Миришат ли пар(ти)ите?

Какви са на цвят герберите?

Питам, защото Бойко Борисов възражда говоренето срещу синьото и червеното като източник на злото в българската политика с внушението, че да си син е същото като да си червен. Направо е чудно, че Жорж Ганчев, най-видният представител на това приказване, още не си е потърсил авторските права за израза “синьо – червената мъгла”, който Борисов взима на въоръжение. Или не е чудно?

Разбирам цветовото затруднение на герберите. Освен синьото и червеното ( което би му отивало най-много на Бойко Борисов като поклонник на Тодор Живков), заети са също зеленото и жълтото.

Черното е боята на коалиционната патерица на властта и на подобни формирования с толкова патриотичен профил, че никога, ама абсолютно никога не се конфронтират с руското червено знаме.

Бялото е направо абсурдно за такива безапелационни победители. Поне на този исторически етап от развитието на деградацията на демокрацията.

Розовото е някак неудобно за политическото мъжкарство, белязано от пипането на мускулите и демонстрирането на космите под мишницата като доказателство за изборна ( макар и безразборна в контактите си, направо промискуитетна) потентност.

Лилавото пък е твърде царствено за народни хора с гузен принос за разбиването на двуполюсния модел.

Остава кафявото. То бе споменато пред мен в качеството на телевизионен водещ, когато главният секретар на МВР Бойко Борисов определи вътрешната политика като “екскремент в целофан” и категорично обеща да не го разопакова. Обаче…Знаете как мирише, нали.

Но понеже съдържанието не е най-силната страна на Борисов, остава да се вгледаме в опаковката. В неговата метафора тя е прозрачна – буквално и в преносния смисъл. Макар и да е доста позацапана вече тъкмо в “шоколадовия” цвят…

Излиза, че герберите са прозрачни. Или безцветни. Изберете сами. Нали затова са изборите?

Понеже преговорите с руснаците за АЕЦ “Белене” продължават герберите могат да поискат мнението им. И ще им кажат, че “на вкус и на цвет, товарищей нет” – което се отнася с особена сила до прибирането на комисионни. Още старият воин, който от генерал се превъплъщава в император Веспасиан, го е казал също, когато е решил да спечели от тоалетните в Колизеума и обяснил, че “парите не миришат”.

Ок, парите не миришат. А партиите?

18 мнения за “Миришат ли пар(ти)ите?”

 1. След като и едните и другите, ежедневно се опитват да трупат рейтинг оплювайки управлението на герб, смятам че е логично да получат подобаващ отговор. И въобще тема по която може да се спори до безкрай.

 2. Bocko e nito poveche nito po-malko ot chervena mutra. I poneje ne ponasim mutrite koito utvardiha prostashkia model na jivot v Bulgaristan, ne moga da ponasiam i pojarnikaria-ministar-general-predsedatel-slance. Populisti ot tozi rod i roda na patericatat Siderov, koito e sahsto tolkova cherven, sa ne opakovkata ot celofan a kafiavoto sadarjanie na BG politicheski jivot

 3. Зодията близнаци е известна с това, че лесно влиза в различни роли.След ролята на Главен секретар на МВР, ролята на кмет на София и ролята на Министър председател, всевиждащия в синьочервената мъгла остава да изиграе и тази на Президент на Ръ Бъ.С такова постижение той ще направи Голям шлем и спокойно би кандидатствал за Оскар и своя звезда в Алеята на славата.
  Нищо, че за толкова години в политиката не знае, че външния министър Н.Младенов не е председател на младежкото СДС.Може да е от мъглата.

 4. Както винаги абсолютно верно попадение.Винаги бих гласувал за него.

 5. Г-н Инджев,

  по стечение на обстоятелствата изучавах руски език в прогимназията и имам само една забележка към коментара Ви. Правилно е да се каже “…, товарищей нет”

  Бъдете здрав и продължавайте да ни радвате с ясната си мисъл и позиция.

  Поздрави

  Атанас Атанасов

 6. Май че е МЪГЛЯВ на цвят ББ. С всяко действие го показва.
  Но докато клин клин избива , мъглата само може да усили мъглата.
  Колкото до АЕЦа , през този уикенд се порових из нета и ми се иска да предложа на колегите коментиращи и четящи в блога едно четиво , засягащо тема по която не съм забелязал да се е говорило в нашите медии или ако това е станало , то е било повърхностно , а именно – мениджмънта и организацията на охраната на бъдещия обект.
  Както мнозина навярно знаят руснаците приеха закон с гръмкото наименование «ДОКТРИНА» , съдържащ «концепциите» за провеждането на тези изключително важни дейности по отношение на стратегически руски обекти в чужбина.
  На следващия линк може да се види подробно и в детайли как работи мениджмънта и как е организирана охраната на една действаща АЕЦ в «братската» страна , както се вижда от статията – всички представители на управляващата партия «Единна Русия». Ясно може да се види и че парите не миришат , затова пък действията на партии като споменатата са доста добре оцветени в червеното от кръвта и синьото от синините на жертвите , а миризмата е на взривено.

