Колко е храбро да си черноризец днес?!

Вече съм го писал, но на ситуацията й приляга отново да припомня най-кратката рецензия за театрален спектакъл, написана от Бърнард Шоу, която се състояла от една дума: “Защо”?

Напълно пасва на т.н. “роден Пулицър”. Пускам телевизори и що да видя – наистина ми се пули нещо, което казва “цър, цър”…

Спретнали си отново “най-престижната” награда на журналистика. Престижна за кого – нима за гражданите и потребителите на медийната стока или за раздавачите на тази съмнителна похвала? Замислена е, финансирана е, режисирана е и е дирижирана от кукловодите в българските медии. Начело със…Съюза на работодателите. Адски независимо конкурсче, няма що!

Мила родна картинка е да видиш отново “спектакъла”, почетен от половината правителство, начело с премиера Борисов. Доволни и предоволни изглеждаха, каквито нямаше да бъдат, ако българските журналисти бяха оставени ( за “поощрявани” дори не мечтая) да си вършат работата. Вместо това ги подкупват публично и идилията между власт и медии се демонстрира безсрамно като креватен подвиг на порно артисти, рекламиращи продукцията си.

“Родният Пулицър” с облещените дежурни самодоволни физиономии се казва на всичко отгоре “Черноризец храбър”! Колко точно е храбър този черноризец, който от година на година пада все повече в очите на своите читатели, зрители и слушатели? И ако в България за това е забранено да се говори в самите медии, то поне в чужбина регистрират провала все по-категорично при всички възможни наблюдения за състоянието на свободата на словото в страната ни.

Уважаеми колеги, да получиш от началниците си пощипване по бузките пред камерите, пари и снимка пред строя ( с тях и с началниците им от върховете на държавата) не е никаква част, а безчестие в днешно време. Никак не е храбро, а е черно на бяло потвърждение за падението на професията, която поне малко би трябвало да се ръководи от принципи. Ако не “възвишени”, то поне “високи”.

Това е все едно корумпиращите да раздават награди на корумпираните и обратно. Ако разбирате какво искам да кажа…

А после се чудим защо за България се говори като за най-корумпираната държава в ЕС. Как няма, тук корумпирането е официализирано и се демонстрира на всички като пример за подражание.

В такъв случай да се готвят митничарите за наградата “Гепи” : полицаите за приза “Да изчезнеш за 60 секунди ( за да си нямаш неприятности): всички продавачи да очакват “Грами” на килограми в категорията “Кантар” и т.н.

Аз пък се готвя да си поискам отчисления за идеята да бъде последван и от други примерът на “Черноризец храбър”. Защото, сигурен съм, колкото и да съм им гаден с моето черногледство спрямо розовата им идилия, не могат да устоят на предложението, защото в него има хляб и черен хайвер дори!

9 мнения за “Колко е храбро да си черноризец днес?!”

 1. Може би, “Блюдолизец храбър”, щото храбро лиже.

 2. Chemise noire brave
  Black Shirt brave
  Schwarzes Shirt tapfer
  Черная рубашка храбрый
  Czarna koszulka odważny
  Црна мајица храбри
  црна кошула храбри

  В случай, че превърнат наградата в международна.

 3. Моля, който харесва публикациите и гражданската позиция на журналиста Иво Инджев, да гласува за него тук за “Човек на годината”:
  http://humanoftheyear.org
  Който желае, може да публикува тази препратка на сайта си, профила си във Фейсбук и пр., за да могат повече хора да разберат, че има такова гласуване.
  Господин Инджев, колкото и да ви е неудобно, моля ви след всяка нова статия да публикувате препратката, тъй като вероятно не всеки от вашите читатели и почитатели има възможност да следи всичко и е много вероятно да е пропуснал първото й публикуване.
  За сведение на дежурните критици, ще кажа, че не познавам лично г-н Инджев.

 4. Към Нина Денева:

  Благодаря Ви, но съм решил твърдо да не предприемам нищо, което може да изтълкува като подтикване към гласуване за самия мен (научих за номинирането ми едва наскоро и съм малко учуден, защото бях и миналата година, когато ми присъдиха наградата за най-номинирания сред участниците – поради което не съм очаквал това да се повтори).
  Мога също да потвърдя, че не познавам хората, които са ме номинирали. Но ако все пак се се познаваме с някой от тях, моля за извинение, ако не съм направил връзката между името и човека, с когото съм се запознавал ( това, уви, ми се случва).

 5. То никак не е лошо човек да е номиниран или награден за работата, която върши, стига разбира се наградата да е смислена, изстрадана, преживяна.Най-лошото в случая е че, тези безсмислени награди не само, че не носят удоволствието от едно признание, а само едно съжаление.А пък ние трябва най-сетне да разберем, че за всички тези които пишем и коментираме, че те са си “самодостатъчни” и вкрая на крайщата хич не ги и интересуваме.

 6. Наградите и признанието са нещо различно, хеле пък като става дума за ордените “Стара планина”, които като ги раздава Гоце, са със соя. За Руслан Йорданов от “Стандарт” обаче се радвам от сърце, защото заслужава признанието и без да му дават каквато и да било награда. Момчето си го бива и не знам дали е “черноризец”, но знам, че е храбър. Честито да им е и на другите наградени – не ги зная кои са, а и сякаш не ме интересува.

 7. Уважаеми г-н Инджев, моля приемете моите почитания! Струва си човек да гласува за достойни хора! Удоволствието от участието в това гласуване е изцяло за нас – вашите читатели, или поне аз мисля така.

 8. Г-н Иво Инджев е самостоятелна медийна институция. Аз го подкрепих за човек на годината. Вярвам, че и останалите кандидати го заслужават, но с личното си дело г-н Инджев отстоява основния демократичен принцип за свобода на словото. Мисля, че това го нарежда пред останалите номинирани кандидати. Защото без свобода на словото волята на четвъртата власт преминава в ръцете на останалите три и няма как да им окаже влияние, за да се решават проблемите на обществото.

 9. Как ли ще им се отрази на послушковците и менторите им , една награда , получена от господин Инджев?
  Предполагам ще им действа като трън в петата.
  Да гласуваме и да видим!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.