Плуват ли балъци в гьола на дружбата?

Извинявайте, обаче този номер с руско-българския кеч, имитация на бой с щастлив равен резултат, вече ни го прилагаха. Не беше толкова отдавна, когато българското джудже и руският гигант се бяха наговорили джудето да се пъчи на тепиха като голям смелчага и равнопоставен борец, а гигантът да се прави, че отстъпва – с надежда да заблудят широката международна публика, пред която се разиграваше евтиното шоу.

В първия рунд главно действащо лице беше самият руски гигант Путин. Още преди да пристигне в София на 18 януари 2008 г. за очевдно предварително уредената си победа, наречена от джуджето Първанов „голям шлем“, в руските медии артистично се тюхкаха, че България била „труден партньор“ в преговорите. Тогава акцентът беше предимно върху „Южен поток“, но същото важи и сега при водевила, завършил с подписването на меморандума за проекта АЕЦ „Белене“.

Нека припомня събитията с извадки от коментара си, публикуван на 19 януари 2008 г. в сайта „Медиапул“ под заглавие “България се върна в мача срещу Запада чрез “Южен потоп”.

“Битката за основната цел на Путин при посещението му в България да наложи проекта „Южен поток”, протече по всички правила на войната. Пропагандната. Руските медии, мобилизирани до краен предел, подхвърлиха в пристъп на внезапно появило се уважение тезата за това колко труден партньор била България в преговорите по енергийните проекти (и то след позорното отстъпление на София от желанието си за мажоритарен дял в нефтопровода Бургас-Александруполис, сринато под московския натиск до 25% българско участие!). После българските власти, начело с премиера Станишев, надянаха маската на „трудния партньор“, знаейки много добре, че предстои да ни изненадат на финала с договорената явно отдавна голяма победа. Вицепремиерът и външен министър Калфин преигра в кулминацията на пиесата и, посърнал заяви, как нямало да се стигне до споразумение часове преди… подписването. За по-достоверно и българските вестници, подведени, или не, вече от местна „патриотична” гледна точка обясняват на читателите си какво мъжество проявили нашите държавници, конкретно Станишев, в отстояването на интересите ни по този „препъни камък”. И не щеш ли, Путин се съгласил да отстъпи 1%. Опровергал предчувствието на в. „Правда” и негативизма на трудните си български партньори. От него да мине, по време на вечерята, склонил да сме равни (чак мажоритарен дял за българите на българска територия щеше да приседне на всеки от сътрапезниците).

Ти, читателю, който поне малко познаваш българската политическа ситуация и традиция, както и руската такава, вярваш ли в баснята, че при такъв залог за Кремъл неговият господар ще се унизи да дойде тук, без да си е гарантирал предварително успеха по най-важната за него тема? Та нали в София вече се изпуснаха, че на последната им среща Георги Първанов му бил обещал радостната развръзка (типично за нашия президент, който няма правомощия, но командва парада на властта). Но за да бъде запазена фасадата на българската независимост, необходима на двете страни за бъдещи ходове, беше разигран съответният цирк. Услужливо беше изобретена годината на Русия в България по повод 130 годишнината от освобождението на България (сякаш е юбилей, различен от 120-тата или 135-тата, например) като романтичен фон и димна завеса. Пусната беше в ход очевидно съгласуваната руско-българска пропагандна машина за отприщване на задаващия се „южен потоп” след уж „съпротивата” от страна на София. ”

Тази добре репетирана сценка се разигра отново на 30 ноември 2010 г.. В нея премиерът Борисов направо преигра срещу уж отстъпчивата Русия, която охка и пъшка под игото на българския „ултиматум“ ( охранявайки егото на бившия охранител). Привидно мяукащият от немощ руски пратеник Кириенко с благ гласец почти се съгласи да се извини на бълканския лъв Борисов, който публично го предизвика. Само че не съвсем. В отговор на страховития „ултиматум“ на Борисов той кротко, с немигащи оченца зад очилцата съобщи, че и Русия, и България вкупом са съгрешили досега, поради което е хубаво да вземат да подпишат. И подписаха. Гневът Борисов беше утолен от подхвърленята мръвка.

