Миролюбието на войнолюбието

“ 11 септември е нещо като отправна точка за всички новинарски емисии” на Би Ти Ви.

Чух това да казва от екрана тази вечер Люба Ризова, която е шеф на същите новини (и на огризките от публицистика в телевизията). Тя и друг път е изричала подобни истини ( в случая отново не подозира колко е права). Като мой началник ме е “съветвала” да си направя собствена медия, щом не съм съгласен с нея. Което и сторих със списването на този блог, в който се чувствам провокиран да споделя някои остарели новини.

Да, атентатът от 11 септември 2001 г. наистина е отправна точка, но за скритата от зрителите част от действителността – такава, каквато е зад кулисите на телевизията, която е най-популярната в България и формира обществено мнение. Не че тази истина е валидна като характеристика за всички колеги и ситуации – ни най-малко. Но може да служи за “отправна точка”, ако не за “всички новинарски емисии” , то за отговора на някои въпроси, свързани с “човешкия матрял” в нашата професия.

Това, което ще споделя, е толкова шокиращо като спомен и грозен факт, че мога в аванс да кажа: спестявал съм го досега защото е отвъд човешкото и не ми се ще да съм аз този, който го сервира за публична консумация, съзнавайки, че най-вероятно ще понеса негативите с обвинения за “донос”, “завист”, “реваншизъм”, “комплекси” и т.н. Нямам никакъв интерес да си притурям още врагове – имам си ги повече от това, което е необходимо за статута на журналист, принуден да вирее под санитарния минимум в българското медийно блато. Но стоя зад думите си.

Нали публиката е настървена да знае истината! Самият президент пледира за прозрачност – защо да не приложим този принцип и към телевизията, която му служи толкова всеотдайно?

Би Ти Ви съобщи в централното си телевизионно време кои са нейните лица за десетилетието по повод на годишнината от излъчването на първите новини на 18 ноември 2000 година. Не е изненадващо, че като продуцент сред професионалистите зад кадър е посочена Виктория Бехар. Съзнавам, че по-скоро й създавам проблем с ненужната за нея похвала, но не мога да не призная, че всъщност тя е истинският мотор на новинарството в предприятието, чиято фасада, свързана с корпоративно -политическите машинации, е Ризова.

Също толкова заслужено, но “пред кадър”, сред репортерите е отличена Миролюба Бенатова. Най-добрата за десетилетието!

На 11 септември 2001 г. Миролюба на висок глас и в екстаз повтаряше “ Е, сега им се е.а майката на американците”! Беше дяволски щастлива и засмяна от гледката на апокалипсиса в Ню Йорк! Сцената се развиваше в нюзрума на Би Ти Ви на фона на кадрите, които показваха в реално време срутването на небостъргачите в Ню Йорк и летящите от прозорците на небостъргачите все още живи хора, опитали се да откраднат няколко секунди живот.

Не очаквам да бъда подкрепен от свидетели, макар мнозина колеги да бяха такива в зала 12 на НДК.

Премълчавал съм досега този (допълнително кошмарен) спомен за кошмара от 11 септември, защото думите ми неминуемо ще се възприемат като лична атака срещу Миролюба, за каквато нямам основание. На мен лично “нищо не ми е направила”. “Само” се радваше от сърце на невероятната човешка трагедия…

Освен всичко друго не ми се щеше някой от субектите, “заковани” от най-добрата разследваща журналистка на телевизията през годините, да злорадства за сметка на напористата Миролюба.

Наречете го изповед или както щете. Споделям една от най-уродливите истини за задкулисието на професията. Бил съм години наред очи в очи със смъртта: виждал съм трупове и умиращи, а и самият аз неведнъж съм бил застрашен да стана един от тях: но преди 11 септември 2001 г. не бях се докосвал до радостта от масово убийство. Тя се разигра пред очите ми насред Би Ти Ви.

Вероятно все още щях да пазя тази отблъскваща тайна, ако не бях взривен лице в лице от екрана от твърдението на лицето на новините на Би Ти Ви, че тъкмо 11 септември е “отправна точка” на новините. Не съм търсил тази символика, тя сама ме споходи.

73 мнения за “Миролюбието на войнолюбието”

 1. Сензация и общочовешка трагедия. Веднъж вкусила от сладостта на пролятата кръв, телевизията не може да се задоволи с друго, освен с ежедневните катастрофи и убийства.
  Дори и да не бяхте споделили, г-н Инджев, зрителите се досещаме какви емоции се таят в “нюз руума” и то не само на Би Ти Ви.

 2. На 11 септември 2001 г. Мартин Карбовски също се радваше в ефира на “Дарик радио”. Сигурно и други ваши колеги са се радвали, както и много други българи. Не знам как да коментирам това, наистина е шокиращо.

