Преклонена главица, ботуш целува

Има ли право суверенна България да се разпорежда с Паметника на съветската армия в своята столица?

Ето база за разсъждение във връзка с договора между двете страни в руския му оригинал – в частта, която засяга казуса.

РАТИФИЦИРОВАН РОССИЙСКОЙ ФЕДЕРАЦИЕЙ – ПОСТАНОВЛЕНИЕ ВС РФ ОТ 23.12.1992 N 4193-1

ДОГОВОР
О ДРУЖЕСТВЕННЫХ ОТНОШЕНИЯХ И СОТРУДНИЧЕСТВЕ МЕЖДУ
РОССИЙСКОЙ ФЕДЕРАЦИЕЙ И РЕСПУБЛИКОЙ БОЛГАРИЕЙ

(София, 4 августа 1992 года)

Статья 14

Договаривающиеся Стороны обязуются принимать необходимые меры
для сохранения и осуществлять надлежащий уход за находящимися на
территории Российской Федерации ценностями, связанными с историей
и культурой Болгарии, как и за находящимися на территории
Республики Болгарии ценностями, связанными с историей и культурой
России, а также военными захоронениями.
К могилам российских граждан на территории Болгарии и к
могилам болгарских граждан на территории России будет обеспечен
свободный доступ.
Договаривающиеся Стороны будут консультироваться о тех мерах,
которые они сочтут целесообразным принять относительно объектов,
упомянутых в данной статье.

Настоящий Договор заключается сроком на 10 лет. Его действие
будет автоматически продлеваться на следующие пятилетние периоды,
если ни одна из Договаривающихся Сторон не заявит путем
письменного уведомления о своем намерении денонсировать его за
один год до истечения соответствующего срока.

Совершено в Софии 4 августа 1992 года в двух экземплярах,
каждый на русском и болгарском языках, причем оба текста имеют
одинаковую силу.

(Подписи)

——————————————————————
Ратификация:
Россия – Постановление ВС РФ от 23.12.92 N 4193-1

Както и друг път съм писал, това е договор за защита на руските интереси, които в малка България се измерват със стотици паметници.За първи път имате възможност да се уверите документално в този факт.

Принципът на реципрочност в документа е предпоставено подигравателен във връзка с обстоятелството, че в гигантската Русия българските обекти от подобно естество могат да се преброят на пръстите на едната ръка на джебчийка с отрязан палец. Освен ако не допуснем невероятното: че на Кремъл ще хрумне да припознае потомците на Волжка България за легитимна част от българската история, и че днешна България може да предяви претенции както Русия към съветските паметници. Понеже това е на РъБъ на фантастиката се налага да констатираме очевидното: българските съавтори на документа, легитимиран от президента Желю Желев, са предали интересите на България.

Къде са патриотарите да се възмутят или това не им се позволява, когато става дума за Кремъл?

Попада ли Паметникът на съветската армия в София сред потенциално защитените от договора обекти, макар да е очевидно, че не е костница поради липса на съветски жертви на българска земя?

Или монументът може би е „ценност, свързана с историята и културата на Руската федерация“ при положение, че е чист идеологически продукт на сталинизма от времето преди учредяването на тази федерация, създадена от гробокопача на СССР президента Борис Елцин, чийто подпис стои под документа ?

Договорът е изтекъл на 4 август 2002 г., но тихомълком от нас е продължаван благодарение на клаузата за неговото автоматично удължаване при липса на възражение.Българите дори не знаят за договора, какво остава пък да възразяват…

Е, сега свободолюбивата част от нас вече има шанс да узнае ( макар и от някакъв си блог).

Българските власти имат пълното право да преразгледат споразумението. Няма предвидени санкции за неговото едностранно прекъсване. Договорен е единствено уведомителен режим година по-рано от решението за денонсиране. Падежът на поредната „петилетка“ е 2012 г.,а предупреждението за мерки, които България ИМА ПРАВО да предприеме, може може да бъде направено практически веднага – през 2011 г.

