Възмутените от лъжите на комунизма да заповядат пред неговия символ на 9 януари

И какво стана сега – рязко се засили борбата с миналото несъвършено време заради несвършената работа по незапочналия разговор за комунизма!

Министърът на външните работи Николай Младенов, сякаш ( с извинение за нескромността) прави резюме на книгата ми “Президент на РъБъ”), обобщи, че президентът Първанов лично е отговорен за безобразията с марка “ДС” . И това го казва министърът, посочен от Първанов неотдавна като образец за разбирателство в комуникацията на правителството с президентската институция!

Премиерът Бойко Борисов, който ядоса антикомунистите и Европейската народна партия с похвалите си за Тодор Живков, изненада дори всезнаещата Татяна Дончева, която прогнозира, че той няма да подкрепи външния си министър Младенов. Подкрепи го и в неговия си стил вече го надприказва в радикалното говорене, към което пътьом се присъедини и вицепремиерът Цветан Цветанов.

Александър Томов, вицепремиер от квотата на БСП в първото некомунистическо правителство на България след 1989 г., се покая публично за подкрепата, която е оказвал в миналото на Първанов: сложи си ръката на сърцето в студиото на ТВ 7, поиска прошка за този грях от народа и изрази отношение към Първанов, което може да бъде описано като демонстрация на отвращение.

И всичко това се случва днес, ден след като дори лидерът на БСП Сергей Станишев се опита да съчетае несъвместимото си възмущение от разкриването на посланиците от квотата на ДС с възмущението си от…ДС, която ( обобщи той с надежда да размие отговорността) се месела на всички правителства. А помните ли как твърдеше, че само ненормалници се интересували от досиета? Сега изведнъж “открива”, че и на него, милия, ДС му е пречила! Щеше да е похвално, ако не е лицемерно.

Възмутените имат възможност да изразят принципното си отношение към лъжата, че комунизмът ни е донесъл свободата с братската помощ на съветската армия. Ще покажем волята си с шествие около най-големия символ на тази лъжа в България – паметника на съветската армия в София на 9 януари от 11 часа по повод годишнината от януарските събития, състояли се очевидно на грешен исторически адрес през 1997 г.

Походът срещу лъжата и нейните гранитни корени трябва да започне от фундамента на срасналата се с българската действителност пропагандна манипулация, че комунизмът ни е донесъл свобода.

Берлинчани сринаха стената. Много преди тях французите разрушиха Бастилията и отбелязват този акт като свой национален празник. Дошло е времето българите да демонтират лъжата в центъра на своята столица.

34 мнения за “Възмутените от лъжите на комунизма да заповядат пред неговия символ на 9 януари”

 1. Ние”изгонените”,които сме много далеч от Вас ще стискаме палци и ще ви подкрепяме безрезервно-бъдете сигурни.

 2. Опасявам се, че няма много време до 9 януари. Не може да се разчита на “официалните медии” – позицията им вероятно ще бъде “ни чул, ни видял”.

  Бих се радвал, ако инициативата – “Походът срещу лъжата”, си има емблема и медиите/сайтовете, които я подкрепят официално я сложат на видно място. Разбира се, редно е да има и мото e.g. “Мълчанието е злото”.

  Позициите са ясно изразени – или си “ни чул, ни видял”, или подкрепяш инициативата.

  Аз лично, държа да знам каква е позицията, като се започне със 17-те сайта, които имат линкове долу вдясно и се продължи със gbg, focus и т.н.

  Деян Стефанов

 3. На Лупи вяра не може да се има. Той и баба си би удушил за пари. А какви ги върши като вице – там ако човек се разрови само с извинение няма да може да мие 🙂

 4. Уважаеми колеги съфорумци,пред очите ви е доказателство,защо Бог бави,но не забравя.
  Нещо повече:наред с някои “патриции”,”книжници” и “фарисей”,
  остават и други такива на ръба на Скалата,преди да бъдат пометени от междвременно притеклите се желани бури по Шатобриан….
  Събитията изпреварват своя нормален ход и е редно и достойно в памет на “преминалите в други полк”,да се срещнем на указаното място от 11 ч. на 9 януари 2011 г.
  Благодарен съм на Всевишния,че съхрани Иво Инджев и че ни подкрепи, за да го подкрепяме по пътя към правилната България.
  Както много пъти, призивът ми бе отправен отново към министъра на външните работи и премиера,защото и Иван Костов е прав,когато казва,
  че на терена на предстоящата тежка
  битка,отсреща е Гоце!
  А това най-малкото не е за подценяване!.
  Обстоятелството,че за повече от половин век,моето име не се посочва сред останалите проверени
  4 6 2 души,ми дава моралното право,да продължа да отстоявам Истината в полза на правилната България.
  И няма да се уморя да го повтарям,дори и Историята,да се забави още!

