(А)лиса(бон) в страната на чудесата

Няма нужда да преразказвам оценките на американския президент Барак Обама за безспорния ( преди всичко американски) успех с решението на НАТО от срещата в Лисабон за разполагане на противоракетна отбрана в Европа ( ПРО). Естествено е Обама да е доволен. По интересно е как реагира Русия, поканена и приела ( за първи път) да участва в подобен общ проект с НАТО.

Руският президент Дмитрий Медведев, на когото се падна да отвори тази врата, даде еднозначно положителна оценка на събитието, като каза : “Имаме амбициозни планове за сътрудничество във всички направления, включително по ПРО”.

Макар и с тъжна физиономия, сякаш да подчертае за пред левите си следовници в България колко е тежко, но неминуемо да се съгласяваш понякога с американците ( щом Русия позволява), подкрепа за решението за ПРО декларира пред телевизионните зрители и президентът Георги Първанов. Все пак той не пропусна да намигне извинително на другарите и другарките със забележката, че “България не е в челните редици при обсъждането на ПРО, но беше важно процесът да се стартира”.

За онова, за което е малко неудобно сам да се похвали, защото охлажда рейтинга му пред червенеещите българи, си има дежурни “специални пратеници”. Репортерката Диана Кънчева от в. “ 24 часа”, същата, която се прослави с подмазваческия си въпрос към Първанов на пресконференцията от 12 март “кога ще осъдите медиите, които ви се катерят по гърба?” и този път се е постарала. В кореспонденцията си от Лисабон, специално за в. “Труд”, разказва, че “Президентът Георги Първанов е бил доволен да чуе от колегата си Барак Обама в личен разговор с него, че САЩ ни смятат за ключов фактор в процеса на евроатлантическата интеграция не само на Балканите, но и на съседните региони.”

Тя, разбира се, няма как да “знае” това, ако не й го кажат, за да го напише, нито пък има начин да узнаем какво точно е рекъл Обама на една от задължителните си протоколни срещи. Пратеничката продължава да ни “впечатлява” със сведения от втора, но не каква да е ръка ( а онази, която от години превърна “24 часа” в пропагандна притурка към президентската институция у нас):
“Първанов и Обама се видяха на вечерята, дадена от генералния секретар на НАТО на срещата на върха в Лисабон. Двамата провели отделен разговор късно в петък. Обама бил впечатлен от подкрепата на Първанов за разширяването на алианса. Шефът на НАТО Андерс Фог Расмусен също го поздравил, а Първанов разменил мисли и с френския президент Никола Саркози, и с чешкия си колега Вацлав Клаус.”

Разбрахте ли? Обама направо е впечатлен от Първанов! Хайде сега идете да проверите дали това е вярно и достоверно, особено щом е написано от журналистка, която не се свени публично да призовава Първанов да съди български медии.

За финал на излиянията репортерката центрира мястото и ролята на Първанов в световните дела:

“Президентът определи вчера срещата в Лисабон като “историческа”, като подчерта, че оценката му не е пресилена, тъй като е присъствал на 5 такива срещи на върха. За него най-важното било приемането на стратегическа концепция за развитието на пакта и решението за съгласуваност на противоракетната отбрана с Русия, както и стартирането на прехода в Афганстан. Първанов определи дебата като конструктивен, тъй като предварително била свършена много работа. Двигател на това бил Расмусен, дори Първанов го нарече “основната писалка”, която обрала напрежението.”

Както виждате, според писалката на “24 часа”, не само Обама хвали Първанов, но и Първанов хвали шефа на НАТО като богоравен на тази среща на върха. Идилия като за историята – няма как срещата да не е “историческа” щом в нея участва самият Първанов!

Само др. Станишев обаче държи фронта и не отстъпва от правилото българските патриоти да си мерят патриотизма по любовта към Русия. Русия може и да не иска това от тях, но те не се отказват. Строго, но справедливо (по мерките на този специфичен патриотизъм), той отсича, цитиран от “Труд”:

“Лидерът на БСП Сергей Станишев предупреди да се внимава с приемането на елементи от ПРО. “Не мога да приема правителството да казва априори “да”, без да се знае за какво става дума, както и какви са ангажиментите на и към България, как това ще се отрази на нашите отношения с други страни, с Руската федерация и какви ще са последиците от това”, каза той вчера в гр. Кула.”

Може би защото е на “края на света” в гр. Кула, а не в центъра на събитията в Лисабон, др. Станишев брани ревниво Русия с всички сили. Медведев изглежда на този фон русофоб, а Първанов най-малкото звучи като съглашател с американския империализъм пред лицето на заплахата срещу Руската Федерация, така лекомислено подценявана от руския президент.

Лисабон, а? (А)лиса(бон) в страната на чудесата!

