Къде е заровено кучето в отношенията ни с руската мечка

Имало е разговор между еврокомисаря по енергетиката Йотингер и премиера Борисов в навечерието на посещението на Путин, но …го няма в публичното пространство като факт. Защо Борисов не го разгласи, както направи с телефонните си разговори с руския премиер и дори със стенограмата за срещата им на 13-ти ноември в София?

Мога само да предположа, че Борисов не иска да дразни руския си гост, който обаче няма как да не знае за интервенцията на ЕС, щом дори моя скромна блогърска милост знае. А и Борисов, който обича да потупва чужди гости по гърба и да приказва напосоки без много да му мисли, не се слави с особена диплочматичност. Така че смея да твърдя, че „другаде е заровено кучето“, както се изразяват руснаците, когато искат да кажат, че „другаде е ключът от бараката“. И ако съм „познал“, кучето, което подари Борисов на Путин и стана център на медийното внимание в двете държави, ще придобие още по-символично значение далеч преди да бъде „заровено“.

Близко е до ума, че Йотингер си е говорил с Борисов за пари. Защото ситуацията с подписването на договора за „Южен поток“ за България е като в неприличния виц за голата жена в бара, която спокойно си поръчвала птиета, но се сопнала на бармана да не я зяпа, на което той отвърнал, че иска само да не пропусне да види откъде ще извади парите си плати.

Откъде ли ще дойдат пари България да си плати своята част от „Южен поток“? Борисов набляга на далечното бъдеще, когато българските правителства щели да получават милиарди от печалбите от (непостроения) газопровод. Дали той изобщо ще се състои под конкурентния натиск на далеч по евтиния и далеч не така „закопан“ западен проект „Набуко“, предстои да видим. Но ако се стигне до етапа на инвестирането българските власти ще изпаднат в положението на друга смешка в бара: на каубоя, който със стоманен поглед си поръчвал и всеки път повтарял“бързо още едно, преди да се е почнало“, а когато му поискали сметката изхлипал: „лелеее, почна се“!

Ще ми се трети виц, този път от руската съкровищница на майтапите за сметка на бедните чукчи ( но в случая за сметка на самите руснаци), да е обяснението на загадката от преговорите с Путин в София. Това е онази смешка за руския ловец, който не послушал чукчата в тайгата да не стреля преди да му кажат – изплашил се и гръмнал тичащия след тях мечок, а ядосаният чукча му рекъл: „ ха, сега да видим кой ще носи мечката 20 километра“.

Путин дойде с гръм и с намерението да се порадва на българската капитулация, както предрекоха руски журналисти. Но дали пък не бърза да дели кожата на недоубитата мечка?

Изгърмя ли си Путин патроните в софийската тайга, подценявайки логиката на ловуването в европейския резерват и на българските „чукчи“?

Ако това се окаже вярно, както ми се струва, може да няма нужда да местим съветския паметник от центъра на София. Само ще сменим централната фигура на войника с автомата с тази на еврокомисаря с телефон в ръка. А отдолу ще е справедливо да напишем: „ На армията от еврочиновници, с благодарност за особождението от руско енергийно иго“.

Да видите после как тълпи от измамени български комисионери, загубили достъпа си до комисионните, ще има да протестират пред паметника на еврокомисаря!

30 мнения за “Къде е заровено кучето в отношенията ни с руската мечка”

 1. Ако харесвате публикациите и гражданската позиция на журналиста Иво Инджев, може да гласувате за него за „Човек на годината“:
  http://humanoftheyear.org
  Който желае, може да публикува тази препратка на сайта си, профила си във Фейсбук и пр., за да могат повече хора да разберат, че има такова гласуване.
  (Вече сме на второ място!)

