Брюксел косвено обвини България в сепаративни преговори с Русия

За мен, а и за повечето останали неспециалисти, хипотезата за осъществяване на подкрепяния от Запада алтернативен газопровод за Европа “Набуко” придоби известност именно в момента, когато България вече беше нагазила в руския “Южен поток”. Беше 19 януари 2008 г. Руски правителствен чиновник се присмя пред журналисти в София, че “Набуко” е просто една опера. Имперският по самочувствие присмех беше част от еуфорията от току-що осъществения троен скок на руските проекти в България. Българският екзалтиран домакин Първанов говореше с блясък в очите за постигнат “ голям шлем” с госта му Путин ( а пък руският в. “Комерсант” му се подигра, че от неговите уста прозвучало като “голям член”).

И потече не само на юг, но и по всички посоки един въртоп от приказки на приливи и отливи между “Южния поток” и “операта”, която в някои антракти самият Първанов обявяваше дори за приоритет на България. Сепаративните преговори с Русия обаче бяха доведени до подписа на Борисов под споразумението от 13 ноември тази година в София за поставяне на началото на проекта ”Южен поток” . Само два дни по-късно от Брюксел заплашиха България със санкции заради факта, че се отклонява от европейските директиви като не допуска трети страни до тайните си с руската държава по този договор.

Заваляха български оправдания и претенции да бъдело направено “ изключение” от Брюксел за България – изключение, но след свършения факт! И ето че днес еврокомисарят по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер отговори на тези претенции, макар и без да споменава изрично проявения от кабинета “Борисов” сепаратизъм. В изявление за отношенията с Русия в този важен сектор на икономиката Йотингер недвусмислено ( отново) посочи “Набуко” като конкурентен на “Южен поток” и с това косвено обвини българските власти в задни мисли и действия по адрес на съюзниците си.

Главната защитна теза на сегашната власт на България е в твърдението, че харесваме и двата проекта и че те …не се конкурирали. Но и без да е “газовик” ( както обичат да се изразяват “спецовете”) човек лесно може да намери информация и да се осведоми, че за два сходни паралелни проекта просто няма място под европейското енергийно слънце. При това “Набуко”, както дори и руснаците признават, е в пъти по-евтин.

По този повод плахо напомням на достопочтените управляващи гербери, че хитруването в стил “Андрешко” е неприемливо за европейска България не само при бутането на “кокошарници” ( както се изрази премиерът Борисов, наричайки “андрешковци” бранителите на въпросните пристройки в Несебър).

И още нещо: по света многоженството не е непознато явление. Но е характерно за ислямската част от него. България се “ожени” за ЕС, който все още е “християнски клуб” и съжителството с двама брачни партньори не влиза в либретото на европейската опера. Ще трябва се избира: троянски кон в руската тройка, който да бъде шибан от Кремъл или тандем с европейския “Набуко”!

47 мнения за “Брюксел косвено обвини България в сепаративни преговори с Русия”

 1. Бойко,както се е захласнал по “светлия пример на Тато” ще се “сниши” и ще чака бурята да отмине.Лошото е,че заблудените у нас са много.Много!

 2. Без съмнение Б.Борисов е поставен в позата”сандвич”добре позната от любителите на порното/не съм между тях,но се случва да видиш нещо от сорта/.Да но,когато пое властта с малцинство в Н.С./въпреки видимата вече договорка с Атака за подкрепа “до дупка/,не може да не си е давал сметка за предизвикателствата,особено в областта на “големия шлем на Гоце/!Непрекъснатият демарш ,който Борисов прави в тази сфера,и фалцовете на мин.Трайков в друга посока,говорят ,че се търси някакъв изход от въпросната поза,с надеждата ,че “потупването по рамото” от страна на “партньорите от ЕС и САЩ”могат да помогнат!Дълбоко се съмнявам в успеха на подобна въртогъзица/извинетезе нецензурният ми израз/,видно от реакцията на ЕС.Не може един министър председател да моли за изключение от установени правила,към които България се е присъединила доброволно.Вярно е ,че “итереса клати феса”,но поговорката важи както за ЕС така и за Русия.Питам,:къде е мястото на България като поведение ,в този,макар и онаследен от Гоце и тройната коалиция ,САНДВИЧ?Нали един министър председател трябва да вземе решение и отговорност за него,в една или друга посока, а не да изпълнява движенията,които с неудобство споменах по-горе!

