Призрачната прозрачност на руското ядрено гориво

Обществените поръчки, възлагани от руската държавна корпорация “Росатом”, са непрозрачни и се провеждат в нарушение на федералните стандарти, твърдят анализаторите на руския клон на “Трансперанси интернешънъл” и групата “Екозащита”. В корпорацията съществуват колосални възможности за корупция, според двете организации, цитирани в петък от руското електронно издание Газета.ру.
“Дейността на подразделенията на държавната корпорация се регулира със стандарт, който отстъпва по своите норми от федералния закон. При това мониторингът на поръчките показва, че дори и тези по-слаби норми често не се спазват от възложителите. При осъществяването на поръчките липсва външен контрол. Всички тези фактори се наслагват в затворена система, позволяваща на възложителя да допуска до поръчките само избрани компании и да извършва поръчки на завишени цени в нарушение на правилата”, казва заместник-директорът на “Трансперанси интернешънъл” Иван Ниненко.
“Атомната промишленост не напразно се асоциира с висок корупционен риск. Достатъчно е да си спомним скандалите с лобирането около ядреното “гробище” за чуждестраннни отпадъци в Далечния изток или присъствието на несъществуваща офшорна фирма в схемата на плащане за приемането на ядрени отпадъци от България през 2001 година. В рамките на проучването ни бе интересно да изясним доколко в държавната корпорация “Росатом” са загрижени от това да изкоренят условията за корупция. Още повече, че не толкова отдавна в пресата се появиха поредните обвинения, свързани със строителството на Нововоронежката АЕЦ. Оказа се, че възможностите за корупция са колосални”, добавя съпредседателят на групата “Екозащита” Владимир Сливяк.
В изследването се съдържа призив към руските власти ила да преразгледат свързаното с държавните корпорации законодателство за налагане на ефективен външен контрол върху тях, или да се откаже от държавните корпорации като юридическа форма.
Изследването едва ли заплашва “Росатом” със сериозни имиджови рискове. Партньорите на компанията в чужбина повече се интересуват от цената и надждността на атомните блокове. А компаниите от такъв мащаб в света не са много, пише Газета.ру.
От “Росатом” изданието не е успяло да получи какъвто и да било коментар.(Медиапул)

Като гледам тази информация изпитвам странното чувство, че за пореден път предстои да ни освободят братушките – този път от ядрената мафия в енергетиката. Ние тук сами не желаем да се освобождаваме.

За последно ни освободиха от Тодор Живков на 10 ноември 1989 г. Сега, след като българските медии се правят от две години на слепи и глухи за предупрежденията на българския ядрен експерт Георги Котев за далавери с отработеното гориво в АЕЦ “Козлодуй”, от Русия се задава разрешение да прогледнат.

Преди повече от месец министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков прие Георги Котев във ведомството си в София и го изслуша. Споразумяха се за една седмица срок, в рамките на който г-н Котев да направи своите предложения за проверка, която да установи достоверността на неговите обвинения. Измина пет пъти по толкова време и развитие няма…

Ето че и в Русия забелязаха нещо нередно, свързано с България, заради което Георги Котев дори обяви гладна стачка това лято в Брюксел с надежда да задейства най-сетне някакъв механизъм в България – все пак АЕЦ “Козлодуй” се намира на българска територия и освен че става дума за финансови далавери, би трябвало да се появи и някаква чувствителност по темата за чувството (ни) за самосъхранение.

Котев гладува, България пасува, написах преди месеци. Сега мога да добавя проверената максима, че сит на гладния не вярва.

В Русия може и да има пробив в информационното мълчание около злоупотребите в ядрената енергетика, но тук засега си оставаме с намека на потенциално заподозрян в корупционна схема, записан тайно, който “цъфна” в публичното пространство с възклицанието, че за кражбите в АЕЦ “Белене” ни била бедна фантазията.

Бедна ли? Доста даже е богата. И не само фантазията, но явно и самата България, щом може да понесе още кражби за стотици милиони ( както се намекваше в шпионския запис) и все още да се прави, че нищо особено не се е случило.

14 мнения за “Призрачната прозрачност на руското ядрено гориво”

 1. От край време не може да им се верва!

