Човек на годината в годината на тигъра

“На церемонията бе обявен и носителят на „Наградата на публиката” – събралият най-много гласове при онлайн гласуването на сайта humanoftheyear.org. Това е журналистът Иво Инджев. Той беше номиниран от четирима, със следните мотиви: „Иво Инджев е смел, защото да пишеш за грозното в България днес се иска смелост. Още по-голяма смелост се иска да стърчиш самотно, нищо, че наоколо само превити гръбнаци се виждат”; „Защото медиите в България не играят ролята си на четвърта власт, хора като Иво Инджев, които не се боят да дават критично мнение и вършат работата си на журналист, както деонтологията го изисква, тези хора са рядкост в България и трябва да се подкрепят”. Иво Инджев събра 1486 гласа.”

Това е информацията в сайта на Българския хелзинкски комитет (БХК), която “очаква” моят коментар. Ето го:

Благодаря!

Останалото го казах на церемонията по връчването на наградата и дори по БНТ в новото предаване “Малки истории” днес, ден след награждаването. А то в резюме е:

Лично за мен наградата е признание. При това е безценно, защото отразява гласуването на огромно жури. Това е “Пулицърът” на моята 30 годишна кариера в журналистиката.

За българското общество обаче, ако оставим настрана положителният факт, че го има и го прави видимо ( въпреки всичко), награждаването на един журналист за правозащитна дейност поради това, че просто се опитва да си върши работата, е тревожен сигнал.

Но тъй като наистина вярвам, че претенцията на един човек да е сериозен означава да не се взима прекалено насериозно, добавям и един каламбур като автошарж:

Станах “Човек на годината” в Годината на тигъра и според същия “тигърски” календар съм овца от зодията овен! Такова животно “нема”!

98 мнения за “Човек на годината в годината на тигъра”

 1. А тигър си, тигър си. Честито!
  Другите класации след Нова година.Както се казваше в оня виц. Я мислим, ги почнааме.

 2. Честито,г-н Инджев!
  Пожелавам Ви здраве, кураж и да се радвате на още много признания!

 3. Честито! Това е избора на интелигентните хора, а не на чалгата. Тях ги гледаме непрекъснато и будят смях и съжаление.

 4. Поздравления за наградата!
  Нека тази награда от БХК да бъде началото на другата, истински стойностна награда за обществото – достъпът до информация, без преварително тя да бъде услужливо филтрирана и генно модифицирана от медиите.

 5. Поздравления!Свята Коледа и щастлива Нова Година!

 6. ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

  Една заслужена награда за Вас (и за нас). 😉

 7. Честито!!!
  Моето пожелание за 2011 е да възобновите ”В десетката”.
  Дали в телевизия, дали с уеб камера.
  Хубави празници и бъдете силен, ние сме с Вас.

 8. Честито, Иво!
  Гласувах за Вас и се радвам, че спечелихте. Защото това е и моя малка победа, да спечели човекът, когото уважавам.
  Благодаря и на господина от форума, който посочи сайта за гласуване. Иначе щях да го пропусна и да съжалявам.

 9. Честито!
  Бъдете все така борбен, критичен и остоумен.
  Успех!

 10. Честито наградата на
  смелите, честните
  и хората с призвание !!

 11. Това е новина!!! И то много приятна!
  Честито и от мен с пожелния за благасловенна Коледа и спорна 2011 година.
  На Вас и всички,които Ви обичат желая много здраве и любов.
  Поздрави

 12. Честито, Иво! Наградата на публиката – няма по-високо. Който се е изправял срещу това чудовище – “Нейно Величество Публиката”, както обикновено я наричат, знае какво означава такава награда. Още веднъж: Браво! И наздраве!

 13. За да пишеш за грозното, наистина се изисква смелост. За съжаление, за да пишеш за красивото се изисква още повече смелост. Затова в България медиите пишат само за пошлото. Иво и неколцина блогъри – за грозното, а за красивото – никой. Може би няма красиво?

  Поздрави и от една страна, в която повечето хора могат да пишат, а още повече могат да четат каквото си поискат, защото вече над 200 години това им право е записано в Първата поправка на Конституцията!

 14. Заслужавате наградата повече от всеки друг, поздравления и много бих се радвала ако в България повече “такива животни”, за да не се превърнете в изчезнал вид!

