Кой е по-луд: ние или онези на върха на държавата?

Направиха ни луди!

Слушам тази сутрин проговорилия бивш главен прокурор Никола Филчев, който използваше професионалните си навици да притиска събеседника. Точно така: опита да се превърне в обвиняем водещия дори не в събеседник, повикан сякаш от прокурора (от него да мине!), а направо в обвиняем заради това, че си позволява изобщо да се обажда в собственото си студио. След тази “размяна на местата” гостът с господарските маниери пък се обяви за “заточеник” като посланик в Казахстан, но не обясни защо така и не консумира “заточението” – не бяхме достойни да ни осветли.

Но само Филчев ли е в “такова състояние”?

Подсъдимата Емилия Масларова, министър от тройната коалиция, вижда двойно и се сравни с Георги Димитров.

Друга госпожа, която явно също понася трудно бремето да си важен човек, също се оприличи на представител на другия пол ( каквото и да се говори по повод на пола на княз Фердинанд). В пристъп на прекалено самомнение се видя в неговата роля през 1907 г., когато разпуснал Софийския университет заради освиркването на студентите.

Президентът ни Първанов отива най-далеч в това полудяване, защото директно посяга на иконата Левски. След като си докара награда от свои другари, че бил новият български Стамболов ( който би се обърнал в гроба от такова “наследство”), все повече се мисли за “апостол”. Портретът на Апостола в кабинета му вече заема половина стена и всеки телевизионен кадър ни го показва като фототапет за фон на гузната президентска съвест. Обикаляйки държавата на държавна сметка заради сметките си да се задържи някак на власт чрез личния си политически проект Първанов направи паралел с дякона, като го спомена твърде недвусмислено като свой прототип в своята реч на учредяването на АБВ. Впрочем, какво ти учредяване – то било “старт”, а не учредяване, по ловджийски едро излъга учредителят пред телевизионните камери.

Като добавим и това, че премиерът Борисов лично ни строи магистрали, раздава ни заплати или пенсии някак от своя джоб, май е време да освидетелстваме т.н. политически елит, вместо да свидетелстваме с мълчанието си, че сме съгласни да ни правят на луди.

32 мнения за “Кой е по-луд: ние или онези на върха на държавата?”

 1. Защо толкова много думи, г-н Инджев, когато можеше да напишете: “Не знам как е, ама и така не е”…

 2. С риск да прозвучи банално- не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава. Лошото е, че тази баница все едни и същи я дъвчат, а за нас даже трохи няма.

  P.S. Като стана въпрос за Георги Димитров и Райхстага, се сетих, че нямаше да е лошо преди години Кристо да опакова и Масларова там.

 3. Г-н Инджев не е нужно да сме луди, достатъчно е, че ни възприемат като наивни и безобидни глупаци, които си говорят пишат и какво от това. Аз съм почти сигурна че тук списващите сме хора, които си плащат данъците, спазват закона и по този начин възпитават и децата си. Ами ако са вeрни рейтингите за настоящите ни управляващи, то в огромен процент в очите на нашите сънародници ние сме наистина глупаци или луди.Това, което сме принудени да гледаме по българската телевизия е точно с култовия израз на не по-малко лудия Вучков”Гледам и не вярвам на ушите си”.Та исках да кажа как би могло да се случи да бъде превъзпитан този народ и да му се обясни, че е изключително тежко да се живее без ред и законност, че умствения ни мързел ни води единствено към мизерията, а от там пътя към лудницата е една крачка.

 4. Случващото се ни кара да се запитаме дали не сме на курс по психиатрия – ще натрупаме богат клиничен опит.Достоен за учебник.Не искам да се уча така…

 5. Ами “печалбата” от 2.4 млрд евро на година от тръбата?!!! Това е най-голямата и опашата лъжа през последните дни, защото става дума за сума в период от 15-20 години, започващи от момента в който тръбата се изплати и върнем кредитите!

 6. Обърнете внимание,Филчев е бил на операция в чужбина….оперирали са му…..кокоши трън.Така казва в интервюто.Хич не е луд.

 7. “Портретът на Апостола ……….. като фототапет за фон на гузната президентска съвест.”
  Музика….., благодаря !

