Откога датира “Проектът Първанов”?

Интересно откровение, което маркира откога във времето назад стартира политическият проект на президента Георги Първанов, направи пред Дарик радио един от приближените до заверата проф. Кръстьо Петков. Впрочем: на Първанов ли е този проект или той е проектът на онези, които са проектирали самия Първанов отдавна?

С уговорката, че е запознат със замисъла ( „аз съм водил дълги разговори с президента“), макар да не бил сигурен как ще се казва проектът, проф. Петков, съзнателно или не, издаде „четата“ , като разбули тайната за давността. Той заяви, че Първанов е хвърлил “повече от една година усилия, за да може да обедини хора, които да разработят алтернатива. Алтернатива в момента, ако говорим, има само една – тя не е политическа, тя не е конституционна или някаква друга, това е икономическа алтернатива.”

Интересното в неговите „показания“ е не само свидетелството за замисъла назад във времето ( уж все не беше вярно, а се оказва, че цяла година са продължавали изкопните работи под неговия градеж), но и в твърдението за неговия основен акцент: „ИКОНОМИЧЕСКАТА АЛТЕРНАТИВА“.

Именно това е най-важният аспект от представлението на фокусника Първанов, който обича да отклонява вниманието с канцеласки приказки за „социалното“, „гражданското“ и т.н., но всъщност рие подмолно и под благовидни предлози си плете паяжината на лобист с поглед към потенциално нерадостното бъдеще на евентуално отритнат политик.

Паралелно с разкритието на професор Петков от чужбина долетя и друга, също толкова „невинна“ на пръв поглед новина. „България ще внася от Азербайджан природен газ, използвайки технология, която няма аналог в света, заяви Васил Калинов, българският посланик в Баку, за азербайджанското електронно издание News.az.
В края на юни българският президент Георги Първанов посети Азербайджан, припомня изданието.
Това бе работно посещение, насочено към ускоряване на практическите дейности по изпълнение на документите, които Държавната петролна компания на Република Азербайджан (SOCAR) и българската газова компания Булгаргаз подписаха през 2009 година.
Посещението бе свързано и с намерението на президентите на двете страни да се създаде морски терминал за транспорт на газ в грузинското пристанище Кулеви, посочва Калинов.
По този проект вече действат работни групи и според посланика окончателният документ за определяне на графика за строителството на съоръженията скоро ще бъде завършен.( БТА)

Доколко България и Азербайджан са в състояние да смаят света с невиждан собствен технологичен пробив, предстои да видим. Но за паметливите е видно друго: Първанов, който се бори за титлата „енергетик№1“ ( подобно на Доган като хидроенергетик), отдавна подхвърля в публичното пространство загадъчни общания за предстоящи успехи в транспортирането на азербайджански газ, за които ще трябва да му благодарим лично. И „най-случайно“ в разгара на шумотевицата около прохождането на политическия „Проект Първанов“, от Азербайджан рапортува посланик Калинов.

Това е същият някогашен секретар на БСП Васил Калинов, изобличен от съпартиеца му Илия Божинов, че му е предал мафиотско по своята същност послание от партийния лидер Първанов да не пречи на Алексей Петров да овладее таксиметрова фирма в София. Калинов, според Божинов ( пред Нова телевизия), му казал следното:

“Илия, не се занимавай с тази работа. Другарят Първанов, той тогава още не беше президент, а беше ръководител на БСП, е обещал да го подкрепяме и не трябва ние да се замесваме в тази работа“.

В края на август тази година проговорилият Илия Божинов се оказа отровен и почина внезапно в разцвета на силите си. Калинов обаче е жив и здрав и дава „рамо“ на предполагаемо успешен проект за българската енергетика ( макар и със споменатия по-горе доста фантастичен анонс), от който се очаква Първанов да извлече политически дивиденти. Това се случва, повтарям, във вихъра на спекулациите около стартирането на „Проекта Първанов“.

Понеже професор Петков провокира към размисъл за икономическата канава на президентския политически проект, ще поразсъждавам още малко по темата за президентските козове в тази игра. Не за друго, а защото съм убеден, че икономическата нишка е наистина най-важната част от фокуса на Първанов и всичко останало в него е част от димната завеса.

Очавайте например големи фанфари и благодарности лично към Първанов при предстоящото откриване на автомобилния завод на “Литекс моторс” в местността Корудере до с. Баховица, на 7 км северно от Ловеч.