 2. Г-н Инджев, при цялото ми уважение към Вас, ще си позволя да поставя един линк, от който се вижда коя държава колко газ внася от Русия. Не ми прави впечатление например Германия да е притеснена от този факт, и то при положение, че все пак Германия е една от водещите икономики в света. На България и газ без пари да дава някой, едва ли нещо ще се промени в положителна насока. Явно кучето е заровено на друго място, но и аз не зная точно къде. Само предполагам. Поздрави!
  http://www.bulenergynews.org/?p=4815

 3. Руснаците нямат вина за това, че народът ни не иска да знае и да види, тайните злоупотреби на недосегаемите политици в републиката на олигархията в България, виновните в този случай сме всички ние, спотайващите се малчаливо в тъмните дупки на страха и невежеството си, и ако това не е вярно, тогава нека всички излезем по улиците на България и да протестираме, срещу властите на републиката в България докато не ни покажат, къде са заровили кучето на корумпираните политици-комисионери в републиката на олигархията в България.

 4. Както писах в един друг форум, подобен протест срещу Путя, макар и хилав, не би бил мислим преди 25 години, или даже само преди 2. Опозицията на протеста някак бързо забрави как неотдавна същият този Путя врътна кранчето на газта и в продължение на десетина (не помня вече точно колко) дни нямаше ни парно ни топла вода, а тогавашното про-съветско правителство, начело с очилатия г.зомийник, не бяха предвидили запаси за подобни случаи. Тогава никой не излезе да протестира. Пък и не смееха, щото щяха да се озоват на “топло”.

  И най-ужасното е, че когато постнах снимка на протеста в един друг форум, един от коментаторите с насмешка отбеляза, че не съм бил подбрал подходяща бленда и че кадрирането било калпаво (което аз не отричам). Така да е, всеки вижда различни неща в подобен протест.

  Снимката в днес.бг от срещата на Путя с Гоце ми говори само едно – императорът е дошъл да нагледа колонията си, а местният наместник му се мазни.

 5. Към Joro:

  Не знам дали знаете, но гиганската германска икономика ползва победителката Русия като свои суровинен придатък и като пазар за промишлените си стоки- нещо като колониални отношения, в които Германия се явява в ролята на метрополията.
  Германският внос на руски газ е огромен защото и икономиката на Германия е огромна. Но процентно Германия зависи само 40 на сто от Русия в това отношение и Кремъл трепери от страх да не загуби този платежоспособен клиент – нещо, което е вероятно да се случи при първа възможност за алтернатива ( дали ще е шистов газ или втечнен, или друг футурстичен заместител – не знам, но отпадне ли кремълският вариант за шанжаж с горивата, германците с радост ще бият шута на своите “приятели” от Газпром и компания).

  Поздрави и на Вас, Joro, но примерът Ви с Германия няма нищо общо с нашето едностранно енергийно заробване, което дава на Русия 100 процента козове да ни цака както си иска.

 6. този път нещо горе-долу смислено.защото на крехкия ни бюджет,такива крупни инвестиции трябва да са разчетени повече от внимателно.вместо политич.празни декларации,сините да бяха поискали разглеждане на клаузите в някоя комисия.

 7. Г-н. Инджев,дълбоко Ви уважавам като журналист,но мисля,че вече преклявате с насаждането на “Руската енергийна звисимост” на България.Германия внася 40% от енергийните си ресурси от Русия,повтарям 40%!!! Това не е ли зависимост,отговорът е не е,а е икономически интерес. В момента се строи тръбопровода “Северен поток” директна връзка между Русия и Германия. Турция строи 4 ядрени реактора(изцяло Руски),и никои в тези държави не реве за руска зависимост и за освобождение от руския енергиен хват! Защо пак тук в България ние се извъдихме по-големи европейци от Германия. Държави които си избиха над 30 милиона души през войната са първи икономически партньори,а ние пак надигаме глас против Русия. Мисля,че вече прекаляваме с вечните хуления против руснаците. Светът се променя и е нормално да гледаме вече с други очи на Русия,А НЕ САМО С ОЧИТЕ НА ОМРАЗАТА!

 8. Изгърмя ли си Путин патроните в софийската тайга, подценявайки логиката на ловуването в европейския резерват и на българските „чукчи“?

  Г-н Инджев, точно с това впечатление оставам и аз. Аз съм лаик в темата, но ми се струва показателно, че Путин решава да спомене “проблема” за уж нелегалното производство на руски образци оръжие в България. Представям си изваждането на този въпрос като ход, замислен, в случай, че не бъдат изпълнени някакви очаквания на руската страна за нашето поведение по други точки.