 8. Като махнем лудостта на “величията”, започнаха да изплуват ужасите на прехода. Не зная дали думата “ужаси” е достатъчно силна, дори е доста бледа, но все пак върши работа. Толкова много кражби, престъпления и убийства могат да извършат само комунистите и никой друг. Това са престъпления, който дори не биха хрумнали в един нормален човешки мозък, а какво остава да бъдат извършени. На обикновените хора не би им се присънило дори, че е възможно да бъдат извършени престъпленията които вършат комунистите.

 9. И още едно ГОООЛЯМО будалкане. На сайта на Путин http://premier.gov.ru
  има обявен конкурс за име на Бойковото помиярче; аз естествено предлагам звучното ГОЦЕ , но сайта не иска да приеме мойто мнение; опитайте и вие!

 10. Вие не сте луди.Вие сте балъци,защото вярвате,че нещо в тази държава ще се оправи някога.
  Абе глупаци сте си направо.
  Извинете,че съм откровенна.

 11. -Ако бяхте кокшока,Вие какви яйца бихте снасяли,Василий Иванич?
  -За по 23 копейки!.Защо,а твоите колко ще струват?
  -От по 26 копейки!
  -Че струва ли си за 3 копейки да си разцепиш задника!Така поръчват само конете в бира и гледат учудено бармана:”Е,и какво като съм кон?!

 12. Да не забравяме и Яневите и Сидерови фенерджийско-креватни откровения, бисерите на Жорж, наследника Ганчев, публичната еякулация на Дългия, или въобще налегналата ни чалга, като народопсихология. На целия този фон, не е учудващо, че някой се опитва да се измъкне от щедро припикания ни гьол чрез исторически забежки удобно прескачащи строя на продължително наливащите се основи. Избраното от президента, например, амплоа на възрожденски персонаж тип Фратю не е чак толкова зле като попадение – френските слогани (лозунги), като родови на социализъмъ, са от малкото мисловни напъни, чиято декларативност лесно се прихваща на българска почва. Проблемът за нас сега е да бъде поставена точната диагноза на митологизиращите себе си индивиди, за да бъде подбрана най-добрата алтернатива за лечение на болното ни с тях общество, включително и чрез поклонничество(ББ се е погрижил за по-комфортното ни придвижване)до първоизв/б/орите на демокрацията.

 13. Ако харесвате публикациите и гражданската позиция на журналиста Иво Инджев, може да гласувате за него за „Човек на годината“:
  http://humanoftheyear.org
  Продължаваме да сме на първо място! Сега трябва „да поддържаме огъня“ до 6-ти декември – от нас зависи да получи поне признанието на публиката!

 14. Направиха ни на луди, защото могъщата паралелна власт на ДС-олигархията, управлява демокрацията в руската република в България, с откраднатите пари от народа и държавата и със силовите и партийни структури на тоталитарата НРБ,там е октопода и Българската армия да не се ослушва, а да испълни задълженията си към, Българските граждани и държава.

 15. Все по-често ми се случва да се чувствам като Алиса в страната на чудесата.

 16. Г-н Инджев,
  Гледах днес “интервюто” с “г-н” Филчев по Нова телевизия и не вярвах на очите си!Какъв ужас и потрес изпитах от този човек стоял на такава важна позиция в Ръ Бъ България!Ние сме лудите,че сме търпяли и още търпим хора като него и президента гоце!Не може такива типове да стоят начело на нито една цивилизована държава!Срааааам ме е!

 17. “Портретът на Апостола в кабинета му..”
  “А портрета от стената само ме следи…”
  Аз само се надявам че Бог бави но не забравя.

 18. Г-н Инджев,когато и на един комодор от МС,се пречи да се превърне в мотор
  за укрепване на държавността,по-добре
  да се затваря и угасят лампите~!

 19. Да не говорим пък за лудостта обхванала съдебната система.Вече се съмнявам че ще осъдят и човек направил пълни самопризнания по някой случай.Уникално чудо, което няма аналог никъде по света.Уж по Конституция разделиха властите, че щели по този начин да се контролират една друга.Да ама не.Тука властите се съботират по между си, а някои институции се използват за създаване на алтернативи на други.Тука ненормалното състояние е нещо нормално.
  Бългерия дрийм ейрия,България страната на чудесата.