 15. Честито! Заслужена награда за вас и радост за нас 🙂

 16. Честито! Понякога, макар и рядко, в България има и добри новини. Тази е една от тях. И никой, ама никой не може да Ви я отнеме. Защото ние сме с Вас.

 17. Радвам се за Вас и за всички , които Ви уважаваме и подкрепяме . Мисля , че това е Голямата награда, а не официалната на БХК. Жалко , че чиновническите дущици нямат усет и съвест, за да оценят достойнството и свободата и да уважат мнението на обществото. Менте демократи са се намърдали и в това НПО.

 18. Поздравления г-н Инджев,желая Ви весели празници и една успешна 2011 година!

 19. В тоя конкурс май всеки е получил наградка, а? Инджев, не се излагай бе! Че то Плеймейт конкурса е по-сериозен от тая смехория, пък ти чак “Пулицър” го изкара.

 20. Поздравления за залуженото признание !
  Щастливо празнуване на идващата Коледа, здраве и късмет на Вас и Вашето семейство.

 21. Създателя на Българският патриотичен блог-Иво Инджев е избран от свободолюбивите Български граждани, за човек на 2010 година, този неуспорим факт доказва, че Иво Инджев е достоен да бъде лидер на свободните хора от зараждащото се Българско гражданско общество.Честито Иво, Честито Индже(в),нека Господ и Хората в България да те пазят и да ти помагат, за да я има демокрацията и справедливостта в България.

 22. Честито!Ние всички от българската общост на Канарите гласувахме за теб и сега се кефим заедно.Бъди живи и здрав и да ни дойдеш на гости.

 23. Искренни поздравления за наградата, за смелостта и труда Ви !!!!

 24. Още веднъж, честито господин Инджев! Бъдете здрав и весел! Наградата е висока и заслужена. Лошото е, че хора като Вас се броят на пръсти в България.

 25. Благодаря Ви за възможността да мога да провокирам Вашето перо стрела. Честита награда!

 26. Честито, Иво! Поздравления и най-добри пожелания! Наградата ти е и за всички нас, които гласувахме за тебе със съзнанието, че това е вот за достойнството в журналистиката.

 27. Честито!!! Желая Ви весела Коледа и радостна и успешна 2011!!!

 28. Поздравления и от мен!Пожелавам ви да сте здрав и силен и дано намалеят ЖОРОвците!Щастливи Коледни празници!

 29. Честито г-н Инджев, с пожелание да пишете още по-смело за злоупотребите с власт на управляващите днес.

 30. Жорко, гърчиш ли се?! Разяждат ли те отвътре омразата, злобата и страха, от макар и най-слабия ни опит на надигнем глава?!
  Тресе ли те жаждата за реванш?! Как би искал ако можеше, нали?!
  Да смажеш под желязната си пета всички тези Горбачовци, Елциновци и тути кванти предатели, които така лесно и без кръв предадоха отвътре уж хилядолетната ви империя на злото?!
  Как ти липсват Белене и Скравена?! С каква наслада би развъртял тоягата, осигурявайки храна за прасетата?!
  “Смехория”, а? Ами да, нали от тези със смехориите, пишещите най-много ви е страх? Нали те ви изкарват от равновесие и довеждат до неистов бяс?! Нали за това след 44-та първо тях избихте?!
  Или може би ти не си от дъртите комуняги? Може би си някое дядово и татково отроче, закърмено с омразата още невръстно?!
  Отроче, което на теория русофилства, а на практика учи в някой престижен западен университет, подготвяйки се да яхне отново инакомислещите, този път в качеството на излъскан бизнесмен или политик?!
  ТОЗИ ПЪТ НЯМА ДА МИНЕ,СКЪПИ!! НЯМА ДА СЕ СЪСТОИ! ВРЪЩАНЕ НАЗАД НЯМА!

 31. Pozdravlenia G-n Injev. Padvam se na zaslujenoto vi priznanie. V goliamata beznadejnost vie ste svetal la4. Veseli praznizi na Vas i semeistvoto vi. Badete zdarav.
  Harrison

 32. Човеко на годината,
  да си жив, здрав и корав, че знае ли някой колко още ядове има да отнесеш.

