Да живее антифетишизмът!

Не знам дали по Коледа стават чудеса, но самата мисъл, че им се клати паметникът, хвърли в чуден бяс фетишистите на съветските символи. Те се имат за антифашисти, макар да се кланят на червената разновидност на фашизма, който има същите идеологически социалистически корени. Само че срещу себе си имат не само …антифашисти ( двойно по-истински, защото са и против комунизма като побратим на фашизма), но и антифетишисти.

Съобщението, че министерството на културата е информирало официално Инициативния комитет за демонтиране паметника на съветската армия в София, че той не е “историческа ценност”, явно наруши равновесието не само на самия паметник, но и на онези, които си правят кумир от него ( макар да е казано: “не си правете кумири…”).

Не знам какви сълзи на гняв са ронили у дома, но в моя дом, какъвто е блогът ми, потече обилна помия от псувни и заплахи – коя от коя по-просташки. Истинско благородно социалистическо състезание, както му се викаше нявга. Спестявам ви ги, но някои каруцарски “бисери” ще публикувам в годен за четене от нормални хора вид. За да се види що за фетишисти стоят насреща. Много е хубаво човек да получава отвреме-навреме потвърждение за своята нормалност чрез осъзнаване на това в какъв свят живее. Помага за укрепване на убедеността, че щастието понякога е и в това да знаеш какъв не си.

Един фетишист дори ме заплаши, че събирал студенти и “червени пенсионери”, които да протестират срещу мен лично на посочената от нас дата за протестно шествие около паметника на 9 януари от 11 часа.

Малеее! Щом са опрели до това да им бъда антитеза на паметника ( освен че незаслужено ме величаят), явно страшно са закъсали откъм аргументи. Къде са им лозунгите за величието на СССР, освобождението, Сталин, победата на комунизма – май всичкият този баласт отиде на бунището на историята?

Ами що не изреват срещу империализма, Америка и др. подобни дружки на президента им ( например)? Нима моето скромно несъвършенство, с нечистата биография (която щели да изобличават въпросните фетишисти) е останало фокусът на тяхната омраза?

На прав път сме, да знаете. Щом са опрели до този вид контрадемонстрация, спукана им е работата.

Да живее антифетишизмът!

59 мнения за “Да живее антифетишизмът!”

 1. vsi4kite komentari sa istinski i spravedlivi,no predlogete nqkakav izhod, nqkakvo razrechenie??? samo ot dumi i informaciq nqma kak da se spravim.

 2. За последните двадесетина годни ми стана ясно едно, че който е глупак, обикновено е завинаги. Ако пък е червен глупак, той си остава до края си глупак. За двадесет години на червеният глупчо, не му омръзна да се търкаля като текезесарски скот в собствените изпражнения. Ако на оня свят дяволите са направили кръчма за глупаците, специалитет там е червен глупак в собствени изпражнения.

 3. Позорният паметник–плашило е най–голямото унижение за българската нация и всеки, който се противопоставя на неговия демонтаж, извършва национално предателство, независимо на коя партия симпатизира или за коя партия работи.
  Всеки от нас преди всичко е българин!
  от Канада – Петър Драгулев

 4. Иво приемете най-искрените ми комплименти за положените труд и усилия в името на Истината. Колкото и да Ви плюят и обиждат лицемерните болшевики, те са изпята песен и го усещат и са бесни и са безпомощни. А са толкова жалки те, които защитават паметника на поробителя си, на тази система, която отрича етиката, интелекта и откритостта и приветства простотията, мързела, насилието, вечните тайни, подлостта и лицемерието.

  За финал ще си позволя да цитирам един литературен герой, който мъдро е казал:
  “Насилието е последното убежище на безпомощния “

 5. абе има активизация – налазили са по форуми и блогове разни защитници на ДС. кво чудно има, че си пазят и паметника хората.

 6. Как няма да има анти протест. Та тези антифетишисти на времето не се женеха пред Бога, а след като сключеха граждански брак поднасяха венци пред паметника на червената армия. Какво се чудите?

 7. Д Е К Л А Р А Ц И Я

  по повод установената принадлежност към бившите специални служби на посланици, генерални консули и заместник-
  ръководители на дипломатически мисии
  на Република България

  Съюзът на офицерите от резерва “Атлантик” (СОРА) с тревога следи нарасналото у нас и в чужбина напрежение по повод решение N 175 от 14.12.2010 г. за резултатите от извършената проверка на посланици, генерални консули и заместник-ръководители на дипломатически мисии на Република България, обявено от Комисията за разкриване на документите и обявяване на принадлежност на българските граждани към държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.
  Съюзът смята за срамни и уронващи авторитета на страната обнародваните резултати, според които двадесет години след началото на демократичните промени около 45 % от висшите български дипломатически представители са обвързани с тайните служби на тоталитарната държава. Тревожно е, че тези кадри заемат основни дипломатически длъжности в ключовите държави и международни организации.
  Съюзът припомня, че във всички новоприсъединили се към евро-атлантическите структури държави въпросът за премахване на влиянието на бившите специални служби върху дипломатическия апарат и новите такива служби отдавна е решен. Включително и чрез разпускане на ведомства и служби и разкриването им отново с друг щат и с нови хора. Като под “нови хора” демократичният свят разбира служители, подбирани, постъпили и подготвени след началото на промените. Защото съюзниците на България от Европейския съюз и НАТО трудно възприемат като истински партньори лица, постъпвали във ведомството или назначавани след утвърждаването им от партийна комисия, подготвяни идеологически и изпълнявали задачи срещу тях .
  Никой не отрича професионалните умения, промяната в мисленето и възгледите на част от разкритите агенти, нито техния принос, който все пак не бе съществен или решаващ в политиката от най-новата история на страната ни. Нека да подчертаем, че нова демократична България дава възможност за тяхната изява и в други области на обществото.
  В тази връзка СОРА смята за неоснователни упреците към Комисията за разкриване на документите и обявяване на принадлежност, обвинявана, че с обнародването на подобни решения подкопава националната сигурност. Подкрепяме позицията, че двадесетгодишният преход е бил достатъчен, за да бъде подготвен нужният брой експерти не само за дипломатическата професия, но и за останалите области от сектора за сигурност.
  СОРА подкрепя волята на правителството да предприеме решителни действия за реформиране на сектора за сигурност, в т.ч. и чрез прочистване на възловите длъжности в държавния апарат от служители, сътрудници и агенти на бившите тоталитарни служби. Особено внимание правителството следва да обърне на службите за сигурност, които са следващият обект за проучване от Комисията за досиетата. Забавянето на тяхното реформиране може да доведе до обнародването на още по-шокираща информация, а това по никакъв начин няма да се отрази положително на новото лице на България.
  Съюз „Атлантик” призовава президента на България, подписал за обнародване закона за досиетата, да постъпи като истински държавник и да подкрепи, в рамките на правомощията му, предстоящата реформа на сектора за сигурност. С това той ще допринесе за предотвратяване на конфликтите в тази област и за издигане на престижа на страната ни сред европейските партньори и съюзници.

