” преход, е видно от обкръжението на самия Първанов и от собственото му поведение на политик, осъществил личния си преход от селянче към жаден за луксозен живот автократ. Тъкмо прехода от комунизъм към хедонизъм е емблемата на политика Георги Първанов, който има панаирджийското нахалство да играе фалшивата роля на “социален президент” .

И след всичко това има претенцията тепърва да предлага “алтернатива”?! На какво и на кого – на себе си, но със себе си като олицетворение на статуквото, след което България се нуждае от възраждане тъкмо защото е на път да бъде загробена като някакво хранилище за руско отработено гориво, което ни пробутват за чиста енергия ( и монета).

Първанов май не схваща, че с помощта на щиковете може да се направи почти всичко, но върху тях е неудобно да се седи ( по израза на Талейран) – същото се отнася и до парите, които го подпират. С тази разлика , че на него не му е неудобно да седи върху тях ( тъкмо напротив), а те ще преценят, кога да го подхлъзнат.

И понеже мнозина се питат кои са истинските лица на този приход, които му служат, наближава времето да видим тяхното самодоволно показване – не че те са кукловодите на кукловода Първанов, но пък ще дадат ясна представа що за “алтернатива” ни чака, ако се докопат до властта на всяка цена в стила на своя патрон. Защото хората, които си (про)дават физиономиите за рециклирането на доказаното властолюбие с марката “Първанов”, си заслужват позора, на който сами се обричат.

Иронията, която вероятно самите те не долавят, щом са паднали дотам, е в това, че по перфиден начин самият Първанов ще ги “награди” пред строя за старанието им през годините. Ще се утвърдят като емблематични лица на прихода, без непременно самите те да са се облажили, но пък за първи път ще видим публична морална екзекуция над духовните вдъхновители на всичко, което се олицетворява от бездуховния владетел на РъБъ. Отдавна пледирам за това и ето, че то е на път да се случи. Да си посочен от Първанов като негово протеже означава точно това.

Преди появата на въпросните лица не си струва повече да “гадаем” и да им правим вятър. В затишието пред тази буря в чаша вод(к)а се дочува само шумът на п(и)арите.

35 мнения за “Лицата на прихода и шума на п(и)арите”

 1. Това е: в десятката на десятката.
  Благодаря ,г-н Инджев.

 2. Усещаме ли сълзите, усещаме ли как, вместо бленуваната светлина, приижда злото..отново.. по-организирано, по-мракобесно……

 3. Иво струва ми се,че си правиш реклама на книгата.
  Ти си обяснил това,написъл онова….
  Абе ти ако не беше написъл книга ние нямаше да се сетим,че 20 комунистите са мошеници.

 4. Жестоко! Страхотно! Невероятно!Точно на АБВ-то у десетката.

 5. Коментарът е излишен. Какво повече може да се направи та българина да се събуди от 21 години летаргичен сън? А когато се събуди държавата вече няма да съществува. Ние се връщаме към робовладелския строй, каква добра перспектива за поколенията.

 6. Поздрави, Иво, както винаги-и умно, и остроумно!

 7. Не се ли разбра, че медиите са власт №1, а не четвърта, както е популярно. Гледам БТВ, и какво виждам, новината с, която почват е зализания ни президент, говори с отработена визия за новия му проект. И това многократно, по всички “национални ТВ-и”. А, реакцията на Б.Б., след това е м/у другото, все едно му завижда. Е, как няма, да се маниполира отрудения и вечна заблуден народ, след показаното многократно по нац. ни медии. Единствено ТВ “ЕВРОПА”, показа цялата пресконференция за новия проект на президента и там се видяха, как създателя и не отговаря, на неудобните въпроси. Но, колко, от хората гледат ТВ “ЕВРОПА” и колко БНТ, БТВ и НОВА. Замислете се за тези неща. Тр. нац. ТВ-я, която, да показва коментираните тук теми. Няма ли трибуна, няма и ефект. Мирабо е казал “Дайте ми публичност на процеса/съдебен/, и най-предубения съдия, ще реши в моя полза. Ето, това е, с което смятам, че може да се елиминира, такива предатели, като Г. Първанов и България постепенно да тръгне напред. Иначе, другото, е разговори, м/у малцина интелигентни българи, които не могат да повлияят на политическия живот в страната ни, поради това, че, и на най-умния, гласът му по време на избори, струва, колкото, неграмотен неосведомен човек, от някой изостанал край на България.