 3. Ако харесвате публикациите и гражданската позиция на журналиста Иво Инджев, може да гласувате за него за „Човек на годината“:
  http://humanoftheyear.org
  От нас зависи г-н Инджев да получи поне признанието на публиката!

 4. Така де,ама утре като решат да ни врътнат кранчето руснаците,а те са отмъстителни и ще го направят. Тогава Брюксел как ще ни помогне,като ни изпрати топли завивки да не мръзнем зимата? А за промишленоста газ от къде? Важен е общият европейски интерес,а българите кучета ги яли ще оцелеят някак си.

 5. Г-н Инджев,
  Четейки публикациите Ви, винаги оставам с едно чувство, че имате огромна необходимост от удовлетворяване на личното Ви “его”. На последното сте посветили целия останал Ви съзнателен живот. Не само, че не сте “изяли дървото”, но то е заседнало във Вас и ви гложди като …. “глист”. И не можете да го отхвърлите (извадите, изкорените, измъкнете). Защо?, се повдига, поне за мен този въпрос? Значи или не можете да го извадите – то е влязло във вас и Ви мърда, или втори отговор – че Ви харесва, Ели трети ? Че нЕкой друг трябва да го вади. Първия и втория приговарят на отговор, че Ви харесва, а третия само намеква на това Ви състояние.
  но да се върнем на газа – това не е гЪза – нали разбирате…. това е нещо, дуето се казва не тук, не от тези, от които получавате глисти, не от тези, от които получавате инструкции. Това се казва на едно друго място, дето нямате (или ви отказаха вече) достъп. Отговорете и тогава пишете.

 6. Досега в блога на журналиста Иво Инджев и в този на поета,посланик Едвин Сугарев,освен през 2007,08 и 09 точно преди посещението на г-н Б.Борисов в Москва, около средата на лятото тази 2010, и за “Набуко” и за необходимостта от поливалентна външна политика,по ключови предизвикателства на 21 в.,БЕ поддържана позиция в т.ч. за шистовите методи и др. изпитани
  върхови постижения на 21 в. за диверсфикация, главно със САЩ,
  Япония,ЕС,Канада и т.н.
  Горните изводи няма как да се окачествят другояче,освен като уязвен курс на държавния кораб при конституционни деформации,в частта лиса арбитраж и национално единство – както посочи премиерът неотдавна – в опасно и много смутно време,когато са подтиснати
  и метастазите на студената война за сметка на България във всяко отношение, след 9 септември 1944 г.
  Повече или по-малко картината е аналогична м.в. през 1914 и 1939 г.
  При скопена отдавна изтърбшена медийна политика,осуетеното намерение преди 7-8 години на държавния глава,да мобилизира целокупния български твочески дух,усложни картината още повече,
  залиня и това не вещае нищо добро!
  Боже пази България !

 7. Към господин Паламар и други като него:
  Господа, вземайте си редовно лекарствата и си лягайте навреме. Моля ви, ако си нямате друга работа, не я търсете на адреса на този блог!

 8. ЖУРНАЛИСТИ КАТО ИВО ИНДЖЕВ НИ ДАВАТ СИЛИ ДА НЕ СЕ СРАМУВАМЕ, ЧЕ СМЕ БЪЛГАРИ!!! ЗАТОВА ГЛАСУВАХ ЗА НЕГО КАТО “ЧОВЕК НА ГОДИНАТА”!!!Русия – такава, каквато е била и каквато е сега, никога не е имала, няма и не може да има съюзници. Тя може да има само васали и врагове.ЖАЛКО, ЧЕ ГЕРБИСТИТЕ СТАНАХА ПОКЛОНИЦИ НА ПУТИН И ПРЕДАТЕЛИ НА НАЦИОНАЛНИТЕ НИ ИНТЕРЕСИ!

