Още една духла в стената

Сценарият „Духлата” – активно мероприятие, съшито с бели конци

Руми Борисова, Перник

Седем човека – четирима възрастни и три деца, се оказаха герои на активно мероприятие от най-зловещите времена на тоталитаризма. При това само преди няколко часа , а не когато и да било. Някой за нещо си употреби пещерняци, за да се направи известен и да си изчисти имиджа. Така излиза поне засега.

В събота – 5 декекмеври, в новините в 19 часа водещата новина на bTV беше информацията, че седем „души” , както обичат да се изразяват медиите, без да си дават сметка какво е душа, са блокирани в пещерата „Духлата” край пернишкото село Боснек или нещо приблизително. Хората, които са в пещерата и сред тях три деца, ги нямало от сутринта и единствено bTV знаеше за случая. Никой друг, никъде другаде, преди това не съощи за подобен много сериозен проблем. Едва след водещата новина във вечерните новини на bTV и други медии, в това число и Националната телевизия – Канал 1, подеха събитието.

Как да не ти се струва съмнително, при положение, че е известно как световни медии плащат за водещи новини, хеле пък bTV.

Темата беще подета и потече като пороя по Струма от същите дни, довел до прекъсване на шосето към Гърция или до задръствания по южната дъга на околовръстния път, където един човек даже се спусна с лодка.

Премиерът Бойко Борисов обаче се появи не на друга критична точка, а тъкмо при пещерата „Духлата”. Той не беше нито край Струма при Кресна, където част от главен път Е-79 остана под реката и изчезна самосвал, барабар с шофьора си. Не беше и до столичната кметица Йорданка Фандъкова, която се обясняваше защо станало наводнението. Бойко Борисов дойде при пещерата и минути след това децата, а малко по-късно и възрасните, се оказаха спасени от плен на водата и на земята над пещерата. Случи нещо като “Сезам, отвори се!”, изречено от Али – Бабата на 40-те разбойника.

Само дето никой не видя как точно стана това, въпреки камерите на националните телевизии и обективите на фотоапаратите на водещи национални ежедневници.

Сигурни източници, които настояват за анонимност, твърдят, че партия ГЕРБ вече има наета PR агенция на световно ниво за изборите догодина. Може и да е вярно, може и да не е. Но това, което се случи покрай пещерата не беше, за да рекламират природния феномен със сигурност. Хората не са наивни. Форумите бъкат от мнения, които по никакъв начин не са в подкрепа на управляващите. Ако е имало проблем в пещерата, ако спасителите са проявили героизъм, ако някой е направил нещо полезно, за да не загинат хора, то едва ли това е Борисов и ко.

Хората се питат къде беше кметът на Перник и подопечните му, които преди това се грижиха за пострадалите през целия ден. Неотговорени са много въпроси.

Ние питаме кой измисли този безумен сценарий и защо го няма никъде в медиите организатора на експедицията – ръководителят на пернишкия клуб по спелеология Ивайло Чичев?

Питаме и дали наистина управляващите смятат, че всички журналисти от всички медии са толкова лесно манипулируеми, както онези, които повтаряха и разискваха темата и ще го правят още три дни, както се случва с всяко чудо? Само дето е по-интересно, кога ще бъде пуснат пътният възел “Даскалово” от прословутата магистрала “Люлин” и защо това няма да стане на 8 декември, както обещаха от правителството наскоро. Питаме и защо никой не видя мига на спасяването на спотаените в пещерата, въпреки масираното медийно присътвие.

Пред вид православния календар молитвено благодарим на Бога, който по молитвите на св. Николай, архиепископ Мирликийски и Чудотворец, не позволи да стане нещастие.

