Макросамочувствие за микропостижения

“Швеция има много какво да се поучи от нас, имаме най-добрата данъчна политика в ЕС. Това каза вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, който се включи в среща с представители на бизнеса и правителството. Коментарът на министъра е по повод изказване на еврокомисар Кристалина Георгиева на срещата, че Швеция е успешен пример за излизане от кризата за България”. ( аctualno.com)

С това изхвърляне Дянков дублира премиера Станишев и компания, които претендираха, че Япония ни завиждала за финансовата стабилност ( в началото на световната криза). Вестник „Труд“ тиражираше най-сериозно тези смешки.

Господин Дянков май е забравил ( или не познава) разликата между шведския, съветския и светския случай. Светско е да се приказва пред камери, но е съветско да се хвалиш за сметка на безспорни фаворити в икономиката и високия жизнен стандарт.

Как може да се обясни необяснимото му самочувствие да (се) сравнява с една от най-проспериращите държави в Европа и света, противопоставяйки „примера“ на най-изоставаща ( по почти всички показатели) в ЕС държава РБългария, на която той е за известно време финансов министър?

Да, казаното от министъра е дреболия в контекста на глупостите, които се сипят в публичното пространство. Но е много разочароващо да се види, как се харчат на дребно претенциите на Дянков да бъде с „макро“ самочувствие на фона на „микро“ резултатите ни.

33 мнения за “Макросамочувствие за микропостижения”

 1. Да припомним, че същият този умник определяше сам себе си като най-добрия финансист в Източна Европа…

 2. Г-н Инджев,

  мисля, че тук Дянков има правото да каже мнението си. България е бедна държава и нито една данъчна система няма да я направи богата за 3, 5 или 10 години. Това не означава, че данъчната система не може да стимулира растеж. Нещо повече сред икономистите има разногласия относно каква трябва да е данъчната система и е нормално за някои от тях добрата да е свързана с плосък данък. Тук няма пряка връзка. При Виденов някои данъци бяха толкова високи и хоп криза.

  Също така не е ясно дали една данъчна система не може да спира още по-бързото равитие на една държава като Швеция. Всъщност Швеция е една от най-либерализиращите се икономики в Европа и това може да засегне данъчната система на един етап. Някои твърде щедри придобивки постепенно отпадат.

 3. Нивото на министрите е производно от нивото на министър-председателя. Имам предвид интелектуалното ниво.

 4. Ако харесвате публикациите и гражданската позиция на журналиста Иво Инджев, може да гласувате за него за „Човек на годината“:
  http://humanoftheyear.org
  Продължаваме да сме на първо място! Сега трябва „да поддържаме огъня“ до 6-ти декември.

 5. простотията ходи по хората не по гаргите а българите не са гарги в болшинството си а дянков си отива жалко за толкова голям капацитет ще пътува към китай дано му върже зара обаче там ще види как отстрелват хората не гаргите и шведите ще са първите дето ще изокат българите мазно ще мълчат

 6. Как може да направи такова изказване Дянков? Може, така както можа да заяви преди време в предаването Всяка Неделя с водеща Л. Маринкова – “Аз съм основал Харвард…” След настъпилото неловко мълчание се поправи пояснявайки, че става въпрос за някакъв институт в Харвард, а още по-късно се разбра и самата истина – седми последен сред абсолвенти – основатели на нещо си за обмяна на идеи.
  Просто не е добре с психиката момчето, личеше му още от самото начало.
  Но кой ли и в това правителство е нормален…

 7. нина денева,не харесвам и не съм съгласен с гражданската позиция на иво инджев.ако в класацията участва дядо коледа ,ще гласувам за него.

 8. но в допълнение на горния ми коментар,ще кажа,че дянков деиствително е едно недоразумение и тук по изключение съм напълно съгласен с иво инджев.

 9. Швеция е страна с едни от най високите данъци в света.България,напротив, е страна с много ниско данъчно облагане.
  Само толкоз…
  Успокойте топката!

