И без избори имаме избор

Като журналист, за мен най-знаменателното “Изречение на годината” е казаното от руския премиер Владимир Путин по адрес на онези които смеят да протестират ( и да пишат критично): “Излизате без да имате право – ще получите тояга по тиквата. Това е!”

Именно по “ тиквата” ( “башка” на руски ), а не по “главата”, както любезно беше преведено изречението в българските медии.

Пак като журналист, но не само, прочетох с респект няколко изречения, споделени от друг чужденец. Журналистът Жан Батист Ноде от най-големия френски седмичник “Новел обсерватьор” заявява по адрес на България в интервю за “ Frog news”:

“През последните 2 десетилетия на страната ви е отредена ролята или на „мост между ЕС и Русия”, или на „троянски кон на Русия в ЕС”. България рискува да се намери злополучно в разчекнато положение. Присъствието на огромната статуя на воин от червената армия, размахващ шмайзер в центъра на София, действа потискащо и неадекватно. Това официализира статута на подчиненост.”

Колегата заявява това точно ден преди насроченото за утре, 9 ноември, честване на годишнината от събарянето на Берлинската стена. На това събитие пред Паметника на съветската армия, насрочено за 18 часа, имам честа да бъда поканен като един от говорителите.
Кое от горните изречения избирате за “свое” – на Путин или на Жан Батист Ноде? В кой сват избираме да живеем?

Като става дума за избор – благодаря на непознатите читатели, които са ме номинирали за наградата на Българския хелзински комитет ( БХК) “Човек на годината”.

Техните мотиви, ако желаете, можете да видите на
www.humanoftheyear.org.

14 мнения за “И без избори имаме избор”

 1. Май изречението на Путин е по-точно, защото ако го прехвърлим към нашия народ действително ние носим тикви, а не глави. Доколкото за второто изречение и то е абсолютно вярно и не по-малко трагично само, че ние отдавна сме свикнали да сме в разчекнато положение, остава да си признаем, че сме и тикви

 2. Естествено избирам Жан Батист Ноде,защото не искам да съм роб!

 3. Не бих казал че сме точно разчекнати. Разчекнатото подсказва някава принуда, насилие което се оказва над разчекнатия. Българската държава, нейните управляващи по точно казано с подкрепата на не малко съветско-русофилски тикви от населението винаги са била гостоприемно разкрачени, не разчекнати, Разкрачени в най-подходящата за онождане от руския брат поза. И това никога не е било безплатно разбира се, всяко онождане се заплаща с тлъсти „консултантски“ хонорари и комисионни за другарите яхнали „троянския кон“. Тези другари по някаква случайност винаги са или президенти или мин. председатели или някакви задкулисни другари, а за тиквите остава наградата да бъдат необходимия мизансцен от тикви, да лапат мухите и да скандират до премаляване „здраствуите братушки, добро пожаловать навсегда“.
  Пожелавам успех в инициативата за разрушаването на онуй позорно леке лепнато върху лицето на България наречено Паметник на съветската армия. Успех.

 4. бих искал да отбележа че избор имаме винаги.
  имаме избор да повдигнем въпроса за премахването на паметниците на ссср не само в софия но и във всички градове в българия. може и да не повдигнем въпроса.
  можем да поискаме да узнаем какви преговори ще се водят между бб и путин. можем и въобще да не се поинтересуваме.
  можем също така да се съберем и по време на посещението на путин да протестираме срещу заробването на българя с договори за неизгодни за нас проекти можем и да си стоим в къщи и на топло и да врещим в блогове и форуми колко сме прецакани.
  избор винаги имаме. важно какво избираме и какви действия предприемаме във връзка с избора който сме направили.

 5. Въобще точната цитата от интервюто на Путин дадено на журналиста на вестник “КоммерсантЪ” зад волана на Лада-Калина по сибирските пътища е:
  “Спрашиваю: а чего их разогнали? А потому, что им разрешили в одном месте, а они пошли в другое. Я говорю: а зачем они пошли в другое? И до сих пор не пойму. Разрешили бы им. Они хотят че-то сказать. Правильно? Нет, ну правда?! Критиковать власть. Вот в Лондоне определили место. Где нельзя, бьют дубиной по башке. Нельзя? Пришел? Получи, тебя отоварили. И никто не возмущается!”

  А Ноде навярно е тоя Jean-Baptiste Naudet, който о една страна определя нивото на демокрацията в бившите соцстрани по нивото на русофобията в тях, а от друга смята, че исламисткия чеченски тероризъм се бори за европейски ценности.
  Вие сериозно смятате, че срутването на няколко паметника ще реши всичките ни проблеми? Според мен това е просто несериозно и някакси по детски наивно.
  Ако някой ме убеди, че това нещо реално може да измени, ей Богу, аз съм готов лично да финансирам взривните работи. Но силно се съмнявам в тая работа.
  Освен това след като окончателно отхвърлим комунистическия мит, че СССР ние освобождавал от нещо в 1944 трябва да направим и следващата логическа крачка:
  Да признаем официално, че не сме били жертви, а пълноправни съюзници на Оста Рим-Берлин-Токио и сме участвали в разпалването на войната и агресията против съседните държави и тяхната окупация.
  Следващата логическа крачка е да почнем да се каем и да си скубем косите пред цял свят като Германия. И не само да се каем но и да си равържем кесията като Германия.
  Струва ми се, че това с голямо нетърпение чакат нашите скъпи съседи Гърция и Сърбия и особенно нашите братя в Скопие.

