Берлинската стена край (Бойко) Борисовата градина

Няма да споря с носталгиците по онова минало, което в. “Труд” ни напомня днес със сравнителна статистика за изобилието от хляб и мляко преди 10 ноември 1989 г. Този разговор е безсмислен. Не можеш да обясниш на хората, които не искат да са свободни, че трябва да бъдат такива. Нито да им съпоставиш грамовете свобода с днешните килограми.

Освен това явно съм живял в някакъв друг, далеч не толкова “проспериращ” социалистически свят. Нямаше месец, през който в битността си на репортер в ( иначе елитната като работно място) БТА да не съм се редил на опашка за едномесечен заем от взаимно спомагателната каса, за да вържа семейния бюджет. При хората с “ достъп до чекмедже” ( които по израза на Сталин трябвало да бъдат разстрелвани без разследване – било ясно защо) вероятно е било друго. Краденето от държавата беше масов спорт, който фалира заедно с появата на т.н. “частник”. Той от личен опит много добре знае с какъв народ си има работа и много по ефективно брани собствеността (си) от крадливите ръчички на “трудещите се”. Сега хиляди въздишат по “свободата” да се краде от държавата.

Питам обаче не за първи път, но се налага да се повтарям: защо възхитените от успехите на социализма хукнаха да бягат през глава в обратна посока в мига, когато това им беше позволено. Масовото бягство започна през 1990 –та година, когато още съществуваше СССР. Не ми е известно някой да е търтил натам –към още по-евтините материални блага. Пък и комунистическа Албания с нейните замразени от години по решение на компартията цени си я имаше. Видях я с очите си през май 1990-та в цялото й великолепие на държава без частна собственост- не само че нямаше частни возила ( освен велосипеди), но и светофари дори нямаше. А цените, ах цените(!) бяха световно ниски, нищо че милиционерите ритаха купчинките с картофи на някакви женици в Тирана, които с бяха осмелили да ги изложат за продан на един тротоар ( може би на “безбожни цени”, не знам). Защо никой не избяга там?

Но хайде, да оставим Албания. Тогава да вземем другата “крайност”: Германия. Днес, на 9 ноември, телевизионните канали по света вероятно ще припомнят кадрите с щурмуването на Берлинската стена преди 21 години. Не други, а тъкмо източногерманците, преодолели страха от куршумите в гръб, блъскаха с чукове бетона, сякаш да илюстрират дълго сдържаното презрение и омраза към него именно чрез чука, като символ на “строя” , принадлежал уж на работниците. Каквито и разочарования да се споходили мнозина по-късно ( кой ли може да се похвали с живот без разочарования!), тази картина илюстрира повече от всякакви думи истината за двата свята , единият от които е “излишен”, както по ирония на съдбата гласеше тъкмо лозунгът на комунизма, оказал се отхвърлен от историята.

Голямото прогонване на българите от родината им не е резултат от прохождащата тук демокрация, а от “просперитета” на социализма и неговото наследство. За тази цел също има статистики на сравнителна основа. Те показват, че към момента на ексодуса на свободните да избягат българи НРБ беше на дъното на Европа по жизнен стандарт и изоставаше десет, дори 20 пъти от най-напредналите по произведен брутен вътрешен продукт на глава от населението. Тъкмо това се изтъкваше в първия и последен откровен анализ на БКП след свалянето на Живков, когато неговият приемник Петър Младенов определи положението в икономиката като “апокалипсис”. Този доклад не можете да намерите в интернет, но можете да чуете премиерът Борисов да говори в националния ефир с възторг за “недостижимия” за него Тодор Живков, който бил построил толкова много, че и една стотна да сме направили днес, щяло да бъде голям успех. Една стотна от онова последно място по жизнен стандарт му стига на Борисов за възторга!

В столицата на днешната наша (все по) малка по население България обаче, противно на всякаква логика, Берлинската стена продължава да стърчи под формата на паметник на чуждата завоевателна армия, на която от името на българския народ се мъдри благодарствен надпис за наложената със сила комунистическа “свобода”. Оказа се, че там, където комунизмът беше охраняван от съветски войски, с тяхното изтегляне си отиде и самият комунизъм. Докато тук, където само един съветски воин с автомат “пазеше страх” на властта от евентуален народен бунт, монументалната охраната на статуквото излезе монолитна и много по-трайна, като личи от подклажданата носталгия по миналото на чука и шмайзера. Охранителят на Живков, днешен премиер, демонстрира това с преклонението си пред диктатора и неговите ( забележете – неговите, лично!) “постижения”.

