Волжките българи влизат ли в сметките?

ЗА ДА ДОЙДЕ В БЪЛГАРИЯ ПУТИН ТРЪГВА ОТ БЪЛГАРИЯ

Д. Ангелов

На 13 Ноември 2010 се очаква на посещение у нас да дойде В.Путин, министър –председател на Руската федерация. Искаме да ни отвори руските пазари. Те и сега са отворени, но българските стоки не издържат конкуренцията по цена и качество. Въпросът е , дали да продадем национална независимост и достойнство срещу възможност за калпави „бизнесмени” да спечелят някой лев с калпавите си стоки, или да накараме руснаците да ни уважават и наистина да си плащат за услугите. И в този план – как ще реагира Путин на исканията на волжките българи, ако Б.Борисов въобще посмее да засегне въпроса…
Хората от народа, обитавал земите по поречието на Волга около гр. Казан, открай време се наричат БЪЛГАРИ. Те са преки потомци на волжките българи и наследници на славна история, история скривана и унищожавана от „социалистическата” съветска наука. Едва сега , когато една дума истина вече не струва заточение, някои смели руски историци си позволиха да започнат да свалят покривалото от омраза и завист над българската история, да показват находките от унищожените във войните с татарите цветущи български градове . А тази България наистина е била блестяща с търговията си, занаятите си, прекрасните сгради и градове, с армията и административната си организация. Със завист са гледали руските князе на нея, богатата, непокоримата. Волжка България не само е бележела границата между Европа и Азия, тя е свързвала двата континента. Тук, закриляни от законите търговци са разменяли стоките си. И когато огромната татарска войска , неведнъж разбивана от волжките българи в жестоки битки, все пак успява да сломи съпротивата, да изгори градовете, то силата й вече не е тази… Руските князе, спотайвали се „на завет” до този момент, успяват да разбият татарите на Куликово поле, а после и да завладеят все още невъзстановилата се от раните си Волжка България. Тук аз виждам някакво сходство между руската политика и тази на западните и северните ни съседи от времето на покоряването на Дунавска България от османците.
Нещата вървят повече или по-малко приемливо за волжките българи до т.нар. Октомврийска революция. Надявали са се на възстановяване на българската държавност. Но други са сметките на СССР. С указ от 1920 година българите се обявяват за татари, а на територията на Казан се обявява Татарска АССР. Какъв страх и злоба може да изпитва някой към българите, за да ги нарече с името на убийците на техните деди, на унищожителите на държавата им… А всеки дръзнал да защити името си е или ликвидиран или изпратен в лагерите.
В момента тече борба за признаване на правото на 7 милиона волжки българи да се наричат БЪЛГАРИ. И това, че те са приели преди около 700 години исляма ,който също като при нас християнството е спомогнал за съхранение на националната им принадлежност, не трябва да бъде преграда за признаването им. Посегателството върху правата и историята на Волжките българи е посегателство и върхи нашите права и история.
Редно е , щом г-н Путин идва у нас да се застъпи за руските позиции тук, то и ние да поискаме реципрочно застъпване и за българските позиции в Русия. И тези позиции не са само в търговията с вино, цигари и консерви… Защото качествените и на добри цени стоки ще намерят пазар навсякъде, но собственото си достойнство с пари не можеш да купиш…

22 мнения за “Волжките българи влизат ли в сметките?”

 1. Имах колега-стоител в Полтава, който се ожени за Българка от Татарстан, това момиче много се радваше, че е Българка, която си е намерила Българин от България за съпруг и че ще живее в истинска Българска държава.Скромноста и морала на това момиче будеше възхищението на всички, които я познаваха.Русия наистина много се страхува да не се развалят българоруските приятелски отношения, защото знае че ако разсърди Българите в Русия, тогава руснаците трябва да се прибират в московското си княжество.Надявам се президента Медведев да демократизира Русия и да и даде шанс, за присъединяване към НАТО и ЕС.

 2. Доста оптимистична статия. Къде ги преброиха 7 милиона българи обаче не знам. В Татарстан, със столица град Казан, живеят 3,8 мил. жители (татари). Миналото име на Казан наистина е Болгар, но е наивно да се говори, че има мнозинство с българско самосъзнание.

