Живкова благодари на Борисов за Живков

Bnews:

Само Бойко е честен и оцени Тодор Живков публично
неделя, 21 ноември 2010 г.

Ива Капкова

Внучката на Тодор Живков оцени по достойнство честното признание на премиера Бойко Борисов в ефира пред Мартин Карбовски, че не може да бъде сравняван с бившия Първи, защото няма неговите заслуги за страната. Борисов може да се гордее с това, че го сравняват с Живков, смята Жени Живкова, която напомня, че той е единственият, признал честно приноса на дядо й, дори БСП не се е осмелила да го стори досега.
– Госпожо Живкова, чухте ли признанието на премиера Бойко Борисов, че не може да бъде сравняван с Тодор Живков, защото не е направил и частица от това, което той е създал в България?
– Да, чух го и след това го прочетох.
– Доволна ли сте, че най-сетне някой го каза на глас, и то не кой да е, а един премиер?
– Смятам, че това е една оценка на политик от новото поколение, която той даде, смятам, искрено, защото надявам се, наистина вижда и чувства нещата по този начин. Това е една оценка, която до този момент никой друг политик от ранга на премиер или от позицията на Бойко Борисов, не е давал до този момент. И смятам, че това е изключително ценно и достойно от негова страна, защото моето мнение е, че той наистина мисли така.
– Тоест, вие смятате, че това е негова позиция и той не се е изтървал случайно в ефира?
– Мисля, че той не се е изтървал случайно. Смятам, че той е чакал удобен момент. И както в случая беше така поставен въпросът и беше направена така съпоставката между него и Тодор Живков – просто той каза това, което мисли.
– Отдясно го обвиниха, че реабилитира Тодор Живков и го заплашиха, че ще го клеветят в ЕНП?
– Не се учудвам от това, което се случва от страна на дясното пространство, защото те отричат като цяло всичко, което е свършено положително по времето на социализма. Така че реакцията им можеше да се очаква. За мен достойно и смело това, което направи премиерът Борисов, защото никой, дори от социалистическата партия, до този момент не е дал подобна оценка за времето на социализма и за това, което е построено, градено и това, за което са работили толкова много хора в България. Пак повтарям, че това наистина е една достойна постъпка. Надявам се, че премиерът Борисов би могъл в случая с много аргументи да защити тази си оценка.
– Мислите ли, че може да му попречи, чисто политически, заради поста, който заема, заради властта?
– Надявам се, че няма да му попречи. И затова пак казвам, че той може с аргументи да извади факти, на които да стъпи и да се базира, за да защити оценката си. И смятам, че така трябва да постъпи, най-вече заради себе си.
– А чисто човешки – като внучка на дядо си, какво изпитахте, като чухте думите на Бойко Борисов в първия миг?
– Аз лично почувствах едно удовлетворение.
– Изненада ли ви признанието му?
– Да, изненада ме в някаква степен това, че той се осмели публично да го каже, въпреки че аз знам неговата оценка, че е такава, но той не я споделял досега толкова открито и по този начин. Смятам, че това е една благородна и честна постъпка от негова страна, защото смятам, че той наистина го мисли.
– А вие намирате ли някаква прилика между него и дядо ви при съпоставката на портретите им?
– Съпоставката е интересна, естествено, тя би могла да бъде обработена така, че да е по-близка, чисто визуално. Смешна и интересна, нищо повече. Но в крайна сметка мисля, че Бойко Борисов би трябвало да се гордее с това, че го сравняват с един държавник, който е имал възможността, според мене, да направи наистина доста за България и да се задържи на този пост над 30 години.
– Мислите ли, че Бойко Борисов подражава на Тодор Живков, че го копира по някакъв начин?
– Не знам дали го копира, той го познава сравнително добре, по-скоро познава неговото отношение към хората. И ми се струва, че по-скоро Бойко Борисов се стреми да има човешко и достъпно отношение към обикновените хора, с което печели и което много други политици не правят. Така че в този смисъл бих казала, че може би има в някаква влияние от Тодор Живков, а не че го копира. Малко политици се държат по този начин непринудено с обикновените хора.
– Как живееше преди една година – тогава депутатът Евгения Живкова, сега само дизайнерът Жени Живкова? По-лесно, по-трудно, какво се промени за това време?
– По-спокойно ми е в момента. Имам много време за творческа работа, да се занимавам с бизнеса си. И това ме удовлетворява на този етап. Не съжалявам, че не се кандидатирах за сегашното Народно събрание.