 3. Логиката е съвсем проста – такива хора са със всичка сила от “шъвецкия шъюс” (СеСеСеРе)
  Великият Рейгън не случайно нарече североизточната “Империя на злото”.
  Каква по ярка илюстрация от реакцията на тези хора (бенатова, карбовски и подобни – познавам доста).
  Трябва да ти липсват по-голямата част от качествата, характерни за човека…
  Спирам, защото ми се догади..
  Дърпам водата на казанчето,
  дано се скрият под повърхността,
  грях ми на душата, ама го искам.

 4. Отдавна не бех гледал “По света и у нас”… допреди неколко дена… и за мое изумление останових, че в държавната телевизия отразяват събитията от деня по много по-критичен към властта начин, може би защото са длъжни да отразяват какво правят и казват другите партии или що ли, но просто БиТиВи са такава гнусна подлога, че… отврат просто.

 5. Ако харесвате публикациите и гражданската позиция на журналиста Иво Инджев, може да гласувате за него за „Човек на годината“:
  http://humanoftheyear.org
  От нас зависи г-н Инджев да получи поне признанието на публиката!

 6. Г-н Инджев, и от мен едно искрено БРАВО!

  Стига аванти за фурнаджийски лопати.

 7. Според господжа Миролюбка, братя Галеви са много интелигентни хора, гордост за човешкия род. А и много нежно и интимно споменава в ефир Алексей Петров с малкото му име.

 8. За пореден път г-н Инджев доказахте вашата независимост. Изключително много се радвам, че изнесохте факт, олицетворяващ същността и морала на по-голямата част български “журналисти”. Разбира се, докато четох статията ви, някак си не се учудих на реакцията на въпросната Бенатова. Въпреки че съм зрител и до сега съм виждал само поведението им пред кадър, не мога да скрия факта, че дори и това нагласено за пред кадър поведение често ги издава всъщност що за лицемери са. Докато се опитват същите тези водещи журналя да ни убедят колко са състрадателни към нещастието на децата в тази държава,в същият момент те се радват някак си извратено на нещастието на другите хора.

 9. Много пъти съм стигала до извода,4е за да се из4истим от метастазите на последните,ве4е 60 години,трябва да си отидат,за да не кажа ДА ИЗМРАТ,поне още две поколения!Жалко.

 10. Най-добре е да дойдат психиатрите!!!

 11. janet след две поколения силно се съмянвам, че ще са останали българи в България… не, че няма да има население, просто ще е българско само по паспорт…
  Аз съм около 30 годишен… от елитна гиманзия , висше и работещ по специалността си… моите съученици 80 процента са безвъзвартно в чужбина…. от моите колеги в университета няма как да знам, но от личното ми обкръжение са на 60 процента там… някои от останлите се каним тепърва да напускаме с децата си…

 12. Завистта е характерна българска черта.

 13. Точно срещу пасажа в който става дума за неистовата радост на тази достойна за съжаление жена, стои логото на книгата със заглавие:”Мълчанието е злото”. Това е съвсем достатъчно да се разбере, дали е необходимо или не да се огласяват такива истини. Истината и само истината ще ни направи свободни, както е казано и в най-великата книга.
  Сега не е трудно да си представя и какви деца е родила, и възпитава тази жена, ако въобще има деца, тъй като не познавам личната й биография.
  Такива ли ще са бъдещите граждани на РъБъ?… За сегашнит ми е ясно…

 14. Миролюба Бенатова нарече Б.Борисов национален герой още когато беше гл.секретар на МВР и й се обаждаше лично за предстоящи събития,за да е първа! Това го сподели лично с мен вече бивш журналист от БГНЕС!

 15. Много тъжно. Някъде отвътре ми е идвало през тези години да обозначавам за себе си тази миролюбива разследваща персона като “Труполюба”. И Вие, г-н Инджев, просто потвърдихте вътрешното ми усещане, че има някаква странна радост при заслужилата репортерка, когато става въпрос за загинали хора… Явно някои неща си личат и без нюзрума.

 16. Това , разбира се, не му попречи да заяви по-късно,като представител на друга медия-МЕДИАПУЛ,да каже колко е способна! Толкова за журналистическата етика!

 17. Отвращавах се, когато гледах новините на БТВ. Имам усещането, че ме задушават с някаква негативна енергия. Че много неща в нашата държава не са наред, е факт. Но допълнително поднесени и украсени от новинарските екипи, определено ми идват в повече. Затова и отказах да ги гледам. Има други телевизии, които поднасят по малко по-различен начин нещата от живота.

 18. Иво, приятелю, ти ме провокира да си спомня, а и да споделя чрез твоя блог един детайл. В същия момент, в който ти си наблюдавал реакциите в нюзрума на Би Ти Ви, аз бях изумен от поведението на един заместник-министър на външните работи /И.П., възпитаник на МГИМО/, който по подобен начин протриваше ръце и злорадстваше пред срещнати в коридорите на МВнР колеги. Така, че реакциите в “американската” телевизия и в “проамериканското” МВнР с министър вече С.Паси, са били абсолютно еднакви като дух и еднакво прикрити за зрителите на телевизията и партньорите на МВнР. Защото същият зам.министър изказваше след това съболезнования в американското посолство, а бившите ти колеги от нюзрума заклеймяваха терористите. Нищо ново…

 19. Радостта от 11 Септември не стихва и сега, близо 10 г. по-късно. В снощното филмче по повод годишнината на бтв новините всичките спомнящи си събитието неизменно го правеха с широка усмивка. Това директно ме накара да прибегна до дистанционното.

