Перестройката попремина, снишаването у нас обаче продължава

На 15 ноември Норвежката обществена телевизия, най-влиятелният телевизионен канал в най-проспериращата държава в света ( според годишната класация на ООН Норвегия отново е най-доброто място за живеене на планетата), излъчи следното:

http://www.nrk.no/nett-tv/indeks/238162/

Както можеше да се очаква, българските медии “не забелязаха” и “пропуснаха” да отбележат как в Норвегия коментират свободата на словото у нас.

Когато колегите от норвежката телевизия се срещнаха с мен споделиха това, което се вижда отчасти и от техния репортаж и което бяха заснели предварително: силно бяха впечатлени от притеснението в нюзрума на БНТ да се говори пред камерите на норвежкия екип по темата за свободата на словото в България. Нещо повече, репортерка от БНТ ( по липса на по-високо ниво на представителство от страна на БНТ) изразява учудване, че България е класирана чак на 70 място по показателя свобода на словото от “Репортери без граница”, но не забелязва, че страхът от истината, известна на всички у нас, само доказва правотата на наблюдателите за регреса на свободното слово в България.

Колегите от норвежката телевизия отбелязаха, че суматохата около това кой да застане пред техния микрофон в БНТ и да говори за свободата на словото ( сякаш ще издаде държавна тайна!) е продължила близо час и накрая била “излъчена” за интервюто въпросната репортерка.

Всъщност една корекция: реакция на репортажа, както разбирам, е имало от българска страна. Но тя е била критична към…норвежците. Имало сърдити за това, че България никак не е похвалена за състоянието на медийната свобода в България.

Макар репортажът на Обществената телевизия на Норвегия да е бил достъпен в рамките на международния телевизионен обмен, нито една българска телевизия не е “проявила интерес” към него. В резултат дори и моя милост, като участник в репортажа, разбирам доста късно за неговото излъчване. Многократно заявяваното от мен твърдение, че цензурата у нас действа предимно чрез премълчаване, получи поредното си потвърждение.

А щеше да е интересно българите видят (поне) през погледа на Норвежката телевизия това, което нито една българска телевизия не посмя вече 4 години да коментира с чисто телевизионни средства – темата за корупцията на най-високо ниво, илюстрирана с поглед към най-високия етаж на една жилищна кооперация в квартал “Гоце Делчев” в София!

Ако не друго, сюжетът от книгата ми “Президент на РъБъ” прескочи националните ни ограничени телевизионни граници. Някой ден, когато вече е позволено, този сюжет ще се върне триумфално като “голямо откритие” на храбрата ни журналистика. Ако не е Юрген от Германия, то ще е Ян от Норвегия ( така се казва норвежкият автор на репортажа) онзи, който ще ни я донесе истината от чужбина, за да си я припознаем и обработим според конюнктурата.

Явно норманите могат да си позволят фронтални действия. Ние тук сме научени на “бойната тактика” на славяните да се крием със сламката под водата и после да нанасяме удар в гърба, когато врагът премине и вече може да бъде изненадан. Напълно в този дух и днес тук се изпълняват заветите на др. Живков да се поснишим докато попремине перестройката в СССР. Там бурята попремина, помете СССР, а снишаването у нас продължава.

11 мнения за “Перестройката попремина, снишаването у нас обаче продължава”

 1. Както винаги точно в десетката,много ми допадна сравнението за норманите и славяните!Успех,стискам палци!

 2. За “регреса на свободното слово в България”!

  Присмял се хърбел на щърбел. В този блог няма свобода на словото!
  Няма да спра да го повтарям, щом и тук се извършва “селекция” В ИЗГОДА НА ЦЕЛИТЕ НА СОБСТВЕНИКА.

  Не става дума за нарушения на Правилника, разбира се.

 3. Ама, господин Инджев, недейте така с “уважаваните” БГ медии. Те не са го пропуснали, просто ОЩЕ търсят преводач от норвежки. 🙂

 4. Е как ще е преминала перестройката у нас??? Тя не само, че не преминала ами си стана начин на живот, което се изразява в снишаванет.

 5. Е, благодаря и поздравления!

  Ловко ме опровергахте…

 6. свободата на словото е доста относително понятие навсякъде по света.на мен например,ми е много трудно да си представя как точно г-н асандж изнасилва шведки.които е виждал шведки на живо ще се сети за какво говоря.

 7. Интересът клати феса. Бнт е още по-зависима от рекламодатели отколкото Бтв-Пробг,Нова и.т.н Аз съм свидетел как в една от тези телевизии , продуцентите директно режат определени неудобни репортажи, ако въобще се стигне до снимки , или как в последния момент ”акция” на мвр измества далеч по-водещи новини и става първа,а другите направо падат.
  Медиите яко лижат гъза на властта.
  Преди не вярвах, но като го видиш с очите си и го чуеш с ушите …
  Глас в пустиня

 8. “Колегите от норвежката телевизия отбелязаха, че суматохата около това кой да застане пред техния микрофон в БНТ и да говори за свободата на словото ( сякаш ще издаде държавна тайна!) е продължила близо час и накрая била “излъчена” за интервюто въпросната репортерка.”

  Представям си какво е било! Шоу…

 9. Уважаеми г-н Инджев,
  Редовен читател съм на Вашия блог и смея да твърдя, че Вие сте един от много малкото журналисти, които изразяват свободно своето мнение и застават зад гражданската си позиция. Но тези прояви на свободно слово във все още несбъдналото се българско общество, съвсем не са достатъчни. Редовно следях предаването Ви “В десетката” докато се излъчваше, но то беше брутално свалено от екран. Въпреки, че интернет е достъпен практически за всеки, и въпреки популярността на блога Ви, той не може да се сравнява с телевизионната медия. Ето защо искам да Ви направя едно предложение и мисля, че всички посетители на този блог ще ме подкрепят. Нека да възстановим предаването “В десетката” и то на територията на блога. Няма никаква пречка от технически характер предаването да се излъчва на сайта на блога и то във формата му от преди да го спрат. Достатъчна е една уеб камера. Ние, Вашите почитатели, отново искаме да ви видим на екран, да гледаме Вашите гости и да следим анализите ви.
  Нямам представа как разпределяте времето си и дали в настоящия момент ще Ви е възможно да отделите от него за подобна инициатива, но мисля, че това ще е пробив в медийното пространство в България и нещо, което досега няма аналог у нас. И накрая ще е една морална победа над тези, които решиха, че могат да запушат устата на свободното слово като закрият “В десетката”.
  Поздрави и успех

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.