Уикилийкс разплака Вашингтон, но не и американците

Темата за разкритията на сайта Уикилийкс има толкова подточки, че няма как да бъдат изчерпани с прочита им в една отделна статия. Ето ви още една.

Провокират заглавията, в които ( с основание) се твърди, че е показано истинското лице на американската дипломация. Но тук нещо дълбоко познато от миналото ме кара да добавя малко разсъждения.

Не е вярно, че по време на комунизма България е била напълно изолирана от Запада. Промъкваше се музика ( повече нелегално), но и най-официално, тържествено дори дефилираха филми, книги и преводни материали от западния печат. Някои от тези автентични произведения си бяха на световно ниво, макар и често “леко фризирани” като за целите на комунистическата пропаганда. Но общото между тях, ако не броим напълно “безобидните” в идеологическо отношение ( като да речем някакви детски филмчета), беше “социалната ангажираност”.

Какво говоря – каква ти “социална ангажираност”! Та те направо громяха тежката действителност в капиталистическия свят. Имаше цели школи в изкуството на Запад, като италианският “неореализъм” в киното, които буквално ( в епохата на черно-бялото кино) черно на бяло изобличаваха италианския капитализъм. И съответно се въртяха по кината у нас, а после и от екраните на монополната телевизия.

Смели образци на критици на статуквото на Запад ни се демонстрираха непрекъснато. Най-ярки сред тях бяха самите холивудски произведения, сред които вече съм споменавал “Апокалипсис сега” с мрачно обрисуваната картина на лудостта на виетнамската война. Нещо подобно важеше и за някои истински шедьоври на Холивуд , като “Кръстникът” ( гледайте го и днес, ще ви прозвучи, десетилетия по-късно, напълно съвременно дори като изразни средства). “Ловецът на елени” , “Полет над кукувиче гнездо” и т.н.

Пропагандата у нас беше много горда с находката си да громи врага с неговите си камъни, подбирайки най-едрите между тях, като съответно ги шлифоваше ( и “Апокалипсис” и “Кръстникът” бяха силно орязани, естествено). Само глупостта на комунистическото самодоволство, която в крайна сметка го закопа, не можеше да проумее обратния ефект от демонстрирането на тази творческа свободолюбивост. Хората у нас гледаха, цъкаха с език и със социалистическите си глави, колкото и да бяха увредени от барабанния бой на комунистическото индоктриниране, си задаваха тайно въпроса дали пък “там” е толкова зле, при положение че е позволено да се каже истината – колкото и да е болезнена тя за управляващите.

Нещо подобно се случва и в момента когато един защитен механизъм на демокрацията се задейства и хвърля предизвикателство на самата система в самите САЩ. Голяма радост настава в главите на всички, които и без това са убедени колко загниващи са САЩ и какви лицемери са техните управляващи. За разлика от кои, питам аз, защото нямаме информация за никоя друга разобличена тайна дипломатическа преписка, но можем да се досетим за главното: едва ли е цвете за мирисане също така френската, турската, руската, китайската и т.н., но едва ли някога ще помиришем нещо от тази съкровищница на клюки.

Заглавията за “истинското лице”, изобличено сега от разкритията на Уикилийкс обаче могат да звучат и така: “Демокрацията в САЩ показа истинското си лице”. Защото зашлеви най-силната държава в света. Направи го публично.

За нищожна част от дързостта подобни неща да бъдат извадени на показ в повече от половината свят репресивните апарати на държавата биха унищожили физически “престъпниците”. Въпросните “престъпници”, ако изобщо пробият с публикациите си в медиите ( дори и в интернет!), посмъртно не биха си показали физиономиите. Знам го от опита си с интервюирането на хора във връзка с книгата ми “Президент на РъБъ”, които се страхуваха буквално за живота си от разкритията за президента Първанов и предпочитаха да не бъдат споменавани поименно. Най-смелите от тях все пак обещаха, че ако “стане нещо” ще свидетелстват в съда на моя страна, ако им се гарантира съответният статут от правосъдието.