 2. Уважаеми г-н Инджев,по-скоро не улица а цал квартал,ще трябва да цъфне с име листопад в София,
  отколкото,г-н Борисов да насърчи своите стратези,да анализрат,а ако трябва някой да “му сцепи”устна на “баскетболен мач” или бабата на Обама да убеди внука са,да приеме исляма,
  отколкото кадровата МУ политика,
  и бие шутове в МВнР,че не му върви с такъв президент,като нашият,когато Ердоган ни го забива с Турция,Йордания,Ирак,
  Ливан и Сирия,докато Рогозин ни е “убедил,та чак дрънка,че НАТО би бил щастлив!”,алиансът да мине без обща ПРО с Русия.
  И г-н Медведев ли ще мине или г-н Путин,ще се мине,защото 2012 не чак толкова далеч?
  “Росатом”по-скоро да вземе и инвестира,какво у нас не е “На ръбА!”,за да не гладуват само български ядрени физици.
  Уважаеми г-н премиер,ултиматумите биха могли да втвърдяват ответни реакции,но биха могли и да се втечняват,както е и при газа,но за Шенген не трябва само “а бъ въ…”а цялата азбука в в къщи и училище…Да не говорми за едни други умения и няма защо да се хабите сам с филия от маргарин или сладко от желе?

 3. Г-н Путин заговори или за балансирана енергийна политика или германците да ходят,чак за дърва в Сибир.За него стои умна жена.
  Но такава стои и зад Медведев,който е за единна валутна зона в многополюсен свят,както уверява!!!
  А г-н Путин пк пита: газ не щете,атомна енергетика не развивате,дърва нямате…. до Сибир ли ще ходите за ?
  На Йорго или на притчите соломонови разчиташ,кардинале?

 4. АЕЦ “Белене” е поредната чаша студена водица която ще изпие българският народ в чест на руско-българската дружба.

 5. Корупцията в Русия е приела такива катастрофически размери които са умонепостижими за такива като нас , представители на бедни страни.
  Не октопод а гигантско ненаситно чудовище.
  Ето някои факти.
  10 пъти ръст за последните 10 години и тия темпове съвпадат с темповете на израстване и “изправяне“ на руската “вертикална“ демокрация.
  Вече 300 милиарда $ годишно гълта това чудовище.(БВП на БГ е 90 милиарда)
  Оценяват го на 25% от брутния продукт на Русия (Bloomberg) а някои руски наблюдатели говорят за повече – до 50% от БВП.
  154 място от 180 страни заема Русия по т.н. “чистота” на бизнеса , редом със страни като Таджикистан и Кения.
  Най-корумпирана страна от G-20, по-предната страна Индонезия заема 110то място.
  http://www.bloomberg.com/news/2010-10-26/russia-most-corrupt-g-20-nation-in-index-slides-to-154th-with-tajikistan.html
  Затова , да се надяваме нашата “жадувана” атомна централа да стане ЕВТИНА е все едно да вярваме в “светлото комунистическо бъдеще”.
  ЕВТИНА може да бъде само пропагандата в такъв дух.

 6. Иво, фен съм ти! Но не вади от сайта на Газета.ру само онова, което ти пасва на статията!Виж цитата:”Исследование едва ли грозит «Росатому» серьезными имиджевыми рисками: партнеров компании за рубежом больше интересует стоимость и надежность блоков АЭС. «Компаний подобного масштаба в атомной отрасли немного», — резюмирует Трипотень.

  Со своей стороны представитель «Росатома» Сергей Новиков сказал «Газете.Ru» что к «Росатому» при написании доклада «Транспаренси Интернешнл — Р» не обращалась. «Для них был важнее сам факт доклада, чем его суть, в противном случае многих ошибок можно было бы избежать», – считает Новиков. По его словам, упомянутым № 94-ФЗ госкорпорация все же руководствуется, когда речь идет о госзакупках, проводимых за счет бюджетных средств( на эту категорию приходится 15-20% всех госзакупок) . Закупки же, проводимые за счет собственных средств корпорации, регулируются правилами специально разработанного стандарта.

  «94 закон предусматривает главным критерием цену предложения, в нашем стандарте главным фактором для принятия решения является безопасность, то есть наличие у участников торгов квалификации, компетенций, производственных, финансовых и трудовых ресурсов. В стандарте эти требования учтены и предъявляются к участникам торгов, что позволяет отсечь посредников, и допускать к торгам только компании, которые реально имеют возможности произвести продукцию или оказать требуемые услуги», – утверждает Новиков.Читать полностью: http://www.gazeta.ru/business/2010/11/26/3447753.shtml

 7. 99 % съм сигурен, че няма да има АЕЦ Белене.Защо?
  В дългосрочната стратегия на Борисов и ГЕРБ за дълъг престой във властта, на Премиера Борисов по изгодно би му било да изплати обещетенията на руснаците.Това би му гарантирало едно оправдание за няколко мандата с постоянното – зле сме понеже изплащам надробеното от тройната коалиция.И така до като заеме поста Президент на Ръ Бъ.Всичко друго ни праща много по рано отвъд ръбъ.

