Колегиии!!! Колеги ли???

Да бях Левски, да повторя многозначителното му “народе!!!

Но не съм. Аз съм само един журналист. Но пък съм свободен, за разлика от повечето колеги в България, повечето от които се изявяват като служители на медията, която им плаща, а не като журналисти.

Тъкмо това правят Анна Цолова и Виктор Николаев в повереното им тази сутрин предаване “Тази сутрин” , когато се хвърлят на амбразурата да защитават лъжливата версия на ръководството си, че върху техния колега Инджев не бил оказван натиск да напусне Би Ти Ви. Те откъде знаят – да не би да са присъствали на заплахите, които ми бяха отправени по телефона или да са отсъствали от този свят, когато ги отправяше лично президентът Първанов под формата на декларация с персоналното ми обвиняване в несъществуващо оклеветяване? Жалко…

Ще припомня малко факти за сведение на служителите на “американската телевизия” . Или вече тя не е такава, откакто Мърдок престана да се афишира като собственик, а близкият на Първанов олигарх Гергов си призна най-после собствеността върху нея след години увъртания и недомлъвки на РъБъ на откровената лъжа?

Колегите може и да не са чули крясъците по телефона ( с ден и половина закъснение след предаването ми на 8 октомври 2006 г.), когато бях заплашен с уволнение след сваляне на предаването ми от екран ( без шефа Парсънс дори да го беше гледал!?). Но предпочитат да вярват на началството си, че не е имало такива крясъци. То им казало, че не ми е бил оказван натиск и те му вярват – откъде накъде ще вярват на някакъв си колега. Жалко…

Във Вашингтон обаче повярваха на напусналия под натиск журналист и го написаха в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за 2006 г. В частта за България и за свободата на словото там е спомената изрично, че журналистът Иво Инджев е бил принуден да напусне под политически натиск. Би Ти Ви обаче “пропусна” тогава да цитира доклада, а колегите продължават от екрана да бранят лъжата на своите началници. Жалко…

Впрочем какво има за “вярване”: срещу моя милост беше четена в централните новини на Би Ти Ви заклеймяваща поименно декларация от името на президента Първанов ( без изобщо да ми бъде дадена думата за коментар или оправдание). Бях обвинен в “обявяване на война” на държавния глава заради зададен въпрос към него – ни повече ни по-малко! Този политик имаше ехидството след това да се подиграва в интервюта с моето напускане, изобразявайки учудване ( след онази уникална като факт и тон, поименно адресирана към мен негова декларация!) какво толкова се било случило- приблизително същото отрицание на очевидното повтарят сега и двамата колеги от екрана на гузната телевизия. Да се съюзиш с неговата гледна точка и с тази на слугуващите му медийни шефове си е начин да докажеш, че никога не е късно да се опозориш. Жалко…

Колегиии!!!

Колеги ли???

41 мнения за “Колегиии!!! Колеги ли???”

 1. Не се огорчавайте, изпили сте чашата! От Вашето уволнение Първанов не е станал по-човек, а продажни журналисти,както продажни българи-навсякъде. Не са дорасли
  в съзнанието си , затова саНЕСВОБОДНИ.Вие сте честен и обективен във всички Ваши списвания.Горе главата, защото има хора,които четат публикациите Ви!

 2. ИВО,нали знаеш че остро шило в торба не стои и това ти го доказа. Хубавото за народа ни е, че твоето остро журналистическо шило бързо се промуши и излезе, от червената торба с лъжите първанови, и сега това твое журналистическо шило, троши червената стена на тираните в Ръ Бъ, за да помогне на Българската нация да се освободи, от 66 годишното комунистическо робство в България.

 3. Уважаеми г-н Инджев,

  Аз споделям Вашето мнение във връзка с BTV. Направи ми впечатление когато BTV отразява новините и има някакво интервю или новина се отрязва част от нея и публиката си вади грешни изводи. Когато мога гледам новините и по BTV и по БНТ така се забелязват разликите. Различно е когато интервюращите се обосноват какво имат в предвид с казана от тях фраза и различно е когато само ти съобщят по телевизията че еди кой си е казал еди какво си.

  Пожелавам Ви най-вече здраве и успехи.