Не ме е яд, че руснаците играят номера на кротката мечка, готова да ни носи мед само и само да ни е хубаво. Това е чудесна комедия за тревопасния вълк и хищното зайче. Но си е направо непоносимо да гледам как ни взимат за глупаци като ни организират театрото на многострадалния „Росатом“, който се гърчи като кобра пред свирката на мечкоподобния Борисов.

Бягам от пророкуване, но нека веднъж поне ви изненадам с прогноза. Според мен българският премиер Борисов играе своя игра и явно се харесва в тази роля. Като кредит на добронамереност, макар и необезпечен, можем да допуснем, че играта му не е непременно свързана с големите комисионни, които са обвързали негови предшественици във властта. Но е свързана с желанието му да лавира и отлага, за да оцелее до президентските избори, въобразявайки си, че може да разиграва мечката на синджир за носа. Защото Борисов все пак ще се кандидатира за президент. Нищо, че сега отрича да има такова намерение (в моето студио той отричаше навремето интереса си към вътрешната политика и я оприличи на „екскремент в целофан“, а се превърна в олицетворение на същата тази прозрачно опакована миризлива политика) . Ето защо му е важно да не се обвързва с отговорност от мащаба на АЕЦ „Белене“, която ще го скара трайно със Запада и с доста гласоподаватели от пространството, което (не )му е на сърце ( то си е разположено от ляво).

Може и да греша в прогнозата. Какво пък, дори една Русия може да „греши“ , както хрисимо допусна днес московският пратеник Кириенко само часове, преди да получи подписа на Борисов под целите, за които беше изпратен в София.

29 мнения за “Плуват ли балъци в гьола на дружбата?”

 1. Ама и Вие сте един наивник, г-н Инджев…

  Давате му кредит на доверие на тиквата, че може и да не е участвал в играта на комисионни по Беля-не, в която играят всички управляващи в последните 10 г. Според мен при него е 3 в 1 – измества гоцэ от водещ резидент на россия в БГ, осребрява си тази позиция (даже я позлатява, ако ме питате), и го играе на разпънат на кръст между Изтока (по сърдечни тонове) и Запада (поради очакваното шибване оттам с шибалката на компоматите за неговото мутренско минало).

  А целта не е президентстването му (той НАИСТИНА ще се кандидатира и ще спечели, тук сте прав). Даже целта не е негова – тя е на неговите местни и северно-азиатски господари, на които тиквата се налага да свърши мръсната (но очевидно любима за него, работа): Да имат най-добрите и послушни оченца и ушенца в НАТО и ЕС (това което някои наричат и Троянски кон), а пък ако палачинката се налага да се обърне – и да има кой да се тросне с антиевропейска реторика по правешки пред оскотялото население и бъдем извадени от тези организации, и после пак на тепсия – на россия, както преди 60-70 години.
  А за последното има страхотно и трепетно очакване в масата от туземната измет, която дори не е и народ, а и не е успяла никога в историята си да създаде общество, и няма шансове да бъде нито едно от двете неща. А единствено предишното – роб на измисленото си славно средновековно и мерзкото си социалистическо минало.

  А Беля-не и ЮПотоп са добри и здрави остени, за да ни върнат пак в стадото на азиатските овце, ако някой идиот вземе да прави нещо против московците и техните слуги.

  Ами такава измет си заслужава тази съдба, щом с благоговеене я очаква.