Точно в най- мракобесните държави по света сега пътешестват избрани извадки от разкритията на Уикилийкс, за да се докаже пропагандно чрез тях колко гаден е Големият американски сатана, който явно е и достатъчно глупав да не обезглавява на мига онези, които са посегнали на държавните му тайни. А в същото време режимите, които злорадстват над американското дипломатическо нещастие в момента, не допускат дори международни инспекции на свои инсталации, камо ли пък собствени журналисти да се ровят в разни държавни тайни и публично да ги оповестяват.

Разбираемо е, че властите в САЩ, Париж и другаде ронят сега сълзи заради щетите, които фасадата им понася от разкритията. Техните заклеймяващи изявления валят в световния информационен поток и го пълнят с обвинения в безотговорност на онези, които изнасят данните на показ. Те просто са длъжни да го направят. Обаче в същото време свободните хора в свободните общества никак не са ужасени. Те искат да знаят как ги управляват, смятат, че имат право на информация и със сигурност не са толкова притеснени от “разпадането на държавността” заради показаните кирливи ризи.

Така че, вместо да плачем и ние в хора на опечалените на чуждите гробища, би трябвало да си зададен въпроса “къде сме ние” в тази координатна система на противоборството между бюрокрацията и свободолюбието.

Понеже става дума за плач, боя се, че отговорът на този въпрос е плачевен.

37 мнения за “Уикилийкс разплака Вашингтон, но не и американците”

 1. За кой е предназначена тази статия, г-н Инджев? Аз мога да й се насладя, защото предава в завиден литературен стил това, което сам и без това си мисля. Много от хората, които пишат в този блог – също, сигурен съм.
  Искаше ми се да напиша коментар на “С(ъ)ветски новини”, силно впечатлен от духа на постера на Мартин Ураган Кичуков. Сещам се, че в психиатрията в България – преди да започне (опит за) реформирането й – се проведе проектът ANAP (Attitudes and Needs Assessment Project), който, както личи от наименованието му, имаше за задача да докаже хипотезата за потребност от реформа.
  Не искам да кажа, че хората са по-прости от мен и няма да разберат статията. Нагласите на критична маса от хора, обаче, са такива (справка Ураган Кичуков), че файлът за прочитане на ситуацията като “Това е истинската демокрация” вместо “Видяхте ли, че и те са маскари като нашите” липсва. И това не е въпрос на интелект.
  Не искам да кажа и че работата на журналиста е да “инсталира нови файлове” в главите на хората, а тази статия е брилянтна.
  Но се опасявам, че от хората със съответните нагласи тя ще остане или неразбрана, или ще бъде погрешно разбрана. “Ето, дори и Инджев не оспорва, че ония са лицемерни маскари!”
  Дуалистичната нагласа “добро и зло” е лоша работа. Наистина плачевно.

 2. Перфектна статия Иво, а финалът е просто уникален!

 3. Аз съм си честолюбив,но видях бая зор с Т а л е й р а н,който е
  с п а с и л френското единство още през 1814 г. и се затруднихме много с прозрението,че според “фрог нюс”,такива били и някои намерения на историка президент,
  който мечтаел да се изравни по слава с НАС,навод.. и овон..явайки
  публично ефира с преданост към
  държавата с н р а в с т в е н о превъзходство от безукорни кандидати за слава, забравили собствените си безпътства и др.слабости.
  Талейран като изгнаник на Франция в Канада,особено е безутешен за Париж,Вашингтон и Лондон,които няма как да не са били съкрушени,
  също Велизаре,но засега да се надяваме,че не всичко е плачевно!!!
  Финалът наистина е уникален!

 4. Честно казано,и аз бях понесен от вълната на скандала,мултиплицирана в нашите и европейските медии.Гледната точка по темата на Г-н Иво Инджев,обаче, заслужава размисъл и адмирации!!Поздравления!

 5. “Разкритията” и начина по който бяха направени и се правят, са само още едно доказателство, че си имаме работа с една самоочистваща се система. Но, за да сработи тази самоочистваща се система, виждаме, че са необходими и медии, които да осветлят това, което става. Та, така като гледам, в РъБъ има сал една медия с прожектор, медията на Иво Инджев. Да си жив и здрав!

