На 9 ноември да кажем “не” на Паметника на комунистическата лъжа ( ПъКъЛъ)

“ Ако идва края на света, бягайте в Мекленбург – там той ще дойде 100 години по-късно“, шегувал се с изостаналостта на този севевереоизточен край на Германия канцлерът Бисмарк. Шегаджията казал и някои неприятни неща за нас, българите…

И на мен не ми е приятно, но трябва да призная: ние сме сред най-изостаналите европейски народи, които отдавна се пребориха с тоталитарното си минало. И първото нещо, което направиха, беше да сринат тотемите му, около които танцуваха не само червено-кафявите шамани, но и караха да маршируват цели народи.

Преди 21 години падна Берлинската стена. „Падна ли“? Не точно – сринаха я хората, които по логиката на българските защитници на съветското наследство би трябвало цял свят да нарече „вандали“, но нарича всъщност „борци за свобода“. Няма по-ярка символична раздяла с комунизма от премахването на разделителната преграда, издигната от комунизма, за да спира обитателите на неговия „рай“ в порива им към свобода.

У нас това все още не е станало. Берлинската ни стена стърчи над всички нас все така самоуверено. И което е по-лошо- ние така сме свикнали с нея, че дори не се впечатляваме, но иначе вкупом се гневим на факта, че властта у нас с лъжа се взима и с лъжа се упражнява върху нас. Този феномен, уж загадъчен и необясним, си има свой символичен топоним, който трябва да бъде „разгадан“ и развенчан.

От търпимостта ни към лъжата по-зле няма накъде, ще каже някой. Обаче…има. Ние не само не регистрираме факта, че лъжата размахва оръжие над главите ни, но и приемаме за истина онова, което тя символизира: „освобождението“ на България. А на „освободителите“ благодарим писмено с издълбани в гранита топли думи и то от името на целия български народ. Без изключение.

Колко и да сме изостанали в премахването на българската Берлинска стена все още можем да покажем признаци на чувствителност към великата лъжа за „освобождението“ на България от червената армия, която нахлува в неутрална България и без нито един изстрел срещу нея я окупира, за да я предаде в ръцете на свои протежета за десетилетия напред. Раболепните й слуги издигат 10 години по-късно паметник на тяхната партийна благодарност за тоталитарното насилствено заробване на българския народ с помощта на чужда военна сила и се подписват под тази благодарност от името на всички българи.

Този паметник е уникален в Европа защото никоя друга страна не посреща през Втората световна война войниците на Сталин мирно и в никоя друга столица няма изграден монумент на несъщестуващи жертви – навсякъде, където червената армия се е сражавала, е дала хиляди, дори стотици хиляди убити, които дават основание за съответната монументална символика. У нас жертвата е единствено свободата на българския народ и истината за онова, което му е било наложено.

Искаме ли да продължаваме да се държим като покорни жертви?

Инициативен комитет от несъгласни да търпят голямата съветска лъжа организира Празник на годишнината от падането на Берлинската стена на 9 ноември пред паметника на Сталин – Паметник на комунистическата лъжа( ПъКъЛъ), замаскиран като Паметник на съветската армия.

Желаещите да се присъединят, са добре дошли от 18 часа!

П.С.

Като един от поканените да говорят пред свободолюбивите българи искам в аванс да кажа на останалите: никой не желае да тревожи костите на загинали съветски войници. Мое лично мнение е, че те си имат костница в софийския квартал „Лозенец“ ( макар там да са положени останки на хора, които не са загинали в България – камо ли пък за „свободата на България“). Докато Паметникът на комунистическата лъжа ПъКъЛъ е изцяло замислен, построен и действащ като плашило за демокрацията (ни). Той няма място в свободна европейска България.

59 мнения за “На 9 ноември да кажем “не” на Паметника на комунистическата лъжа ( ПъКъЛъ)”

 1. Най-доброто решение е да го подарим на братята роми, пред задаващата се студена зима! Те знаят какво да направят с него!

 2. G-n Indjev, bihte li komentirali pedstoqshtoto poseshtennie na sirijskiq diktator Asad. Vie ste specialist kakto po regiona, taka i po domakina na t.n.’president na Siria’. Blagodarq Vi

 3. “паметника на Сталин” Съгласен.

  – да се казва СИЛНО, ОГЛУШИТЕЛНО!

 4. Паметникът на българското самоунижение (по-точно- на раболепието на съветската агентура в България) трябва да бъде сринат, ако имаме останала поне капка национално, гражданско и човешко достойнство!

 5. Толкова вълнуващо е всичко, казано тук, толкова добре казано – това са и моите мисли, но разбира се, никога не бих могла да ги изразя по този силен и коректен начин.
  Винаги съм мечтала за това, България да има вид на българска земя… Тези ужасни паметници, израз на верноподаничеството и лакейството на комунистите, на унижението и съсипването на българите и България ни потискат и пречат да бъдем/станем нормални човеци в нормална държава.