 9. До паламар.Просто ти си тъпанар.До Иво.Не се дразни,на тъпанарски въпроси не отговаряй,явно паламарката си е намерила точното место в червените им задници.Няма да се плашиш,с теб сме.

 10. Токущо пусках в друг блог тая типична цитата от руските медии за България:
  “Какви газопроводи и АЕЦ! Българите сега са в такова положение, че даже да умират от жажда няма да посмеят да си изкопаят кладенец в собственният двор без да поискат разрешение и официална благословия от Вашингтон и Брюксел. Разбира се трябва да се поддържат официалните отношения с българското правителство и културен обмен но сериозни преговори по споменатите въпроси трябва да се водят не с него, а с Вашингтон и Брюксел.”
  Действително в аналитичните материали на руските медии битува мнението, че по Южен Поток руснаците са се договорили не с Бойко Борисов, а с Обама, Меркел, Саркози и Берлускони.
  Не случайно сега има руско-американска “перезагрузка”. Не случайно Медведев с Меркел и Саркози секретничаха два дена, а Берлускони им суфлираше по телефона. А след две седмици и Бойко кандиса.

 11. Много силно!!! Поздравления! Изкефих се 🙂

  На българосъветския боклук “паламар”ката няма да оказвам внимание. Тихичко и ехидничко ще си го попържам! Да, да, точно за това 🙂

 12. Няма връзка с темата но не знам къде да го пратя !

  копирам ви една откровенно гъзолизна статия за някакви диви чалгаджии които си строят необезпокоявани Чалга Монте Карло и се изживяват като меценати

  ето как Исак Гозес от вк Стандарт им ближе гъзовете

  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2006-09-08&article=159599

 13. И за да не остане публиката с впечатлението че паламар е сам бих попитал ощш ИИ на кой бог се моли,или с думи прости нека да каже кой плща музиката тука.

 14. Злочестините на антинатовеца Гоце Първанов

  Имам предвид злочестините на антинатовеца Гоце Първанов на срещите на върха на НАТО, където по жестоката ирония на историята тъкмо нему се налага да представя натовска България! По-зла участ едва ли може да се намери за него: комунист даже в червата си, твърд антинатовец, убеден противник на “американския империализъм”, пръв приятел на другаря Путин, именно нему гадната история отреди тази непоносима гавра – да седи в обкръжението на империалистите и да се преструва, че не му иска до един да ги разстреля със своята позлатена инпериалистическа карабина, струваща 50 000 евро!

  Питам се: как ли издържа гоцевото кървавоалено сърце на тия кошмарни мъчения?! Питам се, и ето какво открих.

  Единственото, което спасява гоцевото сърце от разрив е това, че той там, на срещите на върха на президентите на класовия враг стои с убеждението, че е таен боен другар и шпионин на КГБ, изпратен там с тайна мисия в стана на самия враг! Ето това шпионско съзнание, по думите на философа Мамардашвили, спасява другаря Гоце – иначе той отдавна да се беше самоубил, понеже не би могъл да понесе издевателството на империалистите над светлата му комунистическа същина.

  Това е моето обяснение. Агент Гоце там шпионира, прави туй, дето цял живот го е правил: пише доноси, адресирани до неговия сърдечен приятел и пръв боен другар, именно таваришч Путин. Този смисъл спасява наш Гоце от танталовите и сизифовите мъки, които така справедливата история му отреди. И Гоце пие тази горчива чаша така стоически, че направо заслужава да бъде награден с орден “Ленин” от ръката на самия таваришч Путин.

  Дерзай, Гоце, отмъщавай си на гадната история, що се погаври така с тебе! Вперед с КГБ – к окончателную победу над миравога империализма!

