АЕЦ “Козлодуй” основателно тревожи Брюксел, прогледнаха от “Труд”

Това заглавие на в. “ Труд” привлече вниманието ми:

“За Илиева, Желева и АЕЦ “Козлодуй”

Ето как го обосновава авторът Веселин Желев в кореспонденцията си от Брюксел:

“Имат право тези, които сравняват Калина Илиева и Румяна Желева.
И бившата шефка на фонд “Земеделие”, и бившата външна министърка са кадрови провали на ГЕРБ и на България.
Дели ги обаче съществена разлика.
У нас не се намери кой да спре Илиева по пътя към максималното й ниво на некомпетентност.
В Европа се намери кой да спре Желева.
През януари Европарламентът заплаши да бламира цялата комисия на председателя Жозе Барозу, ако тя остане в състава й.
В България и за Желева, и за Илиева никой не послуша медиите, когато предупреждаваха, че те не стават за поверените им постове.
В Европа ги послушаха. Затова ЕС днес няма комисар по борба с кризите, който не знае къде е Аденският залив. Но България година и два месеца имаше шеф на евросубсидиите, когото Германия сега търси за фалшификация.
Желева не се спъна в Европа на чиновниците и правителствата. През тях тя мина безпрепятствено до номинацията си за комисар. Спъна се обаче в Европа на гражданите – парламента. И тук нейният случай си прилича с този на Илиева. И за нея се оказа решаваща другата форма за граждански контрол върху властта – свободният печат.
Илиева е поредният повод да сравним нашата демокрация с европейската. Да се замислим над фините нюанси на понятията “демокрация” и “народовластие”. И да признаем, че българската система за подбор на ръководители няма достатъчно защитни механизми.
Тя пропуска до високи нива хора, които не знаят кое копче да натиснат.
Това е опасно в държава с атомна централа. Не мога да давам оценки за ръководството на АЕЦ “Козлодуй” и искрено вярвам, че там има само висококвалифицирани специалисти.
Поставете се обаче на мястото на европейските ни партньори, които не ги познават. Как да им се доверят, щом България така избира външния си министър и шефа на агенция, разпределяща 6,2 милиарда евро от 2007 до 2013 година?
Каква е гаранцията, че зад другите важни копчета в “тази балканска страна” седят надеждни хора? Каква (освен расова и физико-географска) е разликата с Нигерия, Хаити и Кот д’Ивоар?
И аз да съм на европейците, ще искам да затворя атомната централа на такава държава. Или поне тези блокове, които нямат бетонен похлупак.”

Честно казано, не си спомням “Труд” да е предупреждавал за бомбата със закъснител “Румяна Желева”. Спомням си друго, като това интервю ( не че е “вина” на вестника), което коментирах още със заглавието си:

Виж кой го(во)ри като дипломат
Иво Инджев

“… намирам следния цитат от интервюто на Румяна Желева във в. „Труд” от 24 септември 2009 г., за …нещо познато. Което не е свързано с добрия тон.
„ Въпрос: Надявате ли се да намерите общ език с г-жа Клинтън?

– Разбира се, с Хилъри като жени в политиката имаме нужда да се подкрепяме, но и да подкрепяме и дамите в политиката, така че няма начин да не намерим общ език с нея.

– Въпрос: Освен с г-жа Клинтън вие ще се видите и с президента Обама…?