28 мнения за “Живкова благодари на Борисов за Живков”

 1. Ако харесвате публикациите и гражданската позиция на журналиста Иво Инджев, може да гласувате за него за „Човек на годината“:
  http://humanoftheyear.org
  От нас зависи г-н Инджев да получи поне признанието на публиката!

 2. Аз съм съгласен с Бойко Борисов, че той, Бойко Борисов, де, не може да се мери с правешкия тъп селяндур Тодор Живков. Бойко Борисов е в пъти по тъп от Тодор Живков. След няколко години ще си спомняме за ренегата Бойко Борисов, колкото сега си спомняме за Станишев с неговато просто книжле “Защото сме социалисти” или нещо такова. Или пък за Луканов и неговата зима, Виденов и неговата инфлация, Царското чучело и изсечените гори в Рила. Виж, за Тато ще си спомняме и ще ни държи влага дорде сме живи, а и внуците ни ще плащат за изтеглените заеми и комунистическото безаконие. Разбира се, комунягите никога няма да забравят Костов и успехите на правителството му благодарение на които влязохме в НАТО и ЕС. Ще им държи влага дордет за живи, защото ще загубят много.

 3. Пълен отврат! И Тато и Женито и Боко и цялата комунистическа пасмина! Интересен момент в отговорите на Жени: тя е знаела за мнението и позицията на Бойко относно дядо й. Това разкрива Бойко като лицемер,лъжец и манипулатор.Ето обяснението защо за всичко,за което се е изказал се обръща точно обратно.Имаше един,на когото бяха прикачили името “Мистър 10 процента” ,на Бойко му подхожда “Мистер 180 градуса” /на обратно,наопаки/.

 4. Чудесно интервю!!Днес в предаването “Всяка неделя” по БНР,Стефан Цанев направи свой прочит на изказаното мнение на лицето Бойко Борисов по отношение на Тодор Живков,намерило очакваното одобрение на внучката му.В резюме,за онези които не са успели да го чуят,признанията на постиженията на Т.Ж.в НРБ,могат да се сравнят с тези на Хитлер за Германия,в периода 1933-1939г./аутобаните,стопанският разцвет след І-та световна война/,респ.-милионите жертви на национал-социализъма в успоредица,с неговият аналог в СССР-Сталин,респ-комунизъма.Наистина и за най -непрдубедените в “косъма” на Б.Борисов,трябваше да чуят от ПЪРВА инстанция директната РЕАБИЛИТАЦИЯ на комунизъма в България,след 21 години мимикрия на антикомунизъм,респ,също от ПЪРВА ИНСТАНЦИЯ одобрението на тази позиция,не от друг ,а от наследницата на първото поколение на тази фамилия.Всичко това станало възможно поради ПОРАЖЕНИЯТЯ на комунизъма в България,нанесени върху манталитета на българите,щедро подържани и развивани от продажните български медии.Къс пример:във вчерашния брои на в-к Телеграф/купувам го заради седмичната програма на телевизиите/чета:”АКТЬОРЪТ ПЪРВО ПИТАЛ ЗА ПУТИН”-става дума за Баташов,след изваждането му от кома!!!Та нали с такива помии беше заливано вниманието на българите,за да не могат да отсеят житото от плявата, и в течение на 15-16 години,те даваха гласа си да бъдат управлявани от такива като Б.Борисов,Кобургготски,Станишев,Виденов,Сламенеият човек,Луканов!!!…

 5. Поправям се.В поста ми от 16.00 вместо “Всяка неделя” да се чете “Неделя 150”,а под Сламенния човек,разбирам проф.Беров.