69 мнения за “Берлинската стена край (Бойко) Борисовата градина”

 1. на нас сините, май са ни виновни червените, ама нейсе, и една читава медия не отгледахме, първо повечето се разочароваха, а сега

 2. всички се срамуват от няма и общо 5 години демократично управление за целия преход – “мирен преход”(каквото и да значи това), дума не се чува, не знаем какво да говорим и още по лошото какво да мислим за тогава, и е естествено да не знаем накъде да вървим днес, е бойко нали е десен

 3. http://www.humanoftheyear.org.
  Това е мястото, където можем да благодарим на Иво Инджев за самотната му смелост, за истините, които ни казва, за удоволствието да четем блестящите му анализи в този блог!А и да покажем, че много хора мислим като него! Извинявам се на Иво, но не се сещам в момента къде другаде мога да напиша това. Който има възможност – моля, популяризирайте! Гласуването за Човек на годината 2010 е до 6.12.2010.

 4. Вчера четох някъде въпросното интервю на гн. Борисов, мисля че беше с Карбовски. И аз останах неприятно озадачен от думите му за построеното по времето на Живков. Но според мен премиера имаше предвид чисто инфраструктурните постижения. То нали сега на него все магистрали и естакади са му в главата. Но въпреки всичко сравнението му не беше много уместно.

 5. Като нормален човек все имах някакви надежди за България, но след последното изказване на г-н Борисов за др. Живков всичко се изпари като утринна мъгла.

 6. Много е трудно да се коментира едно такова изказване на Борисов.
  Аз искам само да вмъкна следния факт който е изключително важен и няма да коментирам, защото който трябва ще го разбере.След “освобождението” от ССР защо само в Б-я от целия източен блок земеделието е преминало от частна собственост в държавна и отбелязвайки този факт да си отговорим и защо останалия източно европейски блок след падането на Берлинската стена наистина установиха демократична власт.

 7. можем да започнем да вярваме, че ако путин остави на този пост бойко 40 години, той ще надмине т.ж. по всичко

 8. Какво да го коментираме премиера:
  “Виждам я, но тя е некоректна към Тодор Живков, защото една стотна от това, което е построил той за България и което е направено за тези години, да достигнем икономическия ръст на тогавашната държава, би било огромен успех за всяко едно правителство.”

  получавам леко усещане за изкривяване на обективните факти, и се чудя на бабите и дядовците ли иска да се хареса с оглед наближаващите избори, или ги мисли тези работи.
  След като спечели изборите, посвети на един от дядовците си незнам си какво си във връзка с режима на същия другар, който сега май възхвалява.
  За съжаление отново наблюдаваме сценарий този път в главната роля ни пуснаха ББ.

 9. Нима очакваме Борисов да говори друго за Т. Живков? Изобщо кой му дреме за времето преди 1989 г. – но използването му за параван е проблем единствено в пренаписването на учебниците по история, защото децата родени след 1990 ще са утрешните герои в политиката и бизнеса, а те все пак се учат от книгите в образователните институции.

 10. Няколко въпроса :
  А искаме ли, наистина, ситуацията да се подобри ? Как го искаме ? А как се иска въобще ? Знаем ли ?
  Как да заявим какво искаме, към какво се стремим ? Кой трябва да го формулира ? На кого можем да вярваме ?

 11. Бойко и 85% от българите са от така наречения двойно обвързан шизофреногенен тип. При него характера на човек е като една лента на Мьобиус. Как се лекува ли? Със ясни и категорични ГРАНИЦИ!!! Но като се има впредвид, че повечето са като него-прогнозата е лоша. Три поколения са нужни за промяна-така че терминал 2 ни зове.

 12. Както Живков е построил толкоз много за България, така и Борисов строи ли строи.Давай любими министър председателю направи ни и тунела под Шипка и аз лично ще те помня 150 години след управлението ти.Обещавам!Напрегни се и удари планината.Ти можеш.

 13. Добре ,а питам се тези от европейската народна партия не знаеха ли,че приемат една еднолична партия на бивш телохранител на сатрапа живков в своите редове?По този начин го легализираха и б.б спечели изборите.И те ли са “заблудени” като българските избиратели?Има нещо гнило в Дания и все повече се убеждавам,че нарочно сме оставени като “мост” между русия и ЕС.Горко ни!

 14. Добре де, но все пак бяхме на второ място в света по производство на калцинирана сода на глава от населението. На първото бяха САЩ. На всяко човешко същество живеещо в Нъ Ръ Бъ се падаше близо 26 кила калцинирана сода без разлика на пол, възръст и вероиповедание. Някой да знае какво е това калцинирана сода и за какво би я употребил? Няма да забравя как в продължение в продължение на месец се записвахме сутрин, обед и вечер за да си купим японски цветен телевизор за 2200 лева. Инженер-проектант взимаше по това време 180 лева на месец. В родното село на майка ми бяха откарали две тенекии сирене за село от 1200 жители. Обаче, минал местният първенец на партийна служба в София и взел едната тенекия. А продавачките в селският магазин се кахъреха, че не бяха дали и другата тенекия на първенеца от БКП. ” Дъл ни обидихми Бат’ Кольо, кат ни му дадуйми и другата тин’кия?”