Необходима е само политическата воля на управляващите и гражданска енергия, която да я задейства – стига да не е енергетично зависима от руската гледна точка.

Вярвате ли в такова чудо в навечерието на събоносните преговори за новото обвързване на българската енергетика с руската политика. Да, енергетиката е в основата на руската външна политика на експанзия с помощта на природни ресурси като заместител на изпомпаните до дъно запаси от комунистическа митология- същата, чиято рожба е стърчи монументално над българската столица и след кончината на СССР.

След като руският премиер Владимир Путин може така светкавично да си нагоди програмата и да реши за броени дни да посети България след телефонен разговор с българския му колега Борисов, какво пречи на Борисов също така чевръсто да включи в преговорите в София на 13 ноември този въпрос – та нали той посвети изборната си победа на антикомунизма. Щеше ли дядото на българския премиер, споменат от него символично в нощта на изборния му триумф, да бъде убит, ако не беше решаващата роля на братската съветска…окупационна армия?

Върховната власт в Русия е в ръцете на президента Дмитрий Медведев. За разлика от премиера Путин, който подклажда преклонението към сталинизма, той ясно се разграничи от съветското минало. Ако Борисов е наистина смел, може да се позове на този факт на преговорите с Путин без опасения от предсказуемо гневната му реакция – все пак има за съюзник самия действащ руски президент!

Или ще чакаме освобождаванато ни от паметника на лъжата за освободителите да стане отново по решение от Москва, както се случи и с подарената ни с нейно благоволение демокрация?

Преклонена главица, ботуш целува.

24 мнения за “Преклонена главица, ботуш целува”

 1. Царство България няма подписан мирен договор със СССР или с правоприемника на СССР Русия,а това означава че Русия продължава да е във война с България, за това всички договори на НРБ и РБ с СССР – Русия са невалидни, съгласно законите на Царство България, за това трябва да си възстановим Търновката конституция и Царство България и да подпишем мирен договор с Русия, а после който не го е срам да иска да си прави, републиканска република в България.Ако това не направим сега ДС и ОЛИГАРСИТЕ на Ръ Бъ, ще царуват до закриването на нашата последна Българска държава.И за това ИВО ИНДЖЕ(В) пак точно навреме ни предупреждава, -Преклонена главица ботуш целува.

 2. радвам се ,че изнесохте този документ тук, г-н Инджев, и Ви благодаря за усилията.

  през 2002/3 участвах в подписка за премахването на паметника на Съветската армия в цетъра на суверенна България, но тогава никой не обели и дума за документа. Аз допусках съществуването на нещо такова, съдейки по косвени признаци – сиреч догадки, но не знаех, че наистина съществува.

  паметникът може да се събори независимо от наличието на договора, защото не е издигнат=платен от СССР,а от НъРъБъ и не е гроб/ница. Така че не е тяхна собственост, а “украшение” по наша инициатива и разход.

  що се отнася до суверенитета нъ РъБъ, за свещенността и опазването му се сещат само когато става дума за ЕС, НАТО и прозападната ни ориентация

  ––––––––––––––––––––––
  Царството няма подписан договор с Русия/СССР, но НъРъБъ-то е ПРАВОПРИЕМНИК на ЦАРСТВОТО и като такъв, сструва ми се, има подписани капитулационни и под. договори за репарации и контрибуции. Поради това напр. десетилетия златото и др. ценни метали от ГОРУБСО, напр., директно са заминавали за братската велика страна. доколкото знам, имало е и износ на храни доста години наред – косвени доказателства.

  напълно допускам и изплащането на репарации и контрибуции да не е ставало на базата на пакет от договори, но все някакъв документ ще се намери. а може и просто да са секретни.

  Който знае повече, да каже.