 6. Железните стари български комунисти са майстори, на желязната политическа лъжа, с нея те оковават наивният си пролетарски електорат, за да ги обслужва послушно в староновата им незаконна кръчмарска република в България.Нищо, нищо може, може ама накрая ще видим кой ял кой пил и кой на края, на съветското републиканско пиршество (по време на робство в България), не платил сметката.Сметката на червената комунистическа мафия в България неизбежно ще бъде платена, на Българските граждани и държава, по разценките и законите на Българската Търновска Конституция.

 7. Уважаема госпожо Живкова,при жив посланик,ми бе възложено да уредя среща на майка Ви с Родолфо Ечевария брат на мексикнския президент-добар познат на Жана Молова- и вечеря,който показа в самия център и кино “Диана” шедьовъра “Кози рог” с покойната Катя Паскалева,чието блестящо изпълнение се бе задържало много месеци в елегантни център и на Сантяго де Чили.
  Вашите неволи не са по-различни от тези на Невена Коканова, Гена Димитрова,Стоян Попов,Събин Марков,и др. перли от инструменталното и певческо изкуство,което за съжаление и Вие,или журналистката,
  представяте сухо,схематично и неубедително,по кухи правила,
  които са красиви,като мрамор,но не топли!!!
  Нищо различно от Кирил,сестра му,чийто баща бе даржавен мъж,или Кр.Премянов-също,както мнозина,
  които са обременени в инкубатор за хермафродити,още когато съдията пита Г.Димитров,къде и как е прекарал ноща във влака от Берлин до Лайпциг….
  Майка Ви е била до мен,когато се сменяха Мурджев и др. му колега,
  но ме е поглеждала с очи??? дали да станат всички,както е по църковния канон,докато дядо Пимен отслужваше в памет на руските войни паднали за свободата на България!Е,”куките” били решили,дори и без да го е искала Москва,той,да произнесе дежурното слово за разведряването и ядреното разоръжаване….Акъл море!
  Пак на такива мъдреци,им хрумнало,че Верди може да се пее на български и на последната рептиция за “премиерата” царедворците едва не изпокапаха от смях,търсейки херцога на Мантуа надлжно “запознати” от Събин,богда гопости, че търстт в същност дуката!!!
  Цар беше и бай Младен Стоянов,
  който разказваше какво е било в Моабит и ве полицейските участъци с клечки под ноктите,какво и какви са били греховете на лайпцигския герой със знойна артистка…
  Моят род е от Босилеград и прадедите ни са сложиили кости,по предания още при цар Михаил
  Шишман III и брат му Белаур,
  така,че г-н Борисов,само би спечелил,ако оцени,че човешките съдби са сложно предизвикателство
  когато-както бе с майка Ви,с интервю от гл.редактор на в-к “Меркурио”тъкмо след “канибализма”в Андите!!!
  И свършвам,защото никога няма да тревожа душите на мъртвите!!!
  В този блог пишат умни хора,но има всякаква гад и помислете само какъв бе политиечскит ръст на дядо Ви и този на майка Ви,освен на доведения Ви баща.Ще Ви кажа само едно,което не чул и Мурджев:
  Велика бе,защото според Наполеон,
  всяка майка е такава,когато изпълнява своя дълг и дарява живот,а тя сподели,че много иска,
  но й пречи само последицата от катастрофата
  ….
  Сега и Вие и много други ще разберат,защо не бе грешна само БКП на идеалистите…Другото си е отврат!,но си е Ваш избор,както и на БСП,да държи всичко в кафез!
  Г-н Инджев,сам е баща и на свой ред, ще се погрижи,да не тревожим нейната памет!Бог да я прости!
  Тя сам пожела да влезе в тръцки храм още 1976 г.
  Вашият случай е само един от многото,по които мълча десетилетия като дипломат от кариерата!Кой ли не се изреди досега да Ви рови кокалите?

 8. Жалка история…
  Като вземе някой да ми пее колко било свършено по времето на комунизма…Свършено е минималното. Ако не беше комунизма щеше да се свърши много повече. Това, което е построено при комунизма е построено въпреки комунизма. Сякаш ако не бяхме попаднали по комунистически режим след 1944 нямаше да се построят пътища, да се развие икономиката…Дори щеше да е по-добре (справка Западна Европа).
  Но годините промиване на мозъци с учебниците по история за “лошия царски режим”, дивия капитализъм и т.н. дават резултат.
  Жалка история е този ББ, Живкова и по принцип всички комунисти. Срамно е да си социалист/комунист в наши дни. Освен ако си социален аутсайдер, гледащ назад.