 33. Към Сия:

  Е поне това се знае ( не като бройка): много ще да са, стига да ме има.
  Лесно е за прогнозиране и без човек ( да е на годината и ) да е “гадач”.
  Има едни другари и другарки, които не оставят безнаказан стремежът към независимост на разни отскубнали се субекти…
  И най-голямото престъпление в техните очи е някой да си позволява да е различен ( макар да са направили възможното да е като тях) и да показва дори, че това е възможно на практика! Ами ако вземат и други да се подлъжат по черната овца – докъде ще я докара червеното стадо?!

 34. А стига бе – онлайн гласуване, 1486 гласа и ти на това му казваш висока оценка. Че то SMS гласуванията за тъпите предавания по телевизията събират в пъти повече гласове. Ще се утешаваш – брои се ума, не бройката – но псевдоинтелигент като тебе малко трудно би бил подкрепен от действително интелигентни и високообразовани хора.

 35. Честито, Иво! Бъди жив и здрав и все така смел! Щастлив съм, че и моят глас е издигнат в твоя подкрепа. Казвам ти го не от суета, а защото имам за девиз думите на Александър Солженицин, произнесени през 1975 г. при връчването му на Нобелова награда за мир: “Няма да позволя на тираните да ме накарат да живея в лъжата им!” Свободата е мила, истината е свята! /Христо Ботев/.
  А на такива като “Жоро” бих напомнил думите на Трифон Кунев от неговите безсмъртни фейлетони “Ситни, дебни като камилчета” :”Покривай, че плачи, откривай, че храчи!” “Духовните” събратя на “Жоровци” пребиха до смърт Трифон Кунев, за да запушат устата му през 1946 г. , наследниците им пребиват днес с метални пръти и си остават “неизвестни извършители”, но няма да ни уплашат.Духът не се убива!Времето на байганьовците все някога трябва да свърши!

 36. За пореден път, поздравления, г-н Инджев!! 🙂 вие означавате много за нормалните хора у нас.

 37. ЧЕСТИТО, ИВО! Дано си почувствувал подкрепата от всички нас, за които твоите текстове и твоето гражданско достойнство са другото име на смелостта, морала и истината в една държава на страха, покварата и лъжата!

 38. Честито!Една истинска новина.При това честна.Опитах се да гласувам повече, но не ми се случи.Значи е честно.Благодаря Ви за смелостта.

 39. Поздравления Г-н Инджев! Аз лично гласувах за вас от Брюксел и искам да напомня, че България е там, където има българи. Моят скромен принос към разбулване мистерията на “прекрасния” живот в България, поради който мнозина емигрираха, бе като раздам книгата ви “Президент на РъБъ” на една група преводачи към EU, които усилено изучават български език. Не мислих дълго с какво да ги зарадвам, че и езиковите им способности да обогатя. Искрено се надявам, че мнозина други българи са сторили същото в други точки на света. Защото ножът на простотията, безхаберието, двуличието, парвенющината, грандоманията и алчността отдавна дере кокъла на човешкото в характера на българите. Да сте жив и здрав, Г-н Инджев, и пожелания за светли празници!

 40. Честито от заснежена Германия !! Пожелания за много здраве, щастливо семейство и винаги така бодър и добре изглеждащ наш Иво !!!

 41. Честитя и се присъединявам към тези, които очакват още много от Вас, г-н Инджев! Вие го можете!

 42. Честито!
  Тази награда е както за Вас, така и за Свободното слово в България. Радвам се за Вас и за нас!
  Желая Ви здрави овнешки роги!

 43. Честито и от мен!Радвам се за Вас ,един от РАЗЛИЧНИТЕ в стадото!!!Бъдете щастлив с многото хора,които Ви уважават за тази привилегия!

 44. Честито г-н Инджев,с пожелание хората които отстояват истината да стават все повече/от1486 примерно на 1 486 000/.

 45. Радвам се , че в България е възможно съчетанието на един безспорен талант с гражданската доблест , което винаги е било рядкост да получи признание!
  Значи не всичко е изгубено и надежда има за това общество , така силно нуждаещо се от трансформация и модернизация!
  Честито , г-н Инджев!!!
  Желая Ви здраве и все повече почитатели!

 46. Поздравления за наградата г-н Инджев! Пожелавам Ви догодина да направите презентация на нова книга, на освободеното място след демонтажа на паметника на Лъжата, както направихте такава на мястото на мавзолея! Весели празници!

 47. Честито Иво.Ще разширя малко географията.Българското общество в Детройт will be hapy.Ти остана един от малкото на които вярваме и имаме доверие.