 8. Ако харесвате публикациите и гражданската позиция на журналиста Иво Инджев, може да гласувате за него за „Човек на годината“:
  http://humanoftheyear.org
  (Кликнете върху снимката на Иво Инджев, попълнете адреса на електронната си поща и натиснете бутона „изпращане“. Ще получите писмо за потвърждение, в което трябва да кликнете върху посочения линк.)
  От нас зависи г-н Инджев да получи поне признанието на публиката!

 9. Към kolev:

  Естествено, че ще цитирам и ще интерпретирам това, което намеря за добре.

  Това е моята гледна точка, която обръща внимание на онова, което е специфично и важно за нас, но едва ли би било забелязано от всичко. Това ми е работата, с която защитавам интереса на хората, които са в твърде слабата позиция да се защитят срещу арогантността на една имперска политика, употребяваща енергетиката като оръжие срещу нас.

  А защитата на онези, които си играят с милиарди и с нашата съдба, оставям на теб.

 10. През месец юли 2008 г., по телефона от Виена се свързах с шефа на българският клон на Прозрачност без граници, добре известният политолог г-н Огнян Минчев. Помолих го за съдействие по току що обявеното от мен престъпление, свързано с подмяната на ядреното гориво в Козлодуй. Г-н Минчев ми отказа под предлог, че организацията им не разполагала с експерти за да преценят верноста на моите твърдения.
  Приблизително около една година след това същият г-н Минчев, по повод нестихващите спорове около проекта Белене каза приблизително следното: “Руснаците се опитват да ни продадат старо Жигили на цената на нов Мерцедес”. Очевидно, за около година беше доста понапреднал с техническата си грамотност. Независимо от това и до ден днешен, въпреки многобройните и безспорни доказателства по разкритото от мен престъпление, въпросната антикорупционна организация продължава да мълчи. Очевидно руските им колеги са доста по-смели и истински загрижени за изкореняването на корупцията в страната си.

 11. Какво ново? – непрозрачни обществени поръчки и корупция разходите за която се избиват от отклонения от стандартите. Като изключим формалните търгове за поръчки, всичко друго е познато още от времето на соца. Като си помисля само, че за западняка основен критерий при покупка е качеството – и през ум не му минава да рискува дори и един малък Чернобил, а ние тук в името на вечната и святата (дружба, Людмила – по избор) дори се правим, че не забелязваме, че то съществува въобще като проблем. Преди известно време например, министър Трайков ни успокои, че необходимите тръбни връзки за Козлодуй, макар и произведени от руската фирма, която и преди ги е доставяла, щели да са от друга партида. С извинение, егати качеството ако зависи от партидата. Е как да ни си примомня за ударните (във всяко едно отношение) времена, когато не пазарният а здравият разум ни съветваше да внимаваме в етикетите, за да не си купим руска стока произведена в понеделник, денят, в който разпусналата на дълбоко през предходния му възкресен широка славянска душа, се бореше (и се бори) с налегналия я махмурлук а не със стандартите.

 12. Най-добре е строежа Белене да бъде отказан, въпросът с неустойките да бъде отнесен към Международния съд в Хага, където България ще получи разбиране,а на мястото на “гьола” да бъде построена АЕЦ по най-модерна безопасна ЗАПАДНА технология със западни инвестиции.

 13. Продължавам да съм убеден,че такова “технологично чудо”като руски АЕЦ,няма да бъде построено в Европа.Няма да им се отвори парашута на комисионерите.Както и Бургас-Александропулис и този политически проект,с руско участие,ще отиде в забрава.А след него -Южний ще стане Сибирский паток.Много нашенци може да искат да си лапкат,но Европа не са глупаци,за да се доверят на страна,чиито заводи,централи,мини нон стоп гърмят.И са номер едно в света по паднали самолети-за това сега всичко подменят с Боинг и Аербъс.

 14. Чета написаното в сайта на Газета Ру и коментари на четци като г-н Колев и се чудя как така нормалните /Евро-партньори например/ се интересували само от надеждността и “стоимостта” на руските централи, а жестоката корупция, свързана с тяхното изграждане и експлоатация била безинтересна за тях?!
  Вярно се опитват да ни правят на маймуни!!
  Що за нонсенс, що за “животно” е това: Като се изграждат и експлоатират руски реактори и АЕЦ се краде поголовно /чрез надуване на сметки, възнаграждения за несвършена работа и за сметка на нарушени технологични параметри – то май други начини няма/, ама иначе хем най-безопасно, хем най-евтино?!?!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.