Расте износът на бг антикомунизъм, но намалява местната му консумация

Шест страни искат ЕС да забрани отричането на комунистическите престъпления

Шест бивши комунистически страни призоваха Брюксел да предложи общоевропейска забрана на отричането на престъпленията на комунистическите режими. Според тях жертвите са забравени от западните страни, съобщава АФП.
„Принципът на правосъдието трябва да осигури равното отношение към жертвите на всеки тоталитарен режим”, се казва в писмо на външните министри на България, Чехия, Унгария, Литва, Латвия и Румъния.
В писмото до комисаря по правосъдие Вивиан Рединг, Николай Младенов и колегите му заявяват, че „публичното опрощаване, отричане или грубо тривиализиране на тоталитарните режими”, трябва да бъде криминализирано, независимо за какъв режим става дума.
Отричането на Холокоста вече е забранено в много европейски държави, но шестте страни искат такова законодателство да покрие и престъпленията на Съветския съюз и сателитите му.
„Отричането на всяко международно престъпление трябва да бъде третирано по еднакви стандарти за да не се допусне създаването на благоприятни условия за реабилитацията и възраждането на тоталитарни идеологии”, се казва в писмото.
(Портал Европа)

Тази информация е интересна освен с факта, че „има такова животно“, също и със следния въпрос:

Готова ли е България на Борисов и Първанов да води Този разговор по Тази тема и със собствения им народ, който не им е собственост?

Или в Европа ще се пъчим като антикомунисти, но в България ще се правим, че не виждаме паметниците на комунизма, маскирани като съветски войници, донесли…”свободата” ни с налагането на комунизма?!

16 мнения за “Расте износът на бг антикомунизъм, но намалява местната му консумация”

 1. “Готова ли е България на Борисов и Първанов да води Този разговор по Тази тема и със собствения им народ, който не им е собственост?”

  Как да е готова, като Борисов се възхищава на Тодор Живков, а за Първанов да не говорим, добре поне, че след около година няма да е вече никакъв.

 2. Г-н Инджев, един ваш благодетел от близкото минало (за настоящето можем само да гадаем) е станал съсобственик на два български вестника. Резонно ли е да очакваме да ви подхвърли някое директорско местенце? Или сините болшевики не се подкрепяте толкова колкото червените.

 3. А КАКВО ДА КАЖЕМ ЗА ПЪЛЗЯЩАТА РЕСТАВРАЦИЯ НА БИВШИ АГЕНТИ И ВИСШИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА БКП И НА БИВШИ СЛУЖИТЕЛИ НА РЕПРЕСИВНИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ (СЪВЕТСКИ) СЛУЖБИ????

 4. Към Моndo Bongo:

  Благодетели имат просяците и слугите , към които по манталитет се числите очевидно, както личи от начина на ви мислене.

  За мен Благодетели в материалния смисъл на думата ( а точно за това си мислите) са непознатите българи, които натискат съответния бутон в блога и показват подкрепата си с техните жестове, за които не искат квитанции и “услуги”.

 5. Да, цялостно трябва да се уеднакви аршина за съветските и нацистктие престъпления.

  И следователно законодателството трябва да бъде точно в прилагането на споменатий аршинъ, защото в една изстрадала Германия имат закони против символиката, реториката и цялостният дух на национал-социализмът.

  В България, на връх 1-ви Май, се веят сърпо-чуканите знамена (интересно защо, дори не са български-бел. а.) а полицията пази 40-50-те комуниста решили да напуснат лимузината си и да се изравнят с работещият човек, като му затворят пътя за да премине “шествиет им”

  Бойко и Гошката посмъртно няма да отворят разговори на тази тема, кой нормален би се самоосъдил?

  Хайде вече да идват следващите, тия ги видяхме, че не стават.

  Не съм съгласен единствено с основната идея на статията както поне аз я разбирам. Ние не сме антикомунисти в Европа и комунисти в България, жертвите и репресираните, също така нормално мислещите хора в които вкл. и Вас, г-н Инджев, олаяха всичко у нас, но никой не чу (глас в пустиня?) и за туй.

  Наш (властващ!) политик едва ли е правил противокомунистическо изказване в Европата.

 6. Sirishtnikat i Mutrata razgovori ne vodiat. Te zapoviadvat ili shantajirat – koi s dosieta, koi sas SRSta… Koi s kvoto e uchiL.