 9. Иво, възхищавам се на търпението ти с което се опитваш да отвориш очите на всеки за истината.Ей богу аз не бих имал твоите железни нерви.Че те тия хора нямат край.Все нови и нови изникват от пепелта.Успех!

 10. Към г-н Инджев:
  Като цяло доколкото разбрах от медиите тези дни и разни интервюта, особено с Трайчо Трайков, се оказа, че Южен поток не е българо-руски проект, а италиано-руски, т.е. ние няма да ползваме газ от тази тръба, а ще получаваме транзитни такси. Поправете ме ако греша, но това по какъв начин ни поставя в зависимост? Колкото и да не ми харесва услугата, която му вършим (на Путин), ама 2.4 млрд. долара на година за нашата страна са неимоверно много. За да построим нашия участък спокойно може да се откажем от една част от тях за една година и ето ви го финансирането. Не знам, говоря го ей така, но не може да се изолираме от големите корпоративни интереси само защото помагат и на Русия. За Белене съм против, ама да видим.

 11. От Вашите уста,г-н Инджев,в божите уши!!!Малко съм скептик относно ЕС като обща политика ,особено в енергетиката,и отражението й върху поведението на Б.Борисов!Последният води абсолютно късосрочна политика във всичко,за да додрапа до изборите следващата година,пък след това,ще видим.Да не забравяме ,че неговия приятел Берлускони възражда в Италия намерението да се строят ядрени централи.Подобна е и политиката на Германия,с което си навлече гнева на зелените.И всичко това,в контекста на политиката на ЕС в тази област!!!….

 12. към Васил:

  Не, 40 процента зависимост на Германия от Русия не е зависимост. Не е дори близко до класическия контролен пакет акции от 50 плюс един… Доста руснаци, включително президентът Медведев напоследък, признават унижението да се хранят от природни изкопаеми ( чиято цена обаче винаги може да се промени негативно за тях), вместо да се гордеят с работеща и уважавана икономика.

  Русия е зависима от Германия като голям купувач на руски суровини и ще бъде наритана от германския бизнес в мига, в който той намери алтернатива на руския суровинен придатък на своята индустрия ( за което на Запад, особено в САЩ, се влагат гигантски инвестиции, несравними с глупавата политика на Кремъл да печели от конюнктурата и да си живурка без да влага от печалбата от продажба да суровини за технологичен напредък).

  Тъй че си запазете емоциите за ковьорчето с руските богатири на стената…

 13. Към Joro и Васил,
  ако случайно са различни лица.
  Германия може и да увеличи вноса на руски газ, но не зависи от него. Ако утре Путин се ядоса на Янукович (да допуснем само, защото дори Янукович си прави сметката по-добре от агент Гоце, нищо, че още не е направил “Голям шлем”) и врътне кранчето, ще изврещи България, а не Германия. После на Меркел ще и се обадят по телефона, че цената на газа пада (само за Германия). Но да не гледаме Германия, която, наистина, не гледа на Русия като нещо повече от суровинен придатък, вижте Чехия как се справи с този проблем. А да не би Гърция да не се справи, доста далновидно навремето? Но ние май сме по-близо до Татария, отколкото до Гърция/Чехия.

 14. Е какво пък? И ние ще наритаме русия когато му дойде времето и се появи алтернатива на руския газ. Не му е времето сега да се пъчим.

 15. Г-н Инджев,
  Мислих Ви, че сте ерудиран човек, но вече се съмнявам. Всяко действие в политиката си има желязна логика, а тя е че няма вечни приятели, а вечни интереси. Икономическата изгода диктува едни или други решения на политическата сцена. Да обсъждаш един многонационален, стратегически проект само от гледна точка на “Българо-руската” дружба е най-малкото несериозно. Русия извива ръцете с този проект не на България, а на Украйна. Четете, а по-добре внимателно гледайте и слушайте дребните неща в изказването на Путин.Силата и слабостта на Русия са запасите от енергийни суровини.

