Едвин Сугарев: премиерът лъже за нуждата от АЕЦ “Белене”

Сърцето на Бойко и бъдещето на Дянков – малка политическа гатанка

Едвин Сугарев

Премиерът Бойко Борисов подкрепя с цялото си сърце проекта “АЕЦ “Белене”, стана ясно днес. Бил го заявил самият той – и не къде да е, а пред ИТАР ТАСС, малко след като било направено официално съобщение, че Владимир Путин ще посети София на 13 ноември.
И толкоз. Няма “котка в чувал”, няма Беленски гьол, няма потресающа корупция, натикала в този гьол два милиарда народна пара, няма вопиюща некомпетентност при сключването на сделката – дадена между впрочем и на прокуратурата, няма го и зловещото прогнозиране колко всъщност ще струва централата – цели 26 милиарда лева – според същият този Бойко Борисов. Всичко това е изтрито от паметта му – както гъбата на учителя изтрива тебеширените заврънкулки на първолака.
Знае се кой е учителят. Учителят е Путин – този, с когато бат` Бойко се разбира по-добре, отколкото с родните опозиционери. (Що ли не ги погледне сега – всичките му ръкопляскат!) Ще дойде той в София – там, где “курица не птица и Болгария не заграница” – ще провери как вървят работите при своя резидент, току-що оповестил своето АБВ, поредната русофилска партия в Задунайската. Сетне ще пресече “Дондуков”, ще седнат двамата чернопоясници – и ще се разберат за всичко: и за землетръсния АЕЦ, и за Южния потоп, и за какво ли не още.
И да се заобичат може, защо не. Зер имат си вече общ обект на въжделението: Втора атомна. Важно е да се обичаме с братята руси. Крепко и нерушимо. От векове – за векове.
Важно е да обичаме и техните енергийни проекти, щото са насъщни нам като хляба и въздуха. Да ги подкрепяме с цялото си сърце. Прочее ето защо: “Считам, че строителството на АЕЦ “Белене” е изключително важно, защото в противен случай до 2020 г. България ще има проблеми с производството на електроенергия. В същото време съседна Турция ще разполага с четири атомни централи”.
Лъже бат` Бойко – лъже като влашки циганин, който си плакне гащите в Беленския гьол. Лъже и окото му даже не мига. Лъже – защото проектът “Белене” му се пече като яйце на широкия пожарникарски дирник. Никакви проблеми с производството на електроенергия не сме имали и няма да имаме – и сега произвеждаме много повече от насъщното. Можем да минем не само без АЕЦ “Белене”, но и без АЕЦ “Козлодуй” – което и се доказа тези дни, когато един славен руски хилядамегаватов блок се гътна и излезе на дългосрочен ремонт.
И какво? Имаше ли режим на тока? Нямаше режим на тока. (Обаче нямаше и далавера за търгашите със същия – и навярно кучето е заровено именно там.)
А ако през 2020 г. се каним да произвеждаме пак така, както досега – с няколко пъти по-голям енергиен разход за единица продукция, в сравнение с развитите европейски страни, то по-добре веднага да се качваме обратно по клоните.
Турция щяла да има четири атомни централи? Ами ако наистина ги има – то тогава на кого ще продаваме тока от нашата втора такава? И като няма на кого да го продаваме, защото и Румъния отдавана ще е построила своя АЕЦ – то защо трябва да заробваме децата си с този проект, защо трябва да ги пускаме в чувала с котката, та да им издере очите? (Нашите очи са си цели – и да се кокорят даже могат, но от това нищо не следва. Защото чавка ни е изпила мозъка – със сламка, както казваше Ани Илков.)
И така – българският премиер подкрепя АЕЦ “Белене” с цялото си сърце. Какво обаче подкрепя българският вицепремиер, дето държи ключа от хазната? Ето какво изрече той само преди три дни: “Докато аз съм финансов министър, държавата няма да даде, нито пари за АЕЦ “Белене”, нито държавни гаранции за неговото изграждане.”
От което следва и любопитната политическа гатанка: Колко още ще продължава да бъде финансов министър г-н Дянков?
Наддаването започва. Приемаме залози всякакви.

20 мнения за “Едвин Сугарев: премиерът лъже за нуждата от АЕЦ “Белене””

 1. На нас нищо не ни трябва.И зъби сигурно.
  Поне Сугарев и без тях живее.

 2. По добре евтин турски или румънски отколкото скъп червенобългарски.
  Голям зор за тая втора аец, както беше зор да имаме и втори космонавт.И какво от това? Нищо.Кога ще се гледа българския интерес, не олигархичен, а на обикновенния българин.След 2030 година може би.

