Магистратски чадър над човек на Ковачки

Разследване от сайта bivol.bg

Година и половина главният прокурор прикрива къртица във ВСС
Пов ече от година и половина главният прокурор Борис Велчев премълчава пред членовете на ВСС, че главният секретар на съвета – Славка Каменова е била засечена със специални разузнавателни средства да дава съвети и да помага на отстранения кмет на Гълъбово Николай Тонев.
Още през пролетта на 2009 г. ДАНС засекли разговор между Славка Каменова и Николай Тонев. В разговора, кметът бил предупреден, че тече разследване срещу него. От своя страна той потърсил връзка за наблюдаващия делото прокурор. За целта Славка Каменова потърсила съдействие от бившия правосъден министър, а сега конституционен съдия Георги Петканов.
Информацията е докладвана на главния прокурор още през пролетта на 2009 г. Единственият резултат е, че делото срещу Тонев е преместено от Стара Загора в Пловдив.
Преди година, Николай Тонев беше отстранен от длъжност с решение на Старозагорския окръжен съд. Той е обвиняем за това, че “в периода 25.11.2008 г. – 25.05.2009 г. при условие на продължаващо престъпление, в качеството си на длъжностно лице кметът на Гълъбово не е изпълнил служебните си задължения.” Делото срещу Тонев е все още висящо.
Топлите отношения между Каменова и Тонев не са от вчера. Бивши членове на ВСС коментират, че тя е изиграла ключова роля за създаването на районен съд в Гълъбово преди четири години. Предложението е безумно, тъй като  на по-малко от половин час от града имало други, вече работещи съдилища. Идеята за създаването на съд в града обаче е със съвсем друга цел. Съдът в Гълъбово позволява  на кмета Тонев да затвори рекетьорската схема, която прилага от години – именно през тази институция се обжалват всички наказателни постановления на контролните органи в региона.
В района на Гълъбово има четири големи предприятия – Брикел на самоковския бизнесмен Христо Ковачки, ТЕЦ Марица Изток 3 на италианската фирма Енел и площадката за нова мощност към Марица Изток 1, която се изгражда от американската AES. Въпреки,  че именно предприятието на Ковачки е най-големият замърсител, докато беше кмет на града, Тонев притискаше силно чуждите компании, които единствени инвестираха в екологични инсталации. Един от лостовете за натиск е именно през контролните институции, чиито актове могат да бъдат отменени или потвърдени от създадения по заръката на Славка Каменова и Николай Тонев районен съд в Гълъбово.
Въпреки, че опитите за извънпроцесуална помощ от страна на Каменова към Тонев са известни на ръководството на прокуратурата от близо година и половина, тя продължава да заема поста си.
По закон, сочената за “сив кардинал” бивша съдийка от Смолян (където е била колежка с Георги Петканов) ръководи цялата администрация на висшия кадрови орган на Темида. През ръцете и минават повечето европейски преокти. Главният секретар на ВСС е практическият началник на всички съдебни администратори – деловодители, секретари и т.н.

9 мнения за “Магистратски чадър над човек на Ковачки”

  1. Къде живеем, какви неща стават… Хем го знам, че е така, хем всеки път като прочета нещо такова, така се възмущавам, все едно че за пръв път го чувам. Навсякъде по света има корупция: цяло японско правителство падна за корупция, италианско – също, бяха уличили Хелмут Кол, Катрин Лалюмиер, кой ли не… Но не знам дали някъде има корупция в такива мащаби, като при нас. Може би някъде в Южна Америка. Но тук просто всичко е корупция, това е начин на живот.

  2. Не можем да не се съгласим, че сте на поста си като журналист и биете камбаната на чистата съвест.Г-н Инджев тя оттеква , но не можем и да не се съгласим в публикуваната статия в “Гласове” на г-н Вацев, че именно властта тече през вените на прокурататурата и съда. Те са държавата в територията България!

  3. Това обаче не ще попречи на затъналите до шия в собствената си фекална яма “служители” на Темида пак да пищят, че имало политически натиск върху тях. Продажници, без капка достойнство, професионализъм и чувство за дълг!

  4. Така е нашата съдба, адаш, можем само да се радваме, че не сме се родили в Зимбабве примерно….

  5. Нима главния прокурор не е къртица на Гоце СедевчOFF.

  6. Предлагам(и вярвам, че много хора ще ме подкрепят) всички дела за корупция и наказателни дела да се гледат от зпадноевропейски съдии. Независимо колко много щени струва.Мачове от футболното ни първенство вече се свирят от чужди съдии. Първата стъпка вече е направена.

  7. “В района на Гълъбово има четири големи предприятия – Брикел на самоковския бизнесмен Христо Ковачки, ТЕЦ Марица Изток 3 на италианската фирма Енел и площадката за нова мощност към Марица Изток 1, която се изгражда от американската AES. Въпреки, че именно предприятието на Ковачки е най-големият замърсител, докато беше кмет на града, Тонев притискаше силно чуждите компании, които единствени инвестираха в екологични инсталации”. Абсолютно вярно, но не всички го признават

  8. в. Струма Събота, 6 Ноември 2010, “Съпругата на адвоката на братя Галеви Емил Велинов – Антоанета Никова, е началник-кабинет на председателя на Върховен касационен съд Лазар Груев, който е последна инстанция на делото за организирана престъпна група на бандата на Галевите, съобщиха читатели в редакцията. Информацията беше потвърдена и от кабинета на Лазар Груев. Никова работи за магистрат -1 на България от 2 години, тя определя срещите, разговорите, връзките с обществеността и всичко, което е свързано с пряката работа на съдия -1 на България. Разбрахте ли защо Пламен Галев смени столичния екип адвокати, начело с Ненко Ненков, Тервел Георгиев и бившия вътрешен министър Виктор Михайлов с кюстендилския адвокат Емил Велинов? Делото е минирано още от самото начало, са коментарите на запознатите със съдебната система. “

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.