Биячи на граждани начело на “гражданския” проект “АБВ”

Алианс за сигурна България /АСБ/ единодушно гласува мандат на председателя на своя управителен съвет генерал Красимир Петров да продължи участието си от името на организацията в инициативите на президентското движение АБВ, предаде кореспондентът на БГНЕС от Плевен.
Участниците в Общото събрание единодушно одобриха участието на генерал Красимир Петров на кръглата маса на гражданската инициатива АБВ от 11 ноември. Те гласуваха единодушно АСБ да продължи да участва в инициативите на гражданското движение на президента Георги Първанов, особено тези, които засягат темите на националната сигурност. От АСБ подчертаха, че те са участвали в кръглата маса на АБВ, защото последната е неправителствена организация, а не политическа партия. В устава на АСБ се посочва, че е неправителствена организация, която не може да участва в политически партии и синдикати.

В АСБ членуват основно бивши директори на регионалните дирекции на МВР, на службите за сигурност или експерти в тази област. На поредното Общо събрание организацията направи отчет на дейността си през изминалата година и бяха планирани дейностите, в които членовете й да участват през следващата 2011 г. Също така бе приет бюджетът за тази и гласуван нов за следващата 2011 г. Бяха избрани 8 регионални представители за цялата страна. В работата на Общото събрание взеха участие около 50 делегати. Централата на АСБ е в София. Неин изпълнителен директор е Чавдар Караджов, а председател на УС – генерал Красимир Петров, бивш началник на Гранична полиция. /БГНЕС

Както се вижда, подкрепата на полицейски полковници и генерали за гражданския(!) проект на действащия президент не е нито спонтанна, нито индивидуална и най-малко пък е “случайна”. Тя си е направо организирана под строй; марширува и козирува на главнокомандващия.

Много му отива на бившия шеф на баретите, на столичната, на бургаската полиция и на Гранични войски Красимир Петров да оглави и полицейския корпус в “АБВ”. Паметна е неговата роля в отказа от намеса срещу подпалвачите на Парламента на 10 януари 1997 г. Пак той се прояви в обратния смисъл часове по-късно в организирането на жестокия побой срещу шепата останали мирни демонстранти след полунощ.

Свидетел съм на абсолютно ненужната жестокост от 11 януари, когато яките униформени биячи се нахвърлиха върху двойно по-малко на брой от тях граждани и ги смляха от бой без изобщо да представляват някаква заплаха и без да предизвикват въоръжените кордони ( откъм университета те дори стреляха с трасиращи курщуми – така и не стана ясно с кого се “бореха” ). Останах ненабит по чиста случайност, защото трябваше да отида да предам поредна кореспонденция за световната емисия на Би Би Си и видях гледката отвъд щракналия зад мен кордон. Но какво от това- свидетелите (жертвите), както се оказа, не можаха да разпознаят нито един от маскираните побойници и нямаше съдебно възмездие за полятата кръв, а лесно разпознаваемият шеф на окървавените полицаи мина между капките както за престъпното си бездействие, така и за бруталността на полицейските части. В което лесно можем да разпознаем лицето на безнаказаността в нашата държава- направо си е емблематично.

Първанов беше политикът, който, както се изясни години по-късно, извади най-големи дивиденти от събитията. Най-напред овладя отвътре най-голямата партия, а след това се настани на върха на държавата за 10 години. За оказаните му в бурните времена услуги, когато гражданската енергия беше употребена от политически спекуланти, той се отплаща “на когото трябва”. Петров със сигурност е един от онези, на които “трябва”…

Впрочем, да попитам пак: Първанов ще отговори ли някога защо се кри като лидер на БСП повече от месец преди да върне мандата за управление, а точно в този период левът счупи световните рекорди по скоростна инфлация и спестяванията на хората се оказаха безвъзратно ограбени? Някой ще му потърси ли отговорност точно за ТАЗИ криеница, която направи шепа добре информирани български другари извънредно богати за сметка на милиони пролетаризирани и дори лумпенизирани българи, включително сред червените избиратели?

22 мнения за “Биячи на граждани начело на “гражданския” проект “АБВ””

 1. Ако харесвате публикациите и гражданската позиция на журналиста Иво Инджев, може да гласувате за него за „Човек на годината“:
  http://humanoftheyear.org
  От нас зависи г-н Инджев да получи поне признанието на публиката!

 2. На 11 Януари през паметната 1997 година, българите бяхме бити и физически малтретирани защото ние и децата ни бяхме гладни. Бяхме бити от комунистите, т.е., от същите тези хора който уж са се борили да няма гладни и бедни хора по света. Как е по света не зная, но в България комунистите бият бедните, гладните и болните хора. Явно на Гоце Първанов, провъзгласил се за “социален” президинет, му харесва да бъде заобиколен с личности който имат имат комунистическия обичай да малтретират хората, защото са гладни.

