Какво (про)изтича от разкритията на Уикилийкс за АЕЦ “Белене”

Веднага щом видях новината за разкритията на Уикилийкс, свързани с АЕЦ “Белене”, реших , че най-приляга да коментира темата на специалиста по ядрена енергетика Георги Котев, който се бори от години да докаже тезите си за далаверите в тази област. Така че се обърнах към него. Но ето най-напред какво се вижда от разсекретените документи:

“Уикилийкс” разкрива, че АЕЦ “Белене” е “отровна” руско-българска комбинация
21 Декември 2010
в. Гардиън / БТА
В американска грама от София, публикувана в “Уикилийкс”, се казва “Германската компания RWE (Ер Ве Е) осъзнава, че съвместната работа с руски и български компании за строежа на АЕЦ “Белене” е “отровна комбинация”, и затова се оттегля от проекта, разкрива статия в английския вестник “Гардиън”.
Един от най-големите енергийни доставчици за Великобритания – RWE (Ер Ве Е), който иска да построи половин дузина ядрени реактори в Обединеното кралство, е помогнал за разработването на един в България, който е бил “преследван от постоянни сериозни опасения за сигурността”, сочат американски дипломатически доклади, разпространени от сайта “Уикилийкс”, съобщава в. “Гардиън”.
Германската фирма Ер Ве Е (rwe.com), която доставя електроенергия и газ на 6,7 млн. британски потребители, купува 49-процентов дял в проекта “Белене” през декември 2008 г. и се оттегля като стратегически партньор през октомври 2009 г. Тя заявява, че решението й да се оттегли от проблемния проект за реактор на стойност 7 млрд. евро се дължи на факта, че “финансирането може да не бъде финализирано в рамките на договорения период” и че “въпросите на сигурността не са фактор”.
Но участието й в такъв очевидно компрометиран проект, който според дипломатите “вонял на съмнителни сделки” още преди Ер Ве Е да купи 49-те процента, би могло да навреди на репутацията й по отношение на безопасността и да хвърли сянка на съмнение върху преценката й при подбора на партньори по реакторните й проекти.
“Белене”. Снимка: Булфото
Публикуването на документите съвпада с нарастващи опасения от задаващия се глобален “ядрен ренесанс”. Над 1000 реактора се очаква да бъдат построени до 2030 г. по данни на Световната ядрена асоциация, отбелязва британският вестник. Страни като Албания, Бангладеш, Кения, Венецуела и Сирия може да се обърнат за първи път към ядрената аенергия.
През август 2008 г. изпълнителният директор на Ер Ве Е Юрген Гросман отговаря на въпроси относно информациите за възможното й участие в изоставащия от графика и надхвърлящ бюджета проект, като се възмущава, че “евентуалното участие на Ер Ве Е в построяването на нова атомна централа в Белене, България, базирана на най-модерна технология, бива окачествявано като безотговорно”. Дипломатическият доклад твърди, че въпреки старанията й, самоувереността на Ер Ве Е се е превърнала в съмнения само за седмици.
Ер Ве Е заявява, че спазва стриктни стандарти на безопасност и критерии, и че при всеки проект, в който участва, сигурността е главният приоритет. Причината да се оттегли от проекта “Белене” е, че поради международната икономическа и финансова криза финансирането на проекта не могло да бъде изяснено в съответния срок. Ер Ве Е е предупредила българските си партньори за трудностите с финансирането още на ранен етап.
В доклада си американският посланик цитира местни информатори, които твърдят, че има “трескаво бързане” да се започне строителството, така че проектът да задържи Ер Ве Е. Компанията според тях казала, че няма да предостави финансиране, докато не види, че “първият бетон се излива”, сигнализирайки старта на строителството.
Експерти по проекта неофициално изразявали “сериозни опасения”, че ако практиките за безопасност продължават да бъдат пренебрегвани, “това може да представлява огромен риск”.
Твърди се още, че Ер Ве Е била държана “на тъмно” по повечето технически проблеми на терена, въпреки че според предишна грама компанията още през февруари поискала да бъдат преразгледани всички свързани с Белене споразумения. Същата грама от февруари 2009 г. докладва, че Ер Ве Е се тревожи от липсата на прозрачност на проекта и от необходимостта да се работи с “Атомстройекспорт” и че Ер Ве Е иска да наложи европейски бизнес практики.
Приблизително по същото време се съобщава, че Ер Ве Е преговаря с редица европейски енергийни групи, сред които белгийската “Електрабел”, за да намали дела си, но не намерила купувач.
Ер Ве Е осъзнава, че съвместната работа с руски и български компании в енергийния сектор е “отровна комбинация” за европейските инвестиции, гласи документът. В него се казва също, че когато българите говорят за централата в Белене, все по-често го правят под сурдинка. Неизбежно се споменават проблеми със забавянето и с финансирането, непрозрачни пазарлъци и съмнителни сделки, руско влияние и интереси на политици с дебели връзки и енергийни олигарси. ( e-vestnik)

