Изберете норвежкото

Норвегия е най-добрата страна за живеене в света, а Зимбабвe е на дъното на годишна класация на ООН.

Оценката се прави на базата на индекса на човешкото развитие. Той отчита благосъстоянието, който Програмата за развитие на ООН публикува през последните 20 години и включва индивидуалния икономически просперитет с равнището на образование и продължителността на живота.

Няма да питам дали знаете защо ви занимавам с тази информация. Всеки я чете, достъпна е. Но моят прочит е следният: „последните ще станат първи“, но и обратното е възможно.

Преди 30 години Норвегия беше сравнително бедна държава по (западно)европейските стандарти. Вярно, ощастливена беше с петрол. И не кога да е, а тъкмо, когато той поскъпна страхотно и дори се превърна в геостратегическо оръжие в глобалното надцакване след арабския петролен бойкот срещу Запада при кризата от средата на седемдесетте години на миналия век. Но само петролът ли направи Норвегия № 1 по жизнен стандарт в света? Ако „течното злато“ беше основният критерий, Русия, Саудитска Арабия, Ирак, Нигерия и др. подобни трябваше да се кипрят с „титлата“.

И обратното: преди 30 години Зимбабве ( която се наричаше Родезия) беше райски кът -просперираща ( макар и предимно по африканските стандарти) държава. Но др. Мугабе, един прогресивен диктатор, я превърна в ад.

Мила Родино, ти земен рай, пеем ние.

Но става дума за човешкото развитие, все пак. Има негостоприемни кътчета в света, като Норвегия, където човеците използват природните дадености за създаване на (общонационално благосъстояние. Но има и райски места, като Родезия, които се превръщат в Зимбабве – най-отвратителното място за живеене.

Надявам се, че след 30 години Адам и Ева, прогонени от българския земен рай, няма да възкликнат по повод на въпросната класация на ООН: „ О О О, НЕЕЕ“!

9 мнения за “Изберете норвежкото”

 1. Знам за зимбабвийски студенти в Бг, ама за норвежки не съм чувал. Може и да е имало някога? Нали Паисии ни попита поради, что се срамим да се наречем Булгари? Ха де, някой ще отговори ли на тоз тъй прост въпрос зададен от отеца? Аз мисля да започнем с Първанов-Гоце, Алексей Петров, братя Галеви, бкп,бсп…и каквото се сетите докато стигнете до националният отбор по футбол.

 2. От единия бряг на фиорда гръмна песен
  “Широка страна моя родная,
  много в ней лесов поля и рек.
  Я другой такой страны не знаю
  где так волно дышет человек”
  От другия бряг отекна ехото
  “Мила Родино, ти си земен рай”

 3. Може и да е много хубаво у Норвегията, ама там дали може так волно да дишает чоловек?

 4. За Норвегия не знам, но мога да се досещам:
  Нормална, функционираща държава;
  Работливо население;
  Притежава ресурс, който има неограничен пазар.

  За България също не знам, а това, което се досещам, е:
  Неуредена и нефункционираща държаваност;
  Работливо, в преобладаващата си част, население;
  Без значителни ресурси, за да излезне на глобалния пазар.

  И какво правим?
  Нищо.

  Въпреки че това негативно развитие продължава много повече от 30 години – достатъчни един рай да се превърне в ад.

 5. И даже ще си позволя да отбележа за протокола, че Норвегия не е даже и в ЕС. И също така президента на Норвегия не е бил доносник на тайните служби. А пък сигурно премиера на Норвегия ходи с колело на работа. Ей такива мисли ми се въртят в главата относно Норвегия.

 6. Всеки човек е това в което вярва а това означава, че ако човека вярва в Бог значи и той е част от Бог, ако човека не вярва в нищо, значи и той е част от нищото, или ако Българският гражданин не вярва в бъдещето на България, значи той вече се е примирил, че е част от миналото на България и всеки избягал от България тихичко си чака срока, за да си получи ново гражданство и паспорт в Норвегия или в друга правова и демократична държава. Вярата на Българската нация в бъдещето на България извира, от Българската Търновска Конституция и е много жалко, че политиците и културните дейци на Ръ Бъ не виждат или не искат да видят, този спасителен бряг за Българската нация и държава.

 7. Малко в страни.

  В Норвегия, освен петрол, от океана се извлича и храна (риба). Лесно се вижда – извличат за себе си, извличат и за другите – държавата просперира.

  В България, освен цветни метали и малко още нещо, от земята се извлича и НАРКОТИКА никотин, както и други алкохолни опиати.

  Каква е тази държавност, при която една част от населението – зависимо от никотин – издържа друга негова част – “производителите” му?
  Каква е тази държавност, при която населението работи, за де се самоопиянява?

 8. Преди около 30 години наричаха Зимбабве “Африканската Швейцария”. За нашата Родина пък се казваше “ЧЕ можем да бъдем “Швейцария на Балканите”! Нещо което може да стане в някое бъдеще време, ама надали. Човеко правилно се опита да забрани сричката “ще”, но явно по тази територия, тя е удобен начин да обещаеш нещо, което няма да изпълниш! “Тате каза че ще ми купи колело ама друг път!”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.