 20. Тези,които се радваха на “пуча” срещу Горбачов,са се радвали и на 11 септември.Може би не е имало шампанско,но и това не е сигурно!

 21. Когато бях ученичка в първи клас, учителката ме попита вярвам ли Бог, защото баба ми ме беше завела на църква и това се беше разбрало, аз бях толкова уплашена, че казах, че не вярвам в Бог. Никога няма да забравя тази ЛЪЖА, може би първата ми и най-значима лъжа, още се чувствам много омърсена от нея, но тогава се страхувах да кажа истината.
  Давам този пример, защото според мен много поколения се родиха и живяха в лъжа, лицемерие и безнравственост като цяло. А тези, които са имали нещастието /за мен това е нещастие/ да бъдат възпитани в комунистическо и атеистично семейство – те няма как да бъдат добронамерени и състрадателни към човека изобщо, защото се ръководят от “класовото” си възпитание, та и тази журналистка явно е продукт на подобно взпитание. Това са осакатени хора …

 22. Много благодаря за информацията. Мисля, че тези неща не трябва да се спестяват на никого, особено на колективчета, които се правят на големи моралисти в своята “публицистика”. А те не са нищо повече от едни дилъри на паника ,изцяло изгнили от злоба, завист и най-вече комплекси.

  Добре че напоследък има блогове като вашия, та да гледам новините с единствената цел, да видя какво НЯМА да кажат.

 23. Не съм съгласна с Вас Росица, затова че поставяте всички хора живяли в онова соц време под един знаменател , както и че се ръководят от класовото си възпитание.

  Това не е така. Човек сам избира какъв да бъде, а това да бъде добронамерен и състрадателен е въпрос единствено и само на неговата индивидуалност.

  Съвсем не е нещастие, че съм се родила в “онова време”, защото сега мога да оценя какво се е случило- кое е по-добре и кое не е толкова добре.

  Като цяло бих искала да не ме занимават толкова медиите с политиците и “неполитиците” , а да има и нещо по- приятно и по- достойно , което да постопли вечерите ми след дългия работен ден.

  Имам право на избор на канал, но какво от това – всички “бълват” еднакви цинизми, глупости, клюки, интриги и…не се забелязват истинските, достойните неща.

  Едни и същи лица в различни роли…………това са днешните политици – ХАМЕЛЕОНИ.

  Независимо, че не съм гласувала за днешните управляващи аз искам те да успеят, наистина ще съм доволна да успеят.

 24. не е нормално да се радваш на смъртта на невинни хора.от друга страна не ги е убила тя.от трета страна wtc 7 падна някак от самосебе си.въобще в едни твърде странни времена живеем.

 25. След кат изнесеното е от г-н Инджев,то ,за мене носи печата”100% вярно.Ще добавя и един щрих,свързан със злощастието на 11 септември.А той е,че веднага след него/събитието/,се пусна слуха,че то е инсценировка на самото американско правителство, и по-конкретно,на президента Буш.За да може да започне борбата с тероризъма.Тази версия битува и в днешния ден,може би подхранвана и от такива,като въпросната Бенатова!Мехлем за душата на най-яростните антиамериканци,скриващи се зад маската на натовци/,като Гоце,например/!

 26. Изречените думи от Миролюба са равни по гнус на думите на Петър Младенов “По-добре танковете да дойдат” или посмъртните гнусопатии на Богомил Райнов.Някои хора настъпват изпражнения с подметките си, а други с лицата си (подлогите)

 27. бенатова едва ли се е радвала, че умират хора, по-скоро по тъп начин е изразила радост от това, че е свидетел на нещо наистина голямо. пръднала е (с извинение) публично, случва се на всички ни…

 28. Такъв цинизъм едва ли е само резултат
  на професионална деформация.
  Бенатова твърди,че се разстройва,когато страдат деца.А дали между горящите и задушаващи се хора в кулите-близнаци не е имало и деца?…
  Нейното радостно възклицание при вида на апокалипсиса ми напомня на пироманския възторг на Нерон от опожарения Рим.
  Четох малко биографични данни за Миролюба.Мислех си дали аджеба антиамериканизма й не е заложен във възпитанието й…

 29. Росица,а каква е разликата да вярваш в Бог и в Комунистическия Бог,и двата са невидими,неуловими и неконтактни. Да,първия е по-добър вариант от втория,ама,както и дае,всеки да вярва в който си иска,ама по-добре да не вярва в нищо,което не е сигурно.

