Българофобията на една рус(к)и(н)я

Омръзнало ми е да ни вменяват русофобия само защото се опитваме да опонираме от чисто човешка гледна точка като свободни хора на лъжите и манипулациите, свързани с историята ни. Поне веднъж може да се запознаете с българофобията като руски начин на мислене. Публикувам изблика на българофобия с всичките му атрибути, за да няма съмнение в неговата автентичност.

Ето какво ми пише афектирана рускиня:

рускиня
martina62@yandex.ru

“Предварително искам да помоля всички, които четат поста ми,за адекватно възприятие на думите ми.Това, че съм рускиня, не означава, че съм в опозиция.
Ака паметника на съветската армия за вас е само символ на комунистическа окупация- демонтирайте го решително, без да искате никакви разрешения от посолството ни. Това е вашата страна и вие решавате какво ще почитате и на какви богове ще се молите.Аз даже имам желание да се прсъединя към вас.Но логично би било да издигнем паметник на противоположните сили – на хитлеровската армия.Но вие това няма да направите. Вие бяхте съюзници на Хитлер и вие го предадохте със спасение на евреите ви.И за това паметника на съветската армия ще возкръсне в Израел.Демонтирайте не паметници а грешните чипове в главите ви.Краката на Христианството и Комунизма растат от едно и също място.И със тези крака тези чудовища расхождат се по планетата ни и развалят съзнанието на хората.За да предупредя вашето негодование малко пояснения:
Православието – това е нашата исконна религия и връзка с нашите Богове.Това е знанието, светлината и връзка с природата и космоса.
Христианството /както и комунизма/е големия опиум за народа/
Православно Христианство е отровна духовна храна за православни народи от нечисти ръце на иудаизирани свещеници.
Докато не разберем това цял живот и цяла вечност ще попадаме „то в говно,то в красную армию“.Спирам да пиша, че нямам време. Може би някой ден пак ще пропиша.За сега всичко добро ви желая.”

Отговорих й следното:

Към рускиня:
“Презрението, с което се изказвате за „нас“ ( т.е. вкупом) е вдъхновяващо за всеки от нас, който наистина желае България да се освободи от лъжата за комунизма като свобода, дарена от Сталин.
А на вашия посланик не се молим – само ви се иска да е така, за да ни видите унижени още веднъж ( понеже не ви стига всичко останало, на което сте ни подлагали – именно такива като вас, с вашето мислене).
Съюзници на Хитлер също не сме били вкупом и това, че мислите обратното, е показателно за колективното наказание, което ни е наложено от вашата комунистическа държава за нещо, за което целият български народ не е виновен. По същата логика ( налагането на колективно наказание) Сталин депортира хиляди българи в конски вагони от родните им домове в СССР ( където са докарани десетки хиляди българи като роби от руските войски след руско-турските войни през вековете,за да населяват и облагородяват руските пущинаци).
И никакво извинение не сме чули до днес за този геноцид. Което не ви пречи да се перчите с имперското си самочувствие на господари, които ни заклеймяват, че не сме ви достатъчно благодарни.
Идеята за колективното наказание е сталинско-хитлеристка и вие сте представителна за нея в наши дни.
Впрочем Хитлер е ученик на Сталин. Той наследява концлагерите и масовите братоубийства от Ленин, който пък още краси красния ви площад със сифилистичното си изтърбушено телце.
Какъв ви е чипът, интересно, за да ви харесва тази смрад, която се носи от милионите неоплакани жертви на комунизма в собствената ви страна?
А после, след такива изяви, се чудите, че имало нейде русофобия. Вие си я създавате.”

