Ядрото на ядрената мафия явно не се бои от разкрития

Къде се правят шумните събирания, угодни на властта у нас? Ясно къде, в “празнично украсената зала…”

А къде се правят заглушаваните от медийната “незаинтересованост” събития, които не са угодни на властта? В някоя празна зала за пресконференции, в която , като за украса, се явяват шепа репортери. След което в медиите се появява поредното нищо.

Нещо такова се случи на 6 ноември в празната зала за пресконференции на БТА. Да беше темата свързана с нещо значимо, като битова, но зрелищна драма, подходяща за стръвно медийно отразяване, щеше и залата да е пълна. Обаче ставаше дума за “дреболии” – за факта, че на 14 октомври министърът на Икономиката, енергетиката и търговията(МИЕТ) Трайчо Трайков заяви в присъствието на ядрения физик Георги Котев и на още няколко свидетели (между които и авторът на тези редове) ,че в България има мафия в енергетиката. Но не само не последва нищо от това, но и министърът не спази обещанието си да има развитие на контакта след малко повече от седмица. Той предложи на г-н Котев да изготви стъпки за общи мерки по установяване на истината за твърденията на ядрения физик за далавери за стотици милиони ( и дори милиарди) левове в АЕЦ “Козлодуй” . И…пак нищо.

На пресконференцията Георги Котев припомни известните ( за онези, които си правят труда да го чуят) обвинения за огромни манипулации с подмяната на горивото в АЕЦ “Козлодуй” и изтълкува липсата на реакция, включително от страна на сезирания за целта вицепремиер Цветан Цветанов и неговия премиер Бойко Борисов, като покровителство на мафията в енергетиката. Нещо повече, според Георги Котев шумът около несъществуващата АЕЦ “Белене” цели да отклони вниманието от източването на милиарди от действащата АЕЦ “Козлодуй” , където има продължаващо престъпление в особено големи мащаби.

Историята не само е с продължение, но и с предистория. Ето част от нея:

Българската енергийна мафия – по-малка сестра на руската?
7 Ноември 2010
Асен Йорданов, Атанас Чобанов
Atom heart brother
“Има енергийна мафия в България”, заяви неотдавна министър Трайчо Трайков по време на среща с ядрения дисидент Георги Котев. Припомняме, че от две години Георги Котев говори и публикува документи, доказващи схема за подмяна на ядреното гориво в АЕЦ “Козлодуй” с рециклирано. Тази подмяна освен, че е корупционна, представлява и опасност за българската и европейската ядрена сигурност. Според Котев в схемата са замесени фирми посредници между АЕЦ и руския доставчик на гориво “ТВЕЛ”. До този момент обаче българската прокуратура отказва да разследва разкритията на Котев.