 16. Към Жков:

  Това , че внимателно гледате “дребните неща” в изказването на (вожда) Путин, но ми отказвате правото да съм (вече) ерудиран, защото не сте забелязал колко пъти съм обяснил антиукраинския ход с “южен поток” ( например вчера, в друга своя статия), ни ви прави обективен мой съдник.
  И на вас ще кажа: незнанието не е оправдание за нищо. Особено във вашия случай, когато от позицията на незнаещ се изявявате като “коректив” – твърде неубедително!

 17. Коментарите ви са много интересни, обаче искам да ви обърна внимание на няколко факта.

  Първо: ясно виждам хората от Овергаз, които изразяват в коментарите под текста про-руските си интереси. Дори май башбакан пиарката се е изказала. Поздравления за нейния несекващ ентусиазъм и енергия! Нещата накрая ще си дойдат на мястото и тя го знае.

  Второ: бизнес се прави по много начини, но идеята е винаги да се печели. Русия е в по-силната позиция в тази ситуация и естествено печели от това. Празните ви напъни в ролята на русофоби са просто смешни. В никакъв случай не са про-активни в правилната посока – намиране на нови източници на газ. Тогава цената ще падне. Находищата на шистов газ са скъпи и недостатъчни в БГ. Руснаците са прави да настояват за повишаване на цената, защото нямат никакъв интерес някакъв си малък купувач да купува на ниски цени. Навсякъде в бизнеса е обратното – купуваш малко, значи купуваш скъпо.

  Трето: посредници в БГ за газа няма. Овергаз е руска фирма и това е публично известно. Руснаците настояват за тази фирма, защото през нея извършват печеливши финансови операции. Докато Дончев е наличен,руснаците ще упражняват влиянието и действията си чрез него. В обкръжението му няма кой да го наследи, но руснаците ще намерят друг (Валентин Златев винаги е готов за това).

  В България няма разследваща журналистика, а само лаячи (хора, които лаят). Този феномен се разраства в огромни размери с навлизането на модата на блогърите и с възможността да се говори анонимно (също се възползвам от тази привилегия).

  В бизнеса с газа няма незаконни неща, но е пълно с неморални. Трябва много силни и независими хора, за да открият това. Журналисти в БГ, които да го направят, няма. Всичките копи/пействат от прес-рилийзите и внимават да не влязат в конфронтация. За главните им редактори и собствениците не ми се говори. Не забравяйте, че собственикът на Овергаз, е собственик и на вестник Сега.

  И накрая една прогноза: Бойко Борисов ще направи това, което направиха всичките му предшественици преди това. Ще твърди непрекъснато и до последно, че е постигнал “най-добрите” и “най-изгодните” договорености за България по отношение на газа. В крайна сметка ще приеме руските искания, ще остави клаузата за търговска тайна (неизбежно е) и ще организира собствената си печалба от ситуацията.
  Това се случи с Костов и Бакърджиев, с Овчаров и Димитров, сега ще стане с Борисов и Трайков.

 18. Според мен визитата на Путин беше просто политически маньовър от негова страна, с което отправи предупреждение към Украйна и демонстрация пред ЕС. Колкото до проекта “Южен поток”, той просто се придвижи стъпка напред, за да догони нивото на “Бургас-Александрополис” и АЕЦ “Белене”! Просто се подписа споразумение за създаване на общо дружество и за работно проектиране. По-важни а можеби и по-опасни са другите неща, които се изговориха и по-специално съвместното производство на оръжие! Това мина в сянката на събитието, а то издава по-опасни намерения на Русия. Все пак добре е, че най-после се постави въпросът за връщане на озурпаторски заграбените ни архиви от периода 1939-1944, без никаква законна причина! Едно абсолютно неприемливо положение за нас и срам затова, че не сме се осмелили досега да повдигнем този въпрос.
  И аз, като Г-н Инджев смятам, че най-големи надежди за защита на националните ни интереси можем да храним само към администрацията в Брюксел! Да е жива и здрава добре, че е тя! Иначе знайно е какво можем да очакваме, ако остане на нашите “политици”! Колкото до “Южен поток” и цените на газа нещата са наистина сложни. И най-вече с диверсификацията. “Набуко” по ред причини се бави! Ето искаме реверсивна връзка с Гърция, за да можем да получаваме от Катарския втечнен газ(танкерите газовози са големи и не могат да преминават през Дарданелите и Босфора), ама не искаме “Бургас-Александрополис”! И ако не е Брюксел да ги натисне гърците, трябва по махленски да отстъпваме в стил “танто за кукуригу”!