 15. на всеки час-изстрел/в небето/.на ден-два статия по газово-енергиините въпроси от позицията на демократстващите дисиденти,в по голямата си част интелигенти или полу такива.честно казано,инджев,не се съмнявам че ти плащат за това.

 16. Би било справедливо за “палма на първенството”да се оцени термина “въртогъзица” на инж.Маджаров,за която и бележити умове от историята,са подпомагали някои монарси,социалитически президенти,
  за “скитане между тез и онез!”,
  преди надяване на глемия шлем и “спасяване от прогресивните сили!”
  Друго си е “крилатото слово….в бюро”Похвали и жалби в сторическия
  летопис:влиза през едно и излиза
  през другото ухо,преди да му се порадваш!!!!

 17. Как Иво Инджев чете “конкуренция”.
  Напомнянето за известния израз не е случайно. Жалко за таланта, подчнен на пристрастия.

 18. Аз пък ще ви кажа нещо друго. България може да продължи да купува руски газ и въпреки това да отстоява своите позиции пред Русия и пред която и да е друга държава. Само че за тази цел трябва да имаме кадърни политици. Като казвам политици, имам предвид истински родени такива, а не някакви смешни хора, които са се намърдали в политиката по странни начини. За съжаление обаче тук в тези географски ширини Андрешковците са в повече и гледат само собствения си интерес. Не могат да виждат по-далече от носа и от джоба си.

 19. Към Joro:

  Не разбирам с кого спорите.Къде и кога съм казал, че България не бива да купува руски газ?

  Да, България ще продължи и никой не е казал , че не бива да се купува руски газ. Но при 100 зависимост и при явни ( и успешни) опити на Кремъл да шантажира с това, България е длъжна да опита да намали възможностите на Москва да се възползва от монопола си за политически и стратегически цели.

  Като казвам “длъжна” нямам пред вид чистия патриотизъм, знаейки, че у нас той се мери по любовта към Русия. България е длъжна, защото е поела този ангажимент към общата политика на ЕС. Иначе трябва да понесе санкции и изобщо да си отиде при руските си господари да с живурка с тяхната благословия. Вече го е правила при Брежнев, който продаваше на НРБ нефт на цени, които позволяваха реекспорт. Крайният резултат от това “хитруване” е известен…

 20. Към в.богданов:

  Знам, че сега ще скочат да те защитават от мен подобните ти дежурни тъпунгери, но ще ти кажа картко и ясно: ти си тъп, защото е тъпо да съдиш по себе си.

 21. Към Ivan:

  Статията, която препращате, е от паметната 2006 г. За предишната 2005-та авторът получи наградата на “Черноризец храбър”. Бях в журито ( за първи и последен път) и това е случаят, който съм цитирал и друг път, но без да споменавам имена: обадиха ми се от “Стандарт” с молба да гласувам за “техния човек” с обещание да ми се отблагодарят. Това беше
  същият този автор, който все пак си взе наградата ( и парите към нея), макар лично аз да отказах да му “помогна”. А когато споменах пред цялото жури за телефонното обаждане, в залата на х-л “България” се чу сладострастен кикот, от който се подразбираше, че аз съм някакъв смешник( Иван Гарелов дори саркастично ме попита колко са ми предложили от въпросната “една редакация” – може би да си свери часовника?).
  Така се раздават журналистическите награди в България – под тезгяха на х-л “България”.
  Ако кажа и името на онзи, който ми звънна, ще бъде поредният случай на “дума срещу дума”, който е класика в жанра при прилагането на “телефонното право” у нас.

 22. Винаги се намира някой тъпанар като Паламар …….

 23. Г-н Инджев, съгласна съм с казаното от Вас и в подкрепа на това ми се иска да развием и една такава теза. След като ни се натяква, че сме зависими от русия и друг ход няма за Б-я, какво биха правили своя газ руснаците ако откажем да им го купуваме. Лично Путин идва в Б-я да подписва договори, защото е много загрижен за нас ли? Кандърдисват ни за АЕЦ “Белене” защото много ни обичат, а те нямат никакъв интерес. Та питам (може би наивно)нашите политици, ако се запънем за руския газ и нефт те какво ще го правят ще си го ползват за тяхната индустрия или ще го продават на други.А към тези които любят Русия искам само да им спомена един факт в момента караме колите си с едни от най-скъпите горива в Европа.