  Това малко като за Македония, все ли едно пък там да живеят 2 мил. българи (нищо, че 30% и повече са албанци според последните преброявания). Те хората се обявявяват за македонци и в личните им карти трето четвърто поколение вече пише националност: македонци, как ще ги убедиш да се нарекат българи?

  Много ми се иска, но не става.

  Имам приятел от Татарстан – учихме зедно в Германия. Живее във втория по големина град във “Волжка България” (Татарстан) и през живота си не беше чувал, някой да се е обявил за българин, а е почти 30 годишен.

  Вижте да си запазим 4те милиона българи останали в България, после мислете за “милионите” по света.

 3. мисля , че това е изключително сложен въпрос за нашия лидер Б.Борисов нали?

 4. Наистина от политическа гледна точка написаното от г-н Д.Ангелов е доста оптимистично, предвид руската “демократична” система. Но по отношение на историята – браво!Към антономната “Татария” трябва да добавим и “Чувашия”. Като доказателство ще посоча, че имам колега от “Чувашия”, която живее в България сравнително от скоро, но говори перфектен Български език за разлика от “сънародничките” си от Русия, които независимо, че живеят тук повече от 30 години, все още имат проблеми с езика.

 5. Поздравления за ТОВА което е изнесено Рано или късно всичко излиза на яве

 6. ДРАГИ ПОПВ, НЕ ИКСАТЕ ДА ВИДИТЕ ПО-ДАЛЕЧ ОТ НОСА СИ!
  КАКТО МАКЕДОНИЯ БЕ СЪЗДАДЕНА ИЗКУСТВЕНО ОТ РУСИЯ, КАКТО РУСИЯ РАЗДЕЛИ БЪГАРИЯ НА СЕВЕРНА И ЮЖНА, С ЦЕЛ ДА СЕ РАЗПОКЪСА И УНИЩОЖИ БЪЛГАРИЯ, ТАКА Е СТАНАЛО И С ВЛОЖКА БЪЛГАРИЯ, КАТО НАРОЧНО РУСИЯ Е НАРИЧА ТАТАРИСТАН, ГРАД БУЛГАР СТАВА КАЗАН!
  А ККАВО СТНА С ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ НА ХАН КУБРАТ?
  А КАКВО СТВА С БЪЛГАРИТЕ В БЕСАРАБИЯ?
  А КАКВО СТАВА АКО КАЖЕШ НА НЯКОЙ РУСНАК, ЧЕ НЯМА СЛАВЯНСКА, А БЪЛГАРСКА АЗБУКА, ЧЕ СМЕ ИМ ДАЛИ БИБЛИЯТА НА БЪЛГАРСКИ И МНОГО БЪЛГАРСКИ ЦЪРКОВНИ КНИГИ И ЗАТОВА ПЪРВИЯТ ИМ ВАЛДИКА Е БЪЛГАРИНЪТ КИПРИЯН!
  СЛЕДОВАТЕЛНО, АКО НЕ СА БИЛИ БЪЛГАРИТЕ, РУСНАЦИТЕ, ЩЯХА ДА ХОДЯТ С ШАЛВАРИ И ТЮРБАНИ НА ГЛАВАТА И СКОРАНА ПОД РЪКА!

 7. Волжките българи са мюсюлмани, не ги искам тука !!!

 8. Във връзка с мнението на С.Попов предлагам следния линк”

 9. Добра статия, г-н Инджев, съгалсен съм с казаното от Вас, но дали ще има кой да се вслуша в думите ви от сегашните български управници?

 10. Наистина хубава статия! Ако някой ми беше казал до преди да я прочета, че Иво Инджев се интересува и от националните идеали, нямаше да му повярвам – просто не го знам в такава светлина. Както и да е, браво на автора 🙂

  Коментарът на дру…господин Попов е дежурен за всеки българин с левополитически убеждения.
  Другарю Попов, точно заради такива като Вас българите в България останахме само 4 млн. За 50 + 20 години комунизмът успя да ощети мисленето на народа ни толкова, колкото турците за 500 години не можаха да сторят! Не засягайте, ако обичате македонския въпрос, защото коминтерновците тъкмо писаха нашите деди и родители насила “македонци”.От навлизането на комунизма в България до ден днешен той е винаги антинационално базиран.

 11. Тодоре, аз съм на 21 години.
  Доста си смешен.
  “Коментарът на дру…господин Попов е дежурен за всеки българин с левополитически убеждения.
  Другарю Попов, точно заради такива като Вас българите в България останахме само 4 млн.”