 6. Съзнавам, че може би съм досадила на редовните читатели и коментатори на този блог, но също така съм сигурна, че има още много хора, които биха пожелали да гласуват Иво Инджев да спечели наградата на публиката, но все още не са разбрали, че има такова гласуване. Нормално е не всеки да има време да чете и следи всичко, особено пък всички коментари, а има и хора, които тепърва откриват блога като медия.Затова се обръщам към новите читатели:
  Ако харесвате журналиста Иво Инджев като защитник на свободата на словото и правото ни да бъдем информирани, можете да гласувате за него тук:
  http://humanoftheyear.org/wp-content/plugins/wp-photocontest/viewimg.php?img_id=36&post_id=2491

 7. Великолепно написано ! ” Обаче в същото време свободните хора в свободните общества никак не са ужасени.”. Не така ще го видят в Дума и всички останали мафиотски пропагандни парцали у нас, сигурен съм. Крокодилски сълзи ще има бол.
  Неволно си спомням някои реакции на 11.09.2001г., които, меко казано, ме отвратиха : Общо взето звучаха така :” Тц – тц – тц ! Този път американците как се изложиха !” !?!?

  Това е нагласа, според мен. Измамените камили от соца, следсоц, посткомунизъма, които все се опитват да се осланят на старата система и нейните “приемущества”, намират в такива новини оправдания за себе си и за водения досега живот. Жалко е, защото те са за съжаление, и то голямо. Защото в по-голямата си част, те разчитат на житейския си опит, умения и разбирания. Много малка част от тях са ползвали истински привилегии или са замесени в мафиотските им престъпления. Тук е именно най-голямото престъпление на комуноидната мафия – тези същества са държани с помощта на пропагандата, най-вече, в едно състояние, приличащо на готовност и резерв, но иначе оскотяващо цялото им съществуване, без ни най-малка жалост към самите тях и поколенията им. Това е пушечното месо на ДС мафията. А в БГ то като че ли е в най-голям процент от всички бивши соц. страни.

 8. Доброто се самоизучава и оценява, лошото недооценява доброто и се самозаблуждава , че е добро !!!! Браво, ИВО, страхотна статия!!!!!

 9. Раазбрахме,че г-н Станишев бил бесен заради “врътката” на Гергов от Пловдив.
  Интересно е,какво е самочувствието на премиера г-н Борисов,когато негов
  пръв дипломат след македонци и сърби,сега си го мери с “глупавия” Кадафи!
  И иди,че разправяй след това,има ли няма ли дефицит на управленски замисъл и решения.
  Особено когато на минаващите през пустинята магарета,са окачени чанове та дрънкат,за да НЕ ги чуват глухите “разбойници!”или
  Уикилийс?

 10. Не намирам в изнесените материали нещо кой знае какво.За разлика от “дипломатическия” и често езопов език при срещите на големите, ясно е че в тази кореспонденция се търси точна информация и анализи, които да са максимално близко до действителността, такава, каквато я виждат отделните служители, за да послужи при взимането на важни, понякога съдбовни държавни решения.
  Но си мисля, какво ли пише в подобна информация на службите на “братушките ” ни, след като не се свенят в официални изявления коскоджа ти посланици в Европа да ни наричат “Троянски коне”, които са пред “капитулация” при важни решения за енергийната ни сигурност и независимост.
  Но, нямаме шансове да прочетем подобни писания, защото преди да бъде съобщено подобно събитие, самите офиси на фирмата (сайта)източник ще бъдат обстреляни с гранатомети и удавени в отровни газове.
  Примери – от цветисти та по-цветисти..