 3. Приликата със щурмовите отряди на Националсоциалистическата партия на Хитлер случайни ли са?

 4. Още не мога да разбера, защо правителството 1997-2001 не можа да намери воля и да го осъди

 5. Спомням си окървавения и безпомощен Филип Димитров да му превързват раните на главата.
  Бяхме много жалка гледка – всеки се спасяваше с бягство и криене по входовете.Биячите ни се нахвърлиха следкато останахме шепа хора, които се разотиват.Главният бияч беше се разпоредил за боя, след като беше сигурен, че сме малко и ще ни попилее.
  И сега тоя същия Краси Петров ще ни възражда и ще бъде алтернатива.
  Достоен до руския ни наместник “Гоце”.
  Ама, всеки народ си заслужава….. и биячите..

 6. Към Nik:

  Точно така…Филип Димитров и Евгений Михайлов отиваха през градинката в посоката към стрелбата на ъгъла с ул. “Шипка” и ги посъветвах да не ходят там ( автобусите вече бяха натоварили депутатите от БСП), защото се връщах от същото място, където маскираните стреляха с трасиращи куршуми…Но те продължиха.
  После ги видях вече превързани.

  Стояхме с лице към сгъстяващите се редици на маскираните. Ставаха все повече и започнаха да удрят в такт с палки по щитовете. Днес вече знам, че това е предупреждание за нападение.

  Не знам дали е смешно, но минути преди големия бой, Теодор Дечев ( сега е някакъв фактор в някаква бизнес структура, но тогава беше от социалдемократите), който беше с нахлупена до ушите вълнена шапка и плакат, ми каза: ” Полицаите са вече повече от нас, май ще ни бият”. Така и стана.

 7. Просто изчакаха хората да се поразотидат и се разправиха гадно с останалите. ДАЖЕ И СЛУЧАЙНИ МИНУВАЧИ ПО ОКОЛНИТЕ УЛИЦИ – защото не биеха само на площада, ами гонеха хората по улиците докато бягат! Добре бяха инструктирани лумпените.

 8. Аз за една бройка отървах боя, ама много ми е жал за тези от нас, които не го отърваха. Когато полицията ни нападна, едни пичове изтътриха една Жигула напреко на Шишман до хотел София като барикада с цел да затрудни полицаите. Но се получи така, че тя ни затрудни нас, защото когато полицаите се юрнаха към нас, ние, сума народ бяхме пред Жигулата. Аз се явявах по средата на колата и с лъвски скок се метнах на покрива й, рамо до рамо с други братя по съдба. Нямаше време и възможност да се поизправя върху колата за да мога да скоча долу и само се набрах напред по корем и оттам – по муцуна – долу на паважа… Върху мен се стовариха двама-трима. Всичко се развиваше в секунди. Горките хора, които не можаха да прескочат или заобиколят колата! Стана кърваво меле. Когато удряха човек се чуваше тъп удар, а когато случайно пропуснеха, палките им с такава сила фрасваха Жигулата, че приличаше на изстрел. Фактически те я изпочупиха. Не знам откъде ги бяха докарали, но бяха озверяли срещу хората. Само се чуваше “Вашта мама софиянска… Ей сега ще ви е.. м..”, писъци и крясъци “Не бий момичето бе идиот” и т.н.
  А всъщност, в последната си фаза, преди да ни нападнат, митингът беше доста кротък. Много от хората се бяха вече разотишли и тези, които бяхме останали, нито скандирахме нещо, нито въобще имахме някаква активност. По-скоро си приказвахме на групички. Точно тогава онези получиха команда и се хвърлиха да ни бият. Помня как тичаха в плътна редица и удряха с палките по щитовете като римска фаланга. До ден днешен не мога да си обясня тази безмислена жестокост. Не помня хронологично кога точно изведоха депутатите от парламента и ги конвоираха до автобусите на Шипка до Университета. Трябва да е било след акцията с боя, защото тогава хич не бяхме кротки. Помня че си бях продрал гърлото от крещене. Ходех на 3 метра от компактната група депутати покрай Художествената академия, плътно стиснати от гъст полицейски кордон и им крещях нещо от сорта на “От кого се криете бееее… Нали сте НА-РОД-НИ представители бееее… Не ви ли е срам бееее…” Бяха толкова жалки, всеки сгушен с по едно дипломатическо куфарче на главата и ситно тичкат тичкат. Помня го великия Жорж Ганчев, насран от страх, сгънал се на четири и се бута да е най-напред, като безогледно гази и дами и кавалери. Три неугледни автобуса Чавдар чакаха депутатите в началото на Шипка. Някои хвърлиха камъни и строшиха стъкла на автобусите. Точно тогава полицаите получиха команда да стрелят. Беше ужасно! Видях се точно срещу дулата на святкащите и пукащи калашници. Слава Богу, стреляли са с гумени стоп-патрони. Народът хукна да се крие. И аз проявих малодушие, защото с два скока се метнах настрани и се прикрих зад едно дърво до рекламната витрина на Дома на Съветската наука и култура. Пулс: 300. Обаче, тук е мястото да отбележа, че там, на площада имаше невероятни смелчаци. Шапка им свалям с поклон! Те не само, че не се скриха, ами като видяха че се стреля, тръгнаха към стрелците с огнени погледи и псувни. Ония наистина се стъписаха. Не беше за вярване. Господи, каква нощ…
  Извинете за отклонението от темата, тук Иво Инджев е отворил приказка за генерал Красимир Петров, но като стана дума за тази паметна януарска нощ, не се сдържах да се изкажа.
  Не бях чувал въобще за този генерал, но като гледам какъв актив има, считам че е напълно достоен да застане в редиците на Гоце.