 48. Здрасти Жоро (Гошо-Георги-Гоце-Бъфи & poohy),
  бодат ли рогата на овена ??
  Пък и тигърът има яка захапка !!
  Дискомфорт, а ??
  Добре е, че се обаждате,
  за да напомняте, че ви има.
  За да може при първа възможност да ви изритаме, най-добре зад полярния кръг – ееееей към Вуркота и по-нататък, в “любимата” от сънищата ви страна..

 49. Браво г-н Инджев, поздравления за наградата, Вие сте един от онези, които колкото и да се правят, че не забелязват, сте единствен коректив на болното ни общество. Голям трън сте в очите им. Дай Боже повече, такива като вас – люде на перото се отърсят от страха и разберат, че света се състои не само от материални облаги,но и от малко честност и доблест, качества така необходими на всички ни за да заживеем поне малко по-добре. Успех Иво!

  Като знак на съпричастност изпращам следното:

  СВОБОДНИ ХОРА ИЛИ ОТНОВО РОБИ /ОТ ВЕКОВЕ ЗА ВЕКОВЕ/, ИЗБЕРЕТЕ САМИ…
  Повод да пиша ми даде едно интервю с Е. Дайнов, във Фрогнюз и не толкова самото интервю, там нещата са ясни, колкото в коментарите под него, които не ме учудват, но за пореден път ме карат да се замисля за степента на заблуда до която сме докарани /не всички, разбира се/, степента до която пропагандната машина на така наречените „независими медии ни е довела, така че когато се събудим сутрин и метила от домашната ракия, изпита вечерта пред телевизора, започне да излиза заедно с чалгата, която очакваме всяка вечер с нетърпение след скучните и никому ненужни вече новини, единствената мисъл, която идва в главите ни е да теглим отново и отново, една майна на онези, които ежедневно ни натякват, че са единствено виновни за нашия неудачен преход, без да пропуснем обаче да поставим поредния ореол на главата наперения селски левент – перчемлия дошъл като нас да си търси късмета в града .
  Българинът не признава никого, дори когато е от неговата черга независимо дали може и иска да направи нещо. Отделилият се от тълпата, ако не е от богоизбраните, веднага става най-голям враг и незабавно трябва да бъде потъпкан. Признават се само онези, от които мислим, че зависим и превиваме глава пред тях, оправдавайки се с удобната реплика „всички са маскари” и „,по-добре по-малкото зло”. Освен това, нищо не се знае, ако си траем може покрай другото да се облажим и ние.
  Това успяха генетично да заложат комунистите по време на 60 годишната си диктатура: всички да сме равни, за всичко другите да са ни виновни, а онези горе, тях остави ги, те са друго, та са висша класа определена от своята партия – Бог, за тях не мисли те по право са определени да бъдат над всички и всичко и да ползват безкрайните облаги на тяхната несменяема до тогава власт.
  Когато в началото на 90те света се промени и новите технологии направиха невъзможно да бъдат държани народите на изток от Берлин в изолация от заобикалящия ги свят и старата сталинска система базираща се на страха, не можеше повече да работи, тогава те задействаха отдавна разработения и вероятно съгласуван със запада план за дирижирана промяна, с контролирана демокрация, като постепенно материалния и финансов ресурс на комунистическата държава акумулиран през всичките тези години с потенциала на нищо не подозиращия народ, сведен от своите поробители до състояние на крепостничество от феодално азиатски характер, да премине постепенно в ръцете на тях, бившите партийни велможи и техните наследници, подготвени неусетно от останалите в западните колежи, за да могат „компетентно” да поемат управлението на парите в новата уж демократична държава. С една голяма разлика, сега да бъдат легитимни пред света и феодалните привилегии, които ползваха преди само докато са на власт, да бъдат вече техни лични, като станат реалните собственици на ресурса и той да бъде наследяван законно от техните потомци. Системата бе брилянтно измислена и реализирана в годините чрез системно изнасяните пари, върнати обратно като чужди капитали, чрез приватизацията и особено чрез реституцията, където схемата действаше безотказно през всичките тези години и бе следната: национализираните имоти и земи се връщат на вече застаряващите и смачкани от дотогавашната власт бивши собственици, било по право, било чрез фиктивни обстоятелствени проверки, след което купена от онези верни /не се знае до кога/ на заверата, с раздадените куфарчета, и заменени, ако е необходимо с такава в най – атрактивните в страната места. Така заграбеното след девети септември, уж се връща, а всъщност отива отново, този път законно при наследниците на предишните му притежатели. Добре замислено и перфектно реализирано. Тук внимателно се следеше и продължава да се следи не малка част, било директно, било чрез българската КГБ агентура, собствеността да стане собственост на руската мафия наследник на съветската номенклатура. Това също е дирижирано във времето и се прави с цел една бъдеща инвазия на Руснаците в Европа, необходима по план за в бъдеще. Не случайно БСП по времето на Първанов рязко зави курса към НАТО и ЕС. Не са случайни и проруските енергийни проекти в чиято посока нарочно, или уж притиснати работят всички правителства в последните десет години. Така неусетно си разпределиха страната и отново станаха господари на всичко. И не само това, успяха да наложат, трябва да им се признае този път без кръв, пълен контрол чрез парите над всичко и всички , по системата „кучетата си лаят, а кервана си върви” и то с помощта на самите нас, наивните, които смятахме след промените, че всичко с магическа пръчка ще дойде отново на мястото си и конкуренцията, на базата на равния старт, в съответствие със свободния пазар ще решат, кои ще бъдат богати и кои не. Колко наивно, колко време трябваше да мине докато се усетим, че отново сме жертви на поредния, зловещ комунистически интернационал.
  Разбира се изложеното по-горе може да не е съвсем вярно, както винаги при такива глобални исторически процеси има и много хаос, има и много изключения, които излизат извън предварително изготвените схеми, но в общи линии смятам, че е така. Който смята, че това са глупости, остава за негова сметка и за тази на децата му. За останалите, дали ще се измъкнем зависи само от с нас. Докато продължаваме да се доверяваме на менторите, призвани да бъдат глашатаи на червената конспирация, готова със зъби и нокти да брани реализирането на поставените им на изток от нас задачи, това няма никакъв шанс да се случи. И още нещо, нека поне за малко се замислим дали наистина не сме наивна жертва на умело използваната народна мъдрост, че „крадецът всъщност вика сам, дръжте крадеца” и докато се ядем едни други, „богоизбраните” да завършат така наречения „мирен преход” отново с нулев резултат в наша полза.

