Журналистическата критика крета клета пред портрета

Не твърдя, че Бойко Борисов е “лесен събеседник”. Не случайно казвам “Бойко Борисов”, а не “премиерът Борисов”. Защото той си беше Бойко Борисов и преди, когато пак беше труден с неговия маниер да напада водещия, както направи и днес в студиото на Би Ти Ви.

И все пак, когато домакините му съобщават, че работата на журналистите е да бъдат критични, щеше да е добре да илюстрират това вярно съждение със собственото си поведение. Тук те се провалиха.

Какво не си казаха и от едната и от другата страна на “барикадата” в студиото на Би Ти Ви?

Борисов и днес се накара на журналистите, че го питат разни неща, които на него му омръзнало да обяснява. В това няма новина, както не е новина, че му се стряскат. Най-малкото е разбираемо, че ако му отвърнат подобаващо, той ще ги накаже с бойкот и ще се изявява в други студиа, от което ще пострада рейтингът им с всички произтичащи от това последици.

Като журналист, който няма опасения за рейтинга и заплатата си, мога да си позволя да кажа онова, което му спестиха.

Оставям настрана сръднята на телевизионния гост, изразена по агресивен начин, че го занимават с някакви си бъдещи президентски избори. Какво да кажем обаче за мисловната конструкция, застъпена от него, според която управляващите губели популярност напоследък, защото бутали незаконни постройки край язовирите Ивайловград и Искър, пък и в Несебър се канят да го направят ( ами прословутото барбекю на Доган – кой ще го попита за него)?

Тезата на Борисов е абсолютно пробита. Да приемем, че всичките лично засегнати няколко десетки собственици на незаконни имоти са били привърженици на ГЕРБ (само по себе си е интересно да чуем защо Борисов ги смята за свои избиратели, но нямаше подобна реакция от колегите). Е, добре, приемаме, че той е прав. Сега тези хора, както пак той твърди, минавали в отсрещния отбор. Обаче на другия бряг стоят стотици хиляди аплодиращи българи, които мразят богатите и особено ненавиждат незаконно забогателите. Борисов ли не знае, че те му ръкопляскат и че това са тъкмо и предимно левите му поддръжници?

Тази сметка е много проста и той си я е направил още когато е дал зелена светлина на акцията по зрелището събарянето на шепа постройки. Но не само на него му бяха спестени неудобните логични въпроси. Той също, уж много гневен на водещите, си прехапа езика на “подходящо” място. Репликирайки парадигмата, че истинските журналисти са критично настроени, той основателно вметна : “тогава бъдете критични към всички”. И се възцари кратка, но достатъчно ясна за всеки наблюдателен и паметлив зрител да си представи образа на онзи, който продължава да си е близък със собственика на телевизията и да е табу за критика от този екран.

Защо Борисов не пожела да спомене Георги Първанов? Това е по-интересно да узнаем, отколкото скучната истина, че журналистите се парализират пред премиера и дори да искат не успяват да преодолеят блокажа пред неговата настъпателност.

Ако си спомняте, наскоро в същото студио изненадващо беше направено изключение да не се казват неприятни за президента Първанов неща. За събеседник беше поканен Пламен Николов, приятел на покойния Илия Божинов, който повтори и дори доразви обвиненията на своя приятел срещу Първанов. Това толкова вбеси държавния глава, че в изявление на неговия пресцентър ( каквото не се е случвало от 8 октомври 2006 г. по конкретен повод и срещу конкретен човек ) пресслужбата на президента изрази учудване от факта, че на Николов е дадена трибуна в тази телевизия. Да сте чули шефовете на Би Ти Ви да реагират на това “дърпане на ушите”? Не, приемат за нормално да бъдат шамаросвани от началника.

Всички вкупом внимават в картинката. А на картинката грее физиономията на Недосегаемия!

34 мнения за “Журналистическата критика крета клета пред портрета”

 1. Ако харесвате публикациите и гражданската позиция на журналиста Иво Инджев, може да гласувате за него за „Човек на годината“:
  http://humanoftheyear.org
  Вече сме на първо място! Сега трябва „да поддържаме огъня“ до 6-ти декември.

 2. Ами, защо журналистите не отговориха и на репликата за Костов, че той продал “Нефтохим” Бургас на Русия. Ами от къде ще кара някой нефт за преработка в Нефтохим, може би е по-близко от Норвегия та да го бяхме продали на тях(ама те и като подарък не го искат).