  http://www.newsland.ru/news/detail/id/598452/cat/42/

  След прочита на материал като този става възможно да се слезе на по-ниско от «концептуалното» ниво и може да се предвиди как ще бъдат провеждани тези дейности и на новата руска АЕЦ Белене на територията на България.
  Интересно четиво , интересно руско know-how и нови(?) «технологии» за нашата атомна енергетика.
  Мнозина изказаха съмнения че технологично едва ли новата руска АЕЦ ще е най-добрата в света , но по отношение на мениджмента и охраната мисля че безсъмнено тя няма да има равни и ще бъде наистина уникална за ЕС.
  Като човек далеч от мястото на действието и затруднен да почувства мириса на партиите в България си мисля че ще миришат все повече като руските си аналози.
  Със сигурност защитниците на ТЕЛЕВИЗИОННИЯ ОБРАЗ НА РУСИЯ сега ще започнат да пускат своите парфюми.

 7. Господин Инджев, с абсолютно уважение към авторството Ви и с целият ми респект към вас, бих искал само да вмъкна, че цветовете в българския език са прилагателни. Т.е, не можем да имаме цвят без съществително след него. Не е редно да се говори за червено, синьо, розово и пр, без да се уточни на какво съществително даваме цветово описѝание. Веднага съм в помощ, ако ми позволите. Червено заболяване (смъртоносно е), синьо лято (спомени и поуки), розово недоразумение (ще цитирам Радой Ралин (лека му пръст) с неговото “Когато червените мечти избледнеят, стават розови”)… и т.н, и т.н, за всички цветове.
  Бъдете здрав!
  С уважение: Тодоров

 8. Като се има предвид тесните връзки на Тойчо с Берлускони,и като народна партия мъждукаща я синия спектър, спокойно можем да наречем ГЕРБ Адзурите.

 9. Страхотна статия-и като политич.анализ и като летература .-Кратко и гениално!!
  Благодаря!

 10. Дали партиите миришат?? Миришат така, както миришат и парите. Или ако не миришат, сигурно е че “шумът” по начин, който се определя от “шума на парите”…. Случайно или не, в БГ доста партийни сгради станаха банки. Случайно или не, по целият свят “най-величествените” сгради са банките. И най интерестното е, че всички банки миришат еднакво, както и партийните централи.

 11. Отново “В десятката”…., простете, че Ви напомням за този етап от кариерата Ви!

 12. За последните един два месеца рейтингът на Бойко Борисов яко се е сринал. Агенциите правещи социологически проучвания си траят и не смеят да изнесат данните. Явно ги е страх и чакат нещата в държавата да потръгнат, но това едва ли ще стане поне до края на СЛЕДВАЩАТА година. ГЕРБ доказаха само едно, с малки изключения те нямат управленски потенциал. Нямат и специалисти които да правят законите в парламента. Бойко Борисов се чуди как да угажда на чиновници, магистрати, профсъюзи и професионални гилдии и прехвъля цялата тежест върху работищите в частния сектор. Нещо повече, Бойко Борисов го е страх да извърши нужните реформи в държавата и обрича общестовото на безкрайна криза. Бойко Борисов трепери за своя рейтинг, но ако така продължава, той ще се срине тотално. Ще се срине рейтингът, а Бойко Борисов ако не стане президент, ще се превърне в жертва на безсмислената си политика. Най-просто казано – Бойко Борисов и ГЕРБ са ни риба ни рак.

 13. Ами разбира се, че кафявия цвят е цвета на “Герб”, след като лидера говори винаги в единствено число великото”АЗ”, цвета е предопределен. Да си припомним, кой в блиското минало си е позволявал да говори така? А цвета си върви с миризмата.

 14. Българският свят като цвят в България е в кърваво червено, защото могъщата паралелна мафиотско-олигархична власт в България владее с кървавият нож на ДС и КГБ (именно с този нож доган заплаши бойко борисов) парите и партиите на Българските граждани и държава.Вече на всички ни е ясно, че милиционерите, апашите и партиите на Ръ Бъ играят в един отбор, срещу Българската нация и държава.Ако не си спомним или не научим, защо загубихме Велика България и не извикаме навреме на помощ стражарите на Българското Царство, това означава, че дезертираме от отговорността, към последната си Българска държава.

 15. що толко плювате по Бойко ! ??, да не би да мислите че по-добре ще се справи някой друг?

 16. Към ЧОВЕК от 14:24.Защо да го плюеме бе ЧОВЕК?Ние му се радваме ,защото Б.Борисов ни върна към славното Тодор Живково време!!!Нали с такава програма и предизборни лакърдии той бе качен на трона от БГ избирателите,т.наречения “мат,риал!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.