  СЪЮЗ НА ОФИЦЕРИТЕ ОТ РЕЗЕРВА „АТЛАНТИК”

  София, .20… декември 2010 г.

 8. Да се демонтира паметника е все едно да направим революция, не знам защо е така, но отдавна ми стана ясно, че това е дори нещо още повече – въпрос на живот и смърт. Правенето на конференции, писането на книги, провеждането на дебати…., всичко това е чудесно, но има ефект върху определена аудитория, ДЕМОНТИРАНЕТО прави такава грандиозна крачка напред, че просто ще засегне и ще се отрази на всички: из цяла България, на всички възрасти и поколения. Представяте ли си, как стоим отсреща, до Ректората и наблюдаваме крана да маха войника със шпагина. Мисля, че после вече нищо няма да е същото. Затова комунистите много се активизират и почват за пикаят кръв като чуят за този паметник. На мен една жена ми беше писала, че ще го защитава с тялото си този паметник, щяла да дойде и да легне пред него. Писаха ми също така да си ходя на село, неведнъж, защото не съм от София и нямам право да се занимавам с този паметник. Този паметник прави нещо страшно с хората. Това би бил краят не на някакъв етап или период в нашия живот като народ. Това би бил краят на една цяла епоха – да ни мачкат, да не струва човешкия живот нищо, да поемат вината винаги само с мезе, да убиват в зародиш всичко хубаво и свободно. Ако успеем да го ДЕМОНТИРАМЕ ще бъдем по-силни от тях, трудно ще им хрумне по нататък да повторят нещо от злините си, поне не в тези размери. Тая дупка дето ще зейне там, знаете ли какво значи за тях? Представям си, че значи всичко, което не успяхме да постигнем толкова години: лустрация, осъждане, да се почувстват срамно и виновно. Този паметник е най-горещата точка на нашето съвремие, най-ужасния позор, най-отговорната ни задача. Затова, нещата са на живот и смърт, аз лично не искам този паметник да ме надживее. Искам аз да бъда по-важна от него.

 9. Другари и другарки, таваришчи, камараден – абе много си позволява тоя Инджев бе?! Докога ще търпим тия нечовешки мъчения и издевателства, туй бъркане в най-интимните кътчета на комуно-пролетарските ни души?! То се не търпи вече бе, таваришчи!!! Дайте нещо да направим, за да си защитим кумирите, идолите, идеалите, фетишите, тотемите, а именно:

  1.)Другарите Гоце и Путин, Ленин да им дава живот и здраве, милите, та да ни радват още 1000-до години барем;

  2.)Другарите Ленин, Сталин, Хитлер, Живков (вечная му память!), да им се свети името во веки веков;

  3.) Паметниците на братската Съветска армия-освободителка, която поне за 45 години ни освободи от ненавистната свобода, от омразната демокрация и от техния най-заклет проводник и защитник – американският империализъм;

  4.) Газпром, газопровода “Южный поток”, АЕЦ-Белене, резиденцията на таваришч Лужков на устието на Камчия и пр. идоли на вечната и нерушима болхаро-советская и болхаро-русская дружба.

  И так далее, и прочие; таваришчи, другари, камараден – има ли още нещо свято за наште комуно-социалистически души, с което още не се и изгаврило туй чудовище Иво Инджев, а?! Кажете, докога ще търпим тоя заклет враг на нашто вечно добруване под сянката на Кремълския престол?!

  Другари, камараден, таваришчи – да скокнем немедлено за да защитим наште велики идоли и фетиши! Идолите и символите, без които нашта свята комунистическа вяра за миг ще отиде по дяволите! Долу ръцете от паметника на братската Съветска армия-освободителка – упованието и стража на нашто добруване под сянката на Кремльовский престол! Да линчуваме собственоручно тоя продажен слуга на американския империализъм и на проклетата световна демокрация – най-заклетият враг на нашто всенародно добруване под сянката на свещенний Кремльовский престол Иво Инджев! Линч! Смерт! Проклятие! Долой!

  Да здравствует СССР! Да здравствует коммунизм! Да здравствуют автоматите Шпагин и Калашников! Да здравствуют непобедимие советско-руские танки! Да здравствует пловдивский Альоша! Долой болгарская демократия! Долу Болхария, да здравствуют СССР и Матушка Россия! Мир во всем мире! Долой злейшия враг мира и дружбы между народами Иво Инджев!

 10. Към г-жа В. Маринова: Госпожо Маринова, бъдете сигурна, че паметникът ще бъде махнат. Все повече хора се осъзнават какво всъщност представлява този паметник и няма връщане назад. Голяма грешка беше, че не го демонтирахме през 1993г, но комунистите тогава бяха много силни. Въпреки това, тогава беше демонтиран паметника на Ленин, помните ли го? Срещу ЦУМ, до мебелния магазин “Явор”. Той беше огромна гранитна фигура на Ленин и имаше вид на непоклатим, на непобедим, като самия Съветски съюз. Тогава също разни баби ревяха, че ще го защитават с телата си като Матросов на амбразурата, само дето нищо такова не се случи. Махна се и петолъчката от партийния им дом, махна се и тази перверзия – мавзолея, преименуваха се улиците. Сега ще се махне и това, не се съмнявайте, смъртната му присъда е произнесена, но при нас всичко става много, много бавно… София винаги е давала тон, убеден съм, че след това ще се надигнат Пловдив, Варна, Бургас и други градове и ще разкарат своите фетиши, но ще минат години. Както пее Васко Кръпката: “Комунизмът си отива, спете спокойно деца”