 30. Г-н Инджев,вярвам Ви за Бенатова.Аз познавам хора,които се радваха на 11 септември и казваха “малко им е на американците”.От къде идва тази омраза.По ирония на съдбата, на почти всички мои познати с комунистически възгледи децата им са в САЩ.Те самите ходят при тях,седят там по 6 месеца и като се върнат разказват “колко са тъпи американците,колко са прости,колко е зле образованието им и т.н.” Защо никой не отиде да живее в Русия?Наистина чипът ни е повреден.Ние четем тука,пишем възмущаваме се- и какво от това?

 31. Такива като Бенатова се вероятно се ползват с подкрепата на доста мощтни финансови организации. Как така единствена от гилдията тя стана мажоритарен собственик на радиостанция “К2”. При това след като толкова години се водиха войни за собственост и то срещу разни мафиотски среди които били узопирали честотата. За такива продължителни съдебни спорове, трябва да имаш солиден финансов гръб. И сега това е радио с 12 часова ток-щоу програма, очевидно служеща за подработване на общественото мнение. Въпреки опита да се декларира като “независима”, станцията има доста видими анти и про нагласи в политиката и подбора на поканените и задаваните към тях въпроси. Про леви и анти Герб. Някой може да ми възрази че там се дава дума и на отявлени десни политици. Така е но времето , начина на поставяне на темите и въпросите не са безпристрастни.
  Така че слугинажа продължава. А той се възлага и подпомага не само морално….на журналисти,който могат “силно да любят и мразят”.
  ТОЛКОВА за въпросната звезда на медийния небосклон.

 32. Познавам Миролюба лично. Споделеното от г-н Инджев се вързва напълно с личноста, която тя стана с течение на годините. Миролюба е нито повече, нито по-малко творение на Гоце-ББ системата, която контролира България вече 20 години.

 33. Към Simeon:

  Вероятно бъркате Бенатова с Илияна Беновска.

  Използвам да кажа, че не ми се иска да има персонализиране и демонизиране, но не виждам какво мога да направя по въпроса без да се окаже цензуриране (на нещо, което съм отприщил…).

 34. Добрата новина за Бългрските и за Руските граждани е, че руският президент Медведев (днес 20 11 2010г) отпуши пътя на Русия, към НАТО и към добрите приятелски отношения между България и Русия, а това означава, че и във най лошият случай Русия няма да пречи на България да се освободи, от червената мафия и от съветската република в България.

 35. Живея от дълго време в Съединените Щати. Гледах колапса на близнаците по телевизията. Беше шокиращо. Но още по шокиращо беше да чуя от устата на близки адресирано диртектно до мен, че Америка си е заслужила тази трагедия. Беше нещо от рода на “Така ви се пада там, като се опитвате да командвате другите…” Така, че нищо ново под слънцето – завист, комплексарство и типичната за нас българирете реакция да ритаме падналите само защото са били по-силни от нас когато са прави. Жена ми ми казва с насмешка, че трябва да си ходя в България на всеки две години, за да си свалям розовите очила на носталгията и да охлаждам патриотизма си.

 36. Някой съмнявал ли се е ,че гледайки сериозните,тъжни или развълнувани до сълзи от нечия съдба /най-често детска/,
  лица на тв журналистите,всъщност вижда
  лицемерния образ на съвременните продажни и зависими медии?Ако не е-значи е голям наивник.Както е казал поетът “всичко е само спектакъл”.И то добре подплатен с финикийски знаци.Истината е зад кулисите/камерите в случая/.И винаги е грозна и нелицеприятна,пошла и жалка/сега се сетих и за Бареков с неговия дудук и
  маймуната/.Ако сте се уморили и отвратили от лицемерието и кича,просто
  натиснете червеното копче на дистанционното/не минавайте на друг канал-там е същото/.Единственото
  “наказание”,което можем да им наложим
  е да ги лишим от публика и от внимание.
  Аз го направих преди повече от половин година и не ми липсват,напротив!

 37. Мисля, че решението ви да напишете това, е глупаво

 38. Изобщо не ме учудва реакцията на въпросната журналистка. България е може би сред страните с най-силните антиамерикански настроения в света. За някои мюсюлмански страни или за Северна Корея такова отношение може да е разбираемо, но за нас? Психиатрите трябва да кажат защо е така. Аз съм историк и мога да дам само частично обяснение на това явление. Парадоксалното е, че в миналото, а и досега, САЩ в сравнение с другите “Велики сили” са се отнасяли най-коректно със страната ни. Въпреки това омразата към американците у нас е неистова, а митовете и неистините за тях се повтарят от много хора и то по почти по един и същи начин. Въпросната Бенатова не е изключение от останалите, но случаят, разказан от Иво Инджев, показва колко болни са тези хора.

