признат грях, половин…заплата

Съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев обяви, че осемте депутати от управляващото мнозинство, които се полакомиха за скъпи телефони и станаха за телевизионно посмешище, ще бъдат глобени с половин месечно възнаграждение.

Един набит е колкото двама небити, казал също така Велчев. С това той явно цитира известното възклицание на Петър Велики. Вместо да ги обезглави ( както постъпвал в други случаи, лично размахвайки секирата) царят прагматично се опитал да вдъхне кураж на войниците си след позорния разгром на неговата армия от четири пъти по-малката армия на шведския крал Карл Дванадесети през ноември 1700 край река Нарва.

“Давам един бит за двама небити”, казал това руският цар. И в крайна сметка успял да консолидира и да мобилизира войската си, която станала краен победител в т.н. северна война, отворила пътя на Русия към морското общуване с Европа.

Само че войнската чест, към която е апелирал Петър Първи, няма нищо общо с безчестието на лакомите депутати. Войниците на руския цар може да са били победени, но това е станало в битка. Нищо подобно не може да се твърди в случая, който просто на нищо не прилича…

Тук явно е провъзгласен принципът – “признат грях, половин… заплата”.

23 мнения за “признат грях, половин…заплата”

 1. “Не съм единодушен”. Доколкото не ме лъже паметта, мераклиите за “гювеча” бяха 16 или повече. Да осемтях работата е ясна. За останалите осем не се говори, не им се търси нито отговорност, нито запитване, нито интерес. Май нещата вървят по инерция: Бойко е виновен, защото е Бойко.
  А да видим сега, дали ще бъде уволнен Цветков, не за друго, а за това, че се държа като л..но, при това напълно неадекватно. Мога да кажа, че няма да бъде уволнен. Да се беше държал така с Първанов, Станишев, или който и да било друг, ама няма начин, до сега не е имало министър председател, който да е сядал така на стола, за да бъде отстрелван. Сигурно е грешен, никой не е безгрешен, но не може да се каже, че някой е пострадал, затова, защото си е вършил работата.

 2. Аз пък се чудя, как така БиТиВи-то се е решила на такъв номер, знаейки как облужват интересите на властта днес.

 3. До Маринов:

  Напълно съм съгласна с Вас.

  Още повече – наистина ли напълно забравихме наглостта депутатска, министерска, премиерска и прочие такива екземпляри от недалечното минало? Гласуването с чужди карти? Наглите кражби под формата на заменки (и не само)? Изрази от рода на: “Няма да си дам министрите на кучетата (считай – Евросъюза, който има нахалството да контролира парите, които отпуска?)

  Хайде, хора, вземете се в ръце. Този кабинет неколкократно показва добра воля, въвежда ред и санкции за прегрешили, полакомили се и др.п. Нямам спомен това да се е случвало в последните 20 години.

  А вие?

 4. До Маринов и Светла Илчева,

  пак нещо не е ясно на българския народ тук не става въпрос за това дали Пешо е маскара, а за това, че след като непрекъснато критикуваш слабостите на другия няма как да оправдаваш своите с израза ама аз БЕЗ ДА ИСКАМ. Поведението на политиците няма как да е по-различно от това на родителя пред децата не можеш да стоиш с пръст в носа си и да казваш на детето си не си бъркай в носа.

 5. До Светла Илчева
  И ние!Някои хора усещат, че ще си пропуснат реда в престъпната 20 годишна лъжа и са доста нервни…

 6. Искам да прочета статия за ония другите депутати, които също бяха там и които НЯМА да бъдат санкционирани по никакъв начин. Даже бяха достатъчно нагли да си го кажат в лицето на журналистите (новините снощи на канала или бтв, не помня), че няма да дадат пари и няма кой да им ги вземе. За тях трябва статия, не за тези!

  Всеки прави грешки, по-важното е какво прави после …

 7. Интересно какво трябва да направят, че да им вземат цяла заплата?

 8. Прави сте донякъде, че Инджев говори само за 8-те. “гербери”, а пропуска другите. Останалите 8 авантаджии също не бива да бъдат забравяни. Само, че вероятно презумпцията на Инджев е била прословутото оправдание “За всичко са виновни тия преди мен – тройната коалиция, Иван Костов, … Добри Божилов”. НИЕ НЕ СМЕ КАТО ТЯХ! Е, да не сте наистина баш като тях. Някои от предходните освен мераците за собствен просперитет, без оглед на средствата за постигането му притежаваха и тук-таме компетентност, следи от акъл или поне хитрост. Това май е единствената разлика.