 24. Вие ли ми говорите за държавни интереси и задавения от злоба към Русия И.Инджев.Кажете къде са инвестицийте на ЕС в България , че не мога да се сетя , къде са инвестицийте от САЩ , че също не мога да се сетя.За Ирландия 90 милиарда за Гърция 30-40 ,а за България потупване по рамото заради ниския бюджетен дефицит сръвнен с някой други държави.Българите не живеят , българите оцеляват ама ЕС и САЩ малко ги интересува това.Сега за Набуко , вие виждали ли сте трасето на този бъдещ газопровод минаващ през несъществуващата държава Кюрдистан.Къде е Набуко В болните мозъци на И.Инджев и сие.Турция още не е дала съгласие и може да сте сигурни , че съгласието си ще го обвърже с членството си в ЕС , а мен не ми харесва една ислямска държава , чийто светски характер се крепи само и еденствено от воените да бъде член на ЕС и да контролира голяма част от въпросния Набуко.Така , че абстрахирайте се от злобата си към Русия и мислете малко.

 25. Към Borgir:

  “Тая цитата” наистина е типична за имперската надменност, която се люшка между лигавото заиграване с братушките (когато слушкат) и шамаросването им ако бъдат заподзрени в обратното. За съжаление подозренията им са по-скоро неоснователни.
  Ако ли пък не разбирате, че преговорите на Борисов с Путин се приемат в Брюксел като нарушение на общата политика, под която България ( в лицето на Станишев!) се е подписала, да го кажа б а в н о, че дано да стане ясно:

  -ЕС настоява да има допускане на трети страни в подобни проекти, но София вероломно се извъртя и сега “моли” по въпроса за “изключение”, но при свършен факт. Моли защото ЕК вече заплаши България със санкции заради подписа от 13 ноември в София.

  – Понеже това тук не е курс по ограмотяване ( особено пък на хора, които имат самочувствието , че винаги знаят всичко по-добре от автора), няма да ви цитирам дати и номера на документи, но ЕК има решение за намаляване на зависимостта от руския газ. България гази и него.

  – Комисарят Йотигер обори вчера ясно българската теза за възможността да се участва едновременно в руския и западния проект, като декларира, че двата газопровода са конкурентни – и по този параграф българската позиция е бламирана напълно официално от Брюксел. С това радва всички, който биха искали да видят нови и нови подобни успехи на московската тактика на вбиване на клинове.

  А опитите да “цакате” с общуването между Медведев и споменатие западни лидери са обичайната реплика на “антифашистката” аргументация, към която защитниците на Кремъл прибягват при липса на други аргументи, споменавайки сътрудничеството с СССР в рамките на коалицията срещу националсоциализма.
  Или искате да кажете, че Меркел и т.н. обичат Медведев, а Борисов само се мазни като подарява кученца,но е лошо момче, което се цепи от западния колектив и трябва да бъде напляскано от голямата руска мечка за кеф на такива като вас?
  Понеже Обама ви се вижда по-сговорчив по отношение на Москва, ще трябва да припомня, че наскоро изгони цял взвод руски шпиони без да му мигне окото. Нищо подобно не се случва тук ( макар редовно да става в Полша, Чехия, Румъния, балтийските държави). “Тая цитата” разбирате ли я?