 5. “……поиска прошка за този грях от народа……”….. Идва следващато голямо изпитание пред Българският народ, момента “да им прости” или “да НЕ им прости”…… Аз НЕ мога да им простя …..!!!!

 6. И когато някой си мисли, че няма отърване от тези структури, защото се подпомагат отвън, ето че и помощниците могат да бъдат отстранени.
  Според днешните електронни издания в Хърватия са провели търг и следващите три години италиянската Eni ще доставя газ, а “Газпромом”, остава да работи само до 31 декември 2010.
  И още нещо интересно – смята се, “че с новия договор се постига по-голяма гъвкавост при определяне на количествата и ценовите параметри на газа. “Газпром” предпочита да сключва с клиентите си дългосрочни договори, при които цените понякога се оказват по-високи от пазарните. Именно дългосрочен договор е действал до сега и с Хърватия”.
  И какво излиза? Няма кой да им обяснява на хърватите, за слънцето и въздуха, за това, че без Русия и “Газпром” не може и те намерили по-лесно и по-евтино решение на своите проблеми. Излиза, че хората, които ни обясняват тези неща на нас, трябва да се махнат…
  И се връщаме в блоговото информационно пространство на господин Инджев!

 7. Няма да разтягаме рахат-локуми, там сме.

 8. Призовавам всички антикомунисти от Съюза на репресираните от комунистическия терор и антикомунистите от общ. “Средец”, с които първи започнахме протестите против позорния Паметник на Окупатора, да участват на 9 януари от 11 часа в Похода срещу лъжата.
  Друг вместо нас няма да измие този позор!
  Сега не мога да се върна в посткомунистическа България, но духом аз съм с вас!
  Вярвам ви!

  1

 9. Г-н Ковачев,драги Карандаш,сега не е време,да се търси под вола теле,и ако БКП е била хитра и коварна,да наложи първите измежду най-отявлените републиканци в т.ч.
  и с постове тук и навън,докато ги отвеят събитията, няма причини и основание на оцелелите днес дори в тяхните редове,да се отказва място в бедеща правилна България.
  Не познавам Татяна Дончева,а само бегло Алексндър Томов,но когато в съветското посолство,се откри час за съболезнования около нелепата гибел на деца в онова зловещо училище,Татяна бе там и отдавна е визирана от мен Кардинал Ршишельо в блога на Иво Инджев.
  Нека се борим за свобода,но и да бъдем справедливи,както е учел Некер,банкерът на Луи 16.
  Появата на един паметник се оправдава с фатална грешка на предшественици на Д.Медведев и Вл.Путин,но не е основание,да се използва за активиране на зле зачената политика.
  Тъй като е факт въпросът за “кой кого?” между двама души на върха на държавата,припомнете си ако обичате,от кога се заговори за бременната на събития 2010 г.- точно при Иво Инджев.
  Разбира се,че има и още по-рафинирани методи и начини,да се притъпи верломството на един селски ерген,но бил НАШИЯГ и несръчен пред камерите в Брюксел,или без осанка и естествено поведение,за разлика от другите в т.ч.и първи сред равни,ТОЧНО това е което имаме,както ПРЕЗ 1919 г.В Париж!
  Аз не се съмнявам,че не само би счупил перото подписвайки “за Ньой като Стамболийски!”,но и Иван Костов е схванал,че отсреща е Гоце,а унизена и психясала България,ще притъпи фиаско,ако не е търпелива за балансирани и премерени действия.
  Да се поздравим за Коледа и новогошиншните празници и да бъдем на висотата на най-новите исторически предизвикателства!
  Духът на най-бележитите строители на стара Европа и САЩ,очаква това от нас,а ако сме годни ще бъдем полезни и на чувствитулната Русия с една успешна евразийска политика.