 11. Мислех си, че не му е тук мястото да се повдига въпросът: “А как аджеба се отнасят в Русия към собствените си паметници?”…но след постовете на “една рускиня”, “ловеца на врабчета” и прочее пасмина съм убеден, че точно тук – място на нормалност и обективен поглед към минало и настояще – ще е уместен следния линк
  http://www.echo.msk.ru/blog/video/735545-echo/
  Изгледайте и изслушайте, няма да е изгубено време, как руски историци коментират факта, че на мястото на лагер в Псков, в който са загинали и избити около 75 000 (седемдесет и пет хиляди) военнопленици и цивилни руски граждани, сега строят жилищни блокове по програма за настанявяне на военни. Проблема, ако въобще за тях е проблем, е възникнал случайно – защото предприемача е извозвал и изхвърлял костите на сметището или накрай реката, и децата са започнали буквално да си играят с черепи…
  И подобни на строителните предприемачи, на тия “хора”, на тия нечовеци имат наглостта и гьонсуратлъка да дават акъл и да заплашват стопанина на блога, да заплашват всички нас, че видите ли само те били “строителите на България”, само те са повелители на Истината от последна инстанция и само те са представители на цялото прогресивно човечество??? …само ще повторя Стопанина:”Елате на 9-ти януари 2011-та година от 11 часа пред паметника на светската армия в София да изразим отношението си с шествие и жива верига около най-големия символ на лъжата в България!”

 12. Какво? Пак ли със страх ще ни третират! Хаха! Аз ги познавам комунистите от СУ, вярно е “червените пенсионери” не са от моята клика, но те не успяват да ме сплашат чак толкова. Хаха!

  Добре дошли са всички на събитието на 09.1.

 13. Предлагам – за спокойствие на боледуващите от насталгия – паметника да не се разрушава, а да се демонтира и пренесе на избрано от Софийската община място – напр. бившите каменни кариери над с. Владая.Това ще запази възможността за извършване на групови поклонения напр. на 7 ноември, както и за снимка на младоженци, ако са почитатели на Чапаев и Петка.Ще могат да се водят и руски туристи и да им се взима дори входна такса за подръжка на метала и гранита.Самото пренасяне е премонтиране трябва да бъзе заплатено чрез събиране на парични дарения от почитателите. Това няма да е трудно, ако червените милионери пуснат повечко.

 14. От статия и коментари е вече безпощадно ясно,че България се събужда,макар и късно,а някои жени съфорумци,са още по-точни:
  необходимо е присъствие и уважение,както към душите на преселилите с в друг свят,нащи съотечественици,така и към демократите от Русия,че нейните народи заслужават по-градивно бъдеще със земни, по-честни и достойни партньори от СЛАВЯНСКА БЪЛГАРИЯ без мляскане в уста и пиянски запои.
  Вчера пръв забележих,че на ГЕРБ му трябват други съюзнически легиони,И не е въпрос на измамно самозадоволявне с онанизъм,но аако е вярно си отива Доган,а се появявят гласове за конституционни
  промени в посока-представителни президентски пълноомщия със силна изпълнителна власт,както е в Европа.
  Този е пътят!
  В такъв смисъл и съображения,
  министър Цветанов,и САЩ,а и стара Европа,ще следят под лупа ставащото на 9 януари 2010 г.от 11.00 ч. но без глупости!!!!
  От законната власт е достътъчен зам.министър на културата,а ако
  кметицата Й.Фандъкова благослови спонтанно,хорово изпълнене на “Геройте от Сливница”,нека и тъпи комунисти п о с м е я т да не коленичат…
  Но не бъдете глупаци и освен чадъри и дъждобрани за всеки слуай си носете стари дебели вестници,защото не се клечи,а се коленичи!!!!3-4 м.
  С хули и емоции държава не се оправя!

 15. Това с преместването на паметника си е направо война. Лошото е, че и защитниците на този паметник се чувстват прави и имат своите си мотиви.Така че, войната никак няма да е лесна. /А, да не пропусна, моля знаещите да обяснят по какъв начин да подпиша петицията за преместването на пачетника, тъй като не успях./
  Петицията, както виждам , е набрала скорост, разменени са писма, нещата са помръднали от мъртвата си точка, така че, това, което си мисля , наистина е безнадеждно закъсняло, но колкото повече го мисля, толкова по добро ми се вижда, още един път да си го кажа: Ако не се успее с преместването на паметника, то нека около него се изгради ансамбъл от паметници на безспорни защитници на България. Само Захари Стоянов изброява пет-шест души, на които да се издигнат паметници срещу въпросния. Паметникът на ген. Колев и той може да намери мястото си там. Предимствата: Не виждам никакъв, ама абсолютно никакъв мотив срещу построяването на един такъв ансамбъл от паметници на Левски, Ботев, Раковски, Захари Стоянов и т.н. като противостояние на съществуващия паметник. Трудно ще се намери българин, който открито да застане срещу паметници на посочените българофили.Освен това, някои български държавници ще бъдат принудени да избират дали да поставят на бюрото си скулптура на Левски, Ботев, или паметника на съветската армия.
  РС. Впрочем, няма нищо лошо да се вдигне паметник на Писаревски срещу американското посолство. Те хората, за себе си са прави, да си издигнат паметник на загиналите американски пилоти в нашето небе, но и ние сме си в правото да отговорим подобаващо. Та така, това вече не е война, а защита на собствените интереси и чувства.
  И да не пропуснете, тези, които знаят, да обяснят по какъв начин се подписва петицията, че не успях да я подпиша.

 16. Допълвам: А защо не и паметника на Климент да намери място в този ансабъл? Нещата ще се оголят безпощадно: Ние им дадохме словото, те довтасаха с калашника.