 8. Izklu4itelno sum chtastliv da 4eta
  komentarite na g-n Indjev.
  Blagodarya Gospodine!
  No kude e razumut naroden?!
  Tiya ekzekutori [komunistite] na Bulgarskiyat narod ,nyama da se sprat nikoga.
  Tryabva po 4esto da budat razobli4avani,za da budat izmeteni
  za vinagi ot naroda Bulgarski!

 9. Удоволствие е за мен да Ви чета!

 10. Към denica:

  Изключително проницателно наблюдение – направо съм разкрит, че в личния си блог си позволявам да споменавам книгата, която съм “написъл”.
  Ами като се сещаш сама, що дириш тук ами не си “написъла” сама некои по-умни работи другаде?

 11. Специалистите:политолози и социолози,не са единодушни по това,дали Първанов ще създаде жизнена и конкурентна на другите субекти в нашия обществено политически живот формация.Не ми се иска да вярвам,че парите за които се споменава в статията Ви,г-н Инджев,ще бъдат главният фактор за подобен успех!Но за съжаление,особено българската действителност от 1989г.насам,в мнозинството от случаите са били определящи за успеха на конкуриращите се на политическия тепих!Не случайно,в споменатия период,соцкомунистите директно или чрез поставени от тях /Беров,Кобурготски а защо не , и Борисов/бяха и са във властта:централна и местна.Тук не става и дума за морал или реалистична платформа,защото българите,в преобладаващата си част/ да си припомним сгрешения чип/са лесно податливи на внушенията на различните медии,които внушения са подплатени с много,много пари,идващи преди всичко от североизток и от препраните български,изнесени още и по време на сакралната дата 10 ноември 1989г.

 12. Боже, как ги мразя НАГЛИТЕ комунисти!Надявам се народа да ги махне от държавното управление и да ги вкара в затвора където им е мястото. Дано има провидение и да ги накаже, дано съдбата да им разгони фамилията така както те на нас! Амин! Нека да си получат заслуженато! В природата има винаги равновесие! И ще берат сугреби тея гадове!

 13. да му го отпера на лудото гоце

 14. Браво, г-н Инджев.
  Преди споменах, че книгата трябва да се изучава в училищата като момент от най-новата история на БГ,
  сега искам да добавя, че по-горното
  трябва да се вкара пак там.

 15. Г-н Инджев неповторим сте и както винаги Ви поздравлявам и се радвам на всяко ваше изявлене.Талантливо показвате всичко, което е реалност в обществено-политическата ни действителност. Който разбрал-разбрал, който не е – проблемът е негов.

 16. Г-н Инджев, за мен не беше удоволствие да прочета тази статия.
  В нея видях съм тънките нюанси на Вашето недоволство и омраза към президента. АБВ може да е всякаква, но е нова идея. Аз не им симпатизирам защото съм загубена душа – незнам вече на кой да вярвам. А Вие предлагате ли някаква алтернатива?

 17. Ако всемогъщата паралелна власт на олигархичната червена мафия в Ръ Бъ, наистина е застрашена от правителството на премиера Борисов, тогава тя ще го свали от власт и ако се окаже че не може да го свали (с компромати) по законният ред, ще изсползва силовият незаконен ред.Вероятно политическият проект на ГОЦЕ е част от последният олигархично-мафиотски сценарий, за дестабилизиране на България и силово завземане на цялата демократична власт в България…

 18. Аз пък мисля, че ще видим проекта АБВ изхвърлен на бунището на историята, защото народа ще успее този път да прозре истината и да даде урок на Гоце.

 19. Сега вече президентът напълно законно ще си заслужи импийчмънт, защото няма право на политически проекти, било то и граждански, докато трае мандата.

 20. Към петкодимоф: това е целта, в безнадеждността да не си изгубим душите и да тръгваме след всеки, който ни се усмихне. иво инджев е журналист, не му е работа да предлага политически алтернативи.

 21. @petkodimoff,

  повярвайте в човека, но не прощавайтена лъжците.

  А и между впрочем защо хората имат тенденцията да се заробват? Защо позволявате да Ви измъчват въпроси като “На кого да повярвам?”, “На кого да захвърля свободата си сега?”.

  Аз не съм разочарован от Първанов политика, а от Първанов човека. Той е един баровец и това определя хода на политиката му.

 22. Иво, от ден на ден ставаш все по-добър в писането. Тук си задал една тема – “списък на некролозите на прехода” – работиш ли по нея или скоро ще започнеш.
  Поздрави.