 10. -Василий Иванич,Вие при белите ли я изучихте те таа либезна вежливост от хора,които слушат без причина,когато им се рзправя нещо,което те много добре познават с изтънчено до крайност тщеславие,но пък и не щат,да “нтелигентсвуват”по тикиви въпроси…
  -Преходна треска Петка,все започва с тръпки и завършва с кадрова прозявка
  …до някоя “к а р те ч е р к а”…

 11. Позволете ми и аз да притуря една” съчка” към подържане на огъня за гласуването.
  Стани ,стани ,юнак от Блог-а, от сън ,дълбок се събуди!
  Кликни на “Humanoftheyear”.(точка)org-а,за Иво днес гласувай ти!!
  Че само нему се полага,от Хелзинския Комитет,
  Тазгодишната награда ,за “Правата на Човек:”.

  Сал единствен осмели се,
  да пита наший президент.
  вий имате ли ,господине,
  на “Гоце”,собствен мезонет??

  Настане тихо. Там някой злобее.
  Никому нивга не давал ответ.
  Тълпата утихне.Да шукне не смее.
  Че пълно е с орди ченгета навред.

  Само единствен е глас кат….в пустиня,
  не спира да пита години наред.
  Но вижте!Не проси той милостиня.
  Той пита с достойнство!Той пита със чест!!
  ……………………………………………………………………………..
  И днес йощ въпросът,щом Иво подхване.
  Мълчи си народът и чека какво ли ще стане?
  Мълчим като риби.а сме човек до човек,
  Такъв ни е “чипа”.От век ,та на век!
  Защото у нас тез човешки Права,
  валидни са само за държавний глава.

  И ето да кажем сега,че днеска Вапцаров
  би бил би, той още жив:,
  веднага би креснал
  високо и ясно,и дал би ни той
  нам следний призив!!
  Ала,
  Борете се деца,
  за утрешния ден!!!
  Че ,ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА,
  са за ВАС
  и мен!
  Дами и Господа ,И аз като Нина Денева,бих искала да ви припомня отново,че всеки уважаващ себе си човек, четящ с нескривано удоволствие, уникалните ,политически,сатирични статии на високо ерудирания журналист Иво Инджев,трябва да гласува за него за наградата:”Човек на годината”.Споменаваше се в предишните коментари,за десетки хиляди негови читатели на блога му,а ето, че само някакви си 500-600 души се размърдаха да гласуват за него.Ох,този наш стар несменяем “чип”!Да-а, у нас на думи всички, всичко можем,но сме доста инертни,когато трябва нещо да сторим. Би трябвало да е ясно на всинца ни,че сега това зависи от нас и само от нас, и това е един златен шанс ,с гласуване да докажем,че не всичко е власт и пари!От нас ,почитателите на Иво Инджев зависи,дали ще успеем да помогнем той,да получи тази заслужаваща диплома.Има и още една особена стойност в тази награда:Ако Иво я получи,-в този момент “някой” друг, със сигурност ,няма да може да си пее ‘Ода на радостта”!!!! Момента си го бива.Вервайте ми.

 12. Г-н Инджев,разбрах че г-н Путин замислял по-удабно име на Йорги подарен му от г-н Б.Борисов,
  вероятно и поради “странна” звучност.
  Моля Ви-по изключение- да се съобщи,че предожих на руския премиер,по мекото Ивайло,когото и Византия,харесала за зет във времена с подвизи на Касим бег и хан Ногай.
  “Нашето”няма да оскверни,царско ложе като “баща си”,дори недалеч
  от Сочи,когато “припкат с Кони?”
  Бих искал,да се надявам че “новината”,освен в CNN,ще обрадва оцелели чудомировци, и тук и там,които разбират от “своята” си сила… а бутилката с неговия лик един ден,ще украсява масите,не само в Сочи…

 13. До В.Богданов
  Като не ти харесва И.Инджев-кой те натиска да гласуваш?По скоро ще гласуваш за дядо Мраз а?Не си и за дядо Коледа,щото няма рубли!

 14. Швеция си е Швеция,а България – България.Втората НИКОГА няма да стане като първата.Да се сравняват двете страни си е жива гавра.Но инак данъците в Швеция са зверско високи за да се подържа социалната политика на страната.Например там бездомни няма – е най-върлият мързеливец,който през живота си не е работил има право да бъде настанен в жилище за сметка на държавата.Това естествено не се харесва на хората с по-високи доходи,които плащат съответно високи данъци – това не би се харесало и на мен,ако ж

 15. /продължение/ ако живеех в Швеция.А данъците в България са ниски, което от гледна точка на данъкоплатеца си е хубаво нещо.Това е и в този смисъл казаното от Дянков може да не е толкова глупаво,колкото изглежда на пръв поглед.

