Паметникът на съветската армия се наклони

За първи път българската държава се произнесе по статута на Паметника на съветската армия в София. Ето отговора на министерството на културата на писмото на инициативния комитет за демонтиране паметника на съветската армия в София, в което предложихме министерството да приюти паметника в планирания от министър Вежди Рашидов музей на комунизма.

“Уважаема г-жо Маринова,
Във връзка с предложения проект за демонтиране на паметника на Съветската армия, заведен в Министерството на културата с № 05-00-0028/24.11.2010 г., Ви информирам за следното:
По смисъла на Закона за културното наследство паметникът на Съветската армия не е недвижима културна ценност.
Като монументален паметник, намиращ се на територията на гр. София, той е на разпореждане на Столична община.
Препоръчваме да адресирате представения проект към съответната институция. Адрес: Столична община, ул. Московска № 33, София 1000.
д-р Тодор Чобанов
заместник – министър”

Българското министерство на културата смята, че паметникът на съветската армия “ не е културна ценност” и ни препраща за решаване на проблема с демонтиране на този паметник към столичната община, която определя като стопанин на обекта. Край на мъглявите препращания за собствеността, с които защитниците на комунистическата символика от години манипулират обществото! Готвехме се да водим съдебни дела за този статут, но се оказахме улеснени.

Формулировката на министерството е направо епохална ( не се шегувам). Защото в договора за дружба и приятелство между България и Русия от 4 август 1992 г. в т. 14 се говори за осигуряване на взаимен достъп до военни гробища и костници (което не засяга този паметник) и за “културно исторически ценности” по отношение на които всяка от подписалите страни е свободна да предприеме мерки след КОНСУЛТАЦИИ. А според тълкуванието на министерството паметникът не е и историческа ценност.

Българското министерство на практика признава сега, че този монумент е единствено и само идеологически знак на комунизма, какъвто беше и демонтираната петолъчка над Партийния дом. Това е забележително. България по този начин едностранно определя статута на паметника като “никакъв” от гледна точка на отношенията ни с Руската федерация и с това отпада най-голямото “притеснение” за демонтиране на паметника.

Набирам кураж да посъветвам отново властта от факта, че ме послуша, когато й обърнах внимание да не чака президентът Първанов да отзовава посланици от дългия списък на ДС, за да освободи като реципрочна мярка от поста му министър Божидар Димитров заради агентурното му минало. Речено-сторено: оставката му днес вече е приета. Божидар Димитров се връща на поста директор на Национално историческия музей ( НИМ).

Като убеден привърженик на реформите правя следващо предложение: да бъде спряно финансирането на музей на комунизма по линия на министерството на културата и паметниците на комунизма да бъдат преместени на територията на резиденция “Бояна”, където се намира НИМ. Там има огромна територия на открито и сграден фонд с необятна площ. Със спестените от нов музей средства да бъде извършен демонтажът и транспортирането на Паметника на съветската армия на отговорно съхранение в Бояна под вещото ръководство на директора Димитров. След като мавзолеят на Димитров беше заличен, това ще е справедлива компенсация за носталгиците, които ще могат да посещават паметника в неговата нова и бих казал – естествена среда, където витае духът на българско-съветската резидентска дружба.

Елате на 9-ти януари 2011-та година от 11 часа пред паметника на светската армия в София да изразим отношението си с шествие и жива верига около най-големия символ на лъжата в България!

48 мнения за “Паметникът на съветската армия се наклони”

 1. Сега вече може да бъде поздравен и г-н Инджев своето постоянството,
  настрана от следващи балансирани,
  умерени и премерени стъпки,които след обмислянето им ще бъдат депозирани в МС или Общината.
  През 1928 г.ако не се лъжа,
  знамената на неприятелска Великобритяния, се свеждат на гара
  Виктория пред челото на героя от Дойранската епопея,ген.Вазов.
  Голямо падение и нечуван срам беше,че тленните останки на главнокомандващият българската войска ген.Жеков,бяха препогребани в София с участието на военни аташета на неприятелски страни на царство България от
  Антантата.Ако тогава беше ген.А.Ангелов,щеше да отдаде чест!
  Много други са си едни путки!,но не и мъже!
  В личен план имам още по-тежки преживявания,когато при Беров ченгетата се офлянкваха и не смееха да придружат -или не-намерената във Врана стъкленица
  със сърцето на Царя Обединител и върховен комапдир на българската войска.
  Ще дойде ден,когато Историята ще бъда препрочетена за поука на бъдещите пколения,но аз и професионално не ставам за шум и паради,но ако се установи някакъв комитет,ще съдействам за точно и достойно поведение.
  А тепърва ще следват сълзи на отнесените от вихъра и така убедителният Бойко Борисов,
  един ден ще трябва да съжалява много,че не се е опрял на трезвомеслищите хора,а се е оставил да го подвеждат кадрово и завистливи мижитурки.
  Разбира се,че мястото му при демонтирането не е там,но си има ничини ГЕРБ,да присъствува и окуражи скромен журналист и строителите на бъдещата правилна България.