 2. Нали руснаците ни уверяват, че да имаме тази тяхна атомна електроцентрала е невероятна, просто нечувана далавера!
  Кириенко беше казал, че вижда два варианта в преговорите: единият е проектът да се спре, което било лошо, но възможно решение. След което се впуска да обяснява какво ние губим при това положение. Ами очертава се такава фатална загуба за нас, която си е направо национална катастрофа. А и за тях не било хубаво, защото губели средства и време. И ето тук, разбира се, се посочва правилният, градивният вариант, единствено изгодният за двете страни, но най-вече за нас…
  Та, мисля си сега, щом това е такава нечувана далавера, а ние, може би от глупост се държим като “труден партньор”, защо веднага не се кандидатират други страни и те да намажат от далаверата. Нали така е в пазарния свят? Ето, например Австрия (защо казах точно Австрия не знам, нищо не са ми направили…), как не се сеща да се вмъкне в нашите преговори и да каже: Щом българите се офлянкват, хайде да направим тази безценна централа у нас на Дунава, примерно до Линц. Ще се казва АЕЦ “Линц”, Русия ще доставя горивото и ще прибира отработеното. Токът ще е невероятно евтин, Австрия ще го продава изгодно, включително и на нас, глупаците, които не разбрахме навреме далаверата…
  Само гледам, че нищо подобно не се случва, не само, ами от RWE избягаха панически като усетиха в КАКВО се навират. Хърватите казаха кратко и звучно НЕ на участието си в “далаверата”. Въобще, освен нас, май никой не може да схване каква велика далавера е руснаците да ти построят АЕЦ и след това да ти помагат да го експлоатираш.

 3. Б.Б не играе своя игра ,а определено някой му суфлира.Явно премиерът има някакво слабо място и някой знае как да се възползва от това.Финансовата криза засегна най-вече банковия сектор в целия свят.Само в България ни представят банковия сектор за “стабилен” и точно там ,според мен, е заровено кучето.
  АЕЦ”Белене” е една пирамида,както и повечето новостроящи се централи ,които скандализират с експлодиране на разходите ,а влизането им в експлоатация се отлага за неопределено време.

 4. Мисля, че не грешиш. Моята прогноза е същата – Бойко Борисов срещу Стефан Данаилов.

 5. Кириенко отново излъга най дебелашки!
  “В отговор на страховития „ултиматум“ на Борисов той кротко, с немигащи оченца зад очилцата съобщи, че и Русия, и България вкупом са съгрешили досега, поради което е хубаво да вземат да подпишат. И подписаха.”
  Е, какво пък, кой търговец не лъже, когато предлага стоката си? Няма такъв. А истината всъшност би звучала така:
  Драги господа, грешката си е изцяло ваша, на България! Вие слагате подписите си и затова правителството е отговорно, а не ние. И преди пак вашите правителства подписваха. “Малка била, излъгала се! Ние, като продавачи естествено “звезди ще ви сваляме от небето”! Ами да не сте подписвали!
  А за избора на правителството и преди, и сега отговорността си е на избирателите.
  Ако Кириенко беше казал топва, щеше да каже истината. Но никой търговец не го прави.

 6. Към всички съфорумци:
  Драги съатечественци,пред вас е един отличен анализ,който плаче само за идентични сравнения,
  каквито са се разиграли в миналото само след Мюнхен и довели до Техеран,Ялта,Потсддам,
  Малта и забъркванетона целия
  п о с л е д в а л “качамак” през 20 в.
  И в предишния коментар подчертах,
  че въпросът не опира с “Росатом”,
  а до нашите мекерета и не ми се говори повече е такава убедителна
  “шведска маса” от фреански и финландски блюда.
  Отново повтарям,че Нина Денева трябва да има успех с начинанието,
  а ако Георги Котев ме чете,го моля да ми отговори на личния е-мейл за това ли бе всичко до тук?.
  С Историята няма да се разправяме!

 7. Най-тъпото от цялата история е, че “големите европейски инвеститори” вземат “огромен” процент(1%) от централата и т.е. те почти няма да участват в проекта. И така и мухобойко доволен, че е удържал на думата си да има други инвеститори освен руснаците и народа пак ще плаща сметката

 8. За какви 6 милиарда ми говорят умните глави в държавата, големи шлемове и прочее глупости? Един бегъл преглед на атомната енергетика на Финландия показва, че там се строи 1600 Мвт централа, европейско производство, за сумата от …. ТРИ милиарда евро!!!! На някой стана ли му ясно от “прозрачността”, за която министърът на … Трайков БЛАГОДАРИ на руските ботуши, какво са договорили, какво ще правят, това изгодно ли е за всеки българин? Нищо подобнно. Избран е консултант, който ще структурора … какво? А дали цената на електричеството ще струва на всеки по-малко от 0.17 лв за киловат? Никой не знае. Ами ако се окаже, че “Беляне” струва не 6.230 млрд, ами много повече? Ами ако експлоатацията ще ни докарва ток за 0.50 лв/квт? Какво, пак ли ще ми разправят, че вече са похарчени повече от милиард народни пари и заради това няма как? Това не е нищо друго освен забълбукване на темата за сметка на интересите на “енергетиците”. (Петров, ти си знаеш.)