А ето и коментара на Георги Котев. Надявам се, че насочената му САЩ критика ще позапуши малко устата на дежурните преследвачи на критиците на руската връзка в енергийната мафия у нас, които обичат да псуват на “американска подлога” българите, несъгласни руската държава да ни управлява чрез руската мафия.


WikiLeaks: Притеснения за сигурността на АЕЦ “Белене” отблъснали RWE

Георги Котев

Намирам казаното от тогавашният американски посланик за напълно вярно, а и всичко случило се оттогава досега само потвърждава това.

WikiLeaks досега пускат само и единствено секретни документи, адресирани до или получени от американски институции, предимно военни, разузнавателни или дипломатически. Така България попада в полезрението им единствено по линия на дипломатическата кореспонденция на американското посолство в София до Държавният департамент. Така например, преди време пак изтече грама от Вашингтон до София (WikiLeaks: ЦРУ е съставило списъка с тайни задачи за посолството в София) в която се казваше следното “Инструкциите са специфични за всяка държава. Затова в тази за България води интересът към корупцията, организираната престъпност и руското енергийно влияние …”

Защо напомням това? Защото и в двата документа се говори за загриженост на американците от “непрозрачното” (терминът навярно е дипломатичен, защото на практика би трябвало да се нарече “криминалното”) руско енергийно влияние в страната на техният съюзник България. В същото време аз от две и половина години публично алармирам не само българската, но и световната публика за безпрецедентно и уникално, по своя характер и размер енергийно криминално поведение на Русия в България. Нещо повече, два месеца преди да започна гладната си стачка в Брюксел, през юли т.г., чрез гражданският комитет в моя защита, беше разпратено писмо до посолствата на страните членки на ЕС и САЩ с искане за съдействие по разрешаване на случая, така щото да не се стига до стачка. Нито една амбасада не отговори!? В този период даже и шефът на ЦРУ посети София, и пак нищо.

Министър Трайков призна, че за да ме опровергае, държавата досега е похарчила 2 000 000 (два милиона) лева, но в същото време не представя нито един ред или страница доказателство против моята теза (аз му показах над 150 страници, а разполагам с още около 2 000). Нещо повече, вече трети месец той отказва да започне изпълнението на поисканите от него и предоставени му от мен три съвсем елементарни стъпки, които да сложат край на случая. Т.е. всичко води към извода, че аз съм прав и, че руснаците внасят и експлоатират у нас експериментално, рециклирано ядрено гориво, като загубата за България до момента наближава 2 000 000 000 (два милиарда) лева.

Свързвайки публикуваните американски дипломатически грами с казуса, който разследвам, нещо започвам да се обърквам. Как така от една страна американците са загрижени за нашата енергийна независимост от Русия, а от друга – не съдействат за решаването на случай, който ще повлияе решително в посока на това тяхно желание. Не разбирам и все повече се учудвам защо се получава така!?

20 мнения за “Какво (про)изтича от разкритията на Уикилийкс за АЕЦ “Белене””

 1. Wikileaks ни направи невероятна услуга. Ако и сега някой има нахалството да твърди, че АЕЦ Белене било постижение, този някой е за психодиспансера. Представям си само физиономиите на “Позитано 20” и ми става едно много усмихнато.

  Жалкото е само, че едва сега лъсва така явно безграничната лакомия, корумпираност и безскрупулност на тия гадинки.

  Хубавото е ,че Истината винаги намира начин да бъде узната и винаги навреме.

