Заплахата от разкрития за далавери в Белене стресна Москва

Русия няма да свали цената на АЕЦ “Белене” до исканата от българското правителство сума от 5 милиарда евро, заяви директорът на „Росатом” Сергей Кириенко пред български журналисти днес в Москва. Той даде да се разбере, че при това положение Кремъл може да се откаже от проекта.

Така за първи път Москва допусна, че АЕЦ “Белене” е нещо по – различно от смъртта. Защото само смъртта ( и АЕЦ “Белене” досега) е нещо, което не може да бъде избегнато.

Изявлението му дойде като карамбол след две събития в София. Първото ( и по важност!) беше уникалният “намек” на властта, че разполага с данни за огромни кражби по трасето на изграждането на централата. Последва също така невиждан и нечуван досега ход на стопанина на проекта от българска страна НЕК. Експерт на българската компания, който със сигурност не представя себе си и не импровизира, най-после призна онова, което мнозина опоненти ( включително вашият автор) твърдят от години: няма осигурена възвращаемост от евентуална продажба на електроенергия, произведена от АЕЦ “Белене” и това прави идеята за строителството й безсмислена!

Има и трето “събитие”: някак между другото премиерът Борисов беше показан снощи в централните новини на телевизиите да се връща към знаменитото си определение за АЕЦ “Белене” като “гьол”! Досущ като откривателят Архимед, който извикал “Еврика”, когато се изплискала водата от ваната му! С тази разлика, че Борисов като че ли преоткрива истината и ни я съобщава но неговия си начин.

Не знам дали това е краят на сагата и дали натискът на Москва няма да породи нови амплитуди в инфрактната кардиограма на реанимирания от предишните две правителства проект “АЕЦ Белене”, способен да удави България като финансов камък на шията в морето от и без това дълбоки икономически проблеми. Но е интересно да се види, че при споменаването на вероятността да бъдат изобличени далаверите по този проект изведнъж беше ритнат кошерът на медената вечна дружба и осите се разжужаха.

Ако позволите ( защото мога да бъда заподозрян в нескромност) да добавя и четвърто: вече не мисля, че е случаен избликът на министър Трайчо Трайков преди повече от месец, който разгласих в този блог ( но медиите се направиха, че не са забелязали, защото не са ги инструктирали да забележат). Ни най-малко не се е “изпуснал”! На среща в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма с българския ядрен физик Георги Котев , на която присъствах, министърът, без да бъде питан, оповести наличието на “енергийна мафия” в България. А на моя последвал въпрос дали не трябва да се търси тя тъкмо в неговото ведомство и дали би предприел мерки, той отвърна , че ще го направи, когато получи доказателства.

Хайде сега някой да оспори твърдението, че информацията е най-ценната стока на тази свят. Който я контролира, той манипулира. Ерго – не случайно “тръбя” от толкова време, че основната битка в България поне от десетилетие насам е за контрол над информацията. Едно “контролирано изпускане” и се надига лавина, способна да помете планината от аргументи, скрепени с многомилиардни интереси на великата сила Русия.

Едно малко информационно профилактично проветряване води до такива последици. България щеше да е друга, ако тази профилактика беше постоянна практика.

Представяте ли си какво би станало, ако медиите бяха свободни и можеха да изпълняват функцията си да информират и да контролират, вместо да препредават онова, което им се “спусне”?

I have a dream!

36 мнения за “Заплахата от разкрития за далавери в Белене стресна Москва”

 1. Ако харесвате публикациите и гражданската позиция на журналиста Иво Инджев, може да гласувате за него за „Човек на годината“:
  http://humanoftheyear.org
  (Кликнете върху снимката на Иво Инджев, попълнете адреса на електронната си поща и натиснете бутона „изпращане“. Ще получите писмо за потвърждение, в което трябва да кликнете върху посочения линк.)
  От нас зависи г-н Инджев да получи поне признанието на публиката!

 2. Не знам дали Москва е стрестната, но някои у нас, предимно тези, които изведнъж няма да имат поле за кражби в крупни размери, вероятно са разтревожени. Като гледам най-гласовити са Станишев, Георги Първанов и бившият министър Димитров, а и мнозина други им пригласят. Навярно и там трябва да се търси следа за българската енергийна мафия.