– На срещата си с г-н Обама ще се опитам да създам симпатия към България. И него ще запозная със стъпките, които правителството и лично премиерът г-н Бойко Борисов предприема за извършване на реформи. Ще го информирам и за желанието ни за по-интензивни контакти между двете ни страни, което може би ще включи бъдеща моя визита, а защо не и на премиера Борисов“.
Толкова малко текст, а толкова много неща, които е по-добре г-жа Желева да не беше казвала, или поне не съвсем!
Вярно е, че американците имат навика да си говорят на „ти” и това е похват в политиката там. Но дори и те го правят поне след едно ръкостискане. „Хилъри” ? Преди запознанството? Това е фамилиарно, дори и да съм пропуснал да забележа, че пътищата на двете дами някога някъде да са се пресекли. Напомня ми на легендарното изказване на Г.Първанов в София в присъствието на Джордж Буш, че си бил еднакво близък и с Джордж ( Буш) и с Владимир ( Путин).
„Лично премиерът Бойко Борисов”? „ Уауу”!
„Може би ще включи бъдещата моя визита”? Може би? Май не е сигурно. Дали това не зависи от решението на европейския премиер Барозу да приеме твърде вероятната номинация на г-жа Желева като член на неговото европейско правителство? Ако Барозу я приеме, Обама няма да я приема като български външен министър.
„ А защо не и на премиера Борисов” ( става дума за негова официална визита в това му качество в САЩ)? Е, това вече изразява някакво съмнение, копнеж дори.
Край на краткия анализ. Дано да ви е сторил и съдържателен. И се извинявам, ако не съм успял „да създам симпатия”.
П.С. ( послесним) : на снимката, която вестникът публикува като илюстрация, се вижда авторът на интервюто с микрофон пред г-жа Желева. А надписът под нея пояснява, че снимката е направена от автора на интервюто. Сигурно е възможно авторът да е снимал себе си и нея ( със статив и самоснимачка), но е също толкова малко вероятно, колкото г-жа Желева да е казала преднамерено нещата, които май е по-добре да не беше казвала.”

Да речем, че съм пропуснал да забележа някаква критична нотка в “Труд” за решението на Борисов да издигне Желева – ама много малка, тъничка нотка от критичност поне…Със сигурност обаче щях да забележа, ако някога авторски текст в този вестник беше посмял да посегне на “светинята” АЕЦ “Козлодуй”. И ето че доживях да видя напълно обоснованата аналогия между казусите с неадекватните ( да не кажа престъпните като потенциал) назначения по върховете на държавата ни и самата ядрена централа. Моя милост, който от години твърди същото, минава за “предател” по тази причина. Но вече “предателите” станахме с един повече.

Нещо май къкри на бавен огън в котела на ядрено енергетичната тема в България. Най-напред министърът на Икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви на 14 октомври ( пред мен и още няколко свидетели), че в България има “енергийна мафия”. Както си му е редът, щом не е наредено, медиите са направиха на глухи и слепи ( пък и как да цитират някакъв си Инджев, някакъв си блогър). После изневиделица ни демонстрираха СРС с подслушан разговор, в който се казва , че ни е бедна фантазията за кражбите за много милиони покрай проекта АЕЦ “Белене”. “Изпуснатата” информация като че ли изнерви Москва, която за първи път допусна, че може и да се откаже от този проект.

Ето че сега четем в “ Труд”, при това в кореспонденция от Брюксел, че е нормално от Европа да гледат към нас с недоверие като държава, стопанин на ядрена централа.

За вас може и да е случайно. Аз обаче не вярвам в проглеждането на слепите без операция или друго лечение, предписано от специалист. А в Брюксел, където вече заплашиха със санкции София заради сепаративните преговори с Русия за “Южен поток”, определено са специалисти по намеците за вероятността да загубим милиарди заради нарушения на правилата – например, в ядрената енергетика. Именно за това говори и ядреният физик Георги Котев пред празна (засега) зала за пресконференции в София, но май усилията му да обърне внимание, макар и дружно бойкотирани от българските медии, не остават незабелязани.

14 мнения за “АЕЦ “Козлодуй” основателно тревожи Брюксел, прогледнаха от “Труд””

 1. Първо в България няма демокрация по една проста причина и тя е, че няма как министър председателя да говори за всичко единствено от свое име та той е “Краля слънце”, а от там и идват неговите еднолични решения за всичко.