 26. Вие ли ми говорите за държавни интереси и задавения от злоба към Русия И.Инджев.Кажете къде са инвестицийте на ЕС в България , че не мога да се сетя , къде са инвестицийте от САЩ , че също не мога да се сетя.За Ирландия 90 милиарда за Гърция 30-40 ,а за България потупване по рамото заради ниския бюджетен дефицит сръвнен с някой други държави.Българите не живеят , българите оцеляват ама ЕС и САЩ малко ги интересува това.Сега за Набуко , вие виждали ли сте трасето на този бъдещ газопровод минаващ през несъществуващата държава Кюрдистан.Къде е Набуко? В болните мозъци на И.Инджев и сие.Турция още не е дала съгласие и може да сте сигурни , че съгласието си ще го обвърже с членството си в ЕС . Лично мен не ми харесва една ислямска държава , чийто светски характер се крепи само и единствено от военните да бъде член на ЕС и да контролира голяма част от въпросния Набуко.Така , че абстрахирайте се от злобата си към Русия и мислете малко.

 27. Ало, другаря с “паламар”-а,
  на разбираш ли, че в тази медия не вървят ком-мастурбации, манипулации и заплахи(?) тип “СЪРП и ЧУК-ча” ??
  Много си семпъл, за да ти обърне някой внимание
  Бъди така добър(?) и си прибери набързо “паламар”-чето, както и “глиста”, “дървото” & “гЪза” и се премести в по-подходяща медия, където ще бъдеш и по-високо оценен.
  Поздрави на Българо-съвецката….

 28. Поздравления за участието ви в “Под лупа”. Засега в “Европа”, скоро и в не-“Европа”. 😉

  Аз все пак искам да ви видя един сутрешнен блок, седнал срещу Анка Цолова.

 29. България е откъсната от историческите си корени и тези, които я откъснаха те я качиха завързана на любовната-смъртоносна руско-българска люлка и сега всеки ден виждаме, как България умира на тази люлка, но се оказва, че българската любов, към руската имперска вещица ни е по скъпа, от отиващото си наше мило и беззащитно Българско отечество.

 30. Какво става, северна Корея нападна Южна Корея, а телевизиите мълчат. Ама верно, че си имаме преса и журналистика. Добре, че е интернет.

 31. Към валентин:

  Това, че не виждате”инвестицийте” на западните държави ( а те са все пак милиарди евро), задавен от любов към Русия, ви прави просто (избирателно) сляп, но не и прав в глупавите сравнения с други държави, приписвайки проблемите на България като вина на всеки, само не и на уродливо обвързаната със СССР икономика на НРБ, колабирала заедно с любимата ви империя.
  Впрочем и демокрацията ни, която явно мразите, също ни е съветски подарък.Т.е. мразите себе си.
  Тъй че – помислете, ако можете.
  И следващият път, когато ме наречете “болен мозък” ( явно от позицията на атрофирал съветски реотан) не разчитайте на друго, освен на съответната реакция (или на липсата на такава, защото не си разговарям по принуда с подобни типове, като вас).

 32. за Вальооо…
  Вие какво точно искате: саша и eu да доидат и да Ви сложат някой лев в джеба, че да не оцелявате ли.. да можете да живеете по – добре ли? или разчитате на тези 2.5 милярда/ за 10 години/ от южен поток да Ви сложат хляб на масата? никой не Ви е длъжен/ни сашаа, ни eu/ Валкааа!
  поздрави:
  Калоян

 33. “Всеки народ, докато не се самоубие, няма да умре.”- казал го е Захари Стоянов пред Великото народно събрание, когато Русия е била пред нападение на Варна и Бургас, когато Русенските и Шуменските гарнизони са били готови да ликвидират независимостта на България, Когато Каулбарс е развявал байрака си из България…
  Понякога не съм съгласен с Иво Инджев. В същото време се радвам

 34. да му се не види макар… в същото време се радвам, че го има, радвам се и на четящите този блог, защото този блог е доказателство, \е този народ няма да се самоубие.
  Ама много ще тегли. Така е било и така ще бъде, в кацата с мед винаги ще се намери, кой да сипе лъжица катран.

 35. Към така наречения Валентин: Валентине, чети, чети историята. Ама добре я чети, подробно и цялостно, а не само лозунгите от времето на соца.
  Русия е давала, как да не е давала за България и мило и драго, Алексадър трети е давал луди пари , за да купи недоволното офицерство, уволнено след съединението и последвалите събития, за да свали българофилското правителство. Чети чедо, чети, от полза ще ти е.

