Червени гьол сурати спазиха крадицията

Покрай голямото надлъгване около гьола в Белене си прилича още веднъж колко много гьол сурати има по върховете на бедната ни (буквално) държава, богата на артистични таланти в политиката!

След като премиерът Борисов ни разигра спектакъла с “ултиматума” към великата Русия и призива тя да му се извини, пиесата завърши предсказуемо с неговия подпис под меморандум ( за капитулация) за цената, искана от Москва за строителството край гьола –практически същата цена, която уж нямаше да приеме.

Но този театър се оказа нищо пред цирка на старите въжеиграчи под купола на червения цирк. Ревнувайки моноспектакъла на Борисов те се превъплатиха в защитници на България от… Русия! Крокодилските им сълзи за предателството при приемането на руската оферта направо заплашват да скъсат дигата на гьола и публиката от смях. Защото се оляха: Станишев, Овчаров, Петър Димитров – все опълченци от “сталинградската битка” с Путин за постигане на тройната му победа от януари 2008 г. в прокарването на руските енергийни планове в ( и срещу интересите на) България, в един глас ревнаха, че сегашната власт не е защитила интересите на България пред Русия. Бившият министър на енергетиката и икономиката, авторът на репликата за “сталинградската битка” Петър Димитров направо поздрави Русия за постигнатата победа и колкото и да искаше това да прозвучи иронично направо си беше искрен във възторга.

Не се сдържа да се обади в хора и идейният подбудител на енергийното дозаробване на България Георги Първанов. Казвам , че е “идеен”, защото след разскретяване на стегонграмата от разговорите му с Путин в София на 18 януари 2008 г. получихме идея как се е разпореждал с обещания за строителството на огромния обект край гьола без изобщо да има правомощия да го прави. С присъстващия на разговорите Димитров ( същият, “боецът” от “сталинградската битка”), се надпреварват да угодничат на Путин колко скоро можело да отпочне строителството край гьола.

От Астана, столицата на държавата Казахстан, където имаше намерение да изпрати на “заточение” бившия прокурор Никола Филчев ( това за “заточението” самият Филчев го изтърси пред една телевизия тези дни) Георги Първанов се провикна гороломно пред журналисти, та да го чуят чак в България: не се карайте публично за преговорите с Русия, това ни отслабва пред нея!

В оценките си тези другари не грешат (този път), но само малко бъркат времето да се изкажат. Трябваше да го направят, когато тикаха българската каруца в гьола, а не сега завистливо да викат като крадеца, “дръжте крадеца”! С което спазват крадицията комунизмът да ни дарява с демокрация, антинатовците да ни вкарват в НАТО и да ръкопляскат на освобождаването на България от независимостта й още на 9 септември 1944-та година, след което да поднасят венци на признателност за това на съответния паметник.

11 мнения за “Червени гьол сурати спазиха крадицията”

 1. Комунисти…най-любени в бедничката ни татковина. Всички ги изхвърлиха като мръсен парцал, само ние не можем без тях и това си е.

 2. И все масовици на обществени начала като при скандал, когато всеки се опитва, пръв да вземе думата или с фенер,да се чуди,дали звездите светят!
  Но все скромност като на началника поставил своята фамилия на второ място,след тази на автора и негов подчинен!
  И все така,както в празника на археолозите-последният ден на Помпей!

 3. Слушах азиатското изказване на президента и понеже шофирах, а може да не е само за това, не разбрах дали само договареният инфлационен индекс ако се смени, ще се намали цената на централата с милиард и нещо евро.
  Сименсовата централа в Иран беше препроектирана и довършена за 1млд.
  Виетнамската ще струва 2млд.
  Е, що тогава на братската българска само инфлационния индекс ще струва колкото цяла централа?
  Някой знае ли защо?

 4. за ситуацията около АЕЦ “БЕЛЯ-НЕ” – ако не беше тъжно , щеше да е смешно. Поздрави г-н Инджев . Изключително много ми хареса финала ” комунизмът да ни дарява с демокрация, антинатовците да ни вкарват в НАТО и да ръкопляскат на освобождаването на България от независимостта й още на 9 септември 1944-та година, след което да поднасят венци на признателност за това на съответния паметник.”

 5. Няма оправяне в милата ни България щом задоволяването на горделивоста на един човек стои над интересите на страната.Как извинението на Русия ще ни спести милиардите от завишената цена??? Това е все едно някой да ти се извини, че ти е продал апартамента си на двойна цена… А комунистическите отрепки ще си продължават да лаят без значение какво е направено и решено. Моето мнение е, че за Белене трябва само една бодлива тел с която да заградят всички социалисто-комунисти и да им дадат да въртят по едно динамо за производство на електрическа енергия и всеки да върти до скъсване. А Бойко Борисов ще им бъде надзирател. Така ще преродим Белене в дух на традициите, ще имаме електричество а и ще спестим доста пари предимно от бъдещи кражби.