24 мнения за “Още една духла в стената”

 1. Тази статия, вече е от тези за, които се казва НЯМА КОМЕНТАР

 2. – Така както живеят телесно за сметка на ограбено богатство, по подобен начин живеят интелектуално за сметка на присвоени идеи, обявявайки, че честността се заключава в това да отказваш да знаеш, че някой краде. Така както използват следствията, въпреки че отричат причините, така използват и нашите идеи, въпреки че отричат източника им и самия факт на съществуването на идеите, от които се ползват. Така както се стремят не да разработят индустриални планове, а да встъпят във владение на такива планове, по подобен начин се стремят не да мислят, а да придобият власт над човешкото мислене.

  Джон Голт-от книгата на Айн Ранд-“Атлас изправи рамене”

 3. От мадридския мошенник,от червенотиквениците и от доган се отървахме,от този шмекер няма отърване.
  Сутринта слушах телефонно интервю с ББ на НОВА TV,увърта,усуква и след две три думи започва да обяснява за магистралите,спортните зали и колко ленти е прерязал.
  Сещам се за Мирча Кришан и краставицата.

 4. Невероятен късмет са извадили хората!
  Щото можеше Борисов да реши първо да вади потъналия самосфал с шофьора от Струма… ама надали. 😉

 5. А някой, който все пак има нещичко между ушите, да не би да е очаквал друго?
  От милиционери?! Нещо друго?
  Естествено е да е активно мероприятие. Че то у нас, и то навсякъде, пак всичко си стана както при Тодар – като в оня виц:

  “Не можете да проведете разговор. В момента няма свободни подслушващи агенти.
  Моля изчакайте, вашето обаждане е важно за нас.”

  Ето дотук я докарахме. Не те. А всички ние, заедно с тях. Държава, в която има отделени 100 милиона за милиционерско подслушване, а в същото време тежко болните се налага да си доплащат (с хиляди левове!) лечението, за да оцелеят, ПО-ДОБРЕ ДА Я НЯМА!!!
  Ако трябва, ще й помагаме да изчезне. Заедно с милиционерите.

 6. Несиправ за магистрала Люлин и Даскалово. От 4 – 5 години го пътувам по ЦЯЛА зима, всеки уикенд тоз път, апък и доста съм попътувал по света с кола. И наистина аз несъм виждал досега в България да се строи нещо толкоз мащабно и с такива темпове – повярвай ми, като се прибирах от банско там в 23 и нещо презнощта в неделя бачкаха – АМА ЯКАТА. Нехаресвам Бойко – ама за това наистина несиправ. И нищо да негопуснат за 8 декември. и на 8 март да го пуснат пак щее супер, щото чакаме вече 5 години, пък на последък нещо се случва.

 7. Статията е изцяло за раздела “Вселенската конспирация”, затова няма да я коментирам, пък и отзивите в блога на Р.Борисова са достатъчно красноречиви. Но съм разочарован от начина на поднасяне. Г-н Инджев, стилът на “журналистика” от типа “копи-пейст” мисля че не Ви отива. Досега всичко,което сте коментирали, дори да е от друг автор е било интересно заради Вашето лично мнение и отношение по всяка от темите. Бихте ли споделили на какво се дължи това, според мен “измъкване”

 8. До Любомир Димитров:
  Уважаеми,
  достатъчно е да погледне човек в блога на авторката и да види, че става дума точно за 3 (три) коментара – единият е в посоката на Вашите несъгласия, другият подкрепя правотата на Р.Борисова, а третият.. е нейният отговор до първия.

  Ясно е, нали?… А Вие да не би случайно да сте специализирал “Манипулация” в МГИМО?

  Ами не върви, уважаеми. Не и тук.

 9. До Руми Борисова В Канада по интернет гледахме всички предавания за “Духлата”.
  Още преди да се появи вашия материал бяхме убедени във всичко,което Вие коментирате.
  Поздравяваме Ви за гражданската доблест!
  Само в блога на Иво Инджев човек може да разбере какво се случва в България!