 17. А паметника на американските пилоти, бомбардирали София, кога ще го махнем? Или това не е национално предателство? В Англия има ли паметници на пилоти от Луфтвафе? Питам само…

 18. Прав сте г-н Инджев не сте сам и няма да бъдете. Искам нещо да споделя със всички Ви относно махането на мавзолея на Г.Димитров. От доста години май престана да се говори за този комунистически идол, да не говорим, че и доста млади хора като ги попиташ дали зная за мавзолея къде е бил се замислят сериозно. Знам, че ще ме упрекнат привържениците на тези фетиши, че ето на историята се забравя но очевидно в България болестта комунизъм трябва да се изкоренява по всякакъв начин иначе още сто години ще сме в някакъв мъчителен преход.Трябва българина най-накрая да се научи да се самоуправлява

 19. Паметникът на американските пилоти е за тези, които са свалени преди бомбардировките, които са се връщали повредени и ранени от Плоещ. До смъртта на БорисIII никой не ги е закачал. Чак след това съвтската агентура във Боенното министерство разпорежда нападението им…и последват наказателните бомбардировки, при това са пазели Ал.Невски и доста често са изсипвали бомбите над гробищата, питайте по-старите, те помнят. А не би било лошо с такава енергия едновременно да вдигнем паметник на Георги Марков или да надигнем глас да изгоним или осъдим ТИМ…но уви!

 20. Към Joro:

  Ами махнете го, особено ако не ви е толкова шубе, че да започнете да се подписвате с имената си – много е “смело” така да пускаш стрелички.

  Нали сте големи антифашисти – Луфтвафе и антифашистките сили ( като САЩ) едно и също ли са? Или СССР са антифашисти, а американците, понеже не са комунисти, не са ?

  Известно ли ви е, че България обявява война на САЩ, а не на СССР . Докато България е в състояние на война със САЩ, посолството на СССР си върши спокойно работата в България. Но за наказание СССР после обявява война на неутрална България и налага комунизма като продължение на факта, че България не е убила и един съветски войник. Абсурд върху абсурда ( чийто символ стърчи с автомата) -две в едно!

  Колкото до микроскопичната паметна плоча, поставена от американци в памет на американци, загинали като антифашисти: какво общо има тя с огромния съветски паметник, издигнат от българи за сплашване на българите от името на окупационната армия, която не е дала нито една жетва в България? С какво въпросната плоча, която не можете да намерите и с ексурзовод дори, ви плаши или ядосва, че да я сравнявате с плашилото с автомата?

  А за бамбардирането на цивилни обекти – няма да ме чуете да кажа друго,освен , че е престъпление, но за съжаление тази част от гадната война е била провокирана от Хитлер ( уви , официален съюзник на тогавашна България) най-напред срещу Лондон, Ротердам и Ковънтри. От всичко, което съм видял и прочел по въпроса, съвременните англо-американци никак не се гордеят с това, но за разлика от нас тачат своите жертви – къде са махнатите при строежа на НДК плочи с 4 хилияди имена на български войни?!. И по този показател също се различават от наследниците на СССР. Ако сте гледали откровеното третиране на темата от Оливър Стоун ( да, да в Холивуд!), може и да се забелязали признаването на горчивата истина, че и американски войници са избивали ранени или пленени противници. Да сте виждали или чували нещо подобно като ( поне художествено преразказана) “самокритика” от руска страна? Един пример: след Сталинград стотици хиляди пленени германци са подкарани на поход в най-големия студ с откровената цел да измрат и …измират. Оцеляват само десетина процента от тях на финала. Кинохрониките и до днес въртят кадрите от този исторически момент ( да, нацистите са извършили непростими зверства, но нали комунизмът бил най-хуманният!).

  Изобщо, опитите да противопоставяте плочата пред американското посолство на страшилището и символа на една цяла епоха на диктатура над България, са не само нелепи, но и служат на несправеливата кауза на оправдванто на съветското натрапничество. Освен това говорият за пълното ви отчаяние да измислите нещо срещу истината, че лъжата трябва да бъде победена най-после, като се започне от нейния най-видим символ в България.

  И последно: бих бил първият, който би почел паметник на жертвите от бомбардировките над София. Позорно е, че няма , но е и показателно, че при комунизма, при цялата внушавана омраза срещу Америка, не се осмелиха да вдигнат такъв . Защо ли? Дали пък не са предпочели да не провокират към размисъл, че американците са се борили срещу фашизма и са нападали “монархофашизма”, което по тогавашните стандарти на пропаганата в крайна сметка би трябвало да бъде приветствано! Нима , погледнато с циничния поглед на военните стратези, бомбардирането на София не постига ефекта на психоголическата война и не стряска “монархофашизма” в България? Значи, от комунистическа гледна точка, то си е било направо едно чудесно антифашистко бомбардиране.

  Ето тази каша , както виждам, продължава да съществува в някои български глави и до днес. Тъкмо за това е важно да се поднови разговорът за символиката на миналото и този път да доведе до съответните изводи и практически мерки.

  Нали искахте да ме провокирате – ето, успяхте. Така че не ми отговаряйте, че съм изписал много на кратичкото ви въпросче.

 21. Абе Иво,много пищиш като стане на въпрос за паметника на американските летци бе.Той може да е малък,но е символ на тези,които бомбандираха София и избиха невинни деца боклук такъв.
  И като видях колко “много” сте желаещите да се махне паметника на Съветската армия смешно ми стана.Оставете го.Не разбра ли,че повечето от хората нямат нищо против него.
  Нали ви видях на протеста срещу Путин-50 човека.Толкова сте “много…

 22. Към hristo:

  Болшевики като теб само от “болшинство” разбират и никога няма да проумеят, че не е нужно да си с “болшинството”, за да си прав.
  Безмозъчните и анонимните страхливци, които разчитат на глутницата за самочувствието си, се тикат в “болшинството”.

  Понеже многотията те впечатлява, да ти припомня, че когато преди по-малко от 3 години започнах този блог ми се подигравахте, че никой нямало да се интересува от него, да ти кажа : в момента, когато пиша, посетителите на същия този блог станаха 4,015,646 (четири милиона и петдаседсет хиляди, четиристотин и четиридесет и шест ).

  Като бяхте болшинство, защо не си защитихте идеята? Защо страхливо си подвихте опашката, щом Горбачов реши да ви реформира? Защо обявихте германските нацисти за свои съюзници и идейни побратими ( което си е истината), щом Сталин ви нареди след пакта Молотов – Рибентроп през 1939 г. – по същата причина, по която със скимтене и подвити от страх опашки приехте и нареждането да се саморазпуснете през 1989-90 г.; ако ви свирнат от Москва и братята си ще обесите ( не е да не го направихте с Трайчо Костов). Отидохте под строй да се преименувате на социалисти и от конгреса – колективно на боклука на историята. И се тресете с злоба само при мисълта, че там ще отиде и божеството на насилието над българския народ – едничката ви радост, пред което се прехласвате като типични представители на болшевизма, възторгнати от това, че народът бил тъп ( това се подразбира от претенцията, че нямал нищо против да бъде лъган).

