АБВ на (з)аверите е Абвер

Малцина обърнаха внимание на една реплика на президента Георги Първанов в речта му при представянето на “АБВ”, който предлагам да наричаме Абвер, защото е класическа завера на авери, абевето на заверите.

Някак между останалите нахални претенции, сред които самохвалните оценки за собствената си последователност(!), Първанов пробута фразата, че бил готов да се бори на полето на …морала. И сякаш някой в залата би му възразил, той изгледа предизвикателно аудиторията от внимателно подбрани субекти, които приличаха на онези пратеници на прочутия болшевишки конгрес, който бурно аплодират Сталин, а той добродушно се цели в тях с току-що подарената му ловна пушка. След което вкупом ги лашка по концлагерите и ги разстрелва.

Там е работата, че Първанов се перчи пред удобна публика. Лесно е да искаш от Абвера да ти козирува, след като си подбрал “лейтенантите” насреща. Досущ като при друга негова знаменита реч в НДК, когато в пълната с офицери и дипломати най-голямата зала в България, готвещият за нов президентски мандат Георги Първанов благоволи да признае за досието си. И го направи с думите и аргументите, които всички следващи след него изобличени другари повтаряха като мантра: “гордея се и пак бих го направил”. С тази своя тогавашна изява държавният глава на европейска България легитимира ДС със задна дата и отправи послание към България и света, което по своята неморалност може да се мери само с подобните прояви на руския му аналог Владимир Путин.

Ето че все пак настъпи времето Първанов да бъде предизвикан на полето на морала. Но не в собствената му среда, селектирана по неговите критерии, а в национален и международен мащаб. Ако му позволят да се измъкне и този път, виновниците за това ще споделят историческа вина за нереформирането и немодернизирането на България. Самият Първанов отлично схваща това и като настъпана пепелянка хапе Борисов по най-болното място в неговата ахилесова пета – живковизма на бившия охранител на Тодор Живков, от когото първановци се отърваха, за да ни се натрапят с лукавството и живковската гъвкавост, характерна за самия “късен Живоков”. Нима Тато не заговори на финала преди провала, че “социализъмът е едно недоносче” по същият начин, по който сега Първанов се опитва да ни възражда, сякаш и двамата нямат отношение към тежката бременност на България с проблеми, създадени под тяхно ръководство, че да бъдем израждани като граждани, но недоносени? И точно Абвер ли е кувиозът?

Ако Борисов е искрен, че иска да се сбори с Първанов на терена на морала, на който го атакува вербално в рамките на скандала с посланиците, трябва да даде личен пример. Иначе се получава като във вица за Брежнев, който изхвърлил от самолета американския президент , вместо да скочи, когато му дошъл редът да спаси падащата машина след теглене на чоп. Вярно е, че Борисов изтегли чип, при това нереформиран. Но ето че е време да извърши нещо принципно важно- доста повече от строежа на магистралите и детските градини.

След като Борисов изисква (правилно) от посланиците, свързани с ДС, да си подадат оставката като морален жест, няма логика и морал в това да заявява, че щял да уволни своя министър с подобна зависимост ( обявена от комисията, а не призната от Божидар Димитров, както Борисов внушава), “при едно условие” – каквото и да е то. Защо за Димитров да не важи изискването за морален жест, както за посланиците? Да не говорим, че да се очаква от Първанов да уволни собствените си съветници и другари, изпратени по света, е като да очакваш от Абвера да се превърне в Корпуса на мира.

И няма да има мир, докато има Абвер, а насреща му няма никой.

15 мнения за “АБВ на (з)аверите е Абвер”

 1. Това АБВ-ер (абвер) e добро попадение за по-точно и същностно наименование на новата формация на другаря Гоце Първанов. Просто в нея са се събрали чета верни бойци на тихия (ченгета от ДС=КГБ) и на шумния (медийния) фронт, които признават другаря Гоце Първанов за свой главнокомандующий, или, вернее, за верен уполномощен представител на същинския главнокомандующий, живущий в Кремле.

  Проблемът обаче е в това, че абверът, доколкото ми е известно, е редовна войска на хитлеристите, докато другарите ченгета от четата на Първанович не бива да бъдат приравнявани към него, а по-скоро заслужават да бъдат приравнени към елитното ГЕСТАПО или към войските на SS.

  Тъй че на мен лично ми се чини, че завераджиите от АБВ нищо чудно да се обидят още повече на г-н Инджев заради това, че ги подценява с туй наименование абв-еровци, след като те са си по-скоро най-елитни гестаповци, есесовци, т.е., още по-точно казано – кагебейци и чекисти.

  Та за да зачетем справедливото им възмущение от такъв опит за неоценяване и отричане на бойните им заслуги към СССР, световния комунизъм и към КГБ, аз предлагам членовете на партията на другаря Гоце да бъдат наричани чекисти, кагебисти, кадесари, ченгета от “тихия фронт”, а с една дума казано – комунисти. И тогава всичко ще си отиде на собственото му място.

  Да живей АБВ – партия трудовога крестьяне-рабочего кагебисткого народа! Да здравствует таваришч Гоце, неутомимий борец комунистического фронта КГБ за просперитета Советской-Руской Болхарии! Да здравствует мир во всем мире!

 2. Трябва да се направи списък с агентите на ДС и най отгоре с големи букви да е името на наш гоце. И щом токова настоява, нека пише кой с какво се е занимавал.