 10. Какво друго да си помисли човек след появата на Цеци Цачева във “Великолепната шесторка”2 и нейното “Гласувайте“ и на Боби Борисов и неговото “ще върнем ДДС то от даренията на хората“ освен това, че всичко е един пошъл пиар.То оставаше и Гоше Първанов да се появи и да заяви, че лично е изпратил над 1000 есемеса, за да стане абсурда пълен.
  Снощи беше поредния пиар с пожарникарите от Израел, а кой ще е следващия ще научим още днес.Продължението следва… /да ни дразни/

 11. Уважаеми??? “човек”, не знам какво значи МГИМО, може би ще ме осветлите, като вътрешен човек. Какво не върви и къде е това “тук”? Да не се изживявате като администратор на блога? Ако добре бяхте прочели поста ми, щяхте да разберете, че не става въпрос за моите съгласия или несъгласия със статията, и въпроса ми беше към г-н Инджев – Вие от негово име ли ми отговаряте? Този блог е известен с това, че приема различните мнения, стига да са изразени коректно и без лични обиди и нападки, заради което се различава от многото други блогове. Между впрочем аз съм обикновен инженер и поствам с името си, а кой е манипулатора, нека другите да преценят.

 12. На авторката на статията много й се е искало да гледа реалити, ама продуцента някакси я прецака. Ахахаха.

 13. Плюйте по Боико, плюйте щом предпочитате да ви управлява Първанов. Всяка дума против ГЕРБ е тухла в стената на Гоце. Ама ваша воля. Аз на пролет сабирам багажа и си заминавам отвъд океана, да видя кви ги вършат мойте хора дето ходели по концертите на Слави.

 14. Стига бе,може ли такова черногледство и такава злоба,хора какво толкова много зло ви се е случило,че няма и искрица надежда във вашите вопли.Голямо нещастие

 15. и ти търсиш теле под вола инджев

 16. Тази статия малко в стила на египтяните, дето евреите им пускали акули по крайбрежието да им съсипят туризЪма.

  Бойко няма как да бъде и на двете места, затова е избрал по-доброто и по “пиарското”, ако мога така да кажа. Вместо да седи до реката и кърши китки с родата на шофьора, е отишъл да спасява хлапетата. Всеки политик на негово място би постъпил така. Не мислите ли?

 17. Бай Илия, разбира се че е нормално, даже бих казал наложително. Никой ли не си дава сметка, че в момента е задействана цялата комунистическа пропагандна машина, да създава скандали и напрежение около кабинета.То не беше клатене на банковата с-ма, клатене на борда, искане на оставки за щяло и нещяло. Ако не се противодейства на всичко това, до сега правителството да е паднало и пак да сме със Станишев и Доган. Или може би си мислите че ще дойде Костов? да бе да

 18. “Бойко Борисов дойде при пещерата и минути след това децата, а малко по-късно и възрасните, се оказаха спасени от плен на водата и на земята над пещерата. Случи нещо като „Сезам, отвори се!“, изречено от Али – Бабата на 40-те разбойника.

  Само дето никой не видя как точно стана това, въпреки камерите на националните телевизии и обективите на фотоапаратите на водещи национални ежедневници.”

  Авторката със сигурност не знае, че на около 300 метра от входа на пещерата, откъм страната на Чуйпетлово, има друг вход, който стига до най-високото ниво. Спасяването би трябвало да е станало оттам по вертикала, а не в очакване да се отече всичката вода. С тази злонамерена статийка поставяте под съмнение честта и достойнството на спасителите-пещерняци – които са действали възможно най-ефикасно (макар встрани от камерите и обективите. Просто не са знаели къде да застанат, уважаема.)

 19. Г-н Инджев, не се сърдете на “телето”. Сам виждате,че има и други, които са се заблудили, че статията е ваша. А причината е , че липсва Вашето отношение и коментар към статията. Вярвам да не ми се разсърдите,че Ви го казвам съвсем добронамерено и директно.

 20. Господин Инджев, ценя ви като човек с по различен поглед върху събитията и затова ви чета редовно. Но тази статия е толкова гнусна, както и нейната авторка, че изобщо не разбирам защо сте я публикували в блога си. Това си е откровено жълта история, подобаваща на едни други медии.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.