 4. Щом като така са се държали водещите на сутрешното предаване аз пък предлагам ний от блогосферата, или ний, гражданите, които още не сме загубили способността си да се възмущаваме от произволите на властниците и на прислугващите им медии, да окажем натиск до ръководството на медията (Би Ти Ви) да даде възможност (ефирно време) на лицето Иво Инджев, по чийто адрес се говорят такива уронващи достойнството му нелепости, да се защити и да разкаже за своята гледна точка по историята, в която е замесен и президентът Гоце Първанов.

  Щото сега излиза, че Иво Инджев все едно си измисля или фантазира за някакъв несъществуващ натиск върху ръководството на Би Ти Ви за уволнението му, каквато е версията на уличения в такъв натиск президент. Щом пък Първанов се чувствал “оклеветен” със задаването на само на един въпрос (във въпроса при това не се съдържаше твърдение), и при това сам го е заявявал публично, то в такъв случай би следвало на Иво Инджев да се даде възможност да защити доброто си име.

  Президентът Първанов имаше възможността в тия години по съдебен ред да защити “оцапаното” си име (по повод на мезонетните слухове), ала той не посмя да се възползва от този цивилизован начин да си върне “доброто име”, което пък по косвен път представлява самопризнание, че слуховете за президентските мезонети съвсем не са само слухове.

  За мен лично този казус е прекрасен пример за това как едно овластено, но безскрупулно в поведението си лице е способно да се самоопозори по един най-тъп начин – и затова съм включил същия този казус в своя АЛМАНАХ ПО ГРАЖДАНСКО ОБРАЗОВАНИЕ (издаден преди 3 години), по който доста преподаватели у нас преподават на учениците си от 12-ти клас. Понеже казуса с Първанов е и най-красноречив пример за това как лицето, представляващо временно някаква институция, е в състояние да оцапа и престижа на самата институция – тъй като по начало на лица с аморално поведение (доказани лъжци и прочие) не бива да се позволява да припарват до такива институции.

  А как може да се окаже натиск върху ръководството на Би Ти Ви та да даде право на И.Инджев да защити името си ли? Ами има много неща, които могат да се направят в тази насока. Иска се само добра воля и просто трябва да се надмогне разлагащата ни апатия за всичко онова, което не ни засяга лично. Ала трябва да се разбере, че такива нравствени въпроси като този ни засягат най-пряко, макар и по парадоксален начин: когато някъде се гаврят с някоя личност, сякаш и с нас са се погаврили. А ако пък не реагираме, значи сме приели гаврите за нещо като “естествено състояние на живота”.

  Прочее, самата журналистическа колегия, ако такава у нас изобщо съществува (понеже при съществуващото нравствено разложение сред тази гилдия вече достойните журналисти сякаш са по-малко от пръстите на ръцете) би следвало също да реагира, а не така позорно да мълчи. Щото след като властта и нейните слуги от медийните ръководства си позволяват днес да се гаврят с един, и такива недопустими прояви се посрещат с мълчание, утре без свян ще се погаврят с втори, трети и т.н.

  Така че нещата съвсем не са безобидни и цялата тази история съвсем не е някакъв “личен конфликт” на И.Инджев с Би Ти Ви или пък с негова сияйна светлост президента на республиката ни – както обикновено се представя тази история от т.н. широко “обществено мнение”, така вандалски манипулирано от прислугващите на властта медии.

 5. Иво, кухоглавата Ана Цола и хлъзгавият Виктор просто не заслужават да бъдат удостоени с коментар от журналист и личност от твоя ранг. Иначе си прав- не те самите, а медийното тресавище,в което вегетират заради заплатите си и удобството да не мислят, е едновременно и симптом, и причина за моралната катастрофа на “водещата” бТВ и на още 90% от медиите в заспалата България.Казал си го точно -“служители”, а не “журналисти”. Но и в тази квалификация си бил много великодушен- повече им приляга “слуги”.

 6. Очаквах, че ще пишете за интервюто им днес с Пламен Николов, на което двамата се надпреварват кой ще изглежда по-жалък. Повръща ми се от тия.