  Ако Русия случайно реши да реагира като на клането в Катин и за вината си в България, ще скимуцате в хор с новото нареждане на Кремъл.

  И ти било смешно – на садистите им е смешно, когато си спомнят как хиляди са избити без съд и присъда. Уж комунизмът щеше да погребе капитализма, но …кой се смя последен, страхливецо анонимен?

  Това, че за теб съм “боклук”, за мен е комплимент.

 23. Та за паметника на американските летци пак нищо не каза.Ама нали Уорлик ще ти издърпа ушенцата…

 24. Към hristo:

  Казах и още как – ти сам го определи като “пищене” и то гарнирано с прилатателното “много”. Май си от най-глупавите защитници на незащитимото.
  По липса на други аргументи си се хванал за този паметник като удавник за мраморно парче. Явно толкова ти стига досетливостта как се плува във враждебния за теб океан на фактите и логиката. Ами дави се, щом искаш, но не ме занимавай повече да ти отговарям налъжите ( не съм бил казал нищо!?).

 25. Иво Инджев, в момента Вие и още няколко човека сте острието на свободата на словото и демократичния идеал. Отговорите Ви в коментарите са по-силни даже от статията. Горда съм, че има все още такъв българин като Вас. Няма ден , в който да не вляза във Вашия блог. Дава ми надежда , че все някога ще се обединят достойните и честни синове на този народец и че ще се състои новото Възраждане на страната ни.

 26. Как се подписва петицията:
  На първия ред се пише името, на втория фамилията.На третия – емейл адрес. В полето адрес вписвате само населеното място. в полето “city” отново вписвате насаленото място, където живеете. До графата “state” има един син надпис Non-U.S. Като кликнете на него ви пада едно меньо и избирате държавата с мишката Bulgaria. На zip code пишете пощенския код на населенето ви място. После натиската голямото червено поле SIGN. Това е всичко, не се иска подтвърждаване на подписа ви допълнително. Успех! Ако имате затруднения, пишете пак.

 27. Да подадем иск във всички общини за незабавното демонтиране и разрушаване на всички панелни жилищни сгради, загрозяващи така красивата ни родина. Този символ на съветското окупационно строителство отдавна трябваше да бъде заличен от лицето на майка България! Както на мястото на мавзолея сега се помещава изключително полезната бетонена площадка, нека това бъде съдбата и на соц. паметници като “Люлин”, “Младост” и “Дружба”.

 28. До Hristo: Петицията, която е качена на блога на Иво Инджев е втората петиция за демонтиране на ПСА. Първата беше създадена на сайта bgpettition. Това е единственият български сайт за петиции. След като още в първите 2-3 седмици петицията ЗА демонтиране на ПСА набра скорост и събра близо 500 гласа, сайта спря да работи. Всеки да си прави изводи. Успяхме да изпринтим ден по-рано петицията, така че тя е съхранена на хартия, но очевидно не можеше да продължи на този сайт. Тогава я преместихме и започнахме нова петиция, тази която е в момента. В същото време из страната върви хартиена подписка, която се прави от хора доброволци. На събитието на 9 януари например ще ни бъде донесена подписката от Сливен. досега подписката вече надхвърля 1400 човека, и това е за по-малко от 3 месеца, при положение, че ресурсите ни са много ограничени, и все повече хора се обаждат да кажат, че няма достатъчно информация. Така че реалните съмишленици на демонтирането са с пъти повече.

 29. Г-н Инджев сега се зачетох и в другите Ви коментари и като студент МО в западна Европа мога да споделя някои факти които със сигурност са Ви известни. Именно, че според правителството на Китай, пазарният социализъм е само преходна стъпка към достигането на комунизма. С настоящоти изменяне на световния силов баланс в полза на на Китай, икономическият напредък на БРИК, нещата по-скоро отиват към залеза на нео-либералния институционализъм. Така че не бързайте да изхвърляте идеологията на бъдещата най-могъща световна сила в бунището на историята. И между другото единствено държава с профанизирано население е способна да заличава историческото си наследство по подобен начин. Ако Вие смятате, че разрухата на мавзолея също беше справедлива( сградата можеше да бъде използвана за хиляди културни цели и то не като мавзолей), то Вие сте именно профан и нищо повече!

 30. Много се гневите г-н Инджев,по спокойно.
  Когато ние преди 1989 протестирахме Вие къде бяхте ?
  От страх бяхте избягали в Ливан…

 31. До г-н Инджев има ли проблем с моя коментар?

 32. Кога и как премиер и външен министър,ще изпият,заедно или потделно отредената им горчива чаша по аналогия с Чърчил и след Потсдам,предстои тепърва да се види.
  Личи обаче и техния неясен смут около заканата за десетки колеги,
  с които съм бил цели десетилетия,
  в същия окоп,но с горчивина,съм понесъл постоянния семафор и зелена светлина по избрания от тях път.
  Благодаря на Стефан Софиянски и на
  Ренета Инджова,че като прпемиери,не се посвениха,да ме послушат с достойнство по редица въпроси на българската държовност,
  а косвено съм благодарен на ген.Тодор Бояджиев,че така както сега на 21.12.2010 г.,така и в началото на есента на 1987 г.,е оценил до тогавашния момент!
  целия ми принос за вещо отстояване
  на интересите на България в розлични периоди!
  В т.ч. и на “цветна” ярост,за да инструктира съответно “кадровика
  на МВнР”,посланик Атанасов в ЦК на БКП,с цел преодоляване козните на М.Балев и тези около бащата на С.Станишев.
  Тъй като било за Владко,Жени,
  бащата и дядото на Б.Велчев,
  бащата на Кр.Премянов,езикът
  ми в блогове като този на И.Инджев, никога няма да се промени,що се отнася до човешките качества на техни близки,ще добавя,как К.Атанасов,се е безпокоял,че закъснява,на определената срека,за да изпълни навреме нареждането на съпругата,
  да купи хлаб!!!като призна,че точно ген.Тодор Бояджиев не се е подал на гадориите на ченгетата и присъщата завист на част от тези наколстотин души,които за разлика от много други,които съм изпитвал като председател на изпитна комисия, тогава на бяха с всичкия си…
  Пиша така,защото чувам,че просълзен, Н.Младенов бил нямал думи..
  Но не той,а неговият братовчед,
  чийто баща ни е посрещал на обяд в Лима,заедно с П.Младенов, със Сашо,Б.Джибров,и т.н. е истинският
  дипломат от кариерата-другото “борисови” и на ченгетата
  “шменти капели!”
  Аз също нямаам думи за много неща,
  но му желая добра невеста и здрави
  деца,но и той,Румяна Желева,
  Соломон Паси и много други,
  освен Виктор Вълков,трябва да поправят една несправедливост,
  преди да не се отворят вратите на ада и да се притекат нежелани от мен бури!
  Само”тракторско”иДР.обстоятелства,
  засягащи лични съдби и кариери на знаменити творци,са причината,да мълча и стискам зъби г-н Цветанов!
  А и държавата достатъчно си се тресе,така и така.
  На 9 януари 2010 г. от 11 ч. ще се сложи началото на един достоен процес,а във Вашингтон и Брюксел,несъмнено ще очакват точно Вие,да сте инструктирали момчетата, да се държат като българи ,ако щете и в памет на поручик Списаревски!