След изявлението на Трайков, от публикация на руския финансов експерт Андрей Сотник в радио “Свобода” се разбра, че има няколко структури на име “ТВЕЛ”, като не е напълно ясно с коя именно общуват енергетиците ни от АЕЦ “Козлодуй” в сделките за горивото. По данни от анализатора паралелен на държавния “ТВЕЛ” е създаден от бивши съветски висши чиновници от “атомната фракция” или старата съветска атомна система.
Смяната на директора на АЕЦ, обявена от министър Трайков е повод да публикуваме това разследване от далечната 2002 г, когато в Русия все още не беше победил окончателно путинизмът. В него се казва, че руските служби са започнали преди време разследване срещу тяхната си атомна мафия и са разкрили до голяма степен схемата с посредниците. Българските служби и до момента пасуват. Затова предлагаме четивото на вниманието на ДАНС и на главния прокурор Борис Велчев. Логично би било след като цял министър твърди, че в България има ядрена мафия да се започне разследване. Имената на фирмите от руската страна в схемата са ясно посочени в текста на статията, както и жокерите за разплитане на финансовите взаимоотношения с посредниците.
Въпросът има ли или няма енергийна мафия в България е особено актуален преди срещата на Бойко Борисов с Путин. Премиерът вече беше цитиран от руската ИТАР ТАСС как с цялото си сърце подкрепя изграждането на АЕЦ “Белене” с руски технологии и доставчици. За съжаление, чувствата на Борисов няма да останат само негова лична драма, ако покрай тях България се обвърже за десетки години напред с руския ядрен комплекс и неизбежните му посредници и лобисти.
Обогатени от уран
Петр Прянишников
в-к “Версия” 12 март 2002 г.
Секретните предприятия на Минатом (Министерство на атомната енергетика) допуснали частна фирма в “светая светих”.
Атомният отрасъл е един от най-секретните и в същото време най-доходоносните в Русия. От една страна държавата не допуска в областта на мирния и военния атом външно участие, а от друга страна иска да се напечели от нея както трябва. Няма нищо удивително, че такова съчетание извънредно предразполага към злоупотреби, една от които ни стана известна благодарение на неотдавнашна проверка в самия Минатом на Русия. Точните резултати от проверката засега не са известни, но както се говори, благодарение на различни хитри схеми от секретните предприятия на Министерството на атомната енергетика са могли да изчезнат около 10 милиона долара. По някои данни тези пари са отишли за поддръжка на приемането на закон за внос на отработено ядрено гориво. Но всяко нещо по реда си.
Епизод I. Нищо секретно
През ноември миналата година при първия заместник министър на атомната енергетика В.Г. Виноградов се състои съвещание, посветено на дейността на няколко секретни държавни предприятия в Сибир. В този факт няма нищо удивително. На Минатом това му е работата – да контролира дейността на държавните заводи, работещи в светая светих – руското атомно производство. Нищо странно няма и в това, че като резултат от протеклото съвещание, вече през януари тази година министър Румянцев разпорежда изпращането на комисия в завода за проверка. Все пак на съвещанието е бил регистриран факта, че според резултатите от 2000 г. и първото полугодие на 2001 г. някои атомни “кутии” “съществено са влошили финансово-икономическите си показатели, намалили са разплащателната дисциплина”. Освен това, според резултатите от първата половина на 2001 г. няколко комбината даже успели да излязат на загуба. Разбира се, в министерството започнали да се вълнуват когато основни предприятия от отрасъла започнали да работят на загуба.
Нищо странно няма и в това, че комисията изпратена в Сибир е “ударническа”, от 11 души. След съгласуване с първия заместник-министър Виноградов начело на бригадата рейнджъри е поставен М.И. Стаханов, началник на Управлението по счетоводство и отчетност. Страностите започват в момента, когато се изяснява, че сред другите чиновници на Минатом неочаквано се оказва и някоя си И. Н. Колинина, по длъжност заместник началник на отдела ЗАО “ИНТЕК А”.
По какъв начин в състава на суперсекретната комисия от атомни чиновници се е вмъкнала представляваща на частното, съдейки по всичко, затворено акционерно дружество “ИНТЕК А” никой не можа да обясни. Въпреки това документите на Ирина Николаева са оформени по най-автентичен начин. Съгласно “предписанието” на Минатом “зам-началникът на отдела по финансов контрол и одит на ЗАО “ИНТЕК А” Колинина се командирова… с цел изясняване на причините на влошаването на финансово-икономическото положение на комбината през 2001 г.” Както разказват, госпожа Колинина все пак не е била пусната при секретните документи, но е решено да се проведе разследване заради факта за опит за проникване в секретно предприятие на представител на частна фирма. Разследването води до любопитни резултати.
Епизод II. Атомна фракция
Разследването се интересува преди всичко от фирмата “ИНТЕК А”, представлявана в комисията от госпожа Колинина. Възниква законният въпрос: защо изведнъж частното акционерно дружество има такова влияние в отрасъла, че просто ей така изпраща свои сътрудници на един от най-охраняваните заводи в Русия? Опитали са се да изяснят също кой е учредил това същото ЗАО “ИНТЕК А”. Оказва се, че всичко изглежда изрядно: учредители на фирмата са две държавни предприятия от областта на атомната енергетика – ПО “Маяк” и Красноярския планинско-химически комбинат. Въпросът е само в това защо на две секретни държавни предприятия им е притрябвало да създават частно АД? Въпросът засега остава отворен, да отбележим само, че и ПО “Маяк” и Красноярския комбинат са задействани на пълна мощност по програмата за преработка на отработено ядрено гориво на стойност 20 милиарда долара.