 3. “Защо Борисов не пожела да спомене Георги Първанов?”
  Помните ли когато се създаде ГЕРБ какво каза ББ ?”От днес натам за президента ще говоря само аз.Ясно!?”
  Не претендирам за точнаст но смисъла беше този.А защо не говори не знам -не смее ли? не иска ли? Защото определено знае.

 4. Добре де, но не чух (и не прочетох) някой да задава един елементарен въпрос. Защо в България ще бъде построен газопровод с пари на данъкоплатците, от който няма да получван газ за страната ни, а ще бъде за доставки на газ на трети страни. Досега ни надуваха главите, че с този газопровод ще имаме диверсификация, както на източниците, така и на трасетата за доставки на газ. С транзитен газопровод като Южен поток, няма нито диверсификация източниците, нито на трасета, защото няма да черпим газ от него. Лично аз нямам средства да инвестирам в газопровод и да чакам несигурна печалба. Но дори да е сигурна печалбата, аз може да не искам да имам газопровод. Като гледам как Бойко Борисов харчи народата пара за глупости, ще трябват поне 10 газопровода като хипотетичния Южен поток. Руснаците не намляват цената на газа и приказват за някакво бъдеще време. Нещо като, татко ще ми купи колело, ама друг път.

 5. Няма никаква разлика между президента и премиера на Ръ Бъ, защото и двамата лъжат, като недосегаеми- дърти- комунисти.

 6. фирмата за ГЪЗА 50/50, земята под него на кого е?,тръбите чия собственос ще са,гЪзопровода ще е транзитен,капиталоНАГЪРБВАНЕТО за българите за N години,цената за транзитиран 1куб/M неясна/в момента е около 1долар под цената за другите страни-транзитьори/,няма договорени количества за пълнене на тръбите,на БОКо ПУТЯ обещал да намалява цената за БГ/ честна пионерска/,пълна мъгла!Г-н ИНДЖЕВ, моля разяснете на населението за заложените КАПАНИ, защото хората съвсем са оглупели! Благодаря!

 7. Към Р.Великов:
  То и затова всичко е видяно в Търновската конституция

 8. “Защо Борисов не пожела да спомене Георги Първанов?”
  Ами деска е Курбанбайрям, а преди малко Гоце е връчил Стара Планина на турския посланник и съответно е получил титлата Бей на Сирищник; не знам как точно се превежда на руски, ама вероятно звучи нещо като “батька газпромовский сыришник”
  Е, бат’Бойко не каза ли, че си пада по турския електорат?!

 9. Едно време имах един студент, който беше изключително слабо подготвен и неможеше да отговори на нито един от зададените въпроси. За да оправдае собственото си невежество той ни обвини,че не задаваме въпросите както трябва и неможем да изпитваме. ББ също не харесва въпросите, но вместо да му пишем двойка, ще трябва да му се усмихваме, защото у нас народът, в частност избирателят, журналистът, не е в позицията на екзаминатора- трябва да чака цели четири години в най- лошия случай.

 10. днес разбрах от бтв незнайна до сега за мен част от битието ми: аз като член на ДСБ съм бил в коалиция с дпс…
  Какво ли не ни поднася тоз живот..хаха
  поздрави:
  Калоян

 11. Четох цялото интервю от тази сутрин много подробно. ББ за пореден път се опита да покрие целия терен- като се започна от енергийните проекти и се стигна до черното тото. И никой не му съчувстваше, че е болен, а би трябвало след като говори такива глупости, с обиден тон, че със сигурност бих си помислила, че има много висока температура.

 12. Един интересен факт, който някак остана незабелязан – Б.Б. обясни в свой стил в сутрешния блок на БТВ, че влагайли 500-600 милиона евро, ще печелим 2 милиарда евро на година. В същото време министър Трайчо разясняваше в студиото на Нова, че това всъщност са таксите за 10 години. Интересно при подписването на договореностите, чие мнение е взето предвид и какво е руското становище по въпроса.

 13. Как Борисов да се опълчи срещу Гоце,после ще има “а тебя породил,я тебя убью”.