 10. Уважаеми г-н премиер,тъй като освен 30 години активна кариера ред 462 колеги в продължение на повече от 35 години,знам защо не съм в различни сисъци от Ст.Ганев насам, специално от испаноговорящи
  медийни институциий, ме укажват повече от 3 години с присъщата им апологетика на идалговци
  в т.ч. и с барокови или рококо фрази.
  Нито ми е ясно как ще я карате по-нататък,с г-н президента ,нито ми е работа,но ако моите идалговци рекат да уважат пробуждаща се България,за което са уведомени,не се съмнявам,че и Вашият инстинкт,ще проработи в обстановката на нови епохални предизвикателства след 1997 г.
  Останалото зависи от политическата
  зрялост на смазана България и решителността на нейния елит!
  Най-добре е да подкрепите Иво Инджев,като първа крачка по дългия път!
  Аз не съм цар на тшеславието,
  макар и да разбирам – малко – от царе,премиери,президенти и патриарси.Желая Ви успех!

 11. Българина го заливат прекалено много с неокомунистическа пропаганда.Наскоро прочетох една контатация,че в България се инвестира твърде много в медии.От там се вихри безсрамна пропаганда за комунистическотото време,например един пенсионерски вестник “Над 55” се списва като в “победбите” години наработническата класа.Канал 1 на БНТ е един комунистически зверилник-от “На всеки километър” нататакъка…..От там насетне българина е неадекватен европеец,за да поиска да се отърве от такива комунистически динозаври като Гоце Първанов,Сергей Станишев,Георги Пирински и прочие,фамилии и личности на “развития” социализъм

 12. Означава ли датата 9-ти януари нещо,или е произволно избрана.

 13. към петър недрагулев:

  Идеята е да припомним 10 януари, но не пред парламента, а пред истинския символ на лъжата.
  9-ти януари е неделя и повече съмишленицие ще могат да направят разходката си в почивния ден , отколкото биха доши в тъмната част на зимния ден след края на работното време.

  А до руското посолство вече сме изпратили писмо. С него уведомяваме за намеренията си и се аргументираме. От отговора или от липсата на такъв ще преценим следващата си стъпка. Бяхме любезни в обръщението си към посланика, изразихме удовлетворение от решението на руската Дума да признае вината на СССР за масовото убийство на поляци в Катин: и се надяваме на същото отношение и към нас.
  Но сме ясни: няма да се откажем прри никакви обстоятелства.

 14. Във Вашето послание до Негово Превъзходителство,се съдържа и 100% – вото поведение,което несъмнено ще отчетат,наред с г-н Медведев и г-н Путин и партньорите на България н ЕС и САЩ.
  Това е ясна позиция без шикалкавене,а Бойко Борисов и Н.Младенов,няма да станат причина
  стотици хиляди и милиони,да се
  преобръщат в гробовете си в т.ч. и дядото на премиера.
  Останалото не са шменти капели,а любим израз на дон Корлеоне,че “има предложения,които не се отказват!”
  Историята и чука и чака на вратата! Въпросът уважаеми господа,не е как ще се влезе в историята,а как ще се излезе от нея.
  Не само проф.Корнезов,но и самият Ал.Лилов,стратег на БСП,казаха вече каквото трябва,без да сричат азбуката!

 15. Докато не настъпи нашият си, български нравствен катарзис, ще продължаваме да живеем в заблуди и в носталгия по времето на диктаторите, независимо как се казват: Ленин, Сталин, Мусолини,Хитлер, Брежнев или Т. Живков. Извеждането докрай на обществения поход срещу лъжата включва и демонтирането на паметника с шмайзера в Борисовата градина.Знам, че няма да се откажем.

 16. Синдрома на омразата не е приоритет на разумните хора. От вашите призиви и аргументи единственото което струи е омразата – омразата на роба, че не е бил господар, а не че господаря е престъпник. Вие се обявявате против един паметник, против историята. Много от властниците са се опитвали да пренапишат историята в тяхна полза, включително и днешните. Но това не променя историята. От “униженото” Ви честолюбие не може разумно да оцените събитията, а се опитвате да създадете такива. Какъв е смисъла г-н Иво Инджев? Това ли е дневния ред на мнозинството български граждани? Като разрушавате какво създавате? Можете ли като А.С.Пушкин да кажете след врене “Я памятник себе воздвиг нерукотворный …”?