  Поздрави

 2. Какво има за чудене? Явно нещата стоят така: вие си стройте централата на бг. територия, а ние ще направим еди какво си. Работата е танто за танто м-у великите сили и нас никои не ни … за слива. Така че каквото има да става ще става и нито Бойко нито мойко може да ги спре.

 3. Дано ИСТИНАТА бъде узната навреме,за да има живот за децата ни!!!

 4. Без да имам претенциите, че съм голям анализатор мисля, че западна европа и САЩ в никакъв случай не искат слаба и бедна Русия. Единствените сериозни доходи на тази страна е износа на петрол и ядрено гориво. Естествено говорим за енергийна не зависимост но тя най-вече се изразява в наличието на алтернативи което в Б-я липсва. Може би това е двойния аршин от страна на САЩ за което пише г-н Котев. Аз лично Ви подкрепям г-н Котев и много добре знам, че борбата около АЕЦ е най-вече заради зареждането с гориво, което е огромната печалба за доставчика дори и когато горивото е свежо и не е рециклирано.В случая ние имаме шанса за свободен избор относно това дали да строим нова АЕЦ и най-вече с КОГО да я строим.
  Така, че България е длъжна да престане да е 100% зависима от Русия и най-вече да престанем да се плашим от бялата мечка. Русия ще ни плаши докато сме изцяло зависими от нея, ако имаме алтернатива всички здраво мислещи хора знаят, че руснаците не само, че няма да ни забравят ами ще говорят с нас като с потенциални потребители на техните суровини (а не като с “братя”). За това е необходимо да се премахнат и всички символи, които по някакъв начин ни държат зависими и като в окови, Без да имам претенциите, че съм голям анализатор мисля, че западна европа и САЩ в никакъв случай не искат слаба и бедна Русия. Единствените сериозни доходи на тази страна е износа на петрол и ядрено гориво. Естествено говорим за енергийна не зависимост но тя най-вече се изразява в наличието на алтернативи което в Б-я липсва. Може би това е двойния аршин от страна на САЩ за което пише г-н Котев. Аз лично Ви подкрепям г-н Котев и много добре знам, че борбата около АЕЦ е най-вече заради зареждането с гориво, което е огромната печалба за доставчика дори и когато горивото е свежо и не е рециклирано.В случая ние имаме шанса за свободен избор относно това дали да строим нова АЕЦ и най-вече с КОГО да я строим.
  Така, че България е длъжна да престане да е 100% зависима от Русия и най-вече да престанем да се плашим от бялата мечка. Русия ще ни плаши докато сме изцяло зависими от нея, ако имаме алтернатива всички здраво мислещи хора знаят, че руснаците не само, че няма да ни забравят ами ще говорят с нас като с потенциални потребители на техните суровини (а не като с “братя”). За това е необходимо да се премахнат и всички символи, които по някакъв начин ни държат зависими и като в окови

 5. .е. всичко води към извода, че аз съм прав и, че руснаците внасят и експлоатират у нас експериментално, рециклирано ядрено гориво. rusnacite experimentirat u nas vsichko. Na gol gaz…

 6. за съжаление и голяма част от външната политика на САЩ е доста необяснима и гони определно някакви си само техни интереси. със сигурност обаче техните са интереси са по – чистоплътни от тези на путин. или поне се надявам да е така…
  поздрави:
  Калоян

 7. Въпросът е от епохално значение, и не е нужно силата на ядрения физик, да е в прилики и отлики на нюансите в обичайното дипломатично общуване.
  Нищо друго да не бе направил в този живот,това му е достатъчно за поколения наследници и много,много съотечественици, да го споменават,наред с един злополучен управленски елит след Девети.
  Писано било Вахтман, Истината да се узнае винаги,дай Боже без знакови и злочести събития които
  познаваме като проклятие преди светли празници.И да е за доброто на България през 2011 г.
  Вероятно -предполагам!-ще Ви поизмъчат г-н Инджев,точно с нюансите около “неразбирамите” противоречия с американските позиции!
  Но хората разбират и са удивително прозорливи!