 14. Съгласен съм с г-н Румен Великов,с добавката,че и двамата са творение на тайните служби.За Гоце е доказано, а за Борисов,вероятно ще стане известно,когато МВР няма да бъде в ръцете му!Можем само да предполагаме че това е така,съдейки по поведението му към СК и другаруването ме с Волен Сидиров.Това ,което днес Борисов артикулира по отношение на СК, е отдавнашна теза на В.Сидеров!

 15. Журналистиката ни клечи
  клета пред портрета,
  а пък Тошев Ибрикчи,
  му оправя мурафета.

 16. След изблиците на седерастия да драснем и няколко еретични слова.

  Да ББ не е толкова изтънчен и префинен като много други политически плазмодии.
  На много хора не им се нрави,но както се казва:
  ‘Право куме в очи’
  И какъвто и да е сега,той е начело на правителството и той ‘кара влака’ а не ИИ.

 17. Към Еретик:

  На този начин на мислене има посветени книги и филми. Особено добре е показано самодоволството от политическия “аз” във филма “Кабаре”: оживява(ш) пред очите сценката с русото момченце с кожените панталонки, което запява в кръчмата с ангелски глас, а после околните подхващат и песничката се превърща в нацистки апотеоз.

  На такъв, като теб, много ще подхожда роля някъде в онова хорче да припява възторжено на властта с фанатично влюбен поглед във фюрера.!

 18. България е едно огромно европейско кръстовище. Тук са се пресичали и минавали римски пътища, пътя на кръстоносците, Ориент експреса (сега китайците искат да го продължат до Китай), въздушни коридори, много далекопроводи и тръбопроводи. Българския народ може да живее само от транзитни такси и обслужване на тези европейски “артерии”. Всеки знае каква е разликата между магазин в задънена улица и магазин на кюше. Можем само да благодарим на Господ, и на хан Аспарух, че се е заселил по тези земи. Следващата крачка е тези европейски “артерии” да се модернизират и изградят по европейските стандарти. Там трябва да се насочи целия строителен потенциал на страната. Правителството го прави, но резултатите и печалбата ще дойдат постепенно.

 19. Няколко бележки

  – ББ, въпреки всичко, се вслуша в забележките от ЕК да не стига до конфликт с Първанов, пък и поначало ако не беше неговата маневреност досега в държавата да има доста ненужен за момента не само вой

  – все пак, когато се отправят критики към Борисов, като настоящата, не е зле да се спомене, че той с разлика и говори повече и отговаря на повече въпроси от всички преди него

  – не знам доколко поряза водещите, но на мен лично вече страшно ми додеяха глупостите, по които питат журналистите. Ама наистина. Чак пък толкова.

 20. « Да приемем, че всичките лично засегнати няколко десетки собственици на незаконни имоти са били привърженици на ГЕРБ (само по себе си е интересно да чуем защо Борисов ги смята за свои избиратели… » – Един от възможните отговори на този въпрос е свързан с генезиса на тази партия – ядрото й е съставено от втория ешелон, от тези, които се насочваха към Симеоново, но ги приемаха в пожарникарския или катаджийския факултет, от тези, които искаха да оперират с досиетата в служби като ДАНС, но получаваха достъп единствено до охраната на VIP персоните, от тези, които в крайна сметка имаха единствено привилегията, покрай корупционното си служене на разни инспекторски и митнически постове, да отклоняват от пълноводния поток за партийните каси по някоя й друга освежителна струйка. Да но капка по капка вир прави и днес бившите на висшите вече имат претенции (мераци по им отива) за нещо по-така, може и не чак толкова мащабно като беленския гьол, но по-бистро от него, като язовир или хидровъзел например. Не им се слугува вече на разни мутряги придобили власт единствено защото лука(но)вото време ги е обявило навремето си за свои наследници, докато те с потни фитнес бисепци са заделяли и трупали спестовно от заграбеното.
  Проблемът на тези херои (опитващи се да мислят самостоятелно сганареловци) на днешния ни преход е само един, и точно в тази единичност се крие мъчнотията му – нямат си друг Дон за закрила, или по-скоро фугас за носител (за ракета е пресилено да се говори) освен лидера на ГЕРБ. Самият той обаче все още играе театъра на слуга на двама господари поради невъзможност да се прехвърли към друга алтернатива. За да си запази поста, освен че се кръсти и целува мощи – Боже само как непринудено го прави, направо незабелижимо – по типично българска традиция, той трябва да казва и по едно аго на тези съответно, на които от това им става драго, като за целта жертва от време на време по някой позабравил стартовата си позиция партиен запасняк, за зрелище на масите и в угода на по-висшите другари и още по-висшите (в смисъл на отвъдгранични) комисионни интереси.