 3. Странно, и на мен ми се стори учудващо отстъпчив и конкретен Кириенко. Такива са милите братя руси, когато заиграе сопата.

 4. Оооо , тук може да се появи ново поле за диверсификация на енергийните източници.
  При положение че ще се появят много пикаещи газ (от яд) в Задунайская от прочита на тази тревожна новина.
  Може даже да преодолеем зависимостта си от някои монополни доставчици!!!

 5. Ако и отношенията между някои държави
  са до такава степен аграрни,че горят от желние да се закопаят един друг,не след дълго опашките пред лекаря, ще заприличат на болни колективи,лишени от възможността,да си платят дори “потребителската такса”!
  По други поводи вече се каза,
  какво се чака от премиер и министър във връзка с правиланата употреба на глагола трая си.Денят на благодарността ще е подходящ и за България,за да не се плацика в гьолове!

 6. Забелязах, че по повод алтернативния бюджет на Станишев стана въпрос, че Дянковия бюджет е заложил увеличение на разходите с 1,7 млрд.лв.Маже да излезе, че това е по неустойката на руснаците от 1 млрд. евро.
  Месеца изтича,а митичния баварски и нвеститор така и не се появи.Според Кириенко максималният срок, до който може да се отлага решението за “Белене” е пролетта на следващата година.

 7. Българският лечител Петър Димков беше казал по друг повод:Не го пипай да не те пипне! Ето го разковничето! Игнорирай го и си карай във твоята лента и не се опитвай да разчиташ на хора, които разбират само от страх!

 8. Сега да очакваме ли и “некои други отстрелвания” ??
  Защото “блажилите” и посветените в далаверите другари стават бая неудобни и излишни..
  Какво излиза, от “Голямия шлем”(член – по някои руски автори) на “Гоце” Първанов май му остава само едно мощно руско “неприлично показване на палеца между показалеца и средния пръст”.
  А, остава му и АБВ_ГЗ за утеха…

 9. Изграждането на АЕЦ Белене е равносилно на изграждане на Кремиковци 2 – черна дупка, която ще изсмуче всички ресурси на Българияи и ще замърси природата. Разкриването на далаверите на енергийната мафия може да спре изграждането на АЕЦ Белене.

 10. Ще стане тя ясна!рано или късно ще стане,особено ако и когато Б.Борисов и Тр.Трайков изберат момента за повече и полезна медийно свобода в полза на правилна България.
  Сегашната в НС е треска наопаки:
  започва с жар и ше завърши с мраз.

 11. Ще си позволя една аналогия. Преди няколко дена, един руски блогер Алексей Навални, публикува одитен доклад от Русийската Сметна палата относно строения от ОАО”Транснефть” тръбопровод ВСТО(Восточньй Сибир-Тихи Океан). Крайния извод в доклада е, че са отклонени, “разпьлени”, т.е. откраднати около 4 (четири) милиарда долара! Много поучително четиво:) в което са показани познати схеми – анекси за удължаване на срокове, за увеличаване на цените на проекта, доставки на увеличени многократно цени, подизпълнители офшорки с щатен персонал 1 (един) човек, специално създадени фирми в навечерието на подписване на договор и др. подобни. Въобще схеми без много мозък, които сме виждали и продължаваме да виждаме и тук в Задунайская. Та аналогията е проста: Гледай Транснефт – сещай се за АЕЦ Белене! и за всичките “големи шлемове”
  P.S.За дежурните рубладжии ще повторя – това не е аналитичен материал на някаква си организация, а официален доклад на Сметната палата на РФ, по официални документи дадени от “Транснефт”, заверени от множество длъжностни лица. http://www.navalny.ru/ на този адрес го има самия доклад

 12. Наслаждавам се на сеира колко математически закономерно Бате Бойко сменя позицията си по отношение на АЕЦ Белене. Първо беше просто “гьол”, после, че трябвало да се изчисли дали проекта е изгоден икономически и тогава да се види има ли смисъл да се прави. След това се оказа че го искал “с цялото си сърце!”, а сега това е пак “гьол”. Значи имаме един завършен период в очертаващата се синусоидална функция на мненията му. По тази логика очаквам, че от тази крайна точка на отрицателния полупериод, мнението му ще се развие към “да видим изгоден ли е проекта” до “искам го с цялото си сърце!”.