И други отговориха на „рускиня“:

Тео

“Към госпожа „Рускиня“
Уважаема госпожо, защо от всичко, което написахте излезе, че българите са предатели и тъпи, най-важното нещо е християнството (може би защото все пак достатъчно близко заменя суеверието на комунизма) и за всичко останало са виновни евреите?
Както четете, ние, българските участници си казваме „правиците и кривиците“, обвиняваме си се един-друг и се стремим да намерим варианти за излизане от проблемите си. Опитайте се и вие да погледнете към себе си, но не с кривото огледало на самовлюбения. Помислете трезво, дори и да не е трезвено, но погледнете към себе си? С какви основания давате съвети на целия свят, след като не можете да оправите вашата гигантска държава, която по чисто стечение на обстоятелствата има всички природни дадености? Може би единствената липса, според мен, е липсата на човешки фактор. Иначе нямаше да се молите на природните стихии като неандерталци, а щяхте да сте водеща държава. Разбира се изключвам въоръжаването. Посочете нещо друго! И не ни обръщайте вниманието върху великата си духовност – няма такава. Няколко автора – композитори, писатели, поети и художници, които нито по бройка, нито по талант са нещо над останалите си колеги от целия свят. На всеки ваш „велик“ всеки може да посочи поне по един равнозначен от всички страни на Европа и Америка. Така че, без да се съмняваме и оспорваме таланта на големите руски автори, те не са нещо повече от другите! Но ако се поровим из статистиките ще открием, че почти във всички социални сфери Русия е далеч след средата на световните класации, което не е нормално при тези територии и природни богатства. Тогава идва единственото обяснение – човешкият фактор, лесно податлив на промиване на мозъка и готов да робува без да се съпротивлява. Говаря за човешката същност, а не за политическата съпротива, която е безмислена, ако се съпротивляваш срещу лагерите на Хитлер, а с готовност изгниваш в сталинските „почивни бази“ на Гланото управление на лагерите.
Моля ви, прочетете Маркс и Ленин по-внимателно и подредете правилно причинно-следствените връзки в историята.”

43 мнения за “Българофобията на една рус(к)и(н)я”

 1. “Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….” Русчук, 1-й Март 1886 г. З.Стоянов

  Какво друго можем да кажем?

  За споровете около Втората Световна- няма да коментирам, аз не съжалявам и не изпитвам никакви угризения за “съюза” ни с Хитлер, главно защото ние отговаряме само и единствено за нашите действия, а нашите действия са едни от най-благородните в тази жестока война.

  Русия обаче доминира България с три наболяли теми:

  1. Освобождението (от осман. влад.)
  2. Панславизмът (славянството)
  3. Панправославието (православието)

  Рядко се позовават на “освобождението от фашистка власт” защото знаят, че има мнозинство в България които прогледнаха истината, ако не за трите горни мита, то за този за комунизма.

  Обаче другите три коза ги хвърлят винаги, когато желаят да ни приковат в играта на белот, която въртим с тях от както ги има.

  1. Освобождението…

  Каквото и да е, не е освобождение, т’ва е доста стара вражда между Османлиите и Русия, в която Русия губи често морските битки (Кримската война предимно) и единствено може да се реваншира по земя и то през къде другаде, ако не България?

  2. Панславизмът
  От както съществуват тия “славяни” (1848-първият панславянски събор)ние и русите сме “братя”… които разбира се изглеждат различно, имат различни древни традиции и научно-доказани различни “етногенезиси” ако речете.

  3. Панправославието

  Русия от доста време има комплекс да бъде трети Рим (след Рим и Константинопол) та след падането на Константинопол, Москва става голямото сирене що става въпрос за православие. И разбира се започва да го износва в промишлени количества.

  Днес разликата беден/богат в Руската Федерация е същата каквато е била и през империята и през комунизма. От начало до край-нула!

 2. Много добре.Истина е,че във всички класации,свързани с човешкия фактор,Русия е аутсайдер в цивилизования свят.А в най-важната -човешкия живот-е абсолютно последна.Защото с 59.5год живот на мъжете си трудно конкурират и Африка.Това не е било в България и в турско.Очевидно геноцидът там продължава.Правопропорционално на броя на милиардерите.И със световното им лидерство по убийства,самоубийства,употреба на хероин,детски самоубийства,алкохолна смъртност,смъртност от сърдечно-съдови заболявания,убийства на журналисти,авиокатастрофи и т.н. и т.н.