 50. Честито !!! Бъди здрав ти и всички около теб !!! Весели празници …

 51. Честито,г-н Инджев! Бог да Ви дава здраве и сили за изобличаването на античовешкият комунизъм!

 52. Честито! Много се радвам!
  Желая Ви много здраве и весели Коледа и Нова година!

 53. Към Дими Гачев,
  Много верно сте го написали. Цялата тази “феодална” прослойка се случи благодарение и на западната банкова система, от която те получиха и получават постоянно подкрепа, даде им и продължава да им дава имения и легитмност защото парите цвят и мирис нямат. И ако в този период се появяваше НЯКОЙ, който започваше да им “ПРЕЧИ”, те или го “премахваха” или го правеха част от себе си, така че да разбере и промени “идеите си” в духа на “правилната пазарна икономика”. Претворяха “Приказка за стълбата” в реално време. На такива хора, сега им викат “преуспели”….. А народа нека си търси “виновниците” за неуспеха на прехода. Така има за какво да си говори “пред блока на пейката”.

 54. Честито и от мен г- н Инджев,
  дано не го приемете за черен хумор, ама от 10.11.1989г насам само за втори път, някой за когото гласувам печели избора. Първият път беше СДС.

 55. За първи път печеля от гласуване. Това явно си е десетка от всякъде. Бъди ни жив и здрав и още много години да ни светваш червената лампичка. Обичаме те!

 56. Chestito i ot nas na selo, goliama ili malka – nagradata si e zaslujena… Edin savet samo ot tia, deto sme se sabrali tuka na megdano – malko v poveche Vi idvat Rusofobstvoto i Amerikanofilsvtoto, g-n Indjev, kakto na Vas, taka i na nas, po-krotko i s malko poveche miarka. Chestito oshte vednaj!

 57. Честито г-н Инджев
  Преди всичко пожелавам много здраве на Вас и семейството Ви.
  Тази награда е много важна и за нас защото ни дава някаква надежда, че все пак има светлина в тунела.