 13. а да видим ще има ли виновни след думите за злоупотреби, бб ще требе да сгрее душите на десните избиратели вече, няма за кога да се шикалкави

 14. Някак си главоломно се развиват нещата с АЕЦа в последните 48 часа – май се въртят около СРС-тата, свързани с делото Цонев, Сантиров и т.н. Един човек каза пред камерите, че няма да говори по темата, защото ще си загуби живота… Колелото се завъртя, явно вече не всичко може да се „покрие” при това положение – и палачинката пак се обръща. Отиваме към „размирисване”, и руснаците се изнизват от ситуацията доста предвидливо ми се струва…

 15. И преди време попитах, ще го направя и сега. Тъй като не разбирам нищо от енергетика, включително и от атомна такава, питам дали е възможно използването на АЕЦ “Козлодуй” и по-точно спрените блокове и на тяхно място да бъдат монтирани нови такива? Виждам, че тук пишат изявени специалисти по атомна енергетика и се надявам някой от тях да ми обясни.

 16. По тази логика очаквам, че от тази крайна точка на отрицателния полупериод, мнението му ще се развие към „да видим изгоден ли е проекта“ до „искам го с цялото си сърце!“.

  Posted by Ясен Прахов | ноември 26, 2010, 14:01

  ………….

  Да разчитаме на най-простата логика:
  “Паре нема – действайте!”…

  А БАН защо мълчи? Нали неговата оценка е против строежа. Защо никой не го бръсне за слива?
  За какво ни е тогава БАН?

 17. Ясно е на всички, че този проект така както е няма как да стане с руски реактор пък други стратегически инвеститори да участват. Относно инфопмацията от Руската сметна палата тя безспорно е вярна. по интересното е, че май преди няколко месеца се казваше , че проекта без инфраструктурата ще струва около 3 милярда, сега се говори за 5 милярда. Вчера по новините пък се каза, че ако се направи план-прогноза какви пари ще се приберат в Б-я като постъпления от износ на ток до 2020 год. ще можем да преценим дали е изгоден строежа. Е това ваче е голяма глупост – сега сме 2010 (края) до края на 2020 г. са 9 год.. Още утре да се изсипе целия китайски народ да строи с техниката на САЩ за колко време ще се пусне в експлоатация тази АЕЦ, кога и до края на 2020 г. какви приходи ще бъдат отчетени. С една дума слушаме и коментираме последните безумни глупости.

 18. наистина интересно дали големият правотворец бибиткоо ще се търси отговорност от ораганизаторите на шлемаааа…
  поздрави:
  Калоян

 19. От далечни тътени се долавя,че се изчерпаха вече полумерките и сгряването! чука на вратата.

 20. Към Joro:

  Не съм специалист по АЕЦ, но да разбирам значението на думите – това го мога. В този смисъл отдавна съм разбрал, че един от алтернативните варианти е именно допълнителен блок ( или блокове) на АЕЦ “Козлодуй”. Това е предлагано многократно, но явно комисионните за Белене, вече платени, трябва да бъдат оправдани и “ще падат глави” при провал…

 21. “Ерго – не случайно “тръбя” от толкова време, че основната битка в България поне от десетилетие насам е за контрол над информацията.”
  Ето кой бил “Властелинът на тръбите”, а някои като хахави се щурат между Москва и София с фенер и търсят ли, търсят де е духът на…пардон, това беше от друг поток…

 22. Към Joro:
  Въпроса е ъвсем резонен. Площатката на АЕЦ “Козлодуй” е лицензирана, второ там няма нужда да се строи инфраструктура специалистите са там а има изграден и център за обучение. Плюс това моделнизацията на 5 и 6 бл. се извърши с участието на американска, френска и немска фирма. Естествено е, че ако бъдат поканени за изграждане на нов блок на тази площатка можеби ще проявят интерес. Казвам може би защото това е доста сложен въпрос и не би било коректно да даваме ние някакви крайни квалификации. По важното е, че ако участват тези фирми не би стоял въпроса за външно финансиране и кредитиране от страна на банките.

 23. Проблемат ще става по остар защото позизиата която заема бб е силно непоследователна.необходимо е дасе информира обшествеността за преодолените трудности по развитието на преговорите за да има по яка поддрагка от хората.

 24. Г-н Инджев,
  много е малка хипотетичната далавера,която витае в някои глави, в т.ч. и във Вашата, за да стресне Москва.Там и във богатите
  страни са свикнали на много по-големи далавери.
  Днес в Берлин от словото на Путин не личеше да е стреснат.

