Ще им каже ли Борисов откъде им е азбуката?

“Има доста провокации в руската преса”. Запомнете това изречение, произнесено от премиера Бойко Борисов днес в навечерието на внезапното посещение на руския премиер Владимир Путин в София. Защото то е твърде необичайно за управляващ български политик по адрес на “свещената крава” от Североизток .

Само преди няколко дни Борисов отречете да е казвал пред ИТАР-ТАСС, че подкрепя “от сърце” проекта АЕЦ “Белене” и намекна, че агенцията се държи именно като ТАСС ( т.е. Телеграфна агенция на Съветския съюз). От агенцията пък уточниха, че просто са цитирали думи на Борисов в предаване на българската Нова телевизия, в което той отговаря положително на въпрос дали подкрепя от сърце въпросният проект. Истината е, че и двете страни в спора са формално прави: Борисов действително не е давал специално интервю, но пък и цитатът на ТАСС е верен по смисъл. По-интересното е раздразнението на Борисов, който явно се разкъсва от противоречия.

Сега, часове преди пристигането на Путин, Борисов отрича АЕЦ “Белене” да е обект на очакваните преговори и за втори път в рамките на седмицата хвърля предизвикателство към руски информационен източник. Поводът е твърдението на “Время новостей”, че италианският премиер Берлускони е склонил Борисов да отстъпи пред Путин за придвижването на проекта “Южен поток” ( което се окачва да стане – иначе Путин едва ли би склонил така светкавично да се появи в София).

Цитирайки тази публикация в руския вестник дори китайската агенция Сунхуа ( еквивалент на ТАСС) се произнесе с коментар за българската капитулация пред Москва по въпроса за енергийните проекти. Старата комплексарска мечта да бъдем световно значими направо е на път да се сбъдне – чак и китайците ни обръщат внимание в съмнителното качество на руски жертви.

Понеже тези дни си говорим доста азбучни истини, а президентът Първанов се кани да ни разкаже абевето, двукратно заявеното от страна на Борисов несъгласие с руската пропаганда може да се окаже “а” в един процес на еманципация.

Може ли това да се случи, ще има ли той свободата и смелостта да го направи? Или трябва руската пропаганда наистина да ядоса до крайност Борисов, за да им припомни откъде им е дошла азбуката?

26 мнения за “Ще им каже ли Борисов откъде им е азбуката?”

 1. И Путин ще му каже откъде е газта, та ББ ще се закроти като мокро котенце!

 2. Ако харесвате публикациите и гражданската позиция на журналиста Иво Инджев, може да гласувате за него за „Човек на годината“:
  http://humanoftheyear.org
  Който желае, може да публикува тази препратка на сайта си, профила си във Фейсбук и пр., за да могат повече хора да разберат, че има такова гласуване.

 3. Таман Първанов се беше успокоил, че руските проекти са в добри ръце и пак отмятане.Сега ще трябва АВЕвето да прави и алтернативна енергийна политика.Не стига, че не успя да се учреди поради липса на смелост от лидера да тропне по масата и да изреве“Аз съм, ей ме на! Кого ще импийчвате вие бе?“ами и това му дойде на главата да мисли.Пък и другаря Путин му отказал среща, май.

 4. Сега… последно …
  – да вярваме ли на Борисов за АЕЦ или не?
  – да вярваме ли на президента, че ще прави ново движение или не?

  Има и още въпроси, според реакцията на които се вижда, че всички те са от едно място. Кое е то, е друг въпрос… Или по-скоро, че се управляват от там.
  От всичко това следва, че ние като народ сме голяма работа – абе колко още трябва да мине докато ни лъжат, а ние да стоим и да гледаме като щипани булки!