 3. Всичко е безкрайно точно казано. Браво за статията! Макар, че напълно заслуженото, като смисъл и асоциация “Абвер”, все пак съвсем незаслужено “величае” една жалка креатура, “отроче” Гоце Първано-Архарсково. По – приляга Абвзвер или най-добре шопския му вариант Абвдзвер!
  Поздрави!

 4. Паметника на съветската армия в София и президента на Ръ Бъ-агент Гоце са най високите тиранични символи, на недосегаемата тоталитарно-мафиотската власт в България и затова трябва да бъдат демонтирани заедно, ако искаме сериозно да освободим Българското си отечество, от мафията на ДС-ОЛИГАРХИЯТА.Хората в България трябва да разберат че мирната битка за свободата на България не е битка между червени, сини и пембени гласоподаватели и партии,защото тази предстояща мирна битка ще е битка между Българската Нация и мафията на ДС-ОЛИГАРХИЯТА.

 5. Сравнявам сегашната ситуация с кълбо прежда, на което не можеш да му хванеш края. Виждаш нишка, издърпваш – скъсано. Хващаш друга. И тя така. В този случай кълбото и къделята трябва да се изхвърлят като непотребни, а предачката да яде пердах с хурката до посиняване на хурката.

 6. Пристигайки у нас американският посланик Н. Пр. Джеймс Уорлик цитира Вазов на български език …
  На 21.05.2010 г. Бойко откри паметник на Вазов в Италия …
  Какво прави Гоце на 21.05.2010 г. ? Защо Гоце не откри паметник на Патриарха на българската литература ? Защо Гоце на 09.07.2010 г. не произнесе реч по случай 160 – годишнината от рождението на Вазов, а вместо това беше на волейболен мач във Варна ? Това не е ли форма на неуважение към Вазов от страна на Гоце ?
  Може ли един / бивш / кадър на ДС да се самоопределя като възрожденец, а да не уважава Патриарха на българската литература и неговите произведения ?
  Гоце не е дал и 1 % от това, което е дал Вазов на света !

 7. Много добра игра на думи с абревиатурата, отделно че на немски език думата “Abwehr” означава “защита” или “отбрана”. Дано наистина дойде ден, в който другарите да преминат в кръгова отбрана. Все си мисля, че те отдавна се отбраняват с тактиката “атаката е най-добрата защита”.

 8. Защо трябва да “подават оставка” само посланиците!!! гоце е олицетворение на държавата – тй трябва да бъде махнат незабавно от този , натоварен с толкова символичност, пост !!! ОТВРАТ !!!!!

 9. От г-н президента се искаше само,
  при тежката бременост на България,
  да предотврати помятане,за което
  завоалирано или честно,отдавна предупраждаваха знакови фигури от Левицата.
  От него не можеше да се искат равностоини умения,като тези на А.Батенберг I,Фердинанд I,Борис III или късния Симеон II,но е зла поличба,да се вържеш като премиер на една порочна игра:
  …..танто за кукуригу!!!………
  Ако депутатите от ГЕРБ ме четат,е най-добре да си стегнат ташаците и да помогнат на своя лидер,да излезе с чест от Историята,така както го е направил навремето Д.Пешев по еврейския въпрос или А.Малинов преди да изпрати 1918 г.,А.Ляпчев за Солунското примирие.
  Все ще се намерят зевзеци,които “умно” да отклонят Б.Борисов от още по-знаково поведение,но и равнището по линия на МВнР или НС,ще са достатъчни на 9 януари за неразривна връзка между думи и дела,за да ни повярва светът.

 10. Реалната оценка на която трябва да се даде на Гоце Първанов е :
  http://www.mediapool.bg/show/?storyid=173879&srcpos=13
  “…Изследване за връзката между доходите и щастието сочи
  България е най-тъжното място в света
  17 Декември 2010

  И още
  http://www.dw-world.de/dw/article/0,,3806575,00.html

  Култура и общество | 21.11.2008
  Най-нещастни в Европа са българите

 11. Днес пред българския народ стоят три неотложни задачи:
  Първата – да демонтира Паметника на Позора български /по известен като Паметник на Окупатора/,за да покажем на света,че вече не сме Троянския кон на Москва в Европейския съюз.
  Втората – да извърши много закъснялата лустрация от всички държавни длъжности на всички офицери,служители и агенти на комунистическата Държавна сигурност,за да покажем, че има някяква промяна в политиката на страната.
  Третата – импийчмънт на Президента на Р.Б., за да засвидетелстваме необратимост в новата политика, като морално осъдим най–главния виновник за днешното безизходно положение на българския народ.
  Само политици, които застанат и зад трите принципа, имат място в управлението на държавата.
  от Канада – Петър Драгулев

 12. Иво,защо не работиш вече в БТВ:)Прекалено си жалък, за да се занимава Първанов с теб:)

 13. Защо никой не пита за липсващите страници от досието на Гоце???
  Нали точно за това е номерацията – за да няма липси. Тогава Гоце каза че липсата на страници от досието му било “Нормално”!

 14. fest,да не работиш в БТv е комплимент за работата ти

 15. До TORRO: НЕ СЕ ПИТА ЗА НЕЩО, КОЕТО Е ПОВЕЧЕ ОТ ЯСНО – ДОСИЕТО Е “ПРОЧИСТЕНО”, НО ТОВА НЕ ЗНАЧЕ ЧЕ ЛИПСВАЩИТЕ СТРАНИЦИ СА УНИЩОЖЕНИ! АКО НЕ СА У НАС, ТО ТЕ СА В МОСКВА!!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.