 17. Поправям някои граматични грешки в поста си.
  1.”АкА паметника” трябва да се чете “акО паметника”.
  2″Православно Христианство е отровна духовна храна” трябва да се чете “Православно Христианство е отрОвена духовна храна.

 18. Към Петър Панайатов:

  Благодаря за глупавия коментар – вдъхновяващо е да се види като контрапункт.

 19. Към рускиня:

  Презрението, с което се изказвате за “нас” ( т.е. вкупом) е вдъхновяващо за всеки от нас, който наистина желае България да се освободи от лъжата за комунизма като свобода, дарена от Сталин.

  А на вашия посланик не се молим – само ви се иска да е така, за да ни видите унижени още веднъж ( понеже не ви стига всичко останало, на което сте ни подлагали – именно такива като вас, с вашето мислене).

  Съюзници на Хитлер също не сме били вкупом и това, че мислите обратното, е показателно за колективното наказание, което ни е наложено от вашата комунистическа държава за нещо, за което целият български народ не е виновен. По същата логика ( налагането на колективно наказание) Сталин депортира хиляди българи в конски вагони от родните им домове в СССР ( където са докарани десетки хиляди българи като роби от руските войски след руско-турските войни през вековете,за да населяват и облагородяват руските пущинаци).

  И никакво извинение не сме чули до днес за този геноцид. Което не ви пречи да се перчите с имперското си самочувствие на господари, които ни заклеймяват, че не сме ви достатъчно благодарни.

  Идеята за колективното наказание е сталинско-хитлеристка и вие сте представителна за нея в наши дни.

  Впрочем Хитлер е ученик на Сталин. Той наследява концлагерите и масовите братоубийства от Ленин, който пък още краси красния ви площад със сифилистичното си изтърбушено телце.

  Какъв ви е чипът, интересно, за да ви харесва тази смрад, която се носи от милионите неоплакани жертви на комунизма в собствената ви страна?

  А после, след такива изяви, се чудите, че имало нейде русофобия. Вие си я създавате.

 20. В моите думи,г-н Инджев няма нито презрение,нито противостояние, ни имперско самочувствие. Но всеки вижда и чува това, което иска да види и да чуе.Вашата омраза към всичко руско тласка ви да противоречите на всеки руснак, дори и той да казва същото, което казвате и вие, само с по различни думи.Здраве да имате.

 21. Много добре е отговорил Иво, на Рускин4ето, че те не се траят. Едно, че не си знаят исторята, второ, че са промити мозъци. Те като ги пита човек кой е създал Кирилицата не знаят или си я приписват на тях…просто идиотизъм. Като радиото Маркони или Попов,…вие как мислите. И дестките песнички, 4ето сме закърмени с тях пак идват от запад, не от …изток.

 22. Към госпожа “Рускиня”
  Уважаема госпожо, защо от всичко, което написахте излезе, че българите са предатели и тъпи, най-важното нещо е християнството (може би защото все пак достатъчно близко заменя суеверието на комунизма) и за всичко останало са виновни евреите?
  Както четете, ние, българските участници си казваме “правиците и кривиците”, обвиняваме си се един-друг и се стремим да намерим варианти за излизане от проблемите си. Опитайте се и вие да погледнете към себе си, но не с кривото огледало на самовлюбения. Помислете трезво, дори и да не е трезвено, но погледнете към себе си? С какви основания давате съвети на целия свят, след като не можете да оправите вашата гигантска държава, която по чисто стечение на обстоятелствата има всички природни дадености? Може би единствената липса, според мен, е липсата на човешки фактор. Иначе нямаше да се молите на природните стихии като неандерталци, а щяхте да сте водеща държава. Разбира се изключвам въоръжаването. Посочете нещо друго! И не ни обръщайте вниманието върху великата си духовност – няма такава. Няколко автора – композитори, писатели, поети и художници, които нито по бройка, нито по талант са нещо над останалите си колеги от целия свят. На всеки ваш “велик” всеки може да посочи поне по един равнозначен от всички страни на Европа и Америка. Така че, без да се съмняваме и оспорваме таланта на големите руски автори, те не са нещо повече от другите! Но ако се поровим из статистиките ще открием, че почти във всички социални сфери Русия е далеч след средата на световните класации, което не е нормално при тези територии и природни богатства. Тогава идва единственото обяснение – човешкият фактор, лесно податлив на промиване на мозъка и готов да робува без да се съпротивлява. Говаря за човешката същност, а не за политическата съпротива, която е безмислена, ако се съпротивляваш срещу лагерите на Хитлер, а с готовност изгниваш в сталинските “почивни бази” на Гланото управление на лагерите.
  Моля ви, прочетете Маркс и Ленин по-внимателно и подредете правилно причинно-следствените връзки в историята.