 36. Дали от шума, който вдигаме докато разискваме какво е политическото значение на спешно сключения договор за който батюшка Путин си развали рахата да пристигне лично, за да наблюдава отблизо да не би ББ в последният момент няма да се сети, че управлява страна от ЕС не чухме плач и скърцане със зъби от север и от юг? Нали беше подписал вече подобни договори с Румъния и Турция за този така изгоден за България Южен поток. Как ли се чувстват сега измамените камили, след като им измъкнахме изгодата под носа?
  Право да си кажа, все още имам добър слух и бога ми, не чух и не разбрах нито Румъния, нито Турция да са надали вой, че българите са предпочетени и Русия загърбва вече подписани споразумения.
  Или те са толкова глупави, че изгодата, която им се разминава ги прави безразлични?
  Или тук става дума за олкова компетентни икономисти и финансисти, които прозират що е изгодно преди всеки друг.
  Ако например млекарят без да е викан почука на вратата и носи в ръце гюм с мляко, а след това предложи да го и подкваси, че и да твърди, как ще може след това да се продаде на стойност 10 пъти по-висока отколкото е в млекарницата, всеки, който има акъл да раздели сламата на две магарета ще се усъмни, че млекарят явно от това ще има по-голяма полза отколкото крлиента му, който може да си остане с голямо количество вкиснато мляко. Само нашето правителство явно не спада към тази категория, на тези дето могат да разделят сламата на две магарета.
  Блазе ни, наистина!

 37. Никога не съм крил уважението си към таланта на журналиста И.Инджев,нещо повече,предпочитам сложните и разкрепостени натури,за които загатва
  Румен Великов,и дори се стааря да бъда снизходителен към справедливия гняв на А.Грънчаров и този обагрен с “пламнала убеденост на Валентин???”,но при скопена-повтарям скопена и априори ипотекирана медийна политика – какво друго да се очаква?.
  Има една строфа от времето на символистите:…”жреци на храм неизгарден жреци,жреци на горестното племе,кому са нужни мъдрите венци,от земните си скърби,що плетеме…!”
  Разбира се,че стопаните на много блогове и коментатори ще бъдат надминати,както останалите “герои”
  на терена на апологетика,политика,
  дипломация,военно,църковно и всяко друго дело…но,но ако има атрофия !!!някъде,тя е-ясно ми е че не се схваща как и защо Путин “пристава” на Медведев,за /пародия-нечувано нали!???/на рудиментарния СССР през идващите новогодишни празници…
  През 2007 само творец като Марио Варгас Льоса ми отвори очите,че и сред духовно и супер технологично
  претоварените общества са възможни
  сложни житейски индивидуални разбираеми “аномалии” на лична
  основа,както в охулените и милитаризирани богати на ресурси райони….Известно е Е ОЩЕ ОТ АВРАМ!!!
  И незабавно реагирах – не вероятно
  во сигурно съвпадайки с хиляди – знайни незнайни от скъпо платени колосални машини,виждайки????? сляпо свое призвание да ебат мамата на тази планета,докато някои,а се преселят на Марс!!!!!я на друг място!!!
  Но БКП или Герб са точно толкова виновни,колкото онези,когато “подсказвам” на Владимир Владимирович,че за новата триъгълна дружба географското място,което ни е отредил Бог, най-добре отговаря на бъдещата епоха,а не на нови напъни на КГБ,да оплете Ялта 2020 и за Гърция!
  Колегата,който визира елита за това време е прав като за английската трева,но не както казваше бай Радой:пебесе, поебесе,после стане поетеса!!!
  Възродителна цел,според хилядолетната изпитана традиция трябва да е онази одежда на държавата,в която – както казва и др.Т.Дончева – да виреят и оцеляат,точно неизвратените типове,още по-малко – простите в политиката!.