 3. Чудесна и много изразителна дискусия! Така е: масовият руснак с имперско-“православно” съзнание изобщо не уважава българите, “братушките”, ами ги презира.

  Прочее, и за какво да ни уважават? След като ний самите не се уважаваме, което си личи по това, че все още държим паметници на собствения си окупатор и душителя на българската свобода?!

  Искам да отбележа и нещо друго, което силно ме впечатли в словоизлиянието на другарката-рускиня. Тя без смущение демонстрира все същата комунистическа ненавист към другомислещия, към личността, имаща смелостта да мисли както намира за добре, ненавист, същата злоба, която обаче в днешно време е беззъба и жалка, а не страшна и жестока, каквато е била по времето на разцвета на първосортния комунизъм – сталинизма. Сега таваришчите не могат да ни изправят до стената и да ни пуснат по един куршум отзад в тила, в което се изразява и тяхната непоносима жизнена трагедия.

  По тази, не по някоя друга причина, нашият другар Гоце Перванович е така пристрастен към “ловуването”, към безсмисленото убеване на животни: понеже не може да разстрелва демократи и “костовисти”, понеже, за жалост, е лишен от това така сърдечно копняно удоволствие, он, героят от Сирищник, си излива злобата към човеците като стреля по глиганите, по вълците и по лисиците – а също и към узбекските козли-архари.

 4. Имам приятел руснак, доста интелигентен пич. Не може да понася комунистите, дядо му е изгнил в лагер в Сибир, където е изпратен без много ясно обвинение. Говорим си по много въпроси и се разбираме прекрасно, но има теми, при които в него сякаш започва да говори друг човек.
  Сталин е бил абсолютен сатрап, болен мозък, но не можело да се отрече, че е бил силен човек и когато е било необходимо, е водил държавата със здрава ръка. Сега го гледаме по един начин, но тогава било друго време и явно така е трябвало…
  Путин може и да имал кусури, но бил върнал самочувствието на Русия след Елцин…
  Велика чест и слава на дедите им, които с невероятни усилия и лишения, които умът не побира, са усвоявали Сибир. Питам го чий са дирели там и това “усвояване” не изглежда ли като реки от кръв? Сибир (и не само) преди “усвояването” е бил населен, съвсем не с руснаци… Цялата работа ми прилича на “усвояването” на американския континент от Кортес и др. Той се хили и се съгласява, но каквото било – било, важното е, че накрая всички са доволни и живеят във велика страна…

 5. На рускинята и препоръчвам да отиде малко на чист въздух в необятната тайга,за да и се избистри малко главата.Нейните писания за християнството,православието и комунизма са една абсолютна каша и се вижда,че жената е много заблудена.
  В такива случаи,това което може да помогне са пост и молитви.

 6. Ще повторя и ще наблегна на едно място повече; искам да се запомни следното:

  … Прочее, и за какво да ни уважават руснаците? След като ний самите не се уважаваме, което си личи по това, че все още държим по земята си паметници на собствения си окупатор и на душителя на свободата си, душителя на българската свобода?! И след като заради недостойнството си им се подмазваме така, сякаш сме им роби, които вечно било трябвало да им целуват ръцете щото, представете си, ни били “освободили”!

  Казвал съм го и пак ще го река и напиша: не може да освобождава тоя, който сам не е свободен; ако руснаците бяха такива “освободители” що тогава себе си първом не бяха освободили?! Щом ний считаме за освободители народ с такава робска психология като руския, представете си тогава ний самите какви сме?

 7. Вашето, е погрешно самочувствие госпоожо, при среща с непреходни истини,но не е по-различно от това
  на сложната прическа на кокетка,
  попаднала в проливен дъжд,
  превръщаш пройзведението на коафьора в мокра коса,когато аромати,белила и червила са отмити.
  Тъй като явно не бързаме,
  разгледайте ученията на Дънов,
  Иисус,Буда,Мойсей,Мохамед,Орфей,
  Кирил и Методи в т.ч и др., за да разговаряме равностойно.
  Избрявам горните,за да не се налагат балкански измерения и злополучни анализи на Вашия Азиатски департамент в МВнР,който така и не проумя,че при повече прозорливост можеше и да бъде избегнато зорлем натрапено отчуждение през последните 150-200 години,което не заслужава волжска България.