 58. Честито Иво!
  Пожелавам на Вас и Вашето семейство светла Коледа и благодатна Нова година!

 59. Честито! И дано посланията Ви да стигат и докосват повече хора!

 60. Честито.Много се радвам за вас.
  Най-сърдечни поздрави.

 61. Благодарим ти,Иво! За удоволствието да те четем. И честито! Щастливи празници и здраве!

 62. Господин Инджев,поздрави и от мен за наградата. Пожелавам на Вас и на всички нас да са по-малко медийните манипулатори. По-често да се чува гласа на истинските журналисти като Вас, за да не бъде България в дъното на класации за свобода на словото. Позволявам си предколедно да помечтая, защото от ден на ден това ми се струва все по- трудно достижимо. Желая Ви успех!

 63. Честито още веднъж Г-н Инджев,
  Наградата макар и недостатъчна за всичко, което сте направили и продължавате да правите е напълно заслужено признание!
  Към Дими Гачев,
  Написали сте прекрасен коментар и ако позволите само да споделя някои мисли по по този повод бих искал да кажа, че всичко което сте написали за дирижирания преход (безкръвна революция) за преминаването към капитализъм е точно и вярно предимно за Русия. За съжаление у нас нещата не са съвсем така. Ние сме, както и повечето от страните от източна Европа особен случай. След като сме имали вече в една или друга степен капиталистическа система на развитие и в последствие насилствено загубена заради утопията на Комунистическа Русия ние се връщаме отново там откъдето вече сме били! Не може да се говори и за повторно първоначално натрупване на капитала, тъй като той вече е натрупан през 45 годишната жестойка комунистическа експлоатация. Както и сам забелязвате целта е узаконяването (без революция) на собствеността на този капитал от неговите “собственици” комунистическите експлоататори или по-точно от техните наследници. Всичко това вероятно става навсякъде в източно европейските страни, но у нас (вероятно и в Румъния) има една “малка” подробност, която прави нещата толкова тежки за нас. И това е фактът, че вече “легитимните” собственици на този капитал се оказват пълни некадърници да го управляват правилно! Това което са научени, дупенето на Русия не помага! И затова, понеже капиталистическите принципи не допускат това у нас тече много бавно революция, сиреч процес на смяна на собствеността. Безкръвна и бавна революция, подобна на процеса на първоначално натрупване при който капиталът, ако не бъде пропилян ще смени собствениците си с такива, кадърни да го управляват.
  Аз лично мисля, че всичко това е добре известно на интелигентните българи още от самото начало на прехода. Още от тогава много хора се примириха с кръста си, а много от тях именно заради това емигрираха, съзнавайки, чи животът им е вече пропилян и ако могат да го продължат и осмислят другаде. Не мисля, че имаме право да търсим справедливост, тъй като не ние започнахме прехода. Започнаха си го самите собственици на натрупания комунистически капитал.
  Мисля също, че България макар и райско кътче от Европа е твърде малка за да задоволи нуждите на Русия за реална Европейска инвазия. По-скоро би могла да помогне на Русия по пътя на демократизирането и приобщаването в една или друга степен към Европа. Но само толкова и при условие, че не се затрие като страна, докато капиталът не премине в по-кадърни ръце. Мисля, че това вече добре се осъзнава и от самата Русия, да речем Президента Медведев, който е “видимата” страна на новото Руско управление. Да се надяваме на повече разум от Русия, тъй като в нащите управляващи такъв нито се забелязва, нито може да се очква в скоро време.
  Поздрави!

 64. Честито Иво!Гордея се с Вас!Желая Ви много любов и здраве на Вас и прекрасното Ви семейство.Познаваме се от времето на в.Демдкрация.Аз бях последният самурай на демокрацията в Раднево.Не успяха да ме пречупят.Продължавам борбата в Стара Загора.Надявам се скоро съотношението да се промени в наша полза.С удовлетворение следя Вашите изяви.Те ме зареждат.Успех във всичките Ви начинания!Стоян

 65. Честита награда!
  Страшно много съжалявам, че не съм могла да се включа в гласуването. Много ми се иска пак да Ви гледаме ” В десетката”. Има нужда от обективни, честни и смели журналисти ,като Вас, на ТВ екран.
  Бъдете жив и здрав! Много щастие и късмет пожелавам на Вас и цялото Ви семейство!