 39. Сега разбрах ,коя е прототипът в следните строфи :
  Такива журналистки само да искате.
  Още не са я качили в джипа,
  а тя вече посяга и сваля му ципа.
  Такъв е живота.
  Поздравлявам всички вестници и главните редактори
  и техните заместници.
  Всеки пише за всичко, а от нищо не разбира.
  Толкова е гнусно, че не ми се коментира.
  Не ми говорете за закон и конституция,
  в тая държава всичко е проституция.’
  Краят на песента…

 40. Иво, човек е такъв, какъвто е роден! Явно госпожица Бенатова е закърмена с любов към причиняващите трагедии!!! Подобен случай беше и след смъртта на прегазеното момче в Катуница! Цяла нощ, всичките и новини бяха за “вандалските” изстъпления на хората, но тя нито веднъж не направи опит да говори с близките на момчето! Да ги успокои, да им каже, че в тоя изключително тежък за тях момент – не са сами, а цяла България е мислено с тях!!! За това – що за човек е Бенатова – нямам такива думи в речника си……..

 41. Виктория Бехар да няма случайно някаква връзка с корпоративния “PR” (и обичаен обект за присмех, опитвайки се да продава учебници за неща, от които всъщност ни разбира ни има опит) Максим Бехар?

  Вижте впрочем в Wikipedia за Красимир Гергов.

 42. Боже мили, та нима само Бенатова е реагирала така ? Поне 50% от формално образованите люде в тази злощастна страна реагираха по същия начин. Сякаш САЩ са им сторили някакво зло. Впрочем, ако приемем, че същите тези САЩ са една от основните причини за рухването на болшевишките диктатури в Източна Европа през 1989 г., то тогава наистина има доста хора, които биха били доста щастливи от случилото се на 11.09.2001 г. Жалки типове и типеси.

 43. Не оправдавм Миролюба, нито никой, който се радва на човешкото страдание – не зависимо от коя страна на политическата бариера стоят страдащите. И злорадссващите. Яростно споря с всеки, расдъждаващ по начина – пада им се на американците, като си пъхат носа на всякъде – отвратителна логика/ако изобщо може да се нарече логика/.
  Но моля ви, нека всички си сложат ръка на сърцето и да кажат колко от тях се радваха на убийството на Чаушеску например? Убедена съм, че сред постващите тук има и такива. Ако не – извинявам се най-искрено. Но нека само заради това, че никой не може да прочете нашите мисли, да не използваме споменатата Бенатова като черния фон, на който да изпъкне нашата белота. И пак казвам – по никакъв начин не споделям и не подкрепям подобен вид разсъждения.

 44. ‎…винаги съм изпитвал ПОГНУСА от бенАТОВА! …отврат животно

 45. Отвратително! Израждане, каквото човек трудно може да си представи! Аз също бях свидетел на хора, които се радваха, щото антиамериканизмът е нещо като жестока противочовешка параноя. Медийното слугинстване пък, оказва се, вървяло ръка за ръка с ценностния дефицит и вакуум, щото само на това основание може да се радваш като изрод когато гледаш как умират човеци. Антиамериканизмът, както се оказва, върви още и ръка за ръка с пълното израждане на човечността, понеже, както и да го погледнем, Америка си остава бастион на свободата. А пък без свобода човечност не може да има. Изгонили вчера Бенатова от Фейсбук, аз пък, понеже съм хуманист и свободолюбец, я съжалих и я подкрепих тази сутрин, щото и мен са ме гонили откъде ли не. Подкрепих я обаче в името на принципа на свободата, обаче оказва се, че подобни като нея явно съвсем не разбират какво е свобода. Щото съзнание за свобода без човеколюбие и без човечност едва ли може да има – та нали тъкмо свободата е техният корен, почва и основа?! Да се радваш когато гледаш как умират хора е противочовешко и свидетелства за страшно израждане, подобно на онова, каквото представляваше комунизмът. Прочее, тия дни гледах филма ЧЕКИСТИ, където са представени доста убедително комунистическите убийци. Дали оня, който се радва на самото убиване, сиреч, гледайки как убиецът убива, не е с по-изродена чувствителност от самия убиец?!

 46. Колко време трябва да ни занимавате с уволнението си от бтв и неприязънта си към нейното ръководство? Не е ли по-добре да предприенете съдебни действия? За толкова години и в Страсбург да ги бяхте осъдили, ако сте прав…

  А, за Бенатова си е донос, както и да го погледнеш… Колко ли подобни реплики е изпуснал всеки от нас при идентични случаи, но на друга географска ширина?

  Преценката Ви дали се е усмихвала, са доста субективни, съгласете се.

  Много, много съм разочарован. Определено! А, да нападаш жена, в момент, в който стотици й се заканват, дори не е джентълменско.

 47. Към Читател:

  Не си чел, “читтелю”- провокиран бях да напиша статията по конкретен повод преди година, както съм обяснил подробно, но явно “адвокатският” ти капацитет спира до умението да пишеш, без да четеш онова, което коментираш.