 6. няма място това нещо тук ще бъдем там дано и механизацията по събарянето скоро дойде

 7. Като стана дума за паметника в Лозенец – някой има ли ясна представа какво точно дири там?
  Защо точно там, по какъв повод е поставен?
  Има ли действително нечии кости там, ако да – на хората, чиито имена са посочени, ли са?

  Благодаря предварително!

 8. Питам се, защо се съгласихме да ядем от стоте торби със сол, защо се съгласихме да ни ударят по сто тояги на гол гръб и накрая да се окаже, че е по добре да платим за освобождението на България от съветско-руско робство.

 9. Към Паметник рукотворний:

  Доколкото в България няма загинали в битка съветски военни, то в костницата в “Лозенец” има погребани, починали от болести и рани, получени другаде – например в Румъния.
  Международните ангажименти на България ( а бих казал и чисто хуманните съображния) се разпростират върху костници, но не и върху паметника с триумфиращия Сталин, маскиран като красавец с автомат.
  Това е много важно да се знае от българите, които си мислят , че демонтирането и преместването на ПъКъЛъ е невъзможно по чисто юридически причини- не е вярно!
  Премиерът Борисов, който посвети изборната си победа да убития си дядо, би могъл да обясни това на колегата си Путин на 13 ноември.

 10. За тези, които не знаят: част от останките на съветските войници в костницата в “Лозенец” са на разстреляни мародери.Съгласно комунистическата практика на скриването на истината, тяхните роднини са получили циркулярното известие “паднал за родината”.

 11. Драги Иво, благодаря, че те има, че имаш глас и че говориш с него все за важни каузи, а „Паметник на комунистическата лъжа( ПъКъЛъ)” е една от тях.

  Напълно съм съгласен, че това е паметник „изцяло замислен, построен и действащ като плашило за демокрацията (ни)”, но съм очуден че считаш, че „той няма място в свободна европейска България”.

  Първо ми се ще да попитам, та ние свободна и европейска страна ли сме вече? Разбира се, не искам да влизам в спор за очевдните неща, само че за да достигнем свободата и европейското трябва първо да се освободим като хора.

  Тряба да се освободим от не-европейското, което носим и много лошите си навици, направо ще ги нарека ценности, а основна сред тях е желанието и умението да рушим – да рушим природата, да рушим градовете си, да рушим телата, в които живуркат и от време на време блянуват (само при някои)нашите душички.

  Разликата на ПъКъЛъ с Берлинската стена в Берлин е огромна. Толкова голяма, колкото между немеца и българина. Разликата е такава, че берлинчани събориха стената, но германците не затриха източната си половина, а я възродиха. Със сигурност е имало съборени паметници от времето на Тоталитаризма и Сталинизма, но колко повече е съграденото!?

  Разликата е че Фридрих не е като Бай Гошо! Фридрих проектира и строи и в случая визирам градската среда, местата, които всички обитаваме. А какво правим ние с нашите градове? Съсипваме ги с безразборно грозно строителство, без градо-устройствена мисъл, без идея за архитектура дори, с малки изключения (да не се обиди някой от онези хора, които, също като мен ги боли, че се превърнахме в едни съсипници).

  Много сме добри наистина – в РУШЕНЕТО!
  Е, и какво, ще бутнем ПъКъЛъ и какво ще го замести, паркинг или чалготека!?

  Полека бих казал аз.
  Не бива да сме толокова буквални в раздялата с червеното минало или което и да е минало.

  Къде остана хумора ни? Не може ли просто да се гъбаркаме с ПъКъЛъ, като го оставим за младите софиянци да си пият биричките и да си рисуват графитите по него, както правеше и моята компания преди 20 години? Та в този контекст ПъКъЛъ е символ поне на моята свобода.

  Материалните обекти нямат собствена душа и глас, ние хората им ги даваме.
  Да не би египетските пирамиди да са възприемат все още като гробници? В света, в който живеем те са първо загадка и чудо, а веднага след това са само музеи-машини за пари и привличане на туризъм.

  Затова не се плашете толкова от ПъКъЛъ, дайте му нов глас и душа, а това че неизбежно ще разказва за миналото не е лошо – има полза от това, особено ако искаме да сме свобони европейци.

  Преди две седмици едно 20 годишно момче говореше с баща си на по чашка ракия и не можеше да повярва, че не отдавна в БГ-то е имало едно радио и една телевизия…..

  Та, за да повярват идните поколения, че живота е борба и преди всичко ГРАДЕЖ, нека си помислим пак преди да събаряме!

  Поговорете си, моля, за тия работи на 09.11.10.