 8. Не знам дали е по темата,но ми прави впечатление, че от един почти десет годишен период в България наблюдаваме така наречените политици вместо да правят политика водят някакви лични войни.Борисов vs Първанов, Цветанов vs Ал.Петров, Р.Петков vs Танов, Яне Янев срещу всички и всички срещу Костов. Откакто царя разби двуполюсния модел първия министър е на път да разбие изобщо представата ни за модел.Колкото на Станишев политиката е лява толкова и на Борисов е дясна.По тая сюжетна линия там някъде и стои неглижирането на иформацията от Уикилийкс по темата и за Белене и “отровната комбинация” в енергийния сектор.Изводите се набиват сами и глождат като греди очите.Само слепец няма да ги види.

 9. ==========
  “Как така от една страна американците са загрижени за нашата енергийна независимост от Русия, а от друга – не съдействат за решаването на случай, който ще повлияе решително в посока на това тяхно желание.”
  ===========
  Имам чувството ,че сме изтъргувани в
  някаква глобална сделка и сме пр(е)одадени в руската енергийна сфера-американците си знаят защо…Надявам се да се лъжа.

 10. A chuhte li kak R.Ovch.komentira Wikileaks,spored men toj e brynka ot igrata,no se pravi na umrjala lisitsa!

 11. i bez wikileaks si znaem che e taka, ama dano poveche rusofilski glavi da go chuiat

 12. Проблемът си е в нас, не в другите! Това трябва най-после да осъзнаем и разберем. По-горе RINGUP сподели, че има чувството ,че сме изтъргувани в
  някаква глобална сделка и сме пр(е)одадени в руската енергийна сфера. Може и така да е, няма да е за първи път. И аз мисля, че нито Европа, нито САЩ имат за крайна цел унищожаването на Русия. Напротив тя им е безкрайно необходима и с огромната си територия и със суровините си за да противостои на неудържимата източно азиатска главно Китайска и Индийска икономическа инвазия, която главно ги заплашва. А Русия също е огромен пазар и поле за инвестиции и развитие. Това е толкова очевидно, че никой не може да го отрече! Трябва само да се превърне в демократична държава, с предвидимо и стабилно поведение, за да има сигурност на такъв един икономически процес. Въпросът е,ако за тази цел са тактически необходими “разменни монети” защо точно ние? Защо не Хърватия например или Сърбия дори?
  BATE DIMO писа, че “никой не ни бръсне за слива”! Ами как да ни “бръснйат за слива”, като и това не заслужаваме. Имаме русофили не по малко от 30%, туркофили и всякакви други фили само българофили няма у нас. С един Афганистан не можем да се сравним! Не, че се възхищавам от талибаните, ама там не си казват “цял свят е срещу нас и нищо не можем да направим”, ами се бият със зъби и нокти!
  Затова докато не разрущим най-после този съветски паметник, няма да се осъзнаем, като народ и няма да намерим себе си!
  Поздрави!

 13. Георги Котев е велик. Трябва да бъде избран за човек на Европа!!! Наистина защо от толкова време се правят оглушки от всички европейски правителства за неговото предупреждение? – това е опасно за всички народи в Стария континент.

 14. “Американците”( а и никой друг) не са длъжни да решават нашите проблеми. Те наблюдават, анализират, и когато преценят, че техните интереси са застрашени, тогава се намесват. Нормално поведение на нормална държава. Какво очаквате – да се скарат с руснаците заради нас, а ние да гледаме сеир?
  Това, че бивши и сегашни управляващи си правят далаверите със и около “Белене”, е НАШ, на българските граждани, проблем, и НИЕ трябва да го решим. Публикации, пресконференции, протести, ИЗБОРИ, … – начини има, стига да искаме. А би трябвало да искаме, защото и правнуците на правнуците ни ще плащат с труда и здравето си нашето днешно бездействие.

 15. Е как точно да го решим този проблем ние? Тези престъпления срещу народа на една държава се правят чак след като е подготвена почвата за безпроблемното им осъществяване, което в нашия случай е непрестанното и последователно приспиване на хората, убиването на появяващото се гражданско общество през 90 години, изгонването на умните и енергични хора от България, непрестанната пропаганда от на пръв поглед многобройни независими медии. При така подготвената от тях обстановка, нашата гражданска енергия, с която можем да противодействаме на този съветски удар срещу България е равна на нула. От 6-7 милиона човека живеещи тук, 6-7 милиона не се интересуват от тази тема.