 2. Само се моля Богу да не вземе да остане тъй дълговечно наклонен като кулата в Пиза…

 3. Столична община няма никакво правно основание да откаже демонтирането, защото на 18 март 1993 г. с решение №2 от протокол 24, на основание Закона за местното самоуправление и местната администрация, Столичният общински съвет възложи на Кмета на София да демонтира скулптурните фигури и барелефи от паметника на Съветската армия.
  Ако Столична община е загубила решението, аз ще им дам моето копие, което е подпечатано с оригиналния печат на общината.
  Проектът за организация и изпълнение на строителството (ПОИС)е изготвен от мои колеги в СОФПРОЕК. Демонтажът се ръководеше от Зам. кмета на СО д–р Димов. Той докара от Кремиковци най–големия у нас автокран.
  Демонтажните работи бяха спряни от министъра на МВР Виктор Михайлов.
  Писмена заповед няма!
  от Канада – Петър Драгулев

 4. Направо метафорическите основи му се разлкатиха, защото той в момента не се крепи на нищо.

 5. И все пак, не мисля че един агент има право да оглавява Националния исторически музей!
  Да го оставят да открива, обявява и се разпорежда с мощи и тинтири-минтири съвместно с агентурата в Българската православна църква – нали от една цицка бозаят. А и в телевизия Скат ще е добре дошъл, прав му път на созополския откривател на българския Ерусалим!

 6. Искрено е задоволството от този отговор на съответното министерство.Последният месец на 2010г е доста наситен със събития,г-н Инджев,някои от които справедливо са свързани с Вас.Вероятно следващата стъпка на Инициативния Комитет е отнасяне на въпроса до Столична Община.Ако и оттам са доста чевръсти с отговора,нищо чудно на 9 ЯНУАРИ ОТ 11 ЧАСА да станем свидетели на демонтажа на паметника на ЛЪЖАТА.Нека да си го пожелаем!!!На КОЛЕДА ставали чудеса.

 7. Към от Канада…

  Точно така, разполагам с цялата документация по въпроса.
  Имаме запитване на тази документална база и до дни трябва да получим отговор – поне ако спазят закона да отговорят в рамките на 2 седмици.

 8. Към martanavi:

  Отнесли сме въпроса до столичната община и очакваме отговор, но светкавично демонтиране не е реалистично освен ако към въпроса не се отнесат като към събарянето на незаконните постройки в Несебър. Има всички остования за това, но дали властта има смелостта да приложи същият критирий?

  По-скоро се готвим за “окопна война”, но бихме се радвали, ако българските власти осъзнаят важността на това да покажем на целия свят и -което е по-важно- на себе си, че струваме нещо…

 9. Скъпи ми Инджев,
  Очевидно няма да доживеем момента, когато ще се научите най-сетне да не бъркате емиграцията с туризма.
  Не знам дали следите внимателно развитието на Русия от момента, в който Путин застана начело на страната. Оттогава у руснаците се възпитава едно чувство на наследство на велика империя – каквото чувство от 200 години се насажда с успех у поданиците на бившата Британска империя. Руснаците не правят разлика между паметник на Иван Грозни, Александър І и Сталин; за тях паметниците на Суворов, Кутузов и маршал Толбухин тежат еднакво. Просто защото са част от руската история. А тя е писана с кръв (това го разбирайте както искате).
  В техните очи ние изглеждаме като обикновени балкански хитреци – хем сме с Германия, ама се спотайваме от участие във войната, ама пък подкрепяме германците; е, и война им обявихме; ама и сепаративен мир с англичаните се опитваме да сключим … докато в същото време всяка педя земя се отвоюва обратно с цената на хиляди руски и съветски войници.
  Май ме изби на нихилизъм.
  Както и да е.
  Само дето ако Путин утре реши, че нещо тази истерия около паметника на Съветската армия вече доста се проточи и стана доста шумна и току виж се окаже, че нещо там в договорите с Газпром не е много ясно и току – ниж цената на газа скочила специално за нас – май тогава няма да ви видим нито на Орлов мост спонтанно да протестирате.
  Ще сте зает да връщате паметника на Съветската армия обратно на мястото му.