 66. Браво!Честито! Успех и през 2011! А ние си пожелаваме ваше ТВ предаване през Новата година, че ни писна от скучни и посредствени “журналисти”, които ни заливат от ефира! Бъдете жив и здрав!

 67. С тези поздравления и отзиви Вие сте един щастлив човек. Събирайте ги за бъдешата си книга, те говорят повече от всяка една награда. Малцина са хората , които могат да ги получат , а Вие сам си ги извоювахте.

 68. Честито, г-н Инджев!
  Я и аз да си пожелая като ТД едно телевизионно предаване, че знае ли се. Защо да не стане?

 69. Към Ясен Ковачев:

  Да ви кажа, а чрез Вас и на други коментатори, които често поставят този въпрос, доста ми се е отщяло да бъде телевизионен водещ в този живот, в тази България, в тези телевизии. Не че ще имам друг живот, но и на друга България и съответните телевизии не се надявам особено.

  За да бъде човек на екран днес трябва да направи твърде много компромиси. Възможно е и чудо – да се намери работодател, за когото да е въпрос на принцип свободата на словото и да се довери в това отношение на такъв като мен, който” не желае да си трае”.

  Но съм пораснал достатъчно , за да знам, че няма Дядо коледа ( не давайте това четиво на децата си!).

  Ако има начин, бих прекарал остатъкът от живота си в писане, каквото в момента си позволявам. Но и това не е гарантирано от съдбата, защото животът си иска своето ( всеки родител ще ме разбере за какво намеквам) и не се знае колко дълго още се инатя да не приемам предложения за работа ( имал съм такива, но деликатно съм ги отклонил предимно по споменатите по-горе причини).

  Отдавна се канех да напиша това и най-после се “престраших” да споделя нещо, което е на ръба на интимността.

  Сега дежурните подигравчии ще налетят да ме кълват с нова стръвност ( този вид споделяне ще им прозвучи като проява на слабост, а в тяхната джунгла това не се прощава!), но трябва да ги предупредя, че още съм далеч от съттоянието на мърша.

 70. Иво,забелязвам нещо радостно,поне за мен.Прави ли ти впечатление,че ден след ден почти всички започваме да се обръщаме към теб директно с малкото ти име-Иво,като запазваме и респект .Когато съм в блога имам чувството,че съм си у дома и мама всеки момент ще извика…..Хайде всички на масата.

 71. Честито,г-н Инджев!От сърце се радвм,че именно Вие сте Човек на годината!
  Бих искала,а може би не само аз,Вие да бъдете следващия президент на РБ!
  Весели коледни празници!

 72. Честито признание! Искрено се радвам за НАС, защото приемам Вашата награда, като признание за цялата Ви многобройна аудитория от съмишленици, за частица от която си позволявам да мисля и себе си.
  Весела Коледа и Честита Нова Година, скъпи г-н Инджев.

  (само да Ви обърна внимание: Има Дядо Коледа! И това е човешката надежда за по-уютен свят. В този смисъл и Вие сте един Дядо Коледа на Надеждата за Свобода.)

 73. Уважаеми г-н Инджев,
  изпращам Ви отделно текст за Дядо Коледа, който много обичам и харесвам. Не съм убеден, че мястото му е в тези коментари, така че Вие преценете как да го използвате. Отново Весели празници на Вас и на семейството Ви!

  From Wikipedia, the free encyclopedia. http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BC%D0%B0_%D0%BB%D0%B8_%D0%B4%D1%8F%D0%B4%D0%BE_%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B0%3F

  Yes, Virginia, there is a Santa Claus
  Има ли дядо Коледа?
  Yes, Virginia, there is a Santa Claus was the subheading over an editorial in the September 21, 1897 New York Sun which has become extremely famous.

  През декември 1897 година в редакцията на в. “Ню Йорк Сън” се получава писмо от едно осемгодишно момиченце, което по съвет на баща си моли авторитетния вестник да й отговори на въпроса има ли наистина дядо Коледа. Дават писмото на един от най-опитните журналисти Франсис П. Чърч. И той сяда и пише отговора. Неговото неподписано есе днес има славата на най-известната вестникарска публикация на всички времена. В. “Ню Йорк пост” го публикува в навечерието на всяка Коледа до 1949 година, когато спира да излиза.