 9. Защо ни правят на идиоти,

  “който е имал възможността, според мене, да направи наистина доста за България и да се задържи на този пост над 30 години.”

  лелята не казва нищо за цената?!
  може би за това трябва да се повтаря:
  Цената е хиляди избити, отнета свобода, промити мозъци, множетсво полу хора /последното е със смисъл – хора, които са допуснали да не използват даденото им от природата/
  А ББ е поредния ни планиран гаф, този път от най – големите.

 10. няма ли кой да каже на ЖЖ,че дядо и е стоял 30г на власт,не защото е бил страхотен държавник,а защото нямахме право да гласуваме за друг,няма нормален българин,който да не му се е подигравал и да не го е презирал,е ББ е нещо друго;той е премиер на чалгария,но не за 30 години,модата на чалгата отминава

 11. Защо Борисов не пееше тия дитирамби за Живков преди изборите, а сега?

 12. ВИНАТА Я ПОЕМАМЕ С МЕЗЕТА- взеха всичко в БГ ЗА мезе! БОК – натурски ЛАЙНО.

 13. Най големият проблем на ГЕРБ е самият БОЙКО БОРИСОВ.И колкото по бързо узреят за това толкова повече им се увеличават шансовете да бъдат и утре във властта и да черпят от нейните блага.Ако не се усетят ще ги последва съдбата на маргинализираните царедворци, които като се срещнат и си тананикат Ъпсурд и тяхното
  “Леле, к’во стана, кажи к’во стана?
  Копеле к’во стана, е кажи к’во стана.“

 14. Ейй, ма много сте прави. Да го отнесе Живков, таман ще можем да персонализираме оплюването си. Не че не беше хитрец, бих казал “селски хитрец, андрешковски тип, но, харесван, не харесван, той си беше най-доброто за България за даденото време. Някой да посочи друг гаулайтер от соцлагера през този период, който да е направил повече? А можеше ли да се направи изобщо нещо? Тарикат си беше. Вижте, това, че Тодор Живков съсипа десиденството в България, това е друга опера. Бъкано беше с противници на режима, бъкано беше с противници на соцкомизмишльотината, бъкано беше с протести, ама Живков ги смазваше с желязна ръка. Хе хе.Обвиненията са кръчмарски и ще си останат кръчмарски. Ако ми се повдига от нещо, повдига ми се от неговите наследници, тези, които му лъскаха обувките с език, а след това поемат вината само с мезета. Нека да бъдем честни, много народ не беше съгласен със статуквото. Е и? Пак се сещам, кръчмарски изпълнения, пием, пеем буйни песни, като видим паднал, ще го ритнем; докато е на крака, ще го заобикаляме, табиета ни не е от вчера, не е и от времето на соцкомизмишльотината, табиета ни не е и от робските петстотин години, табиета ни е и преди това, но то не е и табиет, а наложено от обстоятелствата, че сме се родили на кръстопът и кой от къде мине и замине, все ни освобождава… аман от освободители, майката ни разгониха.

 15. Тук най-точен е №42 за направеното:
  в ъ п р е к и к о м у н и з м а,
  както и за това какви пътища,щеше да направи Форд,ако ОФ – правитеството или СССР,му беше разрешило.
  Но на никого нищо не пея след 45 години мълчание и още по-малко ми се обсъждат проблеми на съзряване,
  било за “проблемни”премиери!!!,
  или мархинализирани царедворци.
  Отгоре на всичко и не пия,поради кръвно,и още повече никога,не съм бил вземан за мезе,макар и да познавам Ирина и брат й от които и те,както и Е.Поптодорова-все професионалисти,си носят кръста,
  колкото и да звучи невероятно.
  Вероятно това е искал,да ни каже и г-н Борисов,също от Западните покрайнини с име на баща си като моят,в частта що са това “змийски кости”.Тъща му “по приятелка” също много подготвена,ми е колежка,но за него и останалите -или добро или нищо!.
  А сега,като благодаря на г-н Инджев,да преминем в режим на мълчание,когато никой и по никакъв повод, не засегнат и лично!
  калкото и да са впечатляващи или точни?