 15. Абе май и 5 кила чугун ми се падаше по татово време, ама не съм много сигурен.

 16. Ако правителството на премиера Борисов не вземе решение да изпрати днес премиера си да говори, пред протестиращите Български граждани срещу паметника на съветските окупатори, тогава Бойко Борисов може сам да отиде на този протест и да говори, като гражданин на Българското си отечество.Днес е дянят на истината в който ще разберем, дали внука на обитият му дядо (от комунистическият режим в България) милее, за дядо си и за поробената си Българска нация и държава.

 17. Към SIN,

  Това са страшно много въпроси и не мисля че има някой, който знае отговора на всичките. Но има основни неща които можем да направим – първи стъпки с които да почнем. 1. Да се опитаме да открием истината за нашето минало и да помогнем на повечето хора да разберат истината от лъжата. 2 Да поддържаме и помагаме на все повече медии (сега основно в интернет) да се превръщат в трибуна на мненията и истината. 3. да дадем своя принос в това , вече компрометирали се политици да останат в историята, а не да продължат да си разиграват коня пред нас.

  Има една теория за “непропорционалното въздействие” в която се твърди, че има стъпки, дейности и хора, който могат да окажат непропорционално голямо влияние за реализирането на една промяна – непропорционално на малките усилия, ресурси и действия които изискват. Трябва да почнем от тези точки – малки неща, които да помогнат да обърнем (посоката на) колата. Например събитието довечера за честването на събарянето на Берлинската, може би е едно такова събитие. Посрещането на Путин в България, показвайки какви мислят много от хората по отношение неговата политика, може би е друга такава точка. И т.н. стъпка по стъпка. 😉

 18. Ако в Бг имахме истинска демокрация и истинско демократично управление, тогава щяхме да отбелязваме с радост и благодарност Падането на Берлинската стена и падането на правешкия неграмотник и тиран 11 Ноември. Ние обаче пропускаме, не отбелязваме тези събития.
  Жалко за ББ – жалко и за Бг и нас българите. Всичко върви на провала, един мой познат преди доста години каза, че всичко читаво напусна Бг, тук останаха главно говедата…

 19. УЖАС!!! Във дойче веле някаква Еми Барух демонстрира нагло моралната си нищета коментирайки паметника на съветската армия Наистина не може да се говори със такива хора -при тях единственото свободно нещо е свободното им падане във личната им антиморална пропаст!

 20. Иво, пак се осра. Как става така, че “Нямаше месец, през който в битността си на репортер в ( иначе елитната като работно място) БТА да не съм се редил на опашка за едномесечен заем от взаимно спомагателната каса, за да вържа семейния бюджет. А как става така, че ги връщаш същия месец и на другия получаваш нов заем. Иво, стига си писал глупости, хвани се да събираш кашони и няма да ти трябват нови месечни заеми. Айде стига лиготии, отивай в пенсия с твоята свобода. Е, свободни сме да пишем глупости, нали.

 21. Към Ivan Popov:

  На кретени трудно може да се обясни как всеки месец се взима и всеки месец наистина се връща въпросният – точно така беше, но това може да го схване само нормален човек.
  В БТА така праваха десетки колеги – ако някой чете тук, може да потвърди. На заемите казвахме “радковки” по името на счетоводителя Радко, при когото стояха парите от нашите вноски по 5 лева месечно, на базата на които имахме право да теглим до 30 лева месечно , но и да ги връщаме също до месец…По-големи суми се разрешаваха само след молба и обсъждане на казуса.
  По някаква ирония на съдбата Радко, вече пенсиониран, се нанесе в боксониерата, в която живеех с трите ми деца в “Младост” 2, след като я напуснахме с моето семейство за друга панелка в “Младост”.
  А ти , “Попов”, си типичен случай на нагъл натрапник, който има самочувствието да поучава, но не може да сметне две и две.