 3. Знаех си от самото начало, че АЕЦ Белене е пробният камък за ББ! И ето, дойде моментът, в който картинката се изясни – поредният премиер на България също руски слуга! До кога ще продължава всичко това, защо всички се оказват “спящи руски клетки” или както там ги наричат? Идва моментът, натискаш копчето и те действат.
  Не е възможно да няма нито един почтен българин в България, но уви, само руските слуги биват допускани във властта. Е, кажете ми сега, за кого да гласувам на сл избори? За следващия руски агент?
  Възможно ли е в България да има хора с будна съвест, които на 13.11. да излязат с плакати “Путин, върви си у дома! Не ви щем нито жилото, нито меда!”…. Безкрайно отчайващо положение…

 4. Така е. Всичко за нуждата от втора атомна е пиар. Няма западен инвеститор. Всичко ще опре накрая до комисионните които определени хора ще получат с нашите пари. Борисов се кълнеше че това което имал му стигало ама май не е така. Неразбираемо е за къде трупат имане колко живота ще живеят/ Защо правят това на гърба на нас и нашите деца, внуци и правнуци? Много горчиво съжалявам че гласувах и за тези!

 5. Много точно написано,за което благодаря на Е.Сугарев. Към Илиан:Е.Сугарев може да живее както си иска,а от написаното от теб си личи,че и тези без необходимия умствен багаж могат да си живеят,че и да пишат по блоговет.

 6. Основна причина за строителството на Белене според Бойко излизат 4-те АЕЦ на Турция в 2020г. Което е смешка отвсякъде! На Турция с нейната икономика, огромни територия и население й се полагат толкова. Ами на нас с мижавото население, територия и икономика – защо са ни? На кого ще продаваме ток? За какви пари? Колко време децата ни ще изплащат поредната авантюра? В чии джобове колко пари отиват? Да сте чули скоро какво стана с цената на атомния ток, който идва до потребителите максимално оскъпен – нищо! Даже няма да разберем каква комисионна ще гушнат управляващите през тяхната си банка…

 7. Единствен Иван Костов от премиерите ни показа, че за него българския интерес е преди руския. И то в много по-трудни години.

 8. Ебати цирка – на 13-ти Бойко ще се надупи на Путин. Идва големия господар да си нагледа губернята. Да смъмри непослушните ратаи, ако се наложи. И да потупа агент Гоце за проекта.

 9. Крайно време е да се сетим за Иван Костов, и да му дадем власта. Тогава благодарение на неговото държавническо поведение, България ще стане достоен член на Европейският съюз. Тогава отношенията между България и Русия ще станат само партньорски, и нищо повече.

 10. И сега се намират хора да питат”Чии проект е Бойко Борисов”.От ден на ден става все по-ясно,че Б.Б. е проект на….Русия и нейните агенти в Б.Г.Аз съм един,може би от малцината,които винаги съм гледал с недоверие на Б-Борисов.Без да се връщаме в мутраджийският период на Б-Борисов,достатъчно е да припомним,че той,настоящият Премиер, е във властта от 2001 г,когато тя бе дадена от зомбирания български избирател на един комарджия,телепортиран,вероятно по аналогиен проект, в България.При това положение,никак не е чудна текущата трансформация в позицията на Б.Борисов спрямо енергийните руски проекти и към самата Русия,олицетворявана не от друг, а от бившия полковник от КГБ Владимир Путин.

 11. Българския интерес е различен от Руския,интереса на ББ е различен от националния.Следователно-интереса на ББ е равен на интереса на Руската империя.

 12. Кой е истинският, автентичен Бойко – този от предизборния период на 2009г. или премиерът с 16-месечен стаж зад гърба си като такъв?
  Не очаквам отговор от гласувалите за него, очаквайки промяна към по-добро. Моят отговор е ясен, нали?

 13. С един куршум, два заека(т.е. -1 заек, +1 АЕЦ):
  Дянков не иска АЕЦ,
  народа иска АЕЦ,
  народа мрази Дянков =>
  Дянков е излишен, народа е прост => народа ще го д…а.