 33. Здравейте г-н Инджев, за съжаление няма да успея да дойда от провинцията за митинга, макар много бих искал. Сигурен съм че организаторите имат пред вид възможните опасности, но и аз бих искал да Ви кажа – трябва да направите безупречна организация на митинга за да се предпазите от очевидно старателно подготвяните провокации, които биха могли да въвлекат невинни хора в опасни и излагащи ситуации и конфликти. „Онези“, както някой каза един известен нам представител, стоящ насреща ни, са извънредно опитни в политическите манипулации и „курвенските“ номера. Трябва да предвидите всяка възможна провокация и да организирате хора, способни да я предотвратят. Поздрави и Ви желая успех !

 34. На “ДРАГУЛЕВ” от КАНАДА;
  Във всички случаи,става дума за фактическа ??? грешка.УНИЖЕНИЕ
  и ПРЕДАТЕЛСТВО е за “всеки който НЕ СЕ ПРОТИВОПОСТАВИ” на “ДЕМОНТАЖА”!!!!!,а не така както Вие сте го записали.

 35. Уважаеми Г-н ИНДЖЕВ,твърдо заставам зад Вашата идея.Но трядва да сме по-радикални!Не само паметника на СЪВ. армия трябва да се разруши, а още много такива,свидетелстващи за долното руско присъствие в Българиа.
  На разрушение трябва да се подложат: Храм “АЛ.НЕВСКИ”-руска църва в центъра на Софиа,паметника на Шипка,
  църуквата в с. Шипка,АЛИОША в Пловдив и хиляди други в цялата страна. На тяхно място да се издигнат паметници на българо- американската,б-итал.б-френию и бъл- британската дружба .
  Комунистите с членски книжки и момченцата с московски диоломи да се лишат от достъп до служители, да могат само да са леки изпълнители.Да рушим ,да рушим.
  АНАРХИЯ МАТ ПОРЯДКИ!

 36. Към nikola:

  Кои сте вие? ако сте били толкова смели тогава, защо се криете сега- защото сте си страхливци ли?

  Преди 1989 г., ако изключим подписката пред “Кристал”, под която стои и моето име, имаше една протестна демонстрация. Това беше демонстрацията на 3 ноември 1989 г., организирана от “Екогласност” като протест срещу проекта “Рила-Места”, но прераснала в политическа със скандирането за избори и демокрация. Аз съм участник в нея с името и физиономията си, за което има много свидетели. За други свои солови прояви от подобен харектер няма да споменавам, защото със страхливци, които обявяват другите за такива, по принцип не си хортувам.

  Това да се смята за отговор и на другите типове като вас, защото на всички шушумги немога и неискам да отвръщам поотделно. Много се превъзбухите като ви посегне човек на най-милото,на съветското…

 37. Към Магнитъ:

  Ако това ви е образоваността МО( Мисловна ограниченост, това ли е?), много сте зле. Да ви е честит примерът на робството в Китай като светъл модел за подражание, което би трябвало на такъв като вас да го приложат само за седмица и ще стане яростен антикомунист – 6 дни работна седмица, без право на протести, със символични по размер годишни отпуски и мизерни заплати, плюс всички останали забрани за свободно волеизявление, характерни за комунизма.

  А за разрушаването не ме наричайте “профан”, а парижанин ( Бастилията) или берлинчанин ( стената). Защото все пак не искам да съм московчанин ( стотици обекти на стара Москва бяха бутнати от кмета Лужков, да не говорим за хилядите църкви унищожени от болшевиките). Такива като вас построиха и тихомълком като крадци разкараха паметниците на Сталин, Брежнев и Живков в България, след което претендират никой друг да не демонтира нищо без тяхно разрешение.

  Ние искаме публично,тържествено, да бъде преместен в музея символът на цялататази лъжовност, която така ви възхищава, за да можете да ходите там и да й се се любувате, ако благоволите да се завърнете от гадната капиталистическа Западна Европа ( що ли не отидохте в чудесния комунистически Китай, че да ви научат да марширувате вблокове по хиляда души или да ви гзят с танкове, ако претестирата, или поне дабяхтесенасочили към в Русия – едно време нямаше избор, а сега що се мъчите наЗапад?).

  Много сте нагъл, но това е понеже сте и прост, а вероятно и тъп, за да нападате някого с претенцията си за висока образованост без да сте си прочели порцията книжки, задължителни за що-годе запознатия със света и историята му човек.

  Не можеш да интерпретираш без да познаваш фактите, защото така просто си дрънкаш глупости за неща, които ти се иска да са истина.