В процеса на разследване на обстоятелствата на появяване на частна фирма в отношенията между атомните държавни предприятия на сцената постепенно се появява още една крупна компания, имаща непосредствено отношение към мирния атом. Това е държавното предприятие “TВЕЛ”, занимаващо се с платени доставки на гориво за атомни електространции. Връзката между самия Минатом, “TВЕЛ” и далечните сибирски заводи е от най-баналните – приятелска и търговска. Оказва се, че директорите и просто високопоставените чиновници на тези компании произлизат от старата съветска атомна система и по-рано всички са работили заедно: и зам-министъра Виноградов и началникът на департамента на Минатом Владимир Шидловски и неговият заместник Александър Терехов и вице-президента на “TВЕЛ” по финансовите въпроси Владимир Зубаков и зам-председателя на управлението на банката Ингосстрах-Съюз Виктор Золотов. Впрочем, господата Терехов и Золотов заедно са работили в учредяването на секретните държавни унитарни предприятия (ГУП) на Конверсбанк. Впрочем, за какво им е банката? В нея всъщност се държат сметките на тази същата частна фирма “ИНТЕК А”, чиято представителка със заповед на зам-министъра Виноградов е изпратена в секретния завод.
Става ясно, че всички участници в тази история са приятели и постоянно покровителстват фирмата “ИНТЕК А”. Защо такова внимание? След по-нататъшно разследване се изяснява, че фирмата “ИНТЕК А” е станала участник във финансовите операции на някои свои партньори. Например, преди известно време ЗАО “ИНТЕК А” става приемник на дълговете на “TВЕЛ” по някои договори за доставка на продукция. Възниква въпросът, защо в разплащанията между две държавни предприятия е нужен посредник, ако по принцип не възникват никакви проблеми с разплащанията? Но за начало трябва да разберем как като цяло работи финансовата система на разплащанията с участието на “TВЕЛ” и “ИНТЕК А”.
Епизод III. Пари за лобизма
Да вземем конкретна схема с участието на компанията “TВЕЛ”. Доставчиците на продукция, в дадения случай ФГУП “УEХК” от Свердловска област и ПО “Eлектрохимический завод” от Красноярския край, разтоварват на “TВЕЛ” необходимата основна продукция. За това “TВЕЛ” им дължи пари. Но доколкото “TВЕЛ” е държавна кантора, заплащането за горивото от АЕЦ идва понякога със закъснение, поради което “TВЕЛ” постепенно трупа дългове към доставчиците си. В тази ситуация дългът на “TВЕЛ” е поет от ЗАО “ИНТЕК А”. Например, “Уралският комбинат” пред януари 2000 г. с лекота се съгласява дългът на “TВЕЛ” от 600 млн рубли да премине от мощната държавна компания към частната фирма. Интересно е с какви активи ЗАО “ИНТЕК А” може да се разплати за такъв дълг? Оказва се, че уставният фонд на фирмата е само 5720 000 рубли. Сумите са, направо казано, несъпоставими.
Какво става по-натам с парите? ЗАО “ИНТЕК А” обещава да се разплати със сибирските заводи, а самото то предявява платежни искания към “TВЕЛ”. Въпросите, които възникват са няколко: защо държавните предприятия не могат да се оправят със своите разплащания самостоятелно? Защо внедряват в секретните атомни дела частна компания? Може би проверката на Минатом ще внесе яснота в тези дела?
Яснота е нужна и за други доставчици на Минатом, които по някои данни са имали отношения с “TВЕЛ” Тук се включват доставчици на сибирските заводи, а именно заводът Дегтярев (ЗиЛ) и ФГУП “Точмаш”. В коридорите на Минатом набъбват слухове за това, че секретното специално оборудване се доставя на сибирските и уралските заводи по завишена примерно два пъти цена. И освен това, изглежда че вместо заплащане заводите получават записи за дългове на “TВЕЛ”, с които неизвестно защо оперира “ИНТЕК А”. По мнението на експертите-финансисти от Министерството, които се съгласиха да коментират ситуацията при запазена анонимност, доходът от такива операции може да попада в джоба на заинтересовани лица при връщането на записите за дългове отбратно в “ИНТЕК А” и по-натам в “TВЕЛ”. При най-приблизителни оценки, общата сума на доставките през последните две години може да е от порядъка на 900 милиона рубли. Ако се приложи коефициент от 1.8, който специалистите считат за по-правдив, то се получава, че авторите на финансовата схема са си сложили в джоба около 400 милиона рубли. Естествено, при такива мащаби може да се влоши работата на който и да е (производствен б. прев.)гигант.
Разбира се, към днешния ден не може да се твърди със сигурност, че доходите от комбинацията се задържат в “ИНТЕК А”. Все пак съгласно схемата в курса на събитията трябва да бъдат и директорите на снабдителите, а именно генералният директор на ПО “EХЗ” Анатолий Шубин и генералният директор на ФГУП “УEХК” Анатолий Кнутарев. Ако те не са знаели за това развитие на нещата, то това е най-малкото странно. За операциите на “ИНТЕК А” трябва да са наясно и в неговата разплащателната банка “Ингосстрах-Союз”.
Да се върнем към това, че такива схеми могат да възникнат само в средата на добре познати и проверени хора, на които не е нужно два пъти да се обяснява какво и как да правят. Атмосферата на бившия съветски Минатом към доверително общуване предразполага именно към това. Но все пак, старите атомни функционери не си приличат дотолкова с младите акули-приватизатори, че просто така, заради лични облаги, да създават хитроумни и рисковани схеми.
Единственият правдоподобен отговор е свързан с учредителите на тайнственото дружество “ИНТЕК А”. Именно към него се ориентират следствените групи на ФСБ и ФСНП, които отблизо се занимават с дълговите схеми на “TВЕЛ”. Парите, получени от дълговите схеми е можело да бъдат използвани за лобиране при приемането на закона за ОЯГ, за придвижване на проекта през парламента (Думата), за борба с еколози и общественото мнение. На кантара се намират 20 милиарда долара, така че да се вложат в проекта 10 милиона съвсем не е грях, изгодата се очертава голяма, а значи и вложените усилия не са малки. Друг въпрос е, че тези 400 милиона рубли са пари получени по съмнителен път. Ще ни се да вярваме, че вниманието към тази тема на компетентните органи няма да отслабне и на атомните финансисти ще им се наложи да отговарят пред цялата строгост на закона. Най-напред на тези посреднически операции трябва да обърнат внимание новите атомни ръководители – министърът на атомната енергетика Александър Румянцев и неотдавна назначения президент на ОАО “TВЕЛ” Александър Няго. Защото с времето може те самите да бъдат привлечени към отговорност.
Сайтът Бивол: http://www.bivol.bg/