 11. И на мен много ми хареса статията , прочетох я няколко пъти , всъщност това е най-интересният анализ който прочетох по случая. Другите в повечето случаи се спират на съдържанието на утечките на информация а не на явлението.
  Може би ще започнем да съжителствуваме със своеобразни “папараци” във външната политика отсега нататък и ще го приемаме за нормално , както приемаме това явление в други области на обществото. Може би това ще доведе до някакви задръжки на действащите лица и допълнителни мерки от тяхна страна, дано не пострада романтизмът в тоя бранш , аз искам да съм оптимист. Иначе ще стане твърде безинтересно да се следи.
  От съдържанието не съм изненадан , винаги съм мислел , особено в последно време че европейските партньори и съюзници на Америка се туткат и си пролича колко американците разчитат на тях. Вижда се че руснаците се организират и настъпват с дипломатичните оръжия на запада , а Европа организационно е доста скована , Барозу съвсем се скри , няма го президента , няма я външният министър , защо ги избраха тия , за една година какво направиха? За по една “характеристика” за Уикилийкс май не събраха материал.
  По въпроса за нашето място в “координатната система” ще кажа че в западни блогове и форуми се води дискусия , интересна , с много мнения и предложения за усъвършенстването на съвременния капитализъм , сега се очаква какво ново ще бъде предложено в Давос през януари. Очаквам и по въпроса за информацията , след случая Уикилийкс да се започне дискусия и по този въпрос.
  Ние , българите като недобре запознати със супертехнологиите в информацията и невидяли супертехнологиите в икономиката си оставаме прости коментатори и клюкари но със суперсамочувствие.
  Забелязах че има и спестена информация , по отношение на Русия , считана от някои за несъвместима с ухото на българина , което пък говори много за мястото на българския информатор в “координатната система”.

 12. винаги ми е било чудно…какво точно предлагат тези, които плюят срещу американците и демокрацията като цяло? Комунизъм от китайски тертип или капитализъм от руско-съветски?!? Защото и двата няма да сработят в наш’та бедна родина. А не съм чул много българи да тичат към Китай или Путинска Русия????

 13. Писувай, писувай!

  А пък защо има значение какво пишат братушките? Или американците.

  Мисля, че на всички стана пределно ясно, че всичко опира до това ние да се вълнуваме от собствената си реалност.

  Иначе, да, за тези които вярват във “Войната срещу тероризма” това наистина е бил голям удар по съвестта и честта им на световни полицисти!

 14. Всъшност Уикилийкс направиха една демонстрация. Показаха на цял свят мощта на новата медия Интернет! Показаха каво е да се извика “Царят е гол!”, така че да го чуят и глухите! Представяте ли си какво би било ако Езоп, Ярослав Хащек, Бранислав Нушич или Илф и Петров биха могли да публикуват в Интернет! Освен това беше демонстрирано нагледно и основното достойнство на демокрацията, своиството да се самоочиства, както отбеляза и Маринов. Нанесоха удар по “дипломатическата” перфидност и удобната двойственост в живота на управляващите. Повечето от фактите са им добре известни! Всички имат разузнавания, но това не им пречи да се “разхождат голи” и нахално да да се перчат пред обществото, удобно въобразявайки си, че никой не забелязва голотата им.
  А статията и финала на Иво Инджев спокойно могат да го наредят между изброените по-горе автори! Браво!

 15. За лайнометите сте прав Ник,в т.ч. и като завалят “Откровенията на Йоана”-1-22.И блажени,които изперат дрехитe си,за да имат право да дойдат при дървато на живота.. [{Ивово}].,и да влезат през портите на града.
  (т.21 Благодата на Господа Исуса Христа да бъдe съ светите./По United Bibles Societies 1991-50M-053)
  Аз съм алфата и омегата,т.8,но не и други буквосъчетания!

 16. Към последните писувания:
  ————————
  Вероятно има някаква скованост у американците задушавани от доктрини,дори когато бюджетната секира на Обама,ще кълъца още 8-10 години или само следващите 2011-2012,но има и странни знаци,
  как ще устои руската симбиоза от двуглав московски орел,опрял до разнопосочни умения на посочван президент от привидно твърд премиер.
  Затова,за да няма един ден печал и глад….могъществен е Господ Бог,който да съди…[(По 18/8)]Из “Откровенията….”