 3. Натъртвам на изразеното становище, че единствената пречка за премахване на паметника от центъра на София е липсата на политическа воля. Моят юридически прочит е в защита на тезата, че не е нужно цитираната спогодба да бъде денонсирана изобщо. Нещо повече – тъкмо в изпълнение на нея и поетото задължение на страните, които буквално “обязуются принимать необходимые меры для сохранения и осуществлять надлежащий уход” паметникът трябва да бъде демонтиран и преместен (например в някой склад за вторични суровини) като “необходима мярка” за съхранение и запазване на паметника от вредните атмосферни условия! Не мога да си представя по- надлежен уход! Да не ги вали солдата и колхозницата, че са леко облечени демек…Че и шпагина може да даде засечка в някое дъждовно време. Че вибрациите на метрото и те вредят… Абе изобщо толкова мол сме загрижени за тази “културна и историческа ценност”, че не искаме и прашинка да падне връз ценната й глава…Затова – на сухо и проветриво! Пък в центъра на София (и не само там, съветски паметници за съхранение и запазване у нас наспорил Господ) ще изтипосаме нещо, за което не ни е толкова жал и за което не сме поемали международни обезателства да го пазим… Какво – въпрос на въображение.
  Та – извън иронията, която очевидно също е метаюридическа – политическата воля е тази, която не достига, не юридическите пречки или съображения. При това не само по отношение на окупаторския паметник.

 4. Можем само , като българи да сме благодарни на г-н Инджев за това че поддържа тази дискусия със своите статии. Иначе едва мъждукащият български градивен национализъм и идея за свобода и национална независимост съвсем ще бъдат смачкани.
  Мачкащите действат с други , съвременни похвати, не по-малко ефективни от грубата военна агресия, но целта е същата – доминация над страната ни и докато този паметник стои на това място, а не бъде поне свален и поставен като експонат в някой музей на извращенията на комунизма , по същия начин както има подобни музеи на нацизма и фашизма , той не може да символизира нищо друго освен тяхната доминация.
  Както не може да има признателност към единия , така не може да има признателност и към другия от двата престъпни режима – единият започнал да «освобождава» наред съседните страни от 1933, а другият още от 1917, та чак до днес , с десетгодишно прекъсване (90те години) «по технически и реорганизационни» причини.
  Ето какви дискусии има на други места , за които българският масов читател навярно и не подозира че съществуват.
  http://rus.azattyq.org/content/soviet_soldats_violation_german_women/1925732.html
  Бих препоръчал на всички да прочетат , особено на тези които владеят руски език. Нека обърнат внимание на коментарите, разграничаващи се и противопоставящи се на «спуснатата отгоре», «официална» история на КПСС/СССР и техния инструмент – съветската армия, чиято задача е жестокото налагане и на всичко останало «спускано» от тях , така също и на «своя» территория. Учудващо е че след съкрушителните разобличения на комунизма през последните 20 години все още има неразбрали, колебаещи се, опъващи се и даже елементи мъчещи се да оправдават «правото» на агресора, на «победителя» на плячка , на терор и издевателства.
  Този паметник е паметник на издевателството на КПСС/СССР/Русия над нашата страна , на раболепието на БКП/БСП , на срама на България и трябва да бъде махнат. Подкрепям митинга утре , макар и от далече.

 5. И пак отново да бъда банален -Борбата е на живот и смърт сега. Колкото повече хора го разберът и се осъзнаят може и да оцелеем.

 6. Най-после видяхме с очите си как изглежда един договор между БГ и Русия! Изключително небалансиран! По-правилно: ДИСКРИМИНАЦИОНЕН! Най-вероятно обаче всички са такива.. Мисля обаче, че вече дойде времето тази практика да спре! Крайно време е! Дали ПъКъЛъ ще бъде съборен? Силно се съмнявам.. Но пък договорът съвсем определено може и трябва да бъде атакуван! Веднага след Нова Година! Очаквам обаче подобен договор да бъде подписан и сега на 13.. само че там предметът ще бъде друг.. Нещо от сорта, че съществуващите АЕЦ и газопроводи са руска териториална /както витаеше в ефира../собственост и/или територия.. и могат да бъдат защитавани от руски военни…итн итн.. А, да ни е честит язовира!… Пардон, АЕЦ-а…

 7. П ы р в а н о м у
  Не те бляди,
  что хлеба ради
  спереди и сзади
  Дают нам ебти –
  Бог их прости!
  А те бляди – лгущие,
  деньги сосущие,
  еть не дающие –
  Вот бляди сущие,
  мать их ебти!

