Децата(им) знаят защо!

Защо една рутинна проверка на данъчни, постигнала увеличен оборот на кръчма, се превръща във водеща новина от национален мащаб, а гордото признание на организирани под строй полицейски полковници и генерали за ролята им в изграждането на президентския “граждански” проект “АБВ” не можеш по същото време и с лупа да го намериш сред заглавията?

Въпросът за логиката при лансирането и подреждането на новините изниква всекидневно. В същия ден, когато (крайно необичайно за България през последното десетилетие) имаше протест пред и срещу Паметника на съветската армия в столицата, в новините на най-гледаната телевизия Би Ти Ви се вихреше шеметната новина – заместител, че ще има паметник на киселото мляко. Не че нямаше екип на телевизията на телевизията при протестиращите- имаше. На следващия ден се отчетоха с маркиране на събитието и вероятно щяха да излъжат, че организаторите на протеста искали да взривяват съветския паметник ( както бяха излъгали в сайта си), ако инициаторите не бяха възразили енергично срещу провокацията и не бяха заплашили телевизията дори със съд, ако кажат такова нещо в ефир.

Примерите са много, но отговори няма да чуете от отговорните лица. Те са на кориците на “модните” списания, като на възстановеното напоследък “Жената днес”, което е жалко подобие на специализирана периодика за широк кръг сънароднички, стеснявайки го до миски, мацки и манекенки.

Кухнята на новините се надзирава по начин, по който трябва да се харесва преди всичко на онези, които диктуват “модата” в медиите. Въпрос не на обществена значимост, а на вкус! А вкусът се определя от парите и тяхната обвързаност с актуалната политика. Такова нещо като “журналистическа независимост” съществува вече само в някои откъслечни спомени или във фалшивите уверения на онези, които са изтъргували свободното слово и са направили всичко възможно в тази професия да не се допуска лично мнение и независимо поведение – под страх от “корпоративно наказание” в случай на неподчинение.

Не казвам нещо кой знае колко ново, нито пък то е трудно забележимо. Тъкмо напротив – това положение е на показ, плези се безпардонно и пъди несъгласните със статуквото да си ходят я в чужбина, я в интернет. За това престъпление срещу на правата на гражданите в една демокрация ( да не бъдат лъгани системно) няма предвидено наказание в закона. Обаче няма и давност. Разрушителният ефект от сговора между властта и медиите с посредничеството на олигархията е толкова всеобхватен, че не може да бъде вечно прикриван. Смълчаното общество ще намери начин да му поиска сметка.

На какво разчитам ли? На нищо. Не е точно да се каже, че “разчитам”. По-скоро се опасявам, колкото и парадоксално да звучи. Защото си давам сметка, че търсенето на сметка у нас се случва само при остри кризи и бедствия, каквито не желая. Но ги надушвам. Окажа ли се прав, чакайте трусове, включително и в самодоволните в своята самодостатъчност медии, срещу които е натрупан доста граждански гняв.

Предлагам на колегите тема за разследване: нека обиколят скъпите частни училища в София и да се поинтересуват какво се случва там. Може би ще бъдат изненадани да научат, че опустяват все повече. Богатите хора тихомълком се измъкват със семействата си от България. Децата (им) знаят защо!

П.С.  И ако някой се “чуди” какво ме е прихванало да ви “занимавам” пак с тази тема, запознайте се с още едно мнение – с част от едно изявление, публикувано в сайта на в. “Труд”:

Това , което мога да добавя, защото ви е спестено по разбираеми причини, е, че империята на ВАЦ в България, която изигра ключова роля в срива на доверието към медиите у нас ( често в комбина с телевизионните аналози на тази империя), е на тезгяха. Продажбата на нейните издания в България е въпрос на дни и е сред най-дълбоко пазените тайни на българското задкулисие в момента.

Вижте какво му се е наложило да публикува на в. “ Труд” днес и отбележете, че заглавието ( този път) не мое:

Медиите – между мафията и етичния кодекс

Управителят на ВАЦ Бодо Хомбах пред “Ди Пресе”

– Г-н Хомбах, пресата се изживява като четвъртата власт. Споделяте ли това високо самомнение?

– Медиите на практика са душата на демократичния процес с разкриващия характер на продукта си. За политиците няма нищо по-респектиращо от заплахата, че нещо ще стане публично – което те не желаят. В днешните медии вече не работи императивът отпреди “И какво, всички го правят”, а работи “А какво ще стане, когато се разчуе?”.

– Все по-често “хора с влияние” придобиват контрол върху медии.