 16. Ама много й се иска на Евгения Живкова това да е истинското мнение на Борисов, много.

 17. браво на живкова! има хора, отгледани със самочувствие

 18. Единственото хубаво нещо създадено при социализЪма, а не въпреки социализЪма е Златният телец от Илф и Петров.

 19. Да си призная честно ситуацията е такава, че чак ме напушва смях! След като прочетох за това изказване на Евгения Живкова спонтанно пред мен изплува комичната картинка от Мечо Пух, в която героят, полетял с балон се прави на малко сиво облаче в небето, а отдолу Кристофър Робин се разхожда под яркото слънце с чадър и от време на време поглежда към Мечо Пух с балона и казва на висок глас: “Ай-ай май, че ще вали!” Прав е VICTOR по-горе, че много и се ще на госпожата това, Бойково изказване да е истина! То само навежда на мисълта, че Бойко или не е надскочил характерното за 90% от нас ниво на лумпен пролетариат или се оказва иозключително ловък въжеиграч в политиката! Колкото до истинските заслуги на Тато, а и на социализЪма у нас въобще, най-точно беше казано от Иван Костов в “Панорама”, когато сравни икономиките на България и бедните ни южни съседи в 1939 г. и сега на “успялата” Живкова Ръ Бъ и днешна Гърция. Просто няма какво да се добави! От 10 пъти по-добре тогава (1939г), в 1989г. сме 10 пъти по-зле! И ако това не е 100% застой “Аллах вердин”, както се казва!
  Много точно го е казал и ZAHARIEV! Единственото хубаво нещо създадено при Съветския социализъм е творчеството на Илф и Петроф! При това то е създадено именно в резултат, а не въпреки социализЪма!
  И у нас беше създадена операта “Цар и водопроводчик”, която младите не знаят, но Тодор Живков няма никаква пряка заслуга. Но има много косвена такава! Поздрави!

 20. “И смятам, че това е изключително ценно и достойно от негова страна, защото моето мнение е, че той наистина мисли така.”

  А така ли мислеше в Чикаго, когато каза, че мрази комунистите, които убили дядо му? И Борисов само един дядо ли има? С другия какво е станало така и не разбрахме. Или Тодор Живков не е комунист? Нещо напоследък не го разбирам този нашия премиер.

 21. КомунизЪма и социализЪма унищожиха и продължават да унищожават България. А този прост човек Т.Живков – да допълня, прост, необразован, некултурен, неерудиран, примитивен – превърна България в смрадливо блато, а нас българите – в себеподни – мизерен и лицемерен бе целият ни живот, от детската градина та до край. Лиши ни от човешкото ни достойнство. Ние не бяхме личности, ние бяхме деца на партията и трябваше само да слушкаме и да работим.
  Ще дам един пример – родителите на майка ми от Неврокопска околия всяка година имали в дома си работници от бедна Гърция, които обаче забележете, живеели наравно с тях в дома им и се хранили наравно с тях на семейната трапеза, наесен се прибирали в Гърция със спечелените пари, не е имало никакви удръжки за храна и квартира!

 22. О, човешко лицемерие, безгранично, както глупостта си ти! Няма да коментирам цялата тази отврат, само ще попитам – как би погледнало общественото мнение в Германия, ако канцлерът Ангела Меркел каже, че ако направи и една стотна от “добрините”, които Адолф Хитлер е направил за жгерманския народ, то това ще е добре.Но, ще кажат някои, какво е общото между Хитлер и Живков – ами това че и двамата са диктатори, олицетворяват сходни режими /тоталитарни/, извършили престъпления срещу човечеството. Или за някои няма дначение откъде ще им подхвърлят окаляния къшей хляб. По това се различават робите от свободните хора – по разликите в светоотношението.