 17. До Нина Денева

  Изобщо не си досадила на никого в този блог,като изключим миризливите рубладжии и платените ченгета.Така че въпреки гадните им подмятания давай в същия дух-на всеки анализ на Иво-да се гласува

 18. Не е ровене в мръсното бельо за да се изкарват пари.
  Този младеж има конкретни убеждения и цели.
  Следващата му цел е «големият бизнес» , казва че една голяма банка ще се окаже «turned inside out» , обърната наопаки през януари. Ще разголи секретите на движението на големите финанси.
  Ето някои цитати на Джулиан Асанж:
  «Свободният пазар рискува да приключи и се окаже в ситуация на монопол ако не се работи за да се поддържа свободен.»
  «Имам някои съмнения по отношение на капитализма , но силно вярвам в свободния пазар.»
  «Уикилийкс е създаден с цел да направи капитализма по-свободен и по-етичен.»
  «Перфектният свободен пазар има нужда от перфектна информация.»
  «Искам да помогна на честния бизнес.»

  http://blogs.forbes.com/andygreenberg/2010/11/29/wikileaks-julian-assange-wants-to-spill-your-corporate-secrets/?boxes=Homepagelighttop

 19. Don,t worry Nina D e n e v a and go ahead.In any case,earlier or later witch concern the REVELATIONS OF John,actual ruling class,as A s s a n g e won,t say.
  If his claim might be impossible to verify in other times manipulated secrets of an ill State,they would be spilled,no matter when and where,if such practice would follow in the right Bulgaria!
  No way after so many destroyed personal destinies.Certainly also not casual,even starting with the example of the blog,s owner.

 20. Аз се интересувам от корупцията в България. Даже много се интересувам. С удоволствие откривам, че цялата американска държава (включително тайните служби) са впрегнати да угодят на големия ми личен интерес! И засега единствените. Какво друго ми остава да се моля за здравето им, защото очевидно българската машина е някъде в канавката и не мога да разчитам на удовлетворение от нея. С фамозния БОРКОР и новите му 155 чиновници (тези нов адронен колайдър ли ще внедряват) очевидно се преследват други интереси, не моя!

 21. “…. в тази координатна система на противоборството между бюрокрацията и свободолюбието.”….”Проблема” е, че “координатната система” е тримерна. Има още една “ос”, която бих нарекъл “преследване на свободолюбиесловието”, която “изправя” нещата и от “равнинни” ги показва в истинският им тримерен размер.

 22. На мен като крайно циничен и подозрителен тип и чист московски агент ми възникват два въпроса:

  1. Защо смятате, че това е победа на “американската демокрация”.
  Самия Асандж е австрлиец, главните сървъри са в Швеция и Дания. Навярно защото се надяват, че там по-трудно ще ги докачи тая демокрация. Но и там го докачи “демокрацията”- едновременно две жени го обвиниха в изнасилване. Може и действително да е насилник, но жените някак доста подозрително спомниха за него.
  Победата на американската демокрация виждам тук само в това, че в 2008 калифорнийски съд затвори сайта на Уикилекс, но след месец същия тоя съд отмени това постановление.

  2. От тук ми произтича и втория въпрос: кой все пак стои зад тези публикации, откъде се вземат тия секретни и съвсем не секретни материали.
  Лично на мен слабо ми се вярва, че младото американско войниче с нестандартна ориетнация, Бредли Менинг, самотно и обидено от своите хетеросексуални другари в Ирак взело и скопирало вагон секретни документи.
  Убийте ме ама не вярвам, че американците са толкова елементарни и не могат да елементарно да си опазят сървърите.
  При това прекалено е широк диапазона на тия документи. Разбирам войничето да се е докопало до разузнавателни донесения от Ирак и Афганистан. С голям зор мога да си представя, че е скопирало и пощата на Държавния Департамент.
  Но сега казват, че ще публикуват скоро и цял вагон материали за големите американски корпорации.
  Абе това нестандартно войниче се получава цял Бетман.
  Тука без такива организации като Мосад, Китайското разузнаване, СВР, ЦРУ и прочие няма как да е.
  Ние агентите тия работи ги чувстваме отдалече.

  С най-добри пожелания
  Ваш Московски агент
  Иво Петерсон

 23. моля, да ме извините за глупости от предния ми коментар(пропуснал съм поста ви по темата)

 24. Нямам време да следя темата, но ми е интересно едно – как така този автор, който публикува материалите, се е снабдил с тях? Моля, ако някой знае – например г-н Инджев, да ни осветли! Не ми се вярва такива секретни материали да са лесно достъпни! Мисля, че отговорът на този въпрос също ще допринесе за разбирането и проумяването – защо хиляди секретни документи виждат бял свят тъкмо сега!