– Загрижен съм от този процес – когато медии принадлежат на хора, които никога не са сключили една нормална и прозрачна сделка. Това важи с особена сила за Югоизточна Европа. Тези олигарси са изкарали парите в други сфери. И държат да разполагат с медии, за да могат да прокарват свои политически и икономически интереси.

– ВАЦ притежава медии в Югоизточна Европа, вкл. в България. Но и в Русия. Там мафията е особено активна – как при това положение може да се прави чист бизнес?

– Вижте, винаги има опасност. Но човек не трябва да си цапа ръцете. Тръгнеш ли по наклонената плоскост, губиш опора под краката си. И процесът е без край…

28 мнения за “Децата(им) знаят защо!”

 1. Да така е . Разберете че във България липсва критична маса хора със нормално мислене. Ако видите във някои младежки форуми какви ленинистки възгледи се споделят !! НАИСТИНА-който не емигрира тепърва ще пати. Или им е Съучастник.

 2. Ако харесвате публикациите и гражданската позиция на журналиста Иво Инджев, може да гласувате за него за „Човек на годината“:
  http://humanoftheyear.org
  От нас зависи г-н Инджев да получи поне признанието на публиката!

 3. Към Деян Николов:

  Заради онова, което се коментира в семейството като причина да избягат от задаващи се проблеми в страната – дано да греша, защото те нямат да подминат най-вече онези, които няма къде да избягат.

 4. Време беше,и е забелязано правилно,
  тъй като вилнее култура на месарите,
  която и да се напъват,няма как
  достигне тази на хирурзите!

 5. Попитах, защото ми е трудно да си представя каква мотивация биха имали хората, способни да предизвикат “проблеми в страната” – те така или иначе я притежават, а на хоризонта не се вижда нещо, което би могло да промени статуквото?
  Не че се съмнявам, че същите биха пожертвали и леля си, стига от това да могат да извлекат 5 лв дивидент, но явно ни остава да се надяваме причината за опустяването на елитните столични училища да е просто търсене на качествено образование, каквото тук определено липсва. Дано!

 6. Хубаво е в България да живеят богати и умни хора, но не е хубаво ако сред сегашните богати и умни хора има недосегаеми свръх богати и глупави престъпници, които като в текезесарска нива жънат наред, богатствата на бедните и богати Български граждани, и имено те са уплашените, които бягат с децата си в чужди държави, за да се спасят, от надигащият се народен гняв в България.

 7. Към Деян Николов:

  Там е работата, че точно богатите имат достоверна информация за задълбочаващи се икономически проблеми. По мои данни процесът на опустяването на определени класи стаи в “класни” училища не прилича на обичайно текучество.
  Ако информацията ми ( която е вярна сама по себе си) е представителна статистически, можем да прогнозираме задълбочаване на кризата.
  Все едно, че наблюдаваме прословутите японски златни рибки, които хората си държат в аквариуми, защото предусещат земетресения и го показват с безпокойството си…
  Това е случаят, в който се надявам да не съм прав. Не ми се искат нови”революции”.

 8. Надявайте се Г-н Инджев! В крайна сметка надеждата крепи света и сал една надежда ни е останала! За съжаление обаче мисля, че сте прав. И не от страх от народен гняв бягат, както мисли Румен Великов. Бягат от страх от бедствието, което безмилостно се задава на хоризонта и което те много добре предвиждат. Въпреки, че никога няма да го кажат, поне не докато не се спасят оттатък! “Народният гняв” те могат винаги да овладеят, както многократно са доказали през годините. Но бедствието, което идва в резултат на безкрупулния им егоизъм и прекомерна алчност е нещото, което пак така добре са доказали, че никога не могат да преодолеят. Могат само да избягат!

 9. “Защо така лесно позволяваме на организираната престъпност да проникне в икономиката,а оттам неизбежно и в политиката?Моята теза е ,че за все повече хора от политическия и икономическия елит приципът на законносттта,етичното съзнание и ценностния ред ,заложени в конституцията,са само театър,шоу и инсценировка в медийната демокрация.”
  Юрген Рот “Ганкстерска икономика”

 10. На следващия ден се отчетоха с маркиране на събитието…

  Така и не ми стана ясно защо си правиха труда да ви вземат интервю от БТВ като не го излъчиха после.

 11. Садистите също не искат някой да им се прави на отворен-те просто искат като те бият да им благодариш а ако погледа на бития е влажен -още по добре!

 12. Към zo:

  Не са ми взимали интервю от БТВ. Снимаха обилно “в упор” по време на изказването ми, но не излъчиха нищо от заснетото. Вероятно не са намерили в това “новина”.