 10. Скъпи ми Инджев,
  Очевидно няма да доживеем момента, когато ще се научите най-сетне да не бъркате емиграцията с туризма.
  Не знам дали следите внимателно развитието на Русия от момента, в който Путин застана начело на страната. Оттогава у руснаците се възпитава едно чувство на наследство на велика империя – каквото чувство от 200 години се насажда с успех у поданиците на бившата Британска империя. Руснаците не правят разлика между паметник на Иван Грозни, Александър І и Сталин; за тях паметниците на Суворов, Кутузов и маршал Толбухин тежат еднакво. Просто защото са част от руската история. А тя е писана с кръв (това го разбирайте както искате).
  В техните очи ние изглеждаме като обикновени балкански хитреци – хем сме с Германия, ама се спотайваме от участие във войната, ама пък подкрепяме германците; е, и война им обявихме; ама и сепаративен мир с англичаните се опитваме да сключим … докато в същото време всяка педя земя се отвоюва обратно с цената на хиляди руски и съветски войници.
  Май ме изби на нихилизъм.
  Както и да е.
  Само дето ако Путин утре реши, че нещо тази истерия около паметника на Съветската армия вече доста се проточи и стана доста шумна и току виж се окаже, че нещо там в договорите с Газпром не е много ясно и току – виж цената на газа скочила специално за нас – май тогава няма да ви видим на Орлов мост спонтанно да протестирате.
  Ще сте зает да връщате паметника на Съветската армия обратно на мястото му.

 11. Към Ловеца на врабчета:

  Не си разговарям с хора, които лъжат от мое име. Това ще ни е последната раздумка, щом знаете, какво съм щял да направя ако Газпром не знам какво си.

  Не се ли научихте да не съдите по дребините си душици за другите? Боднете си го Газпром нейде…

  И не ми пука какво си мислят за нас руснаците, ясно ли е, нещастнико, който ми говориш за типичното руско презрение към нас като за нещо, което трябва да уважавам.

 12. Руснаците нямат никакво правно или морално основание да се противопоставят на демонтажа, защото този позорен паметник–плашило няма нищо общо с бандитското нахлуване на Червената армия в приятелска България.
  Бронзовият 12–метров червеноармеец, стъпил върху 35–метров пилон от витошки гранит и заплашително размахал автомат “Шпагин” към студентите от Софийския университет не е паметник на народна признателност към армия–освободителка, а е плашило на комунистически терор, какъвто друга европейска страна не познава.
  Престъпният комунистически режим го построи в най–критичния период от своето съществуване, за да всява страх и ужас от кървавата диктатура.
  В 1950 г., в качеството си на председател на Комитета за наука, изкуство и култура (КНИК), Вълко Червенков проведе конкурс за паметник на Червената армия. Спечели го проекта на паметника в квартал “Лозенец”.
  На 1–ви и 2–ри юни 1951 г. премиерът Вълко Червенков пристигна в Сливен и заедно с министъра на МВР Георги Цанков станаха свидетели на най–позорното поражение на българския комунизъм.
  Сто и десетината горяни от Втора сливенска чета с командир Георги Търпанов – един от най–великите българи, когото народът още приживе нарече Бенковски войвода, разкъсаха блокадата на 13–хилядна армия от милиционери и войници от вътрешни войски (армията на ДС).
  Завръщайки се от позорната битка Вълко Червенков отмени проведения конкурс и нареди да се изготви нов проект, като сам определи сюжета и параметрите на паметника.
  Цялата историческа истина съм изнесъл във в. “Гласове”, когато се учредяваше ДСБ.
  от Канада – Петър Драгулев

 13. Ловецът на врабчета е обикновен кремиковски чугун, който плаши, че Газпром щал видите ли да ни врътне кранчето или да повиши цените, което бай дъ уей е точно целта на Путя и петата му колона с Гоце начело. Удивява ме как българския комунист-чугун се чувства всъщност руснак и защитава руските интереси.