  В.В.Маяковский “Кто есть бляди”

 8. Утре се организира празнуване на годишнинта от падането на Берлинската стена. Събитието ще се състои пред паметника на съветската армия в София. Може би това е добро начало за граждански проект, който да доведе до искане за промяна на този договор през 2011 г.

 9. Към Румен Великов:
  Дали ще е Царство България с руския агент “Карточник”,
  или РъБъ с руския търговски представител “Гоць”,
  е все тая…(все със Шпагин-а…)
  Хората са важни, хоратааааааа ??????
  (Диогене, помагай !!!!)

 10. Към Жоржета:
  Репарации са платени на Империята на Злото в размер около един и половина милиарда златни швейцарски франка.
  Бившата ни посланичка там Елена Кирчева написа на времето материал във пресата и приложи фотокопия от швейцарска банка.Разбира се “най-четените” печатни издания у нас си спестиха тази информация.

 11. Има още един чисто юридически аргумент, за който обаче не мога да твърдя със сигурност, че направената от мен проверка е пълна… Вероятно трябва да бъдат попитани съответните ведомствени служители на МВнР. ПРИ НАПРАВЕНАТА ПРОВЕРКА В ЕЛЕКТРОННИЯ ДЪРЖАВЕН ВЕСТНИК НЕ СЕ НАМЕРИХА ДАННИ ЗА РАТИФИКАЦИЯТА НА СПОГОДБАТА В БЪЛГАРИЯ. Това донякъде обясява факта, че документът е достъпен само на руски – преди няколко месеца – маса хора от направихме усилия да намерим български текст, но така и не успяхме…

 12. Пуснете поне една веб-камера към събитието, за да стискаме палци :=)))
  Ще чакаме да видим и чуем нещо
  по “Тубата”.
  Успех !!

 13. Откакто чух Желю Желев да се изпуска като каза, че бил гласувал за Първанов на президентските избори ми е ясно защо у нас под формата на нежна револяция се прикри най отвратителната революция срещу народа.Да се надяваме, че Господ още е българин и ще въздаде всекиму заслуженото.

 14. Путин идва да ни заробва отново с енергиини договори за години напред, а ние се вайкаме за паметниците. Големи юнаци сме. Знае се че руснак се радва на значки. Защо ли Фердинанд се е съгласил на унизителния “Цар-Освободител” и на “Ал.Невски”? Може да е бил всякакъв, но никъде не съм прочел, че е бил глупав! Не обвържем ли този протест с това, за което идва тук премиерът на Русия – нищо не правим.Само им помагаме.

 15. С няколко думи – този паметник е излишен! Ако се надигне вой при махането му, ще бъде защото хората/особено руснаците/ не знаят, че на българска територия не е имало военни действия и единствените загинали руснаци са в лазаретите им. Този факт трябва непрекъснато да се повтаря! Това не е паметник на загиналите войни, а паметник на комунизма! Или поне да бъде оформен като паметник на загиналите българи във Втората световна война, които не са никак малко и не се сещам такъв да има някъде в България. Иначе Альоши – в Бургас-централно, в Пловдив…Срам за нас и загиналите ни деди!

 16. Да, но Бойко Борисов не е смел и никога няма да бъде. Той е по-скоро като бездомен помияр – зъби се и хапе по-слабите, а по-силните приветсва с вдигнат задник и въртяща се опашка.