 38. Към ivan dobrev:

  Самот толковали ви стига “чувството за хумор”? Е, радвам се. иначе бих се притеснил…

 39. Към Д.М.:

  Докато се занимавам да отблъсквам с пръчката нападенията на изпълзелите като побеснели от яд другари ( такова чудо- усойници посред зима!), съм пропуснал да видя няколко други коментара…

 40. Към Валентина Маринова:

  МОЖЕТЕ ДА СЕ ПРИСЪЕДИНИТЕ КЪМ ПОДПИСКАТА И ЧРЕЗ ТОЗИ БЛОГ : НАТИСНЕТЕ БУТОНА ВЪРХУ НАДПИСА ЗА ПОДПИСКАТА , ПОСТАВЕН В ГОРНИЯ ДЕСЕН ЪГЪЛ НА ПЪРВАТА СТРАНИЦА НА БЛОГА.

 41. Евала за отговора, за малко да си променя мнението и да започна се боря за нова бетонова площ в центъра на София. Още по-добре за нов МОЛ! И м/у другото паметникът на съветския войник все още си стои в Берлин.

 42. До Иво Инджев, искренно се посмях на отговора Ви към мен, хубаво е, че се влага и хумор в цялтата тази проза трябва да бъдем и малко поети иначе блазя ни.

 43. Нека, носейки още срама по челата и синените от бича, и следите от теглата, нека в името на нашите деца и внуци станем повече националисти и по-мално интер-националисти, нека вслушвайки се в силните правдиви думи на г-н Инджев и дипломатичният тон на Кардинала станем повече Българи и нека застанем и подкрепим делото да се демонтира паметника на съветската армия от центъра на столицата на България и нека веднага подхванем идея за издигането на паметник, в центъра на столицата на България, изваян от Български камък, където с Български букви да се увековечи България.

 44. Към Магнитъ:

  Сериозно, стои ли си? Благодаря за информацията.

  И м\у другото, да знаете какво е съотношението между убитите за превземането на Берлин съветски военни и жертвите за окупирането на София? Около 500 000 на нула в полза на Берлин. Умножете това по разликите в размерите ( ако вземен нулата за отправна точка и видим нейното изражение в София) и ще получите не паметник, а планина, каквато би трябвало да има в Берлин, нови Алпи! Или обратно, ако смалим по тази скала монументалното изражение на жертвите на червеноармейците м София, то те ще заслужават землянка, някъде на входа на метрото, но под земята. Където може би трябва да се скрият от срам и защитниците на диктатурата и братоубийството между българите, осъществено в условията на съветската окупация на територията на неутрална България, посрещнала мирно и без един изстрел съветските танкове.

  Хайде сега ми кажете за паметника във Виена …онзи в центъра, който скърби с наведена глава, а не с вдигнат победоносно автомат: който е в човешки ръст ( и изразява човешки емоции, а не злобна радост от наложения комунизъм), за да ви кажа, че съотношението межу загиналите във Виена и в София съветски граждани в униформа е 300 000 към нула. В полза на Виена.

 45. Към HRISTO:

  Г-не, стопанина на този блог е Човек на годината 2010. Той стана такъв, заради това което е, пише и прави. А Вие кой сте?

 46. Леле само как наизлязоха знайни и незнайни шумкари от бърлогите си пропити с яд, безсилие (някои като МАГНИТЪ с наелектризирани) и с най-вече болшевишка дебилщина. На право сте ми за чудо и приказ. Промити мозъчета дето направо се размекват при мисълта за сърп и чук!

  А сега сериозно. Попрочетете малко история и се поинформирайте драги червенокожи какви ги е сътворила любимата ви тоталитарна система до момента. Ама пробвайте различни източници и си поразширете светогледа, че невежеството е голямо проклятие!

 47. По повод паметника във Виена, ами знаели Магнит ли беше, коя е датата на националния празник на Австрия- деня в който последния руски ботуш е напуснал страната.
  А пък нашия национален празник е…
  Щото си нямаме съединение и т.н….

 48. ЩЕ БЪДА КРАТЪК – БРАВО ОТНОВО Г-Н ИНДЖЕВ! ПРОСТАЦИТЕ (ИЗВИНЯВАМ СЕ ЗА ДИРЕКТНИЯ ОБРАЗЕН ЕЗИК) КОИТО МИЛЕЯТ ЗА НАЦИОНАЛНИЯ ПОЗОР -“ПАМЕТНИКА” НА СЪВЕТСКИЯ ПОРОБИТЕЛ – ЩЕ ВИ ЗАЛИВАТ С ПОМИЯ. ТОВА Е ЯСНО. НО ТЕ НЕМОГАТ ДА ВИ ЗАСЕГНАТ С НИЩО ЗАЩОТО СТЕ МНОГО, АМА МНОГО НАД ТЯХ!!!

 49. Две бележки по историята за паметника:
  1. Ако отворим протоколите ще видим, че и мнението на комисията е било паметника да не бъде на това място, а в Лозенец. Решението е само на Вълко Червенков да бъде където е сега. Така че по начало мястото не е определено по някакво решение на народа или на групата за това. Това място е избрано еднолично от най-големия вожд. Сега само поклонниците на Вълко могат да защитават мястото на паметника.
  2. Комунизъма в България е едно продължение на руския феодализъм в една нова форма и име, кобинирана с елементарен капитализъм. Хората бяха закрепостени с въвеждането на вътрешните паспорти към помещчика, чието име се промени на партиен секретар. Но функцията остана същата. Никой няма право да се мести или да излиза извън рамките на крепостното владение. Партийния секретар става собственик на всичко. Местоживеене, храна, заплата, образование, нрави, даже живот. Всичко зависи от неговото благоволение. То се печели лесно с доноси срещу „враговете” – явни, скрити или въображаеми. Всичко е забранено, освен каквото големия главатар позволи. Така нараства един голям бизинес. Доставка на доноси срещу най-елементарни неща. Разбира се това бе златно време когато срещу „нищо” можеш да получиш това което другите нямат. Така от около две три хиляди комунисти с промити мозъци вярващи в утопията, се навъдиха веднага около милион опортюнисти, или казано просто нагаждащи се към „голямата аванта” или единствения начин да оживееш в този елементарен феодален капитализъм. Опортюнистите от една страна се кълняха в верност към Москва, а от друга пращаха децата си да учат западни езици и ги направляваха към сладкото, което бе Лондон, Париж, Рим. Предпочитаха западната валута много по-вече отколкото рублата. Знае се, че на такива хора не може да се разчита. Сегашните им претенции и клетви, че са за Русия , са толкова фалшиви както и преди. Затова тяхната „защита” на паметника е нищо. Дано хората от Москва да разберат това и да не играят по тяхната свирка. Защото преместването на паметника на първоначалното си място в Лозенец, не значи унищожението му, както претендират някои. И поклониците на съветската армия ще имат своите идоли издигнати по нависоко.