 22. беше справедливо време, еднакво за всички дето се виждахме по улиците и жка-тата еднакво нямаше всичко, моя близка по професия аптекар наскоро получи инсулт и вземаше лекарства от които бързо се въстановяшаше. попитах я дали тези лекарства са нови и дали ги е имало и тогава, каза ми че ги е имало, но само в правителствена, аиде сега си наврете т.ж. в …

 23. По повод на “достойното” писане на Popov
  За съжаление за пореден път се убеждавам, четейки някой коментари, че българинът е ампутиран от всякъде и най-вече от главата. Докато беше Бай Тошо всички си мечтаеха да избягат на запад, защото там падали парите от дърветата, ама ги беше страх, че пък умирали по улиците щото нямало здравеопазване. Сега същите тези хора плачат за бай Тошо защото просто ги мързи и много ги боли. Само, че докога наистина ще четем търпим и храним целия този боклук. Да господине Попов ли си всичко си купувахме със заеми от ДСК и Взаимоспомагателната каса. Аз пък лично вземах по-малка заплата от колегите си щото имах глупостта да съм научен работник, а не пролетариат. но няма нужда г-н Инджев от обяснения накрая пак ще ни кажат ама вие защо биете ……Тази държава ще функционира но без народ. За да се оправим е необходимо първо някак си да се изтрие дъската с гъбата или нещо друго и след това да се пренапише всичко от А до Я (но това са фантазии), а ние наистина трябва сериозно да помислим как да пренапишем всичко защото господ няма да ни помогне.

 24. Абсолютно съм за, KOSS. А и съм прелюбопитен за споменатата теория. Благодаря.

 25. Пропуснах да кажа, че комунистическите идеи са сериозно тежко заболяване и не може да се отнасяме към тази болест снизходително защото води до непростими криминални пороци.

 26. Г-н Индже(в)не се унижавай да отговаряш на хора, които панически се страхуват от задаващата се буря, на истинската промяна в България.

 27. да свалиш шапка на т.ж., означава да се искаш да се харесаш на тези дет си изхвърлят умрелите кокошки и кучета в реката дето тече наблизо, естествено те са повечето гласоПродаватели, за младите бившия се е превърнал в приказен герой от приказките за лека нощ на 5 ракии, и със същата уста целува Меркел, сладка мутра, че алексей петров се държи по добре май

 28. През снедемдесетте години на миналия век Тодор Живков отиде за пръв път на правителствено посещение в Япония и тогава за пръв път го видяхме по телевизията в фрак.По същото време в месарниците ту имаше месо, ту нямаше. Тези две събития с свързаха в едно ново прозвище на Т.Ж., което стана популярно след неговото завръщане – Тошико Месоняма.Струва ми се, че тези които пишат с носталгия за това благословено време са вегетериантците.

 29. За съжаление, тази буря на истинска промяна не изглежда да се задава.Повечето граждани,а и политици(премиери) са заети да въздишат носталгично по тъмното минало,а докато такива хора са силните на деня не можем да очакваме този буреносен полъх на. промяна

 30. че труд изпадат в някакво сравнение на несравнимото е ясно защо токова могат по това време работех на три места държавно и две часни на държавното вземах 350лв. след данъците и глобите ми оставха120лв.много обичах строителя на бойко живков на часното печелех до 1500лв. давах на много хора заеми и бях нещо като тяхното спасение много от тях имаха по три деца и не успяваха да ги нахранят макар че работеха дори на смени много от тях забравиха комунизма живеят в по подредени държави но винаги ми пращат поздрави и това ми стига защо се води тоз дебат сега за онова хубаво време ами много просто някой иска да подмени историята сега мога да кажа че не живея по добре прекарвам голяма част от времето си в работа по чужди места на моменти забравям рождените дни на децата си но не съм съгласен да се върне онова хубаво време както и не искам да има паметници на поробителя в центъра на столицата лошото е че ние не направихме май достатъчно когато трябваше на онзи митинг на който *зелев* каза да бъдем мили и толерантни и че не сме се борили за да махаме а само да реформираме е реформирахме се и затова има носталгия по онова хубаво време давам го на всички който го искат нека бъде тяхно аз не го искам дано се съберем повече хора днес

 31. До Румен Великов
  Бойко никога няма да говори пред паметника на съв.окупатори,защото го чака поредното “мачле” със събрата му от кгб-путин.

 32. нашият комсомолски секретар хвана онзи прословут самолет за екскурзия за Куба със спирка в Монреал. Оттогава не ми се е обаждал. Колкото до телевизора за 2200 лв – (Сотиров post) аз така и не можах да си го взема, въпреки че бях приготвил “допълнително” за човека-купувач от Илиенци!