  А понеже се опитваш да ме ядосаш, да кажа тогава още нещо: Миролюба демонстрира същата злобна реакция и в случая с побоя над депутата Асен Агов- влетя в нюзрума и съобщи с голям кеф и удоволствие, как Агов са го размазали ( прозвуча направо като пожелание- не се знаеше още точно какво се е случило, но беше много щастлива).
  И откъде знаеш как съм реагирал или не преди въпросните години- да не би да си бил в нюзрума или (най-вероятно) пишеш по поръчка на някой който го стопанисва?! Интересна подробност в това отношение, която те изобличава ( слаб “адвокат” са си наели в твоето безлично лице!), е фактът, че не оспорваш истинността на факта, който се случи пред много колеги. Не се учудвам, че няма желаещи да ме подкрепят – та нали точно по тази причина се разправиха с мен, за да затворят устата на останалите, мнозина от които бяха инструктирани да “внимават” с президента Първанов през онази предизборна кампания, но никой не се осмели да потвърди това след моето напускане. Разбирам ги, но на хорския страх не мога да се зарадвам…
  Ако ти, читателю, се солидаризираш с това и го смяташ за нещо нормално , което “изпускаш”, значи сте от един дол изпуснати дренки.
  И последно- с нищо не те занимавам – ти се занимаваш с мен и употребяваш квалификации за донос, макар самият да се криеш ( за разлика от мен).

 48. Извхърлиха Бенатова…

  Направо не е за вярване, колко много хора не са чели статията ми ( писана преди година), но “смело” я определят като атака с днешна дата….

 49. Аз пък познавам и Иво и Мира лично. И се подписвам с истинското си име. Много ми е трудно да повярвам….едно, че се е случило точно така, и второ, че Иво решава да го (пре)разкаже точно в този момент. Тъжна работа….Иво,наистина съжалявам, че си написал това. Смятам, че не е честно- не заради “осветляването” на “задкулисието”, а защото е непочтено спрямо хора, които пред очите ми са те подкрепяли. И пред твоите очи. И не говоря само за Мира. Досега съм приемала, че имаш своите аргументи, но това просто ме изненадва…Съжалявам

 50. Статията е силна, свидетелството е вярно – да не забравяме, че това беше съвсем скоро след опита на Милошевич да унищожи косоварите и набиването на канчето му от страна на американците. Няма да се изненадам, ако научим, че по онова време г-жа Бенатова е правила репортажи за Сърбия, срещу САЩ.
  Но тогавашните ѝ кусури и днешните ѝ проблеми нямат нищо общо. Народът вярва на медиите… т.е., лесно е да бъде излъган да им повярва, а г-жа Бенатова е само една от говорителите в тези медии. Ако не беше тя в Катуница, щеше да е някоя друга, но речникът ѝ щеше да е същият…

 51. към дарина сарелска:

  Дарина, благодаря, че си ме подкрепяла, макар истината да е, че никой от колегите не ме подкрепи публично , ако изключим гласуването на Светла Петрова в комисията по етиката при онова решение, което казва, че не съм извършил никакво нарушение. Напротив, от екрана на Би Ти Ви и до днес колеги твърдят, че съм си бил тръгнал ей така, като някакъв каприз, с което се опитват да ме удавят в капка лъжа за пореден път.

  Ръкостисканията на изхода на телевизията и изразеното “съжаление”, че си тръгвам ( след като ми спряха насред изборната кампания предаването, на което ти беше продуцент), едва ли могат да се сложат в графата “подкрепа”. Защото всички в нюзрума знаеха отлично, че казаното от мен за ролята на Първанов в този сюжет е истината. Когато обаче в процеса на написването на книгата “Президент на РъБъ” се опитах да получа нечия смела подкрепа по въпроса, никой не се реши на това. Една колега, която ми беше отказала да прави улична анкета за предаването с аргумента, че ще се наложи да маха от записа отрицателните мнения за Първанов, изведнъж ми съобщи, че е забравила “такова нещо”…

  Това, че не можеш да (ми) повярваш, е много тъжно..Вярата е за църквите, каквато Би Ти Ви определено не е. А и ти тогава не беше на работа в тази телевизия ( а и да си била, това не значи, че не е истина, щом ти на знаеш). Да ти кажа ли имена на свидетели ( защото не бях единственият шокиран и сме го коментирали) или да не им създавам проблеми?? Явно приятелката ти няма да си признае сама и нищо чудно също да е “забравила”.

  Освен това статията съм я писал много, много преди сегашния случай- прочети я и ще разбереш защо. Странно е опитен реактор да не забелязва (и) това и да ми вменява, че съм бил “решил” сега да (пре)разкажа случая- това е доста грозно косвено обвинение. Защото е лесно за разбиране и доказване, че статията ми с давност от една година сега заживя собствен живот в интернет и заслугата за това не е моя. Обещавам ти, че един ден ще се случи нещо подобно и с публикуваното от мен разкритие, че руското посолство е викало шефове на БТВ да им се кара за интервюто на Коритаров с Литвиненко- ако не вярваш и това да е истина, питай Миролюба , която е добре осведомена, но няма да превърне подобна тема в своя, но най-вече питай Люба Ризова, която е била изпратена на позорната мисия в посолството, развенчаваща лъжата за “американската телевизия”.