 9. Съжалявам, оставам с усещането, че не съм била достатъчно ясна.

  Простотията и лакомията на депутатите е напълно измерима с тази на недепутатите, окупирали поредния МОЛ или хипермаркет. Т.е. лично аз не бих се наредила на нито едно от споменатите места, унизително е.

  Просто не одобрявам очевидната избирателност при нападките и питам за останалите 10-ина души – кои бяха те, от кои партии, защо се спотаиха и не предизвикват интереса на нито една медия? Нали все пак бяха заедно в онази заличка? Или тяхната простотия е по-малка и следователно не подлежат на бичуване? И ако е така – искам да знам защо?

 10. До Светла Илчева, едва ли г-н Инджев и колегите от блога са си мислили, че другите депутати от БСП и ДПС не би трябвало да бъдат наказани. Също така не е коректно да сравняваме не политиците граждани с политиците граждани. Та става въпрос за следното, когато имаш претенциите да си еталон не прави неща за които ти самият не ги приемаш за редни, защото последствията за твоето поведение в случая са по-големи.
  Извинявам се колеги но тук май започваме курс за обучение на деца от една до седем години но пък щом е необходимо да го правим.

 11. Много ми е интересно г-н Велчев и Борисов, какво дават за тези които са бити по два пъти. Сигурно те са им още по-скъпи, особенно двамата “доктори”, Геновева и Лъчо. Не е случайно това,че проучванията сочат докторската професия, като най-корумпирана. Не могат да се спрат даже и като станат “народни представители”.

 12. На вниманието на Д.М.: Прав сте за “курса за обучение на деца”, но не трябва да се изпуска предвид, че в тази категория не влизат възрастни, които са инфантилни. Как смятате, господин Д.М., по какъв начин един политик, основаващ партия, може да ограничи достъпа на отрепки в партията си, когато така или иначе, с политика се занимават предимно хора втора ръка /кадърните и можещите се занимават с това, което им се отдава най добре/. И с кого да сравняваме политиците, ако не с така наречените обикновени граждани. Аааа, да, политиците поначало са родени със сребърна лъжичка в устата. Абсолютно е права Светла Илчева, тези хора са такива, каквито сме и ние. Щем не щем, въпросът с мат”ряла си виси със страшна сила. И още нещо, прекалените светци и богу не са драги. ”
  “Пием, пеем буйни песни /скрити зад монитора и клавиатурата/ зъбим се на тирана, но щом /се покажем на светло… мъка, мъкаа. Някой беше казал че сме като инсекти в пазвата на марионетка, които се изпоизяждат в стремежа си да командват марионетката, не разбирайки, че конците други ги държат.
  Не съм искал да засегна никого.

 13. Маринов, май забрави че на Лъчо не му е за първи път? И още колко калпави? Като го виждаш че, не става, и те излага(меко казано) махаш!!! Май аршина е различен, та за това иде реч

 14. Или, казано “иначе”: половин заплата за “признат”, ХВАНАТ в грях депутат, но запазени 15000 лв. за глава депутат, влизащи месечно в партийната каса…от “държавният” бюджет… На “лов за депутати”. Би било интересна “рубрика”….. Както е казал Петър Първи:”Гоняйтесь за дикими зверями сколько угодно: эта забава не для меня. Я должен вне государства гоняться за отважным неприятелем, а в государстве моем укрощать диких и упорных подданных.”

 15. Май се заформи един дълбоко филосовски разговор. Говорим и мислим едно и също но се изразяваме различно.Да управниците са такива каквито сме и ние всички.
  Стремим се обаче към някакви морални ценности които първо трябва да бъдат формулирани от тези които ни управляват в момента са хората от “ГЕРБ” и те ще отнесат най сериозната критика от нас (за мен лично и ДПС и БСП никак не са ми присърце).

 16. На вниманието на Д.М.:

  “Другите депутати от БСП и ДПС” и техния кабинет ни управляваха в предходното правителство.

  Те имаха ОГРОМНИ претенции да бъдат еталон за всичко. Размахваха назидателно пръст. Говориха ни поучително. Крадоха много и безсъвестно. Не считаха, не считат и сега, че носят отговорност за каквото и да било. Останаха ненаказани за управлението си. Остават ненаказани и при тази дребна, но показателна случка. Защо?

