Руската мечешка дипломация

С мечешко чувство за хумор, усмихвайки се на собствената си ше
га пред германска аудитория в Берлин, руският премиер Путин „прати“ европейците ( и конкретнто германците) за дърва в Сибир. Защото това щяло да им се наложи щом не искат да развиват ядрената енергетика и не са във възторг от руските доставки на горива.

Това е типичен за съветската школа стил на антидипломатичната дипломация. Хенри Кисинджър описва в книгата си „Дипломацията“ как в негово присъствие Леонид Брежнев „забавлявал“ своя гост Ричард Никсън с антисемитски вицове и гръмко се смеел на своята находчивост. Горе – долу такава е и „тактичността“ на руския премиер да „плаши“ със Сибир народ, който е катастрофирал в своята военна агресия и за когото думичката „Сибир“ е един от символите на тази национална катастрофа. Милиони германски мъже в плен са платили с робски труд безумието на националсоцилизма на обектите на съветския социализъм – чак до 50-те години, са строили обекти не само в Москва ( като университета и няколко линии на метрото), но и в Сибир. А те са сред щастливците! Пленените край Сталинград германци биват практически унищожени от студ и глад, подгонени посред зима в поход, от който оцеляват малцина от стотиците хиляди военопленици.

Болката на оцелелите от съветските обекти германски пленици е сред непрочетените страници на Втората световна трагедия ( Първа по мащабите на масовата смърт и разрушения в човешката история). Познавам възрастни германци, които си придават железен вид, но при всяко споменаване на този неразказан епизод от историята, неудържимо се разплакват. Такъв е Гюнтер Вагенленер, който беше Генерален секретар на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) през средата на 90-те години на миналия век ( когато 2 години бях вицепрезидент на организацията – 1994-96 г.). Не знам дали е още жив, но помня как „умираше“ всеки път, когато си спомнеше за годините, прекарани в съветски лагери.

Не казвам, че паметта за нацистката агресия трябва да бъде приглушавана – германците сами се грижат за това и то до степен, че са развили нещо като „германофобия“, което е уникален феномен за толкова голям народ с огромна роля в световните дела, особено в икономиката. Ако в Русия днес имаше и една десета, подобна на германската чувствителност към вината, но по отношение на собствените руски жертви на комунизма, наброяващи десетки милиони, светът щеше да бъде по -уютен за хората, които държат на справедливостта.

Икономическата принуда обаче е довела Путин в Берлин на инвестиционен форум в момент, когато руските медии отбелязват рекорден отлив от чужд инвеститорски интерес към Русия, предизвикан от начина, по който по волята на Путин се администрира уж свободния пазар в най-голямата държава на света. „Русия е аутсайдер“ в привличането на чужди инвестиции, възклива в. „Московский комсомолец“, който чрез собственото си название напомня за съветското минало.

И понеже Путин е доста изнервен в търсенето на пари, защото зависимостта на руската икономика от природните изкопаеми я прави уязвима за ценовите капризи извън волята на Москва, на самия него може да му се препоръча един вътрешен, гигантски финансов резерв, за който той обаче предпочита да не се шегува, защото е илюстрация на истината за резултатите от собстветоното му управление.

Ето какво припомня по този повод Росен Йорданов като коментар в този блог:

“Корупцията в Русия е приела такива катастрофически размери, които са умонепостижими за такива като нас , представители на бедни страни.

Не октопод а гигантско ненаситно чудовище.
Ето някои факти.

10 пъти ръст за последните 10 години и тия темпове съвпадат с темповете на израстване и “изправяне“ на руската “вертикална“ демокрация.

Вече 300 милиарда $ годишно гълта това чудовище.(БВП на БГ е 90 милиарда) .Оценяват го на 25% от брутния продукт на Русия (Bloomberg) а някои руски наблюдатели говорят за повече – до 50% от БВП.

154 място от 180 страни заема Русия по т.н. “чистота” на бизнеса , редом със страни като Таджикистан и Кения.

