Нерде Рушди, нерде Вежди

Позволявам си да предположа защо Би Ти ви така се възмути от случая със скандала в Италия по българска “съребрена” линия, довел до атака срещу италианския министър на културата. Мисля, че не беше прав днес шефът на Националния филмов център Александър Донев да заподозре водещите на сутрешния блок на телевизията, че нападали наградения във Венеция филм на Мишел Бонев “Сбогом, мамо”, защото румънският съсобственик на Би Ти Ви имал филмово студио в Румъния. Съответно водещите искрено се възмутиха ( и според мен , основателно, защото не вярвам да участват в такава поръчка), че ги подозират в “заговор” срещу…румънското кино.

Това , което ми е познато в ситуации като тази, е че телевизията е “захапала” един казус и държи да го оглозга отвсякъде. По принцип така се прави.

Заговорим ли за принципи обаче съгласието ми се изчерпва. Разбирам обдата на журналистите да ги подозират в осъществяване на подобен тип задачи, както им бе вменено. Но продължавам да не разбирам защо стават говорители на телевизията. За целта тя си има механизми да се защити. Силното журналистическо възмущение, което видяхме от екрана, колкото и да е искрено, трябва да бъде и лично. Обобщението за невинността на телевизията вкарва журналистите в игра, която самите те твърдят , че не познават, но ги прави да изглеждат в очите на зрителя като служители, а не като журналисти.

Освен това щеше да е добре яростта, с която реагират на един не особено “опасен” чиновник, да им служи за оръжие и в други случаи. Защото шефът на филмовия център, отчасти и поради не особено достоверната си контраатака, е “лесна плячка”.

Да, факт е, че министърът на културата Вежди Рашидов, когото помним от прословутия банкет на “Мултигруп” с печените прасета по масите насред кризата от времето на Жан Виденов, явно обича светския живот. Той е по-едрата мишена на разследването в случая. Заслужава си да даде някои отговори за пътешествието до Венеция в компанията на 40 души делегация (в която са присъствали и любими на публиката български актьори – ами да , поканени са, но не са държавни чиновници, които трябва да внимават кой им плаща банкетите). Това е част от нашата действителност, само че нетърпимостта към нея не надскача нивото на Вежди. Не е много голям този бунт – не е като да предизвикаш праведния гняв на правоверните ( “Нерде Рушди, нерде Вежди”)

Да припомня, че по повод връчването на награда за мотоциклетизъм (!) министърът на вътрешните работи Румен Петков беше завел в Монако делегация, включваща министъра на вътрешните работи Румен Петков, министрите на отбраната Веселин Близнаков, на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев, главният секретар на МВР Валентин Петков, съпруги, областни управители и кметове на общини, а председателят на ДАМС Весела Лечева. Когато (все пак) гръмна скандалът се оказа, че разходите по разходката били платени от федерацията по мотоциклетизъм, а пък министър Петков дори си бил платил от джоба обратния билет, защото трябвало да бърза да се върне и да приеме оставката на главни секретар на МВР.

По груби изчисления монакският престой е струвал на БФМ над 120 000 евро. Такъв приблизително е годишният бюджет на една средно голяма федерация – по гимнастика например, написа на 2 януари 2008 г. в. “Капитал” в статия, илюстрирана със снимка, на която срещу принц Албер се усмихва Ирина Бокова – още в качеството си на кандидат за шефския пост в ЮНЕСКО.

А какво да кажем за прахосническата практика на президента Първанов, който облита континенти и екзотични държави на другия край на планетата ( с нулев ефект за държавата ни) със свита от свои близки кметове, бизнесмени и медийни босове? И ако тази летяща софра е твърде интимна за проникване, нима е трудно да се прозре и анализира апетитът на Първанов да обикаля с кортежа си българските населени места с очевидната цел да си гради политическия проект под прикритието на “държавническия” си интерес към православни годишнини и измислени исторически поводи?!