 23. До г-н Панайотов: Когато французите разрушиха Бастилията, създадоха първата си Република. Така че да разрушиш нещо не е непременно лошо деяние. Ако се замислите поне малко, ще намерите достатъчно доказателства за това. Между другото, г-н Панайотов, болшевиците след своята т. нар. революция избиха милиони хора. Забележете, уважаеми, избиха хора, а не разрушиха паметници, ако не се смятат стотиците черкви, разрушени по заповед на сталин. А какво “построиха” не е нужно да се коментира. Вероятно не можете да разберете, но разрушаването на този “паметник” (на какво?) не е акт на заяждане, а логично действие, след което се очаква ИСТИНАТА за този черен период от българската история да бъде научена от всички – от учениците в училищата до най-чугунените червенотиквеници. А че това не е акт на заяждане може да Ви посочи още и фактът, че никой не говори или иска да се премахна паметника на цар Освободител или руската черква от центъра на София. Това наистина са паметници и на никой нормален българин не му би минало през ума да иска тяхното отстраняване.

  Г-н Инджев, не мога да бъда с вас на 9-ти януари, но вярвам в успешния край на това начинание и в мислите си ще бъда с всички вас.

 24. към : рускиня

  Вие сте обида за интелигентността на самите руснаци, говорейки от тяхно име.

  Отричате онова, под което сте се подписала.

  Понеже ми вменявате “омраза към всичко руско”( на фона на демонстрираната от вас примитивна омраза към всичко българско) – намерете друга трибуна за болното си въображение.

  Ако бяхте доблестна в защитата на СССР и производната Русия и нападението срещу НАС ( нали сме съюзници на Хитлер, според вас) – защо се криете?

 25. Кардинале, как си представяте Бойко Ментата да подкрепи Иво Инджев “по дългия път”, когато столична община, доминирана от ГЕРБ и управлявана задкулисно и еднолично от споменатия лъжец, планира да превърне участъка от Орлов мост до кръстовището на Университета в пешеходна зона за развлечение и увеселение като изобщо няма и намек за бъдещата съдба на този комустически паметник на лъжата?
  Остане ли на мястото си този отвратителен символ на българското унижение, цялата тази идея се изражда в отвратителен начин за увековечаване на българския позор. И като капак били умували в тази зона да има паметник на Радой Ралин!

 26. Г-н Панайотов паметникът не отразява историческата истина, а против фактологическата история са точно тези, които я подменят с лъжа и си харесват този паметник на историческата подмяна.

 27. “Фалшифицирането на миналото е методът, който лявото използва, претендирайки, че твори бъдеще”

  Николас Гомес Давила

 28. “не съм единодушен”. Ако зависеше лично от мен, не бих събарял паметника. Напротив, пред него и около него бих построил още няколко паметника: На Левски, на чиито паметник бих написал “Който ни освободи, той ще ни зароби”, на това място бих издигнал паметник на Стамболов, На Ботев, на Захари Стоянов, на всичките ни възрожденци и борци за свободата ни, с по няколко техни изречения,казани някога, но важещи с пълна сила и днес и в конкретния случай, издълбани в камъка./възможно е тези паметници да станат няколко десетки/. По този начин никой не може да ме обвини че разрушавам нещо, а от друга страна тематично ще се оформи един страхотен ансабъл за акъл на поколенията. И никой не може да каже “копче”.