 14. През 2015 г. аз ще си купя електромобил. Пресметнал съм, че за движението ми за една година ще потребямам около 4000kW/h електроенергия. Ако 2020 г. има в България 10000 такива автомобила, оставям на Едвин да сметне какво ел.захранване ще бъде необходимо само за електроавтомобилите… А колко и дали нещо ще даде държавата за Белене, това е друга тема, не по-малко важна, която внимателно ще следим, кариерата на Дянков, също. Защото уволнението на Дянков ще началото на края Борисов…

 15. И какво правим сега? Кучетата си лаят – керванът си върви, а? Това, чия креатура е ББ си беше ясно и се ЗНАЕШЕ от самото начало, но той започна с положителни заявки.. също и някои действия докато дойде Видов /Белене-в/ ден.. Сега разбрахте ли защо Иван предпочита да мълчи повече..? Ами просто чака ББ окончателно да се осере.. и това се знае… ама така е.. Пак добре.. Приемам Белене само, ако това е гаранция, че Иван ще дойде на власт /после ще я спрем../ ама каква е гаранцията? Тия май наистина ще направят Голям шлем.. А тоя народ посмъртно няма да излезе на улицата заради някаква си грешна АЕЦ.. Тогава питам: какво правим? Само просвещение… просвещение.. и пак стигаме до кервана..мноооого песимистично, май..

 16. Никой не казва какво ще прави България с радиоактивните отпадъци от Атомните централи.С новите закони ЕС задължава всяка държава с атомни централи да съхранява радиоактивните си отпадъци на собствена територия. Ние къде ще ги депонираме.

 17. Разбра се, че такова интервю на Борисов за ИТАР ТАСС изобщо не е имало …
  Когато се цитира руска информационна агенция е необходима предпазливост и внимание, защото виждате до какво заблуждение и внушение се стига …
  В крайна сметка публикацията, като гледам свърши своята работа.

 18. Борисов като не е дал такова интервю за ИТАР ТАСС защо мълчи вече толкова дни? Да обясни или направо да опровергае.

 19. Нещата са ясни. І-ви епизод-Бойко, като патриот е против АЕЦ Белене, поради загробването на бълг. народ и то по време на криза. ІІ-епизод-среща Путин, Бойко. Нещата клонят към намирането на западен инвеститор /Бойко поставя условието/, като преди това се е отказала зап. компания RBN от проекта/незнайно защо/. ІІІ епизод-Бойко е с две ръце за АЕЦ Белене, без условия, поради напредъка на Турция в тази посока. Е, народе, тежко и горко ти с такъв управленец. Амин.

 20. Ще почна като Ботев – Смешен плач! Ще продължа като пресметлив българин. Казвате АЕЦ обслужва руските и еди кои си интереси. А чии интереси обслужва непострояването на АЕЦ? Получаването на ток става по следните начини 1ТЕЦ на въглища – мръсно, неизгодно, радиоактивно, макар и не в голяма степен , но е невъзможно предотвратяването му. За емисиите трябва да се плаща, другото и да се отфилрува, въгледвуокиса не – възможно е но произведената енергия няма да стигне – тоест няма да има самоподдържащ се процес. 2 ТЕЦ на газ – Няма пепелина, ама нямаме и газ – другото е като предното. 3 ТЕЦ на течни горива, същото но още по-скъпо. 4 – ВЕЦ Водата е кът, няма достатъчно. 5. Вятър – много скъпо, не се знае кога ще те нарочат че плашиш гаргите, а и вятъра е нещо непостоянно. 6 Фотоволтаици – не могат да се изплатят за целия срок на служба,ако не се дотират, при производството им се замърсява много ще излезе – трябва да се дадат едни пари на едни наши хора! Остава АЕЦ – плашилото от Чернобил. Дали жестоката авария е станала поради пренебрегване на всички правила или са правени някакви опити, не се знае с абсолютна сигурност, но се знае, че са блокирани 17 защити! Ами какво по-вече да се каже, това не е случаен инцидент! АЕЦ наистина е евтино, можеш да купи и докараш гориво в рамките на часове. Няма емисии, няма радиация, всичко е херметично. За земетръсния район – когато се срина Свищов, във Белене имаше ли поне напукана къща? Свищов е на скала, Белене е на мощен наносен слой пясък. Гьлът на ББ – ако не беше спрян строежът, до една година централата щеше да заработи. Но някои разпродадоха оборудването, разгониха хората, разтуряха всичко и го продадоха за скрап. На нас ни трябва много по-вече електроенергия отколкото си мислите, горивата се изчерпват и стават все по-скъпи. Освен това предпочитам като промотират страната ни пред инвеститори да не ни препоръчват като евтина работна ръка, а като страна с евтина енергия. За това трябва държавна АЕЦ и политика на евтина енергия, която да инжектира бизнеса. Отпадъчната топлина от АЕЦ, може да се утилизира – място за оранжерии там – бол! И тъй нататък, мислете с главите си, не слушайте какво ви нашепва вятъра, не знаете откъде идва, а ако знаете, значи не ви пука или сте в играта – №19 дупка.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.