 8. Нямам намерение да анализирам психопатологията на случайни рускини, коледно време е, а аз съм в отпуск. Онди ден, обаче отново преживях едно от най-неприятните неща, когато съв в Европа – да седиш до руснак на летището или в самолета, когато той непрекъснато сумти, върти се насам-натам, бута се, за да има повече място за него, гледа те като че ли си му откраднал портмонето. Или пък се намираш до група руснаци, които “разговарят” помежду си; дълго време си мислех, че искат да покажат надменност и пренебрежение, като не се съобразяват с другите. После се убедих, че просто социално приемливото поведение е нещо чуждо за тях. Много е неприятно да срещнеш руснаци в Европа, защото са диви, невъзпитани, брутални и асоциални.

 9. Niama vreme za gornoto. Sorry!

  Obache pozdravlenia na g-n Indjev za uchastieto mu tazi sutrin v predavane na TV7! Mnogo neshta biaha kazani i chuti, koito ima ushi.
  Zdraweite g-n Indjev!

  Obache mojeshe da se spomene po temata ubiistvoto na Georgi Markov.

 10. Наскоро, по повод един празник, имах възможността да побъбря с едно симпатично семейство емигранти, живеещи в близост до Брюксел. Ето така приблизително изглеждаше разговора ни:
  (аз) – Виждам, че не сте белгийци, от къде сте?
  (те) – От Украйна.А Вие от къде сте?
  (аз) – Българин съм.
  (те) – Нали няма да искате да говорим на руски? (смеейки се)
  (аз) – Че защо пък точно на руски?!
  (те) – В Украйна България се брои като 16-та република на СССР…
  Цялата ми любов към Достоевски, Чехов, Булгаков и т.н., заседна на гърлото ми като стоманена слюнка, която така и не можах да преглътна до края на вечерта.

 11. Товариш Рускиня, на вас дърветата ви пречат да видите гората. Просто се вгледайте в белия сибирски лист, върху който изписвате думите срещу България и ще видите, че буквите са еднакви с българските. Преди повече от век български свещеници са ограмотили вашите прадеди, научили са ви на четмо и писмо, за да можете днес да се гордеете с писателите си Чехов, Тургенев, Толстой, Гогол, Горки и пр. Но ако руската пропаганда ви е промила мозъка, като ви е казала, че Петър I измислил азбуката ви за да ви повдигне имперското самочувствие, това не е причина да изпитвате омраза към българите. Но ако греша – то вгледайте се по-внимателно в това, което излиза под перото ви.

 12. След коментара на Велизар се убеждавам все повече, че да си руснак си е патология. Изобщо никой да не ми говори за дух и култура, защото следващата случка е с московски музиканти, а диригентът им от Мариинския театър. Разликата с появяването им в автобуса се усети почти светкавично с търкалящите се мръсни чорапи и празни чаши по пода–добре, че бяха само 8 на брой–макар и с претенции на големи / като съвеЦки джуджета / музиканти. Освен със зле прикритите намеци за превъзходство и почти безспирните тостове и пиянски остроумия се нагледахме и на руски филми –тип Никулин и подобни бездарни скечове и плагиатства. Идеята беше проста–докато се наливат трябваше да се носи руска реч, дори от видеото, макар, че почти никой, дори от тях не го гледа–докато все пак мнозинството българи сложихме край на това безумие. Колко трябва да промит и нагъл за да заявиш / една от гореспоменатата пасмина /,като контрааргумент срещу нашето брожение, че ние трябвало да сме им благодарни за рускотурската война–макар, че тя да употреби по-патетичен израз.