 5. “Понеже тези дни си говорим доста азбучни истини, а президентът Първанов се кани да ни разкаже абевето, двукратно заявеното от страна на Борисов несъгласие с руската пропаганда може да се окаже “а” в един процес на еманципация.”
  може ама едва ли. искат се топки като кажеш “а” да продължиш с “б” “в” и т.н. за съжаление досега нашия путьо е показал че може единствено да се извърта кат фурнаджийска лопата та силно се съмнявам че изведнъж ще се вземе в ръце и ще започне да отстоява интересите на цяла България не само на олигархическата и част

 6. Присъединявам се към призива на Нина Денева:”Моля, който харесва публикациите и гражданската позиция на журналиста Иво Инджев, да гласува за него тук за „Човек на годината“:
  http://humanoftheyear.org
  Който желае, може да публикува тази препратка на сайта си, профила си във Фейсбук и пр., за да могат повече хора да разберат, че има такова гласуване.”Нека,ние четящите този блог, да си го напомняме всеки ден до 10 декемри и да подкрепим г-н Инджев.Сега е момента да изразим нашето уважение и
  нашата благодарност,към него!!Ако до всеки гласуващ блогър,застане още един да гласува,тогава Дано…Дано…Дано..!!!

 7. Кой, Бойко Ментата ли, ами че той вади нож само на умряло куче още от времето, когато стана главен (после-генерален) секретар на МВР?
  Не се е променил ни на йота – И ПАК ГО ХАРЕСВАТ НЕЩАСТНИЦИТЕ!

 8. Putin niama da “bie” put do Sofia naprazno. Borisov veche se e suglasil s usloviata na rusnacite, ostava da vidim samo teatroto s “trudnite, no mnogo uspeshni za Bulgaria pregovori”
  Ochakvajte otstupki na cenata na gaza za Bulgaria. Tova shte e za zamazvane ochite na bulgarite.
  Az sum pesemist otnosno Zashtitata na bulgarskia interes ot strana na Boiko Borisov, prosto ne mi vduhva doverie….

 9. Адмирации за статията !
  Подкрепям и създването на група във Фейса с име : ” Да помогнем на Борисов да се ядоса и да обясни на руснаците от къде им е азбуката ! “

 10. Стискам палци на Борисов, колкото и да съм го плюл! Ако продължва така, може да гласувам след три години – за пръв път от 13 насам..

 11. Дано не ми се сбъдне лошото предчувствие,че утре ще е един черен ден за България!На такива конспиративни разговори винаги сме били прецакваната страна.И ,като че ли,дочувам шумолене на рубли….

 12. Не си правете илюзии! Путин идва да подпише договор! … А колкото до нашия – време е да видим, че “Царят е гол”!

 13. За жалост отново бяхме излъгани най-безпардонно! Не че съм фен на Борисов, но до вчера му стисках палци да успее! А той пък се размечта за НРБ-то!

 14. Ако в България има октопод и ганстерска икономика и премиера Борисов е наясно с всичко това, тогава е редно днес рано сутринта нашият премиер, да се обади по телефона на Руският президент Медведев и да го помоли да разреши на путин, да му донесе списъците на всички български агенти на КГБ в България. Ако премиера путин не носи днес тези списъци, тогава не е ясно в кой отбор играе премиера на Ръ Бъ.

 15. а те знаят от къде им е и за това не могат да го преживеят в българия още не се е родил този който ще каже оп я чакай да видя интереса на народа за 50.г напред за съжаление днес българия е мястото където се срещат като истински приятели две враждуващи централи в който все още противоборството кой е по най един вид носталгията им по онова време когато не бяха близки се преекспонира в държавноста ни потоци аец алтернативи и всякакви дрън дрън в скоро обозримо дори бъдеще по потока могат да плуват само сафриди ако объркат посоката в аец шарани които могат и да светят освен да плуват в мътна вода а алтернативата е само за холивуд за нас по важното днес е в коя от схемите да не се впишем но как го беше казал не народ а мърша след толкова години още е прав

 16. “…надали има друг народ като българския… толкова лъган ,толкова непрозорлив..,по-скоро овчедушен…”1913г. От десетилетия Родината ни се управлява от КГБ и ДС и техните производни : бкп-бсп ;ж.желев ;дпс ;атака;ново време; ндсв1-с др.цар; ндсв2-герб ;лидер; рзс;абв-с др.гоце……….. Повдига ми се само като ги изброявам….. Нашата прекрасна Родина България ,трябва да си я вземем обратно…да я върнем на нашите деца , внуци ,на бъдещите поколения…… В едно трябва да сме сигурни ; никой отвън няма да ни помогне… Световна история доказва : СВОБОДАТА се извоюва с жертви…….

