Южен потоп под полите на Витоша

И като заваля, та цяла събота… Образува поток по южната дъга на околовръстното в София, който помете не само камъни и дърве, но и пропагандните усилия на строителите на съвременна България като опълченци, предвождани лично от Генерала.

Марш, марш, генерале наш!

Нещо такова се получава по знаменитата южна дъга на околовръстното в София. Южен потоп!

Не споделям вековната злоба на роба, който се радва на нещастието на богатите. Но има някаква почти библейска символика в гледката на мътните води, които беснеят, както “турчин не е беснял над бащино ни огнище” тъкмо в най-луксозната обител на заможните в полите на Витоша. От години всички знаят, че държавната резиденция в Бояна обраства с луксозни имоти и цели селища за рожбите на голямото плюскане. Знайно е, че в тези “престижни” парцели няма нормална канализация, но въпреки това стихията на парвенющината задържа на повърхността надутата слава на тези имоти и техните цени.

Когато Бойко Борисов, в битността си на кмет, а след това и на премиер, обърна особено внимание на пътната инфраструктура, обслужваща тъкмо тези обиталища на богоизбраните измежду нас, мнозина си помислиха очевидното: че има нещо гнило. И “придобивката за народа” взе, че рухна. А митът за строителя, който не спира да се хвали с успехите си и “скромно” предвижда как тъкмо с тях щели да го запомнят хората след 50 години?

Сега, когато първата водна стихия за сезона след изграждането на инфраструктурата във въпросната част на шосето удави пропагандните фанфари за великия строеж, Борисов го няма да застане насред буйните кални потоци с гумени ботуши пред телевизионните камери. Като един галантен кавалер той остави тази героична роля на домакинята на София Йорданка Фандъкова. Нещастна и видимо безпомощна, тя трябваше да обяснява пред телевизионните камери как природата си била взела нейното и че нямало страшно, защото обектът бил в гаранционен срок. По принуда тя изигра себе си: пратеник на Борисов във властта, който обаче този път обира негативите.

Някъде на заден план се мярка и физиономията на човека, който би трябвало да е истински гузен и да е във фокуса на критиката. Защото от години е нещо като пътеводна петолъчка на всяко що- годе важно строителство, представяно понякога дори като грандиозно. Това е строителният шеф ( наследил по червена линия активите на държавата за мащабно строителство) -друг генерал, съвсем истински, защото си е такъв от комунистическо време. Др. Симеон Пешов, превъплатил се в крупен бизнесмен, е направо един Круп за следкомунистическа България. И не случайно повереното му предприятие се нарича със звучното, направо съветско име “Главболгарстрой”. Не просто “глав” и “болгар”, а направо “болгар, болгар”.

Всъщност истински ще се зарадват на тази антиреклама на управленския юруш от опозицията. И какво да направим всички ние, които виждаме фактите – да си траем ли, за да не се окажем в лодката на червеното злорадство ли?

Тази власт отчаяно се нуждае от коректива на критиката, макар да отказва да го разбере и да го признае. Както си е разпасала пояса да се хвали, ще трябва на един неспасяем етап да търси спасителен пояс, за да спре потъването на пробития си рейтинг, който първа грижа е за Него.

15 мнения за “Южен потоп под полите на Витоша”

 1. Българския избирател лесно можеш да излъжеш, но природата не! Защото Господ забавя, но не забравя! И като си помисля само, че по съшия начин се отнасят и към енергийните проекти от големия “член” тръпки ме побиват!

 2. Това не е първия “потоп” над София. Не си спомням точно годината, но скоро след завършването на НДК, небесата се разтвориха над Витоша в района на Бояна и такава вода се изля и тръгна по бул. България, че помете всичко по пътя си (трамваи, коли и т.н.), заля първия етажен паркинг в Подуене, напълни с вода всички подземни етажи в НДК. Тогава казваха, че било голяма грешка да се строи билевард бърху корито на река. Но най-голямото нещастие дойде когато се разбра, че са се наводнили огромни количества кафе в складовете на НДК. Това удави в тъга цялата нация защото кафето по онова време (както лука и боба и др.) се числяха дефицитни соки.
  Не знам къде са родните яснодидци и екстрасензи за да ни предупреждават за такива бедствия. Вероятно са много зааети да участват в ТV шоута.

 3. Лъжливото пожарникарче е голям шмекер,това вече е ясно,ако не на всички,то на все повече хора.
  Лошото е че, червените кратуни само това чакат и започват да се събират отново под знамената.

 4. Пуснахме в наша страница със 140 000 почитатели във Фейсбук , призив да се гласува за Иво Инджев за човек на годината. дано да помогнем срещу организираната злоба и целенасочено гласуване за за друг кандидат. УСПЕХ ИВО :)))

 5. ”Егати държавата щом аз съм министър” нищо ново

 6. Кой разчиства след тройната коалиция? Той.
  Кой прави най хубавите реформи? Той.
  Кой плаща пенсии и заплати? Той.
  Кой строй магистрали? Той.
  Кой строи спортна зала? Той.
  Кой реже ленти през ден? Той.
  Кой има най висок рейтинг? Той.
  Кой има право да говори с президента? Той
  Кой решава, когато двама министри не могат да се разберат? Той.
  Кой не намалява пенсии и заплати? Той.
  Кой да обуе ботушите? E все той ли?

 7. При тези безхаберни назначения във властта на лично предани на премиера и неговия заместник Ц.Ц. полуграмотни и с фалшиви дипломи служители на различни началнически нива какво друго може да се очаква освен проблеми, ами ако беше валяло три дни, както преди години се е случвало, тогава какво щяхме да правим, да затворим цялата държава ли? След три четири дни прогнозите са за студ и сняг, но най вероятно администрацията пак ще бъде изненадана и непотготвена, и така в смях и плач до следващите избори.

 8. Направо “ГлавОболгарстрой”. Само че главоболът остава за редовия гражданин.

 9. Докато чета,оставам с чувството,че изпитвате радост от случилото се.Не ви разбирам,никога ли няма да признаете направеното и добро от новото правителство,или щом не е направено от сините не може да е добро?

 10. Иван Костов трябваше да е министър председател!!!

 11. Този “бизнесмен” на “Главболгара” мисля че фамилията му е – Пешов, г-н Инджев и като пешка е насочван толкова години в следкомунистическа България!

 12. Към Сузи- за съжаление доброто, което започнаха сините , бе спряно и от тогава -нищо добро, само псевдореформи и страх .

 13. Към Сузи.Кое по-точно имате предвид,като сторено добро?Удивлява ме липсата на елементарна критичност,когато се задават въпроси като Вашия!Типично комунистическо мислене.Може би ежедневните скандали които ни поднасят управляващите,или ОЧУДВАНЕТО на Пътната агенция от днес, по повод случилото се с Ю.Д. на околовръстния софийски път!…Видимо,Вие сте от онези БГ дами,които се възбуждат само от мисълта за Бойковите бисепси,и си мислят че те могат да заменят липсата на професионаната и лична култура?!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.