 19. Г-н Инджев,в писанието си аз казах абсолютно същото,40% не е зависимост,а икономически интерес.Ни се оказва,че Германия търси алтернативи с….. “Северен Поток”.В което няма нищо лошо.Мисля,че одавна е минало времето,когато една държава ще изнудва друга чрез ресурси.Тоест едва ли някога Русия ще каже на Германия направете това и това ,иначе ще ви спрем газа.Мисля,че това е наивно,защото Германия е купувала суровини и по времето на студената война от СССР.Вие казвате,че Германия използва Русия,за да си продава стоките,ами нека и ние започнем да продаваме стоки там,а тръбата да е разменна монета,това е бизнес и няма нищо лошо.За момента нямаме алтернатива и затова требва да използваме изгодния за нас случай.А доколкото казвате,че Русия се издържа само от ресурси бих казал ами има издържа се,всеки се издържа с това което има! Лошото е ,че България няма нищо.

 20. Да допълня към темата.Не знам защо сега се отделщ толкова внимание на Русия като изнудвач чрез ресурсите си,а никой не споменава изнудваческата политика на ООПЕК.Производителките и износителки на петрол от години извиват ръцете на целия свят ,но тук и дума не се отваря за това.Ето затова смятам,че статята ви е просто антируска,и е написана само защото едната страна в случая е Русия.Ако това беше например не Русия а Кувейт съм сигурен,че статията щеше да бъде в положителна насока. За да сте обективен коментирайте политиката на абсолютно всички играчи на енергийния пазар. Саудитска арабия от десетилетия трупа милиарди долари чрез петрола си,но никой не си и отваря устата,че там тотално се потъпкват човешките права.Товае така,защото Саудитите са първи съюзник на САЩ.

 21. До Игор1963, случайно с Васил сме различни лица. Мислех въобще да не уточнявам това, но явно сте доста мнителен и реших да Ви успокоя. Обаче това “Германия може и да увеличи вноса на руски газ, но не зависи от него.” До колко процента няма да зависи? Сега вноса е 40%. Хайде, обяснете ни, моля.

 22. природния газ метан е алтернатива на “мръсните “въглища,но коя е точно алтернативата на природния газ?малко “зелена” ми се вижда нещо.

 23. Към Васил:

  Никога, ама просто никога не обяснявайте от мое име какво бих направил при хипотеза, чиито изход ми приписвате по вашите мизерни критерии.

  Щом ви се пише за световната несправедливост “като такава” и конкретно за Саудитска арабия – прав ви път. Но това не е темата тук.

  Пиша за България, зависима 100 процента за доставката на газ от една чужда държава. За мен България е важната, а не “едната страна”, т.е. Русия, която защитавате като нещо повече от България просто защото така правели всички енергийни играчи.

  Намерете си трибуна и коментирайте “абсолютно всички играчи” ( които “бият негрите”) .Желая ви успех но не внушавайте от мое име какво си мисля и какво бих напривил ако…

  И не пишете глупости, че никой не си бил отварял устата за Садитска арабия. С вашия заквлеймяващ подход не заслужавате усилието да ви опровергая с многобройните примери за обратното, видно от много мои статии.

 24. Малко допълнение и от мен за неразбралите основната идея :
  Няма нищо лошо да се внася газ от Русия .Лошото е , ако вноса е САМО ОТ РУСИЯ. Критиката е към българските политици-подмазвачи , които десетилетия не инвестираха и 1 лев в газопрододни връзки към съседни страни /Гърция , Турция / и поне 1 корабен терминал за втечнен газ.
  За да функционира нормално и безотказно една система , без значение какъв вид е , има нужда от резервен план Б , който да гарантира работата на с-мата в случай на отказ на основния план А. Събитията от миналата зима показаха , че България план Б няма и системата спря да работи. Да не повтарям , че и 100% от ядреното гориво и петрола идват пак от Русия . Това е страшното.