 9. Борисов каза, че 15 години ще я изплащаме, а после 40 години ще я ползваме тая централа.Все едно си купуваме кола на старо.15 годишна при това.То всеки продавач ще гледа да ти я пробута ако не си в час.Даже и финландец.

 10. В сутрешните предавания по телевизиите (казвам в мн. число защото навсякъде се дъвчи едно и също)ни увериха, че за четири месеца са си наели консултант, който ще даде крайната оценка относно ефективността от строежа, включително и че ще предложи или намери външно финансиране, което да не е обвързано с държавни гаранции. Ако това вече не е решено то значи, че сме намерили “ГИГАНТА” на консултациите относно АЕЦ, а ако и този “ГИГАНТ” ни направи анализа и без пари е тогава…..

 11. А защо да не предположим, че руските централи са потенциални мини в тила на врага, които могат да гръмнат по сигнал от Кремъл? А пък нато да си прави противоракента отбрана…

 12. “Отново повтарям,че Нина Денева трябва да има успех с начинанието… KARDINAL RICHEHLIEU”
  Начинанието не е мое, а на шестимата души, които са номинирали Иво Инджев. Аз само случайно видях статията, в която г-н Инджев им благодареше за номинацията и реших да помогна за разгласяването. Не съм организатор, не познавам нито номинирания, нито номиниралите го, нито пък отговарям за техническата страна на гласуването. Знам само това, което пише в сайта, но не знам как се трият бискивитки, за да гласуват повече хора от един компютър и от различни ел. адреси. Не търся и “известност”, както ме обвиняват тук – минала съм възрастта, когато това би ме вълнувало. Нямам също и претенции да знам какво искат българите – само предполагам, че повечето читатели тук биха гласували и биха съобщили и на други хора. Няма да публикувам линка в предложената група във Фейсбук – на мен ми стигат и тукашните критики, а и всеки друг може да го направи.
  И така:
  http://humanoftheyear.org/wp-content/plugins/wp-photocontest/viewimg.php?img_id=36&post_id=2491

 13. Към Севдалин Панев:
  Какво прелестно сравнение?-артист срещу каратист!
  И Америка е открита от Колумб,но носи името на Амирико Веспучи и като страна преминала всички стадии на общестевнто развитие,от варварството тръгнала направо към упадъка!
  Тя пък какво чака и не вземе,да се посъстезава с Хърватия?
  И тя,малка,..малка!!!..но не се излъгала!

 14. Бавно, но сигурно агресивната Рассия осъществява стратегията си – да превзема най-хлабавото звено на Европейския съюз (Задунайская), след като си е “отгледала” подходящи мекерета.
  Иначе, мисля като “Пейчо”, само че въобще не мисля, че г-н Инджев е наивник.
  А “Пейчо” защо пропусна да добави, че следва още едно “поопразване” на БГ-бантустана.
  Ей, простотията е на път да потурчи (порусчи) Задунайская.
  Бойко си играе добре ролята, макар че в очите на мислещите всичко лъщи..

 15. Според интервюто на Евгений Дайнов за тв европа, проектите аец белене както и южен поток няма да се случат както вече стана ясно и за бургас-александропулис. И съответно човека излага своите аргументи за това. Не са нужни много разсъждения да се установи че Борисов се опитва да държи рейтинга до изборите. Нека стане президент пък тогава ще видим къде бие сърцето му.