 33. Към IVAN POPOV.Ти си от хората,за които Берлинската стена беше убежище,а физическото й разрушаване-невероятен ужас!Такива като тебе милеят за времето на социализъма и комунизъма ,според изразите на правешкият хитрец.Впрочем,той го нарече недоносче,в една от последните си публични изяви като ПЪРВИ в обществото на най-равните!За такива като тебе е кощунствено да се прави подписка за премахване на паметника на ШМАЙЗЕРА в центъра на София,по-висок от най- старото ни висше учебно заведение.Камо ли,наистина да се премахне.Та нали той олицетворява физически българската берлинска стена и мантално-за всички които се борят за оцеляването й.Изцяло заставам зад написаното от Иво Инджев,защото ЖИВУРКАХ в онова време,за което с носталгия си спомнят такива боклуци като тебе!!!

 34. И тая тиква дойде при нас в Чикаго и ни ги говореше: “аз с кой ще управлявам…”.

  Гледахме му сеира, а той си мислеше, че му вярваме…

  Такива реформирани комунета ние ги надушваме отдалече. 😉

 35. Не ми се иска да коментираме глупотевините на “Най-главния”, защото от него едва ли някой от нас очаква да каже нещо смислено. По-скоро е добре да коментираме ведрата инициатива на “Труд” за пореден път да ни топне в старото блато, с неподражаема носталгия.Нямат спиране другарите непрекъснато да ни връщат към благините на “соца”, а къмто ежегония 10 ноември като че ли изпадат в захлас. Мисля, че най-точните и “кефещи” коментари в нази насока прави г-н Иво Беров, като ни навира в очите, че онова време може да се вмести в рамките между “дваесе стотинки и лев и пеесе” / очевидно визира хляба и водката/. Сигурно ще си умра и няма да се отърва от поредната носталгична съпоставка, но ми остава удовлетворението, че поне съм положила всички усилия децата ми да не бъдат хващани на подобни уловки. Убедих се от опит, че най-хубаво им въздейства “Инвентарна книга на социализма” на Г.Господинов. В тази връзка предлагам на всички четящи г-н Инджев вместо да се кахърят напразно, да насочат усилия за възпитание на децата си. Дори да е клише, наистина в тях е бъдещето. Аз лично съм много доволна, че благодарение на моите и на фамилията ми усилия, децата ни имат непоклатима оценка за миналото и макар да не учат в най-престижни университети, достъпни единствено за наследниците на ония за по “дваесе стотинки” наистина разчитам на тяхното бъдещо поведение. Убедено твърдя, че това е най-върховното удоволствие,което можете да изживеете, когато разберете, че децата ви не приемат и никога няма да приемат този сурогат на живот. Вярвам като в нищо друго на този свят, че единственият начин за спасение се заключава във възпитанието на децата и усилията в тази посока се възнаграждават по-бързо от очакванията, повярвайте ми.

 36. В интерес на истината 9 ноември 1989 никой не е срутвал Берлинската стена.
  На тая дата премиерът на ГДР съобщава, че от следващия ден ще започнат да пускат през границата без ограничения. Радостния народ започва да се събира около пропускните пунктове вече към 9-10 вечерта за да преминат първи в 0ч.0мин.
  Някъде в 9-30 вечерта граничарите на КПП на Bornholmer Straße пускат първите желаещи да минат на запад при това им слагат печат в паспортите, че са вече не действителни и се лишават от гражданство. След час въобще дигат бариерата. На другите КПП правят същото някъде около 12 ноща. За тия дни стената практически не е пострадала. Първо срутват стената при откриването на Brandenburger Tor преди Коледа. Останалата част е разрушена след обединението.
  Но в Treptower Park и досега си стои 12 метровия Воин-Освободител с меча и момиченцето в ръце. Преди 6-7 години го разглобиха, почистиха, ремонтираха и го върнаха на мясото.

 37. Иво, посочи ми един голям всекидневник в Чехия, Полша, Словакия,Унгария и т.н, който ще си позволи да публикува такава статия.

 38. Възходът на левия популизъм у нас е само повърхностно проявление на един опасен, обществено-икономически дефицит – липсата на жилава и произвеждаща, средна класа. Държавната бюрокрация и създаденият партийно пролетариат са социалната база на олигархическия, посткомунистически капитализъм. Непохватният реверанс на Борисов към “гиганта” от Правец потвърждава размера на духовното и стопанското ни опустошение: демографската и социално структура на обществото надуват платната на левите демагози.
  Очакването на Месията за дълго ще е основната, електорална нагласа.
  Според балканското Предание “ризата” на предречения “Спасител” трябва да се белее, а перчемът – да се развява.
  Познайте, кой наподобява с измамна небрежност този митичен герой?

  Любителите на икономически съпоставки могат да намерят интересни данни за “постиженията на социализма” адрес http://www.ikonomika.org.
  Омразата към частната инициатива характеризира недемократичните политици и общества.
  Затова простодушният, ляв популизъм на Борисов заслужава сериозен отпор.