Най-корумпирана страна от G-20, по-предната страна Индонезия заема 110то място. “

11 мнения за “Руската мечешка дипломация”

 1. Аз не познавам немци концлагеристи от Сибир (или поне не знам да познавам такива), но знам един немец, който е бягал, при отстъпването на немската армия, от източна Украйна чак до Берлин. За да си спаси живота. Сега наближава деведесетте, умствено разрушен от деменция, спомня си единствено ужаса на войната и този спомен идва неясно формулиран, само под формата на неясна тревога и телесен тремор. Този немец във всяка минута има човешки вид – изкъпан (бива къпан, разбира се), нахранен с топла храна, облечен в чисти и приятни дрехи, на всяко ядене е с ново, снежнобяло лигавче. Когато трепери силно и разлива супата от лъжицата, идва милосърдната сестра и го храни. Една немка, родена през 1945-та, разказва за първата Коледа, която си спомня, как за вечеря имало по два варени картофа на човек, разказа го с достойнство, не се опита ни най-малко да възбуди у мен състрадание. Тази същата жена, колчем стане въпрос за ужасите, които са причинили нацистите, с насълзени очи казва “знаеш ли колко ме е срам”. Дистанцирането от 12-годишната нацистка диктатура още не е завършило емоционално, имам предвид срама (иначе гърците нямаше как да получат тези милиарди). Всички знаем какво представлява сега икономиката на Германия, въпреки че източните области трябваше два пъти да бъдат възстановявани. Играта на добро и зло свърши отдавна. Няма печеливши. Светът се развива. Само комунистите продължават или да се опитват да играят същата игра, или да натякват и плашат така, като че ли живеем в следвоенното време…докато (руските комунисти) ширят корупцията и живеят вече, след падането на “източния блок”, с малки изключения – опитват се да шантажират България, само от продаване на природни изкопаеми…като обикновените руснаци не помирисват от печалбата. Кого всъщност си мисли, че ще уплаши Путин?

 2. Путин и той е своеобразен шампион по произведени гафове и както отбелязвате е много доволен от бисерите които ръси.
  Ето някои от тях ,макар да смятам че участниците в блога ги знаят , но за доста от тях не си спомням да сме ги споменавали тук.
  1. На въпрос на Лари Кинг за това какво всъщност се е случило с подводницата “Курск“ той отговаря многозначително “Потъна!“
  2. По повод на терористите им се закани че щял да ги “замочить в сортире“ което е закана на руски бандитски жаргон и означава на български жестока разправа със смъртен изход в кенефа , но ми е трудно да го пресъздам на български жаргон.
  (вместо да ги даде на правосъдието например).
  3. Не знам дали има друг такъв случай в световната политика , избран президент да получи официални поздравления 5 години преди избирането му , но Янукович получи поздравления от Путин за избирането му за президент на Украйна още през 2004г като се отбелязваше и как това станало в “тежка , но честна и справедлива борба“.
  4. На британския премиер каза че не му харесвало че някои сравнявали Русия с Африка защото там все се срещал канибализъм , или нещо от сорта , но в предната статия стана въпрос че сравненията са били основателни , предвид довеждането на хората до канибализъм от комунистите в СССР .
  5. Миналата година ехидно се изсмя по повод на газопровода “Набуко“ питайки с какъв газ щели да го пълнят.
  6. Това лято на един форум по високите технологии изръси следното: “Ние няма да завличаме от господарската кухня вкусни парченца технологии и после скришом , под одеялото да си ги хапваме тихомълком , без да мляскаме или да ги препращаме нанякъде” , което е много образно сравнение и заслужава подробен разбор но нека всеки сам си го направи.
  7. А това последното е много дърварско наистина още повече че става и дума за дърва – с две думи “Дърварска дипломация“.
  А що се отнася до съветските лагери и депортирането за принудителна работа в тях , в музея на терора в унгарската столица говорят за близо милион унгарци , като последният от тях се е завърнал през…. 2000 г , което ме изненада и мен.

 3. Руската Имперска Политика има поне един безспорен успех – СИБИР.

  Wiki:
  “With an area of 13.1 million km², Siberia makes up roughly 77% of the total area of Russia.”

  “Europe is the world’s second-smallest continent by surface area, covering about 10,180,000 square kilometers.”

  С български думи:
  Европа – 10.2 милиона квадратни километра,
  Сибир – 13.1 милиона квадратни километра.

  Всичко друго е без значение.

