Кат Русия има втора…но докога?

“Руският премиер Владимир Путин обяви пред министри и висши офицери, че правителството предвижда да вложи до 2020 г. 20 трилиона рубли (646 милиарда долара) за модернизация и превъоръжаване на руските въоръжени сили, съобщи БНР.”

Същевременно в Русия, извън някои от големите градски центрове, където се изливат огромните пари от продажба на газ и нефт на чужденците, положението днес е такова, каквото го обрисува “ La Stampa”.

Дали ще се разпознаем и ние по няколко показателя в този разказ на очевидеца? Според мен приликата е поразителна. Тя е в незаинтересоваността към корените на злото, свързани с миналото; в апатията и нагона да се преживее и оцелее някак си, плюс търпимостта към очевидните несправедливости на местно ( феодалите – олигарси) и централно ниво ( мизерия в страната, но милиарди за оръжия!).

С други думи никак не е случайно, че твърде много българи харесват Русия – каквато и да е. Защото тя е това, което ни е познато и някак “родно”.

И все пак питам: това ли е моделът за развитие на съвременна България?

Пътешествие в безгазова Русия
Картофи, краставици и самота
Евгений Уткин, “La Stampa”
13 Декември 2010
За да се добереш от Москва до град Судиславъл в Костромска област, трябва девет часа да пътуваш с автобус, произведен в 70-те години, чиито амортисьори никога не са сменяни. Какво е разстоянието? Триста четиресет и пет километра.
В средата на единствения площад има църква, преживяла болшевиките. Тя никога не е била затваряна. На 200 метра от нея стърчи останал от социалистическото минало паметник на Ленин. Него също никой не иска да го пипа. “Да махнем скулптурата и да сложим друга на нейно място ще е безполезно харчене на пари”, казва минувач, представящ се като Виктор Андреевич. Има други проблеми, за които трябва да се помисли. “Ние сме свикнали с него. Като минаваме през площада, не мислим чий е този паметник. Ние тук живеем, а не се занимаваме с политика”, добавя друг минувач. “Тук вече са разрушили една църква преди 90 години. Защо да следваме погрешния пример?”
Всеки път, когато се връщам в Судиславъл, ме очаква някаква изненада: нов магазин, невероятен воден курорт, отворен денонощно (кой знае дали има и по пет посетители на седмица?), малък хотел. С изключение на двете основни асфалтирани улици, всички останали са истински кошмар. От година на година се появяват нови ями, широки като кратер. Казват, че да се асфалтира е прекалено скъпо.
Преди три години се появиха таксита. За едно евро ще те откарат до всяко кътче на градчето. Това е единственият “обществен” транспорт. По време на социализма циркулираха два маршрутни автобуса. После ги спряха и многобройните пенсионери са принудени да ходят пеша до магазина за хляб и мляко, да се изкачват по хълма, за да идат на църква.
Малцина имаха коли в съветските времена. Но все пак бяха повече отколкото сега. Основно руски “жигулки”, произведени в Толияти, аналог на Фиат 124. Все пак в последно време могат да се видят и чуждестранни марки с мощни двигатели.
Повечето от къщите са дървени, отопляват се с огнища с дърва. Някои къщи радват окото с весели дървени первази около вратите и прозорците, други явно се нуждаят от ремонт. Вода вадят от най-близкия кладенец, а дървените бани са на двора. През лятото да се миеш в тях си е даже романтично – прохладно, птички пеят. Но през зимата температурата пада до минус 35 градуса. Как ли преживяват? Бельото и през зимата, и през лятото се пере в рекичката, както и преди 30 години.
Две улици пресичат цялото градче: Советская и Комсомолская. Вече няма никакви комсомолци, забравен е и лозунгът “Цялата власт на съветите!”, но на никой не му минава през ума да сменя имената на улиците. Управата на града се намира в квадратна, четириетажна полупразна сграда, която изглежда като изоставена. Фасадата й гледа към борова горичка, в която се крие езеро. Допреди няколко години там имаше плаж, на който се къпеха децата. Казват обаче, че сега езерото е замърсено, въпреки че това не е сигурно. В езерото сега се къпят само най-отчаяните. Край пътя се вижда дървообработваща фабрика, наполовина изгоряла и отдовна неработеща.
Разправяха, че бил я купил някакъв местен олигарх, но нищо не направил с нея. Да-да, и тук има олигарси, макар и от по-дребен мащаб в сравнение с московските, които се разпореждат с нефта и газа. И тукашните олигарси имат големи, удобни къщи на три етажа, с обща площ 500 квадратни метра.
Те си имат удобства у дома, но не и газоснабдяване. Въпреки че “Газпрпом” продава газ по цяла Европа, до Судиславъл газопровод не стига. И олигарсите, както впрочем и останалите жители на града, използват газ в бутилки, който стига за цял месец. От известно време се чува за газифициране на градчето, но проектът струва доста пари, и не всички са решили да се присъединят към него.
Някога градът се славеше с отглежданите в него норки. Кожените палта отиваха за износ по цял свят, включително и в Италия. Сега фермата практически не работи. В 90-те години хората стигнаха дотам, че се хранеха с храна за норки, за да оцелеят, та много зверчета загинаха поради недояждане. Всички се хвърлиха до правят зеленчукови градини (слава богу, земя има колкото щеш), да отглеждат картофи и краставици – храната на всички времена.
Това бе странен период на преход от социализъм към капитализъм. За някои донесе богатство, мнозина осиромашаха. Крадяха (по-точно казано – взимаха си) всичко. Тракторите и другите селскостопански машини, захвървени от колхозите, за грошове се извозваха за вторична суровина.
Най-скандален е случаят със стената на езерото – любимо място за отдих на местните жители, а и на московчани. Имаше прекрасен плаж, можеше да се наеме лодка за разходка. Тази стена частично бе построена от стомана. Веднаж нощем някой я разруши и заедно с нея изчезна и езерото. Трябваше много време, за да се напълни отново с вода, но мястото вече не е така хубаво като по-рано.
Хората не знаят какво да правят. Младежите се оплакват от липсата на работа и места за развлечение. Всички си имат компакт-дискове, има множество мобилни телефони, но интернет все още се среща рядко. Младите заминават за съседните големи градове: Кострома, Ярославъл и даже Москва.
Остават само бабичките в своите дървени къщички, заети със зеленчуковите си градини. Възрастните жени са доста повече от възрастните мъже. Средната мъжка възраст е паднала от 73 години в съветските времена на 60. Средната възраст при жените не се е променила – 75 години. На всеки въпрос, свързан с тежките условия за живот в Судиславъл, особено през зимата, те отговарят, че са свикнали. Не ги питайте за политика, за Медведев или Путин. На тях грижата им е дали не е прекалено топло за краставиците или много студено за картофите.( Медиапул)