 12. Успех на начинанието!
  Защо на хората е толкова трудно да разберат, че това което наричат паметник на Съветската армия всъщност е паметник на Сталин. Защо ще и вдигат паметник на Съветската армия, тя тогава си е била съвсем жива, жива и действаща си е и сега. Така че паметника си е на Сталин. За събарянето му имам съмнения – то да не е рибарска барака – но може да се започне с огласяване на истинското му име – Паметникът на Сталин в София. Там непрекъснато трябва да има свежи цветя от благодарното население.

 13. Темата за руските и съветските паметници ме вълнува от много отдавна и съм напълно съгласен с написаното в статията на Господин Инджев. Задавам си въпроса обаче, защо говорим и пишем само за съветските паметници . Защо никой не си задава що ще паметник на чужд цар, па макар и освободител пред символа на българската държавности и независимост – Народното събрание и то на кон , като завоевател или основател на държавата? Не е ли редно в една независима и суверенна държава пред Парламента и да стои паметник на нейния основател , а не на чужд владетел. Да редно е да сме признателни на руския народ и царя освободител

 14. По този повод си спомням думите на един възрастен човек, който е бил свидетел на “освобождението”. Той започваше разказа за това събитие с думите “И като дойде на 9-ти септември съветската армия и ни освободи от пари, имоти и грижи …”.

 15. Мавзолея на мумията бе сринат.Гошо Тарабата почива в гробищата.Никой не съжалява за това. Всяко нещо трябва да отиде на своето място. Повече не трябва да се отлага!

 16. На 9-ти бутаме паметника,а на 11-ти трябва да изметем Гоце и кликата му.Помагай те от Пловдив,Варна и другите Български градове наистина е необходима помоща Ви по всички възможни начини.65 години ни направиха на луди,време е да им го върнем тъпкано.

 17. Извинявам се , че прекъснах мисълта си , но беше наложително. Та да се върнам на признателността към руските войни и царя освободител. Да признателни сме и го доказваме сподръжката на хилядите паметници на загиналите руски войници по нащите земи. Направилисме паметник и на царя освободител, но мястото ме не е там – пред народното събрание. Приканвам пишещите в този форум да подкрепят идеята да бъде преместен този паметник на мястото на паметника на съветската армия . Паметника на съветската армия да бъде демонтиран, а пред народното събрание да се постави паметник на Аспарух.

 18. “Този паметник изразява нашата благодарност към руския народ, който самоотвержено воюва срещу нацистите и изигра ключова роля за победата на съюзниците през Втората световна война.”

 19. Към Венцислав Пенчев: аз виждам доста голяма разлика между паметника на Цар Освободител и този на Съветската армия. След руско-турската война ние наистина се оказваме де факто освободени от турско робство (де юре през 1908 г). Така че паметникът на Александър II има своето място. Съвсем друг е случая при “Съветската армия”, но тук толкова много е написано за него, че нямам какво да добавя.
  Ако ще бутаме паметника на “Цар Освободител”, трябва да бутнем и храм-паметника “Александър Невски”, защото и той е построен в знак на благодарност към руските освободители и носи името на канонизиран от руската църква пълководец от 13 век, който няма нищо общо с България.

 20. Малко в страни.

  Последната Руско-Турска Война 1877-1878 – в Кавказ и на Балканите – се води от Руссия за възстановяване на нейните териториални загуби в Кримската война (1853–1856).

  Русия завоюва: Буджак (област в делтата на Дунав), Карс и Батум в Кавказ.

  Княжевствата Румъния, Сърбия и Черна Гора (de facto имащи вече суверенитет) формално обявяват независимост от Турската Империя, възстановява се България в граници между Дунав и Стара Планина без Северна Добруджа – дадена на Рунмъния – и с областта на София – столица на държавата.

  Какво последва?
  Една непрекъсната и задълбочаваща се криза, която ще доведе до изчезване на България.

  Цар Освободител ли?

 21. Приемам изцяло и безрезервно идеята и ценностите на организаторите и участниците в проявата на 9 ноември, но с една съществена и важна уговорка; моля чрез г-н Инджев и коментаторите в неговия блог, голяма част от които, убеден съм, ще присъстват на тържеството в подножието на паметника със съветския ботуш, тази уговорка да бъде произнесена там, на самата проява, защото наистина е съществена; и тя е:

  Нека повече да не се говори за “паметника на съветския окупатор”, именно в единствено число, а нека да се говори на тази проява за “паметниците на съветския окупатор”, сиреч, в множествено число, щото в цяла България са пръснати много такива паметници, които тровят усещането за национално достойнство на нацията.

  Предлагам това, защото, ето, да речем, тук, при нас, в Пловдив, над главите на всички ни стои т.н. Альоша, с тежките си каменни ботуши, с гранитния си Шмайзер (Шпагин); и ако бъде бутнат паметника на съветската армия в София, дай Боже това да се случи по-скоро, но в Пловдив Альошка си остане, проблемът няма да бъде решен. Ето по тази причина трябва да се действа принципно: всички паметници на съветската армия-поробителка и окупаторка трябва да бъдат бутнати, взривени, разрушени, премахнати.