7 мнения за “(А)лиса(бон) в страната на чудесата”

 1. Ако харесвате публикациите и гражданската позиция на журналиста Иво Инджев, може да гласувате за него за „Човек на годината“:
  http://humanoftheyear.org
  От нас зависи г-н Инджев да получи поне признанието на публиката!

 2. bedna mi majka Bulgaria i v 21 vek trebva da komentirame prostotiite komunisticheski, vmesto da mislime kak da sme po bogati po sigurni.

 3. Уважаеми г-н Инджев,тъй като Диана,богиня на лова забелязаното
  от Вас,без подвизи за тшеславни
  “лисици в лозето”по Фойхтвангер,
  ме изуми,но и натъжи,тъй като няма как,да е незабелязано
  от Москва и потвърждава,това което Европа и светът виждат след Втрата световна война.!!!
  Накратко,с примера на крехка жена
  бирманка,ако ще и с хунта за съюзник,на силна България й трябват силни,ерудирани и широко скроени хора.
  Колко пъти съм повтарял ,че като достойни хора,точно,ще успокоят много повече елита на Русия и СССР.
  Горният извод е направен още през есента на 2007-2008 г. когато демократите си имаха главоболия и с чужди и със свои “откачалки”
  Сега става ли ясно г-н Борисов,защо С такива като нашите селски ергени и понапудрени тук-там псевдо модерни
  кокони,от 1944 г. насам,ДЪРЖАВА НЕ СТАВА!
  Разбира се,настрана от усилията да последвате примера на Рузвелт,
  което съм ВИ написал,не като кардинал.
  Не знам,как ще продължите с Вашия хумор и кадрова политика за “шменти капели”,по отношение на жени или “такива напудрена,за да ги впечатлят гальовни украшения на малки имена”,но ако с волности не стигне и Волен,оглеждайте се за дългосрочни перспективи,тъй като сентенцията за “голото дупе и таралежа” е много точна.
  Въпросът е да не стане като през Мартенските иди 43 г.,но не: “И ти ли Бруте,сине мой?”,а: “До теб съм сине мой,нека да бъде силна България!”
  Това е последното ми послание след
  26 юли 2010 г.
  П.П.Медувпрочем,аз съм млад,и кой ли не се упражнявал с тест за издръжливост,докато ме ощастливи години и с нощни смени на портиер и съответен инсулт за рзнообразие,
  но ако далеч по-млади журналсти и поети са заливани с курешки….
  защо още трябва,за да ги оставяме,да чезнат в самота…?
  Или точно на тъмни фигуранти подхожда най-добре,да опяват с крокодилски сълзи паметта на КОЛОСА Данаил Крапчев!
  Страдам разбира се,че Светият Отец,не ме поканил в Париж,но ще ми мине!Но нямам и мании,като кон кото язди сво ездач!
  Важното е Вие,да не сте държавен деец консерватор петимен за нуредици,за разлика от либерала,
  който примира да ги замени с такива от друг вид!

 4. водевил нужни са трима и е страшно интересно прави впечатление че другарите много го умеят този жанр разбира се участниците не са важни като брой а по скоро като умствен капацитет колкото по малко толкова по добре и по смешно и интересно питам се само дали зеления цар обама е бил впечатлен от представения хибриден опел който ще се продава в европа от догодина повече от впечатленията си от гоце но това може да ни осветли пратеничката ако смее да зададе въпроса на зеления цар или на шефа русофила орденоносец стамболов агент гоце

 5. Щом като толкова е харесал нашия, дайте да им пратим Гоцката и да им го цаним за президент на САЩ. Той ще внесе там ценни кадри от село Сирищник. Понеже Америка е страна голяма, колко му е да се изгради там град New Sirishtnik, в който после ще изгради университет, който да се мери по начетеност с Харвард.

 6. Може да мине и по малко от година и ще прочетем материал от Кънчева на страниците на 24 часа как на среща с девойки Първанов им обяснява, че никога не е викал НАТО вън, а напротив викал е НАТО вътре. Ще обяснява че е бил за ПРО и даже участвал в стартиране на процеса.
  Помагал е за разширяването на НАТО като дори е впечатлил Обама на вечеря.
  Ако беше вечерял и с Медведев щеше да повтори големия шлем но не е успял за радост на Станишев.

 7. имахме такива отличнички в курса по медицина, на които предвещаваха блестящо бъдеще. но те се заслепиха от “светлината” и днес никой не знае за тях (но не защото са покосени от нелепата и зла съдба), не знае за тях… това са курви. като онази бенатова, дето въобще не знае на кой свят е, какво се иска от нея и колко цинганета ще се смеят в захлас и ще викат как й се е.. мамата, ако гледат как …

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.