В дружеството акционери са “Литекс комерс” АД и “Грейт Уол” (Great Wall) – най-голямата частна компания в китайската автомобилна индустрия. По мои данни китайската инвестиция е привлечена с изричната намеса на българския президент. Защо не се хвали открито ли? Ами защото намесата му е в полза на един негов приближен и това няма нищо общо с правилата на пазарната икономика.

Вестник „Труд“ цитира шефа на „Литекс комерс“ гриша Ганчев да казва, че голям мерак за този проект още имали Русия, Белгия и Словакия. Аз пък се осмелявам да осведомя „Труд“, ако не знае, че от доста време Първанов е пренасочил лобистките си апетити кам забогатялата от робския ниско платен труд на народа си комунистическа китайска държава. “Китайците обаче избрали България заради ниските данъчни ставки, благоприятния инвестиционен климат и вниманието, което им засвидетелствали премиерът Сергей Станишев и президентът Георги Първанов”, отбелязва „Труд“ на 10 май 2009 г.

А ето и някои разясения по темата от сайта БЛИЦ от 19 март 2010 г.:

“Ловешкият бизнесмен Гриша Ганчев планирал да създаде собствена банка, научи „ШОУ”. Той щял да осигури 51 процента от уставния капитал, а другите пари ще бъдат дадени от негови партньори – китайски бизнесмени.

На първо време уставният капитал щял да бъде 60 милиона лева. Банката веднага ще кандидатства за издаване на пълен лиценз.

Ганчев преговарял с китайските си партньори покрай сделката за построяването на автомобилен завод в Ловеч. Очаква се неговото ново начинание да се реализира до края на годината. Намеренията му били да дава евтини кредити на българския бизнес.

Банката ще се казва „Литекс банк”. Много е любопитен фактът, че Ганчев е получил първия си кредит именно от банка с такова име. Това става през 1990 година. Тогава той получава 5 милиона долара от „Литексбанк” Бейрут. По това време тя работи активно с България и основно кредитира сделки с горива. Ганчев получава кредита, за да осигури точно сделка със суров петрол с бургаския НХК. Странното ,е че самият комбинат става тогава гарант по кредита пред ливанската банка”.

Може би авторите на текста не знаят, но „Литекс банк“ изобщо не е ливанска. Това беше българска банка, собственост на НРБ . Тя беше единствената подобна по своя род и оперираше от Бейрут. Нейните президенти бяха българи. Чавдар Кънчев, последният от тях преди трансформирането на НРБ в РБ по съветска заръка, стана след това и шеф на Българската външнотърговска банка. „Литекс банк“ бе управлявана от него като реален икономически субект на международния финансов пазар и той беше логичният кандидат на Андрей Луканов за изключително важния пост при преминаване на България на пазарни релси. Какво е минало като потоци и операции през „Литекс банк“ в навечерието на добре подготвената трансформация на тогавашната политическа власт в днешната икономическа е вероятно една от ключовите тайни на т.н. „преход“.

Така че „ Проектът на Първанов“ свързан с времето на Луканов и на други друзя по оръжие- тогавашни и сегашни. Самият Първанов е техен проект.

25 мнения за “Откога датира “Проектът Първанов”?”

 1. Прав си, но Левски е писал -НАРОДЕ!!! Не е чудно – от гледна точка на човешката психология може след 10-15 години и аз и ти да приемем ордени от някой нов Първанов.

 2. Много интересно. Отдавна не бях чувал неща за българския преход, за които незнам. Като знаеш би толкова много Иво, би ми било интерсно да разкажеш за другарката Нора Ананиева.