 21. Бленувам за среща Бойко Борисов – Иво Инджев. Ще замиришеш Ивоооо. Помним те и теб като “смел” журналист. Всички сте един дол дренки. Има един свестен журналист в България и той не е завършил журналистика.

 22. Господин Инджев, не е коректно да се аргументирате с барбекюто на Доган. Не очаквате Бойко Борисов лично да го събори, нали? Не мога да повярвам, че жуерналист като Вас не е запознат с казуса. Достатъчно е да попитате “Google”…
  “Издадени са 4 заповеди т. нар. барбекю на Ахмед Доган да се премахне.” Това заяви по Нова телевизия шефката на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) Милка Гечева. Тя обясни, че те са обжалвани и са на последна инстанция в съда. “Нашите юристи очакват, че ще бъдат потвърдени и ще премахнем постройката”, добави Гечева. /03.11.2010 г./

  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=663345

 23. От известно време нас ни управляват нудисти.Царя гол, бодигарда му и той гол.За шефа на тройната коалиция ме е срам дори да си помисля.
  Интересно, че един от тия тримата, при всяка негова поява става все по гол и по гол.То бива голота бива ама това вече граничи с порнография.

 24. Към maryastaneva:

  И аз не мога да повярвам на какво са способни почитателите на Борисов, за да защитят този слаб, беззащитен човечец от такива могъщи злодеи като мен, че не могат и не искат да (пре)мълчат. Вождът е винаги прав, дори и да мълчи за онова, за което крещеше предизборно, така ли?

  Някой си страхливец, подписал се като “Киро”, дори “бленува” в своя подмазвачески постинг ,как съм щял да се размириша, ако му падна на Борисоооов!

  Браво, “Киро”,продължавайте в същия дух с поклоните, щом ви харесва позата…

  Нима не е ясно, че “барбекюто” е символ?

  Доган напълно изчезна от нападателната реч на Борисов и ГЕРБ ( (където е официално забранено да се говори, ако шефът не позволява – справка: учредяването на ГЕРБ в НДК, когато Борисов заповяда никой да не говори за Първанов, защото само той имал право на това).
  И благодаря за препратката към “Труд”! Ще си я сложа в рамка.

 25. До ДСБАР

  И да исках, по-добре не бих го казала

 26. Ако и към тройната ламя бяхте толкова критични всички тук…

 27. Към ДСБАР и Борис Танушев:
  И аз,макар и безпартиен,по-добре не бих го казал,но ханството ми бавно се събужда!

 28. Според мен, не е ‘барикада’ а барплот, ако ми позволите забележката 😉

 29. Уважаеми Хан Кубрат, ако решиш да събереш Български отряд от мирни граждански доброволци, за мирното изгонване на президента на руската република в България, искам да те уверя, че ще участвам в този мирен протест, ако се съберат поне десет Български граждански доброволеца (пред президентството на ГОЦЕ), които са готови да протестират до оставката на президента-чадъра на руско-българската МАФИЯ в Европейска България.

 30. Към Марио Спасов:
  Може и да сте прав, но не виждате ли причината – Бойко отказва да признае, че не е това, за което се представя! Освен това той иска да изземва гласоподаватели едновременно и отляво, и отдясно.
  Тези две неща неизбежно ще го пратят в небитието, както се случи с другия лъжльо – мадридският хитрец.

 31. На мен ми беше много смешно това интервю. Особено частта, в която ги пита кой харесват бг мюсюлманите …. Хехеххе, театрал голям.

 32. ДС беше всенародно движение.
  БКП -също.
  Манталитет!!!

  Журналистите на това предаване не надскачат собственото си ниво на посредственост. Агресивност, без никакъв финес, стъписване и отново агресивност….

  При ББ има воля за промяна на статуквото…срещу нея стои МАНТАЛИТЕТА…на лумпенизираното нещо обитаващо тази територия…

  Дано успее………..

 33. Да се анализират реакциите на ББ е напълно безсмислено. По-интересно е да се разкрие кои лица стоят зад куклата ББ.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.