 7. Господин Инджев, вие имате много добро мнение за българина изобщо и за българския журналист специално.Наистина ли вярвате, че тези двама ваши колеги са допуснали да бъдат заблудени? Това са пълнолетни, напълно вменяеми лица, които много добре знаят какво правят – т.е. че служат на една лъжа.Не наричайте “колеги” тези лъжци, ваша колежка е Новодворская. А тези двамата ще ви срещнат случайно след години и ще ви кажат смутено: “Ей Иво, извинявай, ама, нали знаеш, такива бях времената, пък аз имах малки деца”…или нещо подобно. Опитайте се да направите списък на ваши действителни колеги. Ще бъдете, меко казано, силно затруднен.Когато чета българската преса, имам чувството, че плувам в Перловската река.Но – всичко е наред – каквито политиците, каквито съдиите, каквито митничарите – такива и журналистите!

 8. Смешници от БТВ. Жалко за тях. Един ден и те ще се разграничават от боклука гоце, но ще бъде твърде късно… През сълзи смешно е…

 9. Момчето с червеното пуловерче, станало известно с прословутите
  депутатски кюфтета намира алогизъм в това някой да се изправи и да изрече нещо нелицеприятно по адрес на Първанов.На това наивно журналистче му дай да се държи само като следовател и да задава въпроси като кой кога къде как защо и колко.Така наречените Ани и Вики не стават изобщо за журналисти и нека си стоят в БТВ като пример за долнопробна махленска журналистика.Така ще е най колегиално.

 10. Г-н Инджев, тъй като не съм гледала този скеч, за него се научавам от Вашата статия и простете ми, но се развеселявам.Наистина е удивително какво налага след толкова години служителите от “Тази сутрин” отново да повдигат въпроса с Вашето отстраняване /употребявам политически коректен израз/, т.е. брутално изгонване. Освен може би да се доверим на старата приказка “гузен негонен бяга”. Умишлено не наричам Цолова и Николаев журналисти, защото този тандем не съдържа журналисти, т.е.хора, които са учили и полагат усилия да бъдат такива. Двамцата “сигур можат” да плетат вълнени чорапи на една кука, да играят народни хорца или просто да си гледат умно като комсомолски секретар. Журналистика обаче нито искат, нито могат, нито ще я направят накога / тук леко заимствам Хайтов/. И понеже горните очевидно не са Ви колеги, а още по-очевидно не те са гузните, то изводът за наличие на паника в нечии редици се налага от самосебе си. Вместо да се ядосвате, по-добре е доволно да потривате ръце.С тях имате да напишете много по-важни и полезни неща. Желая Ви успех и го очаквам.

 11. Никакви колеги не са това. Аз ги възприемам като най-обикновени чиновници. Едни от многото.

 12. Какво да коментирам, тия двамата въобще не ставят за гледане. БТВ толкова ли няма кадърни и красиви лица, та сутрин ни тормози с един инфантилен и една грозновата полуграмотница?

 13. Господин Инджев, такива хора не са Ви колеги. Ако бяха Ваши колеги, те щяха да бъдат солидарни с Вас или поне нямаше да изкават мение, в смисъл, щяха да си траят като бити дзанци. Следователно, както и да се кипрят по екраните, тези хора си остават обикновени чиновничета. Те на са журналисти, макар да се разписват на ведомостта като такива.

 14. Блюдолизци!
  Жална картинка представлява българската “журналистика” – новините им са пренаписани, повечето жени са представени в “модерната” чалга-визия, езикът им даже не е грамотен и книжовен…, но разбира се, най-важното, съдържанието е лишено от истинско съдържание.
  Аз лично не ги гледам, нито слушам, нито чета. Имам си няколко АВТОРИТЕТА, от тях се информирам и разбира се, на първо място сте вие, г-н Инджев. Нека Бог ви дава здраве и сили и разбира се, истински сбободна медия, чрез която да достигнете до по-широка публика. И това ще стане.

 15. P.S. Моля, да четящите да слагат още едно “д” и едно “и”към “дзанци”. Стават грешки – казал таралежът.

 16. Гузен Гоце и неговите журналисти негонени бягат. Няма друго обяснение, След като твоите статии, Иво, се четат от повече българи отколкото хора гледат “Тази сутрин”.

 17. Гледах сутринта предаването по БТВ и съм възмутен от поведението на водещите. И не за първи път. Имитират критичност за различни неуредици, но винаги на сравнително ниско ниво. Това не са никакви журналисти. Ако имаше журналисти сега трябваше непрекъснато да бомбардират Първанов с въпроси, а напоследък те стават все повече. Този човек вече откровено не спазва Конституцията и въпреки това – пълно мълчание отвсякъде. Положението наистина вече е трагично.