  Дарина, лъжа ли е също радостта, която демонстрира Миролюба от побоя над депутата ( остави това, просто човешкото същество Асен)? Тази лошотия обаче не е персонален проблем- видях я на процеса срещу побойника, когато репортерите хихикаха и се наслаждаваха на гаменското му поведение в съдебната зала, в която се хвалеше, че имало много доволни от това, че е пребил един депутат. Ето по тази причина смятам, че съм прав да водя публичен разговор за състоянието на журналистиката ни, болна от незаслужена надменност и оперирана от човешка чувствителност. В случая с хихикането беше 100 процентна извадка от присъстващите репортери. Впрочем, адвокатът ( не кой да е, а Василев, който сигурно е сред най-скъпите в качеството на търсен от най-знаменитите подсъдими, нает от един “беден безработен”, какъвто пледираше подсъдимият) измъкна от затвора своя клиент с аргумента, че Агов не бил толкова пострадал, щом дал телевизионно интервю от болницата…”Ха-ха-ха”, последва доволно ехо от пейките с репортерите, някак щастливи, че са услужили на справедливата кауза на един побойник с 10 досъдебни производства за хулиганство.

  Ако нещо е наистина тъжно, това е, че свестни хора ,като теб, не разбират (или не искат да си признаят ), че ги използват за защита на нещото, което не искам да описвам с думи, а само с три букви: БТВ. Защитата на началството ( защото това означава да не ми вярваш, обявяваш ме нежно за лъжец в стила и духа на линията на гузните шефове на телевизията) от един прегазен журналист не е кауза…Тъжно е, наистина…

 52. Работих в телевизия над 10 години (като техническо лице). Абсолютно съм убедена в правдивостта на изнесеното от г-н Инджев. Отвратително, но факт – “добрата новина е лошата новина”…Радвам се, че се отървах от този кошмар.

 53. Колко ви е скъпа истината, уважаеми журналисти?

 54. Pulni glyposti ste napisali.Iavno celta vi e da sasipete karierata na Miroluba Benatova.A dori i da e viarno,dori i da se e zaradvala na 11sept,niama lo6o.Yveriavam vi 4e i drygi xora sa se radvali,no ne me razbiraite pogre6no-ne na smurta na nevinnite jertvi ,a na ne6tastieto vruxletialo Amerika-durjavata koiato si pozvoliava vme6atelstvo navsiakude i vuv vsi4ko,durjavata zaradi 4iito gre6ki i nagla politika stradat i 6te stradat mnogo drygi po-malki durjavi i obiknovenni xora.Benatova e dobra i viarno otraziava6ta subitiata jurnalistka.Ne se opitvaite da ni vuzdeistvate kato vadite stari i to nedokazani facti.

 55. очевадната арогантност на подобни евтинопроваващи се иде от специалното програмиранем или мозъчна промивка казано на обикновен език: за да имат мотивация, на тях им се внушава, че са ръката, а не машата. благодаря на господин инджев, задето сподели как са привиквали бтв-водачите на инструктаж в руското посолство – така можем да видим как и до днес нямаме свободно слово и мисълм а само плътно контролирани от чужденци изпълнители. те винаги са работели според инструкциите на окупаторите на българия, описани в учебника по психополитика на лаврентий б., активен съучастник на “стоманения” йосиф. непознаването му позволява и до днес да ни прецакват с едни и същи стари като технология за моделиране номера, а прочитането на такъв текст имунизира, поради придобиване на съзнателно разпознаване на триковете. тексътъ се намира лесно и на много места по интернет, разбира се на английски – голям препъникамък за интернетбригадистите, и носи името

  brainwashing manual

  още веднъж, прочитането на този недълъг текст имунизира срещу престарелите техники за моделиране на мисленето и поведението, пореди придобиване на умението да разпознаваме на съзнателно равнище старите болшевишки номера.

  присъединявам се към всеки, който съчувства на насилствено отнетите човешки животи, и знам какво им е на близките, защото преди доста години пияни цигани от същата фамилия прегазиха леля ми в центъра на пловдив според замазаните увъртащи описания при скорост “над 135км в час” и веднага след като я блъснал, циганинът изскочила бяга, а другият седнал на местото му, за което бе осъден на шест месеца затвор, без да знам колко е излежал. мир на праха на прегазените и убитите от фамилия рашкови!

 56. Към silvia:

  Щом са факти, както казвате, значи са…факти.
  Или искате да кажете друго , но не знаете как да си изразите обърканата мисъл?
  Когато видя нещо толкова примитивно и злостно( нямало било лошо да се радва човек на масово убийство???!!!), като вашата реплика, се чудя защо не си гледате работата, ами държите да се излагате? От човек с неадекватно самочувствие по-лошо е само прост човек с такова…
  И как да въздействам на примитиви, които се натискат да се излагат сами и дори не могат да схванат, че въпросната ми статия е писана много отдавна и не аз я “вадя”, а читатели на блога. Елементарно- като мирогледът ви, явно.
  И накрая: от “ниво”, като вашето, за мен е комплимент да получа оценка , че пиша “пълни глупости” ( при това за факти, на които съм очевидец, а вие – не). Не дай Боже да бях “умен” като вас!