 16. “Ти, читателю, който поне малко познаваш българската политическа ситуация и традиция, както и руската такава, вярваш ли в баснята, че при такъв залог за Кремъл неговият господар ще се унизи да дойде тук, без да си е гарантирал предварително успеха по най-важната за него тема?” !!!
  Такова ниско ниво на властта не е имало в България след Освобождението от Турско робство. Откровени чалгаджии и нагли лъжци. До вчера вечерта се стараеха да създадат впечатление, че Белене няма да го допуснат, и тогава изведнъж приеха искането на Москва. Това е било договорено от по-рано – ясно е като бял ден. Затова и глупостите на Трайков и Борисов – нямало секретни клаузи, бил защитен българския интерес и т.н. Отковени лъжи, нагли и безпардонни точно като предшествениците си от Тройната коалиция. Интересите на българските данъкоплатци – на последно място. Неуважение към гражданите на страната, демонстрирано точно по мутренски маниер. Отговорност, чест, достойнство – това са непреведими термини за тези запартъци. Чалга, кюфтета, хашлаши глупотевини по ТВ-та – това са техните върхове !
  Един единствен въпрос, най-главният, е без отговор – след като няма икономическа изгода, защо трябва да се обвързваме със строеж на тази АЕЦ ? Да не говорим за екология, опасност и пр. Все неща, които не се обсъждат с руснаците, защото те така са заповядали. И страх, страх от Големия брат, та чак ушите им пукат. Единственият им кахър – как да създадат хаос в предствите на гражданството, на Европейските наблюдатели и медиите. И го правят с размах.
  При всичката ни изостаналост, безхаберие, мизерия, продължавам да твърдя, че не сме залужили тези обикновени простаци във властта.

 17. “Възхищавам се (възмущавам се) на спокойствието, с което Европа и Америка наблюдават играта, след като всичко в нея е ясно.
  Не е изключено за руските “печалби” запада вече да е определил какви “компенсации” да иска, или вече да са уговорени.
  Като най-тъпа нация в Европа вероятно сме определени като разменна монета.
  Но всеки народ си заслужава….

 18. Анализът по отношение на скачащото “хищно зайче” опитващо се да заръфа огромната лапа на мечката е отличен. Разбира се това е само един от вариантите, защото ние работим с предположения, презумпции и логика. Истината може да е съвсем различна.

  Едно не разбирам – защо Борисов да иска да става президент без реална власт, а да зареже реалната власт на министър председател?
  Има ли президентът достъп до някаква власт, с която премиерът не разполага?
  Дали само заради едното его би зарязал реалната с “властта над сърцата”?

 19. “Докато има балъци, ще има и тарикати”… “Някой” “някъде” по “блоговете” беше казал, че построяването на АЕЦ-ът било политически въпрос, след което аз лично за себе си престанах да си задавам “балъшки” въпроси за това, каква би била или не би била “изгодата за българският народ”…. Поради липса на информация и “неумение да чета между редовете” сигурно ще продължа да си бъда “балък”, като онази риба, която се ражда в сладките води, слиза долу в големият океан да се “развие”, а преди да умре се връща обратно там където се е родила, но по пътя обратно, я чакат мечките, за да се нахранят с нея- “балъшка” му работа, няма “кой” да и каже, че на обратният път, чакат мечки и “бракониери”. Причината може би е в това, че “водачите” и, като всички “риби” са “неми”, или и те просто не знаят истината, или никога не я казват в “прав текст”. “Тарикатска му работа”….

 20. Очевидно човекът е ленинист и е извлякъм уроци от четивото “Крачка назад (към Запада), две крачки напред (към Москва)”.Освен това мисля, че е чел брошурата “Да управляваш ли? Че то е съвсем лесно”. А този път България няма да е на кръстопът при избора за президент – или празната пожарникарска кратуна на Бойко или празната актьорска кратуна на Стьопа Данаилов! Какво да правим – благодарение на простия народ който сме, елитните пространства на тази държава вече са завоювани от нищожества без съвест.Стоянова майка плаче, не бежанова – затова -вън от това проклето място и по възможност завинаги, защото глупостта не е вече кратък епизод от живота на тази нация, а се е превърнала в градивен елемент на мирозданието.