 7. Въпросът с осъждането на комунизма е доста деликатен, имайки предвид, че в момента на запад в националните парламенти, както и в европейските структури има доста “бивши (евро)комунисти”. В Германия например има доста последователи на Франкфуртската школа и Херберт Маркузе, които основаха в последствие Зелената Партия и влезнаха в политиката.

  http://www.youtube.com/watch?v=YWSYMpuCFaQ

  Кога ли ще имаме и ние такива парламентаристи;)))))))))))))))

 8. Аз бих “поискал” от ЕС, да направи нещата по-просто, по-лесно, като приеме закон, по силата на който, в рамките на ЕС, комунист или бивш комунист, да няма право да заема ръководен пост в управлението на държава, членка на ЕС, и в “структурите” на самият ЕС (най-вече за дъражвите от Източна Европа). И този вид проверка да се прави от самият Европейски парламент, а не на “местно” ниво… “Навремето” таково “нещо” не можа да се направи в БГ, защото повечето “демократи” все бяха “бивши”, “ужким заблудени” комунисти, комунистите се прекръстиха на социалисти, а за народа…. той пак си остана народ, но носещ вината за всичко. Някои даже, цитирайки “поезия” го наричат “мърша”……………….

 9. Охо, май има нещо тука, щом така увърташ и не щеш да отговориш на въпроса. Обещал ти е нещо оня крадец, ама да знаеш, че пак ще се намери някой достоен мъж като Друмев да ви постави на мястото.

 10. Участието на България в инициативата на шестте посткомунистически държави е “прах в очите на европейските и североамерикански граждани”. Нищо друго!
  Днешните български управници не само ревниво пазят Паметника на Окупатора и други комунистически символи, но и водят открита война с непокорни антикомунисти, които са били преследвани по време на комунистическото робство, докато успеят да ги смажат или принудят да емигрират.
  Посткомунистическият терор на Държавна сигурност се управлява от хора на вътрешния министър Цветан Цветанов. За отвличане вниманието се разиграва поредният екшън срещу “организираната престъпност”. Оръдия на терора са прокуратурата и съда. Всичко е ясно, освен едно.
  Докога ще търпи българският народ?
  Кога ще повтори Десети януари, за да си отиде комунизмът от България.

 11. Г-н Инджев, радвам се, че темата за антикомунизма, която засегнах във вчерашния си коментар, днес се оказва актуална!
  Навремето пишман-дисидентите от групичката “Желю-Блага” ни убеждаваха, че сме сгрешили с “картата с черепите”. После други ни агитираха, че антикомунизмът е вече остарял, демоде, излишен и даже вреден.
  Заговори се даже за “син болшевизъм!
  Винаги съм бил убеден и продължавам да бъда – без официална забрана на престъпната червена идеология като символи, пропаганда и практика и без ЛУСТРАЦИЯ България никога няма действително да влезе в семейството на нормалните, проспериращи държави!

 12. Коментара на г-н Петър Драгулев от Канада ни посочва точно и ясно комунистическото предизвикателство пред което е изправена Българската нация и държава.На мен ми е ясно, че е време да превърнем думите си в дела, за Българската свобода.Българският патриотичен блог на Иво Индже(в) е подходящо място, за збор на Българските патриоти, които искат да участват в мирното освобождение на България от червената мафия.

 13. Комунистическият манталитет няма да се промени чрез никакви закони и иституционални похвати, но трябва да има категорична забрана, чрез закон, хора с такова минало и манталитет, по никакъв начин да не са на каквато и да е ръководна служба в държавата ни.

 14. Като знаем вехтата истина, че най-трудно се променя съзнанието,то изречението на г-н Томи Томев е най-уместно, по мое мнение. Социалистите все още провеждат своите сбирки на връх Бузлуджа. А там идват нехните избиратели-бившите памазани със запазени пенсии на “активни борци”.Така че добре си знаем социалния състав на комунистите, както и възрастовият!

 15. Добър ден г-н Инджев, с думи не се воюва с комунизма.
  Трябва глад !
  Ако откажем да плащаме на левия електорат ще разберат и признаят ” грешките си ” като престъпления.

  Когато критикуваме лявата част на Народа, но го издържаме няма как да успеем да прокараме идеите си.

  Те ни мислят за слаби и глупави.
  И донякъде са прави.

  Ние плащаме закуската, обяда и вечерята им, пенсията, здравеопазването, образованието на внуците им и …

  Защо да се променят ?

 16. Аз лично не се чуствам на един синджир със другите роби. Вярно е че средата има влияние, но то не е решаващо. Важното е да имаме свободата да кажем своето.
  Добре е да си взаимодействаме и да изтъкваме нашето виждане.
  Колкото до убеждаването на другите – това е една химера и общо взето загуба на време.
  Cum principia negente – non is dispudandum.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.