 29. Към Петър Панайотов(18.12.2010.15:09):
  “Като разрушавате какво създавате?”-пита Петър Панайотов.
  Първо,г-н Панайотов,не се опитвайте да манипулирате.Ние, подписалите петицията не искаме да разрушим паметника,а само да го преместим в музей на комунизма,какъвто има намерение да открие г-н Вежди Рашидов – министър на културата.
  Второ,ние искаме да се създават паметници не на измислените съветски,а на истинските български герои.Един от тях е ген.Иван Колев,получил прозвището “Добруджанският герой”,защото през есента на 1916 година спасява Добрич и освобождава цяла Добруджа (разбира се заедно с другите български генерали)от нашесвениците румънци,руснаци и сърби.
  Преди битката за Добрич той се обръща към войниците си с думите:”Кавалеристи,Бог ми е свидетел,че съм признателен на Русия задето ни освободи.Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа?Ще ги бием и прогоним както всеки враг,който пречи за обединението на България!”
  След възвръщането на Южна Добруда към България през 1940г.родолюбивите добруджанци решават да му издигнат паметник.Събират около един милион лева (тогавшни пари).Но идва 9 септември 1944 година.Парите са одържавени,както е станало и в други български градове.Според доклад на министерството на отбраната прочетен на семинар в Областна управа-Добрич на 26.09.2010г.тези пари са били използвани за паметници на Червената армия и на партизани.
  След 10 ноември 1989г. идеята за паметник на ген. Колев в Добрич
  се възражда и преди три години за тази цел е учредено сдружение.Проектът е готов и сега сме в кампания за събиране на средства за него.
  Та,г-н Панайотов ,да си дойдем на думата! Щом сте за “създаване”,имате чудесната възможност да се включите в това съзидателно дело,според възможностите си.Имаме дарители от цялата страна.Имената им могат да се видят на адрес:www.dobrich.bg ,Община град Добрич-Актуална тема:”Изграждане паметник на генерал Иван Колев”.
  Ако не сторите това г-н Панайотов(дано това да е истинското ви име) ще докажете,че сте за съзиждане,но за съзиждане на паметници на окупатора,а не на освободителя! Впрочем,това личи и от текста под който сте се подписали.И май е излишно да Ви подлагам на такъв тест.

  Георги Чунчуков,член на Управителния съвет на Сдружението

 30. Забелязах две грешки в текста си:
  1.Вместо “нашесвениците”-да се чете “нашесТвениците”
  2.Вместо ” министерството”-да се чете “Министерството”

 31. “Синдрома на омразата не е приоритет на разумните хора.”
  Скъпи приятели,не бих си позволила да чета всичко ,което вълнува пишещите тук ,но със сигурност и моето вълнение ,с наближаването на датата, дистига онази разумна граница ,която ражда баланса и когато омразата отстъпва именно пред разума, зовящ към балансиран подход за постигане на поставената цел пред демократичната общност у нас.Чуйте, нека в този ден призовем публично за цивилизован избор именно сегашния български президент-агент Гоце ,който може да смири справедливия гняв:ИЛИ ПРЕЗИДЕНТЪТ ДА ОСВОБОДИ ПОСТА ДОБРОВОЛНО ИЛИ ПАМЕТНИКЪТ ДА БЪДЕ ДЕМОНТИРАН ДОБРОВОЛНО ПОД ЗВУЦИТЕ НА НАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ ДОКАТО ГРАЖДАНИТЕ ТАНЦУВАТ И СЕ ВЕСЕЛЯТ НА ПЛОЩАДА.ИЛИ-ИЛИ ,НЕКА ПРЕЗИДЕНТЪТ ОЩЕ ОТСЕГА ДА ЗНАЕ И ДА МИСЛИ ПРАВИЛНО!
  ВЕСЕЛА КОЛЕДА!
  НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ДА СЕ ОБАДИТЕ ПОНЕ ВЕДНЪЖ НА/моб.тел/ номер 1117 -За Българската Коледа!

 32. Паметникът трябва да остане на мястото си и бидейки смърдящ на урина и събиращ нарко-отрепките в града показва истинското отношение на българите към въпросните “освободители”.

 33. За “антифашисткият” облик на шествието ще спомогнат утвърдени антинацистки организации като “Кръв и Чест” и БНС. Над бръснатите им глави ще се веят знамена с български антифашистки езически символи, а под пилотските им якета гордо ше блестят татуирани свастики изразяващи непримиримостта им към всичко комунистическо и нацистко.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.