Тъй че филмът с нагласените поводи за разходки на държавни шефове сме го гледали много пъти, но се боя, че провинението на Вежди и компания далеч не е сред най-ярките произведения на този жанр. Тъкмо поради това ми се щеше, когато го прожектират ( пак ще кажа – основателно, по мое мнение), да насочат прожекторите и към удобно спотаилите се в президентската ложа герои. Само че за тази цел силите на отделни журналисти, били те и храбри, няма да стигнат – иска се санкцията на самата телевизия, ако тя е наистина автентичен играч на терена на журналистиката, а не е наистина поредният лобист за или против определени интереси.

20 мнения за “Нерде Рушди, нерде Вежди”

 1. Сигурна съм, че има още много хора, които биха пожелали да гласуват Иво Инджев да спечели наградата на публиката, но все още не са разбрали, че има такова гласуване. Нормално е не всеки да има време да чете и следи всичко, особено пък всички коментари, а има и хора, които тепърва откриват блога като медия. Затова се обръщам към новите читатели:
  Ако харесвате журналиста Иво Инджев като защитник на свободата на словото и правото ни да бъдем информирани, можете да гласувате за него тук:
  http://humanoftheyear.org/wp-content/plugins/wp-photocontest/viewimg.php?img_id=36&post_id=2491

 2. не знам дали са поръчка на румънският собственик на БТВ тези коментари за това посещение и филм, но всеки случай водещата в сутрешното предаване на бтв правеше физиономии на обидена лелка…поне според мен страшно не профисионално се пулеше тази дама – лично мнение!
  чудя се защо някой журналисти са ми толкова противни, направо ми нагарчат!

 3. Докато ние тук се ръфаме кой на кого се “мазни”, поддръжниците на второто място се активизираха и бързо топят разликата до първото място. Разбира се, всеки от номинираните заслужава да спечели, но мисля, че ще е много приятно да видим как медиите ще бъдат принудени да отразяват връчването на наградата на публиката не на кого да е, а на “табуто” Иво Инджев!

 4. Иво,
  вървейки по улиците мернах заглавие на вестник “Проклятието на Апостол уби Баташов”. Сравнимо е с румънският собственик на Би Ти Ви, дори е несравнимо.Нерде Вежди, недре Бонев, нерде Баташов.
  Бог да прости актъора, но в огромно заглавие да поставиш Апостол Карамитев(има и снимка)до Баташов е кощунство.
  Невероятният Карамитев, който и в живота си бе и е Апостол (имах честа да го познавам лично) до г-на Баташова.
  Нямам нищо против Баташова, но скърбящата лелка Цачева е обида.
  ЗА СВЕДЕНИЕ ОТИДОХА СИ: АНТОНИЙ ГЕНОВ (актъор), СТОЯН СТОЕВ(за малко знаещите пресъздал Захари Стоянов в Записки по бг. въстания) да не редя, ни ред ни стон,а сега, няма да се очудя ако БГ.Н.РБ обяви траур.
  В съгласие с леля Цецка.

 5. Ето как се издигат хората!
  Ако допреди един месец не знаех коя е Нина Денева, сега вече мога да кажа, че това е една целенасочена, сериозна личност, която знае какво иска и какви са настроенията на българина.

  “Сигурна съм, че има още много хора, които биха пожелали да гласуват Иво Инджев да спечели наградата на публиката, но все още не са разбрали, че има такова гласуване.”

  Убеждава и пришпорва:

  “Докато ние тук се ръфаме кой на кого се „мазни“, поддръжниците на второто място се активизираха и бързо топят разликата до първото място.”

  Айде, наштее-е!

 6. Към г-жа НИНА ДЕНЕВА.Трикратният ми опит да влеза в посочения от Вас адрес бе неуспешен!Мисля,че бях гласувал за г-н Инджев в началото на кампанията,но не съм сигурен дали получих потвърждение на гласа си.По тази причина опитах да направя това преди малко,но за съжаление без успех.

 7. Г-н Инджев,уважавам Ви и съм фен на блога Ви.Съвсем приятелски-не пресолвайте супата,Архареца не заслужава чак толкова внимание,време и енергия.Фактите-да,такива са,но напишете,моля, нещо по-оптимистично-дано да има…

 8. за Нина Денева | ноември 30, 2010, 16:45

  Нямам достъп от офиса ми до Facebook в момента за да Ви изпратя адреса, но ако отидете в групата, която се “мъчи” да накара Веселин Маринов да спре да пее има 95 000 участници. Оставям на Вас да прецените дали можете да публикувате съобщението там! Просто Ви давам идея;).