  Аз също така съм срещу т.н. “демонтиране” на съветските паметници, щото преместването им, макар че е крачка във вярната посока, не решава проблема кардинално; защото проблемът не е в самите паметници, а в злотворния символ, който те носят в себе си; а те символизират общобългарската склонност да не се усеща унижението, загубата на чувството ни за национално достойнство, щом като толкова години продължаваме да търпим тия знаци на нашата унизеност и примиреност, на нашата пословична робска психика и душа.

  Ето защо само разрушаването им, и то така, както беше разрушена Берлинската стена, ще изиграе оздравителна роля спрямо народната ни душа и ще спомогне за пробуждането на нашето чувство за национално достойнство; та да победим най-сетне и завинаги податливостта ни към робуване, та да разберем завинаги, че е непростимо да не роптаем толкова години срещу знаците на робството, да ги търпим, да не съзнаваме, че свободният човек няма да се помири никога с унизеността, която тия паметници носят в себе си и я символизират така натрапчиво.

  Ето, да речем, още в 1990-та година, когато се проведе огромния митинг с трибуна на Орлов мост, на две крачки от паметника на съветския окупатор; тогава е бил момента някой от ораторите да беше призовал стотиците хиляди опиянени от чувството за свобода граждани на България да съборят паметника ако трябва с голи ръце; това обаче не стана; никой не посмя да изрече онова, което е трябвало да бъде изречено; берлинчани и германците разрушиха своята Берлинска стена, а ний нашата оставихме; поради това, че не зачитаме огромната мистична сила на злотворните символи на комунизма, ний всичко правим половинчато, неистински, непълно, частично, мижаво; ето по тая причина сме я докарали дотам, докъдето сме я докарали.

  Но ще скъсаме завинаги със зависимостта си от тежкия товар на комунистическото си минало, ще скъсаме решително с прокобата на злотворното ни комунистическо минало само когато съборим собственоръчно паметниците, строени в знак на ликвидирането на българската свобода, в знак на варварското потъпкване на нашето национално достойнството от сталиновия, от съветския окупатор.

  Докато не го сторим и продължаваме да се молим тия паметници да бъдат половинчато “демонтирани”, с това само окуражаваме нашите потисници да се хилят злорадо и подигравателно, защото това е знак, че могат безнаказано още дълго да ни тъпчат. Ако обаче атакуваме паметниците на окупатора и ги разрушим собственоръчно, тогава и неговите български протежета във властта ще бъдат изметени заедно със символиката, на която винаги се е крепяла тяхната власт.

  И едва тогава ще дойде ден първи на истинската, на същинската българска свобода.

 22. Не виждам смисъл да се отделят време и средства за рушенето на тия огромни паметници. Комунистите оставиха мавзолея да се превърне в обществена тоалетна вместо сградата да се ползва за други цели, което щеше да бъде по-разумно.

 23. Питам срамежливо тоя паметник има ли акт 16 и изобщо юридически как стоят нещата.Ако земята е общинска, а не се съмнявам че е такава общината що не реши да построи нещо друго там и да премести паметника където земята е частна.Все някой от движение русофили ще го приюти да му се радва и да му поднася цветя на 9 ти септември.

 24. г-н Инджев,подкрепям предложението Ви, факт е че у нас все още има паметници,които напомнят поробването и окупирането на България,но какво да се прави като има все още безброй бетонни глави

 25. В Русе също стърчи един “Альоша” размахал автомат и развял знамето на поробителя.Да сринем и него! Има и гробище на съветските войници,за които старите русенци разказват,че са изтрепани от техните комендантски органи мародери или взаимноизбили се в пиянски свади.Те трябва да бъдат премахнати от централната част на града.

 26. Ей, най-после! Приятели, на 9 ноември духом с вас.

 27. Historiam nescire, hoc semper puerum esse.

  В Рим има паметници по стари от Българската държава и никой не е тръгнал да ги събаря.