  Щеше да е “новина” да бяха излъчили нещо за мен ( камо ли кадър с мен) – те “пропуснаха” да отбележат доклада на Държавния департамент в частта, в която се квалифицира моето напускане на БТВ като “напускане под политически натиск” и продължават да твърдят, че съм си тръгнал сам за единия кеф и каприз ( в някакво предаване и “бунтарят” Карбовски угоднически подхвърлил, че не съм представил доказателства за принудата върху мен – сякаш обвинениетона самия президент в нарочна декларация по мой адрес е някаква крайпътна дреболия) . Та какво остава за други “пропуски”!

  Впрочем, откакто шефката на новините на БТВ Люба Ризова оглави новините и на “Про БГ”, изведнъж престанаха да ме канят и споменават и по тази телевизия, където преди това бях гост няколко пъти за относително кратък период в различни предвания.

  От всичко това не съм особено опечален, но пък и не бива да се надяват, че ще си мълча. Тази “битка” може да е неравна, но трябва да знаят, че не могат да ме откажат от нея като ми демонстрират презрение от позицията на”силата”.

 13. В основата стои дилемата,дали ГЕРБ подменя Историята,което беше валидно за “демократичните сили,
  и многото вождове”,когато също стоеше въпросът за злокачествени деформации на ценности от примера
  и наследството на Борис III,
  както и сега, д-р Михайлов,когато уязвени в своето тшславие,някои зорлем ще отрежат защитния им клон,за да си седнат на задника от п р о с т о т и и.!!!
  Помниш какво ти казвах Мишо и на теб и на Филип!
  По същия начин се дърлеха социалистите на Алтамирано и комунистите на Луис Корвалан,
  докато наръфат “отпусната им плячка” от 3-4,000 ключови управенски позиции и военните одма!!!прибраха всичко по стадиона
  и затвориха менажерята за “наивници”в политиката.
  Един нашенец завалията лаком за командировки като не видял,
  уверявше др.Пиношет!!!,че ще
  се съдействува за посочването на верните и лоялни офицери!!!!!
  Пък сме се чудели защо не ни вярва бат, Саркози,,че сме и много,ама много на бон жур!!!
  Но при 3-4 млн. цигани за 2050 г. кой е сигурен,че с такива образи,
  ще останем и 0,8 млн!!!!
  За разлика от г-н Инджев,но не за да се правя на интересен,съм видял отблизо редица социални и сеизмологични конвулсии в някои континенти,но ме боли за България,ако са останали трезви съфорумци,които д о б р е,
  да разбират какво им казва този журналист!

 14. “Председателят на Международната федерация на журналистите (МФЖ ) Ейдън Уайт заяви в ефира на “Радио К2”, че в медиите в България има цензура, макар и непряка.”(Цитат от в.Дневник)
  Това да Ви говори нещо?
  Като магарета пак отвън трябва да ни подкарват с остена!
  Медии и чудо.

 15. Не знам на кой беше цитата “Умряла държава няма има умрял народ”.Много е страшно но ако не се вземем най-сетне на сериозно, ще има една държава България ама народа къде ще е???. Нямаме право повече на експерименти и на гледане на сеира на едни и същи мутри нагли до безобразие. Сутринта се обсъждаше по БНТ от министъра на Правосъдието нов закон за комисията “Кушлев”, е пак нова наглост. Понеже няма закони за отнемане(има разбира се) на не законно придобито имущество ще прави нов та да маркираме някакъв вид дейност. Но най-забавното беше, че приходите от продажба на такива имоти ще се използват преди всичко за издръжка на въпросната комисия и каквото остане за социални дейности.

 16. Още не свършили едни поуки:”що е то да се реже клон,докато седиш на него!” и ново двайсе като че ли напук със завръщане към миналото и прочит на казаното от Саркози и…….. лакмуса за Ш е н г е н….
  Кой джанъм,ти подарява супермодена
  техника,ако се е вторачил само в зевзелъците на стара Европа,когато
  наблизо пълзи сянката на китайски дракон,а Дмитрий Медведев,тепърва ще отстоява изненади-недай Боже….
  Аз разбирам,че Америка е “втасала само за октоподи”,но държавнците
  трябв да ги отчитатприоритетите
  И
  -Ако на Рузвелт му трябва хапката България в Ялта… евет ефенди,ние пък ще си говърнм на японците и помагайт…с валсове като “Амурски вълни!!!”
  -Ако на Горбачов му трябва Малта,ефет ефенди!!!тръгна вече!!!
  -И къде виждате “запетайка” до Шенген,ако ще да е някакъв вътрешен министър на известна до болка “троянска” държава-местност..НО ПОРТА НА”ЕВРОПА АУГУСТА….”ЩОМ ЩЕ ТРЪГНЕ ВЕЧЕ!!!
  Ние …САЩ де!.. ако ще и с една Нанси,ще го запознаем,като ген.Владимир Стойчев,на отчет при Сталин и Димитров…та няма,де се справим със задачи от изнлючителна
  важност!!!за 21 в.
  Приятен му път,от този блог ще бъдат неми като комунсти на разпит!!!