 20. Кандидатствах за охрана-искаха ми Удостоверение от Психодиспансера,че не се водя на учет и още едно Удостоверение за психическа пригодност за упражняване на охранителна дейност.
  Кандидатствах за шофьор и там ми искат дежурното медицинско свидетелство и ” Свидетелство за психична пригодност за водач на МПС “- та в този ред на мисли предполагам, че трябва да се кандидатирам за някаква държавна
  длъжност и то я зам.министър я министър защото като гледам само там не изискват никакви Удостоверения за психическа пригодност 🙂

 21. Прав сте г-н Инджев.Колкото повече гледам новините ,толкова повече(но не като Мечо Пух)започвам да се убеждавам,че в нашата държава политиците ни взимат за луди.И то е така-години наред слушаме безполезните им бръщолевения и обещания и безропотно си мълчил.Нека продължават-ние ще си мълчими .
  Не е луд които яде баницата,а които му я дава – казал някога народът,които и тогава си е мълчал.

 22. Прочетох всички коментари и май всички този път сме абсолютно единодушни, че това което ни се поднася всеки ден е сценарий изнесен от лудницата. Но в едно не сме прави в лудницата са болни хора за които трябва да се грижим. Тук става въпрос за болестта комунизъм, която подлежи на въдворяване в затвор, а не в лудница.

 23. Браво Иво!Още едно Х10!

  Към Горчо Горчев: Не си прав за кучето. Не е помияр, много е хубаво. От всички официално публикувани снимки на Путин, само на тази с кучето лицето му изразява човешка емоция и то положителна. На останалите е непроницаема маска.

 24. Чета редовно вашите коментари.Споделям доста от възгледите Ви и се възхищавам от гражданските Ви позиции.Кажете,моля Ви,какво Ви провокира да спомавате имената на Филчев и Първанов в един план?

 25. Е-е Г-н Инджев,
  Май не сме чак толкова луди! Поне такова е мнението на Юрген Рот. На въпрос има ли шанс Тракторът да бъде избран за президент на Ръ Бъ той згадъчно се усмихнл: “Е, чак пък толкова не са (луди) избирателите (в България)!” Бих добавил едно уклончиво “засега”!

 26. В една от книгите си Минко Николов Цитира един австрийски писател/в момента не се сещам името му/:”Световната драма се играе от оперетачни фигури”. Май……

 27. Към Тамплиер:

  Само цитирам Нанка Колева, съпруга на убития прокурор Николай Колев, която е прокурор и която по Нова телевизия директно обвини Първанов в покровителстване на Филчев като убиец на мъжа й.

 28. Благодаря Ви за вниманието.Мисля,че Нанка Колева,на която искрено съчувствам,е емоционално повлияна от субективни фактори.От това което,поне аз знам, и съм се информирал от различни източници,няма конкретни улики,свързващи смърта на Колев с Филчев и сценарийте,които се въртят в публичното пространство.Между другото “прокурор” не е критерий за непогрешимост и недосегаемост.

 29. Към Тамплиер:

  Никъде не съм казал, че прокурор е критерий за нещо…

  Но е във всички случаи е нещо повече от “една нещастна женица”, както доста гадничко я нарече тази сутрин пред Нова телевизия прокурорът ( т.е. колегата й) Филчев. И значи също, че тя е наясно с процедурата и е готова да отговаря за думите си – стига някой да й обърне внимание. Не е точно като онази лелка, която повика полиция край вилата на Цветанов и полицията ( ха, това да видиш, можело , значи!) откликна светкавично на молбата й.

  Докато прокурорът Колева от години се моли да бъде чута.

 30. ама нали им дадоха рейтингите – над 50 %, а всички протестират – и учени, и студенти, и лекари, и пациенти, и в несебър, и в ивайловград… в нета всички са срещу тях… ами кои са тия 71 % подкрепа за правителството

 31. Защо прокурорът Колева не заведе дело ,а се моли?Всъщност на кого се моли?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.