 50. От известно време съзирам в блога едно лайно, което нарича себе си Joro. Моля те, лайно миризливо, кажи как да ти прочетем името – Жоро, Хоро или Йоро. Защото бих искал да ти пиша, но не знам как да се обърна към теб.

 51. Към Todor Valkov
  Разликата между Вашия и моя текст не е само игра на думи. Въпросът преди всичко е морален. Да се търпи или да не се търпи повече паметникът на един нашественик, който 45 години е държал Българския народ в робска зависимост.
  от Канада – Петър Драгулев

 52. До Христо (възмутен от наличието на паметна плоча за загиналите американски летци при бомбардировките на София): Христо, ами защо ли руското посолство също не сложи плоча в памет на загиналите съвестки войници във войната срещу България ? Ха помисли (ако можеш) и си отговори сам.

  До Магнитъ (студент по МО (международни отношения?) в Западна Европа, изразяващ се против заличаването на историческото наследство на българската нация): Студенте, ако смятате паметникът на съветската армия за историческо наследство на нацията, то аз искрено се съмнявам, че си струвате парите, които някой плаща, за да финансира следването Ви. Национално наследство, студенте бледен, е паметникът на Шипка, руската черква над с. Шипка, Старозагорско, паметникът на цар Освоботдител (освободител на мужиците от крепостничество, а не на България от турско, само да си кажа де, да не си останете прост), костницата в Скобелев парк в Плевен и прочие. И това национално наследство, почитателю на Мао и Че, никой не иска да премахне. А за едно съм напълно съгласен – да имаше едно лесно да се затрият стомано-бетонните панелни произведения на соц-архитектурата, нямаше да е зле.

 53. Не бях прочел коментара на Иван Добрев и затова несъзнателно цъм повтарил в примерите си за национално наследство в предходния си коментар неща, за които той пише в саркастичната си бележка. За да дам пример за това колко много паметници и костници на руски, финландски и румънски войници, загинали във войните срещу Турция има в България, препоръчвам на любознателните книгата “Руски паметници от Освободителната война”. И отново няма да пропусна да отбележа, че срещу такива паметници никой няма нищо против. И още, че паметникът на съветската армия няма нищо общо с тези паметници, не е паметник в смисъла на тази дума, символ е на една окупация, дала начало на един от най-черните периоди в българската история и затова премахването му е едно напълно логично действие.

 54. До мечтател,

  струва ми се, че паметникът на съветската армия има много общо с паметниците от Руско-Турската война. И то е, че и в двата случая руският ботуш стъпва тук за да ни пороби под милозливото твърдение че е дошъл да ни освободи. Свободата господа, любители на руски ботуши и партенки, не е административен документ, преценка на историк или дипломатически документ. Свободата е състояние на духа.
  И в двата случая на руска инвазия по тези земи имаме неоспоримия факт, че Русия е имала твърдото намерение да ни постави под свое управление. Събитията около Съединението на България през 1885 г. ясно сочат това. Има прекрасна документалистика от това време и особено Захари Стоянов е пределно красноречив по този въпрос.

  Някой може да възкликне, че едва ли щахме да бъдем свободна държава без руска намерса. Но това е глупаво заключение ако съдим по историческата действителност от онова време. Именно неизбежността на българската свобода е принудила руския император да действа (особено след априлското възстание от 1876-а година). Малко известно е, че руската империя е била крайно против това възстание, защото тъкмо в този момент се извършва превъоръжаване на руската армия и се е смятало, че тя не е готова за битка с модернизираната вече османска военна машина. Въпреки това Руската империя решава да настъпи, за да изпревари събитията, да изпревари българските борци за свобода и да заеме тяхното място в историческата памет на нашия народ и така да отрови за векове душата на българите с нихилизъм и постоянни вътрешни борби.

 55. До г-н Иван Панчев: Господин Панчев, безкрайно далеч съм от мисълта, че руската политика някога се е водила от идеализъм по отношение на България. Така е и по време на руско-турската война от 1877-78 година. Формално сте прав – и през 1877 и през 1944 година руският ботуш марширува в България. Но детайлите показват и разлики. През 1877 година Русия води поредна война срещу Турция, в процеса на която загиват български опълченци, руски, румънски и финландски войници. Като следствие от тази война се възражда Третото Българско Царство и българската държавност. Разбира се, целта на войната не е била тази, както се мъчеха да ни внушават години наред и единствените, които са се били водени от идеализъм са били българските опълченци. Но така или иначе, загиват хиляди хора и в тяхна памет на лобните им места са поставени паметници. Тези паметници в голямата си част имат формата на надгробни монументи и най-често са доста скромни. По мое мнение в това да се постави надгробен паметник на загинал войник няма нищо порочно.

  Не е такъв обаче случаят с т. нар. паметник на съветската армия. Той няма никакъв смисъл, не е паметник на нищо, символизира края на Третото Българско Царство, колонизирането на България от съветския съюз, избиването на десетки хиляди невинни хора, унищожаването на българския елит, установяването на една кървава диктатура васално зависима от ссср и начало на един черен период в българската история. Последствията от този период все още са осезаеми, не е нужно да се обяснява. Като следствие мисля е логично да се премахне този символ на унижението на България и съм уверен, че това ще е и символичен акт, който ще накара много българи да вдигнат глава и да се почувстват горди. Премахването на този символ на мракобесието ще даде чувство на възвърнато достойнство на нацията.

  Когато в моите коментари правя паралел между паметниците, издигнати в памет на загиналите в руско-турската война от 1877-78 година и “паметника” на съветската армия, то това не е защото съм почитател на руския ботуш и партенка, опазил Бог, но за да покажа на тези, които търсят под вола теле, че тук не става дума за неконтролирана злоба към всичко руско, а за един напълно логичен акт на премахване на един символ на мракобесието и националното унижение.

 56. Стоян Дончев- изключително важно обстоятелство излагате, обстоятелство, което не се знае, поне аз не съм го знаел, въпреки, че претендирам да съм попрочел това онова.Благодаря за инфото.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.