 17. Един от аргументите на подръжниците на енергийните проекти с Русия е,Путин ще ни спре кранчето и до там.И след това дълбоко съждение,пак сме готови да приемем нови проекти,на които могат да спрат кранчето.Не разбирам този парадокс.Имам усещането,че се водим предимно от емоции.

 18. Няма нужда да им го казва.Те си го знаят, че Абевето си е тяхно.Първановото де.Както и АБВ “Белене”.
  Дали пък толкова желаната среща на лидера в сянка, обитаващ президентството, с Путин, не е за да се подсигури поста на благоевградския кмет като наместник в Южен поток на Газпром в смесеното дружество.Иначе защо беше необходим този плам в очите на Първановия бивш съветник Паскалев снощи в Панорама.Както казва Сашо Диков аз не знам, просто питам.

 19. С това управление Русия загива. Но, ние що щем на руския Титаник? Русия иска да построим газопровод през който няма да минава руски газ, а газ изнуден с измама от бившите републики на рухналия СССР. Кой нормален политик, бизнесмен и икономист би се захванал със строеж на един газопровод без сигурен източник на газов ресурс? Същото се отнася и за нефтопровода. Колкото до Аеца, за там, кьорав инвеститор не се намира, по една проста причина, кой ще купува тока, освен ако Путин не забрани на Турция,Гърция и другите балкански държави да строят собствени електроцентрали.

 20. Днес пред Бойко Борисов се отварят два пътя в различни посоки. От него зависи по кой ще поеме. Ние, българите избрахме своя път, нека това направи и министър-председателят.

 21. НЯМАМ ДОВЕРИЕ НА Б.БОРИСОВ.В мене се затвърждава убеждението ,че той е продукт именно на нещата свързани с интересите на Русия.Празноговоренето му от началото на мандата ,непрекъснатите еквилибристики по отношение на всичко значимо в българския обществено-политически живот, и в частност-спрямо руските енергиъни проекти,за мене го правят “кукла на конци”,дърпана предимно от Москва и нейните настоятели от тук,но същевреминно очакваща с надежда за подкрепа от Запада,зер,не е лесно ,хем да си Троянски кон на Русия,хем сериозно да отстояващ собствените интереси на БГ,в контекста на ЕС и НАТО.Впрочем,струва ми се, че България и в това отношение е уникална спрямо всичките останали държави от бившия Соцлагер.Очевидно,защото и”мот,риала”е такъв,кофти!

 22. Интересно дали ще Го потупа снисходително по рамото,както постъпва обикновено при посрещането на по-възпитани и културни гости от запад,явно демонстрирайки с просташкия жест чувство за превъзходство /макар и само от разликата в килограмите,и този път ще я има/,ако не за себе си (дали е чак толкова тъп)-със сигурност за възторжено блеещите “широки народни маси”,опитвайки по този начин да залупи с шапка-невидимка комплексите на полуграмотен,полусилен,полупремиер.
  Колкото до намека за възможна еманципация , мисля че това е по-скоро едно бързо социологическо проучване-сламка за определяне на популацията на най-отчаяните “бойковисти” в блога а не сериозна теза на автора-иначе би я развивал в национални телевизии и многотиражни вестници.
  За съжаление вместо да се еманципира на нашия човек ще му се наложи да върже още едни връзки на обувки – по онзи особен начин, от филма. Ама обувките всъщност били ботуши! И нямали връзки! Много важно. Да не издребняваме!
  А за още по-голямо съжаление заедно с него ще ги връзваме и ние.
  И то мноооого по-дълго.

 23. Точен си г-н Сотиров, и дано и Руският президент Медведев пак да е точен и навреме да уволни премиера путин, както точно навреме уволни олигарха-кмет лужков.Ако нашият премиер иска да е приятел, на Българските и Руските граждани не трябва да подписва никакви договори с руският кагебиски олигарх и премиер на Русия.

 24. Дали някой ще доживее за да провери “точната” теория на г-н Сотиров за загиването на Русия??))))) Русия (не СССР) не е загинала, когато е била на крачка от гражданска война – нима ще загине сега? Чакайте под вола теле)))

 25. А не е ли време и ние да научим откъде ни е азбуката?

 26. Само комплексирани същества, могат да напомнят за подобни неща.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.