 28. Към Цицерон:

  Така е, в Рим не искат да събарят РИМСКИ паметници, но са премахнали всичко, свързано с тяхната форма на екстремен тоталитарен социализъм, известна като фашизъм…И това не прави “рушителите” вандали.
  А на вандалите има ли паметници в Рим?
  А на Ханибал?
  А на Атила, хунския освободител на Европа от римско робство? Ами че на неговия поход дължим създаването на Венеция, защото неблагодарните посрещачи на Атила са избягали от освободителя си в блатата и и така постепенно е възникнал този град- егати хората, да не вземат да му спретнат един монумент в центъра на селището си с вдигнат осводителен лък ( именно на страхотния лък, който превъзхождал по далекобойност подобните оръжия, хуните до голяма степен дължели военното си превъзходство в сблъсъка си с армиите на Азия и Европа от 5-ти век).
  А на готските вождове, освободили Рим от тежкото му империалистическо наследство – има ли паметници на безкористното клане на упадъчните римски глави?
  Не? Няма ли? Ееее, жалко, колко са тъпи тия италианции… Не са вдигнали паметници на завоевателите си и пак ние се оказваме уникални, несравними!
  Впрочем Италия дължи освобождението си от австрийско робство на братската помощ на Франция, но в центъра на италианската столица и пред парламента няма да видите паметник на Наполеон Трети, който нахлул с войска в гръб на австрийците и с това дал мощен тласък на Гарибалди и италианската свобода, споходила с чужда помощ Апенините почти по същото време, както и българската, чиито руски инструмент изпълнявал заръката на Цариградската конференция от декември 1876 г. да наложи на Турция решението на европейските велики сили, впечатлени от априлското въстание …
  А пък чичото на Наполеон Трети, самият Бонапарт, комуто искаха да вдигат паметник ( май във Флоренция, може и да греша града по памет- може и да са го вдигнали) скара миролюбивите италианци, мнозина от които пощуряха като чуха за тази идея…

 29. Моля за извинение, че се обаждам тук втори път, но мненията на някои участници в дискусията ме активират. Нека разграничим смисъла на паметника от неговата художествена стойност. Не е редно да търпим този паметник да съществува на централно място в столицата на България. Това е срам и позор за нацията. Но, от друга страна, ние трябва да запазим паметника, като го демонтираме и пренесем в някой парк-музей на комунистическия период на България. Не е речено да е в София, може и да не е в непосредствена близост до населено място. Може да се оформи като един парк с дървета и алеи и там да са събрани всички паметници от този период. Така и ученици, а и който се интересува ще може да разгледа символите на този период, оставил (неприятно ми е да го кажа) бая плътна черта в историята ни. Вандалско е просто да унищожим всичко, така губим своята национална памет. Не може всяко поколение безусловно да руши следите от предишното. Казвам това не като някаква партийна идеология, надявам се, че ме разбирате добре. Още повече, че някои от тези паметници имат много висока художествена стойност. За Альоша в Пловдив не знам, но този в София (извинете ме) е изключително професионален в скулптурно отношение и е много красив. По него е работил цветът на българската скулптура, хора градени много преди “9-ти” и резултаът е налице. Който има очи – да види. Пак искам да помоля да бъда разбран правилно – аз съм за демонтирането му и на 9 ноември в 18 ч. съм там. Като сме европейци, нека сме цивилизовани.

 30. Шапка ви свалям, Свободен Човек. 100% съгласен с написаното от вас. Точно размишлявах как да си формулирам позицията и прочетох вашата позиция – казвате всичко, което щях и аз да кажа.

 31. КОМЕНТАРЪТ МИ Е ИЗВЪН ТЕМАТА.ВЪВ В.ТРУД ПРОЧЕТОХ,ЧЕ ЦВ. ЦВЕТАНОВ НЕ Е ВЕЧЕ НАЙ ХАРЕСВАНИЯ ПОЛИТИК, А ТОВА Е Г.ПЪРВАНОВ.ЕДНО СЕ ЧУДЯ -ЗАЩО ПИСАНИЯТА И КОМЕНТАРИТЕ ЗА ЦВ.ЦВЕТАНОВ ИМАТ СВЕТКАВИЧНА ОТРИЦАТЕЛНА РЕАКЦИЯ.ПРИ СЪЩАТА СЕТУАЦИЯ ОДОБРЕНИЕТО ЗА ПРЕЗИДЕНТА СЕ ПОКАЧВА.ПАЗИ БОЖЕ ОТ “ИНФОРМАЦИЯ”.

 32. Ot kakvo tolkova se boite gospodin Indjev? Samo edin primer – v edna Ungariq horata napraviha cql park s pametnici ot vremeto na komunizma. Za da mogat idvashtite pokoleniq da ne povtorqt syshtite greski. Nie vinagi sme bili nechiy satelit – bahme s rusnacite,sega pak s nemcite. samo edno gospodine ne zabravqyte milata BG vinagi e gubela kogato e bila e D,ta dori i celi svoi teritorii.Vie tolkova se boite ot cherveniq prizrak,che se chudq da ne ste nqkoy “desident” kato carq nemski deto okrade Bylgariq? Greshkata e na roditelite Vi,koito Vi napravili bylgarin,zashtoto ako naistina bqhte bylgari patriot nqmashe s leka ryka da rysite gluposti. baba mi kazvashe,po dobre da si v ustata na horata,otkolkoto v krakata. A vie ot kato znam za Vas samo protiv komunizma i Rusiq qdete trici,a dela nikakvi,samo trach muabeti,kakto kazvat sysedite ni. Pishete smisleni neshta, a ne podpalvayte naroda ni i bez drugo si imame dostatychni problemi,a edin germanec kakvo kazal mi e vse taq,zashtoto toq germanec v EU jivee na gyrba na malkite narodi kakvito sme nie.