 18. Еее, не двамата, само Цолова я чух от амбразурата

 19. Трудно ми е да припозная Анна Цолова като журналистка. По-често я припознавам като персонаж от типа “селска тьота”. Навие си нещо на пръста и дрънка, дрънка, дрънка по побъркване. И все от позицията на някакъв морал. За нея, очевидно, висок, за мен – махленски. Виктор Николаев все по-забележимо деградира в това обкръжение, а можи би е по-правилно да се каже – в тази телевизия. Анна Цолова го играе често нещо като лоялна партньорка, а Виктор аха да влезе в ролята на смел журналист, но все не му стиска. Печална гледка. Не съм ги гледала в ролята “На Иво Инджев никой не му е упражнявал натиск” и по-добре. От сутрешното им предаване често лъха скудоумие – дали поради умствените качества на водещите, или поради манталитета на собствениците, това не мога да кажа.Пък и не е важно – такива хора, за съжаление, винаги се намират. За съжаление, също така, винаги са мнозинство и са непобедими.

 20. наистина какви колеги могат да ти бъдат по скоро са служители и тук си прав не е никак добре че има само няколко стойности журналисти в иначе безумно големия медиен мир

 21. Цолова и Николаев могат да претендират за приза “Най-гнусна тв двойка”. На фона на В. Николаев Цолова понякога изглежда като интелектуалка. А партньорът й е изключително лигаво, страхливо, незнаещо и неможещо същество, което се опитва да се прави на журналист. И в БНТ, и сега в бТВ това пигмейче профуква телевизионно време, задава тъпи въпроси, прекъсва гостите в най-съществената част от изказването им, не слуша внимателно събеседника, държи се неуважително с читави хора и раболепничи пред нищожества.
  Не се сещам за по-долнопробно и невежествено практикуване на т. нар. журналист. професия.
  В. Николаев е комуно-мелезче с бягащи очички, продукт на кръвосмешение между опосум и пор.

 22. imam edin vypros kum vas g-n Indjev: zashto ne ste osydili BTV, kakto se prawi wyw wsiaka normalna dyrjava pri neprawomerno uwolnenie?
  Biagaiki ot tozi sudeben konflikt ne stawate li syuchasnik na proizwola na prezidenta Goce i na edna televizia koiato si pozwoliawa da deistwa pod natisko ot gore?
  Blagodaria.

 23. Опитах се да изразя моя протест против отвратителното държане на журналистите от сутрешния блок на бтв тази сутрин с Пламен Николов,но уви не открих никакъв e-mail адрес на сайта им!Това е затворена медия обслужваща олигархични интереси,включително на агент гоце,пардон президента на Ръ Бъ

 24. Не гледайте БТВ!
  Има достатъчно много други по-добри от тях.

 25. Аз ще се огранича в нещо, което може би на пръв поглед изглежда странично и не съвсем конкретно към темата, но е симптоматично за ПСЕВДОЖУРНАЛЯТА.
  Прави ми ОСТРО впечатление, че водещите в сутрешните предавания на две от най-популярните телевизиии – БНТ и БТВ имат определена склонност и , в съгласие със събеседника им, да налитат на междуметието “АХА,А!”, правейки се на приятно “изненадани” от съвпадението и обогатяване на “совствените им тези”(тук кавичките съвсем не са случайни).
  Защо натъртвам върху израза АХА,А? Този израз на възхита и “неподсказано” откривателство на тезата, която сам афишираш, беше въведено не от някой друг, а от самия Явор Дачков.
  И сега моите въпроси са: Защо копират изразните средства на Дачков? Той ли им е моделът за подражание?
  Моят отговор е – удобно им е. А когато на един журналист му е УДОБНО, тогава той не е журналист – той е просто подлога на шефовете си и на конюнктурата – срамота, госпожи и господа журналя (Анна Цолова е една тези, които се ахват чрез “АХА,А!” без особена причина за изненада)!

 26. Какви служители ? Това са устройства, на които ако им махнат слушалките от ушите в ефира ще настъпи тишина.

 27. Защо ли БТВ е допуснала Пламен Николов да се яви като гост?Той ясно е заявил и с другите си интервюта за какво ще говори.