  Иначе благодаря за “започналия курс за обучение на деца от една до седем години”, оценявам жеста Ви.

  Макар и да съм доста над горепосочената възраст (а може би именно поради това?) аз знам, че винаги мога да науча нещо ново. И не пропускам удобен случай да го направя. Когато има такъв.

 17. Уточнение:

  В коментарите си не визирам г-н Инджев и колегите от блога, а цялото журналистическо войнство, което ми продъни ушите в последните няколко дни с провинението САМО НА ОНЕЗИ 8 депутати от ГЕРБ.

 18. Присъединявам се към мнението на г-н Пламен Иванчев.Като коментар към него и статията ня г-н Инджев ще добавя следното.Снощи,08.12.2010г,гост на студиото на Милен Цветков по КаналІ на БНТ от 19 ч,бе БОЙКО БОРИСОВ.Пропуснах началотона предаването,но от последните негови 20-тина минути стана ясно,че темата е била скандалите през последните дни свързани с управляващото мнозинство,и в частност,ролята на министър председателя за тяхното сътворяване и потушаване.В последните минути на предаването ,М.Цветков зададе въпроса:”Вие чувствате ли се виновен за нещо през изтеклата година?”Отговора бе отрицателен.И допълнително катовъпрос:1.За назначението на Борисова?Отговор-НЕ.Тя е много добър професор.2.за
  номинирането на “партайгеносето”за еврокомисар?Отговор-НЕ.Тя бе обект на политическа атака и е зам.председател на ЕНП!При тозиначин на мислене ,какво очаквате от личните избранници на Борисов за депутати??!!!И в самият край на предаването,при предупреждението че времето на интервюто е изчерпано,ГОСПОДБОГ ВЪЗКЛИКНА:Жалко, не остана време да поговорим за магистралите!!!!По-нагло комунистическо поведение,каточели не съм гледал през последните 21 ако не -и повече години!

 19. Случайно гледах как Румен Овчаров ги защитаваше…Гнусотия!

  Чакам с нетърпение да чуя от устата на български политик думи като българщина, достоинство, чест.
  Може би молба зо прошка?!

 20. Към бат’Илия и другите бойкоугодни блогъри:
  КОй да се критикува: Осем депутати от управляващата партия или тези които подкрепят същата тази партия?
  Моля ви, не се правете на Александър Матросов – ИЗМИСЛЕН ГЕРОЙ Е!

 21. Не съм нито бойкоугоден, нито блогър. Прави ми впечатление какво става просто. Как реагират господа дИпутатите и техните началници на така създалата се ситуация. Кой се оправдава, че нямало законови основания и кой нещо там направи.

  Сигурен съм, че даже и да си разплетат чорапите и после пак да ги изплетат, пак ще сте недоволни.

 22. Искам да се допълня, понеже подозирам че няма да бъда разбран.

  Деянито им е грозно и заслужава обществено порицание. Те го получиха.

  Въпроса е какво се случва след това и какви решение вземат техните партийни централи. Явно нямат законово основание да ги обесят с главите надолу. Въпроса е, ВЪПРЕКИ липсата му, какво се случва! И кой какво говори! Защото там бяха депутати от всички политически сили. Нали?

 23. Към бай Илия:

  Не бяха депутати от ” всички парламентарни сили”.
  Освен това на умряло куче ( опозиционно) лесно нож се вдига.

  ГЕРБ дойдоха с претенцията за нов морал защото ги е нямало във властта преди( по тази логка всеки новоредн в политиката заслужава адмирации – ами битите на избори не сали по ценни от небитите, по логиката на ГЕРБ?).
  В случката с телефоните ГЕРБ излъчиха пропорционално по -голямо мнозинство и от онова, с което управляват. И са навласт. И имат в тази групичка рецидивисти на подобни позорни сцени.
  Това стига ли като мое “оправдание” , че съм написал за тях ( именно провокиран от лицемерното решение за половината заплата и приказките на шефа им, който не знае какво и и кого цитира за “единия бит срещу двама небити”). Имало и други като тях. Ами има и в Америка биеха негрите!
  Но най-големият позор се пада тъкмо на властниците с претенциите за нов морал.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.