 12. Симеоне…би ли си опреснил сивите клетки и позапрял техния вихрен набег към историята за миг ! Тези неща с приказки нашироко не се обясняват , нито пък трябва фриволно да вменяваш в авторство на някой наш научен фактор данните ти за 2,000 000 милиона Българи в Македония ! Там ние говорим за признаване на Бг. корени , идентитет, история и език на населението . Разбира се настояваме за признаване Правото на тези ,които се чувстват Българи да го получат. А тези които искат да си бъдат македонци да си знаят Произхода , Историята Българска до 1920 г. и езика на който говорят въпреки, че е диалект !!! Бръщьолевения като твоите стават за хайлазите от Бг. Хелзинкски Комитет и вредят на Истината!!!!!!

 13. Търся приятели от волжка българия. АЗ СЪМ ПИСАТЕЛ моя Facebook e Ivaylo Kostov
  До скоро Братя

 14. Първо трябва да ги покръстим, тия волжски българи. Щото каква може да има връзка между Христос-Бог и мохамед с корана. А и да ги научим на български език още трябва.

 15. Наистина трябва да знаем истината и историята за всички българи по света.Какво като някой е християнин,а друг мюсолманин -има и атеисти,нали?В САЩ ,Франция,Англия също има граждани от различни религии и раси но казват:например:,,аз съм холандец,,-независимо ,че е цветнокож,баща му е от Суринам и въобще не е типична холандска картинка на фона на вятърните им мелници или цветните градини от лалета!Друг афро-американец ще те убеждава до гроб ,че дядо му е живял-а и баща му през 50-те и 60-те години на миналия век в най-демократичната и свободна държава на света!Глупости !!Те не познават своята история,а и нямат дълга национална история!Но ние имаме и то многопластова и многопосочна- и то българска!

 16. Защо не сме привлекателна държава за другите по света !!?Защо другите европейци ни се присмиват,дразнят,пренебрегват?!Да си отговорим сами ,бе хора!Най-важното в този материален свят са парите и то повече колкото се може на година и на всеки жител от страната.Разбира се те не са всичко ,но са условие за почти всичко друго ,което искаш да постигнеш.Но трябва да ги изкарваш-достойно,разумно ,постоянно!Какво ще кажете,приятели за 50 000 евро БВП на глава от населението годишно?!Плюс многовековната история, ,,нормална,, армия-100 000,но с 500 модерни самолета,1500 танка,черноморски и океански флот-100 съда- да без флот не си независим,3 АЕЦ ,но 2-ра и 3-та да си ги построим сами,моля!!Трябва да имаш и модерни космически и океански технологии и достижения!!Обаче трябва да си ги направиш сам и то по-добре от другите и по-сигурни.Не искам повече да казвам ,,с японско качество,,-то е наистина високо ,но за това ниво ,което писах по-горе не е достатъчно.Тогава може да си и извън ЕО и извън НАТО.Тогава кои ще ти бъдат приятелите- без да заемат 1,2 3 и т.н. място- Германия,Русия, по-малко всички съседи ,Китай,Индия,САЩ…и др.Всички са добри и подходящи пазари

 17. Колко време ще отнеме това ,,достижение,, и дали въобще ще стане това- горенаписаното?!!Изненадващо ,но всичко е заложено в нашата природа и подвластно на възможностите ни.Условие е обаче нацията да действа единно и с цел- не агресивно ,но не и да е приятел на всеки ,защото така е прието да е цивилизовано!Цивилизациоен избор!!Ние сме основали и ,,обогатили,,тази наша цивилизация,а сега някои новаци да ни посочват рихтунга или да сме по-малкия брат,защото тяхното кръстене е с по-голям ,,замах,,!!Чудно как се изопачават основни разбирания за ,,правилността,, на прогреса!!Но ако си достигнал материално ниво по-горе сега ,тук и като цяло за държавата си – тогава тази държава ще насочва и ,,поучава,,другите,а не другите нея.Разбира се драги ми читателю,след 30 години ,за да си водещия нивото ще е още по-високо,материалното ниво,де-не 50 000 ,а може би 150 000,а и дали евро-лев ще все още 1:2 ?!
  Помислете- да се критикуват другите и да им се ядосваш е лесно- трудното е да ги надминеш и да ги водиш към истинския прогрес!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.