 14. Поздравления! Дай Боже тоя тежък бетон и гранит, дето е затиснал така безжалостно българската душа, да бъде съборен, та да си поемем свободно дъх най-сетне…

 15. По понятни съобръжения – докато върви предизикателството към президента – г-н премиерът разумно
  е избрал коледните и новогодшни празници за раздумка с г-жа Дилма Русеф,а достопочтенното МВнР е счело за много интересно,д а внуши н а д у в а н е за изключителност на протоколно
  мероприятие с “привкус” на вчесани мисли,въпреки призива на Даниел Берг,директор на ЕБВР,че бъдещето на власттта завси от морала и справнето с кризата.
  Бих добавил и от уменията,за поведение,че не сме сами и няма причини,да се излагаме по български в континент на юг от Рио Гранде,където водещите са бразилската и мексиканска дипломация,въз основа на приемствеността като траен и принципен фактор.
  Само на последните двама,Румяна Желева и Николай Младенов,бе казано какви са българскте външнополитически напъни,считано от м.май 1969 г. по повод специално Решение на ПБ на ЦК на БКП и съответно какви възможности
  има за страна член на ЕС и НАТО при утврждаване на суверенното право върху несметни природни богатства за пловин милиард население и от 15 до 40% от световните природни запаси.
  Моето дълбоко убеждение е,че съсраедоточаването върху инфраструктурните планове и проекти,ще подведе всеки петимен за популистки ласки и недостатъчно
  решен, да отстоява убедително със свой уверен почерк шанса на прозападна България,при новите условия.
  От тук и извода как завършват такива напъни,когато “Пенка” и “Ненка” си припяваят: Дилмано,дилберо…кажи ми как се сади пиперо..!
  По-скоро е тъжно,но ако някой сам иска да разбира и от “цвик” и от “пипер”,без точни и самостоятелни
  помощници по-добре да излезе от политиката.
  Страхотната работа е безшумната и невидимата,и не всичко е пари…
  Фразата е на кадет Рилски,но и той ще се припомни,че не е била гаранция за “Златно руно” и за обещаващи знаци при”залостване със змийски кости…!
  Да е жив и здрав Иво Инджев,и до още много з н а ц и,ще се стигне,но България,ще си намери правилното място…..и без “Винпром” или с “Газпром” !

 16. Побързай, “ловецо”! “Врабците” вече отиват на свършване! Ще ти остане само да плашиш полуграмотните “червени гарги”!
  Не разбра ли, ливадо некосена, че комунягите-хитреци и те вече за…рязаха русофилството – хем с Путин, ама синчетата и дъщеричките /и паричките/ на Запад. Хем любов към руското, ама “Лексус” и “Бентли” искат да карат – нещат “Лада”. Даже водката зарязаха, мамка им продажна, и на скоч натискат!
  А колкото до Путин и икономическата му политика – бъди сигурен, няма да мине много време /в исторически план/ и робите-мужици на гроба му ще пикаят. Защото, “тикво чугунена”, Путин е най страшният враг на Русия! Защото милиардерът Путин / и неговите капитали, глупако, не са в Руски банки/, за да поддържа ненаситната си свита от престъпни олигарси и да удържа кротки мужиците-мизерници, ПРОДАВА на омразния Запад ЗЕМЯТА НА РУСИЯ! ПРИРОДНИТЕ БОГАТСТВА ПРОДАВА /за съжаление стока конюктурна и ИЗЧЕРПАЕМА/!
  А пикливите си потребности от газ България би могла да обезпечи и без Путинова Русия. Стига да не я водят продажници!
  Друго не е ясно – какво ще остане да крепи руската екстензивна икономика ако се окаже, че любимият ти Путин няма на кого да продава на високите си цени.
  Запомни, червена подлого, България ще я има и без Путин, и без Газпром, и без “ловци на врабчета”!
  Мисля даже, че ще си отдъхне и ще дръпне напред ако се освободи от тях!