  Ето оригиналният текст на писмото на Виржиния О’ Ханлън:

  Скъпи редакторе! Аз съм на 8 години.
  Някои от моите малки приятели казват, че няма дядо Коледа.
  Татко казва: „Ако видиш нещо в „Сън“, значи е истина.“
  Моля ви, кажете ми истината: има ли дядо Коледа?
  ВИРДЖИНИЯ О’ХАНЛЪН
  115 ЗАПАД ДЕВЕТДЕСЕТ И ПЕТА УЛИЦА

  …и отговорът на Франсис П. Чърч:
  Да, Виржиния, има Дядо Коледа!
  Виржиния, твоите малки приятели не са прави. Те са повлияни от скептицизма на една скептична възраст. Те не вярват, ако не видят. Те мислят, че нещо не съществува, ако не го възприемат техните малки умове. Всеки ум, Виржиния, и на големите хора, и на децата, е малък. В огромната ни вселена човекът е същинско насекомо, мравка, по своя интелект в сравнение с безкрайния свят над него, ако се мери възможността му да овладее цялата истина и всички знания.
  Да, Виржиния, има Дядо Коледа.
  Че той съществува, е толкова сигурно, колкото е сигурно, че съществуват любовта, благородството, преданността. А ти знаеш, че ги има навсякъде и те носят красота и радост в живота. Уви! Колко тъжен би бил светът, ако го нямаше Дядо Коледа! Той би бил толкова тъжен, колкото ако нямаше Вирджинии. Тогава нямаше да има детската вяра, поезия, романтика, които правят поносимо нашето съществувание. Нямаше да получаваме никакви удоволствия, освен усетеното и видяното. Светлината, с която детството озарява света, ще угасне.
  Да не вярваш в Дядо Коледа! Ти би могла да не вярваш и във феите. Можеш да накараш някого да наблюдава всички комини в коледната вечер, за да хване Дядо Коледа. Но дори да не го видиш как влиза в комина, какво доказва това? Никой не вижда Дядо Коледа, но това не е знак, че няма Дядо Коледа.
  Най-истинските неща на този свят са тези, които нито децата, нито възрастните могат да видят. Някога виждала ли си феи да танцуват на поляната? Разбира се, че не, но това не значи, че те не съществуват. Никой не може да възприеме или да си представи всички чудеса на света, които са невидени и невидими. Ти можеш да счупиш бебешката дрънкалка и да видиш какво издава шума вътре в нея, но има един воал, който покрива невидимия свят, и него не може да разкъса нито най-силният човек, нито обединената сила на най-силните хора, живели някога на този свят. Само вярата, поезията, любовта, романтиката, могат да дръпнат завесата и да съзрат и обрисуват върховната красота и великолепието зад нея. Реално ли е всичко това? Ех, Виржиния, в целия наш свят няма нищо по-реално и трайно.
  Нямало Дядо Коледа? Благодарим ти, Господи, той е жив и ще живее винаги. След хиляди години, Виржиния, нещо повече, след 10 пъти по 10 000 години, той ще продължи да носи радост на детското сърце.

  Честита Коледа и весела Нова година!!!

  Виржиния завършва хуманитарни науки и през 1912 година започва работа като учителка в Ню Йорк. Пенсионира се след 47 години работа в образователната система. През целия си живот тя получава хиляди писма, в които деца и възрастни се интересуват от историята на публикацията в “Ню Йорк сън”. Към всеки свой отговор Виржиния О’ Ханлън прилага красиво отпечатано копие от есето на Франк П.Чърч. Тя умира на 81 година в старчески дом.

 74. Напълно Ви разбирам, г-н Инджев! Благодаря за откровеността Ви (имам предвид споделените от Вас виждания по повод на работа в нашенските телевизии). Чудеса няма – бил казал един холандски математик някога. Но понякога нещата се нареждат и без чудеса. Пък и да не водите – май-май все по-често Ви канят да коментирате, или да давате интервюта. Това (поне от гледната ми точка като зрител и Ваш читател) също ме устройва. За другите коментиращи не знам.

 75. Към Ясен Ковачев:

  Май има нещо такова :

  В неделя от 9.30 съм в предавене на ТВ 7 с водещ Емил Кошлуков ( темата е скандалът с посланиците и т.н.)

  В понеделник след сутрешния блок ( не знам точен час, но пак е около 9.30) съм в …БНТ. Темата е свързана с интернет,блога…

  Във вторник…?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.