 16. Да се сравняваме с Швеция е най-малкото шизофренично. Що се отнася до това, че ниските данъци стимулират и това е вярно но до някъде. А най-важното за нас е човешкият фактор, на който всички и всичко му пречи.

 17. Дълги години скандинавските страни се управляваха от социал-демократи и техния модел за социална държава изискваше огромни отчисления от работещите, което осигуряваше социалния мир, но за сметка на икономическата стагнация. Дошлото на власт дясно-центристко правителство в Швеция скъса с тази традиция и от миналата година досега е свило данъците до 25 % от доходите, което позволява раздвижване на пазара на труда и инвестициите.
  Изказването на Дянков, че Швеция още може да понижава данъците си, за да догони България, би имало смисъл ако се знае обаче в името на какво се прави – облагодетелствуване на обръчи от фирми, нахлуване на съмнителни капитали, или на спасяване от глад на социално слаби? А и от името на кого се дава този съвет – на Троянския кон, на надупения между изтока и запада, или на лука(но)вите фют/р/чета? Наистина, не намирам друго обяснение за поведението на Дянков показващ „макросамочувствие за микропостижения”, освен известното, „с какъвто се събереш, такъв ставаш”.

 18. Нека перифразирам Ботев- Лудите у нас считат за свестни….

 19. “Друсат” с някакъв много качествен “матриал” всички “отгоре”, но нен казват откъде го вземат 🙂

 20. gospodin djankov mi zvuchi tochno kato njakoi ot poznatite mi,s koito uchih zaedno tuk v germanija. samo che, tezi koito taka prikazvaha, taka i ne zavurshiha. mnogo mi e interesno toi s kakvo tolkova e blestjal v svoeto obuchenie/rabota, che da ima takova visoko samochuvstvie. da,ima hora zavurshili na zapad,koito naistina razbirat ot tova,koeto pravjat, no gospdin djankov kakto i drugijat predi nego(kak mu beshe imeto?) javno ne sa ot tjah.
  a za sravnenieto mejdu bulgaria i shvezija moga edinstveno da kaja: “Blagodarja,gospodi djankov,che me razsmjahte”

 21. Ама този сериозно ли го е казал това за Швеция? Жалко, че Норвегия не е в ЕС. Сигурно Дянков щеше да обяви България за страна с по-добра данъчна политика и от Норвегия. А както знаем, Норвегия е обявена за най-добрата страна за живеене.

 22. Позволих си да кача статията на сайта

  http://www.finance5.bg/news/bulgarian/60412.html

  Ако имате нещо против, моля пишете ми на мейла и веднага ще я сваля и повече няма да качвам ваши статии.

  Поздрави и хубав ден, до колкото може да бъде такъв денят в държава като България.

 23. А данъците в България са ниски…Dvama ot gornite pishat tova.
  Kak po-tochno sa niski danacite v BG?

  1. Kato absoljutna stoinost li? Emi pri tezi zaplati ne vijdam kak danacite mogat da badat po-viskoi.

  2. Kato sravnenie sas Sweden? Demek relativno? Sigurno e taka. Procentite sa v polza na Sweden. Samo che kolko choveka si plashtat realnite danaci v Sweden i kolko v BG. Demek kakva e razlikata v sivite ikonomiki.

  DrugarE, predi da pishete mislete shtoto razlikata mejdu Svecia i Bulgaristan e kolkoto mejdu Bai vi Boko i svedskata kralica.

 24. Малко неподготвени се изказвате за Швеция. Данъците тук са по стъпаловидна скала и в горните етажи достигат 30-32 % в зависимост в коя община живее човек. В долните слизат до 10%. Има разбира се голям дод за годищни доходи над около 50 000 евро, но това не касае мнозинството. ДДС също е с различни ставки от 6 до 25%. Данък имот плащат собствениците на къщи, тези на апартаменти -не.
  Има бездомни, макар и не много и държавата не раздава жилища на никой. Хората живеят или под наем, или в собствени жилища. Осигуровките са към 35-38% и в по-голямата си част се плащат от работодателят. Малък дял плаща работещият, който по желание може да се осигурява за трета степен пенсия изцяло за своя сметка.