 17. Не съм съгласен,че не е възможно светкавичното демонтиране на паметника!Възможно е и още как! Нарича се “взривяване”! Да не остане и помен от това чудовище.Има поне още два такива мастодонта:в Пловдив и в Русе,може би и на други места,които също трябва да бъдат премахнати.Незабавно!

 18. 9-ти е неделя, по-добре е в работен ден от 16 или 17 часа! Но аз така и така ще дойда…

 19. Поздравления за напредъка на инициативата за демонтирането на паметника!!!
  Като жител на Община “Изгрев” подкрепям и предложението музеят на тоталитарното изкуство да не е на наша територия. Тъй като това е единствената община в София с преобладаващ червен електорат, респ.червен кмет, протести от рода на организираните около нарочените местности за площадки за съхранение на боклук няма да има, макар отделяната отрова от подобни монументи да е по-страшна от радиоактивно облъчване.

 20. Султан Баязид I Светкавицата и император Василий II Българоубиец нямат паметници в България. Защо? Може би на признателните български поколения не им е стигнал акъла и не е издигнал паметници?

 21. Ако започнат да строят нов музей това ще е поредното идиотско решение. Освен в Бояна аз мисля, че и бившия партиен дом е една достатъчно огромна сграда в която може да се побере всичко, включително и сегашния Исторически музей да се пренесе там.

 22. Какво прикривате г-н Инджев предложете да се изравни цялата страна до последната тухла и Вие да построите всичко както ви харвесва на вас.Стига сме харчили последните пари на данъкоплатеца за всякакви прищевки и отвличане на вниманието на българите от същността: Продължаващото ограбване на България от знайни и незнайни мошеници,далавераджии и т.н.

 23. Ако се има предвид практиката на БГ кабинета,начело с Б.Борисов,не изключвам възможността ,ако не пряко,то -косвено,чрез въздействие над Фандъкова,решението на въпроса да се протака или намери”модус вивенди” за нерешаване в исканата от нас посока!Толкова е хубаво това с писмото на зам. министъра на Рашидов,че чак не мога да повярвам,че може да се случи в обозримо бъдеще!!Във всеки случай:ПОЗДРАВЛЕНИЯ ,Г-Н ИНДЖЕВ,,ЗА РЕЗУЛТАТА /до сега/на постоянството Ви да отстоявате Вашата и на много софиянци идея за премахване на това СРАМНО ПЕТНО от центъра на София!Един положителен отговор от Софийската община за спазване на взети решения от нея,макар и от друга администрация,би повдигнало много нейната репутация!А в тази предизборна година ,това никак не е без значение!Не съм привърженик на ГЕРБ а на ДСБ,но си мисля ,че решение и приваждане в изпълнението му ще привлече симпатиите към кандидата на ГЕРБ,дори и от твърдия електорат на моята партия,към който се самопричислявам.А на ловеца на “чик чирик”ще му кажа ,да си избърше г..а с пасквила който е публикувал тук!

 24. Основното ядро от активни съфурумци е наясно,че образът на България е позавехал и обявеният стремеж нь НДСВ,да се попровят грешки от миналото е желана бъклица за коалициионно сватосване без “старите” Атака,ДПС и т.н.
  След прямия отговор даден на Росен Петров от премиера,на кого вярва или не,основателно възниква и дилемата за качествения ремонт на съюзническите легиони.
  Като се припомнят ексцесиите на много синигермета от прехода,няма да е далече деня,когато всичко ще запоне да си идва на мястото.
  Ерата на еднодневките при Желев,
  Стоянов и Първанов/8/ с повече и по-малко монтажи на Левицата,ще се поизбистри и България ще навлазе в укротена среда за добър бизнес и удачно социалзиране.
  До 2015 г. най-късно ще са започнали да дават своите прлодве и работщи инфраструктурни проекти.
  БСП ще достигне своя електорален минимум,а ДПС не би трябвало да закъснява с еволюцията си като българска партия.
  Ако не станат сириозни изцдънки и будители като Иво Инджев,ще развият ощеповече своя талант в полза на правлната България,
  когато надделее степента на политическата фрагментациа.

