“Светлина, повече светлина” – не по Гьоте, но във връзка с един гьотференски непукизъм

Пет въпроса към президента на РъБъ

БЛИЦ

С наближаването на датата 11 ноември, денят, в който ще се обяви новата гражданско-политическа инициатива, коментарите по въпроса стават все повече и по-обтекаеми. Ако има нещо, което се разбра, то е, че много от спряганите имена отказват да са съпричастни към проекта. Сред тях са достатъчно заможни хора като Слави Трифонов, Мария Капон и Меглена Кунева…
У нас с АБВ-то на Първанов става нещо уникално – като светия Граал – знае се, че го има, но никой не го е виждал. Пиша го, защото масовите граждански обединения тръгват отдолу, от масите, родени от някаква наложена необходимост. Президентското АБВ е заченато в кабинетно-лабораторни условия с единствената цел да се намери място за Човека. Вероятно, защото в родната БСП е тясно, претъпкано и непрестижно?

Миналата седмица президентската институция изпрати до бТВ депеша, от която става безпощадно ясно, че Георги Първанов е в основата на организиран граждански проект. Той самият не го отрече. Междувременно президентът в промеждутъците между обиколките по случай празниците на всякакви градове и села, отправя политически критики към управляващите и предлага всякакви алтернативи.

И тъй като прозрачността се опитва да си пробие път в българския политически живот, а президентът даде блестящ пример за откритост, публикувайки стенограмата от разговора си със Симеон Дянков, а и защото президентът също задава въпроси (към Цветан Цветанов) за обществото ще е добре да знае:

1. Президентът ли е идеологът и организаторът на новото гражданско сдружение АБВ? Според чл. 95 ал. 2 (2) Президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат народни представители, да изпълняват други държавни, обществени и стопански дейности и да участват в ръководството на политически партии.

2. Къде ще се състои учредяването на движението, кои са официалните идеологически и административни организатори и кой официално го представлява?

3. Къде и кога хората могат да се запознаят с позицията и платформата на новото гражданско образувание. Това е особено важно, защото самият лидер на БСП Сергей Станишев е в неведение и обясни, че ще се произнесе по новата организация едва след като се запознае с нейните цели и позиции.

4. Кой конкретно финансира цялостната организация на движението „АБВ” и смятат ли неговите организатори да направят публично достояние своите спонсори?

5.Смята ли гражданското сдружение да се превръща в политическа партия и с какви цели?

Не, че нещо, но като си спомня за президентския спонсор Людмил Стойков, няколко винарни-еднолични търговци, дарили максималните суми на президента и топлите му връзки с олигарси като Георги Гергов е редно все пак да си знаем сметките.

И един съвет – не вадете скелети от политическия гардероб. Един голям банкер ми казваше по време на консолидацията на банките (тогава Първанов беше председател на БСП), че обединението на няколко бедни банки не прави една богата.

Евгени Петров

*За определението благодаря на Иво Инджев

+ От Иво Инджев: моля!

3 мнения за ““Светлина, повече светлина” – не по Гьоте, но във връзка с един гьотференски непукизъм”

 1. Моля Ви, разпространете тези въпроси до възможно най-много медии в България и направете така, че те да получат конкретни отговори (в което силно се съмнявам). Както всички тук знаем, Първанов старателно избягва критични блогове като този и е възможно „да не е забелязал“, че го питат нещо.

 2. И още един въпрос към президента Георги Първанов:
  Дали не е време да се съобрази със “лемата” на наградения от него свой приятел и колега от Държавна Сигурност – известния математик академик Благовест Сендов,
  който мъдро изведе твърдението си във връзка с фалита на комунистическата партия след 10 ноември 1989 г.,
  което твърдение,като всяка лема, не подлежи на съмнение и доказване –
  “ВКУПОМ СГРЕШИХМЕ И ВСИЧКИ ВКУПОМ ИЗЛИШНИ СТАНАХМЕ.”

  “ЛЕМА” – математически термин – твърдение,очевидна истина, която не подлежи на доказване.

 3. Толкова много граждани за българско възраждане пък все анонимни.Как не излезе един, като един гражданин Кейн на светло и да заяви така и така на онова алтернативата му е това и това.Нищо подобно.Знаем само за един комита, който обикаля предрешен из РъБъ в тила на врага и създава комитети.То така е рухналаи Отоманската империя.Нещо ке падне на 11.11.2010…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.