С Цанков камък на шията

Конфликт с Първанов накарал Бойко да извади далаверите по Цанков Камък
Руските интереси в Белене са опасни за живота.
от Биволъ Четвъртък, 25 Ноември 2010
Огласяване на СРС в съдебната зала по делото за даване на подкуп от Николай Цонев и съдията Сантиров извади наяве някои любопитни детайли от кухнята на властта. Стана ясно, че бившият зам. председател на борда на енергийния форум Тенчо Попов е връчил лично на Бойко Борисов доклад за злоупотребите в енергийния сектор, в който се говори за стотици милиони евро злоупотреби.
….
Попов: …Аз, понеже нали бях зам. председател на борда на енергийния форум.
Пепи Еврото: Аха, Да де, аз те виждах след изборите май и ти викам – това ли е на Пепи това.
Попов: Ако знаеш, ако знаеш какво се случва в Белене. Бедна ти е фантазията! Ама стотици милиони евро нагло откраднати. Ама от няколко [???] откраднати. В следствие на което, нищо няма да се случи, чуй ми думата.
Пепи Еврото: Що няма да се случи?
Сантиров: Той му написа доклад до Бойко, лично го даде на Бойко Борисов [???]
Попов: Да, преди половин година. Бойко го прати на Главния прокурор, сложи резолюция върху моето писмо, в кабинета си, и млъкна, думичка не каза. При положение, че, при положение, че го виждаш, че за кокошкарски истории излиза по телевизиите и ги плещи – тоя откраднал пет-шест, оня откраднал двайсе.
Сантиров: А вчера, вчера, вчера ги изкара вече чисто за Белене.
Попов: Вчера за първи път каза – пътя на Цанков камък струва двеста двайсет и два милиона лева – двайсе километра. Това е част от този доклад. За първи път вади нещо от този доклад.
Сантиров: Единайсе милиона на километър.
….
От думите на Попов разбираме също, че Борисов е скрил доклада, за да го използва на части в подходящи моменти срещу Георги Първанов. Първият такъв момент идва със скандала около стенограмата с Дянков в началото на март 2010.

Попов: Да, за първи път го вади след шест месеца. Щото се скараха със Президента, значи трябва да ти кажа стотици милиони откраднати. Просто ми се изправиха косите…. Но, но си мълча и не говори нищо публично, щото ще ме гръмнат. Ако тръгна да го обяснявам това по-публично. От друга страна, за да ми е чиста съвестта, аз съм си го написал и съм го дал на министър-председателя. Нищо повече не мога да направя. Слизам от отговорност. В следствие на което обаче той ме уволни.
Сантиров: Така се прави в развитите демокрации.
….
И така, Течно Попов е застигнат от съдбата на вестоносците на лоши новини. Уволнен е, но това е най-малкото му притеснение. Той реално изпитва страх за живота си заради мистериозни “руски интереси”, с които твърди, че няма нищо общо, но да се изправи срещу тях няма кураж.
….
Попов: Сега, когато използва обаче материалите, изобщо не изключвам възможността ся да ми звънне, щото ние се познаваме, нали и си говорихме по телефоните и да каже – ела сега, руските интереси са отстранени. Аз не съм, нямам нищо общо с руските интереси, не могат да ме напазаруват и да ми каже ела да оправяш бакиите. В следствие на което аз ще се замисля обаче дали да отида, нали, щото на мен живота ми е мил все пак. И така! Та, затова възмездие няма да има. Дето викаш ти не съм виждал такова нещо. Аз, ако ти кажа, аз какво съм виждал. Даже никога не се е стигнало дори до това, някой да го разследва. Даже в случая.
Пепи Еврото: Да!
Попов: Е стигнало до това някой нещо да разследва. [???] далавери въобще ги няма във вашите мисли.
….
Откровенията на Попов предизвикаха реакция на премиера Борисов, който прехвърли топката на Главния прокурор, който пък се оправда със сложността на разследването…
Борисов все пак потвърди версията на Попов, че е изпратил горещия доклад на Велчев още през есента на 2009. “Официално” това стана чак на 16 март 2010 с премиерското изявление Днес ще дам Цанков Камък на прокуратурата.
Съдейки по резултатите до този момент Попов не е единственият, който няма кураж да говори докрай за Белене и далаверите, които са толкова чудовищни, че въобще ги няма в мислите на данъкоплатците.
Тук е мястото да поздравим съда за решението да огласи записите, без които•едва ли някога щяхме да научим за наличието на такъв доклад, нямаше да знаем какво точно значи премиерското Днес и как се използва то в бъдеще бойково време.

10 мнения за “С Цанков камък на шията”

 1. От цялата тази история, най-хубавото е, че съда в България показа, че има куража и честта да е не зависим. Да престанат някой да се оправдават с решенията на съда, които са публични. Мисля, че няколко пъти се коментира това, че прокуратурата и следствието трябва да престанат да бъдат независими, което сега им се полага по конституция. Без причинното заяждане със съда не е много здравословно и лично аз не искам да допусна, че съдийте като цяло биха се уплашили от голямия пръст който им се размахва.

 2. Защо президенския главен прокурор още не си е подал оставката след като година и половина НЯМА движение по предаденият му доклад?????

 3. Ееее , тука сме изпреварили и Китай и Западна Европа и Сащ и даже Русия като гоним вече суперрекордьора – Москва.
  Според статията на следния линк астрономическите цени на пътищата в Русия биели всички рекорди.
  http://rbth.ru/articles/2010/10/20/what_drives_russias_astronomical_road_costs05041.html

  Китай – 1.3 млн.$/миля
  САЩ – 3.6 млн.$/миля
  З. Европа – 4.2 млн.$/миля
  Русия – 10.5 млн.$/миля
  Ц.Камък – 11.8 млн.$/миля
  Москва – 31.0 млн.$/миля

  Добре че на руснаците поне атомните им електростанции са евтини ( при най-добро качество в света).

 4. “Добре че на руснаците поне атомните им електростанции са евтини ( при най-добро качество в света).”

  Евтини казваш. И с най-добро качество в света. Звучи ми като “Съветските болни – най-здравите болни в света”. Аплодисменти! Ама така де. Какво означава някакъв си гръмнал реактор? Голяма работа. Дано никога да не построят тази потенциална бомба в Белене. А ако все пак я построят, дано да не са откраднали половината материали за централата.

 5. Жалко е когато безхарактерни хора се опитват да се правят на мъже …

 6. Сложността за разследването за Гл.Прокурор се състои в намирането на начин да прикрие далаверите на червените си съпартиици.

 7. Joro, явно не си уловил иронията с цената и качеството на руските АЕЦ.

 8. До HARD:

  прав си, но не съвсем. Означава, че ще бъде дъъъъъълго, разтакавано безкрайно, та да си бъдем подготвени за финала. 😉

 9. Трябваше да сложиш поне една усмивка след точката. Защото през живота си съм срещал и рекламни агенти на руската промишленост. 🙂

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.