 25. А защо България е зависима 100% от руския газ? Защо Словакия например, която също внася 100% руски газ, не е толкова зависима? Дали тази наша зависимост не е породена от продажните ни политици? Имате ли представа как стои въпроса в момента с вноса на петролни продукти от Гърция? При факта, че в Солун има голяма рафинерия, България в момента не внася бензин и дизел. Кой ли е наредил така? 😉

 26. Към Joro:

  Ама чакайте сега, след като дадохте (злополучен) пример с Германия, абсолютно несравним с България, сега ме изпитвате за други страни и можем да минем по конспекта за целия глобус…И защо? За да докажем, че няма проблем, че сме зависими и се натискаме да ставаме още “по” ( щом и другаде бият негрите)?
  Освен това тук тази зависимост се употребява за чисто политически и идеологически цели за затвърждаване на чуждо влияние. Като ще си даваме примери, намерете ми нещо подобно в друга страна ( особено европейска): патриотизмът да се мери през призмата да любовта към друга държава!
  Най-ми е “любимо” да ми кажат, че сега сме си имали нов “господар”. Това е смешно до сълзи. Днешната икономическа “зависимост” на България от САЩ е десетки пъти по-малка от онази на НРБ от СССР. А представяте ли си български министър да се озъби публично на съветския посланик , както днес без проблем прави , примерно, министър Трайчо? Помните ли, че Трайчо Костов го обесиха за предполагаем “антисъветизъм”. Да не говорим за Първанов, който ръмжи на “новия господар” в лицето на Уорлик не веднъж и дваж – и това със сигурност се харесва на неговите “проектанти” – от АБВ, до края на азбуката…Дали наистина е добре? Ок, стига да беше искрена проява на патротична реакция срещу чужда намеса, но тогава защо не виждаме нещо подобно по темата за “троянския кон”?

  А че основната вина е на тукашните продажници – това до такава степен е моя основна тема, че наистина не разбирам защо ми поставяте ттози въпрос, ако наистина четете написаното, а не сте само коментнатор на нещо, което не сте прочел.

  Хей такива са нещата…

 27. Г-н Инджев, по повод на предположението Ви за евентуалното съдържание на разговора с комисаря по енергетика Йотингер,бих искала само да дам пример как след намесата на Европейската комисия, Полша беше дадължена да предоговори първоначалното споразумение с Русия, тъй като първоначалният му вариант не е бил в съответствие с европейската енергийна политика за създаване на единен енергиен (газов пазар) и освен това Полша е задължена да поема конкретни задължения, относно спазване на европейското закнодателство.
  ето и линкове по въпроса:
  http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/10/945&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en

  http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=SPEECH/10/620&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en
  От оскъдната информация от пресата, създаденото дружество за изграждане на “Южен поток” може да се предположи, че е в нарушение на изискването за отделяне (unbundling)на преноса от доставките на газ.

 28. Страхотна статия, г-н Инджев, благодаря. Освен, че провокира мисълта, доставя истинска естетическа наслада.
  Мислих си по повод на визитата на Путин у нас, че не може това, което виждаме и чуваме, да е цялата истина, т.е. не може да няма някакви консултации или разговори по въпроса с европейските ни партньори, или пък някаква съгласуваност…
  Искрено съжалявам, че не живея в София и нямаше как да участвам в протеста с/у Путин на Орлов мост!

 29. Чета внимателно нещата, които пишете. И ги коментирам съответно по начина, по който ги усещам и възприемам. Що се отнася до Русия, да, те наистина имат газ и то в изобилие. Що се отнася до Германия обаче, те нямат толкова много газ и се налага да си внасят. И внасят от Русия 40%. С тенденция този процент да се увеличи. Което обаче едва ли ще бъде изтълкувано като увеличаване на зависимостта. Германия има огромна икономика и също така политици от световна класа. Виждате, че и в кризата германската икономика има растеж. А нас тук от 65 години ни управляват хора, които представа нямат как се управлява държава. Които пък от своя страна ние си ги избираме и никой не ни е виновен. Имахме на разположение 20 години да си направим диверсифициране на доставките на енергоносители, но не го направихме. Имахме на разположение 20 години да начертаем национален план за развитие, и това не направихме. Имаме една хаотична икономика, изградена с далавери и престъпления.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.