 23. Носталгията по миналото я заменяме с носталгия по бъдещето. Затова не ни излиза пъзела…

 24. Г-жа Живкова,когато почина майка Ви,радио BBC говори толкова много и толкова хубави неща и никога няма да забравя тези думи“Людмила имаше толкова много приятели тук във Великобритания,които ще тъжът изключително много за нея.Тя издигаше и подържаше много културните дейци и хората на изкуството за разлика от жената на Чаушеску,която ги унищожаше.Баща ѝ имаше голямо доверие и не ѝ пречеше и т.н. и т.н.Бойко Борисов е прав.За последните 20 години тези престъпници ограбиха България и Българския народ.Те станаха милиардери и за тях е добре,но не виждат гладуващите хора,не защитени,ограбени без здравоусловно осигурени,умитар като кучета в провинцията.Това е страшно,много страшно.Тогава се спеше спокойно и се вървеше спокойно по улиците за разлика от днес.Трябва да бъдете горда с майка си и дядо си

 25. До “Иван Йончев”. За кои престъпници, ограбили България, говорите. Ако имате предвид онези, изпрали парите на комунистическата мафия, съгласен съм. Към коя партия гравитираха Илия Павлов, Доктора, Самоковеца, Васил Божков – Черепа и другите екзотики – мислите ли, че разсъждаващите хора не се сещат?!
  А що се отнася за “спокойствието”, за което говорите, кое пречи и днес да се прилага закона с цялата му строгост. Ще ви отговоря – тези, които парализираха съдебната система и я направиха за посмешище.По вашата логика би трябвало да кажем че и по времето на Хитлер и Мусолини хората са се движели спокойно по улиците. Е, че имало там “Дахау”, “Аушвиц”, нас какво ни засяга, важно е вечер да сме си пред ракийката и салатката!

 26. България, българите и сезоните на канарчетата…

  Уважаеми съотечественици, пише ви един от онези “Ние сме бъдещето”… помните ли онзи мил комунистически лозунг ?! “Ние сме бъдещето” в Лондон, Ню Йорк, Дъблин… “Ние сме бъдещето”…
  Не помня много от комунизма, помня само манифестациите, синята връзка, портретите и салама “кучешка радост”. Помня, че като дете всичко ми изглеждаше някак си по-светло, по-чисто…
  Дядо ми – Мир на Праха Му, предполагам би помнил дните и нощите прекарани в Белене, би помнил как тези комунистически изчадия са му взели земята, покъщината, оставили са му децата и жената на произвола с петното “Враг на народа”.
  Винаги ми е било интересно как в последните 20 години винаги като от шапката на някой фокусник вместо заек се появява някой “псевдо-спасител” – Жан, Иван, СърГей, църо, Бойко и т.н. Народът гледа, чуди се и се диви – имат вяра хорицата – този Новият им се чини по-чист и по-светъл от предишните…
  Ще се оправи България, когато всички ние – от онези “Ние сме бъдещето” се върнем, когато младите и необременени от комунизма люде поемат властта… ако се върнем. А ако, не се върнем… тогава ще четем за Жени Живкова, Бойко Борисов, Тодор Живков, Сергей, Първанов и всички онези знайни и незнайни предатели, не ми остава нищо друго освен да им кажа – Господи, прости им, защото не знаят какво вършат.

 27. Много са нагли от клана Живкови! Че нормално е в една страна за 45 години, независимо какъв е строя да се построят разни неща. Да не би те да са ги построили? Българския народ работеше, а те го бяха яхнали отгоре и не му даваха да диша свободно.
  Друг е въпроса, какво точно построи социализма. Гадните панели или липсващите магистрали са големия успех?
  Потресена съм, че в нашето “общество” продължава търпимостта към публичните изяви на тези сатрапи.

 28. Още едно лаещо комунистическо кученце,може и куче да е,този път от Лондон. Мухъл болшевишки,не се появявай тук с твоите комуноидиотски писания,а си стой там и….Йончев,ясно ли ти е. 20 г.крадене,ами преди тези 20,имаше 45,това какво беше,благоденствие. разходал си с есвободно,разхожадала се е …скапаняк такъв

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.