 13. Hei Velizare,prav si za grupata rusnaci,ama za6to ne se poglednem i nie.Predi okolo 20 dena se vra6tah v Bg (na 04/12),na Gatwick dobre po4erpena grupa “na6enci” slu6a6e mo6tno 4alga-naloji se 3(tri) jeni policai da im izklu4at kasetofona,otstrani do tiah edna bulgarka oblizva6e kapa4kata na kiseloto mleko.Mai Bai Ganio si e vse o6te Bai Ganio- i v 21 vek.

 14. До едната рускиня:
  Уважаема госпожо,
  Моля ви нямайте наглостта да интерпретирате нашата история по начин, който да оправдава наличието на паметници и др. на съветската армия в България. На достатъчно много хора е ясно, че Русия ни е ПОРОБИЛА след втората световна война – факти бол.

  Относно православието – въпрос на вкус, философия и гледна точка, но за мен лично религията каквато и да е тя не е критерий за приятелство, братство или връжда.

  И най-сетне ви умолявам да престанете да избивате руските си имперски комплекси и да се опитвате да вменявате на този или онзи какви добрини, каква култура, прочее сте дали подарили и тн. Щото само при спомена за някои битови стоки на които пишеше “Сделано в СССР” откровено ми се гади.

 15. Особено впечатление прави национализма който изповядват руснаците- те са най-великите, най-силните и най-умните, вероятно поради възпитанието, което получават в училище и в къщи. Питам се не правеха ли същото нацистите в Германия и не се ли отглеждат сега в Русия поредните нацисти, претенденти за света? Путин им бил върнал самочувствието , но как – като извърши геноцид над един малък народ като чеченците. Да демонстрираш нов нацизъм в наши дни е висша форма на примитивизъм. В същото време правиш опити да поставиш цяла Европа в икономическа зависимост чрез газ и петрол, като купуваш политици като Шрьодер и Берлускони. Не е ли време да се появи един нов Солженицин, който да опише новата стара evil empire.

 16. Само на мен ли ми се струва, че рускинята иска да каже, че бутането на ценния им паметник, няма да промени нищо, а че трябва да се бутнат паметниците в чугунените глави с промитите мозъци?

 17. Достойни отговори, част от моето мислене, близки до българската ми душевност. Госпожата какво ли прави тук в България? Може би по комунистическо време е дошла, ставайки съпруга на наше момче, обучаващо се в руските учебни заведения? Не искам да се връща времето на тоталната ни зависимост от примитивизма на руснаците. Нефтът и природните им залежи не развиха у тях икономика и напредък .Останаха си несвободни и в днешно време напълно путинизирани.Като източник на суровини и необятна територия са обект на усилията на САЩ да се постигнат допирни точни в някои области. Пожелавам на руснаците да напреднат в мисленето си , в икономиката и в стремежът за мирно развитие на Планетата Земя. Всичко друго , което до сега са демонстрирали пред света е п р и м и т и в и з ъ м !

 18. Обстоятелството,че по толкова деликатна тема ядрото от трезво мислещи съфорумци,доказва правотата на Вашите усилия г-н Инджев,няма как да не бъде окачествено като укрепване духа
  на прозападна и производителна
  България ,считано от 2007 г.
  Бях дълго време,меко казано в незавидно здравосолвно състояние,
  но ако управляващи не отлагат
  повече “възраждане на Десетката”,
  ведно с по-заслужили от мен,
  разчитайте на първата възможност,
  да споделим какво налагат к а р д и н а л н и проблеми на едно
  болно общество,което не вижда “листопада” в своя собствен двор!
  Тъй като Бог не е питал,нас и руснците,кого да имаме за съседи,ще бъдат и з в е д е н и основополагаши теми с които българското племе се сблъсква вече повече от 200-300 години,
  считано още от Михаил Шишман III
  А това вече е повече от една магистрала,та била тя Тракия,
  Хемус или Люлин.