 39. Кражбата продължава.Едни на дребно от “държавата” ,а други с милиони за тяхна сметка ,така че прецаканите са едни и същи-дребните тарикати

 40. Аз не мога да проумея какъв е този постер с който управляващите са решили да посрещнат Путин и да облепят цяла София; не мога да проумея и какво точно целят с него и ако е истина че утре ще влезе за печат… всъщност, убедете се сами на
  http://www.sendspace.com/file/wr9e7t

 41. Преди две години бях на почивка в Куба. При напускане на страната, на летището станах свидетел на следната картинка: Шест кубинскu работници имаха за задача да окосят тревата в парковата зона на терминала – проблемът бе че имаха само една косачка, така че всеки един от тях работеше по 5-10 минути и после обратно под сянката за цигара. Това ме върна години назад в България, когато бях свикнал да виждам същото всеки ден в т. нар. развита социалистическа държава, когато всички хора трябваше да бъдат заети на всяка цена (и платени стотинки).
  Няма съмнение че някои хора все още обичат онези времена. Не, благодаря. Затова напуснах т. нар. “рай”.

 42. можем да започнем да вярваме, че ако путин остави на този пост бойко 40 години… Vsichko e kazano ot gornia bloger.

 43. Г-н Инджев,
  В нито една медия не отбелязаха вашата инициатива на мястото на паметника на съветските окупатори!No comments!Жалки ,страхливи и комуноугодни медии!Срамувам се,че съм българин!!!!!

 44. до SIN: Ето малко повече информация повратната точка. За пръв път терминът (на английски tipping points) е използван от Мартин Гроздинс(1957), терминът е по-подробно разработен от икономиста Томас Шелинг (1978) от университета в Мериленд. В наши дни книгата на Майкъл Гладуел “The Tipping Point” (2000) е направил идеята популярна. Аз лично срещнах термина в една бизнес книга – “Стратегия син океан”, където тази теория е използвана в подобряването работата на ню-йорксата полиция. Може би ще ти е интересна и “Теория на счупения прозорец” – можеш да потърсиш в Google.

  Така че идеята е да видим какви са повратните точки, който можем да използваме в България за да постигнем непропорционален ефект.;-)

 45. До Петров,
  Не е вярно. В Дойче Веле го отбелязаха… и то доста критично, да не кажа подигравателно (http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6204697,00.html).
  Това ме подтиква да попитам Иво Инджев как ще коментира това. Междудругото само да вметна, че откакто проекта на Първанов не е тайна DW не са написали ни една статия по този въпрос, а мисля, че има какво да се каже дори и от тяхната трибуна. Забелязал съм, че те редовно коментират актуалните теми в България, но точно тази удобно или не я пропускат.

 46. Невероятно !!! такава помия и наглост не съм очаквал от Дойче Веле. Или аз съм бил наивен и не съм ги познавал или всички вече се купуват и продават.

  Никой ли от тези многознайковци по форумите, които нравоучават, че трябва да съзидаваме а не да рушим, не е чувал за “Creative Destruction”. Всяка промяна е разрушаване на текущия ред и статукво за да има възможност да се роди нещо ново. Иначе няма развитие т.е. живот, има само мъртва природа, вечно статукво, времето е спряло…

 47. “Вдигайте си чуковете” Надписа на тишъртката е страхотен.Браво.

 48. На всички, които подържат идеята за оставане на паметниците на съветската армия, как им звучат надписи като следния: “На съветската армия освободителка от признателния български народ”? Ако заменим “освободителка” с “поробителка” и една представка “не” пред “признателния” съм съгласен. 😉

  Вярно, комунетата са им признателни, ама болшинството от българския народ, не е.

 49. Това, че комунистите са нагаждачи го знаят всички, а евреин-комунист = нагаждач на 2. Набито око имат евреите-комунета.

  Коя е Еми Барух: дъщеря на големия (разбира се!) комунистически писател Виктор Барух. Еми Барух работеше дълго време в радиото по татово време – ама разбира се! И … естествено следва – Дойче веле. Че кво друго?!
  Вече е демокрация. Не щем в Москва (вече). 😉

 50. М..да,в залата с бурни ръкопляскания е трудно е да се чуе какво се опитват да ти кажат инакомислещите.

  Та какво стана с паметника?

 51. Към Цицерон ( и останалите “мъдреци”):

  Ао можете да мислите рационално, ще се досетите, че инакомислещите са малцината, които си развалят “рахатя” за инициативи като тази да се опълчат на статуквото, зад което стои огромна сила. Такъв е случаят с хората, подкрепили идеята да се говори истината за Паметника на лъжата, на които Статуквото гледа с високомерното презрение на човек, въоръжен с мухобийка срещу “досадна муха”. Ако само поиска, може винаги да я смаже.