 3. Нека не забравяме, че от досието на агента “Гоце” в ДС липсват цели 36 страници.Кой би могъл да бъде собственикът днес на тези страници – най-вероятно руската агентура, с която беше бъкана ДС.Какви факти са скрити там надявам се да узнаят поне следващите поколения.Съвсем естествено притежателите на тази информация да държат безмилостно в ръцете си “българския” пРезидент.
  Как стана така, че всепак тези факти станаха достояние на широката публика ? Смятам, че трябва да благодарим за това на среди в самата БСП, подразнени от безцеремонната кариера на селянчето от Сирищник, които явно се срахуват от неговата конкуренция за собствените си топли места.Защото ако бяха решили иначе, въобще нямаше и да помиришем папката “Гоце”, камо ли да узнаем за изчезналите страници.
  Любопитна е акцията на Бояджиев от Париж с цел да дискредитира “Гоце”.
  Като някогашен кандидат за министър-председател от БСП,излишно е да умуваме за принадлежността му към някои служби, независимо от статиите за демокрацията, които публикува от време на време.
  А може пък да има и “патриотично крило” в “органите”, които не са готови да продават толкова евтино страната на руснаците?
  Мисля, че меракът на “Гоце” е да събере колкото може повече всички разочаровани леви от некадърното корумпираното управление на Станишев, пръснали се къде по Атака, къде по ГЕРБ, както и от самия Позитано 20.
  А накрая, че ще се прегърнат здраво, изобщо няма съмнение, само че очевидно блянът на “Гоце” е той да се премести с един номер на Дондуков.
  Имаме ПУТИНИАДА в пълна сила и в нашенско българско изпълнение.

 4. Обещал съм си да не псувам. Затова ще си замълча.

 5. Агент Гоце наистина е един от най талатливите ученици, на КГБ и ДС и не напразно, те са му гласували доверие, да оглави президентството на съветската- руска република в България, защото Българската нация и държава вече са успешно ограбени и поставени на колене, демокрацията в България е компрометиана ,касите с пари на назначените от ДС олигарси са пълни,недосегаемите организирани престъпни фомирования, на червената олигархична мафия в Ръ Бъ, са добре въоражени и мотивирани да испълнят дъгът си, към своите закрилници, за това на 11. 11. 2010 година, трябва да протестираме мирно, срещу проектът първанов.

 6. Този текст е направо взривоопасен. Както винаги страхотна статия, която наред с останалите ви статии води към интересни заключения и очаквани.
  С интерес очаквам да видя какво ще се случи идните дни в Корудере. То много му се събра на сметката на Първанов, ама дали и какво ще плати накрая…

 7. Агентура, Башибозук, Васали = АБВ

 8. Иво, с това “робския ниско платен труд на народа си комунистическа китайска държава” направо изби рибата… Друса те вторичен комунизъм, брато.
  Иска ти се в БГ нов строй – справедлив и без богати, но това се казва комунизъм. И ако може да е без Първанов и БСП. А в Китай, ако може, без ККП. Тогава няма да има робски труд.

 9. към Китаец от Хонг конг:

  Това с рибата е добра метафора за анонимни всезнайковци, които лепят квалификации – хем мълчи като риба ( не се представя що за птица е), хем си отваря устата като риба на сухо…

  Ами да, за разлика от забогатяването на руската хазна ( без това да значи забогатяване на руския народ), което се дължи на международната конюнктура на цените на суровините ( които Русия нямаше да може да изнася без западните технологии) Китай се превърна във втора икономика в света именно чрез своя “човешки ресурс” : огромна маса от безоропотни и безправни хора, които направиха чудеса за своята държава, но които, с изключение на елита и появилата се средна класа в големите градове, живеят като крепостни селяни в сравнение с която и да е икономически значима държава извън т.н. трети свят.
  Китайският народ, закърмен с конфуцианско търпение и контролиран от (комунистически) император направи чудеса в икономиката, но предстои да разбере, че да се работи 6 дни в седмицата, по 12 часа, с мизерна заплата и почти без годишен отпуск,а и без каквито и да било права (например на стачка и протест), си е робия. Не ми се мисли какво ще стане, когато китайците “открият” и това, след като вече откриха пътя на високата производителност по т.н. “екстензивен” начин до пълно изтощение на “човешкия ресурс”.

  А какво ми си иска на мен – не ти е дадено да знаеш, защото няма как да го проумееш- а и ако беше важно, сам щях да го обявя, а не да чакам някои безличен анонимник да ми става “говорител”.

  Уважавам постиженията на китайците, но и те имат правото да бъдат човеци, а не да бъдат разглеждани като “стабилизатор” на световната икономика , опъвайки каиша по време на глобална криза.
  Китай и Персия са единствените две древни държави с голяма тежест и днес, просъществували до наши дни в приблизително същите си граници. Това обаче не прави непременно днешните китайци и иранци пример за подражание.

  Уважавам правата и на циганите, но все пък не съм от твоя катун , защото не съм ти “брато”. Можеш да споменеш този факт в доклада си до др. Седефчов.