 38. Много харесвам публикациите и гражданската позиция на Иво Инджев, но не мога да намеря адреса на електронната поща, на който да гласувам за него за „Човек на годината“:
  http://humanoftheyear.org

 39. Доли, най-отдолу на тази страница
  http://humanoftheyear.org/wp-content/plugins/wp-photocontest/viewimg.php?img_id=36&post_id=2491
  има поле, в което трябва да въведеш своята ел. поща, след което натискаш “изпращане”. После отваряш пощата си, отваряш полученото ново писмо и там натискаш посочения адрес, с което потвърждаваш гласуването си.

 40. Браво Иво страхотен си. Огромно удоволствие ми доставя брилянтният ти стил.

 41. Да се възлага, каквато и да била роля на България в темата Набуко vs. ЮП е нелепо и дори смешно.

  Герамния РЕШИ да има Севрен поток. Италия+Франция+Испания РЕШИХА да има Южен поток.

  Всички заедно(БРЮКСЕЛ!) РЕШИХА да няма Набуко, ч/з безкрайно отлагане.

  Какви “косвени обвинения”, какви 5 лева.

  Иво, готин си, ама пиши по теми от които рабираш нещо! Иначе ставаш за смях

 42. Ето една интересна информация от в.Сега. Някои от местинте идиоти-русолюбци дали би могъл да се позамисли, а?!?!…

  Участието в АЕЦ „Белене” не било изгодно за Сърбия

  Участието в АЕЦ „Белене” няма да е изгодно за Сърбия. Това се казва в анализ на сръбският вестник “Политика”. Изданието изтъква, че премиерът Мирко Цветкович и министърът на енергетиката Петър Шкундрич са заявили, че Сърбия има желание да участва в АЕЦ „Белене”, въпреки че било неясно „въз основа на какво давали съгласието си”, съобщи агенция “Фокус”.

  „Мегават-час електроенергия от АЕЦ „Белене” на българо-сръбската граница днес ще струва 60 евро, плюс разходите за транспорта. На свободния пазар в региона мегават електроенергия може да се купи и за 45 евро. Това означава, че в следващите 15 години Сърбия ще похарчи 131 млн. евро повече, ако купува електроенергия от „Белене”, отколкото на свободния пазар”, коментира изданието. В статията се помества и мнението на експерта Светислав Булатович.

  „Влизането на Сърбия в АЕЦ „Белене” би бил нерационален ход, противоречащ на интересите на гражданите. Със същите пари и с несравнимо по-малко риск Сърбия би могла да произвежда по-евтина електроенергия и да отвори нови работни места. Не е ясно на какво основание се разглежда участието на Сърбия, при положение че цената на проекта все още не е ясна, т.е. въз основа на какви данни министерството на енергетиката ще направи анализ, че участието е оправдано”, изтъкнал Булатович.

 43. Рони:

  Не съм готин, а пиша истината, за разлика от теб, когато твърдиш, че Брюксел е решил да няма Набуко. И не ми се дръж покровителствено – още повече , че се излагаш и с фактологията: и с фактите, и с логиката.

  Сравнението ти със Северен поток е толкова надекватно по отношение на моята теза ( защото тя е свързана с необходимостта да намаляваме зависимостта си, вместо на я увеличаваме след като и без това сме в джоба на руския монопол в снабдяването с горива), че просто няма нужда от коментар.

  Русия е на колене пред споменатите големи потребители по веригата на Северен поток, които могат да поемат със своите икономики още много руски газ без да станат руски слуги – за разлика от нас. Ако тези богати клиенти кихнат и решат да накажат суровинния си придатък Русия ( прибягвайки до алтернативи, каквито в момента на Запад бясно издирват, инвестирайки в разработки точно както в края на 70-те потърсиха такива срещу арабския петролен бойкот) , ще има нова болшевишка революция на огладнелите руснаци – не дай Боже.

  Ако не разбираш тази разлика между положението на България, която Русия третира като свой сателит и богатият Запад, от чиито покупки Русия зависи за прехраната си, значи претенцията ти да разбираш ( освен че твърдиш неистини за Набуко), са смехотворни.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.