 33. В момента тече конкурс за паметник на Съветската армия в Израел. Само проекта е 20 000 $. Предложете на Израел целия паметник.

 34. Подкрепям твърдо предложението на Венцислав Пенчев, паметника на съветската армия да бъде демонтиран, а пред народното събрание да се постави паметник на Аспарух. Надявам се, това предложение на Венцислав Пенчев да бъде одобрено, от всички Български граждани в България и по света, защото това е верният път към свободата и възраждането на Българската нация и държава.Дошло му е времето на Българската нация сама да си изгради (непартийни)Европейски комитети, за защита на свободата и справедливостта в Българската-Европейска Държава.

 35. :”Аз претендирам да имам историческа заслуга,че организирах народните сили,създадох национален фронт в защита на държавата,за да отвоювам свободата и независимостта на България.Имам претенцията,че смазах-да с кървави жертви!-фронта на анархията,фронта на емигрантите,фронта на третия интернационал,фронта на чуждите оръдия и агенти”. АЛЕКСАНДЪР ЦАНКОВ- многото приказки са излишни!

 36. В общи линии тази инициатива ще налее вода в мелницата на русофилите, а и на Русия. Не защото не е справедлива, опазил бог, а защото ще изиграе ролята на локомотивната свирка, ще изпусне парата. Така, както руската агентура буташе /доста комично при това/ мавзолея, а на практика подаряваше активи на Русия и на мафията и ги легитимираше. Тази инициатива ще им бръкне в здравето ако на нея се издигне мотото “Да сложим край на руското робство, което ще продължи с АЕЦ”Белене”,”Южен поток” и окупаторските руски паметници”.

 37. Ще се възползувам от правото на отговор към много уважавания от мен Иво Инджев.

  Наистина италианците за разлика от нас имат друго отношение към историческите си паметници:
  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mussolini_Dux_Column.jpg

  Примери още много като започнем с Египетските обелиски(интересно какво правят във вечния град!?) и завършим с музея на Ватикан.
  И не е вярно че са премахнали всичко, свързано с ‘тяхната форма на екстремен тоталитарен социализъм, известна като фашизъм’
  (Foro Italico, Museo della civiltà romana, Palazzo della Civiltà del Lavoro, Stadio dei Marmi)

  Ще се присъединя към поста на ‘свободен човек’:
  ‘Материалните обекти нямат собствена душа и глас, ние хората им ги даваме.’
  Лесно е да се руши.Паметника е паметник независимо дали е издигнат за възхвала или е символ на мракобесие.

 38. Към Цицерон:

  Ама наистина ли упорствате да подкрепите тезата си с египетските обелиски – те не са топоними на чужд завоевател, а са …откраднати от Египет и домъкнати в Рим. Абсурдна ви “доказателствената теза”.
  А и обобщението Ви “лесно е да се руши” е доста отчаян опит в защита на Берлинската стена – лесно я разрушиха и слава Богу! У нас тя се нарича “Паметник на съветската армия”.
  Иначе е лесно да се съглася за това, че ние хората даваме душа на бетона – в случая одобрявате от душа лъжата за нашето “освобождение” и настоявате да живеем в лъжа – в сянката на нейния символ.
  За разлика от вас смятам, че имаме човешкото право да отхвърлим лъжата.По нечовешки причини са изградили страшилището, по човешки имаме основание да го махмен.

 39. Тоя “СВОБОДЕН ЧОВЕК”, постнал своята гадост по-горе бих желал да го удуша със собствените си две ръце. И ако в тоя момент ми е пред очите ще си плати за всичките си събратя – дребни душички, които ни призовават да не събаряме техните символи.

  Защото без тех умират и никой нема да ги забелязва.

 40. “италианците … имат друго отношение към историческите си паметници.” Каква мисъл!

  Какво значение имат италианците?
  Единственото, което има значение, е

  НИЕ не искаме паметници
  нито на РУСКАТА ИМПЕРИЯ, нито на ТУРСКАТА ИМПЕРИЯ, нито на ВИЗАНТИСКАТА ИМПЕРИЯ тука в България.

 41. @Атанас Василев

  Този “Свободен човек” е изказал едно мнение. Всеки има право на това. Ти ще го удушиш,а? Заради мнението му. Дайте да изядем канибалите и с това да ликвидираме канибализма. Голям герой си!