 57. Действително великолепна находка е тази статия писана преди година!!! Направо брилянт! И новост за мен:((
  – антиамериканизмът – квинтесенцията на комунистическито възпитание на трудещите се.
  Победителите в Студената война не ги съдят, но ах колко много ги мразят… победените!
  – Миролюба Бенатова – тя успя да прокара линията на правителсството, че в случая Катуница става въпрос до етнически и расистки проблем(с подкрепата на Волен), а не за липсата на съдебна система, а от там – за абсолютно беззаконие в България.
  И много хора се хванаха на тази въдица. Народният гняв беше отклонен в удобно за управляващите русло.

 58. Ще избегна повторенията-лъжи,задкулисия,службогонство,близа
  не на приятни и отвратителни неща и места…гнусни факти, които дават сили на едни, а убиват други.Ще обобщя:всички резултати от нашите действия показват представите ни за добро и зло, за човешко и нечовешко,и никакви други условности не могат да стоят по-високо от морала.Когато изчезне зрънцето съвест,което постоянно ти задава въпроси:-Честестен ли бях?Справедлив ли бях?Страхлив ли бях? и т.н.,вече го няма човека.

 59. Това са пълни лъжи а инджев си играе ролята. Както всеки друг и той си има роля. Неговата е на изгонен от гоце и журналист в немилост. А кулите сами си ги бутнаха американците. На който не му е станало ясно е идиот.

 60. Към ззззз
  kjsdfkj@abv.bg

  Това твоето е за рубриката “идиотът вика “дръжте идиота”- особено ми харесва самопризнанието: “като всеки дру”, те. авторът на откровението не прави изключение. Ето това е проблемът на идиотите: не знаят, не вярват и не позволяват да има нормални. Убедени са, че всички са като тях.

 61. Ами и аз се радвах на 11 септември. Не обичам американците англичаните и шотландците. Моного хора не обичат американците.

 62. Да твърдиш, че американците сами са си бутнали кулите е тежък пристъп на дебилност, олигофрения и прочие тежки заболявания на психиката.

 63. Ако американците са всъщност един човек , с еднаква воля и интереси , би било вярно изказването ти, IANCHEFFF . Ама така ,да лепваш етикети на хора , предпочитащи да се замислят, пред това да приемат “ИСТИНАТА” на bTV и всички официални медии ,показва колко ти е тоталитарен начина на мислене . Като са олигофрени с психически заболявания , може ли да обясниш защо? Като един много добър психолог? Или то се подразбира? Не вярва на “ИСТИНАТА” , а се осмелява да чуе и други истини , значи е болен?
  Вярваш ,че правителството на Америка изпитва съчувствие към народа си ? Каквото нашето правителство към нас?
  Без коментар по темата ,просто отговарям на YANCHEFF .

  П.С. -Не се радвам ,и никога не съм се радвал на събитията от 11 септември .

 64. Никой не обича Америка защото е силна, богата и опасна, но да злорадстващ когато умират хора е чудовищно. Впрочем мисля, че това стана с “позволението” на техните служби , а може би и с тяхното съучастие. Тази мисъл ме споходи още тогава когато видях как неестествено се сринаха кулите като по учебник за взривни работи, но това е друга тема.Впрочем днес тази телевизия е американска собственост, доколкото зная.

 65. Целия свят вече знае,че Америка заедно с ционистите и богатите евреи си организираха 11 септември,като оправдание да нападнат Ирак!Всичко е игра на интерси,пари и петрол!Също така както в момента играят долни игрички с кюрдите и ПКК..Обещават им светло бъдеще и собствена Кюрдска държава,и след като това стане,петрола е в техни ръце за 100 години напред! В момента освобождават територията на границата на Сирия,откъдето биват прогонвани всички тюркмени,и араби,за да може на тяхно място да направят Кюрдска държава,с размерите на ИСРАел…За тях не беше пробелм да изтрепят невинните си американски граждани,защото предишния ден всички евреи бяха предупредени и нито един евреин не загина в кулите…

 66. Към Албена Коларска:

  Така е, няма съмнение за “целия свят ” ( в който живеят комплексираните националсоциалисти от всякакви националности, вкл. и тук), че евреите се самоизбиват с хиляди и милиони дори за кеф на русофилите, които трябва някак си да си обяснят необяснимия феномен на руското изоставане във всички области. В този сложен за примитивите свят нищо не е толкова просто, колкото се вижда с просто око. Казано отново с думите на Лао Дзъ : за човек с чук в ръка, всички проблеми са пирони. Превеждам за примитивите с помощта на родна селска лексика: като не можеш да си обясниш очевидното, търсиш под вола теле.

 67. Операция”Валкирия” за тези червени фашоиди! С масирани информационни бомбадирания, до падането на трите прасета-Съд, Парламент, Агент”Президент”!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.