  Вие сте на страната на статуквото и не се правете на “инакомислеща жертва” само защото се тикате между “шамарите” с цел да ги провокирате и да се жалвате след това от тях( ако изобщо ви обърнат внимание).

  И не ми казвайте, че (почти) невинната ви забележка не заслужава това мое “излияние” – пишете тук не за първи път.

  Използвам случая да изясня някои неща по принцип. Аналогиите ви с Рим и запазените там паметници например бяха патетично неадекватни. Те само показаха отчаянието от липсата на валидни аргументи, щом опряхте до това да претендирате да сравнявате …египетските обелиски , останали непокътнати в Рим, с Паметника на комунистическата лъжа в София!

  Това искам да кажа и на останалите превъзбудени мераклии да оплюват тук малцинството от името на мнозинството – индеферентно, надъхано по болшевишки или просто заблудено. Намерете си по-достойна кауза от тази да защитавате Великата сила, доминираща България и нейните протежета, които ни управляват. Те “великите” могат да се защитят само като кихнат, но вие сте жалки да подтичквате около тях.

  Не разчитайте да провокирате на всеки ваш въпрос отговор. Не съм ви механична играчка, на която можете да натискате копчето, за да ви бръмчи. Тази игричка си я играйте другаде – някъде във вашите клубове по интереси. Тук никой не ви е длъжен. Защото диалог с оплюванене на автора от позицията на превъзходството на силата няма да водя с вас.

 52. Фанелката наистина беше готина, но малко тихо се чуваше:) Иво мажеш да разчиташ на твоите приятели! Благодаря че те има!!!

 53. Иво,поне за един белот събрахте ли се на протеста?

 54. Призивът на групата Български граждани (от истинската Българска мая за Българска ДЕМОКРАЦИЯ) да се демонтира паметника, на съветската армия в София е доказателство, че Българският национален дух се пробужда.Този призив, за сега е само публична молба, към властите на съветската-република в България и ако тези власти не чуят този публичен призив, тогава Българската нация е в правото си сама да демонтира паметника на съветското-руско зло в столицата на България и така да си отвори, пътя към свободата на България.Никой в България да не си мисли че Българският пазач на Българският бостан спи, защото той винаги (когато трябва) искача от невиделицата със справедливият Български кривак-тояга.

 55. Искам да уточня,че ни най-малко с написаното от мен съм искал да ‘оплюя автора’.Ако това е било разбрано така: моите извинения.

  Разрушаването на статуквото първо трябва да стане в главите ни.

  Мисля че пекалено много омраза има натрупана сред хората за да се провокират с такива според мен ненужни призиви ‘да разрушим това, или онова!’.Би трябвало вече да сме много ‘над нещата’но както се вижда такива призиви все още намират трибуна.

  Creative destruction беше написал някой в нета.Според мен на това е способна само Природата.

  И пак за египетските обелиските в Рим.Всички знаем че са императорски военни трофеи.Това обаче което не се знае от всички е че след като някои от тях са били порутени от ‘варварите’ папа Sixtus V ги възстановява и издига отново на вече култови места посвщавайки ги на ‘непобедиия кръст’ като им добавя папските хералдически символи и поставя по един кръст най-отгоре.

  Та в тази връзка вместо да разрушаваме мавзолеи и паметници може да се направи нещо ‘по-креативно’.
  За това са и тези дискусии.
  Надявам се с това допълнително обяснение позицията ми по тази тема е разбрана.

 56. Иво, вижда се, че демонстрацията вчера пред шмайзера трудно може да мине незабелязана. Дори БТВ я “обяви” днес в обедните си новини. Надежда има! Да се готви “химна” заменил “Шуми Марица”.

 57. Към DEDO:

  По-глупава лъжа съм чувал само от (за съжаление) от Явор Дачков ( с когото сме били приятели) в негова статия, в която прави връзка между Луканов и въпросното ми назначение, направено от Жельо Желев по предложение на новоизбрания премиер Димитър Попов в навечерието на 1991 г.

  Назначаването обаче нямаше да го има ако не беше изричната воля, изразена в подписка на колегите от БТА, която отлежа до падането на Луканов тъкмо защото той не искаше да я придвижи ( а нямаше практически друга “кандидатура”).

  Луканов подаде оставка след стачката, в навечерието на която моя милост се появи по телевизията в новините на живо в студиото с декларация – призив към журналистите да не се подчиняват на премиера Луканов, който се опита да ги заплаши чрез БТА ( където във властовия вакуум изпълнявах по волята на вътрешно събрание като зам. директор) с предупреждението да не пишат за стачката. Дейци на “Подккрепа” твърдят, че моята поява на екрана в съботната вечер ( когато спряха излъчването на “Панорама” а Кръстоьо Петков и Тренчев седяха бледи в гримьорната) е изиграла окуражаваща роля за подготовката на националната стачка, тъй като е имало разколебаване от заплахите на правителството, че ще бъде употребена армия да замества стачкуващите в транспорта.