 42. Към Ясен Прахов. Явно не сте прочел точно какво съм написал или неискате да ме разберете. Аз казвам ,че паметника на Цар Александър трябва да се премести , а не да се събаря.Разбира се , че има място ,но то не е пред парламента.Затова предложих да бъде преместен на мястото на паметника на съветската армия.Стоейки пред парламента , той символизира , че е бил наш владетел. Ако искаме да се наречем свободни и независими пред нашия си български парламент трябва да сложим Паметник на нашият си основател – кан Аспарух.Той символизира началото на българското държавност. А що се отнася до храм паметника преди да го преименуват се е казвал св.св. Кирил и Методий. Те пък са канонизирани от нашата църква. Не виждам какво общо има Александър Невский с нашата история и още повече с нашето освобождение. От къде накъде го свързахте с паметника на Цар Александър ІІ не знам. Относно признателността е време да разберем , има граници .Уважение да , признателност да, но не подлагане и сервилничене и самоунижение.ВРЕМЕ Е ДА СЕ КАЖЕ ПРИЗНАТЕЛНОСТТА ИМА ГРАНИЦИ.

 43. Хубавото на твоят блог ИВО, за България е, че от дума на дума вече сме си дошли на думата, от която всички разбираме, че България ни чака 66 години да я освободим от руското робство и затова ИВО, е правилно блогът на ИНДЖЕ(В) да действа от сега нататък, като публичен инфомационен и кординационен център, на мирно протестиращите (Български граждани в България и по светът) срещу съветската-руска окупация на България.Нека сами себеси проверим, колко обичаме Българското си отечество.

 44. До Атанас Василев.
  Ела,ще те чакам.Ще чакам да ме удушиш.Ще съм облечен със зелено яке и сини дънки.Ще ме познаеш лесно.
  Ама после да не ревеш,че комунистите много бият.

 45. А кой ви каза, че в “Лозенец” са погребани ранени в Румъния или другаде? И откъде накъде ранени на стотици километри ще ги погребват точно в столицата на България? В т.нар. “костница” са погребани съветски мародери, безчинствали в София. И понеже поведението им било срам за съветския мундир ги разстреляли и закопали в общ гроб дори без надпис.
  После сервилното комунистическо ръководство направило поредната фалшификация – на мястото, където са заровени мародерите им издигнало паметник! Аферим – машалла, руски и съветски подлоги!
  Така че, паметника в Лозенец е още по-голям срам за България. И той трябва да се събори.

 46. До Атанас Василев.
  Ела,ще те чакам.Ще чакам да ме удушиш.Ще съм облечен със зелено яке и сини дънки.Ще ме познаеш лесно.
  Ама после да не ревеш,че комунистите много бият…

 47. Здравейте всички Вие, които имате позиция по темата!
  Обръщам внимание на факта, че отворената петиция е направена така, че не приема нови присъединили се към каузата. И аз и сестра ми получихме е-мейл след подписването на петицията, но по никакъв начин не можахме да потвърдим подписите си, въпреки многократните опити и писма до организаторите. Предполагаме, че много други съмишленици са в тази ситуация. Някой не желае да се увеличават подписите под тази петиция.

 48. Към Емилия Винарова.
  Наистина първата подписка брокира преди 20 дни и организаторите направиха втора на този адрес http://www.change.org/petitions/view/__6
  Да не би и тя да е блокирала. Макар, че така както описвате нещата май става дума за първата петиция. При нея се искаше второ потвърждение от имейл. Другата до колкото си спомням нямаше такова изискване.

 49. Г-н Инджев,подкрепям инициативата Ви,която толкова дълго чаках.В Стара Загора също има огромен паметник на съветската армия.На него червените бабички освен на 9.09.кичат цветя и на 9.05 на деня на Европа,което е изключително нелепо.Паметника се поддържа от данъкоплатците.Нещо повече местният общински съвет е взел решение преди две години,почетните граждани от комунизма като Чочоолу,Леонид Брежнев,Ерик Хонекер др.партийни величия 35 на брой да запазят званията си и привилегиите.Това е решение под формата на Наредба взето от съветниците на ГЕРБ,СДС и ДСБ,вероятно подкрепени с благодарност от БСП.С такива благодарствени паметници на местните терористи са издигнати във всички градове и села на на Областта,често те носят имената на съответния “антифашист”.Но това е картинката и в цялата ни китна Родина.По БНТ на 9.05.”пъпеша” бе поканил една партизанка да ни изнесе лекция за “отечествената война”.По БТВ на 8.05 водещата Радост провъзгласи Людмила Живкова за най-успялата българка по незнайни критерии.Провеждат се национални конкурси на името на “Веселин Ханчев”,на името на друг терорист се провежда боксов турнир.Докога ще се замърсява прекрасната ни страна с гранитни и други пошлости.Настанало е време да изчистим храмовете от търговците и всякакви други замърсители за да се отвори пътят ни за развитие.