 19. КЪМ Г-ЖА РУСКИНЯТА.Токущо прочетох че в Русия официално ще се чества ДЕНЯ НА ЧЕКИСТА!Госпожо,моля опитайте се да преброите на пръстити на едната си ръка демократична държава,в която се чества като празник деня на ТАЙНИТЕ СЛУЖБИ.В Русия днешното ФСБ е пряк приемник на модела и философията на КГБ и предхождащата ЧК.А каквото сътвориха последните две,особено,би трябвало да Ви направи по-скромна в съжденията си и съпоставките на България и Русия/не говоря за религиозният аспект,въпреки че и върху Религията, и Съветските и българските спецслужби-ДС,наложиха железният си юмрук/.Манталитет на народ като руският,който празнува споменатият празник,никак не се вписва в безпорно богатата руска културна история!…Плодовете от това което ни оставиха руските, и особено-съветките освободители,с РЕШАВАЩОТО участие на БГ русофилите ,начело с “железния юмрук на БКП-Държавна сигурност,продължаваме да берем и днес,ставайки пример за неодобренито на Европейците, а не на хора с все още тоталитарно мислене и възвеличаване на идоли като ПУТИН! Така че ПО-СКРОМНО, и не забравяйте историята с убийството на Литвиненко в Лондон…!!

 20. Не знам с кой акъл в Израел ще издигат паметник на Сталин(Червената армия),като има доста сведения ,че доста евреи са сдали богу дух именно
  под давлението на генералисимус Йосиф Висарионович?!

 21. Велик си Кардинале.Ти и Иво сте двете причини да бъда в този блог.

 22. През 1942 година съветска подводница потапя българския кораб “Струма” . Загиват 767 души евреи и българи.

  Нека в Израел направят паметник и на това!

 23. Това не е българофобия, а нормална адекватна реакция…На руснаците им е все едно какво става и ще стане в България, така че за фобия не може и да става дума.БГ още не е дораснала до това, че спрямо нея някой да има фобия…Фобии има само в България – най любимата им е РУСОфобията и тази параноя се превръща в стил и смисъл на живота.

 24. Не можах да прочета както в статията така и в коментариите няколко световноизвестни факта.1) Българския народ никога не е имал проблем с руския народ,а с неговите управници.той самия има проблеми с тях.2) Ние сме дали на Русия и народа й писмеността.3) Ние сме дали на Русия и народа й православието и първия руски патриарх Киприан е българин.Това го пише по всичките им исторически източници.Това значи,че да дадеш на народа писменост и религия,ти го правиш нация и решаваш неговата държавност.За това Русия докато съществува не може да се издължи. Тези факти трябва ежедневно да се повтарят на родните политици и обслужващи ги журналисти за да не целуват гоешната ръка и да се молят на решни идоли.Това трябва да се обяснява и на всеки срещнат руснак или рускиня за да намаляват писанията и изказванията като на цитираната по-горе.

 25. Кундера пише, че когато “Червената армия” нахлула в Чехословакия през 1968г., всички табели от улиците били свалени от гордия чешки народ.Затова армията дълго се лутала докато превземе радиото, телевизията и други обществени сгради. Как ли би изглеждал паметник на една лутаща се армия?

 26. Как я познах тази дама, че е от партиина школа, като пише-“Православието – това е нашата исконна религия и връзка с нашите Богове.”
  Защото Бог е един!
  Само езичниците и ЕДИПкомунистите имат много богове.

 27. Към @:

  Чудесно, страхотно, великолепно е да си види как разсъждават българските патриоти, за които “България не е дораснала” за честта да бъде забелязана, камо ли пък мразена – толкова е малка, нищожна и жалка България за българските патриоти, за които Русия е толкова любима…

  Не слагам думата патриоти в кавички, защото защитниците на Русия (от България) в България май са повече от идиотите, които си позволяват да поставят България преди Русия.
  Който е Большинство тук има предимство – така е по кръчмарските критерии да се мерят на килограм “нещата”.

  Ето така обичат България любещите Русия и се хвалят с това, но някак гузно,анонимно.

  “Обичам” когато моите сънародници защитават Русия от България и от мен!