 2. В потвърждение на опасенията на автора на статията, няма да се уморя да повтарям, че съществува становище на БАН за целесъобразността на АЕЦ”Белене”.
  Защо “синодалните старци” ТАКА РАЗТРЕВОЖЕНИ ЗА ЗАПЛАТИТЕ СИ не надигнат глас и не се намесят в публичния дебат?
  Ако медиите си правят оглушки за гласовете на единични специалисти и журналисти, те няма да могат да се направят, че не виждат и не чуват официалния глас на българската наука.
  Защо не бъде използван ефира на БНР и БНТ – могат ли да откажат на БАН?

  Колкото до разните “дамички”, (повечето от “господата” са на същото дередже!)събрани от кол и въже на корупционен или нашистки принцип, смятам че по-простите са по-полезни за България ВЪН ОТ НЕЯ!

  Ето, например, тетка Цецка спокойно може да краси коридорите на Страсбург или Брюксел, вместо да плаши гаргите около Народното събрание…

 3. На споменатата от г-н Инджев пресконференция, от 6-ти декември, в залата присъстваше журналист от Труд и името й е Кристина Кирякова. Но, както и тя, така и присъствалите представители на “24 часа” и програма Хоризонт на БНР, не посмяха да уведомят аудиторията си за случилото се на пресконференцията. Този факт, обаче, аз разчитам като положителен знак. Или казано накратко – когато фактите говорят и медийните подлоги мълчат.

 4. Към Георги Котев:

  Чрез Вас искам да кажа на някакъв нещастник, който се подписва като “розова пантера”:

  Анонимното мрънкане срещу позицията на човек, който се изправя сам срещу цялото могъщество на ядрената ви империя, е недостойно и грозно. Браните милиардни интереси срещу отделна личност, която посред зима ходи с гуменки – видях го с очите си.

  Ако можете, засрамете се!

  “Пантери” с розови очила не могат да убедят никого в своята правота. Стоят си някъде, платени да ръмжат от засада.

  Това е патетично незащитимо поведение на страхливци срещу един самотник, когото нападате като хиени.

 5. При всичките скандали (19 за една седмица), при всички неадекватни, или направо абсурдни кадрови решения на Борисов, той заяви в Екип 5 на БНТ, че няма нищо, за което да се извинява. Този наглец ще ни натресе АЕЦ Белене и тотална зависимост от Русия, без да му мигне окото, и пак ще се държи като че целият е в бяло. То и Сакскобурга беше патологичен случай, но за този граници няма.

 6. http://balkanleaks.eu/memorandum.html

  Стремежът за прозрачност на правителството е похвален. Часове след като беше обявено подписването на Меморандум между България и Русия за проектна компания за АЕЦ Белене на сайта на Министерството на икономиката и енергетиката се появи и самият текст на меморандума. Той бе предоставен за сваляне в Word файл със заглавие “Final 2 edited biateral.doc”.

  При внимателен преглед на този документ в информацията за файла откриваме странни неща. Вместо реквизитите на МИЕ, които се полагат на такъв важен междудържавен меморандум, откриваме, че автор е Maria Bizheva от фирмата ANG и носи заглавие TITAN Mine Mouth Power Plant.

  Дали точно Maria Bizheva е автор, дали е използван нейният компютър, за да се редактира меморандума или просто е използван стар документ като бланка няма как да се разбере. Любопитното в случая е, че има лице с име Мария Бижева Славова, което не е служител на МИЕ, но има сериозни интереси в енергетиката.

  Мария Бижева е съсобственик на 50% във фирмата ЕВРО ЛИГАЛ ГРУП ООД с ЕИК: 130560753. Неин съдружник е Румен Тенев Манолов, който е и управител на фирмата.