 9. Спомням си, че когато бяхме много(през деня) бяха докара ли от някъде войничета като деца! Така бяха уплашени милите че, едва ли не ги усокоявахме!Но после….. Аз лично бях близо до Софиянски, (от към Шишман) Към нас тръгнаха първо, та трябвяше да обърнем една кола(лада синя, извинявам се на собственика)която по някъкв начин ги забави! В интерес на истната изядих няколко палки по главата, но не усетих почти нищо(Полицаят кйто уж ме биеше ми намигна) Незнам, просто има хора и с сред тях!

 10. Те само това могат. Да видяхте нещо смислено да направят през този 20-годишен преход? Затова и държавата в момента е най-бедната и най-изостаналата държава в ЕС, а може би и в цяла Европа. Не разбирам с какви очи излизат пред хората, след като всички до един са били в управлението, и както се оказва в неуспешното управление.

 11. Сигурна съм, че няма да се намери нито един журналист, който да постави тези въпроси или да започне разследване къде и защо се кри удобно по онова време Първанов. Но смятам, че ние хората трябва сега да НЕ позволим да се укрепва това отдавна подготвяно „спонтанно възникнало гражданско” движение за възраждане, защото това окончателно ще ни лиши от възможността някога някак да създадем истинско гражданско движение или общество. Ограбват ни безвъзвратно и, мисля, окончателно този път това право. Всяко движение или позиция извън казионното „гражданско” движение вече ще бъде разглеждано като враждебно и погрешно. Не бива да го позволяваме, така мисля.

 12. Красимир Петров и Бойко Борисов са и най великите словестни Борци, срещу недосегаемата- червена организирана престъпност и корупция, на кръчмарската съветска република в България.Повече конкретна информация по този въпрос ще има, когато му дойде времето.

 13. За съжаление българина много бързо забравя и много носи на бой.

 14. Г-н Инджев , това ми звучи като “завера”! Направо тръпки ме побиват. И какво да правим ние, “обикновените” хора? Как да се противопоставим? Има ли на кого “да гласуваме доверие”? Остана ли поне един почтен български политик? И кой е той, ако има такъв?
  Към Ясен Прахов – благодаря за свежия и подробен разказ, аз не присъствах, но пък вие сте чудесен разказвач.

 15. Добре де, като така сте се унесли в спомени от Великата Януарска Демократическа Революция – и като търсите възмездие – е ви го Костов, и Богомил Бонев, и Mr. Been от Кюстендил – 4 години бяха на власт. Все ваши хора. Чий го крепяха, та нямаше тогава следствие, арести, дела?

 16. Към Ловеца на врабчетата:

  Въпросните, споменати от вас, не успяха да направят още много други неща, но това не отменя логиката на зададените от мен въпроси както ви се иска ( за отклоняване на вниманието от тях).

  Освен това – следствие имаше. За пореден път се изказвате неподготвен – само и само да ме “хванете в крачка” с капан за врабчета.

  Защо следствието не стигна до никъде, особено с аргумента , че битите ( десетки разпитани, че и повече) не разпознали биячите, надлежно маскирани тъкмо, за да не бъдат разпознати? Сигурно по същата причина, поради която “братя Галеви” излизат сухи от очвидното тресавище, в което кисне цял един български град, благодарен към своите благодетели по схемата, по която накробосът Пабло Ескобар си е купувал “народна любов” в колумбийската столица на кокаина(му) гр. Меделин – там и до днес, години след като го застреляха, бедняците продължават да го боготворят за благотворителността му…