 9. Иво грешиш,не се заигравай с Веждито.Познавам го от 30 години и да го поставяш до гореизброените боклуци просто не е редно.Да кажеш нерде Вежди Рашидов нерде Параванов,СтаниШев,Петков,Данаилов ОК,защото между тях няма място за сравнение.Последните не са нито на яденето,пиенето,жените му нито на интелекта,работоспособноста,таланта,световното му признание.Веждито е пич.С него можеш и на маса да седнеш ракия да изпиеш и цигара да му поискаш и 5 лева да бръкне в джоба да ти даде и да те напсува ако бъркаш някъде.Нещо подобно да виждаш и да си чувал от и за изброените до Параванов боклуци.Като министър ще си свърши работата и то уверявам те в пъти по добре от Данаилов.А кликата около Параванов в Пхенян.Там и без това имат нужда от партизани.

 10. стига с тая отрепата еБиTV. Вече на нйкой не му пука за нея. Отдавна съм минал на по добрия(много) канал бтв комеди, че другото си е трагеди. Ще ми се да чуя мнението ви са Асанж, Уорлик и т.н. Уважавам ви заради всичко което сте написал, но злите(червени) езици мърморят за някаква топла връзка м/у вас и USA. За съжаление онази същата USA, която продължава да служи за пример, но напоследък по скоро лош.

 11. за инж.Лазар Маджаров

  Аз имах същият проблем. Никога не получих съобщение. При повторния опит да гласувам системата отказа, което е нормално, защото са засекли второ гласуване от един и същи АйПи адрес. Така трябва и да бъде. Тогава опитах от друг компютър и пак не получих потвърждение. Явно ще я караме на тъмно;)

 12. Страхувам се да не стане като в Байландо.Отидоха си тия, който можеха да пеят, а такива като воеводата политик, който не може да изпее вярно дори един полутон ще ни мъчи до края с напъните си.Аман от политици.Добре, че сред номинираните за Човек на годината няма политик.Иначе като нищо би ни взел първото място.
  Доволен съм, че системата отчете моя вот без да ми прави политврътки.

 13. Здравейте, г-жо Денева!
  В къщи разполагаме с един РС.Чрез него гласувах за Иво Инджев първо аз. Получих потвърждение, но когато се опита съпругата ми не се получи. Дайте ни съвет, моля Ви, как да постъпим, за да може да гласува и тя! За помощта Ви предварително благодаря!

 14. Само по темата за гласуване в сайта на БХК:
  Потвърждението за гласуване, тъй като идва от български сървър, който при това е и недобре реперториран от търсачките, най-често се озовава в директорията Спам на електронната пощта, затова и трябва да се търси и извади оттам.

 15. Павел Петров Тинков | декември 1, 2010, 8:43

  Ако искате жена Ви да гласува, трябва да го направите на компютър с друг АйПи адрес. От вашето домакинство не можете да го направите, независимо дали имате 1, 2 , 3 комютъра, защото всички те имат един единствен АйПи адрес даден на входа от вашия интернет доставчик. Трябва просто да отидете някъде другаде. Това е абсурдното в този тип гласувания, че ако работите във фирма с 300 служители само един може да гласува, защото фирмата има един единствен АйПи адрес;))))

 16. @ Павел Петров Тинков
  Opitajte da iztriete Cookies ot Internet Explorer ili kakavto browser izpolzvate. Uspeh.

 17. ….БОДИЧЕК не идва ли от ..,Божидар Димитров-ЧЕКИСТА..?? Нападаш пряко Нина Денева и прикрито по ченгесарски Иво Инджев…,няма лошо , твое си е мнението..!! Но от уважение към себе си ,излез с името си ….Всички знаем ,че т.н. мухъл ,най-добре се развива на тъмно/в сянка/…

 18. uvagavam kapaciteta i erodiciqta na g-n ivo ingev, no mislq ,4e prekali sas zlobata si . kakvo 6te ni pokage i ostavi za spomen sled talanta na ANDREI BATACHOV????

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.