24 мнения за “Кат Русия има втора…но докога?”

 1. Русия е военно-икономически протекторат на група олигарси,които експлоатират природните залежи на Сибир.Руския народ е подтиснат,живее в 50-100 години назад.Никой не желае дългосрочно да инвестира в Русия,понеже не се знае какво ще стане като свършат приридните запаси.От Ленин до Роман Абрамович,всички забогатели на гърба на руския мужик си изнасят капиталите зад граница.И Пропагандата си пее “лебедови” песни-за ..”широката руска душевност..”,каквото и да значи това

 2. Е как няма да се обичаме като сме си съвсем еднакви. Не е необходимо до ходите в Русия идете и вижте атомната столица на България града Козлодуй.Прекрасен с две асвалтирани улици и другото е….
  панели прекрасни, осветление прекрасно, но всичко това е заблуда за любопитните. Ако влезе някой зад панелите ще види чудеса, всички се разхождат по улиците горди с анцузи(мъжете), а жените в кожени палтета с кученца на верижка. Заведения бол но ако искаш да си купиш романче ще трябва да отскочиш до Враца. И там не ги питайте за политика за кмета какво е направил за тях няма нужда, тяхната грижа е какво са си купили за панелките(джакузи кожени мебели с франтафлюшки) и какви гримчета и дрешки са си купили дамите с кученцата. Прекрасен град с прекрасни хора и после се чудим на самотника в Брюксел, къде ли са съгражданите и колегите му.

 3. Дали ще се разпознаем и ние по няколко показателя в този разказ на очевидеца?
  Как няма да се разпознаем? Та това сме си ние самите! Все едно се гледаме в огледалото. Обаче по това, че твърде много българи харесват Русия – каквато и да е и това никак не е случайно не съм съгласен. Мисля, че няма нито един българин, на когото това да се харесва! С едно малко уточнение, заради което всъщност пиша всичко това. Дайте да се разберем! Аспарух е основал Славяно-Българска държава, а не България и в нас освен името нищо българско не е останало след толкова години. С изключение можеби на суровият поглед на Бойко Борисов! Но само погледа. Делата му издават славянската душа. Даже и целия свят възприе българската дума йогурт, само не и ние “българите”! Наричаме си го по чисто славянски “кисело мляко”. Така, че съм сигурен, че на никой истински българин описаното в пътеписа няма да се хареса. Да не говорим пък за тракийците.
  Поздрави!