 28. Толкова шум и коментари по повода на изказването на някаква явно не съвсем адекватна жена, която сама не знае какво е искала да каже.
  Освен това по изразните и средвства и прочее съвсем не прилича да е рускиня

 29. Към Иво Инджев:
  Уважаеми г-н Инджев!
  Никога не съм се замислял дали съм патриот на България, от доста време вече не живея в БГ (живея в Русия и не държа на своята анонимност). Но сигурно имам и аз патриотични чуства, и мисля че за да обичаш своята страна това не е само да търсиш виновника в проблемите и след куп изминали исторически събития, а още и трябва да си обективен. Обективноста състои в това че сегашна Русия НЕ МОЖЕ да бъде отговорна за престъпленията на предишния и режим. Тя самата доста е пострадала от този режим…

 30. Към Климент Николов:
  Сега българския народ има проблем не с управниците на Русия, а със СВОИТЕ управници и от това че българите отпреди хиляда години (замислете се само!) са направили благата на Русия под номера 1), 2), 3) проблемите на България от това не намаляват!

 31. към @:

  Изглежда не разбирате колко е абсурдно да говорите за правата на Русия да бъде защитавана от мен.

  Като е пострадала Русия, да си направи равносметка, но това не е основание друг пострадал да си търси правата.

  Това ли е да “си обективен” – да признаеш вината за поляците в Катин( защото поляците са борбени), но да не допускаш българите да получат поне малко справедливост( защото такива като вас продължават да пледират да си мълчим, да се примиряваме и да обичаме повече друга държава, дори и да е винавна за ноложеното ни от нея колективно наказание за десетилетия напред).

 32. Не знам дали става въпрос за момент от типа “lost in translation”, но откога да спасиш евреите си е “предателство”, както пише госпожа рускинята? В този ред на мисли винаги ми е било странно по темата за спасението на еверите ни как редовно като се спомене този безспорен успех на българското общество, веднага излиза някой и казва “не е вярно, 15 хиляди български евреи от Беломорска Тракия и Македония са изпратени в лагерите на смъртта”. Да, така е, но не е ли все пак повод за гордост, че само ние и датчаните сме успяли да се противопоставим на депортацията? Някак си се създава впечатлението от типа “абе, успяхте, ама не съвсем”, което дълбоко ме възмущава.

 33. Вие май нищо не сте разбрали от писмото, тази не е християнка. Тя е от модерните напоследък езичници, дето се молят на Перун и другите им стари богове. Те на това викат “традиционно православие” или “ингилизъм” или”ведичество” и т.н.
  Тези са по-диви нацисти и от немските едно време.

 34. Реално в Русия е управлявана от същото лоби, което сега управлява в УСА начело с Банк ЪФ Федерал Ресерф.
  На никой не му беше позволено да изследва финасовите потоци между (Сащ и Германия) след 2 та световна война или между Сащ и СССР по времето на студената воина, те никога не спряха

 35. Леле мале:
  “Краката на Христианството и Комунизма растат от едно и също място.И със тези крака тези чудовища расхождат се по планетата ни и развалят съзнанието на хората.За да предупредя вашето негодование малко пояснения:
  Православието – това е нашата исконна религия и връзка с нашите Богове.Това е знанието, светлината и връзка с природата и космоса.”

  Щях да кажа, че по-големи глупости не бях чел, но нямаше да съм прав. Наскоро научих, че на места в Русия имало дори…. ИКОНИ НА СТАЛИН!

  Искам само да кажа, като осъзнат и практикуващ Православен християнин (доколко съм “добър и примерен” е друг въпрост), че Комунизмът е Антихрист(иянс)ка идеология, идеология на злото. Един осъзнат християнин не може да бъде едновременно с това и осъзнат комунист.

  Дано най-накрая го махнат тоя паметник, наречен много точно от г-н Инджев “ПъКъЛъ”. За мен комунизмът е толкова голямо зло, ако не и по-голямо, от националсоциализма (последният погрешно квалифициран като “крайнодесен” и “фашистки” режим – нацизма е чадо на марксизма, затова е и националСоциализъм.)