 25. Благодаря за разясненията. Обаче аз не питах за изцяло нов блок в “Козлодуй”, а за подмяна например на първи и втори реактор с нови. С други думи двигателя на иначе здравата ви кола е за смяна, и вие сменяте само двигателя. Вместо това обаче някой иска да си купи напълно нова кола. Ей такива неща ме тревожат напоследък. Ще ми обясни ми някой дали е възможно да се смени само двигателя?

 26. Към Nikola:

  Много “обичам”, когато някой знае по-добре от мен какво има в главата ми.

  Също “обичам”, когато същият защитава най-голямата и най-богата на природни ресурси държава ( горкичката!) от “посегателствата” на един автор.

  Но най- обичам да видя как зад това стои елементарната глупост: що за контрааргумент е това, че на Путин не му личало да е притеснен в една реч, която няма никакво отношение към темата?!

 27. JORO,доколкото се разпростират знанията ми от обща култура, след като един ядрен реактор премине през целия си срок на експлоатация, параметрите на радиация около него достигат пределните допустими стойности и той се изолира по специален начин и се погребва като “безценен подарък” за стотина хиляди години напред за бъдните поколения.
  Така че, самият реактор не би могъл да се замени по никакъв начин с нов.
  Разбира се, ако има необходимите условия, както в “Козлодуй”, могат да се изградят в съседство нови реактори, като за Козлодуй мисля че условията позволяват нови два хилядника.
  Очевидно “Белене” е корупционен обект на руската и българската(руска) енергийна мафия с цел “облажване” със милиарди евро за сметка на офърфания гръб на бай Пешо и кака Марче от Долно Нанагорнище, както и от всички нас.

 28. Не мога да повярвам,че тази вечер гледах г-н Инджев да говори за свободата в медиите от екрана на ТВ7 – флагмана на поръчковата журналистика в империята на тандема Василев – Пеевски,с главен идеолог лицето Бареков, който най-безпардонно бе готов да се настани в стола на Инджев след изгонването му от БТВ.

 29. Благодаря на Ник за разяснението. Което все пак показва, че “гьола” може да стане един чудесен басейн. А в “Козлодуй” да се доразвие атомната енергетика. Ако имаме въобще нужда от нея. Поздравления за г-н Инджев относно участието Ви в TV7. Случайно бях на гости на майка ми и телевизора беше включен на този канал. Майка ми никога не е сядала пред компютър и не чете Вашия блог. Дори няма представа за какво пишете в него. Обаче ще си позволя да цитирам думите й. Тя каза “Този е много кадърен журналист, но Първанов го уволни от телевизията”. Честно казано, останах като гръмнат. Не очаквах да чуя точно такава позиция от нея. Право в десетката, както се казва.

 30. Наскоро писах тук ,че ни критикуват за свободата на словото (отвън).Явно това беше катализатора на процеса,който започна и ще се развива лавинообразно.Вчерашното участие на г-н Инджев в предаване на ТВ7 доказва ,че назрялата революция в медиите избухва.
  Вече ще чуваме (от ТВ ефира) неща , които само в този и още няколко (2-3) блога се пишеха.
  Как ли са спали снощи в президентството?
  Повтарям се ,но кравата не е (вече) свещена.
  Успех!

 31. Г-н Инджев,
  Фантастичен сте! Нямам думи да опиша възторга си от тази Ваша статия! Не само сте прав по отношение на АЕЦ “Белене” сагата, но я свързвате и с нещо много по-голямо! Свързвате я с Информацията! Информацията с главно И! А това вече е мост и към други оше по-важни Ваши теми, за свободата на словото, свободата на медиите и на гражданското общество. Зашото ако позволите само една малка забележка, информацията не е най-ценната стока на тази свят. Информацията е света! Или поне тази, “добрата” част от света, която се бори срешу “злото” на хаоса, като го “подрежда” и предпазва от дебнещата го смърт на ентропията! Информацията не се измерва с разните там битове и байтове. Тя се измерва с количеството на хаоса (ентропията), който подрежда, тоест анихилира или унищожава. Да Ви го кажа, ако позволите, тъй като това ми е професията.
  Оше веднъж благодаря за тази статия!
  Поздрави.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.