 4. По повод руския дипломатически такт, бих искал да припомня един виц от преди почти 30 години:

  На публично място Брежнев говорил възмутено: “Вижте какво, много лоша е тази практика, да има часови пояси! На света трябва да се въведе единно време. Иначе се получават много неудобни неща. Ето, например, когато застреляха Ануар Садат, аз изпратих, разбира се, съболезнователна телеграма. Хората там я получили, но поради часовото време, той бил още жив! Вижте колко неудобно се получи.”

 5. Горещо препоръчвам на всички един уникален филм. Истинска класика и мисля, че мнозина от Вас не са го гледали. А филма не е никак нов и ще Ви разтърси. Обезателно го намерете и го гледайте! Ето официалния сайт на филма.

  http://www.soweitdiefuessetragen.de/international.html

 6. Домакина на блога малко се е увлякъл с антипутинизма.
  Това със сибирските дърва беше просто шега и ако сте гледали репортажа щяхте да видите че публиката възприе това адекватно- смях и ръкопляскания. Макар, че честно казано путинското чувство за хумор е доста фелфебелско.
  Но явно не сте гледали репортажите от берлинските преговори исрещи защото там Путин не търси инвестиции, а тъкмо напротив- опитва се да защити и руските инвестиции в Европа.
  Главното му недоволство е от това, че бяха блокирани няколко големи руски инвестиции- не разрешиха на консорциум на руската Сбербанка да купи Опел, заблокираха сделката за поглъщане на люксенбургска металургическа компания от руската Северстал с което последната щеще да стане втора или трета в световната металургия. В Унгария по странен начин продават местната топливна компания на Сурутнефтегаз и пр. В Германия блокират сделка за купуване на авиокомпания за вътрешните линии и чартери, в Литва с помоща на третия енергиен пакет буквално реквизираха местната газоразпределителна мрежа честно купена от руско-германски консорциум. Такива примери има много. Руснаците нямат толкова сериозни вътрешни инвестиционни проблеми колкото вънщни. Какви инвестиции ше търси Путин в Европа след като тая седмица Атомстройекспорт с държавна гаранция инвестира 20 милиарда в турска АЕЦ.
  Що се отнася до инвестициите в Русия- само тази седмица две британски компании инвестираха в Русия 2 милиарда в проекти несвързани с добива на горива- туризъм и нанофармацефтика.

  С най-добри пожелания
  Ваш московски агент
  Иво Петерсон

 7. към : Московски аген:

  Не мога да не отбележа, че Вашата контратеза е изградена по-интелигентно от всичко подобно досега ( независимо от издайническите русизми като “за”блокираха, които показват на какъв език мислите) – умереният тон върши по-добра работа в спора от псувните и заплахите ( каквито обикновено получавам от онези, който защитават гигантската Русия от мен). Но…

  – Разбира се, че не съм гледал онова, което Вие гледате, но това не прави моите твърдения за дърварския хумор на Путин по-малко меродавни.
  – “Какви инвестиции ще търси Путин в Европа…” Шегувате ли се? Не знаете ли разликата в това Русия да инвестира нейде и важността в Русия да инвестират?
  Огромен е проблемът на Русия с намаляващите драматично чужди инвестиции, за което лично Путин допринесе с дърварската си политика – особено по отношение на омразните му британски инвестиции, които напъди по най – идиотският начин ( мога да ви препратя интервю по БиБиСи от преди десетина дни на бивш голям фен на Русия, британски едър бизнесмен, който обвинява Путин за срива в доверието на Запада в инвестирането на руска територия).
  – Твърдението, че Русия се е превърнала в аутсайдер в привличането на инвестиции, не е мое, а на руски медии.
  – Това, че някъде на Запад ( откъслечно, поради лакомита на отделни субекти за обогатяване от руските суровини) оказват отпор на някаква руска инвазия ( финансова, захранена с лесните, но несигурни пари от продажба на природни изкопаеми), е малка компенсация на факта, че Путин и компания се опитаха да превърнат енергийните природни дадености на Русия в оръжие за налагане на повехналото съветско величие, което се крепеше на оръжията – от превъзходствето в танкове, до злахите с ядрени ракети.