 6. г-н Инджев изпращам ви едно много кратко резюме с гриф секретно от кабинета на държавния секретар Хиклари Клинтън до посолството на на USA София. Материала е побликуван във Wikileaks. Документа е с дата 16.06.2009г. по малко от месец преди парламентарните избори С големи съкращения и доста лош превод ви изпращам иканията на държавния секретар за информация която трябва да съберат служителите на посолството относно енергийната политика в България например:- „Политики, планове и усилия за разнообразяване на енергийните източници. Развитие, рехабилитация и разширяване на енергийната инфраструктура, включително за инвестиции в качеството, ефективността, съхранението. Развитие на Ядрена енергия или други източници на алтернативна енергия. Подробности за финансови стратегии, и готовността за чуждестранни инвестиции. Желание, планове и усилия за разработване и прилагане на стратегията на единна Европа за енергийна сигурност. Обявени и тайни енергийни споразумения с Русия, Иран и други страни от каспийския басейн. Преглед и отговори на плановете на Русия относно усилията ѝ по отношение на българската зависимост от руската енергия. Фактори, включително корупция и чуждо влияние, засягащи вземане на държавни решения по ключови енергийни въпроси. Внос на енергия и въздействието върху икономиката, и влиянието върху двустранните отношения. Организираната престъпност участваща в енергийния сектор.
  2) Русия (FPOL-4H). Политики, планове и усилия и отношения към връзките с Русия, особено по стратегическите въпроси, като например енергетиката, сигурността, транспорта и търговията. Подробности за личните отношения между български и руски лидери служители или бизнесмени. Висши ръководители и представители на ниво министри уязвими на руското влияние. Усилията да си сътрудничи със или да се противопоставят на Русия в подкрепа на, или противопоставяне на американската политика. Правителствени и обществените нагласи за Русия, стратегическите цели в региона, и България, и уязвимостта на руски принуда и влияние. Преглед на руските опити да се използват историческите и настоящите връзки, за да влияят върху вътрешното развитие и интересите на Русия в България и в целия регион. 3) Европейският съюз (FPOL-4H). Планове и усилия да си сътрудничи с регионалните съседи, членки на ЕС, и недържавните субекти да влияят на политиките на ЕС. Отговор на усилията на Русия да влияе на политиките на ЕС през България“….и т.н.
  Последното изречение няма нужда от коментар.
  Докато преди месец министър Трайков откри за кой ли път топлата вода като каза че в България имало енергийна мафия. USA правителството поставя задача на служителите си в София преди година половина да конкретезират по точно кои точно хора формират тази мафия, която без съмнение се финансира и отглежда от Руските интереси в България. тук оригинала на целия документ http://cablegate.wikileaks.org/cable/2009/06/09STATE62392.html
  Почти същото съм публикувал и в моя блог.

 7. @HINKOFF
  Не само последното изречение, което цитирате, няма нужда от коментар. И връзката, която се прави в една единствена фраза, между Русия, Иран и тайни споразумения. А мен специално ме впечатли фактът, че исканите сведения визират пряко не американските интереси, а тези на единна Европа при прилагане на стратегията й за енергийна сигурност.
  Но както е намекнато по-горе, затова си имаме и гьон-гьол сурати, за да не се съобразяват с интересите на общия ни европейски дом а с тези, за които ги е цанил под „знамето, червеното”, както някога се подпяваше, общият им господар.

 8. Искам да посреда една хронология и не е нужно да има коментар.
  1.Последните “клюки” около Румен Петков
  2.Меморандома за АЕЦ Белене
  3.Отнеман визата на Р.П.
  4.Изказването на Посланика на САЩ
  и не на последно място припомням
  5.Изказването на въпросния червен гьол
  Оставките на Р.Овчаров и последвалата много скоро тази на Р.Петков, сега остава да открием хронологията и връзката на тези събития и разкритията на документите цитирани по-горе.

 9. Bai vi Boko e edin shut! Nai-loshoto e che se opitva da se pravi na maj! Za da si maj, moeto momche tribva da imash topki, a ti imash edin goliam plonder palen s vazduh mejdu ramenete si. Zasmetka na tova si lajliv i samovljuben. Istinski produkt na shkolata v Simeonovo i DS/BKP

 10. Г-н Инджев , наивно смятате че “превръщането Станишев, Овчаров, Димитров (и цялата енергийна хунта) в защитници” е само цирк. Те добре знаят, че проектът ще бъде икономически неизгоден, както много велики строежи на соца. И започват от сега да си създават алиби. “Не ние, а Бойко подписа!”

 11. Преди известно време в един вестник ( не помня кой , за съжаление) бяха публикувани откъси от становище на БАН по проекта за АЕЦ Белене. И мнението на учените беше отрицателно – земетръсена зона, високи подпочвени води и др. Питам се ,като гледам сега протестите на служителите в БАН, не си ли дават сметка, че парите,за които настояват, ще бъдат погълнати за години напред от строежа на тази електроцентрала.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.