 17. Г- н Инджев, значи е имало пародия на следствие. И не разбирам защо трябва да да има наказани полицаи за това, че са си вършили работата – изпълнявали са заповед. И не очаквам те бъдат съдени и наказвани затова, че са пребили невинни граждани, трошащи Парламента в 1 ч. през нощта, след като са получили заповед за това. Би трябвало да го отнесат като се почне от тогавашното ръководство на СДВР та се стигне до ръководството на полицията и МВР по него време.
  И не ми обяснявайте, че не може. Може. Я само погледнете как Ева Соколова осъди “24 часа”.
  Друго ми е интересно – живот и здраве след 1 година Първанов ще бъде о.з. Президент (може ли да напиша о.з. Президент на Ръ Бъ?). Вие едва ли ще се запишете в неговата партия. Аз също, по мои си съображения не ми харесва идеята за бъдещата формация на президента. Едва ли е някой от коментиращите в блога ви е в очакване на партиен билет от АБВ.
  `Ми к`во го дъвчете Първанов тогава?
  Или не е морално бивши ченгета да говорят за ново Възраждане?

 18. През диктатурата, др. Петров беше инструктор и водач на ДОТ – сигурно помните “доброволците” с червени ленти на ръкавите. Помещаваше се в една мизерна стаичка, тип “чк” на Опълченска, точно преди моста сега, срещу китайската стена.

 19. Към Ловецът на врабчета:

  Вие или сте трогателно “неразбиращ” смисъла на думите ( ми)- което би било простимо- или…

  Полицаите НЕ биха виновните за подпалването на парламента. НЕ биха тях. НЕ, НЕ,НЕ…Разбрахте ли или да обяснявам още?

  Иначе аргументът за невинните насилници – невинни, защото са вършили престъпления по заповед, е световно известен. На тази база в Нюрнберг осъдиха на смърт само 11 германци. У нас обаче избиха повече от 2000 души и “узакониха” убийството им чрез “народен съд” ( в “сметката” не влизат хиляди други, неригистрани като “осъдени” от въпросния съд).

  С очите си видях (малодушно) маскирани ( както анонимниците в интернет, нападащи хора със собствена физиономия) здравеняци да ритат паднали, свалени с бой на земята, безпомощни граждани и гражданки. Гонеха ги отмъстително и ги биеха по главите до кръв по входовете на околните къщи. Техният вожд Красимир Петров днес е “достойният генерал” от АБВ.

  Изразът за “достойните генерали” е на Първанов, който гордо заяви, че те били “тук”, а не “там” ( при ГЕРБ). Той го акцентира в речта си при учредяването на проекта АБВ, което не било учредяване, а “стартиране”.

  Лъжа върху лъжа – което явно ви харесва.

 20. И сега няма да мине без бой. Докато не излезем да се видим очи в очи или или пък очи в маски, няма да спрат да ни се предлагат разни гордиеви катили и разголени патриарси в късна есен. Помните ли как познаха патриарха?

 21. До Пешо2: Ще питам и ще отговарям. . . . . 1. Филчев луд ли е?. . Да 2. Цветанов има ли недоказан доход?. . . Да 3. Станишев легализира ли заменките?. . Да 4. Костов омаскари ли приватизацията(хайдушката)?. . . Да 5. Царя клати ли ни 800 дни?. . . Да 6. Волен Сидеров марионетка ли е?. . . ДА 7. Бойко Борисов производно ли е на Тодор Живков?. . . Да 8. ДПС ИМА ЛИ МЯСТО В БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ?. . . НЕ. . НЕ. . НЕ. . . И. . НЕ 9. Желев, Стоянов и Първанов бяха ли достойни Президенти?. . . Не 10. Има ли поне един политик през тези 20 години който да не се е омазал(насрал)?. . . Не 11. Трябва ли да ги махнем всички, без значение на политическа принадлежност, цвят на кожата, религиозна принадлежност или пол?. . . Необходимо. . . ДА. . Да. . Да. . . Задължително 12. Какво правим ние гражданите?. . . Дискутираме и Констатираме фактите 13. Трябва ли радикално решение на Управленския проблем на Република България?. . . ДА. . . ДА. . . ДА. . . Жизнено Необходим 14. Има ли идеи, предложения, движения или каквото и да е реформаторско в тази насока?. . . Не. . . Не. . . Не 15. ТОГАВА КАКВО ПРАВИМ, ЧЕ НЕ СЕ СЕЩАМ!!!!
  Разтриваме си Ушите и си Чешаме Езиците. . . . и се правим, все едно сме наблюдатели от ООН. . . . и това някак си нас не ни засяга!
  И…Моля Ви престанете да се делите на фашисти, комунисти, капиталисти, ислямисти …..и т.н.
  Човешкото, Духовното….Любовта са над нас….:)))

 22. Към Мислещ
  Разбира се,това е пътят – човешкото, духовното, Любовта. Другото му име е Единство, само че истинско, безпартийно.Това е Спасителя, който все чакаме – а той е вътре в нас.

  Смятам г-н Инджев за истински достоен мъж, човек на годината.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.