 8. Този г-н Иво Петерсон май си е истински московски агент.Но като интелигентен би трябвало да поотваря и самите руски сайтове,за да види по тяхна оценка на какъв книжен тигър се е превърнала РФ.Ако по време на соца България бе за тях мечтан Кореком,то сега си е същински Запад.А като си знаем ние дереджето ясно е за какво иде реч.

 9. Към московския агент.

  Казвате че изказванията на Иво Инджев са антипутинизъм и ще уважим мнението ви , но тогава трябва да приемем вашето за путинизъм.
  Казвате че Путин се оплаква всъщност от европейците че не третирали руските инвестиции честно. Той споменава думи като европейски “грабеж” и т.н. а това си е всъщност един чист протекционизъм какъвто прилага и той на своя територия спрямо външни инвеститори и материали в нета за това има много.
  Напомняте и че журналистите му ръкопляскаха на плоските шеги , но едва ли бизнесмените са му ръкопляскали и това едва ли е от антипутинизъм , а защото истинският грабеж беше това което той скрои на Shell по сахалинските проекти , а и доста други , като този случай който споменава г-н Инджев. И за това също има доста материали в нета.
  Въобще не е много уместно да тръгнеш със антипутинизъм да влагаш пари в Русия , смятам че ще се съгласите с това.
  А смяната на правилата в хода на играта в полза на Газпром си беше истински путинизъм и те няма скоро да забравят неговия “fair” бизнес.
  Затова изказването му по тоя повод си беше и чисто безочие , освен шегите които сега всички коментират , това от гледна точка на бизнеса а не на антипутинизма.
  Всичко това съчетано със все по-разрастващата се корупция не можеше да не даде резултат и той е един – отлив на капитали , въздържане от инвестиции в неговата страна , което пък може да се види тук:
  http://en.rian.ru/business/20100227/158032336.html
  Данните за 26% отлив спрямо предишната година са от началото на годината , но и в средата на годината и до неговото посещение се запазват и не са се променили. Затова сме свидетели на определена нервност от негова страна , още повече че добивът на шистов газ в САЩ се оказа реалност а не празни приказки след като американците даже спряха вноса.
  И понеже по въпроса за шистовия газ руснаците се изказаха гордо и пренебрежително че това им било известно от преди 50 години , още от съветско време , се оказа че ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ са именно техните , но това ние няма да го причисляваме към путинизма. Обаче обикновените руснаци го причисляват , и още как , особено тези които го чувстват на гърба си и истински жадуват за модернизация на работата си и на обществото си. Искат и да имат газ също като европейците или поне като московците. Европа е газифицирана отпреди 40-50 години а в Сибир имат газификация на ниво мизерните 5%. Но вместо газ те получават от Путин 15-20 топ менеджери “устроени” на работа от него само в Газпром.
  Туй явление също няма да го причисляваме към путинизма , ние му казваме просто и ясно шуробаджанащина по български. Но руснаците го причисляват и него. Защото по този показател процентите са максимални в Русия а в Европа е нещо което не се среща. В Европа си “търсят работа” например а руснаците масово се “устройват” и “пристройват” и това им струва средства даже на най-ниско ниво.
  Вие , като московски представител няма начин да не сте забелязал и почувствал тия неща след като ползвате и интернет. Със сигурност сте чувал и думичката “откат” а руснаците са принудени да го плащат за всяка дреболия , включително за да им прокарат газ.
  И още нещо. Предвид технологичната модернизация на икономиката си която искат да постигнат Путин и компания , не е много сериозно също така да се види и едва ли това ги радва (вие казвате че не ги тревожи) че Кипър , Люксембург , Ирландия и Швейцария са главните инвеститори в Русия , ако изключим Shell.
  Затова смятам че е по-уместно да пишете за домакина че не е фен на Путин , не виждам как един доста страничен наблюдател като него може да бъде му бъде АНТИ- , а за бизнес средите пък да не говорим – обикновено там се цени всичко което е ПРО- proceeding, promotive, progressive, proactive….

 10. Г-н Инджев, защо не “отворите” темата за германските пленници в Сибир, която ми напомня (защо ли?!)темата за, нека да я нарека, “руското присъствие в България по времето на Руско-турската война”? Надявам се, че на много т.нар русофили (т.е. съветскофили)ще им просветне справедливото отношение на цивилизованите страни към днешна Русия.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.