 25. Относно нелепото изказване на г-н Савов, заведено като първи коментар (най-горе)във форума.
  Г-н Савов, “мнение” имаме вие и аз (и други обикновени Българи, като Гочо-циганина, да речем или Мара-тухлата…).
  А хора, като вицепремиер и министър на финансиите Дянков (и вся остальная сволочь), изобщо нямат право да изразяват “свое мнение” пред държавна и народна трибуна (вестник, медии и пр.), докато са на държавна длъжност. Те се занимават с това (което им е задължението като “министри”, а то в превод от английски означава “служител” – на нас, народа, естествено, не на себе си или на правителството) да имат ясно изградена и твърде сериозно обоснована позиция, защото боравят с делегирана от нас власт, държат съдбините ни в ръцете си и най-вече, боравят с нашите пари. Те трябва много добре да са обмислили своите приказки, с които изразяват някаква конкретна планова идея и платформа. Аз не съм политик, но поне толкова разбирам, че да заплюя тоя боклук Дянков, задето сипе простотии точно както предшественика си от правителството на НДСВ, за когото някои вестиници по онова време писаха: “Ето го новото икономическо чудо на България: Казва се Никито Василев, носи очила, високо е метър и педесет и наляво и надясно ръси глупости”. Точно преди 7 г. очилатия глупак каза подобна простотия: “Че България била най-бързо развиващата се икономика в света”?!?!?!
  Е това си е на..ране от всякъде.
  Е тоя боклук Дянков, поне да беше се запознал с изказванията на предшествениците си, за да не лъщи идиотската му неадекватност!
  И тоя нещастник оперира с нашите пари и бъдещето на децата ни!
  Жалка картинка!
  Но жалко за всички нас, щото той си взема високата заплатка, а вероятно и някоя друга комисионна, задето в чужд интерес допълнително разсипва икономиката ни.
  А още по-жалко е, че има хора като вас, дето го защитават. Именно заради такива глупаци като вас той получава допълнителен кредит на доверие да си продължава с простотиите!
  Засрамете се!

 26. А на последния, nockeby, преди първия ми коментар ще кажа: вие се изказвате още по-неподготвен, сравнявайки данъчните проценти на Швеция с България. Ако не сте Дянков, нито негов роднина, нито чиновник, който има интерес да защитава въпросния, много жалко за вас, защото изобщо не знаете какво вършите. Крайно нелепо е да сравнявате цифри и проценти!
  То е все едно да кажеш, че поради факта, че Британия произвежда 1000 струга тази година, а “само” 1500 – другата, видите ли, имала по-нисък растеж от България (само 50%), понеже последната пък, произвеждайки 1 струг тази година, а 2 през следващата имала била 100% нарастване на производството?!? И кого ще заблудите с подобна спекулация, освен циганите и най-големите простаци? Те, може би ще си легнат по-спокойни и по-задоволени, виждайки вашите цифри, точно както прави и Стъкмистиката през Соца, че и днес. “Гледайте цифри и се чувствайте богати, не гледайте, че сте последна дупка на кавала и че плувате в мизерия!”
  Г-н nockeby, не е важен процента на удържани данъци, а това – с останалия процент от парите, които имате в джоба си, след плащане на данъците – какво може да купите и как да живеете! Ето това е въпросът. Същата простотия някога я каза и министър Велчев при НДСВ – бил платил много данъци в Британия и те били много по-висок процен от България.
  Чакай бе, аланкоолу! В Британия и 90% данък да плащат, с останалите 10% пре спокойно живеят като царе и идват на нашето Черноморие или пък като пенсионери закупуват имоти в нашата страна.
  Пък я да видим ние, даже и да бъдем 100% освободени от данъци с тия 100% пари какво можем да направим? Пак ще останем на червено и пак не можем нито да си платим сметките, нито храната дори.
  Е за какво ръсите и вие простотии като министър Данков?
  Разчитате, че никой няма да се досети за уж нелепата ви разсеяност и спекулативно внушение в подкрепа на един некадърник, дето оперира с икономиката на страната ми ли?
  Грешите и току-що ви го доказах.