  Румен Манолов от своя страна е в борда на фирмата Електромет ЕИК 131317423, чийто изпълнителен директор е небезизвестният бизнесмен Богомил Манчев, изпълнителен директор на “Риск инженеринг” и председател на Българския атомен форум (БУЛАТОМ). Именно неговите фирми са най-ангажирани в строежа на АЕЦ Белене.

  В МИЕ явно са забелязали гафа и са сменили файла с PDF вариант, но не са малко журналистите, които все още пазят на компютъра си първоизточника и могат да потвърдят, че информацията за файла не е манипулирана, за да бъде злепоставено МИЕ и фирмите, които му пишат или му редактират меморандумите.

 7. „Пантери“ с розови очила не могат да убедят никого в своята правота. Стоят си някъде, платени да ръмжат от засада.
  Това е патетично незащитимо поведение на страхливци срещу един самотник, когото нападате като хиени.”

  Ще се разплача от умиление. Според мен г-н Котев също обслужва чужди интереси, като се опитва да стопира нещо толкова ценно за България. Имало мафия, ами като има мафия трябва да замразим всички проекти за да я уморим от глад ли? Повярвайте ние ще сме по-напред. Ако мафията е намесена в събирането на сметта, тогава ще е по-логично да не събираме смет или да се преборим с мафията?

 8. Три кила ракия да-а-а-вам,
  Balkanleaks да наблюда-а-вам!
  О!!!
  Другарко Лоло-о-о-ваааааа!!!

 9. Към Богомил Манчев.
  Ние българите сме си мърлячи. С каквото и да се захванем, вършим го джаста праста. Откакто миналата година глупака който трябваше да смени числата на тотото си проспа работата и две седмици поред се паднаха еднакви числа вече нищо не може да ме учуди. Благодарение на такива издънки добиваме по-ясна представа за механизмите на работа зад кулисите.

 10. До БАЛОУН.

  Ако аз обслужвах чужди интереси, за последните две и половина години мощхите ми противници биха ме разкрили и разобличили и дори осъдили. Но такова нещо няма, а и никой не си и помисля да ме съди. Ами сега?
  Вашите мисли са си Ваши мисли, а реалноста е нещо друго, което се демонстрира с ФАКТИ.
  Аз атакувам механизъм, който държи българският народ в мизерия и нищета. Ако за Вас това е ценност… не мога да Ви помогна.

 11. Съжалявам господин Котев, не знам от къде в съзнанието ми останало погрешното усещане, че се обявявате против строежа на АЕЦ Белене, а не за злоупотребите в АЕЦ Козлодуй. Все пак аз не съм съгласен, че злоупотребите са толкова тежки, че това да рефлектира сериозно върху българският потребител, дори 30% да се краде то цената на 1 Мвтч към НЕК ще стане 10лв от 15лв/Мвтч. Енергоразпределителните дружества ни я продават за около 150лв. Според мен грабителството става в разпределението защото не е нормално търговецът да формира 250% покачване на цената. Трябва да се следят инвестициите които тези фирми правят. Естествено и енергийната мафия в Козлодуй трябва да бъде премахната.

 12. До БАЛОУН.

  Г-не, ако кликнете върху името ми под който и да е мой постинг тук, ще се озовете в личният ми блог и ще разберете за какво става дума. Опрееделено се опитвате да вземате отношение по въпрос, за който нямате предварителна подготовка. Бъдете здрав!

 13. Все повече се убеждавам, че съветската-руска република в България е всъщност незаконно окупирана територия-резерват (за незащитени от българските и международните закони Български граждани) и ако някой Български гражданин иска сериозно да се бори, за свободата и достойството на Българското си отечество, първо трябва да се събуди от магията на заблудената си любов, към староновата република на староновите тирани в България.

 14. Drugariat Baloun kazva che Belene e mnogo cfenna i sha ima goliama polza. Az, Doko, kazvam che tova e palna glupost. Belene e napalno izlishan i zarobvashta. Osven za tezi koito shte se nagushkat. Nal’tai drugarju.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.