 36. … да не говорим, че Православието не е никаква “връзка” с, както въпросната уж “православна” рускиня се е изразила, “нашите богове”. Православието е вяра в Един Бог, Личностен и Триединен. И не е идеология, за разлика от комунизъм, нацизъм, фашизъм, и останалите разновидности на марксизма… Затова не приемайте, че думите на въпросната “рускиня” са думи на Правослаен християнин. Това са думи на един руски националист, а много националисти (не само в Русия) са уж “православни” именно поради своята национална принадлежност, без да са осъзнати християни, защото Православното християнство е наднационално. За него няма “ни йудеин, ни елин,” ни руснак, ни грък. Затова не пречи да видиш животно като “православен комунист” например (който даже рисува “икони” на Сталин.)

 37. (Последна вметка, жалко че не мога да си редактирам коментара: употребявам думата “животно” по-горе само в образенн смисъл, такъв е изразът, а не принизявам буквално човешко същество с животно…)

 38. ДРУГАРКАТА ТОЛКОВА Е НЕОСВЕДОМЕНА ПО ОТНОШЕНИЕ НА ИСТОРИЯТА И ТОЛКОВА ОЗЛОБЕНА, ЧЕ НЕ СИ СТРУВА ДА И СЕ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ!!! НАЙ-ДОБРЕ БИ БИЛО ДА ИМ СЕ ПОДАРИ ТОЗИ “ПАМЕТНИК” НА НАЦИОНАЛНОТО ПРЕДАТЕЛСТВО И ТЕ ДА СИ ГО ТАЧАТ КАКТО ИСКАТ!!!!

 39. има чудесен руски виц за комунизма, знам го поне от 1986година. Имах нещастната съдба да живея 11 години в дълбоката руска провинция, та за вица:
  ” октомври 1917 година. Петербург. В дома на дъщерята на убит декабрист. Навън необичайно движение на хора в студената октомврийска нощ. Дъщерята на декабриста с интерес наблюдава през прозореца. До не прислужницата й.
  Дъщерята на декабриста попитала:
  – Маша, какво става? Какви са тези хора?
  Маша въодушивена казва:
  – Барыня, това е революция!!!
  Дъщрята не по-малко въодошевена и щастлива пита:
  – За какво се борят тези хора?
  Прислужницата отговаря:
  – Борят се да няма повече богати!!!
  Дъщерята се разплакала и казала
  -А баща ми умря борейки се за това да няма повече бедни

 40. Вие тука правите от мухата слон. Толкова шум и далеко отиващи изводи от неадекватните климактерични писаници на някаква дама.
  Действително както по-горе отбеляза един потребител тя не е православна християнка, а от модните езичници- перунистка или тангристка, които освен другото имат и стабилен антисемитски уклон и това и е явно главната болка и позив.
  Освен това както отбеляза друг потребител тя не изглежда да е рускиня пишеща на български.
  Пощенския сървър Yandex генерира стандартно имената- 62 е явно годината на раждане, а що се отнася до Мартина това съвсен не е типично руско име. Лично аз в Русия не познавам нито една такава. Има Марта, което произлиза от по-архаичното Марфа, но Мартина …. повече прилича на български вариант.
  По повода на паметниците азкато московски агент какво мога да ви кажа- ако толкова ви пречат и смятате, че това ще ви помогне- бутайте. Не мисля, че и в Русия някой особенно ще се загрижи и възмути от тоя факт. Може някоя от дребните радикални комунистически партии да се поупражнява в риторика по тоя повод, ама на кой му пука от техните приказки.

 41. По повода на паметниците аз като московски агент какво мога да ви кажа- ако толкова ви пречат и смятате, че това ще ви помогне- бутайте. Не мисля, че и в Русия някой особенно ще се загрижи и възмути от тоя факт. Може някоя от дребните радикални комунистически партии да се поупражнява в риторика по тоя повод, ама на кой му пука от техните приказки.

  100% съм съгласен с това!

 42. Ех,господин Инджев…то това ако е българофобия тази рускиня с мед да я намажеш.Погледнете ако ви е любопитно какво става и се пише на форума на господин Абашев.А най-лошото е,че на такива хора,които не знаят нито кога,нито къде живеят се дава българско гражданство!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.