 25. Редник Bradley Manning твърди, че провалил защитата на Пентагона с Lady Gaga CD и portable computer memory stick. “И никой не заподозря нищо” – казва. Най-вероятно при негово посещение там. Засега е единствения заподозрян, защото се е похвалил в някакъв чат (Wired.com), че даже не се наложило нищо да крие. Това е официалната версия. Провежда се криминално разследване по нареждане на главния прокурор Ерик Холдър.

 26. Naistina pla4evno!Samo se opasqvam da ne slojat i danuk “krokodilski sulzi.”

 27. Чудната американска демокрация в дейвствие:
  „Уикилийкс” загуби доставчика си в САЩ
  02 декември 2010 |Агенция “Фокус”
  Вашингтон. Американската интернет компания „Амазон” прекрати уеб хостинга на сайта „Уикилийкс”, като го изключи от сървърите си, съобщава ИТАР-ТАСС. Сега разпространилият държавни тайни сайт ще трябва отново да се обърне към услугите на шведския доставчик „Банхоф”.
  По думите на американския сентор Джо Либерман „Амазон” е взел това решение след серия от обръщения към компанията от страна на американски конгресмени.
  Сайтът беше качен на сървърите на американската компания след серия от хакерски атаки на сървърите на „Банхоф”, които започнаха в неделя

 28. Изтеглете си уикилийкс ако искате от торентите на демоноид!

 29. pro4ete malko pove4e za julian .za kakvo e vsi4ko tova .toi ima opredelena cel.da smeni statukvoto v usa 4rez publikuvaneto na golqm broi materiali koito da promenqt misleneto na golqm broi hora.celta ne e da napravi fyror sred nedovolnite ot sistemata a da postavi vaprosa za transformaciata.sledva6tite my stapki sa svedenia za golemite finansovi izmami v usa.sledete po vnimatelno ne6tata .ne reagiraite samo emocionalno.

 30. Отново поздравления,г-н Инджев! Великолепна статия!Наистина силно се надявам да спечелите наградата на БХК… Разбира се,че това не е толкова важно за Вас,за НАС е важно!

 31. … И арестуваха Асанж. По обвинение, което беше веднъж отхвърлено. Балонът, който г-н Инджев надува /демокрация, самоочистване/ се пукна. Край.

 32. Към Чугуна:

  Ха,ха,ха – чугунените глави не разбират, че в своето левичарство и анархистичен порив да громи статуквото с революционен плам, австралиецът само показа жилавостта на демокрацията, която при всичките си несъвършенства е несравнимо по-справедлива среда за живот от противоположните системи. За свободата, от която се възползва въпросният, копнеят милиарди хора по света – от Китай и Иран, през Бирма и половината Латинска Америка, до арабския Близък изток и Русия.
  Явно продължавате приказката за гнилия капитализъм. Той като мушмула привлича бегълците, който успеят да се възползват от него – справка, около милион българи, които , кой знае защо, не се изсипаха в Русия, а дружно се запътиха на Запад.

 33. Добра статия, ама разбира ли ти свиня от кладенчова вода

 34. Към г-н Инджев. Аз не можах да разбера защо арестуваха Асандж с очевидно фалшиво обвинение. Веднъж вече това обвинение е било снето. Няма разлика. Само дето либералските държави лицемерничат за “правата на човека” а централизираните държави винаги поставят нещата в плоскостта на законноста и сигурността.

  http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:VENZ8151XsAJ:bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B6%D1%83%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D0%BD_%D0%90%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B6+%D0%90%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B6+%D0%BE%D0%B1%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5&cd=3&hl=bg&ct=clnk&gl=bg

  “През август 2010 г. е обвинен от шведската прокуратура в нападение и изнасилване на 2 шведки, скоро обвинението в изнасилване е оттеглено, но по обвинението за нападение разследването продължава.”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.