 17. Уважаеми NIK, когато говорим загрижено, за съдбата на България не трябва да допускаме собствените ни емоционални политически пристрастия и насадените ни дезорганизиращи слухове да пречат срещу формулирането, на общото ни национално политическо съгласие, за освобождението на България от руско робство, защото само след това закъсняло освобождение, хората в България ще могат да разкрият всички скрити истини и престъпления, на комунистическо-олигархичната мафия в България.Хората в България наистина са важни, защото само от тях зависи съдбата на Българската нация и държава.

 18. Опростенческо е да се смята, че този паметник не бива премахнат, защото нямало политическа воля. Колкото и да е вярно…Ние само се насъскваме да сме все повече разно- и криво-гледи…нека първо поподредим институциите за имат, ако не политическа, поне “нормална” воля, пък после трябва или не нещата ще се случат…Със същия успех се тръшкаме и тропаме с краче, че видите ли, нямали сме хора, като …там и там…които да са политици ката…там и там. А всичко е тук и човек или трябва да оценява възможното или всъщност доказва, че и него дори не заслужава.

 19. До всички, които наистина ги вълнува темата из дълбоко и до Иво Инджев през написаното от г-н Ангел Грънчаров в постихнга от петък (05.11.10)

  А.Г. е прав да съжалява, че събарянето е трябвало да се случи преди 20 години, когато и аз сигурно щях да блъскам с чука и да си взема къс гранит за сувенир, но моментът на това ОПРАВДАНО деяние е изпуснат, според мен.

  Контекстът днес е друг и с други средства трябва да се действа.
  Аз никъде не съм казал, че съм ЗА ТЕЗИ ПАМЕТНИЦИ (както много точно е прецизирано, че става дума за мн.ч), а просто за това, че тяхното отсраняване е първо вътрешно човешки и индивидуален акт, който в контекста на днешното време може да се направи по различни начини, без задължително да има рушене, но исзисква преди всичко въображение и мсисъл, а после мускули.

  Аз както вече казах съм се освободил поне от ПъКъЛЪ още преди 20 години – там пих бира, там я изпиках (пардон за френския), тъй че по дяволите да върви ЧЕРВЕНАТА ЛЪЖА, ако някой все още не вдява от коя старна на барикадата стоя!!!

  Въпросът освен политически обаче е чисто философски и опира до това дали да рушиш, или да съзидаваш, и ако сториш първото, не се ли забравя лесно за второто!?!

  Темата има и чисто креативно-дизайнерски аспект, който ме вълнува….защо не поразим ЧЕРВЕНАТА ЛЪЩА с хитрост, акъл и артистичност дори – това ще Я срази истински!

  Нужни са ПОВЕЧКО ироня, сарказъм и хумор, за да сме над нещата, но всеки има право на избор, а мнозинството = демокрация, нали или…

  …Never mind the bollocks here is the real free man.

  P.S.Имам една стахотна сника, която искам да ви пратя по темата, но не знам как.

  P.P.S. Между другото интересно ми е как друг пише коментари в блога с моя псевдоним?….за физическата разправа имам предвид.
  Приятна вечер.

 20. Ето сега в София беше изграден паметник на загиналите американски пилоти!!!!!!!!!!!! Защо не се коментира това?
  Издигнаха паметник на тези който бомбандираха София.
  Господин Инджев,моля коментирайте.

 21. NIK,

  за кои репарации става дума, за тези от Първата или за тези от Втората Световна.

  ако някой ме насочи кшм исторически документи, ще прочета с благодарност.

  а за какви статии в коя преса е публикувала инфо посланик Кирчева?

 22. P. S. питам за кои репарации се отнася сумата милиард и половина швейцарски франка, защото, ако помня точно, толкова са репарациите от Първата световна, изплащани до средата – края на 70те.

 23. Жоржета,

  мисля че публикацията беше във вестник “Анти”, без да съм напълно сигурен, но си спомням добре, че имаше публикувано фотокопие и автора на материала – посланик Елена Кирчева.
  За съжаление не зная нищо повече.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.