 4. Нещата за хората в Русия не са се променили от времето на болшевишката сталинско-брежневска диктатура. Тревожи ме обаче неистовия стремеж на нашите съветофили, маскирани като “русофили”, да направят от страната подобие на олигархическа Путинова Русия. В същото време отрочетата на тези “русофили” отдавна са поели или сега поемат масово пътя към Западна Европа,САЩ и Канада.

 5. Аз разбрах от статията следното – комунизмът, какъвто и да е бил, е осигурявал на селото минимум от стоки и услуги. Капитализмът е влошил силно нещата. Това пише в статията.

 6. Към Чугуниц:

  Така е – затворът също осигурява абсолютен минимум за съществуването на заттворника и той, ако е пребивавал достатъчно дълго там, направо не иска да излиза на свобода, където ще трябва сам да си изкарва хляба.

 7. Към Иво Инджев: От вашата теза излиза, че през съветско време съветските народи са живеели без да работят, а друг “им е изкарвал хляба”. Считам подобна идея за абсурдна. Истината е, че работниците и селяните винаги сами са си изкарвали хляба, а либерализма /либертарианството/ е направил това крайно необходимо занятие доста по-трудно.

 8. Ето един нагледен материал (към средата на линка – 05:15) от невероятния филм на Андрей Кончаловски “Глянец”:

 9. Смятам,че по “ОНОДЕН” – както казва Наш Пижо/АЗ съм от ШОПСКО/ -народ от РУСКИЯ на този свят НЯМА!И тази му орисия си е чисто РУСКА работа.Дали ще е Петър I,Екатерина
  Александър II,Ленин,Сталин,Хрушчов
  Брежнев,Елцин и НАЙ-НОВИТЕ им “РЪ
  КОВОДИТЕЛИ”???,барабар със сътворе
  ните от “службите”?им ОЛИГАРСИ,ви
  наги и само са били третирани като
  СТАДО,не като НАРОД,а единствената
  им възможност да се ИЗЯВЯТ???,си е
  останала сферата на БИТОВИЯ алкохо
  лизъм и абсолютното безразличие –
  което е безапелационно КОРИСТНА цел на всички УПРАВЛЯВАЩИ тази огромна страна НЕСЛУЧИЛА на “РЪКО
  ВОДИТЕЛИ”???РУСНАКЪТ – като такъв –
  никога НЕ Е ИМАЛ СОБСТВЕНОСТ.Не забравяйте това!ЦАР – далече,БОГ –
  високо.А оплачи се де???

 10. А аз разбрах от тази и от някои други статии тези дни , че Русия създаде антипод , алтернатива на ЕС под името Евразийски съюз който е началото , първата стъпка на осъществяването на едноименния им «ПРОЕКТ» , според който Москва ще трябва да контролира всичко от Гибралтар до Шанхай.
  Втората стъпка беше «любезно да поканят» (а стана доста надменно и даже ехидно на практика ) в техния съюз всички желаещи страни , може и страни от ЕС , можело даже вкупом целия ЕС (при което всички наши комуняги скришом са стискали зъби и шепнели Йес! Йес! Йес!)
  Третата стъпка е обявяването на този военен харч до 2020 , който ще бъде използуван всъщност за същата тази идея и «ПРОЕКТ» , т.е. за шантажиране (пардон , «доброволното присъединяване») към «ПРОЕКТА» на всички набелязани страни.
  Освен това разбирам че Европа все още спи , но се има за много главна , много cool , а във военно отношение всъщност е една кръгла нула , че Америка показа чрез уикилийкс колко разчита на нея и че ще вади кестените от огъня сама.
  От коментарите разбирам че всички защитници на телевизионния излъскан и напарфюмиран образ на Русия сякаш като по команда са се спотаили , като че ли са си глътнали езиците , направо като «Зоя Космодемянская на допросе».
  Сигурно все още стискат зъби и повтарят:
  Йес! Йес! Йес!
  Обади се само един Чугунес!
  Щото е такъв чугун с носталгията му по ония времена че сигурно и неговите го смятат за такъв.
  С две думи продължава «Великата конфронтация» , n-та серия.