 16. които обичат да псуват на “американска подлога” българите, несъгласни руската държава да ни управлява чрез руската мафия.

  Mnogo mi haresa tozi izraz zastoto e palna 110% istina.

  Po vaprosa za USA. Otgovora e lesen. Rabotata na posolstvoto e da sabira informacia, a rabotata na Darjavnia Department e da ia 4ue ili ne. V slu4ai sled otteglineto na koncorsiuma Skoda-Westinghouse ot proekta USA niam nikakav interes kam proekta AEC “Belene” taka 4e izpratenite danni ne interesuvat nikogogo. Mnogo goliamo vlianie v slu4ai ima ne CIA a 4astni razuznavatelni firmi (ne iskam da spomenavam imena i nahojdeniata na centralite im), koito dostaviha nai-to4nata informacia za zemetrasnata opasnost v AEC Belene i priblizitelnata prognoza za oskapiavane na proekta zaradi seizmi4nata opasnost i antiseizmi4noto stroitelstvo. Az znam za borbata na Georgi Kotev srestu promeneneto gorivo za AEC Kozlodui, no Kotev strada ot predrasadaci, 4e niakoi se interesuva ot tova kakvo stava v AEC Kozlodui, v deistvitelnost ako iadrenata bezopasnost na Centralna Evropa ne e zastrashena, nikoi ne se interesuva ot zagubite na Bulgaria. Snabdiavaneto s gorivo e 4ista targovia, a tova 4e Bulgaria smesva targoviata s politi4eskite si vajdelenia za Velikata Savetska Strana nikoi ne go e enia. Dori i sled vsi4ki tezi problemi Bulgarskata strana ne se obarna kam nai-bezopasnite v sveta CANDU Reaktori, rabotesti s neobogaten Uran.
  Taka, 4e samite Bulgari triabva da si raz4istiat zadnia dvor, a ne da se nadaivat na sastradanieto na niakogo i pomostta na niakogo. Nikoi ne viarva na salzite na Bulgaria tova triabva da stane edin pat za vinagi iasno!

 17. То е ясно, че има задкулисни договорки в стил Ялта.
  И всичко това си мирише на МНОГО пари….

 18. До ALEX ANGELL.

  Позицията Ви звучи ЛОГИЧНO, НО е СВРЪХ ЦИНИЧНА! Следва да предположите, че аз не съм мисли по “оста” на мисли, която предлагате. Нека го кажа по друг начин. Всеки ограбен с взлом дом е за пренебрегване от правораздавателните органи, поради простат причина, че по време на ограбването домът им не се е разрушил и обитателите му биха могли да продължат съществуването си … до следващият грабеж. Вашият дом ограбван ли е някога??? Ако не е, ЧЕСТИТО! Но ако Е, тогава бихте ли искали преследването на престъпниците да се прекрати, само защото имaте покрив над главата си? Апропо. Заради подобен ред от мисли България и си остава най-бедната и най-корумпираната страна в ЕС. На всички читатели на блога на Иво, а и на самият г-н Иво Инджев, Весела Коледа и Честита Новата 2011 година!

 19. Прочетох ALEX ANGELL, и веднага след него отговорът на г-н Котев…… Интерсно защо информацията, “създадена” от наречените от ANGELL “4astni razuznavatelni firmi (ne iskam da spomenavam imena i nahojdeniata na centralite im), koito dostaviha nai-to4nata informacia za zemetrasnata opasnost v AEC Belene”, се “крие”, все пак става дума за ядрена централа, която ако “аварира” последствията могат да са катастрофални.. Изводът е потресаващ: Има фирми, частни, разузнавателни, които имат информация, че зоната около Белене е недопустима за строеж на АЕЦ, но тази информация, не може да стане общественно достояние, понеже фирмите са….. частни…. Аз не знам какво да кажа, освен: “Добре” че ДС не е частна фирма, защото тогава нямаше да знаем че съществува……… Знам, че има случаи в съвременната история, когато, ако не си платиш застраховка “пожар”, ще оставят “къщата” да изгори, и в случай че съседът ти си е платил, пожарникарите идват, но ограничават огъня до границата, при която той навлиза в територията му……… Ако трябва, да събираме пари, за да си платим на тези частни разузнавателни фирми и да видим и чуем истината……

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.