6 мнения за “Ядрото на ядрената мафия явно не се бои от разкрития”

  1. Дано със случая се ангажират единствените разумни парламентарно представени партии от Синята коалиция!

  2. Някой трябва да изпрати на Асанж копие на документите. Когато е в Wikileaks, тогава ще им обърнат повече внимание!
    Жалко че самия Асанж е арестуван в момента, но все има някой който да работи по сайта в момента!

  3. Преди около 2-3 месеца, докато бях още в Брюксел, по идея на приятел от Facebook, подготвих писмо и го подкрепих с документи, което от друг приятел пък беше изпратено на организацията Wikileaks. До сега няма реакция от тяхна страна, но за това има две причини, които може да пречат едновременно или по отделно. Първата е, че Wikileaks не публикуват на страниците си вече публикувани някъде документи, а моите доказателства са публични, в блога ми http://www.gikotev.blog.bg. Втората е, че до сега Wikileaks публикуват единствено и само документи изтекли от американски институции. Това е някакво пристрастие, за което даже се заговори, че има търкания в редиците на организацията. Благодаря на Иво и приятна вечер на всички!

  4. Това са “големите” проблеми в бегето. Да ви кажа ли кои са “малките”? Добре, ще ви кажа. Синът ми започна тази учебна година в 73-то, дойде от 17-то, там живяхме допреди година. Учи детето немски ежедневно през август (в старото училище учеше френски), направи си теста (не съм сигурен, че беше от решаващо значение, но си го направи честно и почтено и имаше повече от 60 процента, другите 3 “нови” в класа деца не направиха тест, отказаха), започна годината. Досега има 25 шестици и две петици. В петък миналата седмица му изчезнаха маратонките, хубави “Адидас”, но не вярвам, че някой ще ги носи. Просто синът ми да ги няма. Преди това му изчезна комплектът по труд и техника, а междувременно и бележникът – пълен със шестици. За щастие в предишното училище не се случваше такова нещо (там той беше отличник “по начало”). Знаете ли как ще свърши цялата работа? Ще поставя ултиматум “на момента всички при мен в Германия!!!” Моят син е в по-добра позиция от Георги Котев, защото е само на девет. Губещите си остават обаче в същата (кална) позиция, а Георги Котев и моят син не са сред тях. Мислете, хора, ни сте малки, шъ тряба дъ съ упраяти.

  5. Уважаеми г-н ВЕЛИЗАР, разбираема е вашета загриженост за проблемите на синът ви в България, но не е разбираемо, защо призовавате хората в България сами да се управят, като всъщност знаете, че това е невъзможно без саможертвата на всички Български бащи, които днес обичат истински децата си, дома си и Българската си държава.Харесах си в твоя коментар думата- УЛТИМАТУМ и си мисля (съгласно твоя призив да мисля на български език), че е време ние Българските бащи от България и от чужбина да поставим ултиматум, на болшевишката политическа мафия в България-ЕС.

  6. Към Румен Великов: Това, което не казах е, че реакцията беше “как пък все на него се случва”, т.е. “не е вярно, той си измисля”. Сигурен съм, че много българи мислят так за Георги Котев. Пряката причина е липсата на “нареждане” на медиите да вземат участие. Така е и в класа – с битовите проблеми не се занимава класния и ръководството. А по-дълбоко стои “страх ме е да се изправя пред проблема и да се опитам да го реша, ще се държа така, като че ли няма проблем”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.