 23. Явно на госпоицата DENICA не е
  направило впечатление, че гусин социалният президент Гоце прави политическа партия, въпреки, че като държавен глава няма това право, но е впечатлена от господин Инджев който в своя блог цитира своята книга.
  Друг е въпросът, че Гоце Първанов се накичи с титлата “социален”.
  Много ги обичат комунягите тази думичка “социален”, “социална”. Провъзгласиха дори в конституцията, че България е “социална” държава. Някой да знае някоя държава, която да не е социална? Дори и робовладелските държави, дикатурите и др., и те също са социални. Няма несоциална държава. Или пък както говореха за пазар и пазарна икономика, ама да бъдели социални. Всеки пазар и икономика са социални, инак няма да бъдат такива. Винаги съм смятал, че тези който изповядват комунистическата иделология са асоциални типове и уроди.

 24. Към НАИВЕН:

  Ще си позволя малко уточнение, НАДЯВАМ СЕ с Ваше разрешение, баровец да, но така: “баровец”-политик, сиреч селянче от Сиренщик опитало два мандата като президент от благините на властта, без да успее да се докопа до изпълнителната власт!
  Имам предвид този сорт псевдобаровци – политици, които поради съмнителния си произход(село, ДС, ОКЗНИ, БСП)се самозабравят и напъвайки се започват да си вярват, че са велики, всеможещи и всезнаещи.

 25. Стига с това “браво г-н Инджев” колеги, автора на този блог има нужда от градивни изказвания и нови разкрития като тези на Яне Янев , за да пише още по критикарски статии. Само не ми харесва това, че се атакува предимно президента, а много други от властимащите оплетени в схеми и пари остават незасегнати от иначе талавтливото перо на Иво.

 26. Не съм фен на Б.Б.,но ми хареса как Ц.Ц.определи бъдещата формация на Гоце:АБВ значи “агентът на България се възражда”.И малко е страшно.

 27. Докато стойм без участни и гледаме отстрани как цялата държава се занимава с един агент, един мафиот, един гей и един селски хитрец ще си останем стригани овце. Присъединете се към инициативата на блог обюеството “Спаси България”
  http://postvai.com/node/11104

 28. Bravo PETKODIMOV ! Vpro4em ,tova e roliata na inteligenta-razdrusva,otvaria o4ite i predizvikva deistvie.No nokoga ne zastava na4elo-taka i triabva.Simbiozata ,da tarsim rezultatnata simbioza…

 29. Zdravei Ivo, pi6a ot 4ujbina i sam potresena ot statiata, koiato si napisal. Malko sa horata, koito taka otkrito pi6at. Ti si mnogo goliam patriot za da go napravi6. Blagodaria ti za smelostta. Tova e istinski jurnalist, miastoto ti e v CNN. Triabva da nameri6 druga publi4na tribuna, za da te 4uiat balgarite, Te sa mnogo bedni i ne vsiaka ka6ta ima internet,

  Gosod da te pazi!!!
  uspeh !

 30. Господин Инджев, чета редовно блога Ви и това, че все още има хора като Вас, които пишат и намират публика, е едно от малкото неща, които ме радват в България. По отношение на статията- просто мога да въздъхна дълбоко, както често правя, да си затворя очите, да се опитам да преглътна тихия си гняв и да се опитам да убедя себе си, че всъщност не ми пука. Разбирате, че е доста е трудно.

 31. “некролозите на прехода”
  “панихида под патрон(д)ажа”
  “препънатата българска демокрация”
  “приход, а не е “просто” преход”
  “осъществил личния си преход”
  “от комунизъм към хедонизъм”
  …………………..
  “В десетката”!

 32. Не желая да превръщам блога в арена за размяна на обиди,затова просто ще помоля/DENICA/ първо да проверява правописа си в WORD, преди да си позволи да изкаже мнение.Както се казва в една поговорка:”По-добре си мълчи,за да се чудят хората ,дали си срамежлив или просто глупав,вместо да си отвориш устата и да разсееш всякакво съмнение”.
  На г-н Инджев искам да кажа едно обикновено,но искрено БЛАГОДАРЯ за книгата!
  Комата,за която така често споменавате в статиите си е съвсем реална и страшна.Но всички знаем кое е най-доброто лечение за изпадналите в кома-близките им хора да са до тях и да не престават да им говорят,сякаш са будни.Затова г-н Инджев не спирайте да говорите/пишете/ и току виж започнало така желаното пробуждане…бъдете нашия близък

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.