 50. Този паметник е излишен! Ако се надигне вой при махането му, ще бъде защото хората/особено руснаците/ не знаят, че на българска територия не е имало военни действия и единствените загинали руснаци са в лазаретите им. Този факт трябва непрекъснато да се повтаря! Това не е паметник на загиналите войни, а паметник на комунизма! Или поне да бъде оформен като паметник на загиналите българи във Втората световна война, които не са никак малко и не се сещам такъв да има някъде в България. Иначе Альоши – в Бургас-централно, в Пловдив…Срам за нас и загиналите ни деди!

 51. Г-н Инджев,подкрепям Вашето предложение за събаряне на натрапения паметник,много дълго чакахме за този миг.В Стара Загора също има паметник на съветската армия.На него червените бабички кичат цветя не само на 9,09 ,а и на 9.05, с маската на “антифашисти” в деня на Европа-изключително нагло.В местния общински съвет преди 2 години ГЕРБ,СДС и ДСБ са взели решение под формата на Наредба почетните граждани на града от комунизма да си запазят званията и привилегиите.Това са Чочоолу,Леонид Бежнев,Ерик Хонекер и др.комдинозаври 35 на брой.Цялата ни област е осеяна с подтискащите произведения на соцреализма носещи имената на свирепи терористи,на които бяха преименувани прекрасните ни села.Но това е в цялата страна.Организират се поетични конкурси на името на “Веселин Ханчев”,боксови турнири с името на друг терорист.По БНТ “пъпеша”кани на 9.05 партизанка да ни изнася лекция за “отечествената война” с моите пари на данъкоплатец.По БТВ на 8.05 водещата Радост обяви Людмила Живкова за най-успялата българка изключителна финна манипулация.Нека 9.11.2010 г.бъде началото на изгнването на “търговците от храмовете” за да се отвори пътят на нашето развитие.

 52. Ей Хора да ви имам проблемите бе толкова приказки за нищо.Аз не,че много разбирам,поправете ме ако ако греша ,но 2/3 от вас са неграмотни (съдейки по коментарите).Не смятам,че това са Българи.

 53. Доживях да видя срамът на една нация,
  ако навремето не е била “Съвецката Армия” ко-май-май все още трябваше да носим или фесове или арийски черти…

  Невиждам какво срамно има във “Альошите” или “Армийте”, щом днешното младо поколение ги адаптира във ежедневието си, специално за мономентите във София и Пловдив, са едно от малкото места където можеш да видиш малко романтика, хумур и свобода (на пиянството, словото и любовта). Лично на мен както и на 98% от населението родено след заветната 89′-та не ни пречат… Дори ни напонят за някои неща които са се вършили срещу това България да бъде загубено от различни политически и социологически набези!

 54. Към:Николов
  dll23@abv.bg
  .
  Хумур, хумур и пак тумУр струи от жизнерадостното ви (само)признание за безсрамието да си почитател на “съвецката” армия без дори си се ограмотил на нивото на началното училище, но с претенция да говориш “ко-май” от 98% от “населението” след 89 г.

 55. Комунисти в Бьлгария отдавна няма.Има едни левичарски лекета и отрепки русофилистици.
  Ако не са платени писачи,то са за снимка за учебник по психиатрия с диагноза”Резултат от редовно промиване на мозьк на Антибьлгарски боклуци”
  Трябва да се демонтира паметника,на негово място да се постави БЬЛГАРСКИ паметник. Аспарух,св.Княз Борис,Симеон Велики,Опьлченците на Шипка,Сьединението на Бьлгария; бих казал и Батенберг който с доброволната си абдикация спасявайки Сьединението е по-бьлгарин от всички левашки русофилистични лайньовци: реални и виртуални

 56. Успех утре на всички, които ще отпразнуват годишнина от разрушаването на Берлинската стена! За съжаление, съм извън страната и ще бъда радостна, ако могат да се намерят в мрежата видеоматериали от събитието.
  Иначе по казуса “ПСА – МОЧА – ПъКъЛъ”. Освен, че следя блога на г-н Инджев, съм разговаряла и с доста приятели. С тях стигнахме до заключението, че проблемът е в многозначността на интерпретациите за този паметник, което в крайна сметка опира до символиките му, което неведнъж в някои постинги тук се чу. Вероятно, е необходимо да се намери подход. Лично аз съм “за” подхода, който предлага г-н Инджев – паметникът да се демонтира и пренесе на подобаващо място (още повече, че вече си имаме и т.нар. Музей на социалистическото изкуство). Съжалявам, че, когато се организира дебатът в НДК по въпроса за паметника, като че на г-н Инджев не му беше предоставена достатъчно възможността (не случайно!)да поставя въпроси към защитниците на паметника и да опонира техните откровено мъгливи,безпомощни и смешни като цяло т.нар. тези. Това още веднъж доказва неговата правота.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.