 11. Хей, Чугуниц, сбъркана главо, защо като им беше толкова гот при комунизма не се върнат отново в него?! Та там, при тях комунягите и КГБ никога не са слизали от власт! Защо не вземе любимият ти Путин да спретне един нов комунизъм, едно ново СеСеСеРе?! Кой му пречи? Те даже СДС си нямат да им обърква работата. За какво им е да се правят на капиталисти? Я колко хубаво си беше преди! Народът доволен, Комсомолът доволен, Партията доволна, КГБ – също!? За чий /с извинение/ захванаха тая перестройка?! Като “яхна коня” оная гад, оня ренегат, оня предател Горбачов, къде бяха народ, Комсомол, Партия и КГБ тоже?! Спаха ли?! Бездарни ли бяха или безсилни да смажат тая “въшка-Горби”?! Ега ти Народа и Комсомола и Партията и КГБ тоже!!!
  Та да си дойдем на думата чугунена главо! Задаваш ли си /можеш ли/ подобни въпроси? Намираш ли що годе нормални отговори?
  Моля, сподели!

 12. В РУСИЯ НИЩО НЕ Е ПРОМЕНЕНО! ТЯ СИ ОСТАВА СТАРАТА ИМПЕРИЯ НА ЗЛОТО, КОЯТО ЗАЛАГА НА УСКОРЕНО ВЪОРЪЖАВАНЕ И ПЛАШЕНЕ НА НАРОДИТЕ С НОВА ВОЙНА!

 13. Все пак днес дойде и радостна новина – руски официални институции съобщиха, че природните запаси на Русия ще стигнат за още 20(двадесет години).
  Така че, хорицата ще си имат и картофи и краставици поне още 20 години, като през това време е задължително да гласуват за Путин.
  Виж за самотата – хич не им е сигурно,ей го къде е Сибир, китайците си го населяват вече..
  Мизерия и тъга – от тях най да те е страх !!!!!

 14. “Според мен приликата е поразителна. Тя е в незаинтересоваността към корените на злото, свързани с миналото;” – извинете, че Ви цитирам, г-н Инджев. Но съм абсолютно съгласна с Вас, особено в тази част на изречението Ви. Доказателство за тази незаинтересованост са някакви формирования от типа на т.нар. НД “Русофили”, “Приятели на Русия” и т.под. Огромната маса от привърженици на подобни недоразумения е плашеща. Това показват форумите, вкито се изливат, меко казано безумията на т.нар българи в стил “За Сталина – за Родину”.

 15. Да, вярно, това е другата Русия със своя исторически изстрадан път…Но тя си остава и ще си остане за руснаците, които живет там, а не за “умни” псевдорассъждения на представители от целия т.н. “демократичен” свят…

 16. Именно, ще си остане за руснаците. А ние не сме и заритали да ходим там, че да я разглеждаме и да пречим, не се тревожи, @, с руССкия акцент. Ама мъничко искаме да раССъждаваме и нямаме намерение да те молим за разрешение, става ли?

 17. Не става! Гледай си, ВЕЛИЗАРЕ, своята държава и раССЫждавайте какво става в нея (теми – колкото искаш). Молбата за разрешението – по твое желание!От това че сте много “умни” и “разсъдителни” българските граждани няма да заживеят по-добре…Но при вас нали е така: “Нека не на мен да ми е добре, а на съседа да е зле”…Не можете да се оправите със некадърните си управници и търсите кусурите там, където ги няма!

 18. Съжалявам за руснаците и нямам нищо против тях. Имам против това, че диктатурата в страната, в която живеят повлече и нас. А статията посочва докъде води диктатурата. Има места в България, които приличат на Судиславъл, но, ако излезем малко встрани от темата на статията, чак такива дивотии не се срещат. Личи си, че не ние сме наложили диктатурата. И този стил, Безименнико, го запази за обществото, в което живееш. В един български сайт може да се дискутира всичко и никой не те пита теб дали това ти харесва. Подготвям се за черна ирония, в случай че пак решиш да размахваш пръст във въздуха и да се караш строго и поучително.

 19. И аз нямам нищо против българите, само че не ги съжелявам, нека сами се съжеляват. Стила, за който ми се караш не го предложил аз (Posted by Велизар | декември 16, 2010, 1:18), така че нека аз сам си го поределям. И ако на българските сайтове всеки може да се изказва, мисля че това право го имам и аз…Диктатурата, която(защо ли?) е повлякла и БГ се е случила отпреди доста време (това вече е история) и каква връзка тя (тогавашната съветската)има с сегашна България?? Доколкото знам, управниците в БГ също се назначават на длъжност след като се избират от народа…Мисля че причината е в тях, а не в “призраците” от миналото.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.