 27. И аз като Нина Денева, бих искал да ви припомня отново, че всеки унижаващ себе си човек, четящ с нескривано неудоволствие, уникалните, тъпи политически,сатирични статии на високо ерозирания журналист Иво Инджев, трябва да гласува за него за да получи наградата: “Човек на годината“. Споменаваше се в предишните коментари, за десетки хиляди негови читатели на блога му, а ето, че само някакви си 500-600 души се размърдали да гласуват за него. Ох,този наш стар несменяем „чип“! Моля ви се, всички ли откачиха? С какви коментари ви е омаял Иво… Та чак човек на годината да го направим. По-добре Нобелова награда да му дадем. Хора, как може да сте толкова задръстени. Та тези 500-600 човека са по-малко от щатните хрантутници в БТА, които са вземали кредити по Татово време от Радко, за да изкарат месеца… и са обикаляли света за наша сметка. Та в главата му още гърми залпа на Аврора. Как ще си обясните, ако не пак със ЧИПА на Иво, че след 21 години демокрация, той още го боли за един ПАМЕТник. Иска да го събаря, както мавзолея. Това не ви ли напомня на вас, хората със сменени чипове за случая когато в Ирак стреляха с оръдия по хилядолетни ПАМЕТници на световната цивилизация. Хора, какъв чип ви трябва за да разберете, че ПАМЕТниците са нужни за поколенията. На Иво чипа му явно е от ПРАВЕЦ 82, за съжаление.

 28. Очаквам скоро коментара ми да бъде изтрит от бдителните му съратници, защото не съвпада с мнението на гитката от “някогашното” БТА. Ех, какъв живот беше тогава, а сега…

 29. Иван Попов, “памет-ниците, както се изразявате, действително трябват за поколенията”…
  Тя самата дума подсказва: “памет-“… Каква памет искате да оставите на поколенията вие, вероятно ляво ориентиран (политически де, не полово…)…
  Памет за голямата фалшификация на историята на страната ни ли? Че сме били уж “освободени”? Е, тогава да оставим и бъдещите памет-ници, дето ги бълнуват ДПС, съобразно политиката на Турция – на, да речем “Осман паша”, щото турците, видите ли били донесли… култура и цивилизация (азиятски) в Европа. И точно колкото е нелепа идеята на властта в Анкара, толкова е нелепа и идеята на Москва, дето беше нашественик с Червената (кървава) армия и подари властта в страната ни на най-големите некадърници (комунистите), дето ни доведоха до просешка тояга… Нейния паметник – на щастливото й завоевание на Балканите трябва да оставим? И да продължат да бъдат унижавани дори в бъдеще децата ни така, както бяхме унижавани ние – да ни заставят да коленичим пред памет-ника на окупатора?
  Вие сте мръсен продажник, предател безрамен г-н Иван Попов!
  Вие нямате капка достойноство и не мислите изобщо, че сте способен, като народ да поемете съдбата на страната си в свои ръце, а че трябва да се навеждате на руската мечка! Нещастен комунистическки сервилен роб!

 30. Швеция може да бъде пример за БГ и по отношение на един страхотен закон, който забранява проституцията.
  Освен това може да поканите приятелско семейство на гости и заедно да се наврете в импровизирана ваничка,така както правят шведите.

 31. На капацитета Иван Попов само ще напомня ,че стреляха по паметниците на Буда в Афганистан.
  За Иво Инджев и статиите му-четем ги , защото се радваме на смелостта да чуваме мнения ,които са различни и неуслужливи по отношение на властимащите.
  Ако искате да се наслаждавате на паметници на героичната (кърваво) Червена армия , можете да си живеете в СССР (понастоящем Русия).
  Интересно е , че никой като вас , не бяга на изток , не носи руски ,кубински или севернокорейски GSM или лаптоп , и не кара руска кола.

  P.S.:Не съм работил в БТА , даже не съм и журналист.

 32. Към Васил Костадинов:

  И още по-точно, паметниците на Буда, най-големите подобни в света ( бяха), методично бяха взривявани от талибаните, сродните души на онези, които взривиха живи хиляди хора в Ню Йорк и Вашингтон ( съответно за радост на българските им сродни души, някои от които се изявяват с талибански коментари и в този блог).

 33. Давам сухи факти, а именно, че не са така страховити данъците в Швеция. Никому не съм защитник и познавам нито Данков, нито Дянков. А вие, изумений, забършете плюнките от очилата, за да четете и пищете по-ясно!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.