 17. Бодо Хомбах/бивш шеф на предизборния щаб на “медийния”,”Баста-канцлер”и настоящ “газпром”-служител Г. Шрьо-
  дер,заедно с Отто Шили,Волфганг
  Клемент и др. имат голям принос за
  превръщането на SPD в партия с 23%
  избиратели на последните парламен-
  тарни избори,загубвайки между 1998-
  2009 половината от своите избирате-ли и постигайки по този начин най-
  лошия изборен резултат от основава
  нето на ФРГермания.А техния другар
  Мартин Шулц от ЕП продължава да вяр
  ва в илюзията да превърне в социал
  демократи личности като С.Станишев,
  г.първанов вкупом с “генералското”
  им движение,с подкрепящите ги оли
  гарси /барабар с вината и мезетата/
  Да,другарю Шулц,децата не отговарят
  за стореното от родителите си –
  но защо във Вашата родина нито едно
  дете на бивше нацистко величие не
  достигна постове като ръководител
  на парламентарно представена партия
  в Бундестага или негов шеф???

 18. С разрешението на “доктора”, не че съм го икскал де, ама на : „Труд” разказва също на кои видни държавници Бойко е подарил кутрета. Освен на Путин и на испанския крал Хуан Карлос. А през 2006 г. подарил и на Джордж Буш. Не, на Буш не можал да подари, щото Буш нямал право да получава подарък по-скъп от $305, та се бръкнал $430 и си платил кутрето. А на нашия президент и мезонет да му подарят, никой няма да се учуди. Не казвам, че са му подарили. Един казваше такова нещо и още си търси работа.”

  Не одобрявам протестите на учениците за ваканцията. В същото време, гледам с надежда към тях. Те не са заразани. Дано бог ги опази, ние едва ли. Опази ли ги, няма да са такова овче стадо, каквото сме ние.
  ПП. Надявам се и внукът ми да не прилича на мен.

 19. В карая на краищата Борисов е прав, че в БГ няма добър генетичен материал. С малки изключения (като Иво Инджев – когото уважавам изкл. много). Гордееем се, че сме много умна нация, но всъщност средното ниво на интелигентност на нацията е изключително ниско. Нация от елементарни хора. Че защо да не е така? Всяко правителство се занимава само с проблемите на елементарните хора. Опитваме се да напълним хазната изтисквайки малките и средни фирми до макс. за да съберем пари за точно тези малки симпатични елементарни хорица. Нямям нишо против тях – но те няма да дръпнат страната ни напред. Както и да е, не беше това идеята но просто не знам от къде да започна. Нивото на журналистика е изкл. ниско. Папагали – това е точната дума – почти по всички ТВ се повтаря едно и също. Веригата семейна среда – училище – университет е просто трагична. Ниско образование и ниски цели. Да вземем темата за БАН например – ка никой журналист не се сети да си зададе въпроса каква е ролята на тая соц. структура в пазарна икономика? ако в соц-а БАН б могла да ахранва държавните предприятаия с иновации – то кого захранва сега БАН? БДЖ ли? Ако някой в БАН случайо изобрети нещо от 1-2 дневния си престой в това заведение (на седмица) чии са правата в/у това иобретение? ако аз работя в БАН и открия нещо то със сигурност ще го продам добре и то няма да напълни държавната хазна а моята банкова сметка. Втори въпрос – след като държавата налива пари там какви цели поставя на тези “учени”? Не чух до сега държавата да е била поставила някакви цели – да не говорим те да са формулирани в проекти. Я да видим дали няма да си зададете още подобни въпроси 🙂 Горкия БАН – да го зашитим защото така изглеждаме по интелигентни 🙂 Но да се върнем на журналитите – те са един от основните стълбове на демокрацията. ако те не функционират – проблемите не излизат на яве и дори и да ги има другите 2 стълба – демократично общество и независима и работеща съдебна система – без активна журналистика нещата не вървят. Но реално погледната ние нямаме демократично общество нито работеща съдебна система (в 4те и части). За демократичното общество мога да кажа само че сме доста далеч от дори наченки – при нас дори и профсъюзите не работят – странно защото навсякъде по света те са полумафиотски структури акумулиращаи огромни финансофи приходи. За съдебна система – почваме от полицията – ниско ниво на кадрите и слаба екипировка. Ако случайно съберат някви улики (не говоря ако са ви обрали колата -тогава въобще няма да дойдат) то следва прокуратурата – тя така интелигентно подготвя едно дело, че то може да бъде връщано до безкрай. За съда мога да кажа, че при това положение трудно може да кажем дали са коректни или не – защото няма базисното условия за преценка – добре подготвено дело. Със сигурност можем да кажем за съда обаче, че действа страхливо. Е какво ни остава? Остава ни да го разберем и непрекъснато да го повтаряме – а това трябва да го правят журналистите. Ако пререфразираме един писател за който повечето от вас ще се сетят – Никой няма да пита какви са били времената, за защо са мълчали журналистите?
  Не мислете че съм черноглед – щом съм още в БГ значи съм краен оптимист! или идиот … но май не съм идиот