 6. До BORGIR

  Човече, много ти личи, че си руснак/ рускиня – погледни си словореда, граматиката, речниковия запас.

  Ако си гражданин на РБ, имай смелостта да носиш тежката участ на повечето от нас – да сме без европейска перспектива, въпреки че сме формално в ЕС, и това да ни е проблем, а не просто да мълчим, повдигайки безпомощно рамене.

  А ако си от посолството, бегом марш обратно в Азия.

  Иначе в думите на джуджето има витиевата формулировка, която умеят добре обиграните КГБ агенти като него, но което съдържа истинската им мисъл – а тя е точно “тояга по тиквата за вас, западники, демократи”. В БГ така витиевато се изказва др.Румен Петков, но и съкровеното му желание, а и искрите в очите са в същата посока – “тояга по тиквата и – в Белене, вашта…”.

  Този наш другар си другарува скрито с (а открито беше враг на) един друг другар, инсталиран като охрана на правешкия диктатор, а сега и като премиер на многострадалната ни държавица. И тоя, последния, и той с такива мисли и пламъчета в очите е отгледан от славната БКП/ДС. И най-вероятно скоро ще усетим демократичната му любов по тиквите си.

  Повече мяра, BORGIR!
  И не е зле да понаучиш български. Че ще ти трябва.

 7. Хубаво е че BORGIR е готов да финансира лично взривните работи, по събарянето на паметника на съветската армия, но не е хубаво, че се съмнява в тая работа, затова убедително моля, добрият човек BORGIR да преведе парите, за взривните работи, на сираци от детски дом в България.Но ако таинственият добър човек исползва позата си на добър човек, за да ни маниполира с изопачени исторически събития от втората световна война и да ни внушава, че паметника на съветската армия пази кесията и авторитета, на съветската-руска република в България, тогава този човек е руски човек и той всъщност пази паметника, на съветската армия в България и кесията на Русия.

 8. интересното е, че Гърция и Сърбия БЯХА овъзмездени въпреки освободителния съветски ботуш в България…

 9. БОРГИР,

  учудвам се, че не знаеш, че България е третирана 1944-1945 именно като съюзник на страна от Пакта и поради това Българската Армия е подложена на умишлено изтребление край Драва и Печ.

  Би ли ми припомнил кога България обяви война на СССР – нещо съм зле с датите, а и не съм така навътре в политическата история… Предварително благодаря.

 10. За съжаление ми е трудно да поддържам беседата тъй като по технически или други причини моите коментари не се появяват.

 11. BORGIR, най вероятно коментарите ти не се появяват, защото не си ги написал.Надявам се и някой твой колега да напише нещо интересно в свободният патриотичен блог на Иво Инджев.

 12. Седя си и се чудя дали това, което чета е истина или не!?! Ей, хора осъзнайте се, това е история, хубава или лоша-наша си е. Защо след като искаме толкова силно да разрушим този паметник, който е построен в името на съветската армия, която от своя страна по доста спорен начин е нахлула в България, но въпреки всичко сме приели безропотно, не разрушим и паметника на цар освободител или храма Александър Невски, които също са в името на бащите и дядовците на съветските войници, тоест на същите тези само че в имперски униформи. Хора, спрете с това тъпо безумие и с тези опити да се харесате на поредния чужденец, спрете да угаждате на хора на които не им пука за нас. ТОВА Е НАШАТА ИСТОРИЯ, СРАМНА Е ЗАЩОТО ПОКАЗВА НАШЕТО СЕРВИЛНО ОТНОШЕНИЕ, премахването на паметника само ще допълни визията ни на хора неуважаващи собствената си история а от там и себе си. А който не си спомня историята е осъден да я преживее отново. Нека не го забравяме.

 13. Уважаеми г-н САВОВ, ако 10 11 1989г не беше част от руският проект, за запазване на руското политическо и икономическо оставане в България, тогава наистина бих приел положително разсъжденията ВИ, във вашият коментар.Последиците от този руски проект са катастрофални, за Българската нация и държава и за да бъде спряно разрушаването, на последната ни Българска държава, трябва да демонираме символите на съветските-руски окупатори в България.Време е да си спомним кой сега владее Поволжска България и кой освободи България през втората световна война от тереториалната и цялост.Народ който доброволно приема символите, на окупаторите си доброволно се отказва от държавата си.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.