 25. Г-н Инджев, поздравявам Ви за успешните стъпки дотук и Ви пожелавам още по-успешни следващи, докато изглеждащото вече двайсет години като блян демонтиране на позорния болшевишки монумент не се превърне в един хубав и слънчев ден на 2011 година в реален факт! Използвам момента да припомня на съфорумниците днешната дата 20.12., на която преди 67 години младият български орел Димитър Списаревски записа със злато и кръв името си в нашата история и се пресели във вечността, защитавайки нашата столица! Лека му пръст и Бог да пази България!

 26. До ловеца на вабчета и патки.

  Чадо, прехласнато по великия руски ботуш, мокасин, патък и цървул, няколко месеца преди България да стане съюзник на Германия през март 1940-а година, любимия ти СССР подписва съюзен договор с Фашистка Германия (пактът Рибентроп-Молотов) , по силата на който разделят Източна Европа. Така Полша е разделена на 2 части едната от които се пада на чичко ти Сталин с рунтавия мустак. Той бил толкова доволен че сложил грамаден подпис върху картата. Този пакт се сключва седмици преди официалното начало на втората световна война. Фашистката армия напада от запад Полша, а две седмици след това съветските войски нахлуват от Изток и ускоряват капитулацията на Варшава. Двете армии се срещат, прегръщат се, цалуват се като първи братя. По силата на същото това споразумение между Сталин и Хитлер прибалтийските държави попадат в орбитата на Москва, своевременно окупирани от съветската армия през 1940-а. Финландия също попада руската орбита, но те за учудване на целия свят водят война и достойно защитават своята независимост от сталинските окупатори.
  Благодарение на това споразумение Хитлер си осигурява тила и вече спокойно може да влезе в конфликт със западните сили. Тоест, този който осигурява спокойствието на Хитлер за началото на Втората световна война е чичко ти Сталин.
  България за разлика то московските канибали е имала далеч по-достойно поведение. Стига да прочетеш малко история ще ти стане ясно защо.

 27. за Михаил Славеев: де го чукаш де се пука, вие сте чудесен събирателен образ…хаха
  поздрави:
  Калоян

 28. Браво Иво!Нека ВРАБЧЕТАТА и СЛАВЕЙЧЕТАТА си цвъкат надолу-нагоре…Само това остава след тях.

 29. Добре, че писмото е писано от зам. м-р Чобанов, а не от шефа му, който, сигурен съм, по това време е бил някъде, във Венеция например… По радиото чух, че ще се строи нов затвор (май във Волуяк)и този ще се опразни. Господи, какво прекрасно място за музей на комунизма! Тогава този с шмайзера, ако искат, да го вдигнат още по-нависоко. Но там, зад оградата и телените мрежи.

 30. Те нов паметник на Живков ще строят. Мани.

 31. И предлагам, като бутнем паметника на Съветската армия, да преместим на негово място паметника на доблестно загиналите американски летци в бомбардировка на цивилни софиянци.

 32. Дано най сетне го съборят тоз паметник, че повечето коментиращи са доста изнервени..Като го съборим – ще цъфнем и ще вържем.На А? – респект

 33. Към @

  Нещо май не разбирате: не искаме събаряне, а да го преместим в удобно за съхраняване място, където да му се радват последаветелите на култа към насилието над цели народи. На закрито ще пребъде през вековете ( както се искаше за дружбата с СССР) , а иначе вече има пукнатини и току-виж паднал сам и да се изложим- да стане като с демокрацията, която не си извоювахме, а ни я подариха и после ( като с освобождението) да ни натякват поколения наред, че не сме достатъчно благодарни по пет пъти на дан като правоверни – пет пъти на ден на колене и с лице на Изток.