 28. @ПЕТРОВ
  не съм фен на БТВ особено на Тази сутрин, но по-добре търся
  ето e-mail адреса им:
  tazi_sutrin@btv.bg
  дано да е активен 🙂 пожелавам ви успех с протеста.

 29. Гледах! Отвратително!!! Бр-р-р-р…
  Съжалявам, Иво! Гнуся се само при звука на съчетанието “български журналист”! Изключения наистина има, но трябваше да е обратното!

 30. Това ми напомня още веднъж защо спрях да гледам телевизия. Вече дори и новините не пускам вечер. Но пък Вас, Господин Инджев, Ви чета всеки ден и всеки път си казвам, сигурно е банално, че все пак не всичко е загубено, докато има хора като Вас, които въпреки всичко не спират да казват онова, което мислят. Вие сте смел човек и вдъхвате и на нас смелост, знаейки, че все някъде някой все още мисли критично. А това за колегите и журналистите са просто етикети- за улеснение.

 31. Присъединявам се към казаното по-горе от Лидия! Престанах да гледам сутрешния блок, но с нетърпение чакам свободна минутка за да вляза за малко в блога! Не само аз, но и цялото семейство го четем! Благодаря Ви г-н Инджев!

 32. На примерните комсомолци нищо не се казва, в смисъл “обяснява”. Задава се задача и се чака изпълнение, те се стараят винаги. Не са на нивото да мислят. Всяко зло за добро – шило в торба не стои. Иво Инджев не е обичайната “тухла в стената”. Той мирише по друг начин – мирише на собствена воля и свобода, понеже в понеделник празнувахме денят на народните будители, честито!

 33. А защо им е на БТВ да канят Пламен Николов!?!? Е, можеше да го пуснат в 8, вместо в 9, ако искаха да дадат шумна трибуна на това, което говори, но все пак беше там. А Анито и Викито са ясни, те са толкова щастливи, че работят в БТВ-то, че няма да дадат и дума да се издума срещу медията….

 34. Да, наистина съвременната ни журналистика е жалка картинка. Всеки по-умен тв водещ доста бързо изчезва от екран и бива заместен от някой беззъб статист от средите на моделки, чалгаджии, шоумени. Така е по-безопасно за собствениците. Лошото е, че тази среда развращава и който попадне там, започва да се ориентира по вятъра, та не дай си боже, да си загуби добрата заплата. Това се нарича медийна корупция.

 35. Поздравления г-н Инджев, щом се повдига отново тази тема, явно вашите писания са разсърдили, по точно вбесили “новият проект”. Вие, Ангел Грънчаров, и някои други блогари със свободен начин на мислене сте трън в очите на маниполаторите на този объркан и обезверен народ.Вашите статии разкриват една друга истина, различна от това, което пишат слугинажите. Но за да има по-голям ефект от работата ви, освен интернет е необходима и друга медия. Медия свободна и независима от парите и влиянието на бившата комунистическа номенклатура, превърнала се в сегашна подмолна, явна и скрита власт, която не подбира средства за да попрече на този народ да се излекува от комунистическите нагласи. Но въпреки това аз съм убеден, че Вашият труд не е напразен. Той дава и ще продължава да дава резултати. Все повече хора, благодарение на вас, проглеждат и осъзнават истината, а както казва Ангел Грънчаров – Истината ни прави свободни. Когато свободните хора станат повече, тогава и обшеството ще се промени.

 36. Много са жалки горките. Смели са когато трябва да нападат хора ,които не са на власт.Тогава ги прекъсват не ги оставят да кажат нещо смислено /това е метод на Николаев/ Но когато стане дума за президента или срещу тях седи приятел на господаря им, са тихи любезни и мазни.Колкото до Ани -куха лейка. Отвратителни.

 37. Да се говори и пише за bTv e ненужно и загуба на време. Тази медиа е пример за корпоративно мислене и манипулативност.

 38. Ледът се пука, господа съдебни заседатели….както се изразяваше един известен комбинатор!

 39. Иво,
  Защо е това Колеги на края. Споменатите лица Цолова и Ангелоев нито са нито могат да ви бъдат колеги. Пиша го да ти спестя неудобството да го напишеш ти.
  Стига с това Гоце, под човешкото достойнство е да се занимаваме с това граовоподобно ченченце.
  С уважение Дими

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.