 21. Давят се ,давят,не може да плуват с отворена уста викайки *ура,да живей*Черен ден за България беше денят в който гоце стана президент,но не познавам по-тъмен цвят с който да определя денят в който тиквата ще го наследи,освен ако *матриалът*,съвсем не огкаднее и освирепее

 22. Интересно ще е ДАЛИ?? и КАКЪВ БИ БИЛ??? отговорът на въпросът, който Кардиналът отправя към г-н Котев??? …. Иначе всичко е ясно, “случва се онова, което ТРЯБВА да се случи” !!

 23. Нагледен пример за подвеждаща реклама:
  Помните ли предизборния клип на комунистите -гласуваш за Бойко, получаваш Костов?Е, оказа се :Гласуваш за Бойко, получаваш в комплект Гоце и неговия голям шлем.
  На всички, повярвали на Б.Б. -честито.

 24. Искам да посоча връзката между спешното посещение на Путин в събота 20.11.2010 г. в България и речта на Шматко на 22.11.2010 г. в Брюксел по слумай 10 годишния енергиен диалог ЕС-Русия.
  Целият сценарии е бил за да може руския министър на енергетиката да каже на Европа -вижте ние вече се договорихме с България за “Южен поток” и “Белене” независимо от Вашия Трети енергиен пакет?!
  “Для снижения этих рисков Россия успешно реализует два крупных инвестиционных проекта.
  Первый – “Южный поток”. Документы о создании совместного российско-болгарского
  предприятия. Которое будет строить болгарский участок системы газопроводов – недавно
  подписаны.”
  “Кроме того, Россией запущены ещё ряд важных проектов в энергетической сфере. Это –
  строительство Балтийской АЭС, двухцепной ЛЭП мощностью 400 кВ на территории
  Калиниградской области в России. И строительство АЭС «Белене» в Болгарии. Сегодня
  продолжается работа по реализации проекта на территории Болгарии. Думаю, он вступил в
  новую фазу развития. Это пример того, как эффективно и по-современному можно выстраивать
  отношения между партнерами.
  Мы готовы рассмотреть предложения наших европейских партнёров о совместной работе над
  реализацией этих проектов.
  Всички речи от срещата и подписаният Меморандум могат да се видят на адрес:http://ec.europa.eu/energy/international/events/2010_11_22_eu_russia_anniversary_en.htm

 25. Към K a r a n d a s h:
  1.Любопитството Ви е в отговора
  на г-н Велев,каква е цената на “обсъжданото чудо” във Финландия,
  но Г.Котев не ми се е обаждал,за да го питам за същото.Сега го знам!
  2.Тъй като явно Ви е ясно,че се случва онова,което трябва да се случи,мога само да се радвам за Вас.
  3.Що се отнася до номинация за един талантлив журналист,щеше да бъде различно,ако имаше и повече светли дни за България,без ново спрягане на словсъчетания: изпива,горчива чаша и още веднъж до дъно!

 26. Към Кардинал Ришельо,
  Прочетох внимателно отговорът на г-н Велев и поради факта че съм “мнителен”, направих справка в Wiki: The first license application for the third reactor (EPR) was made in December 2000[4] and the original commissioning date of the third reactor was set to May 2009.[5] However, in May 2009 the plant was “at least three and a half years behind schedule and more than 50 percent over-budget”.[6][7][8] The commissioning deadline has been postponed several times and as of June 2010 operation is set to start in 2013 at a fixed price of €3 billion ($4.1 billion).[9] The reactor pressure vessel was installed on 21 June 2010.[10]…. Не че г-н Велев не е прав ??!!

 27. мдааа…народа ни е прост и ни е виновен.чували сме го вече някъде ,от някого—дали не беше костов и после симеон?ти им правиш червено-синьо добро,пък те не разбират и емигрнрат.ако някога стана мин.председател,минист.на енергетиката ми е готово–еи ги по горе са всичките.

 28. съжалявам за грешката си от предния пост-посещението на Путин беше на 13.11.2020 г , а не както съм написала 20.11.2010 т., но тава не променя извода за пряката връзка между двете “енергийни” срещи в София и Брюксел

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.