 34. Защо, дявол да ви вземе, все към пернатите теглите! То не бяха гарги, то не бяха врабчета, сега пък “славеевчета”!
  И все не разбрали, все “ни лук яли”, все едни такива наивнички, първосигнални, а всъщност “умрели лисици”!
  От кога вие, червени хитреци, за парите на данъкоплатеца се загрижихте?! От както експоприирахте или като национализирахте, или като кооперирахте, или по-късно, когато строихте със същите тези пари уродливото си “НЕДОНОСЧЕ” /вж Т.Ж./, или като изнасяхте за задгранични фирми, или като прилагахте Указ 56, или може би едва като зае…рязахте недоносчето и взехте да приватизирате и да се правите на капиталисти.
  “Какво прикривате” г-н Славеев,славейче ненагледно, истинската си същност или това, че “мошениците и далавераджиите” съвсем не са незнайни?!
  Знайни са и още как! Те са същите тези червени хитреци, изброени по-горе, дето “пак са тук” и пак са си същите. Техен е и “фалосът” в Борисовата градина. Не за възхвала на руския войн е издигната тази гавра с българския народ, а като демонстрация на червеното всесилие и недосегаемост, за това скачате като ужилени колчем някой дръзне да посегне /макар и с думи/ срещу него.Хич не ви пука на вас нито за Русия, нито за дружбата “от векове за векове”. Другаде ви боли вас – смажем ли този “фалос”, на скопци се превръщате!

 35. Пред войната служих в летище Крумово. Открихме един ден, че гумите на един наш стар самолет са насечени с брадва. Скоро се разбра че двама от нашите “освободители” след като са насекли гумите са ги занесли и продали за подметки на някой обущар. Тогава нямаше гьон и автомобилните гуми се ценяха добре.
  Скоро хората с сините шапки ги намериха мъртво пияни, с бутилки ракия в ръцете, и им пуснаха няколко куршума в главите и ги зариха в един гроб на най-далечния край на летището без никакъв знак. Това бяха единствените “загинали съветски войници” свързани с нас.
  Това е за което плачат и заплашват някои днес. Може да искат да се направи паметник. Не се знае дали той трябва да бъде за престъпните крадци и пияници, или за бдителните борци от синята армия.

 36. Гражданската подписка, за демонтиране на паметника на съветската армия в столицата на България е равна на гражданска декларация, за независимоста на Царство България от СССР-Русия.За първи път (след окупацията на нашето Българско отечество от съветската армия) нашият велик Български народ е на път сам да се освободи, от съветското-руско робство.Нека редовите служители на политическата ДС-Мафията в Ръ Бъ не се страхуват, от справедливите закони на Българската Търновска Конституция, защото за тях е редно да има политическа амнистия.

 37. Ей, оляхте се с тази съветска окупация.Ако не знаете значението на думата по-добре не пишете глупости.Съветски войски в България е имало до 1947 година и толкова.
  И мога да кажа на автора,че точно паметниците на Съветската армия в Германия трябва да се махнат,защото руснаците стояха там до края на СССР.Ама в Германия не се реве,не се търсят причини в камъка,а се прави нещо.И за това Германия е Германия.
  А вие само ревете.На вас всичко ви пречи.
  Прави ми впечатление,че в бившите соц. страни в които найстина е имало съветски войски са мнооого по-напред от нас.За пример-Литва,Латвия,Естония,Чехия,Полша,Унгария.И там паметниците на никой не пречат.
  Май е вярна онази поговорка за кривата ракета и космоса.Заради собствената си некадърност търсите вината в камъка.
  Е не е там. У ВАС Е НЕДОПИПАНИ “ДЕМОКРАТИ”.

 38. Към pavel:

  От името на автора, на когото си “можел да кажеш”, ти казвам: кажи го на германците, които разреваха през войната половината свят и най-много- руснаците. Поради което дума не обелват по темата за “реването” .

  България е окупирана най-официално, тържествено и вероломно от СССР въпреки своя неутралитет ( и въпреки, че не е вювала и дори не е късала отношенията със СССР) и въпреки отказа от каквато и да било съпротива срещу настъпващите съветски войски. Точка. Това е статутът на България до въпросната 1947 година. В условията на окупацията от съюзниците ( слугите) на СССР са извършени масови зверства в България и загиналите без съд и присъда от този терор са десетки хиляди, повече от жертвите в Катин. Но гробовете им, за разлика от полските, остават пръснати , неизвестни и неоплакани.
  А примерът ти с балтийските страни, където има много загинали съветски войници, но въпреки това им преместиха паметници, е още по-тъп, защото тъкмо в тези окупирани от СССР държави ( САЩ така и никога на признаха суверенитетат на СССР върху тях- от мен да го научиш, но се съмнявам да схванеш!) омразата към всичко съветско е толкова силна ( т.е. “реването” според твоя ти израз), че е единица мярка за антисъветизъм и и антикомунизъм в световен мащаб. До такава степен, че Рукия се опитва да го превърне в международен проблем на разни форуми, дори на двустранни срещи със западни ръкаводители, на които редовно повдига въпроса за лошото отношение на балтийците срещу бившите съветски граждани на тяхна територия.