 10. Проекта Първанов съществува от както е политик. Ясно е, че няма да работи защото вече е изпята песен, но в нов вариант. Видя се, че и Бат Бойко няма да направи кой знае каво, видя се че СДС вече са с подрязани крилца, видя се, че атака само лае.
  И другите който сами си избираме също не стават. Мисля, че идва време когато младото и интелигентно Интернет общество трябва да покаже какво може. Присъединете се към инициативата “Спаси България” http://postvai.com/node/11104 в която всички ние заедно да предложим идеи за промяна на България към по-добро. Ще ги съберем в един общ документ и ще ги превърнем в гражданско движение, а не политическо. Мисля, че журналистиката освен да дава новини трябва да поощрява подобни идеи и предприемчиви черти на Българите. Защото сме се превърнали в вечно мрънкащи и завиждащи хора гледащи само назад в миналото. А успеха е в Бъдещето.

 11. явно тая работа е от отдавна, но големия въпрос е до кога, щото много се разсмърдя над Отечеството, не мие ясно как ще се отървем от потайностите гоцеви

 12. Алоооооо, китайчето! Десет цента дневна надница не е робски труд. Робският труд е безплатен, на китайският бачкатор плащат, макар и по десет цента. Горките китайци, капиталистически труд, комунистическо заплащане! Бог да им е на помощ!

 13. Гоце Първанов си комплектова “преторианска гвардия” от наемници,неудачници готови на всичко за една паница леща=които ще се борят да чистят името на агент Гоце след като си замине за Сирищник..Вевроятно днешния президент се страхува за спокойствието на обикновения гражданин Г.Първанов.Това си е един политически гърч на изнервения резидент Гоце.И типично в ченгесарски стил узурпира една национална идея-тази за Възеаждането.Така както Долен Сидеров направи думата националист -мръсна дума,както плеада от десни мимикрии като Любен Дилов,Янето,Мария Капон,бат П’тьо Стоянов изопачиха думата десен политик….днес Гоце Първанов си приватизира Националното Възраждане в своя полза.Дали обаче мат’риала ще му се върже и този път ?

 14. От кога датира „Проектът …“ лично мене не ме интересува.

  Обаче, от фразата: “Алтернатива … има само една – тя не е политическа, не е конституционна … това е икономическа алтернатива.” се вижда:

  Другарите нямат намерение да променят:
  Конституционното устройство, което създадоха – то им върши работа.
  Политическата среда – тя им върши работа.

  Другарите мислят да променят икономическата среда.
  Защо средата, която те създадоха не им върши работа аз не знам, обаче мога лесно да се досетя от “величествените” енергетични проекти на последък например, че те биха се стремили към още власт за държавата при преразпределяне на националния доход, което ме безпокои твърде силно.

  За мене е ясно, че това, което им върши работа, е задължително да се промени, като условие за бъдещ просперитет на България.

 15. Информацията за българската банка в Ливан е повече от интересна и много опасна. Мъглата за бълг. външно търговски дружества и капитали започва да се вдига. Дали чрез новата Литексбанк няма да вземат активите и да легализират печалбите на старата банка?

 16. До китаец от Хонг Конг по повод желанието на автора “да няма богати”. Един стар виц:

  Седи си графиня Екатерина Тропл-Тодески (примерно) в синия салон и бродира гоблен. Годината е 1917, късна есен и навън се чува стрелба. Графинята повиква прислужницата Агафя Ивановна (примерно) и я помолва да се осведоми каква е тази стрелба, да не би отново декабристи да са излезли на улиците да протестират против тиранията? Когато се връща, Агафя съобщава на графинята, че не декабристи, а болшевици са на улицата и правят въстание. “А какво искат тези болшевици?”, пита графинята. “Да няма богати”, отговорила Агафя. “Ех…”, въздъхнала графинята, “а декабристите искаха да няма бедни.”

  Та по думите Ви към г-на Инджева мога да съдя от каква мая сте замесен.

 17. Иво, не се хаби да отговатяш на подобни безсмислици, написани от сульо и пульо! Дори и да положиш услилия, пак ще ти бъде трудно да паднеш чак на толкова ниско ниво, за да им отговориш така, че да те разберат.