 20. Вярвам на Иво Инджев,подкрепям го в борбата му и му желая здраве и дълъг живот за да е полезен на България,на себе си и на семейството си!Много точни оценки за ситуацията в страната не само за миналото,но и за настоящето ни-успех!

 21. Извинете ме,но какво означава да си богат в България?
  Между другото около 95% от тези богати хора как забогатяха?Защо ли бягат в чужбина?Дали не ги е страх от нещо?
  Е,г-н Инджев,ако имате в предвид,че образователната система в БГ е на много ниско ниво,тогава вече мога и да се съглася.
  Моите уважения!!!

 22. Ах, значи съм се объркал тогава. Стори ми се, че телевизията, която ви вземаше интервю, бяхте в ляво от паметника като си срещу него и като ви покани Стоян Михалев набързо го приключихте, беше Би Ти Ви.

 23. Към zo:

  Интервюто беше за сайта БГНЕС, който го публикува на видео. Имаше и камера на “Канал 3”.

 24. Богатите винаги бягат от родните си държави. Там са най-уязвими, а и във всеки човек дреме любопитството и желанието “да види свят”. Особено когато има материалния ресурс да го направи. Образователната система е прекрасен пример за това как всеки слугува на модата – сега, повече от всякога, е модерно да завършиш престижен чужд университет. А пък нашето образование просто те ПРИТИСКА да искаш да заминеш. Всеки родител, беден или богат, бандит или не, иска детето му да получи всичко от най-доброто. Въпрос на жизнен стандарт, а не на “изберете българското”. Истината е, че всеки голям капитал е натрупан с нечия болка. Почти винаги – чужда. Лошото е, когато това става символ-верую на цели поколения. Затова не мисля, че ни очаква по-голяма криза/бедствие. Ние сме си в нея вече. И тя е в нас.
  Поздрави на всички.

 25. “Противно на свободата, основана на разума и прогреса и вярата в него, свободата, придобита случайно или посредством сила от народ, който не е подготвен за нея, само се превръща в друга форма на тирания, която може да се упражнява от малък или голям брой хора или от една единствена личност.” /Томас Джеферсън, бивш президент на САЩ в началото на 19-и век./

 26. Под носа на МС, Президенство и министерство на образованието, на Дондуков 19 вече 20г си същуствува един НЕлигитимен “Cook,s” институт, който бълва кадри,
  предимно български и македонски…През 2000г, този “институт” беше номер 1 в списъка на министерството на образованието като нелигитимен, публикуван в БНТ, и по тази причина, синът ми, който беше студент в него срещу скромната сума от 1 800 евро на семестър плюс скъпи американски учебници, се озова в казармата, вместо студент в САШ, каквато уж беше перспективата…От една страна ни оскубаха парите и изгубиха 2години от живота на синът ми, и тотално объркаха плановете му за бъдещето му, от друга- кой все още има интерес да поддържа действащ статут на този нелицензиран институт с директор Соня Младенова.
  Колко жалби изписах без отговор до министерството на образованието, колко министри се смениха от 2000г до сега и никой и нищо не може да спре дейността на НЕЛИГИТИМНИЯТ институт…

 27. “Някаквото предаване” с участието на Карбовски е “На кафе”. Мисля, че не е обидно да го споменете, защото Гала даде за пример Вашето уволнение като натиск над свободното слово.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.