  Изобщо, това ти е последният път, когато те публикувам. Защото повтаряш неграмотните си глупости като развален червен грамофон- графоман.

 39. Разбирам от някой коментари в този граждански патриотичен блог на Иво Индже(в), че паметника на съветската окопационна армия в столицата на България си има защитници а това е доказателство, че тези анонимни гости в този блог всъщност не обичат народа си и Българската си държава, затова трябва да им помогнем да осъзнаят грешката си и да се присъединят, към защитниците на Българското ни Отечество.

 40. Като човек живеещ в Германия от почти 30 години, мога да кажа, че ако има страна в Европа, в която хората масово – не са “влюбени” в “die Russen”, това е Deutschland. По всеизвестни исторически причини темата “руснаци” не се обсъжда публично, но почти няма случай в частни разговори, някой да каже нещо хубаво за тях. Още по-интересно е отношението им към малкото на брой (за тази голяма страна)останали съветски паметници. Изключено е да видиш немски граждани или политици(даже социалисти) да поднасят цветя за уважение пред тях. Това се прави обикновенно от руските граждани заселили се трайно(по икономически причини) в тази “вражеска” за тях страна. Знаем на кого е вината за войната, но следвоенното отношение на сталиновите “герои” към населението, масовите изнасилвания и руските пленнически лагери на смъртта, са оставили своите следи, в за разлика от нас помнещите германци. Така, че тук за “die Russen” – или нищо, или не с добро, Павеле освен ако приятелския ти кръг не е руски.

 41. Национал-болшевикът прекалява наистина…Но за страните на Балтия мога да кажа, че проблема от “световен” мащаб не се прави от Русия просто така…Когато гражданите на Русия останали в гореупоминатите страни се наричат “неграждане” (не граждане на чужда държава, а именно “неграждане”) това какво е?? Всеки човек от момента на раждането придобива гражданство (поданство) независимо от това къде фактически живее, но за Латвия, това не важи, както и за останалата Европа, която си мълчи за тези неща, но при това много говори за правата на човека. Изглежда в Латвия, според тях, тези права не се нарушават… Весела Коледа на всички!

 42. Здравейте, съвсем случайно попаднах на този форум и тази тема. Според мен не е правилно да се разрушава или премества паметника. Извън своята идеология той е произведение на изкуството. Пропорциите му са добри, скулптурите групи също са добре направени. Материалите са от най-високо качество и изработка. Като архитект най-скромно оценявам високо паметника. В личен план имам само хубави спомени от градинката и паметника. За мен той е историческо наследство. Решително бих се противопоставил на премахване, преместване или нещо друго на самия паметник. От друга страна имах щастието и честта да познавам покойния професор Иван Кирков. Той имаше идея да запази паметника, но да се построи до или пред него друг паметник – на жертвите на комунизма. Ако наистина трябва да се прави нещо, това ми се струва най-културно. Поздрави и хубави празници.

 43. Към Владимир Митов:

  Здравейте, вярвам, че най-случайно попадате на този форум. Защото иначе щяхте да сте запознат с дългогодишната дискусия тук по тази тема, в която ( поне в този форум) категорично надделява мнението паментикът да бъде демонтиран. И не заради оспорваните му художествени качества ( които иначе славят откровено болшевишката гледна точка за руското братоубийство с надписа по знамента от рода на “Вся власть советам”), а заради съвсем друго: заради символиката на потискащата лъжа за комунизма като донесена от СССР свобода, за което българският народ отгоре на всичко е много благодаре, както излиза от въпросната символика.
  Демонтирането на паметника има преди всичко значение за преодоляване на собствената ни инертност и податливост към лъжи и манипулации и след това всичко останало.
  А иначе идеи за алтернатива на паметника има десетки – съществуват от години. Но са осъществими само, ако “нещо се случи” с него. Именно това “нещо” искаме да предизвикаме. Обратното е свързно с покорството на българите, които мразят себе си в тази роля, но не правят нищо, за да я отхвърлят.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.