 18. Всички сме в проект Матрицата.Първановия подпроект цели да ни свали още едно ниво по надолу ама няма да стане.В системата има вирус, който отваря врати към истината и така я прецаква от време на време.Нали Нео, пардон Иво.По принцип избягвам да фамилиарнича но не се сдържах от добри чувства.

 19. Мисля, че вече достигнахме до дъното на политическата тенджера – новите личности свършиха, изстъргват се вече само употребявани негодяи, които влизат в нови съчетания и оповестяват нови рецепти за познатия буламач. Дегустацията предстои – следващите избори.Пазете се от повръщане и диария.

 20. „Проектът Първанов“ може да се разгледа исторически. Нали самият Първанов е историк. Вижте историята на БКП и ще разберете какъв е „Проектът Първанов“! БКП е била истинска терористична организация от болшевшки тип до светлата дата 9 септември 44г. След това с помощ от Съветска Русия се превръща в сталинистка тоталитарна партия
  която служи на антибългарски комунистически интереси. Сега е организация на комунистически олигарси и бандити. Нека всеки направи сам извод що е „Проектът Първанов“!

 21. Прочетахте ли в БЛИЦ, че Мафията в България искала първо да свали премиера Борисов от власт и после да го утрепе,тази огласена информация от запис на СРС, бие тревожно камбаната, за збор на Гражданското общество в България.

 22. Като мед.сестра в Либия се е случвало да имаме пациенти китайци.От китайски инженер знам, че работеше за 12 долара месечна надница и ежедневните 3 паници ориз.Беше им забранено да общуват с чужденци.
  С риск да бъда досадна, но няма да се уморя да повтарям, че пак там, в Либия пред очите на всички българи се извърши ограбването и разпродажбата на българо- либийските фирми от служителите на ДС в бели якички и куфарчета. По време на самолетното ембарго парите от разпродажбите се изнасяха с куфари и сакове- за Триполитанският район през Тунис и Малта, Бенгазийският през Египет.
  Активно замесени мулета в Бенгазийският район си бяха т.нар.д-р Здравко и уж мес. сестра Кристияна/ с фалшивата диплома/, бивша любовница на бивш бг министър Румен Петков /майка й недвусмислено го заяви в интервю по тв”Скат”, а и той лично я доведе с черна Волга на интервюто в Посолството през май 1991г/, както по- късно и на зам. министъра на здравето в Бенгази,
  Либия д-р Саад ал Амруни…Изнасянето на българските капитали от Либия ставаше с активното сътрудничество на либийските тайни служби, тясно свързани с комунистическият режим в България още от времето на Тато.
  Именно Кристияна беше муле номер 1 на ДС и това беше едно от обвиненията на либийската прокуратура, което след посещението на агент Гоце при Кадафи полека лека се потули, с което се покриха и всички други кражби документирани от либийската прокуратура…Има една много показателна снимка на Гоце с Кадафи на срещата в Лисабон, която говори толкова много на всички, които не са късопаметни и могат да мислят. Историкът- икономист Гоце има да каже- какви договорки е правил с Кадафи и как така българските нефтени концесии се изпариха…по- точно станаха американска собственост.Посредник ли е в сделката, получавал ли е комисионни…”Либийската ДАЛАВЕРА” е доста по- голяма от иракската
  “Петрол срещу храни” и чака своето разплитане…Гоце има да каже кой и защо засекрети делото за 20г.? Един френски журналист определи Българо- либийската далавера като ДАЛАВЕРАТА на века.

 23. допълнение към ружкабг
  а сега нека да си припомним коя телевизия поде кампанията за спасяването на аресутваните български медицински сетри в либия и кой е нейния собсвеник

 24. Ужасна смрад се носи отвсякъде в България. След преживения комунизъм и след тези 20 години преход – не знам как още сме живи и дали наистина сме “живи” или само мърдаме. Единствената ми утеха е, че все пак не сме като в Северна Корея или Китай. Ако напишете в гугъл ФАЛУНГ ДОНГ и прочетете за това, какво чудовище е китайският комунизъм, наистина ще ви се изправят косите, та аз си казвам, поне това го няма в Бг или не по този начин. /Може малко да греша в наименованието, извинете ме ако има грешка./ Зо Фалунг Донг научих от гостуваща в Пловди изложба преди около 2 години.
  За мен Първанов представлява огромна опасност за България, надявам се “проектът” му да се сгромоляса и отиде в небитието, защото Гоце предполага, но Бог разполага!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.