  За подписката имам стотици живи свидетели, а за появата ми на екрана – би трябвало да са стотици хиляди.

  Много тъпо, DEDO, ама адски тъпо се изказваш…Върви да си вършиш работата по другите форуми, за да си изкараш кокала. Само че с тази изцепка си заслужава да си легнеш гладен в колибката днес – не ви ли инструктират, бе? Или си решил на своя глава да разнообразиш репертоара за гадния комунист и ченге, с който ме “цакат” тъкмо гадните комунисти и ченгета?

 58. Снощи имах удоволствието да Ви стисна ръката,г-н Инджев!Това беше мини митинг,с много заряд и надежди,че срамното статукво по отношение на комунистическото минало на България,олицетворавано от Шмайзера,реанимирано от интервюто на Б.Борисов пред Нова телевизия,все пак може да бъде нарушено!Необходими са усилията на такива като Вас,г-н Инджев,на г-н Едвин Сугарев и други,които чрез Интернет /по липса на други възможности/бият камбаните, за да стреснат българина от летаргията ,която го е налегнала!Чудесно беше,че снощи имаше доста млади хора!…

 59. Иван Гарелов ви е задавал въпроса “Колко ти предложиха?”Явно в онова навечерие е било достатъчно,за да си изиграете “окуражаващата роля”.И как така нямаше друга „кандидатура“).Не си ли подготвят по един дубльор,ако фаворита се издъни?

 60. На всички носталгици:
  ” /…/ – Прогресиращ икономически спад;- остри диспропорции в икономиката; – 40-45 процента от производствените фондове-амортизирани; – нарушени са основни народно-стопански баланси; – стремително нараства външният дълг-над 10 млрд долара; – нарастваща пропаст между паричните средства на населението и стоките и услугите; – абсолютно намаляване конкурентноспособността на българската икономика; – мощности, които тежат като воденичен камъкна националната икономика-обекти, които издържа цялото общество; – замразени и унищожени милиони декари земя-от тродиционен износител България стана вносител на картофи,фасул, зеле,лук, фураж и др селскостопански продукти, струващи ежегедно стотици милиони долари; – замърсени с химикали плодородни полета;бистри води са отровени и черни, а въздухът в много градове е направо опасен за здравето.
  Ето такава е в най-общи линии социално-икинимическата ситуация в България в края на 80-те години, която образно можем да характеризираме като прединфарктно състояние.”
  Изказване на Петър Младенов-Ген Секретар на ЦК на БКП, към доклада му пред Политбюро на ЦК на БКП от 11,декември,1989 г.
  КОМУНОИДИ, КОМЕНТИРАЙТЕ, МОЛЯ!

 61. Някой ще ме светне ли дали са пръсъствали на митинга някои от СДС или ДСБ?

 62. хм..по-горе имаше коментар от ЕКАТЕРИНА МИХАЙЛОВА там за ‘вегетарианците’. Ако това е същата г-жа, за която се сещам, то ми направи впечатление голямото количество правописни грешки в него! Wow! Вмъквам това, защото струва ми се е важно да има не само правилно изказване по темата, но и да бъде написано вярно и коректно. При това говоря от името на чужденец.

  Чест прави на г-н Инджев за желанието да повдига подобни теми за дискусия. Днес посетих за първи път вашия блог (сайт)и с интерес ще го следя. Продължавайте в същия дух! Дискусия върху темата за паметника има и в capital.bg и в блог-а на Мартин Заимов. Добре е, че хората не са пасивни.

 63. Коментарът,който е подписан от Екатерина Михайлова е далеч от стила на госпожа Михайлова- депутат от ДСБ. Мисля, че е съвпадение на имена.

 64. Не знам за коя Екатерина михайлова става дума.Но на тази от ДСБ дъщеря й я изгониха заради слаб успех от швейцарски колеж.Там в Швейцария партийните книжки не важат.

 65. Навремето, когато партията се разграничаваше (макар и частично) от престъпленията на Сталин, всички таксиджии си поставяха негово портретче на таблото на колата. Днес в нито едно такси не можете да видите портрет на Сталин. Така ще стане и с вестниците, които днес пускат снимки и статии за Живков. След време този мрачен символ ще изчезне, защото както казва Андре Мороа-“Един индивид може да се заблуди, едно поколение също може да бъде заблудено но човечеството
  не може да бъде заблудено…”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.